Saturday 19 June 2010

107. System Lords/ Sand/ Bunker

Ronardo
Er hangt een raar gevoel van Macht. Het is ergens boven waar hij eerst zat. Er is een vloer met gouden tegels, de wanden zijn ook van goud en er zijn afbeeldingen in het goud. Er zijn een soort stoelen en er is apparatuur. Een commandobridge met Macht? Het is iets anders dan Troefmacht. Het is verwant aan Troef, Patroon en Magie en aan Duister. In het midden van de vierkante ruimte komt een gouden zuil uit de vloer. Er hangt een rode bol in een kolom en gemaakt van energie. Het wervelt. Brand kijkt gefascineerd toe. Dat rode zit om een soort kristal, zegt hij. Ronardo vraagt zich af of het kristal power absorbeert. Brand gaat zitten en drukt wat op knopjes. Primitief, er gebeurt niets.
Er is geen toetsenbord ofzo. Er zijn ook geen robots.
In de bol zweeft inderdaad een kristalletje, zegt Brand die weer naar de bol gaat kijken. Ronardo begint te scannen. Met infrarood en ultraviolet ziet hij dat er een energiestraal in de kolom hangt die door het kristal heen gaat en daardoor wordt de bol gevormd. Het zegt Brand niets. Het Juweel versterkt andere machten of zet het om. Misschien zoiets als dat. Dit is een groot kristal, er is mee geklooid. Het doet Ronardo toch denken aan Oberon. De afbeelding van de man met de bol is hier ook. Ronardo onderzoekt de muur van de grote en nogal lege ruimte. Aan de wand waar de stoelen staan en de knopjes zijn is zelfs geen scherm. Er is ook niet iets waar je je handen op kan leggen.
Ronardo bekijkt de knopjes nauwkeurig, bij elke stoel is een rij te zien. Er zijn twee stoelen. Misschien tegelijk doen? Ze doen dat en er gebeurt niets. Het is alsof er geen energietoevoer is.
Brand draagt Ronardo op iets briljants te bedenken. Hij kijkt met zijn scanners, hier is echt alleen de zuil met de bol. Hij vraagt wat Brand normaal doet met een kristal. Vasthouden en op concentreren moet je niet doen. Dat kan wel met het Juweel.
Ronardo pakt een Troef van Brand, dat heeft hij liever niet. Dan een Troef van Morwenna, deze wordt warm. Dat kan niet goed zijn. Brand zag dat hij op een bepaalde manier energie af aan het buigen was die uit die pilaar lekte.
Brand gaat in de stoel zitten, zegt tegen Ronardo om naar de tekening te kijken van de man met de bol. Ronardo trekt zijn pak uit, merkt dat hij nu iets lager staat en dat de bol nu op reikwijdte is. Hij voelt Macht in zich stromen als hij zijn handen naar de bol toe beweegt. Hij kan ineens de bol vast pakken en weet dat hij heel veel macht heeft nu. Hij staat in verbinding met dit schip. Er is niets wat ze nog niet hebben gezien. Hij kan de knopjes in werking zitten. Er komt dan een projectiescherm, keyboards en interfaces.
Hij heeft geen geheugen, kan niet nagaan waarom het schip hier is. Kan hij iets met die robots doen? Ja, ze doen alles wat hij wil. Ronardo omschrijft zichzelf en Brand en zegt tegen de robots dat ze hen niet mogen aanvallen.
Als Brand zijn pak uit doet en gaat zitten in een stoel, verschijnt er ook voor hem een controlepaneel. Dit schip kan vliegen. Er is helaas geen history log.
Het is een vreemd soort Macht, geen Goa’Uld Macht.

Morwenna
Herbert kent Morwenna niet. De vraag is hoe graag Morwenna Lorrayne wil vinden. Voor zoiets is verantwoordelijkheidsgevoel nodig, zelfopoffering, zal ze zich bezig moeten houden met serieuze taken en aan de toekomst moeten denken en dergelijke. In hun toekomst zullen er erge dingen gebeuren, er zijn verschillende bedreigingen. De spiegel is niet interessant, zegt hij sarcastisch. Morwenna is niet een van de Wachters voor zover ze weet. Of ze mensen kent die er wel mee bezig zijn? Misschien William en Brand. Die kent hij en weet dat Brand beweert bezig te zijn met een bedreiging van Amber, maar vraagt zich af of hij er op de goede manier mee bezig is.
Er is een verbond tussen een aantal mensen die wel samen werken en zich daartoe hebben afgezonderd van de rest van de families. Een aantal uit Chaos en Amber. Ze houden zaken in de gaten en af en toe grijpen ze in. Hij ziet ze niet zo vaak, er is onderling niet veel contact. Delwin heeft William gevonden, Sand is er ook één en ja, die kent Morwenna ook. En nee, ze hebben het niet over belangrijke zaken gehad. Ze noemt de neven, het is goed dat deze zich ermee bezig houden.
Hij stelt voor dat hij weg gaat en Morwenna hem niet meer terug ziet, tenzij ze met Sand of Delwin onderhandelt kan krijgen dat ze op de juiste weg is. Als ze van één van hen goedkeuring krijgt zal hij helpen. Dat betekent dat ze consequenties moet nemen. Ze zou lang van huis kunnen weg zijn. Hij gaat een deel van zijn tijd uitzoeken wie Morwenna is, hij is te lang weg geweest.
Heeft ze van Randwerelden gehoord? Ze wonen er zelf op één, zegt ze. Het zijn grenzen tussen Schaduwen, waar echt Schaduw ophoudt. Ze vertelt over de realiteitentoestand waar ze eerder iets van heeft meegemaakt. Er zijn een aantal realiteiten, zegt hij. En heeft ze ooit van Eindwereld gehoord? Nee. Hij heeft het over dooie werelden waar niets groeit. Ze is op Dark End geweest.
Hij weet genoeg. Hij gaat en verdwijnt zonder gebruik van Troef.

Rhexenor
Dat was een gezellige picknick, het beest is verdampt. Julian heeft gezien dat er tijd zat is voor er geschoten wordt, zeker een paar seconden.
Er zijn hier geen grote vogels. Dat is te testen. Eén van zijn valken wil dat wel doen, deze kan maar net weg komen. Misschien heeft het systeem blind spots, denkt Rhexenor.
Leuk dat je het wil uitzoeken, zegt Julian tegen Rhexenor en is weg. De mand met proviand blijft achter, de valken gaan mee.
Rhexenor zoekt wat uit en ziet er een net lopen, een soort zilverige draadjes. Met zijn zwaard snijdt hij een draadje door, die groeien na een minuutje weer aan elkaar. Op de bunker is niets vreemds te zien. Ze zouden een minuut hebben om het door te knippen. Bart pakt een steen op en gooit deze door de lucht met een boog. Gebeurt niets. Een fakkel met een boog werkt, voordat deze de grond raakt. Ze worden sneller. Ze zouden het kunnen uitschakelen met een EM ding van Ronardo. Misschien aan hem vragen? Deze wordt getroefd.
Ronardo is bezig met al die power. Hij weet dat het Rhexenor is in Arden en hem nodig is, maar moet nog aannemen. Ronardo schreeuwt in Rhexenor’s hoofd, er is een rode gloed om hem heen. Pas maar op dat Merlijn dit niet ziet!
Ronardo ziet waar Rhexenor over vertelt. Hij denkt dat Rhexenor aan EMP denkt. Hij heeft er één bij zich. Dat is interessant, bijzonder High Tech. Om het wapen te pakken laat Ronardo de bol los, Rhexenor en Ronardo hoofdpijn. Ineens is het contact verbroken. Rhexenor troeft opnieuw door de hoofdpijn heen en hij krijgt een wapen. Als hij een beetje techniek kan, moet hij hem even aanpassen. Richten en schieten en uitschakelen, geef maar terug als het niet werkt.
Ronardo verbreekt de verbinding.
Er gaan groene lampjes aan, het geweer doet het gewoon. Er is een paar keer mee geschoten, maar het heeft nog lading. Zeker een keer of tien. Dit is nu een Elektro Magnetische Puls, zegt Andrella. Nee hoor, maar het kan schieten.
Het hele net gaat kapot na een keertje schieten. Ze rennen zigzaggend naar de bunker en er gebeurt niets. Hier en daar wat rookpluimpjes en ook uit de bunker. Met zijn vieren zoeken ze flink. Er is een rotsblok met een deur erin. De deur zit los. Er komt rook uit de bunker als Rhexenor deze open doet. Het ruikt naar verschroeide techniek. Je hebt het gesloopt, roept Andrella.
Als de rook is weg getrokken, zien ze een metalen trap naar beneden. Alle elektronica is nogal van streek. De zwiepende deur wordt door Rhex tegengehouden en daardoor definitief opgeblazen. Verderop is een kantine met televisie met rook, een voedselapparaat en drankapparaat. Naar beneden kunnen ze met een lift, maar deze doet het niet. De deur wordt opengetrokken en ze kijken een verschroeide schacht in. Er hangen liftkabels. Ze gaan afdalen en Rhexenor springt in zo’n kabel. Hoe komen we weer boven? Ach, we zien wel. De twee mannen klimmen Rhex achterna, Andrella gaat liever via de wanden.
Onder het smeer komen ze beneden op de lift, luikje open en de kooi in, vandaar openen ze de deuren.
Ze komen in een ondergronds complex, er brandt hier nog licht. Niet alles is gesloopt. De meeste dingen doen het gewoon. Ze komen bij een soort commandocentrale, er staan computers en ze kijken in een hal waar een ronde, metalen ring staat. Er staan nummers op de muren. Er staan ook wapens op de Stargate gericht, er ligt hier veel stof.

Ronardo
Hij wordt niet moe van het vasthouden van de bol. Brand wil weten hoe hij dit doet. Ronardo draagt de robots op naar binnen te komen en even hun uitgeschakelde soortgenoten mee te nemen. Ze kunnen zelf denken zolang het om vechten gaat. Ze rapporteren dat er indringers waren, maar deze zijn niet te vinden. Wat moeten ze ermee doen? Ze zijn weg, zegt Ronardo. Zoekopdracht ten einde.
Ze gaan repareren. Alles is dan afgesloten en het schip is stand by. Ronardo geeft opdracht om op te stijgen en dat lukt. Er zijn meerdere aandrijvingen, dit is anti zwaartekracht. De ruimte in. Brand stelt voor dat hij in de stoel komt zitten. Ronardo heeft er geen problemen mee.
In de ruimte is er een ander schip, ze weten niet waar het is. Laat maar hangen, Brand heeft er een Troef van. Het is ergerlijk trouwens dat Ronardo daar iets van merkt en Brand begint te mopperen, nu moet hij weer zijn cloack gaan verbeteren. Brand heeft vaker driftbuien.
Er zijn wat sterrenkaarten te zien, hij kan naar andere stelsels, maar er zijn ook andere mogelijkheden. Er is een derde dimensie, het is mogelijk in Shadow te travellen. Dat kan niet, zegt Brand. Het zijn wel allemaal technische werelden, dus niet de Gouden Cirkel en dergelijke, laat staan Amber.
Brand is helemaal NIET blij. Waarom is dit gemaakt? Er zit een kaart in, dus er wordt wat door de computer gebladerd. Er is een kaart van systemen waar dit schip landingsplaatsen heeft. Ze worden gemarkeerd door dierenhoofden. Waar ze vandaan kwamen was een cobra. Wat is belangrijk voor Egyptenaren? De Nijl, die is er niet. Maar wel een planeet met de Zon(negod) als symbool. Vanaf die Zonnekaart verschijnen er diverse routes met symbolen van Goa’Uld. Benedict is wel een beetje thuis met de Goa’Uld, maar Brand wil hem niet betrekken. Ronardo kan hem vragen of deze iets als een schema heeft. Een paar keer proberen. Benedict kijkt hem ernstig aan. Hoe is het? Het gaat wel, veel last van Dalt en druk. Ronardo wil doorgehaald worden.
Hij komt uit in een bunker met een sleuf en daardoorheen een kanon. Tweede wereldoorlogachtig, hier is Dalt een beetje aan het klooien.
Heeft Benedict nog iets uitgevonden over de Stargates? Geen tijd voor gehad.
Hij heeft geen schema van tekens. Ronardo schrijft ze op, dat zijn System Lord namen, zegt Benedict. Hij komt ze vaak tegen. Dat cirkeltje eromheen betekend de naam, dat hebben de Jaffa’s op hun voorhoofd.
Hij weet waar de Goa’Ulds zitten, deze komen wel eens in andere Schaduwen waar ze dan uitgegooid dienen te worden.
Op de achtergrond wordt er geschoten. Dit is een redelijk belangrijke wereld, niet ver van de Gouden Cirkel af. Ze trachten het Dalt veel te laten kosten zodat Dalt zich terug moet trekken.
Laat het weten als je me nodig hebt, zegt Ronardo. hij heeft verstand van techniek. Als je tijd hebt kun je hier komen helpen, er zijn een soort vliegtuigen die ze niet goed kunen zien op de radar. Alleen niet te lang mee wachten graag!
Ronardo is dus bezig met een Goa’Uld iets. Het is weer even geleden dat hij er last van had, maar Oberon had er iets mee. Misschien waren de Goa’Uld een experiment van Oberon. Ze hebben het altijd over een grote baas die ooit weer terug komt. Niet te hopen dat Oberon dat is en zal doen.
Hij mag het papier houden en mag altijd troeven. Schrijf het op en Benedict vertaalt.

Morwenna
Ze denkt dat Herbert waarschijnlijk niemand vertrouwt. Ze troeft naar Sand en mag
doorkomen. Sand zit een Don Juan boek te lezen in de serre, buiten regent het een beetje. De koffie zweeft naar binnen. Het gaat wel goed met Sand, ze heeft weer een tovenaar moeten verslaan. Ze moedigt dat een beetje aan. Deze heeft haar rozentuin gebrast. Hoe is het met Morwenna’s kennis van magie? Belabberd, maar ze kan van Mandor Sorcery leren. Ze mag de kinderen best langs sturen bij Sand. Er wordt gepraat over Owen en zijn voorliefde voor speciale wezens. Deze zijn hier zat, laat Owen maar hier komen als hij het zat is in de toren. Sand heeft niet veel gezelschap.
Er wordt wat gepraat over de dieren en de lynx. Misschien is dat een spion van iemand. De lynx zit naast Morwenna’s stoel een beetje rond te kijken, Morwenna denkt niet dat ze een spion is.
Ze vertelt aan Sand waar ze mee bezig is, over Lorrayne van Amber, de dochter van Dulcimea van Tir-na n’Oght. Caine is een smiecht, zegt Sand. Een onbetrouwbaar mannetje. Die spiegel is een gevaarlijk voorwerp, niet gebruiken in Amber.
Morwenna laat de zwarte parel zien en vertelt over Herbert Sawall. De vloek gaat op Morwenna als ze de parel activeert. En dan verdwijnt ze in de Abyss. Dat is heftig.
Hoe weet Gramble Sawall dat Herbert leeft? Geen idee. En hoe weet Herbert dat Sand en Delwin wachters zijn?
Lorrayne heeft de Wachters opgericht, de spiegelzaal gemaakt en daarom moet Morwenna de spiegel niet in Amber gebruiken, deze komt dan in verbinding met de Spiegelzaal.
Sand weet niet veel van Lorrayne, eigenlijk alleen wat ze gehoord heeft en van de enkele keer dat ze iets van Lorrayne tegen komt. Er was sprake van een experiment en tests en ze is wat anders gaan doen. Lorrayne is altijd actief geweest, ze had haast. Ze zei altijd dat ze weinig tijd had. Ze was al weg toen Delwin en Sand geboren werden. Sand is door iemand anders benaderd, ze heeft een indirecte boodschap achter gelaten. Ze wist dat ze lange tijd weg zou blijven.
Morwenna vertelt over de opdracht van Herbert. Sand is verbaasd, hoezo onderhandelen? Zij vindt Morwenna een prima mens. Ze heeft tenminste verantwoordelijkheidsgevoel, ze is niet met vreemde zaakjes bezig. Kortom, ze krijgt Sand’s toestemming. Ze denkt wel dat Morwenna veel op haar nek gaat halen en ze heeft één goede raad. Als Morwenna gaat, moet ze fatsoenlijk afscheid nemen van haar gezin, laat wat achter aan boodschappen. Ze zal hen een tijd niet zien, Sand denkt eerder dat Morwenna hen een tijd niet ziet vooral. En oh ja, denk vooral niet dat Lorrayne aardig is. Deze is te vergelijken met Herbert of haar broer Caine.
Morwenna blijft eten en wandelt door de tuinen om naar de rozen kijken. Er lopen kleine mannetjes rond met kruiwagentjes en er zijn zielige roosjes, hele stukken tuin zijn stukken geblakerd.
Sand gaat haar toestemming doorgeven en Morwenna moet naar de plek gaan waar ze Herbert ontmoet heeft.

Rhexenor
Andrella had een ruimteschip verwacht. Het ziet er niet erg gebruikt uit. Andrella heeft ook wel eens eerder computers gezien. Bij Julian een keer. Er is een kast met wapens, deze lijken wat op de EMP, zoals zat’nik’tels. Het komt allemaal niet van hier.
Er zijn ook laboratoriums. Niet leeg gehaald, er ontbreken wel spullen. Dit is een aangespoeld stuk Schaduw waar toevallig een Stargate staat. Er staan ook een soort vliegtoestellen, het zijn drones.
Er staat ook een ouder model remote, een karretje met Gettling guns waarop T-1
staat. Het doet hem denken aan een film en Rhexenor vindt dat een tikje verontrustend. Er zijn rotoren in de vleugels gebouwd. Goa’Uld met Terminators? Dat bevalt hem niets. Hij doet het niet, zegt Hank en zwaait er met zijn handen voor heen en weer. Laat dat!
Verder is er een krachtcentrale met een fusiegenerator. Rhexenor legt iets uit over de zonne-energie. Wat betekent containment field? vraagt Andrella. Hij ziet een model van een bol, 97% en een vakje knippert een beetje. Admin en user werkt niet. En er is niet eens een post it met password, vaak is dat een huisdier. Probeer hond of kat, het wachtwoord van Julian is Morgenstern, denkt ze.
De liftdeur is dicht, een lampje staat op G. Ze drukken op het knopje en de deur gaat open. De schroeilucht weg. Ze gaan naar G, dat is 20 levels hoger.
Dan kijken ze in de hal waar de kantine is. Rhexenor gaat kijken of de apparatuur het weer doet. Ja dus. Er is niets of niemand die dat gedaan heeft.
Troef werkt prima en hij krijgt Julian bereikt. Er is niemand dood? Ze zitten al binnen, wil je even door komen? Goed. Even later staat Julian in de kantine en legt Rhexenor hem het EMP wapen uit. Hoe kom je er aan. Van wie gekregen? Van een vriend. Hoeveel heb je er die met zo’n geweer rond lopen? Het komt toch niet van Amblerash vandaan? Misschien mag ik niet zeggen wie die vriend is, maar het is Ronardo.
Rhexenor vertelt hoe alles zich repareert, dat is High Tech, zegt Julian. Rhexenor vertelt over de Stargate, de Hangar, de drones en de T-1. Moet Julian dat kennen? Rhex vertelt over de Terminator films. Oh, een doomsday verhaal, begrijpt Julian. Het karretje was het eerste model, straks is er een mens. Het reageerde steeds sneller. Het zal zichzelf resetten.
Containment 97% is niet goed, je moet er iemand bij halen die veel verstand heeft van techniek, zegt Julian.

Ronardo
Hij gaat terug naar Brand en vertelt wat Benedict heeft gezegd. Dus de system lords zitten daar? Daar heeft Brand niets te zoeken. Misschien zijn er ook kristallen. Liever niet. Goa’Ulds kunnen mogelijk ook door Schaduw reizen. Dit ding heeft geen cloack maar wel veel wapens. Attack Gliders met robots. We gaan toch geen oorlog met de Goa’Uld beginnen? We zouden er een cloackje in kunnen bouwen. We kunnen een systeem veroveren, system lord worden en uitzoeken of de Goa’Ulds kristallen hebben. Wie weet heeft Oberon ze daar verstopt.
We kunnen een zwakkeling uitroeien. Ra was sterk. Oberon heeft een manier gevonden hoe de kristallen te gebruiken, misschien heeft hij ze verdeeld en gebruikt als krachtbron. Klote manier van opbergen. Als dit schip van hem is, heeft hij contacten met de Goa’Uld. Brand moppert nu over Benedict die informatie achter houdt. Dat doet iedereen. Brand niet hoor. Nou ja, nu wel.
We kunnen niet langs zijn eigen basis gaan, deze is vast beveiligd. Ze kunnen uitzoeken of Oberon dingen heeft verstopt.
Kan Ronardo bij die lui infiltreren? Dan kan Brand de cloack doen. Je hebt toch een Stargate gevonden? Vraag het anders aan Benedict. Hij heeft vast spionnen of contacten met die mensen die er tegen vechten, die smeerlap. Benedict is dan vast Teal’c.
Dit schip wordt aan de grond gezet, Brand landt zijn schip, alles wordt geregeld.
Los nu alles zelf maar op Brand, Ronardo gaat langs Benedict. Goed, kom erachter wie de zwakste is en de pakken we. Er zijn er 999 robots. Zet er anders een beam in. Moet hij alles weer omzetten. Brand’s schip komt uit het Startrek universum. Dit alles gaat even tijd kosten. Ze kunnen ook meerdere ringsystemen op het schip zetten. De robots kunnen vast goed helpen. Iemand heeft hier behoorlijk wat power in gestopt. We hopen allemaal niet dat Oberon zomaar rond loopt. Brand haalt er misschien wat lui bij die hij later kan wissen, Amblerashes ofzo. Misschien Henry, Ronardo kan Fiona troeven. Dat wordt gedaan vanuit zijn ouderlijk huis. Fiona is daar niet, dus wordt ze getroefd. Leuk om je te zien, ik kon je niet goed bereiken. Ze heeft het een paar keer geprobeerd de afgelopen drie weken.
Hij mag mee, zijn vader ligt in een ziekenhuisbed. Hij heeft een infuus en een apparaatje. Hij is zwakjes. Wat fijn om jou te zien. Het gaat beter. Hij mag wat eten af en toe. En Ronardo heeft de vijand te pakken genomen. Die groepering heeft het begrepen op mensen die gates bouwen. Echt van die Arabieren. Fiona mocht niet mee? Nou, ze was aan het zorgen dat hij in leven bleef. Henry heeft wel eens een aflevering gezien van Stargate. Die stenen waarmee je kunt communiceren met iemand die waar dan ook is. En dat met die spiegel is ook leuk, dat je die aanraakt en in een andere dimensie komt. Hij probeert allebei in een polsbandje te verwerken. Ronardo vertelt over zijn laatste uitvinding, de poortenopspoorder. Henry wil dat Fiona een soldeerbout mee neemt. Hij moet rusten en er zijn mensen die hem willen spreken. Benedict en Corwin, Rinaldo en Gérard, Caine - die heeft ook een paar keer in het ziekenhuis gelegen. Van Rhexenor heeft ze niets gehoord. Martin en Merlijn, willen hem graag een keer spreken, Merlijn is zo’n aardige jongen en zo knap, zegt Fiona dromerig. Merlijn heeft wel eens geholpen met een paar ontwerpen, met verkleiningstechnieken. En Dalt kan hij zelf bereiken, die is aardig.

Rhexenor
Hij wil naar Ronardo troeven, die heeft er verstand van. Waarom die, vraagt Julian. die vader is niet in orde. Dat is een Schaduwmens en kan nergens tegen.
Rhexenor vertelt over de Chaosieten die hij hielp en het idee van Random en hoe hij explodeerde. Gérard verdenkt hem nog steeds van de luchtschepen. Was toch zo? Rhexenor vertelt hoe het echt gegaan is. Dus je bent echt met een parachute boven Amber gekomen?
Gérard luistert toch niet. Hij is inderdaad belachelijk sterk, hij sloopt al je speelgoed, de deuren, de kasten, felicitaties waren pijnlijk en hij is DOM. Hij weigert om naar bepaalde dingen te luisteren, hij is eigenwijs en mijn dochter heeft de eigenschap van hem. Ze gaat met Mandor omdat hij dat ook is. Nou ja… Julian is dat eigenlijk ook.

Rhexenor, Ronardo
Ronardo wordt weer getroefd. Rhexenor is ver weg. Het werkte goed en er hoefde toch niets te worden aangepast. Fusiegeneratoren, kun je een beetje helpen? Goed, Henry vindt het prima dat hij gaat, Ronardo geeft het apparaat aan Henry, Fiona boos. Kom je de volgende keer aanzetten met een soldeerkit en een laptop?
Ronardo gaat en komt ook uit in de kantine. Hij krijgt een hand van Julian die naar de hond vraagt. Oh ja, de hond is waarschijnlijk thuis. Nee, Ronardo hoeft hem niet te halen.
Julian doet niets met techniek. De rangers krijgen een hand. Deze zijn gewassen, alleen die van Rhexenor niet.
Dit zijn High Tech replicators. Rhexenor legt uit. Hoe wordt er gerepareerd? Ze gaan met de lift naar beneden. Andrella klom niets langs kabels, want dat was niet mannelijk genoeg, wil ze wel aan Ronardo uitleggen.
Beneden staat dus gewoon een Stargate. Voor Ronardo een tikje vreemd. Hij krijgt de riebels van de T-1. Het is allemaal High Tech mensologie. Julian wijst ze op de bom. Status is 97%. Eén van die containment dingen heeft een klap gehad. Oh. Rhexenor herinnert zich een Spiderman film. Er is misschien nog maar één poging voor het wachtwoord. Er zijn nog meer computers, met knopjes.
In de controlekamer dus. Het heeft een symbool van een arend. Ook hier wordt een wachtwoord gevraagd. Ronardo vraagt zich toch af wat Julian hier doet als hij geen verstand heeft van techniek. Je bent hier in Arden, zegt Julian. Vandaar dat ik hier ben. Oh, dat is dus de connectie. Julian heeft deze bunker al 50 jaar laten liggen. Wat moet hij er mee.
Dan gaat Rhexenor weer naar de kantine en Martin is blij dat hij wordt getroefd. Het gaat wel. Hij heeft best zin om e komen hacken en omhelst Rhexenor snikkend. Zo droevig van jouw vader in het ziekenhuis. Oh nee, dat was Ronardo’s vader. Arme jongen, jij met het keukenmeisje. Heb je koffie voor me? Martin roept ‘koffie’ tegen een apparaat en hij krijgt koffie. Rhexenor doet hetzelfde met een bord gyros en knoflooksaus. De lift in, nog een koffie sterk. Martin wil een paar keer op en neer met de lift, zijn vader heeft hem altijd in de steek gelaten. En hij wil eten. Dus weer naar de kantine om voor Martin een bord gyros te halen.
Weer naar beneden en Martin wankelt mee. Er zij drie lui die verontwaardigd kijken naar het eten. Martin biedt aan. Hee, daar zijn Juul en Ronny. Ronny, het spijt me zo van je moeder en vader waar toch iets mee was… Dan hangt hij ‘Juul’ om zijn nek, maar deze weert af. Martin die stoned is en een wachtwoord moet kraken… dat komt hem bekend voor en deze keer krijgt hij meteen een ontnuchterende poeder in zijn koffie gegooid. Het helpt.
Wat moet ik hier doen? Ronardo en Rhexenor leggen uit en Martin grijnst steeds weer naar Andrella. Dus ze zitten hier om Julian te helpen? Hoezo, dat is zo’n ouderwets, middeleeuws mannetje! Martin, hij zit erbij! En dat password moet gehackd worden. Martin trekt een draad uit zijn hoofd en sluit zichzelf aan.

Morwenna
Ze kan een keer terug komen, Sand verveelt zich een beetje. Morwenna kan zich niet herinneren dat ze hier ooit een man heeft gezien, behalve Delwin indertijd.
Ze neemt afscheid en troeft naar Gormenghast. Toeval of niet, Mandor troeft er ook net naar binnen, hij is weg geweest om wat zaakjes te regelen. Ze begroeten elkaar uitgebreid en hij meldt dat alleen Essilt er is van hun kinderen. Morwenna gaat haar opzoeken. Ze zit op haar kamer op bed met een boek.
Essilt wil wel praten. Ze is nog steeds boos omdat Morwenna er toen zonodig pap en Owen bij moest halen. Morwenna zegt dat ze met Mandor getrouwd is en hem dus graag ziet en dat dat ook voor al haar kinderen geldt.
Morwenna vraagt haar of ze iets van verdediging heeft gemerkt in en rond het huis. Niet echt, toen ze er aankwamen was er iets, maar dat was weg toen ze naar binnen gingen. Morwenna vertelt over Herbert en Essilt concludeert dat zij dus diens spreuken in de war hebben gebracht. Dat is vermakelijk.
Gramble is niet te onderschatten, zegt Essilt. Hij kijkt raar naar haar, alsof hij plannen heeft. Maar ze zal er niet in gaan trappen, ze bepaalt zelf wel wat ze doet. Dat geldt ook voor Iestyn, er is wat mot geweest tussen hem en opa, zegt ze.
Morwenna vraagt dan of ze mee wil gaan om naar Lorrayne te zoeken, dat zal tijd gaan kosten, veel tijd. Essilt denkt er niet lang over na, ze gaat wel mee.
Ze heeft het nagekeken met de ziektes, deze komen uit een lab. Het zijn een soort omgebouwde virussen. Er is een ziekte die in Chaos in natuurlijke vorm voorkomt en shapeshifters verandert. Het virus dat de echtgenoot van Judith heeft gedood komt uit hetzelfde lab. Iemand heeft moeite gedaan om ze uit de weg te ruimen. Het is overigens High Tech geweest, behoorlijk High Tech zelfs. Iemand die wist dat hij wilde en dat toen heeft gedaan. Qua werking is het niet besmettelijk. Qua tijd klopt dat wel, dit alles was 100 jaar geleden. Ja, inderdaad is het dan zeker dat Aildith dus veel ouder is als dat ze zelf denkt.
Mandor komt binnen, of ze komen eten. Hij heeft opdracht gegeven aan het personeel om een diner te regelen. Essilt bitst tegen hem dat ze in gesprek zijn. Je doet zo onvriendelijk de laatste tijd, zegt Mandor.
Ze gaan eten en voordat Morwenna ook maar iets kan zeggen heeft Essilt al verteld aan haar vader wat de plannen zijn, vooral het feit dat ze lang zullen weg blijven wordt benadrukt. Dus als je terug komt, ben je eindelijk volwassen en wijs, zegt Mandor.
Morwenna vertelt wat er is gebeurd en wat er is besproken. Ze zegt niet hoe Gramble aan Herbert is gekomen, maar Mandor kan dat wel raden en zegt dat hij eens wat gaat uitzoeken.
Vanwege de moord op Herbert is er indertijd een wraakactie geweest op Caine, waarbij hij nog heeft geholpen. Bleek tevergeefs te zijn. Herbert Sawall schijnt wel een klojo te zijn, zegt hij tegen Morwenna. Niet dat hij hem zelf kent, maar dat is wat hij van Gramble heeft gehoord. Klojo zoals Despil een klojo is, gedoe met vrouwen. Morwenna zegt dat Herbert haar eerder doet denken aan hem dan aan Despil.
Ze vertelt Mandor dat ze inderdaad lang weg kunnen zijn, dat ze afscheid moet gaan nemen van hem en de kinderen. Hij vindt het helemaal niets. Bryana (bijna 14) is te jong om zonder moeder te doen zegt hij. En hij zelf zal haar ook heel veel gaan missen. Wat moet dat moet, maar toch…
Ze belooft hem te proberen om het voor hem en de kinderen zo kort mogelijk te houden. Zoiets is eerder mogelijk geweest immers. Dat moeten ze maar doen, zegt hij.


Quotes

“Dit is een kantine. Uit het voedselapparaat en het drankapparaat komt rook.” -- GM
“Ik haat dat wapen. Er moet een wapen zijn dat voedsel ontziet.” -- Rhexenor

“Ik probeer Julian te troeven om hem de Stargate te laten zien.” -- Rhexenor.
“Troef werkt hier niet.” -- GM
“Waarschijnlijk gaat Troef werken als je dat wapen hier afschiet.” -- Rutger.

No comments:

Post a Comment

Iets toe te voegen of op te merken? Graag!