Thursday 15 March 2012

32. IJspilaar/ Seth in Arden/ Gearresteerd

Ellis
Ze krijgt een rondleiding door het huis, het heeft een nogal Amerikaanse inrichting. Er is een laboratorium met kruiden, hier en daar liggen saurusbotten en ze ziet wat schetsen.
De mannen spelen computerspellen en Elora en Ellis gaan winkelen, eerst koffiedrinken bij Starbucks. Elora vraagt of Ellis op de bruiloft komt? Wanneer ze een uitnodiging krijgt wel. Elora vraagt hoe serieus het is tussen Ellis en Iestyn. Wat Ellis betreft serieus, maar dat weet Iestyn niet. Als hij een ander leuker blijkt te vinden dan haar zal ze het veld ruimen. Elora verbaast zich, waarom zou ze niet vechten voor die man? Ellis denkt dat als hij iemand anders leuker vindt, ze dat beter niet kan doen.
Elora vertelt dat Mikhael verlegen is, hij vindt het ook niet fijn als andere vrouwen naar hem kijken.
Ze is zelf opgegroeid bij haar vader en moeder met drie siblings. Alles heel normaal, behalve haar overbezorgde ouders dus. Ze denkt dat Ellis met opzet afstandelijk is naar haar ouders toe, ze zal bang zijn om bezeerd te worden. Ze denkt ook dat Ellis geen leuke jeugd heeft gehad. Ze vertelt dat haar moeder, Lucia, niet goed met haar moeder overweg kan en deze vrijwel nooit ziet. Elora beseft pas sinds kort hoe uitzonderlijk het blijkbaar is om binnen het eigen gezin op te groeien.
Ze vertelt dat ze zwanger is, Ellis feliciteert haar. Het is nog maar net en ze zijn er erg blij mee. Ellis denkt dat Mikhael vast trots is en een leuke vader zal zijn, Elora zegt dat Iestyn waarschijnlijk ook erg geschikt is als vader. Ze raadt Ellis aan om Iestyn gewoon in te pikken en niet af te wachten of iemand anders er met hem vandoor gaat. Iestyn is verlegen en de kans is groot dat hij niet zal laten merken dat hij meer met haar wil. Ze denkt dat Iestyn, als goede zoon van zijn ouders, wel eens jaloerse trekjes zou kunnen hebben en daar moet Ellis gebruik van maken. Ellis zegt dat ze van Emily het advies heeft gehad om tegen Iestyn te zeggen dat Eamon haar wel ziet zitten. Elora vindt Eamon erg leuk.
Als Iestyn haar zijn verzameling horrorstrips laat zien, zal ze tot de 'inner circle' gaan behoren, er is bijna niemand aan wie hij die laat zien. Ellis heeft ze nog niet gezien. Hmm. Nog een stap dichterbij Iestyn is trouwens wanneer hij ooit eens iemand mee zal nemen naar dat huis op die Ctulhu wereld. Daar is Ellis wel geweest. Elora's mond valt zowat open. Dat huis is voor Iestyn heel speciaal, hij heeft het gekregen van zijn moeder voor zijn zestiende verjaardag, na dat gedoe in Rebma.

Seth
Mandor vraagt of alles naar wens is. Ja, zegt Seth. Mandor stelt voor dat hij terugkomt als hij weer plannen heeft, hij gaat nu andere dingen doen. Hij krijgt een hand, er verandert iets zodat Seth kan troeven. Faye wordt getroefd, ze is thuis en hij mag wel doorkomen. Hij zegt dat hij vragen wil stellen over een Arden training.
Ze roept Arend die zwarte handen heeft. Hij heeft nu het pure evil op zijn handen. Olie? Ja, dat ook. Seth vraagt naar een overlevingstraining om door Arden te kunnen reizen en niet meteen neer te vallen. Hij wilde toch geen overlevingstraining? Hij heeft nu wel wapens... Had hij geen andere mensen gecharterd om naar het graf te zoeken? Emily. Dan kan hij dat het beste met haar regelen. Seth heeft ook al met de andere siblings gesproken.
Er zijn ook Jesby's tegenwoordig in Arden. Arend denkt na en zegt dan hem zelf mee te nemen, al zal Faye er niet blij mee zijn. Kan hij op een paard blijven zitten? Geweldig.
Hij wordt meegenomen naar een trainingskamer. Seth heeft een cloack. Arend dacht meer aan aan leren rusting. Hij pakt een kindermaat die met magie iets breder en groter wordt, dat mag hij aantrekken. Gewatteerd van binnen, de mantel zal helpen. Arend begint de rusting van witgroenig leer te behandelen met een sterk ruikend middeltje. Arend zegt dat dit minder hard stinkt dan het spul van vroeger. Hij krijgt een slaapzak in een rol, hij krijgt ook een helm, handschoenen en laarzen. En er zijn veel holsters nodig, dus hij krijgt riemen. Kan hij een stok vast houden en magie doen? Misschien. Mooi.
Arend gaat naar boven en komt even later naar beneden in rusting, Faye kijkt misprijzend en Arend kust haar af, ze staan wel erg uitgebreid afscheid te nemen waar Seth bij staat. Arend zegt ervoor te zorgen dat Simon naar huis komt en bovendien is Faye toch ook zowat een hele dag met Seth in de kelder geweest? Dat was heel wat anders, vindt zij. Seth zegt dat het misschien ook anders kan als ze er onenigheid over krijgen. Nee, zegt Arend, dit is zijn besluit.
In de stal maakt hij kennis met Stormwind, Arend vertelt het paard dat hij Rafael niet mag opeten. Hij vertelt Rafael dat hij het paard niet moet aankijken en vertelt meer over paarden.
Ze gaan er vandoor, dit gaat harder dan een auto.
Het is een lange rit en dan zijn ze er. Er is een versterking, een houten palissade. Dit is basekamp, zegt Arend. Hij heeft zijn zus nog even niets gezegd en zal de training zelf doen. Er dient wel geluisterd te worden.
Ze gaan het kamp binnen, mensen begroeten hem. De officier heet hem welkom. 's Ochtends gaat Seth algemene training krijgen, 's middags doet Arend dat.
's Morgens is het conditietraining en conditie heeft Seth niet. Hij leert echter snel. Met bepakking rondlopen in rustingen en met boomstammen rond het kamp rennen. Onder draden doorkruipen. Half uurtje sparren met stokken. Eerst leren vast houden, dan om te verdedigen, dan tegen poppen, dan tegen anderen en dan pas iemand op de kop rammen. Dit is saai. Na een week of twee begint hij conditie te krijgen, hij leert vooral ontwijken.
Arend traint hem magie in de middagen, de anderen leren bruggen bouwen. Hij leert hem de dolken te bestuderen, magie doen vanaf een paard en bungelend aan een touw en balancerend.

Mikhael
Owen zit als een gek aan het stuur op weg naar de dig site. Elora en Iestyn vinden dit heel normaal, Mikhael vindt het minder en Ellis is wat ontzet. Owen had al een valk gestuurd vooruit en zegt dat er een heleboel mensen en auto's zijn, politie en veiligheidsdienst en dat ze alles meenemen met een helikopter. Merlijn zou het best kunnen zijn maar die kan hier niet komen. Iestyn vertelt dat Ronardo veel last van Merlijn heeft, Merlijn is net een ekster.
Owen vind de auto langzaam, maar hij is opgevoerd door Arend, zegt Elora. Ze komen aan en ze worden aangehouden door politie die vertelt dat de CIA hier achter zit, die ondertussen weg vliegen in een helikopter. Mikhael komt er achter dat de Lizard botten weg zijn. De CIA legt uit dat Marian Huffel de botten naar een lab heeft laten gaan voor verder onderzoek, Mikhael is erg verontwaardigd. Ene Rob Smith beweerd dat ze alles van de crime scene hebben mee genomen van die vent die al 30 jaar dood is, dus ook die lizard botten, al noemen zij het een ongeïdentificeerde dinosaurus .
Rob Smith komt aan met een naam van een instituut, IDQ. Mikhael gelooft er niets van, ze vallen de CIA agenten aan waardoor ze opgepakt worden door politielui en ze laten zich oppakken. Ze worden mee genomen naar een politiebureau waar ze in de cel worden gezet, mannen bij mannen en vrouwen bij vrouwen.
Owen eist zijn phone call, hij heeft zijn vrouw gebeld die een organisatie heeft. Ze zitten daar nog geen 10 minuten en worden vrij gelaten met veel excuses omdat ze niet in de gaten hadden dat ze werkten voor een suborganisatie van de CIA.
Lucia wacht hen op en deze zegt tegen hen dat ze in dit soort gevallen gemachtigd zijn om wel hun papieren te laten zien, het is overdreven dat ze zich op laten pakken. Van de Garfield County Police Department krijgen ze excuses aangeboden voor het misverstand en als goedmaker krijgen ze vouchers van het nabijgelegen hotel.
Ze gaan daar eten en praten over het gebeurde. Mikhael denkt dat misschien Frans het heeft gedaan of misschien Eamon. Waarschijnlijk niet, denken de anderen, alleen Owen is het met hem eens wat betreft Frans die teveel kijkt naar Lucia. Lucia is aangenaam verrast als ze dit hoort, maar denkt niet dat Frans hierachter zit.
Ze is inmiddels wat dingen nagegaan en ze denkt dat het een stevige dispell was. Er zijn wel magiërs buiten hun familie in deze Schaduw, maar waarom zouden ze hier in geïnteresseerd zijn? Ze heeft al Faye en Frans ingelicht en ze denken allemaal dat er iemand binnen de Schaduw is die niet thuis hoort. Mikhael vindt het raar en denkt dat het iemand was die heel lang geleden hier al een keer was geweest.
Er is volgens Elora hier ook een organisatie die dingen probeert weg te werken en botten die niet thuis horen binnen het bekende, zijn voor een dergelijke organisatie de moeite waard. Mikhael vindt het nog steeds raar omdat niemand hier van weet. Tja, misschien heeft die John Smith iets doorgeklept.

Ellis
Ze nemen de tijd om te winkelen, Elora is blij verrast met het feit dat Ellis het leuk vindt om rond te neuzen in een winkel met uitsluitend babyartikelen. Ellis koopt wat roze kleertjes en een omslagdoek voor de baby van Elora en Mikhael. Elora zegt wat ervaring te hebben, ze heeft met Emily wel op de kleine kinderen van Faye gepast. Verder heeft ze zowel op het Patroon in Tir-na n'Oght iets gezien als in de Logrus iets gezien. Mikhael heeft trouwens ook wat van hun kroost gezien in de Logrus. Heeft Ellis geen kinderen gezien toen ze Patroon deed? Nee, ze had alleen nogal wat ontmoetingen met Patroongeesten en kon zo haar vader op het spoor zetten van haar moeder.
Na het winkelen gaan ze eten bij TGI's en dan naar huis waar de mannen nog steeds aan het spelen zijn en aan eten niet hebben gedacht. Ze hebben honger. Tja. Mikhael is dan bereid om te koken. Er wordt echter ineens over de lizards gesproken, Owen wordt erbij gehaald, ze gaan eten bij de Chinees, komen in de bak en dan zitten ze in een hotel.
Iestyn en Ellis overleggen even en besluiten verder te gaan met hun eigen projectje. Ze zullen alleen de nacht doorbrengen in het hotel.
Ze hebben uren seks op hun kamer, daarna zegt Iestyn tegen Ellis dat het toch leuk nieuws is over de baby van Elora en Mikhael. Indertijd, toen hij als vader werd aangewezen in Rebma, heeft hij daar goed over nagedacht en kwam er toen achter dat het idee van vader worden hem wel aanstond. Kortom, hij wil graag kinderen. Hij vraagt zich af hoe een kind van hem en Ellis eruit zou zien, ze zegt dat het geen groen haar zal hebben. Hij zucht, wat heeft dat er nu mee te maken. Ellis gooit er uiteindelijk uit dat dat Rebma verleden haar dwars zit, ze kan en wil niet aan het ideaalbeeld van groen haar en halfnaakt voldoen. Ze is nu helemaal naakt, zegt Iestyn grijnzend. Ellis zeurt nog een poosje door over zijn Rebma verleden en hij vraagt of zij dan nooit minnaars heeft gehad buiten die echtgenoot? Ja, dat wel, maar zowel minnaars als echtgenoot vielen tegen als minnaar, ze vond er niet echt veel aan.
Hij zegt dat hij blij is dat ze geen Rebmaan is. Die zijn achterbaks, leeghoofdig en snel moe. Seks viel ontzettend tegen daar en hij is eigenlijk dolblij dat er zo vroeg een einde kwam aan zijn verblijf daar, ook blij dat het betreffende Rebmameisje niet zijn kind verwachtte, zodat hij totaal geen banden meer met Rebma heeft.
Ze zegt eigenlijk wel kinderen te willen, maar heeft altijd het gevoel gehad dat deze moesten kunnen opgroeien binnen een gezin. Man, vrouw, kind. Hij vindt het sneu voor dat ene kind. Goed, zegt Ellis, meer kinderen is leuker voor de kinderen wellicht. Ja, zegt Iestyn met stelligheid.
Ze besluiten kinderen te willen samen en om meteen te gaan oefenen. Als ze net slapen gaat de telefoon, de wekservice. Ze draaien zich nog eens om.
Uiteindelijk zijn ze te laat aan het ontbijt, maar Iestyn zegt dat hij extra zal betalen. Geen probleem.
Daarna gaan ze naar zijn huis en van daaruit naar de Schaduw met het observatorium.

Seth
Hij is helemaal afgepeigerd en heeft een stevige honger. Ze mogen meerdere porties halen.
Arend leert hem meer magie te combineren en Arend ziet dat hij verder is dan hij. Niet in Arden, maar als magiër wel. Seth zegt dat je verder kunt met waar je goed mee bent.
Arend heeft gezocht naar manieren om magie in Arden te behouden. Er zijn een aantal vaste punten in Arden, als hij daar de lynchpins naar toe bouwt, gaat het goed. Bij Seth is het echter snel weer terug. Seth legt uit dat hij een soort van bron heeft. Die zit vast aan hem. Arend heeft Arden als bron, maar Arden beweegt. Hij heeft zichzelf afgestemd en hij heeft altijd iets bij zich van Arden. Het verschuift echter, dat vandaag ook weer gebeurd, dus hij moest bijwerken. Hij maakt met tekeningen en zoutstrooiers duidelijk hoe Arden is. Je bron kan zomaar uit Arden zijn geschoven en er kan een andere komen. Er zijn lege plekken waar geen magie is. Arden lijkt op een schuifpuzzel. Soms op een woud, soms een woestijn. Er zit veel leven of het heeft er gezeten. Nooit iets dat nooit heeft geleefd. Er zijn ook stukken waar demonen en monsters zitten die zich niets aantrekken van grenzen.
Het lijkt erger geworden. Vroeger deed Julian dit alleen, nu zijn ze met meer en ook machtige mensen, maar het is alleen maar erger. Arend is nu bezig met onderzoek naar gates, er zijn er meer dan vroeger. Nu staan er open waar alleen maar grote beren doorheen komen. Simon praat met ze, dan zijn ze geërgerd en met Owen gaat het ook nog, maar anderen worden meteen aangevallen en dan raken ze extra geïrriteerd door de pijlen die in ze wordt geschoten. Arend begint zo de schurft te krijgen aan beren. Spreuken werken ook niet lekker, ze worden alleen maar kwaad, een spreuk als 'kill' of 'desintegrate' worden ze alleen maar boos van. Ze zijn vervelend en er valt niets aan te doen. Ze zijn drie maten te groot en sommige hebben demonische trekjes. Ze zitten overal, het is alsof iemand het leuk vindt hen te pesten met beren, maar hij heeft meer te doen. Als ze zeker waren dat al die beren naar Amber gingen, dan lieten ze ze gewoon. Amber is hen echt niet dankbaar dat ze die beren uit hun nek houden.
Seth voelt zich niet helemaal Amberiet. Arend vraagt wat hij zou doen wanneer hij moest kiezen tussen tussen Amber en Arden. Seth zou zich erbuiten houden. En zijn opa's dan? Ach, tegen die tijd ziet Seth wel.
Ze hebben ook wel eens demonische apen gehad die in je nek sprongen. Gerard zit op zee, hij denkt dat zijn broertje liever in de modder speelt. Gerard is raar en doet zich heel dom voor en blijft consequent dom doen en dat is ergerlijk irritant. In plaats van dat hij zijn broer nu steunt... Gerard doet dom, hij heeft een hekel aan Chaosieten en Julian heult met Chaosieten, vindt Gerard. Niet alleen Gerard doet moeilijk, wat te denken van Corwin en het glas wijn... Arend weet goed dat Julian obstinaat is en graag ruzie zoekt, maar dit gaat over niets. Die oude lui zijn vervelend. Volgens Julian gaan Caine en Fiona wel. Fiona is echter heel vervelend, ze hebben veel last gehad met het wijf. Er is geen een oudere die zich verveelt, maar ze zijn vervelend. Ze houden zich niet aan afspraken en ze liegen. Arend liegt niet. Ze doen dan ook nog erg lullig tegen zijn vrouw. Ze heeft ambities en ze zit hen in de weg. Ze zitten altijd over zijn vrouw te zeiken. Ze moeten zich niet bemoeien! Hij vraagt Seth of hij nu door aan het draven is? Ach...
Arend laat hem een boek zien, een 'exterminate' molt alle bugs. Dat is een goede spreuk, zegt Arend. Eenmalig? Die heeft hij zelf bedacht, maar hij ziet meteen dat Seth het waardeloos vindt. Dan een simpel spreukje, 'grease'. Die heeft hij in zijn armour verwerkt, vangarmen en dergelijke glijden van hem af. Seth raakt zijn arm aan, het voelt heel glibberig aan. Niemand komt erop, alleen Arend. Niet alles kan met wapens worden gedaan zegt Arend, ze komen altijd bij hem terug. Bijvoorbeeld als er ergens weer een tempel met altaar wordt gevonden. Morwenna heeft wat magie, Mary kan wat spreuken, Owen doet wat magie, zijn vader ook, maar vooral voor zalfjes en kruiden.
Amblerashes is meer tech, er is een Hendrake met wat magie en Margrit gebruikt wel magie. Dat is een Jesby, die hebben talent. Voor Arend is het hard werken, hij krijgt het niet van thuis mee. Zijn moeder is een heks.
Arend denkt dat Seth zijn talent van moeder heeft. Nee, zegt Seth. Waar hij vandaan komt was iedereen tovenaar. Hij heeft het niet van zijn familie. Arend vermoedt dat er talent is binnen Seth' familie, maar dat het niet naar buiten komt. Dara is uniek en geschift, denkt Arend. Zij denken dat Dara iets verkeerd heeft gedaan tijdens zowel Logrus als Patroon lopen en dat het nu mis is in haar hoofd. Ze wil zich niet laten helpen, ze is niet gek, ze heeft van de vlagen. Zijn vrouw is dan vaak een van de slachtoffers.
Arend heeft wel eens gehoord dat, toen Dara koningin was, het personeel doodsbang was voor haar. Ze tuigde ze af en schreeuwde tegen ze. Seth wil eens wat uitzoeken wat dat betreft. Wat het met Corwin is... misschien heeft Dara hem betoverd.
Gramble weet veel, Arend mag hem niet. Als hij iets vertelt heeft hij er een bedoeling bij. Gramble doet raar, hij heeft vreselijke ruzie met zijn zoon. Faye is dus de kleindochter. Als opa Gramble zich komt bemoeien, dan gaat het niet goed. Julian mag Gramble niet. Julian zegt Mandor ook niet te mogen, maar Arend heeft daar wat twijfels over. Julian is getrouwd met een zus van Gramble. De kinderen zijn het er niet zo mee eens, maar het huwelijk gaat eigenlijk heel goed. Imelda is een vreselijke heks, dat wel, maar Julian laat zich zeker niet gemakkelijk betoveren. Bij de meeste Amberieten gaat dat niet goed, een uitzondering is Corwin. Hij is de enige die Oberon aardig vond.
Seth krijgt twee weken trainen, er wordt dan gezegd dat hij meer zou kunnen trainen en hij heeft het in zich. Er is magie in Arden en een hoop te doen. Hij voegt er twee weken aan toe, Arend moet naar huis en dan komt Emily trainen. Ze is aangenaam verrast hem te zien.

Mikhael
Er is al eerder iemand bezig geweest met binnen deze wereld te breken. In principe zouden ze moeten merken wanneer iemand ongeoorloofd binnen de Schaduw komt, maar zowel Faye als Frans hebben niets gemerkt, Lucia en Owen ook niet. Aan de andere kant worden er – met het steeds groter worden van de familie – natuurlijk steeds meer lui binnen gehaald.
Iedereen gaat naar hun kamer. Elora heeft zin in de jacuzzi te gaan, en ze misbruiken het ook.
Elora vond het winkelen met Ellis wel leuk, Mikhael vond het spelen ook leuk en hij heeft ook gewonnen. Elora vindt het wel leuk als Eamon komt, zodat hij met Mikhael in competitie kan gaan, hij zal meer tegengas geven dat Iestyn denkt ze. Mikhael vindt dit niet nodig. Mikhael denkt dat hij zonder monniken training geen geduld zou hebben, hij kan best tegen zijn verlies. De ouders van Mikhael hebben ook geen geduld.
Elora wil minstens vier kinderen, dit vindt Mikhael wat veel, twee is wel genoeg. Elora is immers geen boerenvrouw van het platteland die ieder jaar een kind krijgt. Elora zegt dat haar moeder in betrekkelijke korte tijd vier kinderen heeft gekregen en deze is absoluut niet te vergelijken met de vrouwen waar Mikhael aan denkt. Hij vindt echter dat Elora er niet is om kinderen te werpen, bovendien heeft hij geen idee hoe dat zal gaan met kinderen. Elora vindt het jammer maar ze vindt het goed om te beginnen met twee kinderen. Mikhael heeft de magazines bij Faye gelezen die vol met onzin staan volgens Elora. Mikhael vond het best leuk om te lezen, daar stond ook dat de vrouwen van tegenwoordig 2.4 kind willen.
Elora wil niet dat Mikhael op het matje slaapt naast het bed, dit kan Mikhael zich niet herinneren ooit gedaan te hebben, Elora beweert dat het wel eens is gebeurd.
Ze vraagt wat Mikhael wil doen met het huis, Mikhael weet het niet zo. Mikhael zou het leuk vinden om drie soorten schaduwen te hebben, een moderne, een nog wat modernere en dan nog een middeleeuwse met magie enzo. Elora kent wel een wereld, ouderwets, niet meer echt de middeleeuwen. De Schaduw heeft ook nog golem magie. Daar staat een huis van Essilt en Faye, maar het wordt door de hele familie als vakantiehuis gebruikt. Mikhael vindt dat Elora's familie te bemoeizuchtig is. Ze vindt het meevallen. Ze vertelt dat Arend uit een zwaar middeleeuwse Schaduw komt en dat daar er ook magie is. Ja, dit vindt Mikhael ook wel leuk. Mikhael wil gewoon veel afwisseling. Kou, dan warmte en dergelijke.
Elora wil best hier blijven wonen en dan gewoon hier dingen doen en het huis verbouwen ofzo. Elora denkt ook dat ze meer huizen moeten gaan zoeken. Elora vind het wat minder om op zo'n hele geavanceerde wereld te wonen met robots en ruimteschepen trouwens, wat haar betreft blijft dat in de film. Mikhael luistert hier niet zo naar en denkt dat het makkelijk geregeld kan worden, misschien door Bances.
Goed, zegt Elora. Ze gaan dat dan gewoon doen. Mikhael hoeft niet zo nodig op een wereld te wonen van een van die familieleden.
Mikhael vindt Arend wel een gekke naam. Elora legt uit dat Arend niet altijd zo heeft geheten. Zijn moeder heeft hem de naam Eryr gegeven. Toen de jongen een jaar of vier was, ontmoette hij voor het eerst zijn vader die het leuk vond om een zoon te hebben en hem meteen voor lange tijd bij zich heeft genomen, ook Arden in en dergelijke. Eryr betekent Arend en Julian besloot hem zo te noemen, toentertijd vond Arend dat ook stoer klinken. Nu vindt Arend zijn eigen namen niets, zowel de ene als de andere niet. Hij heeft wel eens geopperd dat hij Arden genoemd wilde worden, maar iedereen is teveel gewend aan Arend. Hij is ook een keer een acteur geweest. Hij was Han Solo in Star Wars op deze Schaduw. Hij werd vreselijk bekend, iedereen noemde hem Han Solo. En aangezien zijn broer bij hem woont, werd Simon dus Simon Solo.

Ellis
Ze komen het observatorium niet binnen, politieonderzoek.
Ze gaan dan naar het stadje, naar de rivier en gaan het gemaal binnen voor het riool. De deur is geforceerd met geweld. Elektromagnetisme spoort zo'n monster op, zegt Iestyn en Ellis vraagt af hoe dat kan werken. Ze krijgen er wat woorden over, hij denkt dat ze zijn bevindingen en ervaringen in twijfel trekt. Hier in Massachusetss is een school voor paranormale studies, legt hij uit, Miskatonic University. Heeft ze ooit gehoord van Call of the Ctulhu van HP Lovecraft? Alleen maar van gehoord, eigenlijk nooit gelezen.
Ze gaan het riool in. Het stinkt, een ondergrondse rivier en grotten. Ze vinden resten van een poort, heel oud. Een ronde poort met onleesbare tekens. Mengeling van magie en iets dat niet kan, volgens onwaarschijnlijkheidsprincipes. Misschien te vergelijken met Logrus. Een Deep One is tussen dom en slim in. Er zijn er ook met apparatuur die nergens op slaat.
Op een andere wereld heeft hij eens een interview gehad met een gek. Zat in een inrichting en maakte een bom uit reepjes klei. Omdat er verder weinig uitkwam, is Iestyn de volgende dat teruggegaan om de man verder te ondervragen en toen bleek het gekkenhuis opgeblazen te zijn.
Zijn moeder zegt dat de Ctulhu van een vorig universum waren, zich hebben gered tijdens de ondergang van dat universum, zich niet aan kunnen passen en hier ook niet horen. Ze hebben echter hun voet tussen de deur op bepaalde werelden en in die werelden probeert Iestyn iets te vinden. Waarom al die activiteit als de meteoor de aarde toch gaat missen? Misschien is er sprake van een tweede komeet die de baan van de eerste verandert, oppert Ellis. Iestyn omhelst haar, hij zegt op intelligente vrouwen te vallen.
Dan gaan ze aan het werk, Iestyn zal de boel opblazen, Ellis bewaakt. Ze ziet ergens ogen opdoemen en schiet met haar kruisboog. Het is een humanoïde wezen met een octopuskop. Het draagt een voorwerp in zijn tentakels, niet goed te zien wat dat is. Ellis roept dat ze gezelschap hebben, duikt weg en een groene straal raakt de wand achter haar waar nu een laag ijs op zit. Het volgende schot raakt haar been en ze staat dan met haar been in een ijsblok. Ze laat de kruisboog vallen en schiet het pistool leeg. Daardoor wordt het naar achteren geduwd, de groene straal flitst alle kanten op en raakt Iestyn. Het monster vloekt zodanig dat het duister wordt en Ellis gebruikt een dispel. Het stopt de schaduwen. Ze herlaadt het pistool, schiet nog eens en het wezen gaat er helemaal aan. Het wapen dat hij had lijkt op een mixer.
Iestyn staat in een ijsblok, Ellis weet haar blok van haar been weg te hakken met het zwaard, maar ze durft het niet aan om het ijs rond Iestyn weg te hakken. Er is echter weinig tijd, hij is dood aan het gaan. Met behulp van Patroon vindt ze een aantal fakkels die ze aansteekt, zo weet ze het ijs weg te smelten. Iestyn is zwaar onderkoeld, in zijn hand heeft hij de doortikkende bom, nog tien seconden. Ze pakt de bom uit zijn handen, legt deze weg en troeft dan met hem naar haar huis in Canada, ze weet dat op het moment van wegtroeven de boel ontploft.
Thuis zet ze Iestyn onder de warme douche, hij komt een beetje bij en vraagt naar het wapen. Dat is ontploft. Iestyn is er slecht aan toe. Ze droogt hem stevig af en legt hem in bed met wat warme kruiken, het helpt allemaal maar matig. Een Schaduwmens was allang dood geweest. Ze kleedt zich uit en gaat op hem liggen om hem met haar eigen lichaamswarmte op te warmen. Langzaam begint hij op te knappen.

Seth
Is hij hier allang? Twee weken al! Dat is typisch Arend om niets te zeggen. Zullen ze wat gaan eten, koffie drinken? Ze bekijkt zijn messen en zijn spieren... die mogen er zijn. Rafael in een rusting, dat wordt foto's maken... zelfs nog twee weken erbij? Ze gaat hem meenemen op patrouilles, hem leren hoe Arden schuift, beren tegenkomen en een stukje op de Zwarte Weg te kijken. Dat laatste vindt hij minder interessant. Naast de Zwarte Weg stikt het van de undead, zegt ze. Op de Zwarte Weg werkt magie vrij goed, misschien is het nodig om een stukje via die weg naar het graf te gaan... dat bevindt zich niet steeds op dezelfde plek. Misschien is er op die manier een stuk af te snijden.
Ze vindt het erg leuk om hem les te geven. Hoe is het met zijn vriendin? Welke? Cecile. Heeft hij niets mee. Dus het is uit. Is dat belangrijk? Dat weet ze niet.
's Morgens doen ze zware trainingen, conditie houden en ontwijken. Hij leert oefeningen doen die hij later ook kan doen. Met een stok iets raken en dergelijke.
In de middag gaan ze Arden in. Ze gaan met een paard, soms lopen ze. Hij ziet geen rand en staat plotseling ergens anders. Mensen zonder magie weten niet eens dat ze ergens anders zijn, denkt hij. Zij zegt dat Arend denkt dat de zwarte gaten de gebieden zijn waar heftig is gevochten met magie waar nu een constante dispel magic hangt. Het is onvoorspelbaar waar hij terecht komt, er werkt soms niets en dan is het lastig als je wordt overvallen. De beren hebben geen last van de zwarte gaten, maar zij wel. Ze hebben rustingen en wapens die dan niet meer werken.
Hij mag meehelpen tijdens een gevecht met beren, hij gebruikt zijn messen waar ze kwaad van worden. Allemaal tegelijk op een beer maakt deze loom, de andere is dan nog steeds kwaad. Hij krijgt een lel en vliegt tegen een boom op. Het licht gaat even uit, anderen hebben eenzelfde effect en zijn echt gebroken. De demoon helpt mee. Van een death spell zakt een beer in elkaar. Dan zijn ze uitgeschakeld, het waren maar drie beren. Seth heeft overal blauwe plekken.
Julian komt erbij, zet wat botten en neemt het lijk mee. De honden vreten de beren op, de demoon ook. Seth heeft in zijn eentje twee beren gekraakt.
Van patrouille naar patrouille, ergens is een monster in een kuil en er zijn insecten. Ergens anders is alles kaal, kaalgevreten door een hele horde mieren. Dan moeten ze vechten tegen lizardbeesten met grote tanden, een death spell werkt er ook niet echt tegen. Dat kost veel tijd, de beesten kunnen niet tegen hitte. Een vuurbal kookt over.
's Avonds moet hij zijn rusting uittrekken, hij staat in zijn blootje en zij trekt beesten uit zijn lichaam, andersom moet dat ook. Vies hè. Daarna wordt de rest met een spuitbus gedaan, dat droogt en brokkelt en alle beesten zijn dan dood.
Emily ziet er goed uit in haar blootje. Ze pakt haar kleding, kleed zich aan en ze gaan eten. Jammer dat hij niets heeft ontwikkeld speciaal voor Arden. Geen vlammenwerper, niets. Julian is niet blij met afgebrande bossen en Corwin heeft bewust geprobeerd haar vader dwars te zitten.
Sommige beesten vindt Simon zielig, dat gedoe met de beren vindt hij vreselijk. Owen trouwens ook wel. Emily zit er niet zo mee, ze is niet van de dierenbescherming. Simon blijft echter geloven dat er te praten valt met die beren en heeft dus wel eens een klap gehad. Dapper is hij wel.

Mikhael
Mikhael heeft seks met Elora. Mikhael ligt liever in zachte vrouwenarmen, maar Mikhael vindt het matje meer puur omdat het dankbaarder is.
Elora wil later constant haar kinderen in de gaten houden, er gebeuren soms rare dingen. Mikhael denkt dat de kinderen behoorlijk nerveus hiervan zullen worden. Elora wil lieve zorgzame kinderen hebben. Elora wil niet zo dat Essilt en Caitlin wat willen met Mikhael, want ze willen seks met hem volgens haar. Caitlin heeft gewoon seks met wie dan ook, dus zelfs met iemand die verloofd is. Verlovingen en huwelijken zijn voor iemand als Caitlin niet heilig.
Elora denkt dat Mikhael behoorlijk terughoudend is. Mikhael vindt de meeste vrouwen die hij kent wel aardig. Katey is wel wat verlegen maar misschien niet zo Mikhael's type. Mikhael vindt bazige vrouwen stom, hij vindt Elora's moeder bazig. Owen vindt het leuk dat Lucia zo bazig is, zegt Elora. Bovendien gaat Owen toch zijn eigen gang.
Ze wil hem beter leren kennen en ze denkt dat het zal helpen om eens te zien waar hij is opgegroeid. Mikhael wil best wel eens China laten zien aan Elora, maar hij vind China wat vies, dus is het misschien niet nodig. Mikhael heeft wat problemen met het oude China met waar hij vandaan komt omdat hij nog in een moordenaars gilde zit. Ze denkt dat dat geen probleem zal zijn, hoe goed kennen ze hem daar? Vooral omdat hij er eigenlijk nooit uitzag als zichzelf.
Ze gaan slapen. De volgende ochtend wordt Mikhael wakker omdat hij Elora in de badkamer hoort overgeven. Dat komt door de zwangerschap, zegt ze. Elora vertelt dat ze verslaafd aan chocola, augurken en ijs zal raken.
Ze rommelt wat rond in de kamer terwijl Mikhael mediteert over kindernamen. Hij stelt wat namen voor die vooral Arabisch klinken. Elora wil een romantische naam voor haar kinderen. Elora vind Gracia wel een leuke naam en Julia ook. Elora kraakt ook wat namen af die Mikhael verzint.
Lucia komt Mikhael en Elora roepen, ze vindt het leuk dat ze het over namen hebben. Elora vertelt dat ze onder andere ergens anders en hier gaan wonen, dit vindt Lucia goed. Owen komt erbij, genoeg gekletst, hij wil eten.
Owen beweert dat hij geen klaploper is en dat ze daar regelmatig ook koken. Thuis ook wel eens. Ze discussiëren over eten tijdens het lopend buffet.
Lucia vindt het goed dat Elora ziek is van de baby, dat is een goed teken, zegt ze. Elora moet zich in de watten laten leggen door haar man.
Owen vond het niet altijd leuk om speciale dingen te halen voor zijn vrouw toen zij zwanger was. Mikhael haalt ook nog eten voor Elora. Lucia heeft een afspraak voor Mikhael en Elora geregeld bij Marian Huffel.

No comments:

Post a Comment

Iets toe te voegen of op te merken? Graag!