Friday 9 July 2010

108. Cheyenne/ Tierna Lorraine

Rhexenor, Ronardo
Het wachtwoord is Cheyenne, meldt Martin. Ronardo mag dat in gaan voeren. Rhexenor zegt dat het niet logisch is, gevaarlijk ook. Tja, dat is het toch, want Martin kan bij dat systeem.
Ronardo typt het wachtwoord in, er wordt gevraagd of hij een local of global console wil/ Hij krijgt een keuzemenu nadat hij local heeft gekozen. Hij vraagt om diagnostics, er komt een melding dat er een instelling niet goed is. Hoeft niet gefixed te worden, Ronardo tracht de locatie te vinden. Nummer zeven. Ronardo gaat naar global en krijgt de Stargate Command. Hij zoekt alle zevens op, maar Ronardo heeft er eigenlijk niets aan. Zeven worstjes in de keuken? Hij komt er achter dat hij niets aan Global heeft. Hij moet even zoeken om weer terug te gaan naar local. Het lijkt Firefox wel, moet opnieuw inloggen. Dan de prompt /help. Dat gaat heel veel tijd kosten, een aantal uren. Hij besluit om dat toch maar de automatische fix te doen.
De computer gaat aan de slag. Eerst naar 50% en blijft staan. Dan ineens op 100%. Dom systeem, bedenkt Ronardo. In ieder geval werkt de fusiegenerator en is echt schoon.
Rhexenor verzint een reactie met een zwart gat waarin Arden wordt opgezogen. Vindt Julian niet erg. Hij hield toch van Arden? Nee, en hij is ook geen Treehugger.
Ronardo wordt bedankt en Martin protesteert. En hij dan? Andrella zegt dat hij er best leuk uit ziet, met zijn hoofd in de computer. Martin bekijkt de Stargate, dit is een echte en gebruikte. Het enige dat er niet meer is zijn mensen. Verder is alles er nog. Martin vindt in Global een verslag van de laatste dag, ze worden aangevallen op een planeet waar de Stargate is en zijn geëvacueerd. Misschien lag dit stuk midden in een bos of aan een bosrand, zegt Julian. Ronardo denkt aan een Schaduwstorm. Martin vraagt of hij nu zwamt of zo slim is. Denk na, Martin! Nou, wat hebben we eraan? Julian biedt de basis aan aan Rhexenor. Ja, de basis is van hem. Zijn foodreplicators. Hij wil hier general zijn. Ronardo wil de fusiegenerator. Dat gaat op, zegt Martin. Er moet brandstof bij. Troef het erin, zegt Rhexenor. Maak een tunnel naar een Schaduw met voldoende waterstof. Alle andere manieren zijn onhandig. Waarschijnlijk is het voorlopig niet op, deze basis draait hier al jaren. Martin kan in de logs niets vinden over het aankopen van waterstof. Hij zoekt in de bouwtekeningen, vindt een watervoorraad en een apparaat dat water repliceert. Dat werkt niet, zegt Martin. Ach, zolang het in een Schaduw zit. Merlijn heeft wel eens een Perpetuum Mobile gemaakt met Conjuration. Het is niet mogelijk een 100% effectief apparaat te maken. Kan niet. Martin wordt naïef genoemd, komt uit Engeland zeker. Er zijn werelden waar drugs wel effectief zijn. Jullie hebben nog nooit iets geprobeerd. Julian vindt dat Martin zijn mond moet houden. Martin zegt dat niemand’s vader ook Random is. Ronardo’s vader is anders ook een idioot. En zijn moeder is ook al niet lekker. Gelukkig hebben Martin en Rhexenor wel een normale moeder. De wachters hebben medelijden met de onsterfelijke Amberieten. Deirdre houdt van schieten en vechten, een moeder naar Rhex’ hart. Julian vraagt waar Deirdre haar rare samurai heeft.
Waarom brandt je Arden niet plat, vraagt Ronardo. Is geprobeerd, lukt niet. Hooguit een stukje. En nee, het gaat niet vanzelf in de Abyss. Soms rijd je lekker met je paard door de mist en dan weet je niet verder te moeten gaan, anders kom je uit in de Abyss. Zolang dit stuk een verbinding heeft met een andere wereld… als Julian dat soort dingen zou willen, vraagt hij het wel aan Fiona. En die vindt hem niet leuk. Rhexenor vindt Fiona wel aardig, Martin ook. Klein, maar lekkere… Despil vindt alles dat vrouwelijk is leuk. Despil en Fiona hebben een speciale band, zegt Rhexenor. Misschien hebben Julian en Martin wel iets met haar gehad. Praat geen onzin, zegt Julian. Rhexenor vraagt of hij zijn zussen niet aantrekkelijk vindt. Nee, hij loopt niet aan ze te denken. Rhexenor heeft een zus, maar kent hem niet, Ronardo heeft een zus, maar loopt niet steeds aan haar te denken. Random begon pas aan Martin te denken toen hij bijna vermoord werd op Patroon door Brand. De ouwe zak!
Als Martin iets nodig heeft, gaat hij naar Benedict. Hij bemoeit zich ook met zijn kinderen. Sientje had geen hulp nodig! Random heeft Ronardo wel geholpen. Waarmee? Eh, een zaakje. Het was gewoon handig als hij hielp. Een vies zaakje? We waren iets uit aan het zoeken… jaja. Een zaakje van Random is altijd een vies zaakje. Dat is waar, zegt Rhexenor. Nee, het is geen vies zaakje, maar Ronardo wil het niet vertellen. Zeker iets met wijven, zegt Andrella. Jullie Amberieten staan bekend om jullie gedoe met vrouwen. Ronardo heeft een leuke vrouw met groen haar. Nou, dat is geen pré. Zijn vader is knetter, zijn moeder iets en zijn vrouw ook. Dat is niet erg, zegt Ronardo. Ze is niet knetter, maar ook niet normaal. Misschien is Moyra niet degene die knetter is, zegt Rhexenor.
Is die buis van Ronardo, vraagt Martin. Ja. Duidelijk van jou, maar niet alleen door jou geprutst. Door iemand die beter is dan jij. Er zijn er niet zoveel beter dan hij. heb je er meer van? Martin wil er ook één. Ze zijn beiden knetter, dus… Dat wat Martin heeft is een add-on, anderen hebben een belachelijk harnas of belachelijke handschoenen. Hij heeft er niets aan in Magische Schaduwen en zorgt er ook nooit te zijn.

Morwenna
Ze heeft afscheid genomen van iedereen. Essilt heeft haar spullen bij zich. De dieren willen niet zo hier blijven, ze willen mee naar Elysium en daar blijven. Morwenna denkt dat Herbert al in Elysium is. In de gastenzitkamer wacht een meneer voor hen inderdaad. Morwenna laat koffie en thee komen en Essilt kijkt streng naar Herbert, iets dat hij leuk vindt. Hij is keurig gekleed en er wordt voorgesteld. Hij zegt tegen Essilt veel van haar gehoord te hebben, hij en Morwenna hebben over haar gepraat. Essilt zegt dat haar moeder er van alles uit flapt. Je bent een echte Sawall, zegt Herbert tegen haar. Ik ben je over overgrootvader.
De eerste ronde koffie en thee is dan al op, dus er komt een nieuwe. Nu met sandwiches en koekjes. Herbert zegt dat ze alleraardigst personeel hebben, al zijn ze een tikje schichtig en is het kasteel zelf erg ongastvrij, Mandor’s idee zeker. Essilt zegt hem niet zo te kletsen en draagt hem op om die vervloeking weg te halen. Herbert grinnikt.
Morwenna legt de parel neer, hij concentreert zich, een soort geschreeuw is te horen dat weg ebt. Er staan zweetdruppeltjes op zijn voorhoofd. Het eraf halen was lastig, niet dat het nodig was.
Verder snapt Morwenna niet waar ze aan begint. Meer vertellen? Goed. Lorrayne was met tunnels bezig.
Hij tekent een schema van het oerpatroon in verbinding met de mindere vier. Je kunt niet zomaar naar de rand van het Oerpatroon, maar Lorrayne vond er wat op. Het is niet echt zo, wel qua energie. Er is een plaats te vinden waar je je kunt bevinden tussen vijf Patronen qua sterkte.
Lorrayne speculeerde en hij hielp en ze hebben een gate gemaakt die er heen leidt. Lorrayne had een doel voor ogen. De Parel en de sleutel bieden toegang tot de gate, als je er doorheen stapt komen ze er terecht, tussen overal en nergens. Te vergelijken met het midden van elk Patroon, dat is de ultieme plek. Samenkomen van enzovoorts is het meest interessant.
Ze zouden haar zo kunnen gaan zoeken. Hoe kom je terug? Hij heeft geen idee. Hij is terug gekomen ja en het hangt ervan af waar je heen gaat. Hij weet niet hoe hij terug is gekomen.
Wat ze kunnen verwachten? Dat kan hij beter niet zeggen, maar ze moet rekening houden met zichzelf en hij grijnst, niet zo’n prettige lach. Hij raadt het hen af en als ze niet terug komen, is het niet zijn schuld.
Herbert vraagt Essilt dan naar haar broers en zussen en ze vertelt. Sawalls zijn allemaal familie, zegt hij. Hij is een zijtak, niet zo direct aan Mandor verbonden. Er is een Ra tak ervoor. Het is een grote incestueuze bende. Dan wandelt Herbert weg na gezegd te hebben dat hij ze succes wenst, die ze zeker nodig hebben.
Morwenna en Essilt weten dat hij iets niet zegt en dat ze terecht kunnen komen op een plaats waar ze heel fout kunnen uitkomen. Morwenna neemt de tekening mee, Essilt zegt dat ze die beter niet aan Randal moeten laten zien.
Ze verlaten Elysium en gaan naar het strand.

Ronardo, Rhexenor
Rhexenor vraagt zich af of ze hier leuke training hebben. een schietbaan een mat. Niet erg modern in vergelijking met de rest, niet eens een holodeck. Ronardo verwondert het niets, in de films gaat het net zo. Julian informeert of dit Ancient tech is? Een gedeelte. De Foodprocessors en de Terminator doet denken aan werelden door elkaar. Julian denkt dat het een bemoeien is van Chaosieten en Amberieten. Dat geweer zou niet moeten werken. Ronardo’s eigen wapen werkt 100 %. Misschien heeft Ronardo het aangepast in meerdere Schaduwen? Ach, hij is geniaal…
Er staat een Stargate en hij komt uit een universum met een Stargate. Hij meldt dat het iets met de Stargate te maken heeft. Onzin, zegt Rhexenor, bij hem thuis werkt het niet. Portals in de Gouden Cirkel zijn magisch, zegt Martin.
Nu werkt er geen één, ze zijn allemaal kapot. Troeven werkt niet voor iedereen. Ronardo zegt een gate te kunnen bouwen, die werken niet. Ze zijn best goed met Troef. Fiona en Eric zijn fout bezig, meent Rhexenor, dat kan veel beter.
Julian gaat niet uitleggen aan Eric en Fiona wat er niet goed gaat, misschien dat Rhexenor het beter zelf kan uitleggen. Met Corwin wil hij wel van mening verschillen. Moet je oppassen, hij denkt meteen dat je evil bent, is het niet geweldig. Hij krijgt altijd de schuld van Corwin anyway. Maakt niet uit. Random heeft zo’n nobele ziel, dat vindt Martin ook.
Is er iets met Stargates? Misschien dat zo’n Stargate ermee in verbinding staat. Ronardo roept alle bewoordingen op, de big round cirkel kent Rhex wel van het Grieks, zou ergens in een tempel staan in Egypte, Griekenland. Zijn Schaduw is de echte werkelijkheid. Er moet een originele aarde zijn. Dagobah kom je ook zowat overal tegen en Hoth ook, zo koud! Er wordt gepraat over films. Rhex is wel eens in Midden Aarde geweest. Hij - rost de hele T-1 om te laten zien hoe gemakkelijk dat gaat of om te laten zien hoe zwaar dat is. Ach, wordt vast vanzelf gerepareerd. Ronardo vindt het tijd worden om meer te leren van nano tech. Over de self repair is niets te vinden in de database. Rhexenor herinnert zich iets over area 51, alles in Amerika, wat zoeken ze er eigenlijk? Martin legt uit dat die films die Rhex kijkt allemaal in Amerika worden gemaakt. Het is vervelend dat er hier een T-1 staat. Ronardo noemt de library of Alexandrie.
Rhexenor is er wel eens geweest om te verdedigen.
Er is een familie Bayle, Chantris (rijk), Feldane (library, zegt Julian), Karm (rijkste en oudste),
Magiërs zitten er vaak, het schijnt dat Dyenne er wel eens komt. Die heeft toch niets beters te doen, meent Rhexenor. Jullie kunnen allemaal geen magie hè, beseft Julian dan. Magie is stom en Martin gebruikt het nooit. Despil is goed, Merlijn gaat wel. Fiona is er goed in en Deirdre en Llewella, al zijn zussen, misschien Flora. Sand is heel erg goed met magie. Rhexenor heeft gehoord over Corrilane, saai met eenhoorns, beestjes, boeken en Spikards, Ronardo veert op. Rhexenor zegt dat Jasra een Spikard heeft. Julian herinnert zich wel dat ze ontvoerd is. Rhexenor begint over parallelle tijdslijnen. Ze is toch verbannen?
Ronardo wil dingen uitzoeken over replicators. T-1 is nog steeds stuk, niet gerepareerd. Magnetron boven wordt open geschroefd en is een apparaat met systemen die hij niet kent.
De Star Trek zooi is aangepast op deze Schaduw, de Stargate hoort hier. Bij elkaar past het eigenlijk niet.
Dit is niet van Julian, hij weet alleen dat Benedict zich met Goa’Uld bemoeit. Heeft met ze gevochten en onlangs is er weer een Starate gevonden.
Kloons zonder ziel, weet Rhexenor. De Chaosieten nemen ons lichaam over. Hij bedoelt Goa’Ulds. Iedereen schrok al. Een kloon kan niet zomaar iets doen, er moet een ziel in. Bleys kent dat soort dingen. Goa’Uld worden afgestoten, erg lichamelijk. Misschien is Caine wel een Goa’Uld en Deirdre lag lang in de Abyss. Laten we het niet hebben over Brand. Julian zegt dat het niet kan. Benedict zei dat het interessant was om een Goa’Uld in zich te hebben.
Benedcit wordt getroefd en is enthousiast. Er blijft contact, luikje open, veel geschiet. Hij kan nu niet doorkomen, eerst commando’s uitdelen.
Waarmee kan Benedict het druk hebben? Martin besteld een bord spaghetti, Ronardo knutselt verder.
Benedict troeft terug in Duits uniform. Ze zijn bezig tegen Dalt. Rhexenor is niet uitgenodigd omdat het Dalt was, hij is vervelend. Hij wordt steeds vervelender. Benedict heeft wel eens van hem verloren, dat wordt niet geloofd. Het was tactiek. Dalt werd overmoedig en werd toen in de pan gehakt.
Hij herkent de Stargate bunker aan de replicator ruimte aan de SG embleempjes. Een ouderwetse food replicator uit Deep Space 9. Daar zaten jullie toch ook? Ja, dat klopt. Dit is Arden, zegt Julian.
Kan niet en Benedict controleert buiten. Hmm, dat klopt. Het detectienet is uit een andere Schaduw, een soort aarde met een federatie, zwarte schepen en zwarte pakken en onaardig.
Terminators worden bekeken, of de Stargate het doet? Benedict opent de wapenkast. Geen gewone remotes, zegt hij. De vliegdingen zijn ook Terminators. Hij vraagt zich af hoe deze basis hier komt, vraagt hoe ze binnen zijn gekomen. De EMP werkte.
Wat weet je van Goa’Uld? Dat zijn wezens die heel oud zijn en een rasgeheugen hebben, hun kennis gaat dus nooit verloren. en ze hebben geen hive mind. Goa’Uld communiceren niet onderling. Met een hive staan ze met elkaar in contact.
Goa’Uld hebben ergens de techniek verwerkt en Jaffa gerecutreerd. Ze hebben ook een soort magie, tech dat er gebruik van maakt en op zichzelf afgestemd. Werkt alleen voor Goa’Ulds of als je er één hebt gehad. Amberietenbloed en - geest zijn te sterk.
Hun technologie gaat zover dat ze soms buiten hun eigen Schaduw komen en passen dan hun tech daarop aan. Het kan best zijn dat ze zo Chaosieten en Amberieten tegen komen. Hun namen komen overeen met sommige Chaos families, zoals de Sawalls. Er is een hele familietak met dat soort namen. Romeinse en Egyptische namen. De jongeren hebben maffe namen. Gramble en Despil zijn geen namen. Benedict is wat lang, zegt Martin. Rhexenor is een naam uit een mythe. Martin is gewoon een punknaam. Niemand spreekt hem tegen. Ronardo is Italiaans of Spaans, zo’n popi naam. Dat wilde je moeder natuurlijk graag. Je vader was toen vast bezig met een project. Kijk naar je eigen ouders, zegt Benedict.
Het wapen is hier 100%, dus dezelfde Schaduw. Dat kan, in Arden. In stukjes van Arden werkt tech en soms ook magie. De stukken bewegen onderling… je hebt er dus niets aan in Arden. Alleen dingen met power en een zwaard werken. Dan gaan ze de gate testen, ze willen naar ver weg.
Welke is het meest gebruikt? Staat er niet in. Er staan namen en nummers. Necropolis en dergelijke. Misschien Rhex’ Schaduw. Die heeft de naam Aarde. Rhex raadt Benedict aan om het gevoel van zijn hart te volgen en de Schaduw van Rhex te vinden. Benedict houdt niet van ultieme wapens en van atoombommen. Vooral erg saai. Ronardo speelt spelletjes en Benedict vecht in het echt. Koersk is een interessante tankslag. WOII vindt hij erg leuk en hij vertelt honderduit. Ook over slagen.

Morwenna
Het is lekker weer, er is een trapje, er zijn rubber bootjes en er zitten mannen op stoelen met verrekijkers. Er zijn wachters bij de trap. Morwenna aarzelt of ze haar vader zal troeven, eigenlijk heeft ze hem al in lange tijd niet meer gesproken. Essilt ziet het nut niet zo, zij troeft haar vader ook nooit. En dadelijk komt hij langs, of moeten ze dat stomme Arden in naar de blokhutten, de beesten zijn niet leuk. Opa zelf is okay. Morwenna besluit om niet te troeven.
De lynx blaast naar de zee, die vindt het niet leuk. Essilt ziet niemand de trap op en af lopen. Ze geeft Morwenna dan een hand en gaat naast haar lopen. Ze lopen het water in en dalen af tot ze nog net adem kunnen halen. Dan kopje onder, Essilt begint benauwd te kijken en ze worstelt. Morwenna is zich bewust van het risico dat Essilt zich van de trap laat vallen en houdt haar vast. Essilt ziet eruit alsof ze verdrinkt. Ze kijkt echt heel benauwd en is bang. Ze gilt onder water, veel luchtbellen er uit. Dan hapt ze naar adem… het is gelukt! Dit is raar, het smaakt niet, ze maakt gekke geluiden.
Ze gaan verder, boven hen plonst iets en het zwemt aan de oppervlakte en het gaat weer naar de kant. En ineens loopt de lynx naast hen, ook nat.
Beneden komen ze aan bij de wachters. Het is een stad met lichtjes, een grote stad. Essilt ergert zich aan een man met een halve stijve, het feit dat ze zijn ballen en billen kan zien en de dames die , ook al zo goed als bloot, naar hen met zo’n lachje staan te kijken. Iestyn had het erover dat hij graag wilde wonen… wat, hij is hier al geweest, zegt ze. De smeerlap! En Randal is hier ook geweest. Owen niet, die is wel fatsoenlijk.
Ze gaan naar het paleis en zoeken Llewella op. Ze is in een salon de vissen aan het voeren.
Het is goed als ze naar onder Rebma gaan. Ze opent het luik, kijkt wel wat vreemd naar de kat.
Essilt en Morwenna gaan verder. Ze hebben licht nodig. Dan komen ze bij de troonzaal en in een oud Rebma, heel erg oud. Vergane glorie, bouwvallig, dicht geslibt en gegroeid. Het is stil en heeft iets vreemds. Lang geleden waren dit oude ruines. Egyptische tempels van vroeger. De sfeer blijft hangen. Essilt lijkt toch die interesse iets te delen, meer de magie en dergelijke.
Na flink wat zoeken vindt Morwenna de plaats die lijkt op wat ze gezien heeft. Twee grote marmeren leeuwen, wat aangetast door de zee, daarachter een aangekoekte deur van metaal. De leeuwen staan met opengesperde bek en aan weerszijden van een trap.

Ronardo en Rhexenor
Necropolis werkt, een MALP er doorheen. Het duurt even, stomme dingen, podium op en dan door de gate en weg. Tunnel bij de camera. De Malp komt aan bij ruines van Egyptische gebouwen.
Geen dooie Jaffa, dit lijkt een ouwe Goa’Uld wereld.
Is dit de wereld van Rhexenor? Kan, hij weet het niet. Dit is een technologische gate.
De verbinding wordt uitgezet en Ronardo zoekt omschrijvingen van gate adressen. Er staat niets in over Ori. Dan naar Griekse werelden, die zijn er niet. Verschillende gates in Egyptische stijl, eentje gevonden in een Egyptische piramide, staat nu in SG 1. Het ziet er uit als de serie op aarde. Dit is niet Cheyenne Mountain. Allemaal SG1 adressen. Ze kunnen zo mee naar de werelden van de Goa’Uld.
Ronardo vraagt naar de zwakste Goa’Uld. Dat is Ra, deze heeft flink op zijn duvel gehad van alle system lords. Hero’ur is sterk en nog een paar. Ba’al is geen Egyptische naam. Dan is er nog Seth, een system lord. Anubis was die ene engerd. Ra was de sterkste en dus aangepakt en nu verzwakt. Waarom vraag je ernaar? Ronardo komt ze vaak tegen, ontwijkt hij. Hij wil meer van ze weten.
Er is een aantekening van een wereld die veroverd is door het SG team. Benedict gaat weer, Ronardo gaat mee.

Rhexenor
Hij is over met Martin, Julian en de rangers en hij wordt gefeliciteerd met de bunker. Misschien kun je een troef laten maken, dan kun je er altijd heen.
Dan gaan ze maar met zijn allen, Martin gaat weg. Zij gaan met Julian mee uit de bunker via Troef. Rhexenor wordt enthousiast ‘begroet’ door de rotbeesten van Julian, die pas na een paar minuten van stevige dreiging ‘AF!’ zegt. De wachters nemen afscheid, Andrella superenthousiast, kom langs als je van je vrouw af bent.
De training is klaar, zegt Julian, er is vast iets loos in het grote woud. Je kunt een vaste taak krijgen als wachters als het mag van je moeder. Misschien kan hij beter troeven als hij nodig is. Het was leuk en gezellig en bedankt.
Rhexenor troeft naar huis, naar Antioch. Hij komt aan bij de voordeur en daar is de oudste dochter die hem zo heeft gemist en vliegt hem om de nek. Ze is zo gegroeid en draagt zo’n sexy jurk met laarsjes. Geen kadootjes? Hij is zo lang weg gebleven, waar was hij al die tijd? Ze hebben thee. De koekjes zijn op.
Er zijn geen nieuwe gekocht, het landgoed lijdt verlies. En ze hebben een verrassing. Oh, één van haar nieuwe vriendjes? Dan rot hij maar op. En de verrassing is geen eten. Je bent een opschepper en een opvreter. En daardoor krijgt ze steeds minder!
Catrynn is nu 15, de anderen rennen naar hem toe, pap is maanden weg geweest. Dyenne is blij, geen gezeur over kadootjes.
Dyenne heeft een verrassing voor hem en straalt. Ze krijgen nog een baby, je wordt weer vader! Net voordat je weg ging!
Hij doet stom! Met de baby duurt nu minder dan zes maanden nog en alles is goed. Ze wil kussen en felicitaties. Waarom heeft hij niet getroefd? Waarom vergeet hij steeds dat ze kan troeven? Ach, meestal heeft ze het niet eens in de gaten. Is de baby een jongen of een meisje? Cathrynn dacht nog wel dat zij de eerste zou zijn die een kind zou krijgen.
Ze hebben hem gemist en vinden dat hij meer moet laten weten van zichzelf. Hoe moet hij dat doen? Brieven laten sturen. Via oom en moeder? Deze pappa gaat niet schrijven! Het zou leuker zijn als je iets van je laat horen.
Ik vind de baby wel leuk, zegt hij. En wat als het nu een jongen is zoals Leonidas hier? Die wil er wel even op slaan. Hij is sterker dan allemaal en Rhexenor wil wel even bewijzen dat hij sterker is dan zijn zoon.
Cathrynn is 15, Leonidas is 13, Helena 9.
Rhexenor heeft nu tactiek. Rhex vindt het alleen maar belangrijk als vrouwen kunnen koken. Helena stopt het laatste koekje in de mond. Iemand komt vragen of hij thee wil, de koekjes zijn op. Voor straf. Voortaan als je op tijd thuis komt, krijg je koekjes. En we hebben geen geld meer. Zeur niet om eten, maar pak je hoorn! Waar heb je gezeten!

Ronardo

Hij is met Benedict mee en komt in een bunkercomplex. Benedict is de Duitsers, Dalt de Russen en hij wil de vliegtuigen kunnen zien op de radar. Bij een echte stealth zijn er meerdere radars nodig en die moeten gekoppeld worden. Ze kunnen toestellen maken van aluminium met ijzer, de motoren zijn niet goed weg gewerkt en die stralen uit op de radar. En het maakt lawaai.
Ronardo moet tekeningen nakijken, het toestel heeft driehoekige vormen nodig en het moet gecoat worden met rubber. Ze zijn vlot met het ding te bouwen in twee tot drie dagen. Hij vliegt perfect, deze is van metaal. Dan een andere model van hout met metaal en gecoat met rubber. Er is een synthetische ontwikkeld. Ze testen dan weer. Al met al duurt het nog een poosje voor het af is. Dan hebben ze zelf een ander soort radar nodig.
Ronardo krijgt schema’s van buiscomputers, het beste is als ze kunnen bewegen. Een paar tanks zonder koepels, een Tigertank met radar. Drie Tigers zijn ervoor nodig. De middelste Tiger heeft zijn buizencomputer en een schakeling er tussen. Dit alles kost echt wel een aantal weken..
Shakira 16, Apollo 13.5, Jeffree 11.5, Leila 7
Moyra is thuis, Jeffree zit in Rebma, Shakira is misschien even thuis en anders komt ze thuis omdat pappa er is. Leila is bij oma Fiona, had te maken met een kastje waar opa haar voor nodig had. Apollo is bij Bleys geweest maar weer thuis.
Hij troeft ook alle kinderen. Leila is bezig met een gate kastje en opa te helpen. Het moet kleiner en dergelijke. Opa had niet gezegd dat het kastje bij Ronardo vandaan kwam. Ze heeft allemaal spullen voor opa mee genomen. Mag wel van oma omdat ze nog klein is. Jeffree is in Rebma en leert dingen over magie om lui te betoveren. Beesten zijn leuk om te betoveren, dat ze doen wat je zegt. En dingen maken, conjuration. Misschien is Julian handig voor dieren. In Rebma zijn de mensen aardig zoals opa en oma, maar die mensen hebben geen kleren aan. Hij ook niet. Hij wil ook iets met techniek weer gaan doen, hij zit hier pas twee weken, leuk om bij opa en oma te logeren.
Apollo is ook thuis en traint wat bij Rinaldo. Niet erg geweldig. Hij vertelt dat hij traint met een groepje huurlingen die goed kunnen vechten. Ja, die zijn van Dalt, die is wel cool. Hij kent hem niet. Hij zou daar eens moeten trainen, maar Benedict is tegen hem en Ronardo wil dat zijn zoon neutraal opgroeit. Apollo is nu vaak thuis anders is mamma zo alleen. Jij laat haar steeds in de steek. Ze kan goed voor zichzelf zorgen, vindt Ronardo.
Moyra is blij om hem te zien en neemt hem meteen mee naar bed. Ze kan niet zo lang zonder seks, ze heeft een minnaar nodig. Rinaldo komt best vaak op bezoek, ze heeft het niet met hem gedaan. Liever geen seks met beste vrienden dan. Of troef gewoon als je zin hebt. Ze kan niet echt troeven.
De kinderen vinden het schandalig dat ze meteen in de slaapkamer verdwijnen. Zijn er kado’s? Cathrynn’s pappa neemt altijd een kado voor haar mee, zegt Shakira. Ze wil graag een nieuwe jurk. Apollo had een leuk wapen leuk gevonden. Al is het maar een oude jurk, zegt Shakira. Moyra had graag een mooie ketting gewild van goud. Jammer, maar Ronardo heeft een magnetron met tekeningen. Dat is meer voor de andere broer en zus, zegt Apollo. Ronardo heeft wel een leuk wapen, maar dat doet het hier niet. Hmm, een stuk van een robot, ziet Apollo. Moyra houdt alleen van dure dingen.
Hij is al een aantal weken niet thuis geweest en dan nog geen kadootjes? Ze hebben ook geen kadootjes voor hem. Hij wordt onder de douche gestuurd en ze gaan eten in de stad. Hij wil Rinaldo uitnodigen. Die is er. Natuurlijk heeft hij zin om uit eten te gaan, weet ook een leuke tent en moet ik haar ook mee nemen? Wie? Coral. Ze heeft een leuke zus, zegt Ronardo. Neem mee wie je leuk vindt. Vindt je Coral leuk? Nee. Maar het moet dan maar.
Ze gaan naar een sjiek en duur vleesrestaurant met barbecue. De lui van Dalt eten hier wel eens op kosten van de koning. Coral is echt knap en heeft een gewoon oog. Zo leuk om hem te zien en wat een mooi oog.
Ze is blij dat ze van het juweel af is. Ze heeft een deal gesloten met iemand en nu is ze er van af.
Ze babbelt wat over hoe goed het met haar gaat. Ze kletst aan een stuk door, levert commentaar op het personeel. Ze bemoeit zich met de menukaart, loopt zelfs naar de balie om dingen uit te leggen.
Rinaldo, hoe gaat het met de handel met Sand? vraagt Ronardo. Ze willen winst maken en het schiet niet op. Ze willen voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Wat leuk dat jullie in gesprek zijn, zegt Coral. Over Corrilane. Leuk hè. Coral babbelt aan één stuk door. Ronardo vraagt haar haar mond te houden. Dat lukt niet echt. Is er geen spreuk tegen Coral? Die is er wel, maar dan valt ze als een blok in slaap. Je praat teveel, zegt Ronardo. Oh, excuses. Ga je gang, wat wilde je zeggen? Je bent zo belangstellend, leuk dat je weer bij je gezin bent en bla bla weet je dat ze van Ronardo ook zeggen dat hij veel kletst en zwamt. Moyra is het ermee eens. Aan één stuk door. Maar haar power Feniks krijgt iedereen stil. Coral is stil. Dat kent ze helemaal niet. Wow.
Shakira vertelt wat pap en mam deden toen ze weg gingen. Rinaldo had hem nodig, maar hij was onbereikbaar. Hij is niet zo goed in troef. Coral wel, ze is altijd te bereiken met eigen troeven en bla
Jij bent heel goed in troef hè, Ronardo. je kunt er dingen mee, je doet projecten met Troef. Moet je kijken wat er daar op het bord staat…
Ja koningin, nee koningin… buigt het personeel. Rinaldo weet in de buurt van wie Ronardo was en dan hoeft hij hem niet zo nodig te bereiken. Hij is een lamme vader, niet aardig geweest voor Rinaldo. Er zijn meer mensen die mot hebben met hun ouders, zegt Moyra. Coral zegt dat deze zaak een stuk beter zal gaan nu ze hier geweest zijn. Je moet niet over belangrijke dingen praten in een restaurant, die mensen luisteren mee. Ook deze mensen kunnen dingen hoor.
Gewone mensen hebben geld nodig als ruilmiddel. Hier is de Kashfa munt, er is er één met Coral’s hoofd. Als ze gaan scheiden gaat hun hoofd eraf. Gaan we scheiden? Ons politieke huwelijk ging toch best goed? Rinaldo vindt het niet leuk om opgescheept te zitten met andermans baby. Dan maken we zelf een baby, stelt Coral voor. Bij ons wordt het ook weer eens tijd, zegt Moyra. In Rebma schamen ze zich nergens voor. Coral gebruikt Patroon zodat er morgen niet van alles in de krant staat. Ze is goed met Patroon, magie en Troef. Ronardo is wel goed met magie ook maar gebruikt het nauwelijks. Is meer bezig met techniek. Rinaldo ook. Coral vindt het saai en je hebt er niet veel aan in de Gouden Cirkel. Puur techniek werkt niet. Jawel. Stoomauto’s of een treintje… ze zouden wel iets aan een trammetje hebben. Zonder paarden, zegt Ronardo, want die hebben eten nodig. Ga jij een stoommotor ontwerpen? Dan wel eentje die het doet en zonder magie. Sandra zit in Kashfa om les te geven, maar ze hebben daar weinig kaas gegeten van magie. Waarom is Sandra niet uitgenodigd bij dit etentje?

Morwenna
Essilt is lang en mager, Morwenna is ook tenger, maar heeft wat meer rondingen dan Essilt. Essilt is mooi en heeft mooi haar en een vastberaden trek op haar gezicht. Ze is stil.
De rechterleeuw heeft een sleuf. De parel blijft precies zitten. Morwenna draai de dolk rechtsom, klik, de kaken gaan meer dicht van de linkse leeuw, de parel wordt wit en gloeit op, de deur wordt geraakt door bliksemstralen, elektrische vonken op beide leeuwen, en vanuit de staarten. De deur verdwijnt. Ze springen naar binnen en ze komen uit op een lange baan in het niets. Gloeiende lichtgevende wanden en een spoor waar ze op lopen. Er is een lichtstraal en gloeiende massa van wit naar rood. Het voelt raar aan, alsof ze naar iets toe gaan. Ze lopen een poosje, voor Morwenna is het alsof ze Patroonlijnen volgt. Hun haren staan nu elektrisch overeind. Essilt houdt Morwenna stevig vast, ze is toch een tikje angstig.
Ze komen aan op een plateau, alsof ze inderdaad ergens tussen zitten. Om hen heen is het alsof ze in een bol staan, er zijn wervelingen van kleuren te zien en het is stil. Ze zijn in het centrum van alle Patronen tegelijk. Het wervelt om hen heen. Morwenna denkt aan Lorrayne en alles wat ze van haar weet en dat ze hier zijn om haar te vinden.
De werveling om hen heen verandert in iets anders en ze staan even later bovenop de berg Kolvir, een bekende omgeving. Ze staan binnen de muren en hier is het paleis van Amber.

Het zijn ruines. Er lopen wat mensen en er zijn kinderen. Het heeft hier iets akeligs en sombers. Het is troosteloos, er zijn ingestorte muren, er is brand geweest en er is geplunderd. Mensen zijn aan het picknicken. De lynx is gewoon mee, inmiddels is het drietal weer droog.
Er rijdt een bus het terrein op en er stappen mensen uit en in. Ze spreken een soort Engels en maken een rondrit Amber.
Essilt en Morwenna kijken wat rond. Er zijn borden met teksten en uitleg. Er is een informatiecentrum en een maquette. Ze betalen hier met papiergeld. Het Patroon is heel ver weg, er is ergens iets van een Oerpatroon. Morwenna vindt een bundeltje geld en zo kunnen ze documentatie kopen.
Geschiedenis: na de grote plaag waaraan iedereen overleed is het paleis overvallen door troepen. Er is sprake van een ziekte. De opgravingen zijn pas recentelijk.
Morwenna controleert: alle Troeven zijn dood, ook haar Chaostroeven.
Er dendert een trein voorbij, er rijden voertuigen en dergelijke. Dit is een jaren 80 aarde.
Ze bladeren de documentatie verder door en zien een schema van mogelijke tunnels, er is veel ingestort en dergelijke, er is weinig bijzonders gevonden en de kosten zijn te hoog.
Ze kopen een boek: de familie Amber. Oberon wordt vermeld met zijn verschillende vrouwen en kinderen. Er zijn bekende namen en portretjes, een groot deel lijkt op Troeven. De kinderen hebben hun sporen nagelaten door heel Schaduw. Osric, Finndo en Benedict zijn de oudsten. Er zijn ook wat namen tussen die Morwenna niet kent. Ze wordt zelf ook genoemd, dochter van Julian van Amber. Haar kinderen staan er ook in, alle vijf. Plus twee bij die ze niet kent, een jongen en een meisje. Mandor wordt bij alle zeven kinderen als vader vermeld.
Het is de vraag of dit een andere Schaduw is of dat ze in een verre toekomst zijn. Ineens zijn ze allemaal overleden. Morwenna was een jaar of 300 toen dat gebeurde. Echt iedereen ging aan de plague dood en toen is de plague gestopt. Het systeem van kaartjes heeft mogelijk bevorderd dat het verder verspreidde en een verloren gegane energiebron zou ook de oorzaak kunnen zijn.
Over Arden wordt er niets geschreven, maar er staan grote hekken met lampjes. Morwenna informeert ernaar. Dat is het woud Arden en er ontsnappen monsters uit. De wachttorens zijn vervangen en daardoor is het nu veiliger.
Er is een Stichting Paleis Amber die de restauratie ondersteunt, maar er is sprake van een serie vervelende ongelukken. Ze zeggen dat het paleis een eigen wil had. Er zijn gedeeltes afgebrand en mensen overleden aan de plaag. Er is dus ook een groepering tegen opgravingen. Met redenen, er kunnen nog resten zijn van de Plaag. Misschien is iedereen resistent geworden. Hmm, Morwenna en Essilt dus mogelijk niet.
De Amberfamilie reisde nogal veel en mogelijk heeft iemand de pest met zich mee gebracht. Door heel Schaduw zijn resten gevonden van deze familie.
Heeft Morwenna haar apparaatje niet bij zich? Dat is veel veiliger reizen, zo kan ze goed terug naar huis. Het apparaatje is een metalen polsband met een displaytje erop. Lijkt op wat Henry ontwikkelt.
Als ze geïnteresseerd zijn, moeten ze eens een kijkje nemen in Elysium en daar voorbij wat vroeger de Hoven waren. Dat is een uurtje lopen, zegt hij.
Essilt en Morwenna gaan eerst even wat eten. Er is een pleintje met winkels voor toeristen, portretjes van stad die in drieën gehakt lijkt te zijn. Het eten gaat.
De poort naar Elysium is een tikje anders en zodra ze er binnen zijn weet Morwenna dat dit helemaal niet als van haar voelt. Dit is ook nooit van haar geweest. Ze zijn dus echt ergens anders.
Er zijn ruïnes van een zwart paleis en het wordt afgeraden om er ’s nachts rond te hangen. Er is geen herkenning. Dan naar de Hoven van Chaos met ook al ruines. De plaatsen zijn wat moeilijk bereikbaar, maar daarvoor zijn er helikopters.
Koning Owen van Elysium en zijn echtgenote koningin Lucia Sawall waren de laatste koning en koningin van Chaos.
Er is hier een hele grote afgrond, the Abyss. Er is ook nauwelijks meer magie en er is veel techniek. Dat wat de magie vast hield is weg.
Elysium heeft een gezond stadje en er zijn gewone mensen. De Tinkershop is daar, een mannetje achter de balie. We zijn toch niet het apparaatje kwijt? Hij repareert portals en verkoopt ze aan toeristen die ze kwijt raken. Er moet soms wat getuned worden. Essilt stelt voor om dat te doen, ze is nieuwsgierig hoe die man hen gaat tunen.
De man komt aan met twee identieke ouderwetse dingen en wat groter dan nu de mode is. Deze zijn een model ouderwetser, zijn beter af te stemmen. Morwenna heeft alleen amulet bij zich dat persoonlijk is. De man tuned wat, ze zit in de buurt en dan moet het niet moeilijk meer om thuis te komen. Het apparaat van Essilt wordt ook zo afgesteld. Er wordt veel voor die apparaatjes gevraagd. Ze vragen naar de werking. Die twee knopjes tegelijk indrukken en weer naar huis. Er wordt betaald en de twee vrouwen stoppen ze in hun tas.
Het Patroon ophalen is erg lastig, het is op sterven na dood. Dit gaat niet lukken. Hoe dan erachter komen of ze goed zitten? Rommelen met een spiegel die ze niet kent? Essilt moppert dat Morwenna het preciezer had moeten doen. Ze overlegt nooit, anders had ze dat wel gezegd. Oproepen is ook precisie werk, pap zou dat heel anders hebben aangepakt.
Ze lunchen wat in Elysium en Essilt bekijkt de kaart van het paleis.
“Mam, weet je hoe het hoofd van de afdeling heet die daar aan het graven is? Tierna Lorraine!”
Dat is geen toeval. Ze haasten zich naar de ruines van Amber. Het is later op de dag, mensen zijn aan het inpakken, het wordt grauw.
Morwenna spreekt de man van de folders nog eens aan. Deze vertelt dat in de ruines van Elysium vroeger demonen hebben gehuisd. Men probeert er nog steeds opnames van te maken.
Wat Tierna Lorraine betreft: ze zouden een lezing van haar bij kunnen wonen. Hier is een foldertje, morgenmiddag is er in de stad een bijeenkomst voor leken en vrienden van Amber. Er zullen ook dia’s worden getoond.
Op de hoek van waar de berg ophoudt is een trap. Deze hint naar de legendarische trap die bij maanlicht verscheen. Misschien dat het Oerpatroon bestaat omdat Morwenna hier is, zegt Essilt. Morwenna vraagt het zich af.
Ze boekt een viersterren hotel. Samen een kamer, voorzien van eigen badkamer. ’s Morgens is er ontbijt. Het hotel is groot, modern en van beton.
Ze gaan naar hun kamer. Met haar halve Conjuration zorgt Morwenna moeizaam voor een berg geld. Essilt maakt een schets van die plaats waar de leeuwen zijn. Troef werkt heel moeizaam, zegt ze. Uiteindelijk heeft ze een schets. De kamer heeft uitzicht over de zee. Ze gaan uit eten in de stad. Veel verwijzingen naar het kasteel in de stad, maar er is niets te vinden over een onderwaterstad. Maar dan toch. Een plakkaat op de markt dat verhaalt over de legende van de drie steden. In de wolken, onder water en deze stad. Lucht en waterspiegeling. Er zijn resten van een trap gevonden toch. Essilt spreekt het vermoeden uit dat Herbert mogelijk via onderwater en zo’n leeuwentroef terug is gekomen. Iets dat Morwenna niet zou overleven, maar Essilt mogelijk wel.
De volgende dag, twee uur, zijn ze bij de lezing. Een klein zaaltje waar een vrouw nerveus heen en weer loopt. Er zijn zeker twaalf mensen. De vrouw gaat aan de zijkant staan praten, het gaat vooral om de projecties op een scherm. Namens het opgravingsteam wil ze wat bevindingen presenteren. Vergeet vooral niet uw donatie te doen na afloop. Het gaat over hoe ze denken hoe paleis Amber ooit was. Ze is wel heel nauwkeurig. Intern soms anders, maar ze hebben er niets van terug kunnen vinden. Er zijn geen systemen voor, er is geen glijdende rails. Wel toegangen naar kelders. Er is een trap naar een geheimzinnige plek, maar er zijn geen tombes gevonden. Er wordt gesproken over Tir-na n’Oght en Rebma. Er zijn verscheidene nieuwe ruimtes nu gevonden, vermoedelijk een voorraadkelder. Onder de stallen. Tierna maakt wat foutjes die ze steeds haastig verbetert. Er gaan mensen naar haar toe om te praten na afloop. Als ze allemaal weg zijn, lopen Morwenna en Essilt naar haar toe.
De vrouw heeft heel donkerbruin, praktisch zwart haar. Ze is tamelijk lang met haar 1 meter 78, ze heeft felblauwe ogen en een doordringende blik. Oh ja, een brilletje op, maar dat zijn gewoon glazen. Ze heeft haar haar opgestoken en in een staart, het zit gemakkelijk. Ze heeft een spijkerbroek aan, gymschoenen en een stofjas. Redelijk brede schouders, ze heeft wat van Deirdre weg, lijkt op Oberon dus ook. Caine lijkt meer op Dulcimea.
Ze gaan ergens koffie drinken, er is een theehuisje vlakbij. Tierna gaat relaxed zitten. Iedereen heeft gehoord over de wonderen van Amber en gaan verder met alledag. Ze is er al vele jaren mee bezig, sinds haar stagetijd. Morwenna merkt op dat ze dan jong begonnen moet zijn, ze ziet er niet ouder uit dan 21.
Ze hopen dingen te vinden als verslagen van wat er zich heeft afgespeeld van toen iedereen ziek werd. Wat is er gebeurd, wat voor ziekte dat was en wat is er onderzocht. Die familie had veel macht, zowel technologisch en magisch. Het heeft iedereen aangetast, zelfs in diverse Schaduwen. Het virus werd gevoed door de krachtbronnen. Hetzelfde is met Chaos gebeurd, mensen zijn besmet geraakt en doodgegaan. Er waren vele vijanden van de familie, maar men moest vroeg opstaan om ze op die manier te verrassen. Ze heeft hier geen familie, wel medewerkers. Haar familie woont ver weg in Schaduw. 1000 jaar geleden was die familie de enige die door Schaduw kon reizen. Nu is het voorbehouden aan technici, er is een ontdekking gedaan.
Morwenna vertelt waar ze vandaan komen. Apart dat ze beweren familie te zijn van Lorrayne van Amber. Deze staat trouwens niet in de boeken, ook Herbert niet. Tierna bestudeert nauwgezet de portretten van Essilt en Morwenna in het boekwerk. Ze lijken wel heel veel ja…
Wat doet ze hier? Ze is op zoek naar de oorzaak naar de verdwijning van de familie. Als ze daarachter komt, hebben we er iets aan voor de toekomst.
Morwenna vraagt naar de Legende van de Wachters. Hmm, in de boeken zal je dat niet aantreffen. Tierna stelt voor om verder te babbelen bij haar thuis.

No comments:

Post a Comment

Iets toe te voegen of op te merken? Graag!