Tuesday 4 November 2008

De Bruiloft

Tijdens het ontbijt wordt opgemerkt dat Merlijn wel 3 keer Rhexenors neef is, via zijn vader als zijnde een broer van Dara (misschien), via Dara vanwege haar afstamming van Benedict en natuurlijk omdat Deirdre en Corwin volle broer en zus zijn.
“Drie keer hè! Dat staat gelijk aan een nicht!” is Despils commentaar.

Ronardo vraagt aan de raaf wanneer William komt.
“Straks!” schreeuwt deze en fladdert weg.
Ronardo wacht. En wacht. En wacht. Een rood stipje komt aanvliegen, een rode vogel landt op zijn schouder. Het beestje is echt helemaal rood, de snavel en de ogen ook. Hij heeft een briefje bij zich. Een piepklein briefje, helemaal vol geschreven in een sierlijk handschrift.

Tsjonge, wat is het moeilijk om jou te vinden Ronardo, maar als mijn vogel jou bereikt, moet je dit omdoen, dan gaat alles vanzelf. Corwin.

Er valt klein ringetje uit de brief, het vogeltje vliegt weer weg.

Daar komt William om de hoek. Het duurde wat lang, hij moest allemaal antwoorden geven binnen in de boom.
Hij heeft een zuiver wit schild bij zich en er staat een zilverkleurige boom opgetekend, Ronardo ziet dat het schild een heleboel power heeft, het is echt machtig.


Er komt nog een rood stipje wat dichter bij, nu met een briefje voor William. Ook al van Corwin, ook met een ringetje.

Ze doen de ring om en de wereld verdwijnt om hen heen alsof ze worden geteleporteerd. Dan staan ze in een grote hal, Corwin is er ook.
“Jullie zijn veel te vroeg! Je bent hier vanwege de bruiloft van Rhexenor, weet je nog. Maar te vroeg dus.”
Hij neemt hun het ringetje af, doet er iets op en geeft het weer aan ze terug
“Als de ring gaat zoemen, moeten jullie deze omdoen, dan komen jullie vanzelf waar je wezen moet. Ik heb maar een bloedvogel gestuurd, andere vormen van contact zoeken, lukten niet. Weet je wel hoe moeilijk die vogels te maken zijn?”
Hij overhandigt hun nu de originele uitnodiging, compleet met envelopje.

Ronardo troeft zijn moeder, die hem doorhaalt. Ze vraagt hem meteen of hij die uitnodiging heeft gehad?
Hij vertelt waar hij was.
“Heb je een beetje kunnen praten met de raven? Eigenlijk moet je ze allebei hebben, dan kun je ze op hun leugens betrappen. Ze liegen wel, zeker als ze niet samen zijn.”
Ze wist niet dat er een reus zat. Hij vertelt dat hij William moest helpen.
Zij gaat met Henry naar de bruiloft. Hij mag met hen mee. Ze heeft mooie jurken uitgezocht en zal haar haar laten doen, Flora zal jaloers zijn.
Hij vertelt haar dat hij een soort schilderij wil maken van het bruidspaar, zodat ze de gemoedsstemming van elkaar kunnen zien.
“Dat is iets dat je gewoon moet proberen,” zegt ze, “jij kunt dat wel. Een gewoon schilderij maken met wat troef erin. Op je gevoel. Dat moet je op een wereld doen waar wat magie is.”
Zijn thuiswereld is meer technologie, maar er is ook magie. Hij zal daarheen gaan.
“Zorg ervoor dat je vooral op tijd bent. En zorg ervoor dat je vriendin iemand is waarmee je voor den dag kan komen,” zegt Fiona.
“Ik heb geen echte vriendin nu.”
“Echt niet? Zo’n knappe jongen… Heb je niet iemand in Chaos opgedaan? Wat je ook kunt doen is naar een wereld gaan waar de tijd heel snel gaat en daar iemand zoeken…”
Dat ziet Ronardo niet zo zitten en zelf vindt ze dat eigenlijk ook wat ver gaan.

Hij troeft naar zijn wereld.

Het ontbijt is nu wel op. Rhexenor bedankt de anderen voor het feest.
“Waar was het eigenlijk voor?” vraagt Jurt. “Wiens bachelor party was het eigenlijk? Niet de mijne, Julia heeft niets gezegd.”
“Voor mij,” zegt Rhexenor.
“Met wie trouw je dan? Oh dat meisje, die leuke! Maar dat is geen Chaosiet. Je bedoelt toch dat nieuwe tovenaresje van Dara?”
Despil zegt streng dat hij moet gaan. Poef, hij is weg.
“Die power hoef ik niet,” zegt Merlijn, “die idioot is in een fontein gesprongen. Dan raak je iets van jezelf kwijt.”
“Dat zal bij Jurt wel meevallen, die is immers ook al een paar keer in de Abbys gevallen,” zegt Despil.

Merlijn bladert door een aantal (!) troevensetjes en hij troeft met Rhex naar de hoofdstad van Antioch. Te paard zal hij verder gaan, Merlijn regelt dat ook en tovert een enorm paard tevoorschijn.
“Moet je ook eens leren, conjuration, dan kun je je hoorn aan iemand anders geven. Je vader wil hem toch graag hebben?”
Merlijn is opgegroeid in Chaos en heeft Logrus eerder geleerd dan Patroon. Het is best interessant om beiden te beheersen. Hij heeft trouwens nog steeds geen uitnodiging gehad, “Die zeikerd van een Corwin,” moppert hij. Rhexenor stormt naar zijn landgoed.

De volgende ochtend is Mandor weg en val ik weer in het leven van alledag door de huilende baby te verzorgen en te koesteren. Er ligt een uitnodiging voor de bruiloft van Rhexenor en Dyenne, geschreven in het sierlijke handschrift van Corwin. Het verbaast me dat de uitnodiging niet is geschreven door de ouders van het bruidspaar, dat is toch de gewoonte? Ik bestudeer de brief, er zit patroonmacht in en werkt in vele werelden en schaduwen. Er staat een rijmpje wat ik op moet zeggen om op het feest te komen als de tijd daar is.
Die middag meldt het kindermeisje zich dat Mary Ann heet. Ze is efficiënt en van rijke afkomst. Ik merk helemaal niets van een bepaalde allergie ofzo in haar buurt, al is er wel iets met haar. Halverwege de dag valt ze om, ze heeft niets gegeten of gedronken. Het komt erop neer dat ze van alle lichamelijk zaken helemaal niets afweet, van eten tot naar de wc gaan, van lichamelijke hygiëne enzovoort. Ze leert alles wel heel snel.

Ronardo komt aan op zijn thuiswereld en gaat te paard naar zijn huis. Hij gaat thuis wat schetsen, een schilderij van ieder apart dat meeneembaar is, een soort troeven dus. Hij doet dat met gevoel en krijgt het op tijd af. Ze moeten het echter zelf activeren. Het kost een dag of 3 per stuk. Dan troeft hij naar Bleys, die vraagt zich af waarom hij getroefd wordt.
“Vanwege de kleding voor de bruiloft,” legt Ronardo uit.
“Maar natuurlijk!”
Ze gaan wat laten maken op een Schaduw, door Bleys stiekem ‘Homowereld’ genoemd.

Ze komen ergens uit waar vrolijke mannetjes zijn die met hun tong klakken als ze de kleding aanmeten. Ze doen zijn neushaar, haar, nagels etc. Complete overall.
Ronardo kiest blauw met wit aan kleding, ze zoeken een geurtje voor hem uit. Dan gaan ze naar die bruiloft.

Rhexenor komt thuis en Dyenne is er niet. Hij komt wel Dara tegen die door zijn spullen aan het rotzooien is.
“Ik ben op zoek naar afluisterapparatuur. Je hebt hier interessante spullen hè, op je reizen opgedaan? Maar die hoorn heb je altijd bij je?”
Merlijn kreeg ze niet te pakken, anders had ze hem laten zoeken.
“Ben jij klaar voor de bruiloft?” vraagt ze, “je hebt niet veel tijd. De gasten worden vandaag verwacht… Troef Flora even, die moet dat maar regelen.” Intussen trapt ze wat afluisterapparatuur kapot.
Flora wordt getroefd, die natuurlijk wil helpen. Ze troeft hem even later terug, met op de achtergrond de Eifeltoren. Hij wordt mee genomen en ze zorgt ervoor dat hij er piekfijn uitziet.
“Ben je langer geworden ofzo?” vraagt ze zorgelijk. “Kan het zijn dat je onstabiel bent? Kun je dit vasthouden zo, dat je niet spontaan hoorns krijgt of iets dergelijks? Je hebt een maatpak aan, het is niet de bedoeling dat het uitscheurt. Je bent langer en breder dan de vorige keer en je neus is anders…
Wat voor kleur ga je dragen? Wat dacht je van mooi lichtgrijs? Al de andere kleuren die je noemt vloeken vreselijk met mijn jurk.”
De mensen in de winkels lijken haar te kennen en vliegen voor haar.
Hij gaat ook het badhuis in. Dan mag hij mee naar haar huis.

Niet veel later weet hij dat hij Dara moet troeven die op hem wacht bij zijn landhuis. Ze gaan naar een heuvel waar een heleboel brede lui op hem wachten, haar personeel. Dan komt Corwin aan wandelen met zijn personeel. Vrouwen met kort haar, een soort militairen met korte rokjes.
Dan is er nog meer personeel, een soort chinezen, mannen en vrouwen, waarschijnlijk van Deirdre.
Daarnaast is er ook nog het huispersoneel.
Rond de heuvel staan een paar hele mooie tenten en Rhex krijgt een lichtgroen strikje om. Hij vertelt nog wat hulp van Flora te hebben gehad. Hij krijgt een boeketje in zijn handen geduwd van Dara, dat moet hij straks aan Dyenne geven.
“Wie is je getuige eigenlijk? Oh, Random! Komt hij dan?” en tegen Corwin: “Die heb je toch wel een uitnodiging gestuurd?” Corwin kijkt twijfelend en loopt weg. Bijna tegelijkertijd worden de eerste gasten aangekondigd.

Random van Amber en Vialle van Rebma. Gelukkig, weer een zorg minder.
Mandor van Sawall en Nayda van Begma Beiden niet echt bekend bij Rhexenor, hooguit de naam.
Fiona van Amber, Henry van Benshuizen en Ronardo van Amber Zo, die zijn lekker op tijd, heel bijzonder voor Fiona.
William van Amber. Arme kerel, helmaal alleen…
Flint van Hendrake en Belissa van Hendrake , een ruwe kerel met een kleine vrouw.
Lyntra van Helgram en Centuron van Helgram de laatste ziet er niet helemaal menselijk uit. 2.50m is wat lang…

Na een paar dagen vraag ik Julian door te komen. Hij ziet er keurig gekleed uit, de bruiloft blijkt vandaag al te zijn… oeps!
Ik weet niet goed hoe het hem te vertellen. Hij vraagt dan of het zijn zaak wel is. Ja, dat is het. Uiteindelijk vertel ik hem wat er is gebeurd. En hoe ik het ook breng: de feiten zijn hetzelfde, ik heb een kind van Mandor en we willen gaan trouwen.
Hij is opgelucht dat niet Merlijn ofzo de vader is, dan beseft hij dat Mandor ook een Chaosiet is. Owen vindt hij wel een mooi kereltje.
Hij is niet blij met het nieuws, wel behoorlijk boos. Hij vraagt of ik gek ben. Het feit dat ik ook nog een officiële verbintenis wil aangaan met Mandor, maakt het voor mij heel definitief. Een band aangaan met iemand uit Schaduw en af en toe een kind krijgen van die man is heel wat anders dan een verbintenis met Mandor Sawall. Hij vraagt zich af hoe Mandor denkt zijn zoon te kunnen redden van de dood, door een vampier van hem te maken ofzo?
“Herinner je je die Herman, die creep? Dat is een onschuldige baby vergeleken bij die Mandor!”
Hij begrijpt niet dat ik me heb laten manipuleren door patroon, ik krijg het niet uitgelegd. Hij snapt het niet.
“Waar waren je hersens op dat moment, waar zijn ze nu! Ben je wel goed bij je hoofd! Ben je zo naïef dan…” Ja, een zeker vergelijk met de uitspraken van Mandor eerder is er zeker te maken.
“Ik zal hem moeten vermoorden en voor Owen is er een groot risico! Het kind zal niet oud worden met zo’n achtergrond.”
“Ik wil niet dat je Mandor iets aandoet, ik ga er dan tussen staan,” laat ik hem weten.
Hij zegt me Mandor door te halen. Ik pluk hem weg bij de bruiloft en ook hij ziet er heel netjes uit.

Zodra Mandor er is, rijst Julian op uit zijn stoel. Ik zie dat de goed eikenhouten leuningen geheel kapot zijn. En Mandor deinst even terug. De sfeer is om te snijden, het geschrokken gehuil van Owen maakt het er niet beter op. Ik besluit de sfeer te breken met een stomme opmerking:
“Ik zie dat ik de enige ben die niet passend gekleed is.”
Ik krijg een vuile blik van beiden.
“Morwenna vertelt me net van dat belachelijke plan van jullie,” zegt Julian dreigend tegen Mandor. “Eigenlijk zou ik je moeten uitdagen, aan mijn zwaard moeten rijgen en zo de situatie oplossen.”
“Als U dat wilt, moet U dat doen. Ik zal me niet verdedigen.”
“Waarom kon je niet van haar afblijven!”
“Soms gebeuren er wel eens dingen die je niet onder controle hebt. Maar als U zou kunnen helpen, zou ik dat erg waarderen,” zegt Mandor beleefd.
Julian begint over de veiligheid van Owen. Of we wel enig idee hebben HOE gevaarlijk dit is? Hij moet hierover nadenken en met Caine praten.
Ik heb liever niet dat hij met Caine praat. En ja, antwoorden we beiden op de vraag van Julian, we willen wel dat Owen in leven blijft.
Julian zegt Mandor dat hij moet gaan.
Ik ga me kleden voor de bruiloft.

Er komen meer gasten door.
Julian van Amber en Morwenna van Amber Julian lijkt wat boos te zijn, Morwenna bedrukt.
Dalt van Corisant en Rinaldo van Kashfa
Heather van Amber en Marcus van Helgram onverwachte combinatie!
Martin van Amber en Xena Kaoss
Nicolas van Hendrake en Deirdre van Amber Samen? In functie van toegewijde ouders of echt samen?
Merlijn van Amber en Gilva van Hendrake
Despil van Sawall en Coral van Amber wat daar nu weer van te denken?
Brand van Amber en Jasra van Kashfa zo, Jasra weer terug?
Lucia van Antioch en Gerard van Amber met Carmel van Amber, Fabian van Amber en Boromir van Amber
Flora van Amber en Odysseus van Ittaka
Llewella van Amber, Magnus van Rebma, Sean van Amber en Moyra van Rebma
Caine van Amber en Marianne van Habsburg
Benedict van Amber en Iolanthe van Hendrake zo, dat is onverwacht!
Bleys van Amber en Kristina van Sweden
Jurt van Sawall en Julia Barnes
De Ambassadeur en zijn vrouw van Antioch
De Koning en Koningin van Antioch.
De ouders van Dyenne en broers en zusters.

Voor de kadoos zijn er aparte tenten waar je ze neer kunt zetten.
Het bruidspaar wordt goed bedeeld. Natuurlijk zijn er de nodige peper en zoutstelletjes, maar dan wat minder gewoontjes. Er zijn enveloppen met beloftes, er staat een servies, er worden vakantietripjes aangeboden.
Van Caine en Marianne krijgen ze een huiskat die helpt tegen afluisteren, van William een roos die altijd vers blijft, die geurt.
Jurt en Julia komen aan met een glazen bak met een rotspartij, waarin een … ding, zelf geconjured. Het lijkt het meest op een steen, maar die veranderd in een metaalplasje dat in het water glijdt.
Van Fiona en Henry krijg Dyenne een troevendek, Rhex een troef van haar. Van Random en Vialle is er een schilderij met landgoed
Benedict en Iolanthe geven een metalen ding met een koepel, een zweeftank. De kanonnen zitten in de klepjes. Het is eigenlijk een camper… Die wordt in een aparte tent gestald.
Van Ronardo krijgen ze twee schilderijtjes. Je moet ze activeren. Dat doet Rhex en Dyenne later ook.
Ik geef ze wat Griekse spullen uit diverse schaduwen, zoals wijn, vazen en beeldjes.
Van Martin en Xena krijgen ze veel drank.
Natuurlijk is het cadeau van Bleys nog het meest spectaculair, deze heeft het ei laten uitbroeden, dus Rhex krijgt een enorme draak, afgericht en wel. Een gouden vuurdraak, hij is warm, groot, metertje of 20 hoog, heeft een grote hoorn, een stekel op de rug, 4 poten en lange staart. Gele ogen.
Kristina heeft een kristallen glasservies, anders heeft Dyenne niets.
Van Dalt is er een set laserwapens, van Rinaldo dure kleding, gemaakt van de beste stoffen. Kosten nog moeite gespaard.
Corwin en Dara hebben Dyenne een opleiding gegeven en ze kent nu powerwords en sorcery, survival en etikette.

Dyenne ziet er fantastisch mooi uit, zelfs mooier dan Flora (die dus toch meer bekijks heeft dan Fiona of Llewella).
Er is een orkest, er wordt muziek gespeeld. Gearmd met Dara gaat Dyenne naar het podium, Rhex gaat met Random.
Er komen twee kleine mannen aan, dwergen eigenlijk. Suhuy in een mantel met een Serpent, en Dworkin in een mantel met een Eenhoorn zullen het huwelijk gaan voltrekken.
Ze krijgen een aantal vragen gesteld die ze moeten beantwoorden, zoals:
“Houden jullie van elkaar?
Weet je zeker dat je met een dienstmeid wil trouwen?
En jij met een prins van Amber?
Heb je goeie seks?
Zul je goed zorgen voor je kinderen?”

Als alle vragen me ‘ja’ zijn beantwoord, wordt er aan het publiek gevraagd of er iemand bezwaar heeft tegen het huwelijk. Aangezien niemand wat zegt, mag ook niemand hier op terug komen…
Natuurlijk is Random zogenaamd de ringen kwijt, maar vindt ze toch. Dan mogen ze die om elkaars vinger schuiven en worden ze tot man en vrouw verklaard. Dworkin en Suhuy doen iets en er gebeurt ook iets.
Deirdre kondigt aan dat Dyenne vanaf nu officieel prinses van Amber is. Hier en daar wordt wat bedenkelijk gekeken…
De koning en koningin van Antioch vertellen dat ze nu de titel Hertog en Hertogin van Antioch hebben.

Dan begint het feliciteren en de korte nietszeggende gesprekjes die erbij horen. Rhex vindt Julia wel leuk, ze is best knap, ze heeft ook iets bekends. Gilva is erg vrolijk. Jurt slaagt er in om door 3 tenten heen te vallen door over een touwtje te struikelen.

Het is heel grappig om het serieuze gezicht van Benedict te zien, die gearmd gaat met Iolanthe. Dat is trouwens een heel mooie vrouw, ze heeft iets anders dan Logrus. Ze schijnt een Hendrake te zijn. Echt heel passend gekleed is ze niet, ze ziet er net wat te uniformerig uit. Deirdre is het gelukt om er redelijk vrouwelijk uit te zien, eigenlijk als een echte koningin.
Lyntra en Belissa hebben kort haar, Iolanthe niet.
Marianne, de vrouw of vriendin van Caine, is aardig.

Julia is heel verrast om Ronardo te zien. Ze stelt zich voor als een ex-leerling van Jasra. Ook Kristina is heel blij om Ronardo te zien.
“Kom toch weer logeren, dan kunnen we gaan waterskien!”

Ik voer ook wat gesprekjes met iedereen aanwezig. Ook met Jasra, die uiterst vriendelijk doet en met Mandor en Nayda. Ik herken Nayda als zusje van Coral, ik herinner me dat zij degene is die met een demoon in haar lichaam huist.
Vialle zegt wat zorgelijk: “Het is niet gemakkelijk voor je hè?” Ik verzeker haar dat we er wel uit komen. Random kijkt een tikje gealarmeerd op.
Coral is opvallend vrolijk. Misschien vanwege de aanwezigheid van Despil. Aardige jongen, knap ook, maar een enorme vrouwenversierder. Hij gedraagt zich net als al die andere vervelende knullen: denken dat je ze leuk vindt en flauwe grappen maken.
Zou die Odysseus een Amberiet zijn? Iets in zijn doen en laten doen me dat wel denken.

Deirdre zegt het jammer te vinden dat ze Dyenne onder andere hebben geleerd een vuurbal te doen. Ze kan nu ook met een wapen omgaan, iets wat Deirdre wel positief vindt.
Coral zegt tegen Rhexenor het leuk te vinden dat hij getrouwd is, er zijn er hier zoveel die maar wat aan rotzooien…
Odysseus vertelt met Flora mee gekomen te zijn, hij kan de bruiloft van zijn beste vriend toch niet missen… toen hij thuiskwam heeft hij zo’n 60 vrijers van zijn vrouw overhoop moeten schieten.
Julian zegt het leuk te vinden op zijn bruiloft te zijn. Fijn dat er even een verdrag is tussen Chaos en Amber…

Nayda is van Begma, erg interessant, denkt Ronardo.
Julian vraagt ook aan Ronardo hoe het is. Hebben ze het schild nog gevonden? En leeft zijn paard nog? Deirdre schijnt er tegenwoordig streng op toe te zien dat er humaner met de paarden wordt omgegaan. Ronardo krijgt het gevoel dat Julian niet erg op zijn gemak is.
Wat later praat hij even met Brand. “Je ziet dat ik mijn vrouw weer gevonden heb, ze zat zielig ergens verbannen, niet echt leuk. Het was wel haar eigen schuld, maar toch…”

Magnus krijgt af en toe vuile blikken van Nicolas. Rinaldo en Dalt hangen bij elkaar rond. Dalt heeft nieuwe plannen en dit keer gaat het lukken.
Heather van Amber en Marcus van Helgram komen beiden erg verlegen over.
Belissa is erg formeel, Lyntra iets minder stijfjes. Het is haar een genoegen om op deze bruiloft aanwezig te zijn, die Jesby’s hebben het goed gekregen. Centuron heeft een stem als een alien zou kunnen hebben.
Suhuy en Dworkin zijn meteen na de plechtigheid vertrokken

Bleys komt bij Rhex.
“Hoe ga je de draak noemen? Doe maar geen Bleys. En als je geen naam weet, heb het er dan met Brand over.” Deze komt bij hen staan en vraagt of hij er blij mee is? Dat is Rhex zeker, maar hij weet nog geen naam.
“Je moet er niet te lang mee wachten,” waarschuwt Brand, “straks geeft iemand anders hem een naam.”

Tijdens het eten is er een speech van Random.
“Eindelijk zijn ze dan getrouwd, Rhex heeft haar lang genoeg aan het lijntje gehouden. Tja, wat kun je dan verwachten met al die andere vrouwen. Nee, ik verklap geen geheimen hier, iedereen weet hoe hij een beetje is. Ja, hij is een beetje een vechtersbaas. Als klein kind al sloeg hij zijn eigen hoofd er zowat af met zijn moeders zwaard. Eigenlijk is het verbazend dat iemand als hij tegen iemand als zij aan loopt. Inmiddels is ze niet meer zo breekbaar.
We kunnen het ook nog hebben over de bachelor party, maar laat dat maar zitten. Ik zou wat foto’s kunnen laten zien, maar daar staan ook anderen op hier aanwezig….”
“Foto’s?” vraagt Gilva.
“Helemaal niet,” zegt Merlijn met een rood hoofd.
Random gaat verder: “We wensen een gezonde toekomst voor jongeman en zijn prinses, ooit zullen ze koning en koningin zijn. Ik wens je veel plezier met die rotbaan. We hopen dat je de wittebroodsweken weet te overleven.”

Daarna vertelt een broer Jon van Dyenne iets over Dyenne die altijd al prinsesje van Amber speelde als kind en dat terwijl iedereen weet dat ze is geen keukenprinses is. Dyenne klaagde over de prins die nog meer at dan de rest.

Tijdens de maaltijd zit ik naast Julia en dus in de buurt van Jurt. Daardoor krijg ik bijna niet te eten. Het valt me op dat Nicolas ook een enorme vreetzak is. Gilva minder. Despil valt mee en Gerard verrassend genoeg ook. Dalt eet ook erg veel, net als Flint. Nayda zit uit de buurt van Rinaldo.
“Je vader is boos,” zegt Julia tegen mij. “Hij is vast uit zijn doen dat hij niet in Arden is.” Ik probeer het gesprek in een andere richting te buigen, we zullen het nog moeten hebben over de keep nu Jasra terug is. Julia knikt. Ze zegt dat ze mensen hier aan het observeren is, erg interessant, al die Amberieten en Chaosieten bij elkaar. Ze vraagt zich af waarover Rinaldo en Dalt het hebben met Martin, het is een verhit gesprek dat daar wordt gevoerd. En wat te denken over Benedict en Iolanthe. En dan die William, ook al een soort wandelende bom.
“En ik vraag me vooral af wat Mandor hier doet?” vraagt ze terwijl ze me aankijkt. Ik verslik me zowat in mijn eten en mompel iets over ‘misschien doet hij dat voor Dara’.
“Die Magnus lijkt me ook interessant,” zegt ze.

Dyenne vindt het leuk dat zij ook prinses wordt. Wel flauw van haar broer dat hij die grapjes maakte. En Flora is ook altijd zo vervelend. Ze kan 1 fireball tegelijk. Despil vindt ze een aardige jongen, is dat echt een zoon van Dara? “Die heeft ze niet echt genoemd.”
Rhexenor heeft ook een gesprek met Nicolas, die het een geweldig feest vindt. Hij hoopt dat Huis Jesby straks nog aanvalt, dan wordt het pas echt geweldig!

Jurt laat soep vallen, ik krijg de grootste hoeveelheid over me heen. Haastig maakt hij alles schoon, zo schoon dat ook al het eten op de tafels verdwijnt.
Er wordt nieuw eten gebracht. Pas later, tijdens de dans, komt al het schoongemaakte eten naar beneden vallen.

Het orkest begint te spelen, er zal een echt bal komen. Dat is echter van korte duur. Er worden versterkers ingeplugd en er komt een Grieks punkorkest spelen, wie die muzak nu weer heeft uitgezocht?

Later op de avond gaan mensen de beest uithangen, het wordt een puinhoop. Dara komt naar me toe en zegt vriendelijk iets gehoord te hebben… Mandor wil me graag ontmoeten om met me te praten, met als doel om de banden tussen de Hoven en Amber te verstevigen. Ik heb hem toch al een keer gesproken?
“Praten kan natuurlijk geen kwaad,” antwoord ik haar, “Dus ik stem ermee in.”
Daarna komt Deirdre vragen of dat wat ze van Dara heeft gehoord waar is.
“Er zijn een paar Amber/Chaos koppels aanwezig,” zegt ze, “Maar dit is officieel. En hij is WEL de kroonprins van de Hoven, het zou een zeer passende match zijn. Ik denk alleen dat je vader een sta-in-de-weg kan zijn, hij is nogal van het oude stempel. Ik zal met hem praten.”
Mandor komt me ten dans vragen. De muziek is niet onze stijl, de dans lijkt nergens op.
Daarna even een onderonsje, mijn vader zit opvallend boos naar ons te kijken nu. Mandor zegt dat we binnenkort elkaar officieel zullen ontmoeten, dat gaat door de koninginnen geregeld worden, tijd en plaats. Hij maakt zich zorgen over de houding van mijn vader. Ik ook.

Julian is naar buiten gelopen, ik zoek hem daar op. Hij staat naar de draak te kijken.
“Een mooi beest,” zegt hij. “Hij moet alleen nog een naam hebben.”
Ik vertel hem dat het plan in werking is gezet. Hij zegt dat ik vooral moet doen wat ik niet laten kan.
“Maar mensen zoals de ouders van Dyenne, die hebben we altijd beschermd tegen wezens zoals zij. Heb je gezien hoe die zonen van Dara zich aan het misdragen zijn? Straks gaat het mis en ik ben bang dat injectienaalden, zoals die wachters bij zich hebben, niet helpen voor die Jurt.”

Ronardo krijgt gezelschap van Brand.
“Wat vreemd dat je geen vriendin hebt mee genomen? Hoe is het er nu mee? Ben je boos dat ik Jasra mee heb genomen?”
“Ach nee, zolang ze me niet gaat offeren…”
Brand roept Jasra erbij. “Zeg maar tegen Ronardo wat je tegen mij hebt gezegd.”
“Ik vind het zo geweldig dat jij en Rinaldo zo goed met elkaar kunnen opschieten! Geweldig dat je nu ook in Kashfa komt. Een volgende keer als je daar bent moet je me komen opzoeken, ik wil je zo graag mijn huis laten zien! En neem je vrouw mee!”
“Die heb ik niet,” zegt Ronardo.
“Oh, ben je op zoek? Of wordt er iets geregeld door je tante Flora? Ik kan ook uitkijken naar een leuke tovenaarsleerling voor je. Misschien Julia… hoewel, die is nu met Jurt. Maar ze is eerder een tijdje met Merlijn gegaan en met Rinaldo. Ach Merlijn… eigenlijk een beetje een sukkeltje, met de verkeerde powers bezig…
Zou je zelf geen sorcery willen leren? Dat wordt altijd een zwaar onderschat! Als je de juiste oerbronnen hebt, kun je heel veel met sorcery. Je moet alleen de goede aansluitingen hebben. Met creatief gebruik kun je veel verder komen dan met Logrus en Patroon. Helaas heb ik zelf geen Amberleerlingen nog…”
Brand begint te lachen. “Nee, dat is ook niet verwonderlijk. En ik denk ook niet dat je ze in je nabije toekomst zult hebben! Ze kijken wel uit!”

“Ik wil graag even met mijn eigen zoon spreken.” Daar is Fiona. Brand en Jasra staan op en gaan weg. Fiona kijkt ze met een frons tussen haar wenkbrauwen na.
“Jasra is slecht,” zegt ze. “Je hebt haar toch niets beloofd?”
“Misschien dat ik eens op bezoek kom,” zegt Ronardo.
Fiona knikt, dat is goed.
“En natuurlijk heeft Flora natuurlijk weer een duurdere jurk dan ik! Het is zo vervelend als je een zus hebt die altijd alle mannen aantrekt. Ik mag haar wel hoor, maar dat moet je maar niet tegen haar zeggen. Eigenlijk doet Flora gewoon vervelend tegen al die verliefde mannen, net als die Odysseus tegen vrouwen.
Beetje sneu voor Rhexenor eigenlijk, als dit allemaal zijn kennissen zijn… nog even en ze vliegen elkaar naar de keel! Waarom heeft hij eigenlijk Jasra uitgenodigd?
En dan die verklaring van Deirdre… oh ja, wel leuk voor Dyenne dat ze nu prinses is, maar dat ze haar al die dingen hebben moet leren….
Heb je eigenlijk al een vriendin op het oog?”
“Nee, nog niet,” zegt Ronardo geduldig.
“Vreemd hoor. Heb je hier niet iemand gezien?” Ze bekijken beiden alle aanwezige dames, maar er is niemand echt vrij. Ja, die Nayda lijkt niet helemaal met Mandor samen te zijn, maar een meisje dat door een demoon wordt bezeten…
De enige die vrij is en geen directe familie, is eigenlijk Dara. Maar die trekt veel met Corwin op vandaag…

No comments:

Post a Comment

Iets toe te voegen of op te merken? Graag!