Tuesday 4 August 2009

86. Gesprek met Brand en Fiona/ Antioch/ Grensperikelen


Kasteeltje van Jasra, Ronardo
Ronardo heeft wat boeken kunnen doorlezen, Brand is weet terug en vraagt naar de plannen van Ronardo. Hij gaat zich nog een beetje bezig houden met het gevaar dat Amber bedreigt. Hoe zit het met ons project, vraagt Brand. Morwenna weet van het project, dat is vervelend, ze is dat aan het tegenwerken. Ronardo vertelt dat ze bijvoorbeeld geen interesse meer heeft in ruïnes.
Band vertelt het allemaal nog een keer, lang geleden was er een wereld, een universum met allemaal wezens. Sommige waren machtig, anderen gewoon. En daar is een invasie geweest van wezens die er niet thuishoorden. Er was een soort structuur, een machine. Brand heeft kunnen vinden dat het eruit zag als een glazen zuil of kolom. Of misschien zag het er heel anders uit. Er was een voorwerp dat die wezens van de invasie gebruikten om naar dat universum te converteren, zodat ze weer in die wereld pasten. Die wezens die in Abbaddon woonden kwamen erachter waar ze mee bezig waren, kwamen er te laat achter en wisten niet wat te doen. Toen hebben ze het maar kapot geslagen en vernietigd. De stukjes die over zijn zijn kristalletjes, misschien zijn het kristalletjes geworden. Doordat ‘de vijand’ een stuk aan het converteren was hebben de Abbadoniers, door het kristal te versplinteren, zichzelf versplinterd. Het is dus slecht afgelopen, ze hebben hun eigen heelal gebrast. Wat er over is van die wezens is wat hier machtig is. Zoals Dworkin of Suhuy. Deze zijn misschien stukjes van wat ze waren. De eenhoorn is ontstaan, Oberon ook. Oberon kan nooit uit de eenhoorn zijn gekomen.
Brand weet dat in ieder geval een aantal wezens uit Chaos en hier nu zo zijn. Ze waren anders voor ze de boel kapot sloegen. Brand heeft een plan bedacht om dat te herstellen, dat levert natuurlijk een heleboel macht op. Die oorspronkelijke wereld krijg je alleen maar terug door terug te draaien wat er is gebeurd. Een kwestie van tijd terug draaien en machten terug draaien. Logrus en Patroon zitten in de weg, Feniks niet. Patroon legt Schaduw vast zoals het is en dat moet juist weg. Logrus zit ook door Schaduw heen verweven. Patroon is kunstmatig, Logrus misschien ook. Brand vermoedt dat Logrus een verwilderde macht is die ze hebben vastgezet, daar moet ook iets mee gebeuren. De Logrus hangt ergens in een grot onder het paleis in Chaos. Er moet iets gebeuren waardoor de Logrus verdwijnt. Zijn siblings wilden hem eerst helpen, maar hebben hem later verraden. Het kan niet langer zo doorgaan, die wezens blijven het aan het proberen. Het is een kwestie van gewoon even alles terug draaien en dan iets anders bedenken in plaats van het kristal kapot slaan. De familie Amber vindt het echter een waanzinnig plan. Maar misschien worden ze weer de geweldige wezens die ze waren en zullen ze blij zijn. De familie is bang voor het onbekende,
Ronardo vindt het een interessant project. Ronardo denkt dat de Old Ones weer een device gaan maken. Brand zegt dat ze gebruik maken van Amberietenmacht. Als ze die macht krijgen, hebben ze macht over Patroon en dan begint het weer van voor af aan. Hij denkt dat ze erin geslaagd zijn een Amberiet te maken. Hij denkt dat degene die dat is zelf niet weet dat hij een nep-Amberiet is. Ronardo zou het kunnen zijn, maar waarschijnlijk niet. Maar wat te denken van een William of een Xerxes. Brand denkt dat het een Amberiet is en geen Chaosiet. William heeft het Patroon gelopen, deelt Ronardo hem mee. Dat kan niet, Brand heeft William nergens Patroon zien lopen. Tja… Het Oerpatroon heeft hij niet gelopen, dan zou hij het weten. Dat van Corwin ook niet. Het vuurpatroon? Dat is bewaakt, daar komt zo’n vuillak niet doorheen. Maar hij was mee naar Dark End? Hmm, die Ctulhu heeft een hekel aan zijn ex-volk en zou hem meteen herkend hebben. Dus het is iemand anders, dus interessant. Misschien is het die Arthur, het kind van Coral. Ze loopt zogenaamd zwanger rond, Arthur is nu een jaar of twaalf. Een gebroken Patroon lopen is ook al gevaarlijk en dat heeft Arthur inmiddels gedaan. De wezens hebben waarschijnlijk het liefst het Oerpatroon en dan krijgen ze ruzie bij de vlakte. Patroon vernietigen met bloed is niet genoeg, daar verzet het Patroon zich tegen. Martin’s bloed is speciaal, het is Rebmaans en Amberiets. Dat was om tijd te rekken, Brand moet het paleis ook nog hebben. Daar is iets wat een sleutel voor hem is. Hij wil die lui in Chaos erbuiten houden. Nu leiden ze Amber af, dat is mooi. Intussen snijden ze Amber af en dan is Amber zwak. Probleempje echter is dat Brand nu troepen moet hebben. Dalt? Laat maar, Dalt heeft ook een hekel aan Brand.
Ronardo en Jasra zijn ook geen legeraanvoerders weet Brand en verder zal niemand hem zomaar ter wille zijn. Hij heeft gedacht aan Benedict, maar om die nu te hersenspoelen… Bij Corwin zou het lukken, maar die is stevig gebouwd qua weerstand, dus het effect zal te kort van duur zijn. Hij heeft zitten denken aan Deirdre, haar beïnvloeden gaat goed. Ze zou dat namelijk nooit vrijwillig doen. Maar ze heeft net als hij lang in de Abyss gelegen en kneedbaar. Ze is goed met troepen, maar ze luistert niet goed en de anderen vertrouwen haar niet.
Van Gérard heeft hij de meeste last, daar heeft hij de minste invloed op. Caine kun je nog wat dingen laten doen. Julian en Gérard zijn eigenlijk twee grootste lastposten. Al zijn broers en zusters zijn wel te beïnvloeden, Random, Bleys, Dalt, Coral… maar die twee van Rilga… Als het moet is Julian eerder te beïnvloeden dan zijn broer. Gérard heeft wel een vrouw, zegt Ronardo, dus ze kunnen hem chanteren. Ja, maar het probleem is dat Gérard dan kwaad wordt. De hele familie Amber is zo verschrikkelijk eigenwijs!
Dus het zal een kwestie worden om Amber weg te vagen. Maar ze moeten een safe place hebben. Brand denkt dat de Keep daar uitermate geschikt voor is. Ze kunnen alle schaduw daarin terug trekken en daar proberen ze ook de Logrus terug te krijgen, de kristallen in elkaar zetten op de plek waar het hoort. Ja, het is inderdaad een wat groots opgezet plan. Bovendien krijgen ze voor die tijd ruzie over de plekken waar nu Patroon is. En dan nog een probleempje: dat stomme woud. Het is hartstikke onstabiel, het is vast ontstaan uit iemands plant op de vensterbank. De aanwezigheid van Arden is ergerlijk en irritant. Alles in de Abyss late afglijden kan ook, maar dat vinden die wezens daar weer vervelend en gaan waarschijnlijk hun best doen alles weer terug te duwen.
Dus hoe moeten ze nu het heelal gaan herstellen? Op dat moment komt Jasra binnen. Brand heeft het toch niet over dat gekke plan weer hè? Nee, dit is lange termijn denken, misschien ben je wel supermachtig als alles herstelt is, zegt Brand. Aardig dat je dat zegt, zegt Jasra, maar ze gelooft het niet zo. Dan niet, Brand gaat wel even de tafel dekken en gaat de kamer uit.
Jasra zegt dat Ronardo niet moet meewerken aan dat gekke plan, waarom laat Brand het niet zo als het is! Hun zoon doet het nu goed in Kashfa, dat is toch een goede vriend van Ronardo?
Het gedoe met Patroon zal haar worst wezen, maar haar zoon maakt er gebruik van. Hij heeft alleen een beetje een leuke vrouw nodig en niet die heks. Zijn tante notabene! Een verstandshuwelijk ja. Rinaldo heeft leuke vrienden, zoals Ronardo en Dalt. Dan gaat Ronardo toch niet met zijn vader het heelal opblazen? Brand heeft veel charisma, hij zou een groot leider kunnen worden. Koning Brand. Hij loopt al jaren rond en heeft geen verantwoordelijk baantje. Waarom verzamelt Brand kristalletjes, die zal ze een dezer dagen eens bij de vuilnisbak zetten. Ronardo wil superior worden, dus vandaar dat hij meewerkt aan de plannen van Brand. Zijn moeder heeft ook andere machten, zijn vader is geen probleem, hij kent verder alleen zijn zus. Zijn vader zet hij in een goede schaduw als de tijd daar is.
Jasra hobbiet in bijzondere kruiden van bijzondere schaduw. Ze heeft interesse voor planten die groeien op plaatsen waar men de pest heeft gehad of mensen opgehangen zijn. Zoals doodshoofdkruid. Planten die groeien op plaatsen waar iemand een gewelddadige dood gestorven is, daar is iets mee.

Amblerash, Rhexenor en Morwenna
Het loopt tegen het einde van de maaltijd, aanwezig zijn Deirdre, Rhexenor, Anastasia, Johnny, Bances, Mandor en Morwenna.
Morwenna vraagt Rhexenor of hij ideeën heeft? Nee, hij heeft geen plannen en geen schetsen. Het paleis zweeft in de lucht boven de Abyss, dat is niet gemakkelijk te bereiken, zegt Deirdre. Het ligt eraan hoe ze erheen gaan, zegt Rhexenor. Ze kunnen erheen troeven, zegt Mandor.
Morwenna legt het plan nog maar eens uit, aanval door één of twee legers om de boel af te leiden, intussen met kleinere groepjes Logrus- en Patroongebruikers die lui met hun voorwerpen uit te schakelen. Er moet dus samenwerking komen tussen Amberieten en Chaosieten. Het plan heeft weinig kans van slagen, vindt Bances. Vooral omdat Amberieten niet te vertrouwen zijn. Er zijn meer mensen niet te vertrouwen, hier aan tafel ook niet, zegt Mandor scherp en kijkt de Amblerashes doordringend aan die alle drie angstig terugkijken.
Morwenna krijgt zo weer de gelegenheid om de rest uit te leggen: er moet een groot overleg komen tussen Amber en Chaos op neutraal terrein, Elysium. Dit is iets dat ze niet alleen kunnen regelen, daar is hulp bij nodig. Dus als Bances en Deirdre dat kunnen toezeggen? Dan gaat dat zo snel mogelijk geregeld worden.
Deirdre werpt tegen dat ze niet zit te wachten op hele hordes Chaosieten in Elysium. Misschien alleen een paar personen per huis, stelt Morwenna voor. Bances denkt dat de meeste Huizen kunnen volstaan met de Hoofden daarvan te zenden. Maar hoe moet het dan met Huis Sawall? Gramble zit immers ergens gevangen? Mandor zegt dat hij Gramble kan vertegenwoordigen.
Rhexenor zegt dan dat hij met Iolanthe kan praten over het probleem, zij heeft vaak een goede kijk op zaken. Vrijwel iedereen aan tafel kijkt bedenkelijk, Morwenna zegt dat hij dat moet doen.
Alles is geregeld. Rhexenor gaat bekijken wat hij met zijn leger kan aanvangen dat nog in Elysium is gestationeerd. Misschien trainen op een snelle wereld, kan Morwenna dat niet even regelen? Ze zegt dat ernaar zoeken haar teveel tijd zal kosten, hij zou beter iemand kunnen vragen of deze zo’n wereld weet en daarnaar toe troeven. Vraag het Corwin, zegt Deirdre tegen haar zoon.
Bances gaat de Hoofden van de Huizen benaderen voor het overleg, Mandor zal verder gaan met de bevoorrading voor Elysium, Morwenna gaat de Amberkant troeven. Op Rhexenor na troeft dan het hele gezelschap richting Amber, op de grens met Elysium.

Antioch, Rhexenor
Rhexenor komt aan in de hal van het landhuis en weet dat zijn vrouw zich bevindt in de werkkamer. Daar aangekomen ziet hij meerdere mensen waarmee ze in gesprek is en er is een heleboel papierwerk mee gemoeid. Iedereen kijkt ernstig. Dyenne kijkt op, ziet hem en vliegt hem om de nek. Er is een probleem, wordt hem dan uitgelegd, de handel met Amber ligt stil, alle poorten naar Amber zijn gesloten. Rhexenor troeft onmiddellijk naar Deirdre, die onbereikbaar is. Dat blijkt ook voor Morwenna te gelden.
De aanwezigen hier zijn de vette Krispos Videssos, ene Abraksas (zwart haar), ene Iolas (ook zwart haar) en een Tolema (een wat dikke oudere dame met zwart haar, zilveren haarband en een soort Griekse kleding aan). De laatste drie zijn van het handelsgilde van de hoofdstad hier, Polythea (= meerdere godsdiensten) waar veel tempels staan. Ze vertellen hem dat alleen de poort van Kashfa nog werkt. Ze weten niet wat er gebeurd is, de route over zee werkt ook niet meer.
Misschien is dit een streek van de koning van Kashfa. Rinaldo? Nah, die is heel aardig, zegt Rhexenor. Dit moet iemand zijn geweest met meer macht dan Rinaldo, vermoedt één van de aanwezigen.
Er zijn problemen in Chaos, probeert Rhexenor uit te leggen. Het interesseert de lieden nauwelijks. Zijn ze onderling in oorlog? Mooi. Rhexenor vertelt wat er is gebeurd. Dat vinden de anderen niet zo’n probleem, dat is de ver van hun bed show. Dyenne schrikt er wel van, zee was zo bezig met die aanstaande bruiloft, had al een jurk laten maken… Maar zal Morwenna nu blij zijn? Ze kan er nu zo onderuit. Die Mandor is een knappe jongen, maar is en blijft een demoon.
De andere aanwezigen volgen het nu helemaal niet meer en Rhexenor en Dyenne beginnen het voorgenomen verstandshuwelijk tussen Amber en Chaos uit te leggen. Oh, betreft het een dochter van Julian? Die naam herkennen ze als die van de wrede prins van Amber die mensen opjaagt.
Het is duidelijk dat het gezelschap meer betrokken is bij het probleem hier.
Ze laten de handelscontracten zien aan Rhexenor zien. Dyenne heeft een troef van Random en ze heeft hem getroefd. Hij wist van niets, maar zoekt het nu uit. Het scheelt inkomsten, ze moeten de broekriem aanhalen, zeggen de Antiochianen somber. Maar ze kunnen handelen met de andere landen, stelt Rhexenor voor. Intussen komen de mensen in Amber stad komen om van de honger… Dyenne zegt dat misschien iemand het expres heeft gedaan. Misschien is het een storing, zegt Rhexenor en begint wat over technische mankementen uit te leggen, de anderen hebben een lege bik.
Het zijn dus weer spannende tijden, is de uiteindelijke conclusie. Rhexenor is best lang weg geweest, aldus Dyenne. Hij vertelt wat hij heeft gedaan, maar zit al ergens vast als hij het begrip ‘ruimte’ als in ‘space’ moet uitleggen. Dyenne begrijpt dat hij op zee si geweest, was hij met Gérard mee? Nee, met Ronardo, Martin en Morwenna. En hij moet veel gaan regelen, dus hij zal nu gaan.
Dat is een teken voor het handelsgilde om ook weg te gaan. Deze nemen afscheid en vertrekken. Dyenne maakt zich zorgen om Amber, haar familie leeft daar tenslotte. Ze wil hem alleen spreken, helaas hangt Krispos nog steeds rond, waarschijnlijk in de hoop dat hij wordt uitegenodigd voor de maaltijd. Dat gebeurt dus niet en uiteindelijk vertrekt ook Krispos, nadat hij Dyenne nog een paar vieze speekselzoenen heeft gegeven.
Rhexenor heeft toch die hoorn, kun hij daarmee Amber-stad niet van voedsel voorzien? Wat haar betreft is dat prioriteit nummer 1 en niet dat gedoe met Chaos. Zorg ervoor dat die hoorn wordt hersteld. Wie van zijn familie is slim? Fiona, Bleys en Eric? Troef ze.Maar niet meteen, eerst moet hij met Dyenne knuffelen en naar de dochter kijken. Cathrynn slaapt maar wordt wakker zodra ze binnenkomen en is blij haar vader te zien. Ze wordt altijd wakker als hij er is, moppert Dyenne. Cathrynn laat horen dat ze pappa en mamma kan zeggen, ze is flink gegroeid. Noemt zichzelf Cat of zoiets. Dyenne vindt dat hij het kind moet verschonen, Hij moet nu dringend naar Amber, bedenkt hij. Oh, blijft hij dan niet eten? Eh… daarvoor eten blijft hij wel thuis. Hij mag Cathrynn gaan voeren met groenteprak. Ze heeft neiging om de lepel door te slikken.
Waar is het kindermeisjes? Amalia heeft een paar dagen vrij, zegt Dyenne boos. Ze ging iets doen met William, ze gaat met hem. Dat is een probleem inderdaad, moeten ze dan twee kindermeisjes hebben? Eigenlijk wel, Dyenne vindt het moeilijk om alleen voor Cathrynn te zorgen.
Rhexenor vertelt nog eens wat ze hebben gedaan en tracht het begrip ruimteschip uit te leggen. Op de huwelijksreis heeft ze ook wel dingen gezien die in de lucht bleven hangen.
Ze praten over Ronardo die hen nooit komt opzoeken. Die is heel aardig, zegt Rhexenor, maar doet de laatste tijd een beetje vreemd. Dat komt omdat hij met dat mens gaat, weet Dyenne. In Amber-stad hebben ze een gezegde: de meeste kwallen wonen onder water --- Rebmanen dus. Die lopen er zo ongegeneerd bij. Hij gaat de hoorn regelen, wil het kind op bed leggen, maar ze hoeft nog niet, Dyenne zal met haar gaan wandelen. Cathrynn is nu 8 maanden. Ze kan al een beetje lopen. Rhexenor stelt voor om haar eerste verjaardag groots te vieren, ze moeten maar vast gaan denken over kadoos en het feest.
Hij gaat dan echt. Hij troeft Eric, dan Bleys, dan Benedict, dan Corwin … allemaal tevergeefs. Wie dan? Oh ja, Fiona. Deze is aanwezig en wil hem even doorhalen. Ze heeft een witte jas aan, is in een ruimte gevuld met boeken en computers. Ze ziet er serieus, haar haar is door de war. Een leuke dame, klein maar fijn. Ze is even bezig. Ze heeft al een tijdje niet meer gehoord van alle anderen, wat is er aan de hand, wat is er gebeurd?
Hij moet gaan zitten, Fiona heeft na een half uur van alles uitgezet. Dan vertelt hij zowat alles, maar niet van Ronardo. Wel zegt hij dat deze erbij was. Dus dat is er aan de hand, ze is weer helemaal bij.
Over de problemen van de poorten heeft hij ook vertelt, maar dat vindt ze niet zo belangrijk. Heeft hij wel eens nanobots getest? Ze heeft een coctail die ze wil testen op iemand, het liefst een Amberiet. Ze geven je weerstand tegen gif en dergelijke. Dat heeft hij al, maar hij wil best wel eens meewerken aan haar experimenten. Dat vindt ze leuk.
Hij laat de hoorn zien, deze was vroeger niet vies. Hij vertelt hoe het allemaal zo komt. Ze heeft het juiste lab voor zoiets en de hoorn gaat onder een scanner. Op het scherm ziet hij een 3D hologram van zijn hoorn. Leuk dat hij zo bezig is geweest met techniek, zegt Fiona. Hij kan dan dingen die hij dan niet met magie kan. Hij is helemaal niet zo intellectueel bezig geweest het laatste jaar, zegt ze. Hij is een stuk slimmer dan hij zich voordoet. Hij is niet zo slim als Ronardo, dat is niet dankzij Fiona, maar het is in Ronardo’s geval zijn vader die echt slim is. Hij heeft alleen de wijsheid niet. Hij probeert haar een beetje te vermijden, als hij geheimen heeft doet hij dat, weet Fiona. Hij vertelt haar nooit wat. Zo doet Rhex’ moeder ook. Misschien vertelt hij haar niet genoeg. Fiona heeft een dochter die niets van haar wil weten. En eigenwijs dat ze is! Dat heeft ze vast van haar moeder, zegt Rhexenor. Fiona mompelt iets over de familie van de vader van haar dochter.
Heeft Rhexenor ooit van machines gehoord die technisch en magisch zijn? Dit is een magische scanner, een detect magic die ook werkt voor technische voorwerpen. De hoorn ziet er vies uit. Er is magie aan toegevoegd waar deze door verpest is, iemand heeft er macht ingestopt, iets smerigs. De hoorn werkt met een vorm van conjuration op de wereld waar deze is. Als er voldoende eten is, doet de hoorn dat. Het voorwerp moet zich even aanpassen, dat heeft de hoorn in Dark End ook gedaan. Het soort eten wordt echt verspreid uit de wereld gehaald. Het valt er zo uit dat het niet te pletter valt, zelfs kommen soep zonder knoeien. Ze wil het wel van hem kopen. Ze wil het graag wat nader onderzoeken. Hij heeft het niet laten maken. De hoorn is zeldzaam, door goede maker gemaakt. Maar wie? Als het een Wayland is, moet ze een W kunnen vinden en die vindt ze niet. Hij moet gaan staan met armbanden met draden om en een ding op zijn hoofd. Er zijn dan zeer veel vonken. Hij moet er eigenlijk meer macht in stoppen, stelt ze voor. Wat hij doet. Dan pas lukt het om de hoorn weer ‘goed’ te krijgen. Op de zilveren draagband schijnt toch een W te staan. De hoorn moet getest worden. Rhexenor vraagt aan Fiona waar ze zin in heeft?
“Rhexenor, ik dacht dat je getrouwd was…” Hij hoeft niet bang te zijn, zij is Flora niet. Iets met chocola wil ze hebben. Chocoladefondue wordt het en deze smaakt prima. Zij schenkt er mineraalwater bij.
Dat ze haar erbuiten gehouden hebben trouwens, die mannen met hun ruimteschepengedoe… hij had hen kunnen troeven. Niet naar Caine, nee. Maar zij, Fiona had het interessant gevonden, een planeet met zo’n macht. Had het een naam? Misschien dat Ronardo het weet, zegt Rhexenor. Wat is er met Ronardo? Hij moet Amber gaan redden, zegt hij haastig en troeft naar het kasteel.

Elysium Borderlands, Morwenna
Morwenna troeft Ronardo. Hij heeft geen tijd om door te komen, ook niet als ze zegt dat het dringend is en ze wordt het troefcontact uitgeveegd. Daarna begint de hoofdpijn. Ze kon ook niets zien van achtergrond.
Dan troeft ze haar vader. Ze zijn nog bezig met wat uit te zoeken, als ze straks terug wil troeven? Corwin is de volgende en laat zich doorhalen. Hij begroet haar met een buiging en een handkus. Hij wil wel regelen dat iedereen kamers heeft in Elysium, gastenkamers. Op de wandelgangen wordt er namelijk ook graag gepraat. Ze geeft haar toestemming.
Rinaldo kijkt niet blij als Morwenna hem troeft, hij heeft problemen. Morwenna kaart het probleem Dalt aan, als Rinaldo eens met hem wil praten? Hij weet het niet, Dalt is een goede vriend van hem. Ze zegt dat hij niet hoeft te spioneren, alleen maar weten waarom Dalt de Masons helpt. Hij zal Dalt dan wel even troeven. Dit doet hij en komt even later weer terug, het is niet zo’n moeilijk verhaal, Dalt is ingehuurd en wordt goed betaald. Dalt zegt dat deze Chaosieten meevallen. Er zitten een paar heel aardige tussen, Dalt heeft daar een nieuwe vriendin opgedoken. Dalt vond het niet erg dat de Amberieten dat alles weten en dat als ze een aanval zouden doen, zij zouden verliezen en het ernstige gevolgen zal hebben. Benedict, die inmiddels ook is doorgehaald, zegt dat hij zoiets al dacht. Niet van die vrouw natuurlijk, dat is gewoon flauwekul. Hij gaat Corwin opzoeken om met hem te babbelen over geweren, Rinaldo gaat mee.
Bleys laat zich doorhalen, hij wil graag met Chaosieten praten. Fiona krijgt Morwenna niet te pakken, Llewella ook niet. Eric en Gérard laten zich doorhalen, Random verschijnt gewoon naast haar. Als iedereen buiten gehoorsafstand is vertelt hij dat er een probleem is met de poorten naar Amber. Als de Amberieten dit horen, gaan ze dat waarschijnlijk als prioriteit stellen, dus voorlopig zullen ze erover zwijgen.
Caine heeft een antwoordapparaat, maar troeft even later terug om zich ook door te laten halen.
Merlijn wil zich onmiddellijk laten doorhalen, zat in de problemen. Hij vertelt dat hij werd opgejaagd, er is op hem geschoten, het kwam maar wat goed uit dat Morwenna troefde. Hij was in het paleis van Chaos en kon Gramble niet vinden. Als hij ook Elysium binnen is, troeft Morwenna naar Gramble en heeft meteen contact met een grijnzende, jong uitziende Gramble. Hij heeft weten te ontsnappen en is daarna het afgesloten Elysium binnen gegaan. Hij vind het lief van haar dat ze zich zorgen maakt om hem, leuk zo’n bezorgde schoondochter. Wat al die mensen hier doen? Ze legt uit wat de bedoeling is. Wat gaat hij doen? Ze stelt hem voor om een verjongingskuur te nemen, dat was hij immers van plan? Of hij gaat verder met zijn rolstoelact. Hmm, hij zal er toch even met Dara over moeten praten. Ze belooft hem Dara naar hem toe te sturen en verbreekt de verbinding.
Morwenna troeft Julian en consorten en haalt de hele troep door. Martin moppert over het vieze goedje dat Julian hem te drinken heeft gegeven om te ontnuchteren. Julian zegt dat het nodig was, er was geen land met hem te bezeilen. Morwenna neemt Dara apart en stuurt haar naar Gramble.
Dan troeft ze Flora die zich zo piekfijn gekleed en gekapt laat doorhalen dat zelfs Mandor en Julian heel even opkijken. Over de reacties van de andere mannelijke aanwezigen zal ik het maar even niet hebben.
Dan Fiona weer geprobeerd die het de hoogste tijd vond worden dat Morwenna haar zou troeven. Ze lijkt een beetje achter te lopen. Ze wil eerst haar zoon even spreken en daarna Morwenna terug troeven.
Coral is enthousiast, ze vliegt Morwenna om de nek en roept hard dat ze het toch zo leuk vindt voor haar en Mandor… Julian zucht heel diep, Mandor fronst en de overige aanwezigen kijken met belangstelling toe. Oeps, heb ik iets teveel gezegd? Ach…
Ze gaat haastig Elysium binnen met William. Even later gaat Julian ook na Mandor te hebben gesproken. Hij sleept de uitzonderlijk goed gebonden en geknevelde Xiah met zich mee, de honden rennen er uitbundig achteraan.
Martin geeft Morwenna dan een reageerbuisje met een oranje vloeistof die het gifcomponent zal neutraliseren dat ze al in zich heeft. Ze drinkt het op en merkt niets.

Kasteeltje van Jasra, Ronardo
Ronardo vertelt Jasra over zijn hobby’s en over zijn technische wereld. Hij vertelt iets over teleport. Waarom dat gebruiken als je gewoon Patroon hebt? Dat kunnen ze toch? Amberieten en Chaosieten hebben echt niet alles bedacht. Dus hij heeft interesse in mensen? Nee, alleen in wat ze kunnen. Hij verzamelt in feite uitvindingen. Hij lijkt op zijn oom Bleys, vindt ze. Zijn moeder doet dat ook, zegt hij. Die verzint toch zelf dingen? Bleys niet, die heeft nog nooit iets zelf bedacht. Hij is zo arrogant, zo’n kwal. Ze zegt het niet tegen Brand, maar Bleys doet of zij hem leuk moet vinden. Als ze naast die engerd wakker zou worden…ze wordt nog liever wakker naast hem.
Hij vertelt interesse te hebben in zijn zus. Sandra hè, een interessant meisje. Hij moet voorzichtig met haar zijn, ze is nog jong. Ook als het om experimentjes gaat, ze gaat nu net zo leuk met Rinaldo om. Brand komt binnen en het gaat over Coral. Brand heeft deze liever dichtbij. Dat met Rinaldo is niet meer dan een politiek huwelijk, net als die Morwenna met Mandor gaat sluiten. Jasra zegt dat het voor Morwenna wel leuk is, zo heeft ze wat aanspraak aan die jongen en andersom ook. Volgens Jasra geeft Morwenna om Mandor. Dat verhaal over het politieke huwelijk trap je toch niet in, zegt ze verbaasd tegen Brand. Deze vroeg zich ook al af waarom ze met die engerd wilde gaan trouwen. Dus ze denkt dat ze echt om die Mandor geeft. Jazeker, het zou Jasra niets verbazen als ze al een sloot kinderen hebben… Brand verslikt zich. Die hebben ze, hoe weet jij dat, zeggen zowel Ronardo als Brand. Kwestie van inschatten, als ze hadden opgelet tijdens die bruiloft zouden ze hebben gezien hoe ze naar elkaar keken. Was ze dan op de bruiloft, vraagt Ronardo verbaasd. Ze schudt haar hoofd over die ondeugende Brand die vol blijft houden dat ze daar niet echt was. Brand vraag nog eens met klem of ze zeker weet dat Mandor en Morwenna om elkaar geven, Jasra is er heel zeker van. Ronardo ziet aan Brand dat hij nu al aan het bedenken is hoe hij gebruik kan maken van die informatie.
Hij begint te klagen tegen zijn neef, ooit was Morwenna aardig, ooit kon hij haar vertrouwen. Hij had haar ook bijna mee met zijn plan, maar die klootzak van een Mandor heeft dat verpest.
Ze gaan dan aan de maaltijd, het is vrij rustig, er wordt over koetjes en kalfjes gepraat, over de anekdotes van Jasra als koningin, de onthoofdingen, iemand die scheel was tot na zijn onthoofding zelfs.
Ronardo vraagt of hij Brand kan helpen. Deze heeft zeker wel wat hulp nodig, als hij nog tijd heeft… maar Rinaldo was eigenlijk wel tegen. Misschien moeten ze het maar niet doen als Ronardo hem te vriend wil houden. Brand zal iets anders regelen, mondje dicht…
Ronardo spiegelt naar Morwenna, ze kan hem doorhalen en hij staat er. Hij ziet er wat anders uit, het valt allemaal wel mee lijkt het. Alleen die lach… Hij zegt dat hij mee komt doen. Dan wordt hij door zijn moeder getroefd, of hij even door kan komen?

Utrecht, Ronardo
Hij zit dan thuis aan de keukentafel. Gezellig, zegt hij. Hoe is het, vraagt Fiona. Ze kijkt hem onderzoekend aan. Wat moet hij daar nu mee? Dat is interessant, zegt hij, dat snap je toch wel. Ze snapt dat heel goed, ze weet ook hoe dat afloopt. En nee, dat is niet leuk.
Ze had willen troeven om te zeggen dat die cocktail af is. Ja, dat gaat nu even niet, er zit iets in de weg. Het wordt te moeilijk om met zijn toekomstige vrouw te leven. Niet alleen met haar, met alles en iedereen, weet zij. Wil hij dat? Ja, dat is zijn keus. Het kan hem niet schelen wie de vijand wordt.
Ze heeft het al een keertje van dichtbij meegemaakt, ze vindt het niet leuk als hij dood gaat. En vrienden kwijtraken die hij al zo lang leeft. Ze heeft het hem nooit verteld, dus bij deze. Ze is ooit gegaan met een man die een stuk ouder was dan zij. Hij wilde veel macht hebben net als Ronardo en vond dat ook. Dat was eenzelfde bron als waar Ronardo zijn macht vandaan heeft. Ze hebben samen een kind gekregen, hij heeft het kind nauwelijks gezien. Vijanden had hij geen last van, want hij zou ze allemaal verslaan. Het maakte niet uit hoeveel vijanden hij maakte. Een paar van die vijanden hebben hem te pakken genomen en vermoord. Sandra groeide zonder vader op en is nu boos op Fiona. Het is een soort van neutrale macht, het gaat alleen om de macht. Je gaat denken dat je alles en iedereen aankunt. Je vervreemd van de mensen om je heen, je hebt geen hulp meer nodig, je leert niets zelf want je kunt alles al. Je moet het zelf weten, je kunt er gewoon vanaf. Maar… het is zo verslavend, je wilt er niet vanaf. Je kunt het allemaal zelf, je bent zo slim.
Fiona vindt het jammer, Ronardo was zo goed op weg met Patroon en Troef, hij kan zoveel maken van je leven en nu gooit hij alles weg, hij kan zijn dochter niet zien opgroeien. En Moyra dan? Ronardo vindt Moyra leuk, maar die Feniks niet. Dat heeft hij ook nooit gevonden. Dat wist hij toch van tevoren?
Ronardo wil wel zijn vrienden nog helpen. Henry komt binnen met een verbrand onderdeel in handen. Ze zijn in een ernstig gesprek, zegt Fiona. Dit is een verbrande collector, dit is pas ernstig, zegt Henry. Ronardo heeft zich in bezit laten nemen door een verschrikkelijke macht, zegt Fiona. Ach, dat valt wel mee toch, denkt Henry en stelt een paar vragen aan zijn zoon.
“Voel je je nu beter”
“Ja.”
“Heb je de neiging om bloed te drinken?”
“Nee.”
“Ben je dan geneigd om mensen te vermoorden?”
“Natuurlijk niet.”
“Vindt je teleportatie nog steeds interessant?
“Jazeker.”
Henry is tevreden en zegt tegen Fiona dat er dus niets aan de hand is. Als Fiona iets zegt over ‘die arme Moyra’ ziet Henry het probleem nog steeds niet. Die Moyra is immers veel te los, dat was toch niets voor zijn zoon. Zoals die kleding bijvoorbeeld, veel te bloot… Dit zijn de wilde haren, dat gaat weer voorbij.
Henry gaat weer naar zijn laboratorium en Fiona roept uit dat Ronardo het allemaal van zijn vader heeft! Wat? Nou dat! Hij luistert bijvoorbeeld niet. Misschien heeft hij deze keer wel geluisterd, zegt Ronardo. En nu gaat hij Morwenna helpen. Fiona laat hem niet meteen gaan, heeft nog wat te zeggen. Stel dat hij pas van die macht afkomt als zijn dochter al volwassen is, dat zijn vrouw dan met een ander getrouwd is? Als het hem niet lukt er af te komen wil ze hem helpen. Maar als hij er dood aan gaat, gaat dat niet goed. Wil hij er niet vanaf, ook goed, zijn keus, maar kom dan niet bij haar met het verhaal dat hij zoveel vijanden heeft.
Aan de ene kant wil hij wel zo’n macht. Maar het is jammer dat hij zijn dochter niet ziet opgroeien en hij Moyra niet kan zien. Dan verpest hij het voor Amber in Rebma, hij wil niet als een soort Random daar bekend komen te staan. Fiona vermoedt dat Moyra geen zelfmoord zal plegen, hoewel ze wel wat emotioneel is. Ronardo suggereert om dan nog maar wat te wachten met zo’n macht?
“Wachten?” zeggen zowel Fiona als de Stem.
Praat eens met Sandra, die heeft haar vader nooit gekend, adviseert Fiona. Ronardo denkt dat hij er zelf af kan komen. Fiona heeft die macht ook eventjes gehad en gezegd: “ik wil gewoon dat je weg gaat”. Misschien dat hij een afspraak kan maken om dat later nog eens te doen met die macht. Dan zal hij die Feniks van Moyra op de koop toe moeten nemen.
“Wat is dat voor zielig verhaal,” moppert de Stem. Ronardo legt uit dat hij te vroeg is met dit en wil een deal maken. De Stem is het er niet mee eens met dat het veel te vroeg is, hij is de beste kandidaat. Hij wil zijn dochtertje zien opgroeien? Dat is pas saai! Hij gaat daar toch niet alles voor opgeven! Hoe leg je dat uit aan je machtige vrienden? Ronardo zegt op dit moment geen machtige vrienden te hebben. Die zal hij nog krijgen, voorspelt de Stem. Ronardo blijft bij zijn beslissing.
De Stem stelt een deal voor: hij kan eerst zijn vrienden helpen met hem. Hij vindt het leuk om met zijn macht tegen zijn macht te vechten. Een goede demo is interessant, dan zie je wat hij kan. Help ze mee en ze komen erachter dat ze het zonder hem niet hadden kunnen redden, met hun stomme Patroon en domme Logrus redden ze het niet.
Goed, die demo klinkt interessant, zegt Ronardo. Daarna gaan ze een afspraak maken over waar de macht te vinden is, dan verandert hij die ring in iets waarmee Ronardo hem kan vinden. De Stem baalt nogal over dat zielige verhaal over Ernest Sawall. Die kerel was hartstikke machtig, echt een gave vent. Ze hebben hem kunnen verslaan ja, maar dat was lafhartig, anders was hij de machtigste geweest nu van alles en iedereen. Toen wilde Fiona de Macht ook niet meer omdat Ernest dood was. Zielig van zijn moeder, ze zou heel geschikt zijn. Dom om daar zo emotioneel over te worden.
Ronardo praat verder met zijn moeder, ze heeft besloten dat het tijd wordt om Morwenna te gaan helpen. Hij vertelt wat hij heeft afgesproken met de Macht, hij gaat deze eerst gebruiken ten goede van Amber en dan gaat hij de Macht opgeven om dingen met Moyra te gaan doen. Als hij dat zou kunnen, zou hij heel wijs zijn, denkt ze. Dan legt ze uit dat Morwenna en Mandor hulp nodig hebben om Chaos te bevrijden.
Ze roept door een luik in de woonkamer naar Henry of hij mee wil helpen met de oorlog tegen Chaos. Nee, hij heeft geen tijd. Dan troeft ze Morwenna. Of ze te laat zijn? Nee, dat niet. Morwenna stuurt ze de mist in.

Amber, Griekenland en Elysium Borderlands, Rhexenor
Rhexenor regelt voedsel voor kasteel Amber, in de stad zijn er meer problemen. Uit de hoorn komt er zoveel voedsel dat er een hele kamer vol is en dan stopt het.
Voor de stad regelt hij heel veel eten in zijn thuisschaduw, een pakhuis vol. Dan troeft hij naar Morwenna, of ze even het voedsel kan doorhalen ofzo? Dat kan ze niet, niet zoveel althans. Daar is een troefexpert of Logrusgebruiker voor nodig. Ze verbreekt het contact en bespreekt het met Mandor. Deze is net klaar met alle voedsel voor Elysium te regelen, erg lastig en vermoeiend. Vanuit de stad was er niet echt iets te halen, dus hij heeft verderop moeten zoeken. Hij zal even gaan kijken bij Rhexenor en troeft hem. Deze haalt hem door, Mandor fronst als hij de hoeveelheid voedsel ziet. Zoveel tegelijk zal niet gaan lukken aan de Amberkant, hij zal dat ook met geen mogelijkheid door een Troef hen gaan krijgen. Dit zal uitsluitend gaan lukken met Logrus. Als Rhexenor nu alles op karren zal laden, zal Mandor alles in Elysium halen, dan moet Rhexenor weer regelen dat ze het komen ophalen vanuit Amber. Mandor troeft naar Morwenna, Rhex regelt de karren en gaat naar Amber. Hij regelt daar met een aantal wachters dat ze voedsel voor de stad komen ophalen in Elysium. Hij laat zich dan doorhalen door Morwenna. Ze vraagt hem of hij Iolanthe nog heeft getroefd. Dat doet hij meteen en ze komt door. Ze vraagt Rhexenor naar vrouw en kind, alles gaat goed, Cathrynn wordt over vier maanden al 1 jaar, zegt ze trots. Dan vraagt ze of hij niet naar zijn legers moet in Elysium. Goed, hij gaat ook de mistpoort door. In Elysium helpt hij Mandor om de karren met voedsel op de weg te zetten.

Elysium Borderlands, Morwenna
Iolanthe vraagt Morwenna hoe het is. Was die zwangerschap wel de bedoeling? Jazeker, zegt Morwenna. Ze is nu twee maanden zwanger. Het is verder, zegt Iolanthe. Nee, zegt Morwenna, maar het is een tweeling. Iolanthe bekijkt Morwenna nog eens goed en zegt dat er iets is met deze zwangerschap. Het zijn er inderdaad twee, maar ze is zeker al een maand of drieëneenhalf of vier ver. Dat kan niet, zegt Morwenna, ze heeft een bijna twee weken geleden een scan laten doen en was toen 7 weken zwanger. Iolanthe vraagt waar de kinderen verwekt zijn. In Tir-na Nog’th? Dat zal het verklaren. Voor Morwenna verklaart het in ieder geval waarom ze al zoveel beweging voelt en bepaalde kleding niet meer goed dicht kan krijgen. Er is nu niets aan Morwenna’s uiterlijk te zien, zegt Iolanthe. Dit zullen bijzondere kinderen zijn en nog een tweeling ook. Sommige tantes en ooms van Morwenna zullen daar een ongezonde interesse in hebben. Hoe is het met hun andere kinderen? Goed, ze zijn nu een jaar of twee.
Heeft Morwenna wel eens gedacht over de Feniks? Dat zou zo goed bij haar passen met haar belangstelling voor en band met dieren. Eigenlijk past het ook wel bij Julian. Morwenna zegt het liever bij Patroon te houden. Jammer, vindt Iolanthe. Maar het geeft niet, misschien dat één van de kinderen van Mandor en Morwenna iets met Feniks gaat doen. Dat kan, Randal zal dat waarschijnlijk niet zijn, vermoedt Morwenna.
Iolanthe stelt Morwenna voor om stiekem te trouwen. Dat gaat niet, zegt Morwenna, voor hun kinderen is het beter om dit zo officieel mogelijk te doen. Dat is Mandor, denkt Iolanthe, die is zo vreselijk formeel. Men noemt hem ook wel droogkloot. Dat weet Morwenna en ze is het er niet mee eens. Iolanthe zegt dan dat ze wel Morwenna’s bruidmeisje wil zijn als die bruiloft er ooit door gaat komen. Ze zou eigenlijk wel een kind willen hebben van Benedict, maar hij wil niet. Ze delen wel eens het bed, maar Benedict is teleurgesteld in zijn kinderen, meer hoeft niet zo. Hij maakte niet eens een grapje toen hij zei dat zijn dochter een tank was.
Ze gaan nu ook door de mist en helpen Rhexenor en Mandor de rest van de wagens op de weg te krijgen. Dan neemt Iolanthe Rhexenor bij de arm en loopt met hem naar het kasteel, terwijl Mandor en Morwenna achterblijven om de komst van de wachters af te wachten.


Quotes

“De hele familie van Amber is zo verschrikkelijk eigenwijs!” – Brand tegen Ronardo

“Mijn zoon heeft zulke leuke vrienden, zoals jij en Dalt. Dan ga je toch niet met zijn vader het heelal opblazen?” -- Jasra tegen Ronardo

“Je moeder (Fiona) wilde mij niet meer omdat haar vriend dood was. Zielig om daar zo emotioneel over te doen.” – de Macht tegen Ronardo

“Ronardo heeft een triomfantelijke uitdrukking op zijn gezicht.” – GM tegen Morwenna
“Dat heb je eerder gezien. Bij je roodharige oom.” -- Jarl

No comments:

Post a Comment

Iets toe te voegen of op te merken? Graag!