Saturday 9 October 2010

113. Shakira/ Artemis/ Terug

Ronardo
Hij is ontslagen uit het ziekenhuis, Apollo is al thuis. Hij troeft naar Benedict, precies degene die hij moest hebben. Benedict haalt hem door, hij vindt dat Ronardo eruit ziet alsof hij weken ziekenhuis voedsel heeft gegeten. Toch beter dan sarcofagen.

Waarom wordt je evil van een sarcofaag? Misschien een bijeffect, zegt Benedict. Gewone mensen lopen er iets van op, maar bij Amberieten herstelt dat weer. Misschien dat er iets ingefluisterd wordt als je daarin ligt.
Hij vraagt Ronardo mee te gaan, ze zijn in de Ha’tak. Ze komen in de commandocentrale waar computers staan. Ze zijn aan het kijken geweest naar de downloads over Heru’ur. Een aantal dingen die de robots mee hadden genomen, waren computergegevens. Werd een keer aangevallen, hun ruimteschip ontplofte te snel. Het is knap saai.
Hij laat een planeet zien met een locatie van een wapencash. Benedict triggert een beetje op het woord wapens. Er is geen stargate, de ligging is geheim, ze testen daar allerlei wapens, ook niet-Goa’Uld dingen. Hij weet niet of dit een testfaciliteit van Heru’ur is, mogelijk werkte hij samen met iemand. Hij werkt onder andere samen met de leider, Anubis.
Wil je zelf verder met Apollo? Benedict heeft wat andere dingen te doen. Is de invasie geregeld? Eigenlijk niet, hij mist informatie. Zijn broers hebben steeds wat anders te doen. Je moet ze bij elkaar roepen als je de invasie wil beginnen. Ze hebben troepen nodig, Benedict kan niet te lang weg blijven uit Amber, Dalt maakt er misbruik van.
Ronardo kan er Bleys, Corwin en Deirdre nog bij halen, maar moet het niet laten horen van Brand, dan stoppen ze meteen. Benedict is het ook niet zo eens, maar het bestrijden van de Goa’Uld is belangrijk. Hij heeft eigenlijk niets gehoord van Eric, Caine heeft diens hulp al toegezegd.
Brand is er niet, maar hij is niet te vertrouwen, zegt Benedict. Dat gevoel heeft hij bij Random ook, maar die heeft alleen maar rotgeintjes. Hij heeft niets gehoord van Julian. Gérard wil wel meedoen, zo ook Random en Merlijn. Misschien William en Rhexenor. Morwenna is ook al een poosje weg, maar die troeft hem toch al niet regelmatig. Ze is vast boos op hem.
Flora en Llewella willen misschien mee helpen.
Het is niet goed met Eric, zegt Ronardo. Hij is achteruit gegaan. Eric is nooit een vrolijke Frans geweest en nu een beetje depressief. Iedereen heeft wel eens een dipje, zegt Benedict.
Je zou er Chaosieten bij kunnen halen, wel onder discipline. Haal Benedict over een poosje, hij moet zich nu echt gaan bemoeien met Dalt. Die is meteen in de aanval gegaan. Gérard is ook weer bezig met een privé piratenplan. Caine, Bleys en Gérard hebben zeevloten. Alleen Corwin heeft niets te doen. Is bezig met zijn eigen campaign tegen de Chaosieten.
Benedict gaat. Dit is een interessant schip. hij heeft de wapens wat verbeterd, nu schieten ze 99% raak in plaats van 80%. Hij heeft ook de wapens van de gliders wat verbeterd. De robots hebben instructies zodat ze beter kunnen vechten. Mooi, heb je ook nog met de andere twee schepen iets gedaan? Nee, mag je zelf doen, je hebt ook relaties bij diverse lui.
Er kwam een aanval van een Goa’Uld, weet niet wie. Meteen opgeblazen. Hij ontdekte toen dat de boordkanonnen niet helemaal zuiver waren. Er zijn ook andere Schaduwen met andere system lords, in deze lijkt alleen die Anubis aanwezig te zijn. Die is niet helemaal te vertrouwen.
Hij vertrekt met een Troef naar Amber.
Apollo wordt getroefd en heeft wel zin om verder te gaan. Hij moet dat alleen even vragen aan mam, die schijnt een beetje boos te zijn op Ronardo. Dat heeft te maken met rustingen en dat je niet meteen naar huis komt. Apollo moet een rusting hebben van Moyra. Oh, dan gaan ze dat toch regelen!
Mam wil dat je even thuis komt. Dat kan niet zomaar, Ronardo zit daar alleen. Hij heeft geen loyale Jaffa en de robots zijn dat ook niet echt. Robots gaan in squads van 12 en de 13e is slimmer. Hij pakt alle leaders en die geeft hij instructies. Lastig, want hij is niet te bereiken. Er moet dus toch iemand bij die hem wil bereiken.
Brand is nog steeds dood. William wordt getroefd. Dat is alweer even geleden! Hij wil altijd komen helpen! Hij wordt doorgehaald, William herkent de robots meteen als evil. Hetzelfde geldt voor de Goa’Uld. Hoe is het met William’s technologische kennis? Gaat wel. Ronardo heeft een oppas nodig, William leert snel. Ronardo vertelt ook over de plannen voor de invasie. Van Anubis weet hij dat hij in een huis woont, dat is een magiër met allemaal meisjes. Hij heeft het over een televisieserie. Laat me hier niet te lang zitten. Zijn vrouw heeft verstand van techniek, Ronardo mag haar wel.

Rhexenor
De Kraken is groot. Een hele grote nek, een reptielenkop, gele ogen met een zwart gat. Bolle draaiende ogen. Bek vol tanden en veel klauwen. Meer een type Godzilla dan een Squid. En dan is er ook nog een gillende, halfnaakte Dyenne en een Gargoyle die wat verderop zit.
Rhexenor maakt zijn zwaard heel groot en geeft hem veel tanden. Hij gaat op het paard zitten en het monster begint te breken. Rhexenor gebruikt Feniks en zegt tegen de Kraken dat hij moet kalmeren. Huh, zegt de Kraken. Hmm, hij is echt dom. De gargoyle klauwt in zijn ogen. De Kraken heeft maar twee klauwen, een hapgrage bek en een staart. Rhexenor steekt in zijn oog, het paard krijgt een oplawaai en Rhex valt uit het zadel, richting Kraken. Hij blijft aan een schub hangen, vlak bij zijn hart. Hij maakt zijn zwaard scherp, snijdt een schub af en steekt het zwaard naar binnen. De Kraken beweegt fel, Rhexenor vliegt weg, de gargoyle heeft ook een naar geluid gemaakt toen deze tegen de rotsen ketste en na een doodstrijd blijft de Kraken liggen.
Er verschijnt een licht en een jongedame met een speer verschijnt. Mijn held, dat heb je goed gedaan. Ze biedt hem wat te drinken aan, het smaakt naar frambozen. Zijn botten kraken aan elkaar en zijn been doet het dan weer. Zijn zwaard ligt in het lijk en die beker, mag ik die houden? Hij hoort wat gekreun, het meisje gilt nog steeds.
Oh ja, de vrouw. Nee, dat is niet zijn vrouw. Getransformeerd, legt hij uit. Moet ik haar wat te drinken geven? En het paard? Mag ik de beker niet houden? Nou ja, vooruit. Dyenne transformeert wat heen en weer en het drankje helpt.
De dame is Athena en ze geeft het paard wat te drinken. Dyenne kust Rhexenor, we hebben het allebei overleefd! Wat is de beloning, informeert Rhexenor. Een echte held wil toch de eer? Nee, hij dacht meer aan de beker die hem eternal life geeft. Dat is Ambrosia, nu leeft hij langer.
Maar omdat ze de taken in heel korte tijd hebben gedaan, mag hij een wens doen. Die beker is symbolisch.
Wat wil je hebben, Dyenne? Dat weet je! Hij is het een beetje vergeten. Ze wil een heel speciale boog. Mooi, daar gaat Athena over. Eigenlijk gaat haar zus daarover, haar zus heet Artemis, in Romeins is dat Diana.
Athena heeft nu de eer en ze mag een beslissing nemen. Bijvoorbeeld zorgen dat dit koninkrijk niet langer ten onder gaat. Er is een parel gestolen van Poseidon en die wil hij terug. Zal ik hem roepen? Kun je zelf onderhandelen. Athena zal de vloek weghalen hier. Haar moeder heeft dat gedaan ook. Je moet niet zeggen dat één van haar zussen mooier is dan de prinses en daar werd haar moeder boos over. De prinses hier is een bitch, zegt Dyenne. Zeus is een player. Dyenne denkt aan Bleys en Krispos. Ze zal eerst haar oom sturen en dan haar zus. Ze aait het paard nog, zo goed dat je die in leven hebt gehouden! Dat zijn bonuspunten.
Het water begint te kolken en er komt een grote vent uit het water stappen, meter of drie. Rambo de zeeversie. Wordt wat kleiner tot 1 meter 90. Donderende stem, wordt aangepast.
Rhexenor stelt zich voor als de Krakendoder, Dyenne als zijn vrouw. Hij is Poseidon, god van de zee. De Kraken zijn overblijfselen van een volk dat ooit door hen verslagen is, van de titanen.
Hij heeft een geschenk. Wat goed dat je daar helemaal zelf aan denkt. De parel wordt uit de zak gehaald, mooi geschenk hoor. Wil je je zwaard hebben als geschenk? Dat kan Rhexenor zelf. Dyenne vertelt dat zij een boog gaat krijgen. Dat wat Rhexenor wil, moet uit de zee komen. Hij heeft alles al eigenlijk, zegt Poseidon. Een mooie vrouw, een goed zwaard, alles. Ken je iemand die Wayland heet? Wel een broer de dat soort dingen doet. Hephaestus. Misschien kent hij Wayland wel. Drakenschubben? Daar weet Hephaestus ook weg mee. Ik kan je mee nemen naar zijn smidse, een smerig hol met troep.
Rhexenor krijgt zijn zwaard terug. Ik laat je zo weer terug komen, kun jij je zaken regelen. Hij wordt als het ware nat en dan één met het water.
Dyenne zegt dat die gargoyle niet met grote dingen moet vechten. Zo pijnlijk, alsof er een grote scheur doorheen liep.
Er komt een sjofele man aanlopen met daarachter een mooie dochter. Jullie hebben het gedaan! Rhexenor vertelt dat er twee vervloekingen van hen af zijn gehaald.
De koning kan zijn koninkrijk weer opbouwen. Die Kraken willen ze niet in de soep. Toch zijn ze hen dankbaar, ze gaan standbeelden oprichten. Hij snijdt een tand uit de kraken, het is een trofee. Niet weer een nieuwe vervloeking? Nee. En als je toch vervloekt raakt, gooi hem dan terug in het water.

Morwenna
Vroeger kletste Morwenna over een oma, Randal heeft haar nooit ontmoet. Ze trekt Essilt voor. Het hele verhaal dat Morwenna vertelt is raar. Misschien is ze er in geluisd door iemand.
Patroon herschrijven is verkeerd. Ze geen idee hoe ze hier terecht komt, niet echt. Ze ziet alles roze en rood, hij ziet alles zwart en wit en ziet gangen en trappen. Morwenna is eens in een dergelijke plaats geweest met Julian, in Arden. Dit komt ook uit in Arden, overal waar je wilt.
Hij is op zoek naar het meisje, wil erheen. Het is alleen nog niet simpel. Brand is toch verdwenen, na Morwenna’s terugkomt eigenlijk al. Deze is niet meer ontmoet daar.
Is Morwenna nu weer zwanger? Nee. Oh, normaal is dat immers het geval als ze elkaar ontmoeten. Na Bryana zijn er nog twee jochies gekomen, een tweeling, die door deze broer ‘Knabbel en Babbel’ worden genoemd. En daarna zijn er nog de jongsten, ‘de meisjes’.
Het gezwam van Brand klopt niet, hij denkt in het klein. Het is ook niet meer te repareren. Hij heeft het over één Amber, er zijn er echter meer. Ook meer Morwennas en Mandors. Randal is wel eens een ander juweel tegen gekomen. Een wit. Goa’Uld kom je overal tegen. Oberon niet, dat is een persoon die door al die realiteiten heen reist. Lorrayne is er ook zo eentje. Hij is wel eens een Randal tegen gekomen, een enorme zuiplap, maar aardig.
Hij is meer Brand’s tegen gekomen. Hij is niet te spreken over hem, welke versie dan ook. Ze hebben zelfs wel eens ruzie gehad. Gelukkig heeft hij dit. Laat een soort van knopje zien in zijn oor. Als Randal dat activeert heeft Brand pech. Randal heeft het van Morwenna gehad, toen was het een ring. Owen noemt hij een kletsmajoor met poezen en begrip voor monsters. Met Iestyn is flink te drinken, ze gaan ook wel eens op vrouwenjacht. Weet je wat ook mooie vrouwen zijn, Jesby vrouwen. Maar zeg dat niet tegen pap, anders komt hij weer met preek.

Ronardo
Het uitleggen kostte hem een dag, dan troeft hij naar huis, naar de hal. Het ziet er sjiek uit, heel anders dan het ruimteschip. Hij zoekt naar Moyra, hij treft echter Shakira die hem om de nek vliegt. Niet meer doen hè, voorop lopen. Leuk dat je er bent, dan kan ik weer fijn met je kletsen.
We gaan het niet over Julian hebben, dat was echt niet leuk. Ja, ze heeft het meer dan een week volgehouden en nu wil ze het over iets leuks hebben. Ze hebben dure spullen en verstand van kleding. Het lijkt haar wel wat om kralen in haar haar te hebben, net als sommige Rebmanen. Ze mag nooit iets, ze moet alles zelf uitzoeken en krijgt nooit antwoord. Als ze vraagt naar mode, zegt hij dat het saai is, hij praat liever over machines. Je schiet er op en vraagt ze niet naar hun mode.
Ze heeft bedacht om modeontwerpster te worden of mannequin. Een magische jurk, handig als een vriendje er niet goed bij kan. Hij denkt aan vlekbeveiliger. Heeft pap een obsessie met techniek en powers? Nee. Ze wil mode ontwerpen. Julian is stom. Hij snauwt, doet onaardig, rolt in de modder en heeft vieze beesten. Nou ja, als je mode leuk vindt, begin dan je eigen zaak, zegt Ronardo.
Je doet stom pap. Ze roept dan in iedere zin drie keer power. Hij neemt altijd Apollo mee en zij had die kleding willen zien. En Benedict… die heeft alleen verstand van uniformen. Wat maakt het uit?
Ze gaat staan, draagt een jurk met reepjes stof, veel te sexy. Haar gevlochten en los. Mooi, staat je goed. Dat heeft ze zelf bedacht. Origineel, zegt hij. Verkoopt het beetje? We zijn schatrijk pap, waarom zou ik verkopen? Oh, je doet dat voor de lol? Leuk hoor. Een eigen stijl.
Ze wil wel koffie laten halen voor hem. Hij is op zoek naar Moyra. Ze is er met een andere vent vandoor. Groot, breed en blond, gaat vaak met haar naar bed. Ze weet niet waar ze uithangt.
Misschien moet je haar een baby geven. Wil ze niet. Dan neemt Shakira er één. Met wie trouw je dan? Dat is ouderwets. Wie waren er bij de bruiloft van jou en mam? Mensen, denk ik. Heb je foto’s?
Ze vindt een verlegen jongen leuk. Knap, stoer en komt veel in Arden, daar kwam ze hem tegen. De zoon van Morwenna en Mandor. Randal zou ouder kunnen zijn of jonger… of zijn die twee een tweeling? Owen is slim. Kun je een Owen catcher bouwen? Een stunner waarmee hij blijft staan als ze hem ziet. Wil je met hem praten? Hij is wel goed in Troef, hij troeft hem hierheen en dan kunnen jullie praten. Hij rent dan weg en die beesten van zowel hem als oom Julian zijn niet leuk. Ze heeft getracht met hem te praten. Haar beste vriendin Cathrynn vindt hem ook leuk, maar die heeft hetzelfde probleem. Zo verlegen. Ze probeert nooit jongens te seducen, alleen teasen. Zelfs toen ze onder de modder zat, was hij weg. Als ze hem niet wil, krijgt ze dat niet eens gezegd.
Ronardo maakt in twee uur een schets van Owen en troeft hem.
Het duurt, hij zit waarschijnlijk in Arden. Hij zit op een paard en kijkt hem aan. Hij is de Zwarte Weg aan het patrouilleren. Er zijn vervelende Chaosieten die eraf worden gejaagd. Hoe is het met U? zeg maar jij. Heb jij mijn moeder nog gezien? Die is weg. Jullie waren allemaal bezig met het redden van de wereld. Hij had gehoord dat hij in het ziekenhuis lag. Oh nee, je vader. Alles is weer goed. Heb je een probleem met dieren en Arden? Hij kent de dochter wel, ze is best goed. Zijn vader zegt dat ze aanleg voor dingen heeft waar niemand aanleg voor heeft en zijn opa zegt ook zoiets.
Hij heeft het vaak te druk, Owen geeft geen persoonlijke trainingen. Opa en moeder vinden dat ook niet goed, hij heeft nu teveel taken. Hij heeft echt de tijd niet, ze kunnen een keer afspreken. Hij zit heel veel in Arden, hij kan nu ieder moment daar overvallen worden. Zijn opa of moeder kan haar beter trainen. Ze wil met jou, zegt Ronardo. Ze begint net, eerst een jaartje verder trainen, ze heeft pas een stukje van de basis. Owen kan zich niet bemoeien met de training van grootvader. Heeft ze shapeshift? Nee? Oh, dan zal het niet gaan, want dat is zijn specifieke onderdeel. Waarom zeg je niet dat ik geen tijd heb tegen haar? Anders zeg je dat ik geen zin heb, ook goed. Ze is een meisje, die zijn heel anders. Hij kan Ronardo trainen en dat doorgeven. Je had toch geen tijd? Hij kan het niet zo goed uitleggen, hij is er te verlegen voor. Shakira is best aardig en hij is niet geschikt. Hij heeft een broer, Randal, die kan haar ook trainen. Jazeker, die heeft ook een poos in Arden getraind. Owen kan dat niet aan met een meisje. Natuurlijk heeft hij een normale relatie met zijn moeder en zussen. Zijn moeder is zijn moeder en zijn zussen zijn zijn zussen namelijk. Dat is iets heel anders dan meisjes. Vraag Randal, die weet precies wat hij moet zeggen.

Rhexenor
Hij babbelt met de koning over de vervloeking, deze hoopt dat Rhexenor een feestmaaltijd wil regelen. De prinses had graag een parel gehad. Jammer dat Poseidon deze nu heeft. Ze wil dat Rhexenor mee gaat de kerkers in, Dyenne is fel tegen, Rhexenor bemiddelt, ga dan mee.
Er is niets te vinden. Als er weer mensen komen wonen, wordt er belasting geheven, dan komt alles in orde. Willen de goden niet een handje helpen met de wederopbouw?
De prinses begrijpt niet dat haar vader die vieze bekers wil houden.
Er wordt gefeest, iedereen heeft honger. Veel eten, de koning zegt dat de meloenpitten bewaard moeten worden. Vroeger groeiden hier ook veel druiven. Dyenne heeft wel eens iets gehoord van Joppe saus en hij maakt frikandellen.
Verderop beweegt iets, een wit hert. Het leidt hem ergens naar toe en Rhexenor komt uit bij een intact jachthuisje. Het hert is weg en er staat een knappe vrouw. Typisch Grieks, helderblauwe ogen, volle lippen, kort rokje, echt geweldig! Gouden
boog op de rug. Dit is Artemis. Ze bewondert de knappe held. Ze wacht hier op hem, ze is een beetje verlegen. Mooi hier, zegt Rhexenor. Ze heeft het huisje herstelt en de koning is een sukkel. Als hij nu een kapelletje laat bouwen voor Hera, beledigt hij niet allemaal goden of dan heeft hij Hera achter zich staan. De koning is een heiden, hij gelooft nauwelijks in hen. Rhexenor pleit voor de koning.
Ze heeft een mooie boog voor Dyenne. Als zij de hoorn had, zou niemand dat weten. Het is een hoorn van Bachus, het is een viezerik die staat te blieken als ze naakt in een meertje zwemt. Mensen die haar zo zien, verandert ze in een zwijn. Maar dat kan toch per ongeluk gebeuren? Jij bent knapper dan Hercules en ze voelt aan zijn spieren. Dyenne komt aanlopen, zou Artemis het liefst slaan. Ze zit aan mijn man. Artemis is nog vrij, Odysseus is helaas ook al getrouwd. Ooit is er een leuke jongen zonder jaloerse heks voor haar.
Dyenne zegt het aardig te vinden dat ze een kado gaat krijgen. Ze krijgt iets in een doek, eerlijk verdiend, al was het erg gemakkelijk. Ze pakt een witte boog uit met kleine gouden nerfjes. Er zit geen pees op. Die moet ze er zelf op doen, spannen. Hoe moet ze dat doen? Artemis doet dat even heel snel voor en dan nog tien keer.
Dyenne worstelt een poos, het bloed. Rhex geneest. Pijlen zijn gesneden uit bijzonder hout, breken niet. Artemis is misschien wel de mooiste godin, en verlegen. Als haar zus knapper is, moet er veranderd worden in een zwijn. Goden zijn gevoelig voor commentaar.
Hij is toch dat jochie dat zichzelf op zijn zesde verjaardag doorstak met zijn zwaard? Zijn ouders zijn weg en hij is ook lang weg geweest. Heb je me gemist? Je hebt een vrouw getrouwd met mijn naam. Artemis is 100den jaren oud. Rhex is ook onsterfelijk en komt uit Amber. Ze heeft de naam eerder gehoord. Odysseus is weg geweest ja. En zijn vader en moeder.
Waar kent ze de naam Amber van? Nee, ze heeft het niet over de steen. Iemand had het erover.

Morwenna
Ze moet nu terug gaan naar waar ze vandaan kwam. Het wordt raar, zegt hij. Omdat hij niet eerder hiervan gehoord heeft, gaat dit Morwenna niet lukken en dat is niet zo best. Op een dag was ze terug en was er niets aan de hand. Ze wist niet waar ze gezeten had al die tijd.
Ze gaan dat anders doen. Even wachten. Hij neemt een gang. Later komt hij terug. Hij geeft haar een doosje, niet openmaken, bij zich houden.
Ze nemen afscheid en Morwenna projecteert zichzelf terug. Brand is nog steeds bezig, heeft niets in de gaten en het is af, een minipatroon met veel macht en ze zijn moe. Iedereen is in elkaar gezakt. Het kost even tijd, hij is zwak, dit was zo pijnlijk voor Brand, het schrijven deed zeer. Is met zijn andere Patronen nooit geweest, het juweel is niet van hier. Alles doet zeer. Morwenna heeft geen medelijden noch pijnstillers. Tierna heeft wat pillen. Het is niet ons Patroon. Ze moeten het lopen, zelfs Daniel, ze hebben het geschreven. Tierna weet ook niet of het werkt met die spiegel. Er is alleen te komen door een poort.
Morwenna heeft een doosje in haar handen, doch niet het gevoel dat ze het open moet maken. Essilt geeft de spiegel aan haar. De spiegel maakt gebruik van de spiegelzaal. Ontworpen met een soort Patroonmacht. De spiegel kan een soort poort maken.
Ze eten en drinken. Essilt en Tierna gaan de laatste dag nog een poos samen weg, Essilt moffelt iets weg, iets wits als ze terug komen.
Ze lopen die laatste dag Patroon, Morwenna gaat voorop en neemt de laatste afslag via de spiegel. Ze komen in een gate, in het niets. Iedereen stelt zich de voet van de Kolvir voor en ze gaan drie maanden vooruit.

Ronardo
Hij kletst nog steeds met Owen. Hij heeft er geen zin in, Ronardo lost dat maar fijn zelf op. Regel dan iets. Waarom troef je me nu? Doe haar de groeten. Waar is de dochter? Ook thuis. Hij troeft straks terug en hij moet beloven erbij te blijven. Hij is weg als ze vervelend doet. Hij had liever dat vader, moeder of opa erbij is. Hij zit nu toch met een beest en hij moet toch zijn opa erbij halen. Of zijn vader. Mooi, dan neemt hij een ouder mee, liever niet je vader trouwens. Doe je opa maar. Owen zegt dat het niet Gramble zal zijn. Opa Gramble is een rare man die deze troef afluistert.
Contact wordt verbroken, Ronardo zegt dat hij hem overgehaald hierheen te komen. Ze gaat meteen iets korts aan te trekken. Je mag niets zeggen en doe iets langs, adviseert Ronardo. Geen lipleesbroek. Ze wil er Cathrynn bij halen, kan hij meteen kiezen. Hij is de leukste pappa van alle werelden. Wie neemt hij mee? Hopelijk zijn opa Julian. Jammer, die andere opa (Gramble) is leuk, een hele knappe man! Er wordt gedoucht.
Een half uur later troeft Owen terug met Mandor. Ze worden doorgehaald. Owen heeft een net pak aan, glad haar met pommade, stropdas, jasje en overhemd en het zit hem niet lekker. Het zwaard past er niet bij. Mandor ziet er gewoon netjes uit, Owen is gestresst. Mandor vraagt na een kwartier van stilte of er wat te drinken is. Dit huis hebben ze toch gekregen van Rinaldo hè. Owen vraagt om koffie, Mandor tracht hem op zijn gemak te stellen, doe maar sterke koffie. Mandor zegt dat Ronardo zich nog steeds inlaat met de verkeerde mensen (Brand), wat vindt zijn moeder ervan? Daar luistert hij niet naar, ze doet dat ook niet naar hem. Mandor begrijpt dat, hij heeft haar laatste project zelf beveiligd. Ze had een nieuw type gate ontworpen waar demonen wat gemakkelijker doorheen konden komen. Hij heeft het vernietigd en haar er weg moeten halen. Ze had een deur open gezet naar een realiteit waar het stikte van de demonen. De plannen waren gestolen door Amblerash, via Merlijn. Ronardo noemt het typisch. Ze beveiligt het ook nooit. Het password was R0nar@d0, het wachtwoord van de hoofdcomputer.
Owen is vreselijk zenuwachtig. Shakira heeft een lange zwarte jurk met zilveren dingetjes. Riem waardoor heupen goed uitkomen en vestje dat haar decolleté verbergt. Haar mooi, zilverdraad met groene kraaltjes, weinig make up en serieus zoals ze er nooit uitziet.
Ze wil cola, ze begroet iedereen netjes. Hallo tegen Owen, hoi terug.
Mandor en Owen zijn nu beiden aan de koffie, Owen wil weer terug, wil weg, Mandor blijft rustig en zegt hem weer te gaan zitten, hij moet ook zijn troeven weg steken. Owen praat met dieren. De hond kent hij, Rufus toch?. Die komt wat beweging te kort. Owen blaft tegen het beest en legt uit dat het Rufus niet uitmaakt waar hij is, maar het liefst in de bossen is. Mandor zegt hem opnieuw zijn troeven weg te steken.
Shakira is bezig met haar mode, ze heeft wat schetsen. Ze loopt weg om wat te halen, er is een hoop gegil en lawaai te horen en ze komt kalm terug. Geeft het schetsboek aan Owen, ze krijgt het meteen weer terug, het is alleen maar een badpak. Dat is Cathrynn, een goed model. Bladert door. Ja hoor, Cathrynn is wel aardig. Heeft iets met beesten. Traint niet in Arden. Deze jurk heeft ze ook ontworpen. Owen heeft er niet zo’n verstand van en het interesseert hem ook niet. Oh. Schetsboek weg. Zo leuk, in Arden. Leuke dieren in de bossen. Niet allemaal agressief. Deze hond is een crossbreed tussen hellehonden en gewone honden. Mandor houdt niet zo van honden, kan die weg? Dat kan. Stuur je ook je demoon weg pap? Een flits van iets groots, een wachter. Waarom dat, zegt Ronardo verbijsterd. Misschien lok je me in de val met Brand, zegt Mandor. Die is er niet. Zijn dochter en vrouw zijn weg om de wereld te redden. Ze heeft niets gevraagd aan Ronardo. Misschien was je bezig? Ieder is met zijn eigen dingen bezig.

Rhexenor
Ben je vaak in Amber? Eigenlijk wel, zijn moeder is er koningin. Daarom ziet ze haar nooit meer, Hemleah was een echte heldin. Ze heet nu Deirdre. Dat is meer Brittania. Griekse of Romeinse namen zijn beter. Sommigen van hen kunnen in de toekomst zien en mensen worden gevaarlijk voor henzelf. Rhexenor vertelt er wat over, ze kent alleen de stammen van deze tijd. Batavieren, Vikingers, Saksen, in Judea waren de Romeinen bezig een nieuwe god te maken, die hebben ze gestopt. Ze maakten kruizen om iemand aan te timmeren, belachelijk gewoon. Jwh kennen ze, die was bezig met machines. In India is er een godin bezig die het over Amber had. Nog even en dan hebben we hordes olifanten en bruine mensen die ons overvallen. Er zijn Spartanen weggevaagd bij de grens. Oh ja, daar moet ik ook nog iets aan doen. Odysseus kan ook om hulp worden gevraagd. Rhexenor kan dat doen. Woont in Attica. Eerst is er nog een afspraakje met haar oom. Bedankt voor de boog en Artemis is weg. Het hutje is er nog steeds en ruikt naar parfum. Ze gaan naar het kasteel, Rhexenor vertelt over de kapel voor Hera. Die moet eerst worden gebouwd, eerder dan de standbeelden van de helden Rhexenor en Dyenne. Ze hebben nu een date met Poseidon, eerst eten natuurlijk.
Aan de kust komt die grote kerel weer uit het water. Hij geeft een hand, Rhexenor wordt in water getrokken en staat even later dicht bij een grot. Hamers, fakkels en rook. Poseidon is er niet. Ze lopen er naar toe, Dyenne vindt dit leuk. Hephaestus is een grote kerel ook. Met een grote hamer is hij bezig een instrument te meppen. Hij krimpt naar 1 meter 85. Bezoekers! Hij is vies en beroet en hij zweet. Hij heeft een flink litteken over zijn gezicht. Hij heeft gehoord van zijn broer dat ze kwamen. Hij geeft geen handen.
Met de schubben kan Hephaestus wel iets, wil wel betaling. Rhexenor betaalt hem met de rest van de tanden. Het schijnt dat, wanneer je een zo’n tand in de grond stopt, er een wezen uit komt. Hij is bezig met het binnenwerk van een nieuw soort golem die hij aan het maken is. Mech of robot vindt hij niet prettig klinken. Hij is meer een technicus. Het is moeilijk om speelgoed te maken. het uiltje heeft hij voor iemand gemaakt. Oh, ik zie dat je mijn helm en zwaard terug hebt gevonden. Het uiltje kan echt vliegen en het is heel erg wijs, jij zou het een computer noemen. De golem wordt een vrouw voor hem, eentje die hem niet lelijk vindt. Een soort robot inderdaad. Hij zoekt alleen nog een mooie naam voor haar. Dyenne lijkt teveel op Artemis, wordt ze jaloers en de robot weer vervloekt…. Allemaal niets. Hij denkt aan een naam als Hema of Ikea. Cathrynn? Dat niet, dat is de naam van onze dochter, zegt Dyenne. Herhaal de naam Hera maar niet. We hoeven die aandacht niet. Hij denkt aan Issilt, gemaakt van ijzer. Of Isern of Iron Woman. Of Ferra. Daar komt FE vandan, dus Iron man zou ook kunnen. Noem haar April. Nee, geen Venus. Dat is een godin! Geen Terra. Grond? Er zijn zelfs mensen die hun hele wereld zo noemen. Irea. Irene, zegt Rhexenor. Daar gaat hij over denken.

Morwenna
Ze is weer thuis. De lynx is er, Essilt, Brand, Daniel Jackson en een wondermooie dame die Lorrayne heet. Ze weet niet hoe ze hier gekomen is, ze is totaal gewist. Het kistje heeft ze vast, dat is belangrijk.
De dame die ze niet kent zegt dat dit Amber is. Morwenna maakt het kistje open.
‘Je moet Randal gaan zoeken in Tir-na n’Oght’ fluistert Randal’s stem in haar oor. Helaas is het nu midden op de dag.
Daniel Jackson geeft haar een hand, hij is een archeoloog van Aarde. Hij weet niet wat er precies gebeurd is. Er overkwam hem ongeluk en hij is ingevroren.
Lorrayne heeft hier lang gewoond. Ze lopen de richting uit van Elysium. Essilt lijkt Daniel aardig te vinden. Lorrayne is verdwenen, ze kan zich herinneren dat het nodig was. maar is haar geheugen kwijt geraakt. Verkeerd Patroon gelopen. Morwenna krijgt een vriendelijke hand, heel even is ze verbaasd over die vriendelijkheid. Haar grootvader is Oberon. Dat is echt een rotzak, zegt Lorrayne. De namen van Morwenna’s moeder en grootmoeder zeggen haar niets. Herbert Sawall kent ze echter… heel erg goed en ze bloost. Leuk dat Morwenna en Essilt hun nazaten zijn.
In Elysium zegt Lorrayne dat ze niet tussen de demonen wil logeren en troeft Morwenna naar Mandor. Hij komt meteen door en omhelst haar alsof ze heel lang weg geweest is. Ze zijn drie maanden weg geweest. Hij stelt zich voor aan de anderen. Dus Lorrayne is terecht!
Hij neemt iedereen mee naar Ronardo.
Ronardo kent Daniel… een Daniel. Lorrayne van Amber is niet bekend, ergens vertrokken toen Fiona nog klein was.
Er wordt iets uitgelegd over Brand, Mandor noemt hem een gevaarlijke gek, Ronardo zegt dat het zijn vriend is. Shakira klaagt over de vreselijke training die ze van Julian heeft gekregen.

Ronardo
Shakira neemt hem mee naar de keuken om de hapjes te regelen. Ze is boos door de komst van ook nog eens de moeder en de zus van Owen. Vooral die stomme teringtrut van een Essilt zit haar vreselijk dwars en Ronardo krijgt de opdracht om haar af te leiden. En dan die vreselijk irritante vader en moeder van Owen… dat is zo helemaal de bedoeling niet!
Ronardo gaat weer naar binnen en vraagt aan Essilt wat ze interessant vindt. Magie, troef en macht. Hij heeft veel troef, in gespecialiseerd. Zij heeft het een beetje. Hij gaat iets laten zien dat hij heeft gemaakt met troef en ze gaat mee. Oh, je hebt een lab. Haar vader en moeder doen dat soort dingen niet, dat zijn echt amateurs. Hij vertelt over Jeffree die dat ook zo leuk vindt. De kleinste doet meer aan techniek. Essilt heeft meer met magie. Ze praten over biotech, zo interessant met magie. Oh, ben je een rusting aan het maken? Magie past zich aan de omgeving aan. Biotech is zo leuk met al die levende werelden en past zich aan. Hij maakt het voor Apollo die magie heeft. Hij gebruikt vechttechniek met magie. Essilt klapt dicht. Probeer me niet te koppelen aan je zoon, dat van Owen is al raar, waarschuwt ze Ronardo. Ze is niet geïnteresseerd in jongens, die zijn alleen maar lastig. Hij laat zijn gecombineerde troeven zien, hij is ver vooruit met die dingen. De troef doet ook iets, je ziet de kast niet, daar zit een Troef in. Wat goed zeg, wat is Ronardo geweldig. Je kunt een Troef maken waarbij je andere kleding aanhebt. Met conjuration. Gaat dat echt zo? Dat gaat ze zo eens proberen. Ja, Ronardo heeft dat alles zelf bedacht. Essilt vertelt dat haar opa veel van troef weet. Ja, Gramble ook, maar ze heeft het nu over Julian. Die kan zijn monsters door de troef heen halen, dan staat hij aan de andere kant en ze zitten niet in de troef. Vreemd. Misschien een link?
Essilt heeft een klein katje en ze is net begonnen met troef. Ze zoekt nog macht. Als ze iets vindt dat veel macht heeft, kan ze die gebruiken. Zij weet waar er een Spikard is, op de bodem van de Abyss. Ze gaat er niet in vissen, dat is heel gevaarlijk. Hij laat zijn handschoenen zien. Abyss power is heel apart, zegt haar vader. Ze heeft een oom die er veel van weet en die wil ze een keer die ring laten halen. Zij hebben een huishoudster die een Ty’iga is. Die kan ze een keer mee nemen om vragen te stellen. Er zou ook een groot monster zitten, aldus Jurt. Die man die zwamt nogal veel.
Shakira vraagt aan Owen of hij de dieren wil zien waar ze materialen over verzamelt heeft. Hij sjokt met een wanhopig gezicht achter haar aan.

Morwenna
Mandor zegt tegen haar dat Lorrayne en Daniel voorlopig bij hen kunnen logeren. Zij gaat dan naar Tir-na n’Oght. Het is een wolkenloze nacht.
In het paleis ontmoet ze Oberon, haar spieren verstrakken zodra ze hem ziet. Ze wil hem voorbij lopen, maar hij houdt haar aan. Waarom is ze hem niet komen opzoeken, vraagt hij en verdwijnt.
De volgende ontmoeting is met Flora, deze is de hoedster van het Patroon in Tir-na n’Oght. Ze vertelt dat Morwenna hier regelmatig patroongeest is.
Daarna een ontmoeting met een lange dame, 1.92 meter. Half lang donkerblond haar, brede schouders, lang en mager. Ze draagt een zwarte broek met een koperkleurige riem. Haar mode is van een rare stijl, groenig met wit. Ze heeft kleine tieten, draagt laarzen en heeft een rechte neus, felgroene ogen en flaporen. En er is iets met haar tanden. Lydia van Amber is niet blij met Morwenna, wat gaat ze doen om dit te voorkomen? Lydia wijst naar een groot, bloederig litteken in haar nek en verdwijnt.
Op een bankje in de buurt van Patroon zit Randal te wachten. Al heel lang zegt hij. Ze gaat naast hem zitten en ze praten heel lang, waarbij hij haar vertelt wat zij hem allemaal heeft verteld in Overschaduw. Dan nemen ze afscheid en hij vraagt of hij iedereen thuis de groeten van hem wil doen. Ook dringt hij erop aan dat ze hier het Patroon loopt, Essilt kan ook beter spoedig een Patroon lopen.
Morwenna loopt het Patroon. Het gaat moeizaam, vooral omdat het Patroon van Brand gewist moet worden. Dat is dus de reden dat Essilt ook Patroon zal moeten lopen.
In het midden staat een jongeman. 1.75 meter, bruine ogen, bruin haar en nette kleding. Hij noemt Morwenna zijn eerste en beste, zijn kampioen. Morwenna van Amber, nu van Elysium. De dochter van Aildith en Julian. Of ze zich wel realiseert hoe moeilijk het was om de deur van de kelder gesloten te houden? Maar het is de moeite waard geweest.
Hij is het Patroon. En aangezien Morwenna hem heeft gerepareerd (ook al denkt ze alleen Ganosh over het Patroon te hebben voortgeduwd), is het nu haar Patroon. Ze zal het moeten behoeden voor geklooi en waarschuwt haar voor de roodharige idioot met het Juweel.
Ze moet een gesprek met hem gaan voeren op niveau, ofwel bij het Oerpatroon. Hij is Patroon van Tir-na n’Oght.
Ze vraagt waarom ze Aildith en Julian moest hebben als vader en moeder. Hij vraagt haar waarom Owen en Randal er zijn. Allemaal mogelijkheden en dit is de uitkomst. Ze had haar eigen afkomst, haar vader dus, kunnen veranderen, maar dat niet gedaan. Dus dan hoort Julian haar vader ook te zijn.

No comments:

Post a Comment

Iets toe te voegen of op te merken? Graag!