Saturday 11 September 2010

112. Calibos/ Heru'ur/ Overschaduw

Rhexenor
Ze zijn geland in de buurt van een paleis. Het is wat groezelig allemaal, het monster heet Calibos (=foutje in het vorige log). Er is nauwelijks personeel, alleen een oude man met een dienblad.
Het monster eet mensen en heeft iedereen zo bang gemaakt dat de meeste mensen zijn weggetrokken. Wat is het voor monster? Lelijk. Mensachtig, menseneter en grote tanden. Zo groot als Rhexenor en breed. Hij betovert mensen zodat ze het moeras inlopen. Het monster wilde met zijn dochter trouwen, kreeg geen toestemming en ze is dus ontvoerd. Rhexenor oppert dat het een magiër is in een kostuum. Ze gaan helpen. Dat dacht de koning al, Rhexenor is gezonden door de Goden immers.
Perseus kwam 100 jaar geleden op een wondermooi paard met voorwerpen. Een helm, een zwaard en een schild en is het moeras ingetrokken om die Calibos op zijn kop te geven, de toenmalige dochter van de onzalige koning was toen ontvoerd. Deze koning is een nakomeling van Perseus en Andromeda. Nu is hij oud. Hij heeft een mooie dochter, Rhexenor mag met haar trouwen als hij haar redt. Hij zal er over denken, Dyenne schraapt haar keel en zegt de koning dat hij zin dochter niet weg mag geven. Rhexenor is een beetje beteuterd, hij mag nooit lol hebben.
De vrouw van Rhexenor is ook heel mooi, dus zal ontvoerd worden. Mooi, zegt Rhexenor, ze kan als lokaas dienen. Hij springt dan uit dat kast en vermoord het monster. De koning wil zijn dochter echter terug en zo zal dat niet gaan. Misschien is het een idee om gewoon het monster op te zoeken, in plaats van het hierheen te lokken, denkt de koning. Dan gaat het zo stinken.
Vooruit, dan gaan we het moeras in. Hij vraagt de weg, de koning laat hem vanaf een afgebrokkeld balkon zien waar het moeras is. Rhexenor ziet er meertjes en mist. Het stinkt er erg, er zitten bloedzuigers, krokodillen en een nijlpaard met een lange nek waardoor je verandert in steen. Is een legende, niemand heeft het ooit echt gezien… Mogelijk is dat het huisdier van Calibos.
Ze gaan, Rhexenor krijgt een klein kruikje wijn voor onderweg.
Ze gaan lopend, het is zompig, er is zwarte modder waar je in uitglijdt. Dan zit hij vast en begint wat te zakken. Rhexenor wil gered worden door Dyenne, maar ze is een beetje slap. Ze gaat touw halen in het kasteel. Intussen maakt hij een lange arm en trekt zich via een boom eruit.
Dyenne is weer terug met touw. Dat heeft ze van een ezel afgehaald.

Misschien moet ze zich toch laten ontvoeren? Dan kun je erachteraan. Ze horen muziek en Dyenne’s ogen worden wat glazig. Zij loopt, hij volgt. Heel mooie fluitmuziek is dit. Het wordt donker en mistig, hij past zijn ogen aan en volgt haar met de Feniks.
Hij ziet Dyenne niet, ergens voor hem uit klinkt gegil. Hij rent erop af met opgloeiende ogen. Hij ziet een vies hutje met een aantal kooien. In één van de kooien zit een vrouw met een smoezelige jurk en Dyenne wordt door het monster naar een andere kooi gesleept.
Hij rent erop af, het heeft onmenselijk rode ogen en een bochel. Het beest gebruikt magie en Rhexenor wordt tien meter door de lucht gegooid. Hij rent, hij maakt langere armen tot het punt waarop hij de eerste keer door de lucht werd geslingerd. Het monster trekt een glimmend zwaard en vangt Rhex’ slag op. Het monster glimlacht, ogen gloeien op en hij gaat weer wat doen. Rhexenor stapt op tijd opzij. Rhexenor vecht, de ogen lichten op en er staat een ijsmuur. Om de muur heen dan maar. Hij raakt gewond, Rhexenor smelt zijn been uit het ijs, het beest zijn ogen gloeien op. Die van Rhexenor ook. Dan krijgt Calibos hulp van allerlei beesten, die vleermuizen zijn in de war, weet Rhex. Hij overreed hen om de magiër te pakken. De vleermuizen zoeken, de magiër verdwijnt. Rhexenor hoort hem wel en ziet een hittevlek naar zich toe sluipen. Rhex doet alsof hij dat niet in de gaten heeft en steekt hem in zijn oog. Hij krimpt, gaat dood en hij is nu een dooie vent. De dames roepen allebei blij: mijn held! De Griekse dame heeft zwarte krullen. Hij laat Dyenne er het eerst uit die heel blij is, eindelijk heeft hij eens iemand voor haar afgerost. Het meisje wil er ook uit, Dyenne zegt haar haar gemak te houden, Rhex zegt dat dat niet aardig van haar is. De dame eruit en stort zich ook in zijn armen. Ze wijst hem op die twee dingen en Calibos’ hoofd, dat hij mee moet nemen. Er ligt een helm naast hem waar hij onzichtbaar van werd en een magisch zwaard. Hij doorzoekt de hut. Er is een grote mand, vlak naast de schijthoek, met allemaal hangers, armbanden, riemen en dergelijke. En een kookpot met soep en een pollepel waar een hand in ligt. Er liggen wat afgeknaagde menselijke botten op de tafel.

Ronardo
Moyra gaat weer, ze heeft geen zin om bij dat gedoe te blijven. Sinds wanneer hou je van vechten? Ach, de technologie is wel interessant. Ze neemt afscheid en vertrekt.
Er komt een aardeschip uit warp aan. Ze lanceren een aantal fighters, Ronardo stuurt zijn troepen naar het schip. Apollo schiet liever mee beneden en neemt zo’n 50 robots mee, Ronardo neemt de overige 49 mee om het schip te overvallen. Die zijn erg lomp, Ronardo hoeft alleen maar mee te rennen. Heru’ur is niet op het schip, hij heeft het nu veroverd. Er zijn een aantal dode robots die vergaan, Ronardo weet dat er op het schip weer nieuwe komen. Enkele worden meegesleept en in een nis gezet. Het kost ongeveer een uur om een nieuwe robot te verkrijgen. Apollo laat weten dat SG1 vast zit. Ronardo en robots gaan erheen. Ze hebben het paleis omsingeld. Ze proberen een ingang te veroveren, dat is lastig. De robots kunnen dat wel, maar hebben leiding nodig. Er zijn twee ingangen en beide worden tegelijkertijd aangevallen. Dat kost flink wat robots. De schietende turrids worden uitgeschakeld door middel van zijn handschoen.
Ze gaan dan naar binnen, de SG’s komen dan ook helpen. Het wordt een grote schietpartij binnen, veel Jaffa worden overhoop geknald door de robots. Ze komen dan in een grote troonzaal waar Heru’ur zit met een aantal van zijn Jaffa. Er gaan plasmagranaten naar binnen, er komen er echter ook een aantal naar buiten. Apollo en Ronardo raken gewond, de SG lui worden neer gemaaid.
Heru’ur zelf blijft als laatste over, met schild en handschoen. Een gegooid mes heeft weinig effect. De handschoen vernietigd nogal wat robots. Ronardo probeert hem naar zich toe te halen, een heleboel gedoe en ineens staat Ronardo alleen tegenover hem. Hij pakt zijn zwaard, heeft wel last van die verwondingen van eerder. Het gaat niet echt lekker. Hij pakt hem met zijn handschoen en breekt de zijne, Heru’ur gilt en Apollo schiet hem van achteren neer en dood. Apollo is flink gewond, zit onder de krassen. Er kruipt iets vies weg uit Heru’ur en Ronardo doodt dat ook. De SG lui doen alsof ze hebben gewonnen. Ronardo vermoedt dat het weken gaat kosten om te herstellen.
Hij voelt dat er iets in zijn bovenbeen is gebroken, hij gaat zowat van zijn graatje. De robots onderzoeken het complex, er wordt melding gemaakt van een hele sarcofaag. Jack O’Neill wil deze onmiddellijk slopen, dat doen ze altijd. Ronardo zegt dat ze deze willen hebben. Niks te sarcofagen slopen. Ze mogen de kapotte handdevice hebben of de dode Heru’ur.
Teal’c wil maar wat graag het ding slopen, de robots lopen langs met de sarcofaag, dat gaat aan boord. Daniel stelt voor dat hun medics ernaar kijken. Niet nodig, zegt Ronardo. Ik ben een god.
Er ontstaat een discussie of Ramses al dan niet een god is. Apollo stuurt die lui naar huis. Misschien is het handig om heel even die sarcofaag te gebruiken, zegt Ronardo. We zullen hem eerst onderzoeken. Er komt een dokter hen verbinden, ze raadt hen aan om er toch even naar te laten kijken. Ramses wil wel een rolstoel. Leuk, een system lord in een rolstoel.
Er is geen melding van een kristal, Ronardo voelt ook niets. Hij vraagt na bij SG. Ja, dat zal hij wel hebben. wat moet je met rode kristallen? Jack helpt mee met zoeken.

Morwenna
Brand vraagt zich af wat Daniel hier doet, lang verhaal zegt deze. Morwenna, Tierna en Essilt gaan onderling in gesprek, Essilt beschermt tegen afluisteren. Hoe is Herbert weg gekomen? Daarmee heeft deze de laatste macht opgemaakt, zegt Tierna. Mogelijk heeft hij daar met de spiegel een tunnel gemaakt. Ze moesten kiezen toen wie er terug ging. De spiegel kan meer. Deze is niet alleen, ze hebben een spiegelzaal gebouwd die ermee verbonden is. De spiegelzaal heeft een heleboel macht, je kunt in de toekomst reizen, of naar het verleden. Je kunt verkeerd terecht komen. Wanneer je verkeerd zit, kun je thuis komen, maar je kunt ook verspreid raken. Reizen naar een andere realiteit, het voorstel van Morwenna, is ook een risico. De spiegel is niet meer van Tierna. Ze zitten in een wereld waar Lorrayne ook geleefd heeft, misschien is die wel weg gekomen. Het vinden van een spiegelzaal, andere optie zonder Brand, kan een probleem zijn.
Kortom, ze moeten met Brand in zee. Morwenna geeft hem de gevraagde informatie, hij vertelt hier gekomen te zijn met het Juweel dat nu van hem is en is Morwenna gevolgd. Ze is hier niet blij mee, Brand snapt dat niet. Hij zegt haar eerder ontmoet te hebben en toen hebben ze samen gewerkt.
Ze vertellen iets over het virus. Alle Chaosieten zijn er ook aan gegaan. Je verouderd, gaaf, zegt Brand. Een nanovirus. Wat doet de lynx hier? Die heeft geen hanger.
Brand gaat een klein Patroon schrijven, genoeg om het in stand te houden.
Handig als hij ergens macht vandaan kon halen. Patroonmacht van machtsbronnen, zijn Spikard werkt. Dat Patroon blijft gewoon. Er moet macht zijn en het komt uit hen.
Ze moeten naar andere Patronen op zoek en deze oplossen en vangen. Hij moet in één keer schrijven. Morwenna en Essilt gaan samen een kant op, Daniel een andere kant. Tierna gaat naar huis om iets op te halen.
Na een halve dag lopen komen ze bij een witte boom. In de zitten boom twee raven. Ze kijken hen aan en praten. De ene liegt en de andere niet. De Ygg zou veel macht hebben en de ene waarschuwt. Essilt weet een raadsel en vraagt aan de raven wat de andere zou zeggen als ze die vroeg of hij de waarheid spreekt. Beide raven hoeven geen antwoord te geven, vinden ze.

Rhexenor
Hij wil eruit gaan vliegen. Roep de paarden! Dyenne geeft de prinses een draai om de oren. Rhexenor roept de paarden, de prinses vertelt dat de voorvader van deze Calibos al die paarden heeft uitgeroeid. De oorspronkelijk was ook vervloekt door de goden. Dyenne wijst erop dat er geen clou is. Rhex onderzoekt het smerige lijk. Het is niet harig, het lichaam van een man van een jaar of 30. er is niets te vinden. De prinses stelt voor om dat mens weg te doen met dat strohaar. Rhexenor breekt een tak af en port rond in de mand met ‘snuisterijen’. Geen clou.
Hij zet de helm op, er is niets nieuws te zien, alleen het zwaard en de helm en prinses en Dyenne is iets mee. In de hut is een slaapplaats met een zilveren fluit. Feniksachtig
Wat moet je met twee zwaarden? Dyenne wil er ook eentje hebben, al heeft ze liever een boog. Ze heeft een zwaard van Dara gehad, niet magisch.
Ze vinden een stukje perkament.

‘Je bent er bijna, nog even een Kraken verslaan.’

Dat heeft hij eerder gedaan, hij zal dan zijn maatjes Ronardo en Dalt erbij roepen.
Er is een punt waar Kraken ooit verslagen is, waar meisjes werden vast gebonden. Daar kun je hem roepen. De prinses mag achterop het paard van Dyenne, Rhexenor neemt de extra rommel mee. Ze komen bij het paleis aan, pappa is zo blij met zijn dochter die moppert over haar vieze jurk.
Rhexenor laat het hoofd zien, koning twijfelt. Hij krijgt de mand met de spullen die aan het koninkrijk toebehoren. Daar zijn veel mensen opgegeten! De koning wil de wet aanpassen zodat Rhex met zijn dochter kan trouwen, er is een opvolger nodig. Rhexenor gaat echter niet nog een keer trouwen.
Ze willen hier overnachten. Vroeger zat er een Kraken, deze was gemakkelijk te verslaan met een Medusa. Rhexenor wil Dyenne weer als lokaas gebruiken.
Een oud vrouwtje wijst hen een kamer. Het duurt 20 minuten in haar tempo eer ze hun kamer bereiken. Ze is nogal oud hè… Dyenne duwt haar voort. Beetje tochtig, wel schoon. Er is een stuk muur weg waar een doek voor gespannen is. Ernaast is een badkamer. Ze kan wel een emmer heet water brengen. Dyenne stuurt Rhexenor weg om water te halen. Ze kan de muur maken door middel van Conjuration. Vroeger heeft de Kraken de stad aangevallen en daardoor verwoest. Daarna kwam de aardbeving wegens een boze godin.
Calibos heeft de vervloeking van 1 van de goden op zich gekregen. Rhexenor tilt de oude vrouw naar beneden, dat gaat snel. Zo romantisch, zegt de vrouw en houdt hem een poosje vast. Hij haalt water en ze laat hem los.
Dyenne is een wandje aan het bouwen, leidt me niet af. Hij gaat een schaal halen en bekers. Hij haalt de gyros uit zijn hoorn. Ze overnachten en er is een groot feest. Koning en prinses aan tafel met personeel aan tafel en fakkels en kaarsen en een oude man bespeelt een instrument. De dochter ziet er geweldig uit nu. Dyenne ziet er ook wel leuk uit. Eigenlijk is ze knapper dan de prinses.
De koning zet vier bekers met edelstenen op tafel en wil dat Dyenne en Rhexenor er twee mee nemen. Van de rest doet hij de restauratie en het personeel. Natuurlijk willen ze die hebben, leuk voor in de kast!

Ronardo
De robots nemen hem mee naar zijn schip, deze heeft geen sick bay. De robots zoeken intussen verder. Hij vergaat van de pijn, het werkt niet goed meer. Hij leeft en dat is dan dat. Oom Benedict zou trots op hem zijn, Heru’ur heeft zich flink verzet.
Ronardo troeft naar Fiona, wat heb je gedaan? Je moet altijd achteraan lopen en Rhexenor voorop laten lopen. Hij heeft gevochten met Apollo en robots, die heeft hij gevonden, zegt hij. Dat moet je niet vertrouwen. Ronardo wil apparatuur hebben om een sick bay te kunnen inrichten. Hij kan nu niet doorkomen. Hoe staat het met je doktersopleiding? Nooit gedaan. Ga dan naar het ziekenhuis en laat je vertroetelen. Ze heeft wel wat experimentele dingen, een diagnostic bijvoorbeeld. Goed. Hij heeft wel wat pijn ja. Je moet het ziekenhuis in. Geen tijd mam!
Ze laat zich doorhalen. Ben je bezig met de Goa’Uld? Ja, we gaan ze weg vagen. Ze sluit het ding op hem aan, een soort bedje dat zich opblaast. Er gaat een soort scanner over hem heen. Dan zet ze die uit, anders krijgt hij de verkeerde medicatie. Zijn bovenbeen is verbrijzeld.
Apollo komt binnen gehinkeld, oma schrikt. Apollo wordt eronder gelegd, ook hier gaat het apparaat op tijd uit. Fiona vindt de robots eng en interessant. Van wie zijn ze? Van Oberon, denkt hij. zo handig! Je luister nooit, ik ben je moeder en ik weet meer dan jij. Dit zijn een soort cyborgs, zegt hij. een soort constructs. Ben je met Brand mee geweest? Ik had gezegd dat je dat niet moest doen! Je zoon is nu ook in de prak! Ach, dat kan de zoon best hebben, vindt Ronardo. Apollo heeft verbrijzelde ribben en een gebroken arm en een flinke hoofdwond. Pap gaat in een sarcofaag liggen, vertelt Apollo. Dat kan gevaarlijk zijn. Fiona heeft dat een keer gedaan. Je gaat slapen en als je wakker wordt, ben je weer heel. Toen ze eruit was, voelde ze zich fit. Ze was blij eruit te zijn. ze had de neiging om er in elk lab eentje te zetten. Eén keer kan geen kwaad. Waarom troef je Moyra niet? Fiona kan hem volpompen met nanobots, dat geeft echter een probleem in een andere Schaduw mogelijk. Hij kan Moyra troeven… je moet het zelf weten. Apollo zou ook niet in een sarcofaag gaan liggen, hij wil niet evil zijn. Opblazen is zonde van een sarcofaag. Als je dood bent, kun je er niet in gaan liggen. Interessante magische techniek, die sarcofagen. Fiona heeft dat nooit uitgezocht, er kwam een Patternfall war tussen.
Wat wij Amberieten normaal gesproken doen: we troeven we naar een snel draaiende Schaduw om echt te genezen. Je verveelt je, maar komt gezond en wel weer terug. Dat is altijd veiliger dan in een kist te gaan liggen. We moeten eerst onderzoeken of de kist veilig is. Het gaat een paar dagen kosten, ook in een andere Schaduw. Nee, er zijn geen 100 keer snellere Schaduwen en dat gaat ook niet met Patroon. Dat lukt jou niet, zegt hij. Fiona is dan boos en begint haar spullen op te ruimen. Hij krijgt met veel moeite Moyra getroefd, het is niet goed. Fiona doet moeilijk en hij heeft geen tijd om naar een ziekenhuis te gaan. Dat been is niet goed ende pijnstillers raken uitgewerkt. Moyra kan hem een tijdje helpen met Feniks, maar hij moet herstellen. Hij heeft daar geen tijd voor. Ze kan hem op de been houden, maar niet al zijn wonden genezen. Ze begint de zoon te behandelen, die hoofdwond ziet er slecht uit. Het gaat een maand of twee duren, er moet dan nog iets gedaan worden aan dat been. Mogelijk dat Rhexenor iets zou kunnen betekenen.
Er bestaan geen echte geneesspreuken. Hoe werkt dat dan met die sarcofagen? Fiona haalt een boekje te voorschijn. Ergens achter zit een paneel en een luik. Moyra snijdt de ergste pijn af. Er zitten kristallen in. Er zit een dom rood kristalletje in, dat hoort er niet in. Het voelt raar aan, ze prutst het eruit met een tangetje. Ze laat het zien, ze krijgt ineens hoofdpijn. Ronardo heeft een doosje bij zich… hoe kom je eraan? Nou, al die Goa’Ulds hebben zo’n ding. Ze heeft dat maar één keer eerder gehad, toen Brand met het Juweel speelde in Chaos. Ze neemt pijnstillers. Ze heeft zich staan afschermen, zegt Moyra. Ze zijn niet goed, zegt Ronardo.
De sarcofaag zou moeten werken, zegt ze. Er zitten kristallen in die de sarcofaag besturen en hij is magisch. Ze heeft uitgezocht dat het niet zwaar magisch is en geen necromancie. Iets met tijd, zegt ze. Wat magie betreft dan. Daar weet Henry veel van. Niet van het magiegedeelte overigens. Henry kan iets met tijd en ruimte, wat gebeurt er als het deksel dicht gaat. Ze heeft dus getest, maar ze viel onmiddellijk in slaap. Ze was gewond, er was een aanslag op gepleegd. Moyra zegt dat het geen Feniks power is. Fiona besluit om de sarcofaag niet aan Henry te geven. En als ze gaat onderzoeken, wil ze hem mee helpen. Je gaat revalideren, zegt Moyra.
Hij troeft naar Benedict.

Morwenna

Ze gaan verder met de raadsels, zonder veel resultaat. Uiteindelijk krijgen ze een verschillend antwoord op een opmerking: ze liegen allebei!
De raven zijn die van Oberon en ook Odin. Het Patroon van Corwin is vlakbij. Eentje zegt dat hij kan vertellen wie de kat is. Nee, dankjewel. Moeder en dochter gaan naar het Patroon. Essilt vraagt of ze al weet wie de kat is dan? Morwenna zegt dat ze wel eens aan Oberon heeft gedacht, gezien hoe ze eraan gekomen is. Aan de andere kant hebben ze een wederzijdse binding en zoiets zou met Oberon niet kunnen. Essilt zegt te denken dat de lynx geen Oberon is en dat de raaf ook loog toen hij zei dat hij wist wie de kat was.
Ze vinden het Patroon, gaan terug om Brand te halen. Deze ergert zich aan de raven en probeert op meerdere manieren ze af te maken, alles tevergeefs.
Bij het Patroon pakt Brand het Juweel, er verschijnt een 3D versie van het Patroon. De laatste restjes verdwijnen. Hij kan nu naar huis, zegt hij. Dit is genoeg voor hem alleen. Hij moet doen wat hij niet laten kan, vindt Morwenna.
Brand heeft een prutswerk van Random gevonden, een mozaïek van een clowntje met een grote M. Dat is op, maar er is meer nodig. Morwenna suggereert dat ene Brand ook een Patroon gemaakt heeft. Maar natuurlijk.
Dat ziet eruit als een pentagram met symbolen van de dierenriem. Het ziet er redelijk sterk uit. Brand zegt dat het niet goed is. Dit is nog helemaal goed. Misschien is er een tweede Brand? Hij haalt dat juweel tevoorschijn en er verschijnt een Brand op het Patroon. Blijf eraf. Hij heeft ook een juweel dat hier hoort. Morwenna, hij is het. Wat ze komt doen? Patroon vernietigen. Maar dat kan niet! Oh jawel.
Hoe is het met die aardige echtgenoot van haar, William? Dat is mijn echtgenoot niet. Wie is dat? Mijn dochter. Maar dat kan nooit een dochter van William zijn! Essilt gaat over haar nek bij het idee alleen al. Brand probeert te achterhalen wiens dochter ze dan wel is, maar hij krijgt geen antwoord.
Brand kan niet van het Patroon af, hij zit er vast. Hij heeft het verkeerd gelopen om weer thuis te kunnen komen. Na veel aandringen van Morwenna gebruikt Brand het juweel dat het Patroon opvreet en de PatroonBrand verdwijnt te vreten en verdwijnt.
Weer terug bij het Oerpatroon. Tierna heeft een half af Patroon gevonden, een soort test, er zijn er meer geweest. Deze gaat ook op.
Weer terug bij het Patroon. Brand maakt een vierkant dat naar het midden loopt. Dat gaat hij proberen althans. Ze moeten in een kring staan. Daniel heeft ook macht. Alle beetjes helpen. De kat gaat tegen Morwenna aan staan, er zit macht in van haar, alsof ze dit zelf doet.
Brand begint en om hem heen is een rood licht dat 3 D Patroon projecteert. Erg complex, je kijkt en je ogen worden er naar toe getrokken. Voor ze het weten zitten ze erin, het voelt heel raar.

Rhexenor
Hij en Dyenne gaan slapen, het bed ligt lekker en maakt veel geluid. Hij hoort iemand snikken, iemand huilt. Hij slaapt gewoon. Midden in de nacht hoort hij het weer. Hij staat op, schreeuwt of het wat zachter kan, hij wil slapen.
Dat was de kamer van de prinses en het wordt stil. Hij droomt over zeemonsters die worden aangetrokken door blonde vrouwen met kettingen. Ze krijgen een karig ontbijt, alles is opgegaan tijdens het feest. Het personeel heeft niets. Koning en prinses zijn niet aan het ontbijt. Rhexenor zorgt voor een uitgebreid ontbijt. Hij mag de koning niet wakker maken, hij is koning. Ze zijn de prinses haar haar aan het kammen. Ze heeft gehuild, het hoofd van haar verloofde staat op een spies nu.
Prinses kan lezen, de bejaarde dame had altijd lerares willen worden.
Rhexenor wil ze wakker hebben, het personeel mag stiekem in de keuken eten. Dyenne gaat mee en komt terug met een grote schaal, deze wordt gevuld met allerlei. Het personeel is erg blij. Dyenne eet twee broodjes en wat soep. De koning komt binnen met een lang gezicht hij is geen ochtendmens… hij heeft een flinke hangover.
Rhexenor zorgt voor thee en de man eet een half broodje. Rhex wil best iets aan zijn hoofdpijn doen. de prinses heeft rode ogen, maar komt toch aan het ontbijt. Ze lust ook wel iets en sopt een broodje in de pap. Sorry dat ze tot last was geweest. Oh,geen probleem hoor, zegt Rhexenor grootmoedig. Of ze kettingen heeft? vraagt Dyenne. Ze hebben hier al lang geen gevangenen meer. Dyenne heeft gedroomd dat zij in de kettingen bij het water stond. Rhexenor was stoer en zij was voer. Dyenne is klaar. Ze heeft broodjes, pap en thee op. Rhex eet zich helemaal lens. Een vrouw van een jaar of 40 komt hem iets vragen. Hij biedt aan voedsel op te slaan. Mooi, maar ze wil zo graag iets met meloen… die heeft ze in tien jaar niet gezien. Vroeger groeiden ze aan de bomen, de Kraken heeft alles verpest.
Hij vult de voorraadkamer, ook met meloenen. Meer kussen voor de held, hij lijkt wat op haar zoon. Die was ook een beetje breed en goedlachs. Helaas opgegeten door Calibos.
De koning staart naar het vele eten van Rhexenor. Dat is niet netjes, zegt hij. Dyenne doet grof tegen de man. Rhex legt uit dat anderen altijd viezer en meer dan de koning moeten eten. De dochter gaat weer naar haar kamer, snikkend. Was er maar iets wat ik voor haar kon doen, zegt Rhexenor. Vrouwen moeten hun plaats weten, zegt de koning.
Ze gaan de Kraken oproepen, zegt Dyenne. Ze hebben geen plan, zegt Rhexenor. Heeft ze geen bliksemspreuk, dat is basis, zegt Rhex. Studeer iets in. Gewoon in een boek. Insecten, vuurballen, illusies… lok hem daarmee.
Rhex vraagt om een mooie boog. Ze hebben er één van vroeger, er zit geen pees meer op. Hij heeft daar ook een zwaard en rusting daar. Het is geen magische boog. Dyenne wil niet met het ding van Rebma, zij gaat veranderen naar gargoyle en de Kraken aanvallen. Heeft ze niet meer vormen? Nee. Ze moet ze met een illusie afleiden, een blond hulpeloos vrouwtje zonder veel kleding… de koning komt dan zeker kijken. Wist ik veel dat die vent haar verloofde was… het was een jongeman op doorreis, ze hebben zicht stiekem verloofd. Vraagt u eens aan de goden waarom ze zo de pest hebben aan ons, ik heb niets gedaan! Het dondert iedere keer als er een godennaam wordt uitgesproken.
Hij wijst ze de goede richting uit naar het speciale plateautje, daar kan hij zijn vrouw vastbinden. De kettingen worden meegenomen. Hij zet een helm op, kijkt rond en ziet een vreemde steen in de muur, iets met magie. Hij raakt deze aan, er schuift een deur open naar een gang. Dyenne wordt erbij geroepen, er is vast een schat. Of een val. Hij mag voorop. Hij komt uit in een kamer met op een sokkel een wat groenige, lichtgevende parel. Zwaar magisch, ruikt ook naar de zee. Een flinke powersource. Dyenne onderzoekt. Dat is van één of andere god, mogelijk is dat de reden dat ze vervloekt zijn. Rhexenor wil het terug geven. Dyenne wil het houden, leuk voor in de tuin op een sokkel bij avond. Dyenne conjuurt een zak voor de parel, die gaat mee naar huis.
Ze staan bij de waterpaal en ja, daar komt de Kraken al aan. Rhex trekt onmiddellijk zijn zwaard. Hij bekijkt zijn moves, de Kraken is gewoon groot. Een voet is een metertje of 8. Rhex heeft een heel scherp zwaard.

Ronardo
Het gaat niet best, zegt Benedict. Hij moet naar een ziekenhuis, heeft iemand nodig die het overneemt. Hij dus. Iemand die je vertrouwd. Ja, ik dus. Hij wordt doorgehaald, begroet Fiona en Moyra. Apollo wil in de sarcofaag… toch maar niet. Benedict begint ook over het veranderen van karakter als je een gewoon mens bent. Je geneest inderdaad sneller. Ga nu maar met me mee, eigenwijze jongen, moppert Fiona. De sarcofaag gaat dan ook mee. In een High tech wereld komen ze uit, in een lab van haar. Hij is de patiënt. Hij krijgt een soort injectie en het kriebelt in zijn been. Er gaan kleine machientjes die zich stuntelig voortbewegen. Ze hechten zich vast aan stukken bot en als het past, zetten ze dat vast. Deze repareren alleen bot. Het zijn puzzelnanobots. Heeft iemand je hard geslagen? Waarom heb je geen rusting? Die hadden we. Laat een keer een speciale maken, zegt Fiona. Apollo wil er ook één. Een goede die ook toont op een andere Schaduw. Een biopak dat zich aanpast aan de environment. Juist levend, zegt Moyra, daar kan ze bij helpen. Leuk!
Hij kan best vormen. Niet van Brand, maar daar gaat hij nog bij helpen. Jij hebt het immers altijd druk. Bemoei je nu eens niet met hem. Ben ik een slechte moeder> weet niet. Heb ik je verwaarloosd> Nou, hij heeft wel leuke dingen geleerd. luister dan af en toe eens naar me.
Apollo krijgt nanobots in zijn hoofd. Deze zijn specifiek, andere zijn gevaarlijk. Verder moeten er wonden gehecht worden en dergelijk, er is weefsel kapot. Met laserapparaten wordt er weefsel dichtgeschroeid. Moyra maakt de ergst gewonde plekken warmer, waardoor het sneller geneest.

Apollo en Ronardo komen dan bij Henry op de kamer. Die is niet blij als hij zijn zoon en kleinzoon zo ziet. Apollo vertelt enthousiast. Ronardo krijgt een troefcontact, Benedict met een probleempje. Die machines schieten op hem. Benedict haalt hem door met bed en al. Ronardo gaat alles anders instellen en mag dan in een rolstoel. Dat is een raar kristal, zegt Benedict. Hij heeft wat schroeischade en heeft stapels robots zien liggen.
Ronardo wordt weer terug gehaald door Fiona, terug je bed in!
Hij wordt overgelaten aan de doktoren en de zusters. Ze krijgen bezoek van Moyra en de andere kinderen. Henry houdt niet van vechten en geweld en magie bestaat niet. Er ontwikkelen zich gesprekken over Troef. Over strategie en Goa’Uld met Apollo, Henry is geïnteresseerd over de krachtbron van zo’n staff weapon. Dit is saai, ze mogen nergens aankomen, zegt Henry. Hij heeft wel een lab hier, via email gekocht en zo laat hij er steeds dingen neer zetten. Hij denkt aan een ZPM, een soort energie die normaal niets doet. Als je weet hoe op te wekken is er veel energie vrij. Henry wordt binnenkort ontslagen en dan wil hij het graag onderzoeken. Piramides zijn interessant, zetten magie om. Die ouwe lui van vroeger wisten van sommige dingen meer dan wij nu. Ronardo vertelt over de bouwplannen over goedkope energie die hij gevonden heeft onder de sfinx. Henry heeft er nog niet naar gekeken, het is erg vervelend als iemand anders zoiets eerder uitvindt dan hij. Met tijd is hij nog steeds bezig. Niet lineair, moet vooruit en achteruit kunnen bewegen. Er is een barrière die dat belemmert, moet doorheen te breken zijn. wordt kunstmatig in stand gehouden. We moeten ook denken dat het niet kan, Henry denkt dat er iets misbruikt wordt in de tijdsparadox. We mogen niet tijdreizen. Hij wil zichzelf tegenkomen en krijgt dan een tijdsmachine. De tijdsmachine heeft Caine nu. Ik wil hem terug. Vraagt het hem via Fiona.
De weken verlopen, twee maanden later wordt hij ontslagen. Zijn vader mocht een maand eerder weg. Henry wil van alles, zelfs een ruimteschip. Hij krijgt een staffweapon en een handschoen, een kapotte en een hele. En een aantal zat’nik’tels.
De stargates voelen beroerd, die dingen van hem werken beter. Kristaltechnologie gaat hij ook doen.

Morwenna
Ze denkt dat ze in het juweel zit, alles om haar heen is roze rood en ze ziet vaag lijntjes die op stukjes Patroon lijken. Ergens heel ver weg beseft ze dat ze macht geeft, dit is af. Het voelt niet gebroken aan, het is geslepen.
Ze heeft het gevoel alle kanten op te kunnen. Ze is hier alleen. Ergens heel ver weg. Dit is veel uitgebreider dan het Patroon, het heeft ermee te maken. Het dwingt iets af, de lijnen zijn strak als ze er op loopt. Niet eraf, wel omhoog en omlaag, het perspectief veranderd, haar omgeving kantelt. Zo hoort het eigenlijk te zijn.
Ze weet dat ze meer band met Patroon heeft dan Tierna. Tierna is Lorrayne. Dit zou een stukje Patroon kunnen zijn, er zijn zijtakken. Ze neemt er één en gaat zo rechtdoor. Op een hoek staat iemand.
Randal is een stukje ouder dan nu, hij is niet echt jong meer. Uiterlijk wel, maar ze ziet het aan zijn ogen.
Hij vertelt haar dat dit Overschaduw is. Hij is nu ergens tussen de 140 en 150 jaar. Ze ziet er moe, verfomfaaid en slordig uit, zegt hij, zeker vergeleken met pap. De andere realiteit waar ze nu is, is waar andere mensen ziek waren en dood gingen. Oh ja, erg interessant. Of ze Oberon gezien heeft? Nee. Hij ook niet, is ook niet naar hem op zoek. Hij zoekt iets anders, hij test iets. Zijn theorie is dat sommige dingen die we hebben uit Overschaduw komen en iets anders zijn, of je neemt iets mee van onze wereld dat veranderd. Oberon was ermee bezig, Fiona was ermee bezig. Hoe kom je eruit? Je moet precies weten hoe het zit, je hebt een heleboel macht en je projecteert jezelf terug. Je laat iets van jezelf achter, tijd loopt hier anders. Je hebt hier vlakken, elk vlak is een mogelijkheid.
Randal is op zoek naar iemand. Naar een jongedame die hij nog eens wil ontmoeten, Teagan.
Je kunt jezelf iets geven, hij zal erbij helpen. Dit lukt uitstekend. Morwenna ziet zichzelf, ze kamt haar haren voor een spiegel, gewoon thuis. Ze geeft een zakdoekje aan zichzelf en ziet hoe ze schrikt. Het zakdoekje verandert in een ivoren waaier. Ze staat op en gaat die waaier aan iemand laten zien.
Door andere Ambers reizen is nog steeds interessant, zegt Randal, maar dit is anders. Hij kwam haar ook eens tegen op een Patroon, weet niet zeker of dat gebeurd is. Er is geklooi met Logrus en Patroon geweest. Fionn en Mandor hebben hem gedwongen een gebroken Patroon en Logrus te lopen. Teagan is een dochter van Fionn. Aan Julian en Fionn heeft hij zich als Harald voorgesteld, Mandor weet zijn eigenlijke naam. Ze hebben er met Patroon gezooid nu en hij kan er niet meer komen.
Morwenna probeert die realiteit te vinden, deze is veel massiever dan eerder. En er is daar iets anders, Ze ziet zichzelf in de armen van Mandor, ze voelt zelfs jaloezie. Er was daar toch geen Morwenna? Randal is minder verbaasd wanneer ze hem dit verteld.
Om hem te helpen geeft ze hem de Troef van de Mandor uit die realiteit. De Troef verandert als ze die aan hem geeft. De voorkant spiegelt nu.
Hij heeft ook iets voor haar. Hij haalt iets uit zijn binnenzak, een katje, dat hij aan haar geeft. Hij had niet verwacht dat het een katje zou worden.
Dan neemt hij haar een heel eind mee omlaag tot ze een jungle met een piramide zien. Het katje springt de jungle in en verandert in een grote lynx. De lynx wacht heel erg lang tot Morwenna er is.
Randal zegt dan dat hij haar terug gaat helpen.

No comments:

Post a Comment

Iets toe te voegen of op te merken? Graag!