Thursday 11 June 2009

"Komt er eigenlijk een Bachelor Party voor Mandor?"

Voorwerpen met Patroon zijn duur en zeldzaam. Magie in een voorwerp is wat gemakkelijker te doen.
Inplants kosten 10 of 15 punten
Een voorwerp met Patroon: 16 punten.


Gormenghast
Julian zal wat langer blijven, loopt dan naar buiten naar de dieren. Morwenna verzorgt de wonden van Mandor in hun slaapkamer, daarna gaat hij op bed liggen en valt meteen in slaap. Morwenna ligt naast hem, heeft weer wat last van slapeloosheid. Als ze eindelijk slaapt, wordt ze midden in de nacht wakker van geschreeuw. Randal weet niet waar de wc is. Ze wijst hem die en verschoont zijn natte pyjama. Het kindermeisje komt aan met schoon beddengoed en maakt het bed op, zegt niets, kijkt wel vriendelijk. Randal valt meteen weer in slaap, Morwenna kruipt weer naast de vast slapende Mandor en valt uiteindelijk ook weer in slaap. Ze droomt wat onrustig over dingen die ze niet heeft meegemaakt. Van tafereeltjes van mensen aan het werk op het platteland, over de strijd tussen twee dorpjes. Het voelt aan als die wereld van de druïden, alsof zij er iets van meemaakt.
Ze wordt wakker van de geur van versgebakken brood en kust Mandor wakker. Hij wil meteen opstaan, zij wil van de gelegenheid gebruik maken hem iets over de nog te verwachten gezinsuitbreiding te vertellen, misschien is er wat al onderweg. Oh, de tweeling. In het geval dat ze nog niet onderweg zijn kunnen ze ze beter meteen maken, stelt hij voor.
Een half uur later is hun bed geruïneerd, nemen ze een douche en kleden ze zich aan. Dan gaan ze kijken naar de jongetjes die aan het spelen zijn in hun pyjama. Owen is een huis aan het repareren, Randal zit ernaast een tractor te slopen met een uitdagende blik in zijn ogen. Mandor neemt Randal onder zijn hoede en mee naar buiten. Morwenna buigt zich over Owen die het even heel moeilijk vindt dat zijn broertje alles kapot maakt. Hij is vreselijk moe van het weer heel conjuren. Morwenna houdt zich daar ook een poos mee bezig, tot ook zij niet meer kan. Daarna zoeken ze Randal en Mandor op, de jochies spelen alweer samen. Morwenna houdt zich bezig met de valken en dan gaan ze ontbijten. De jongens stapelen alle broodjes op hun bord, maar zijn ook bereid om ze met hun ouders en grootvader te delen. Het is een onrustige maaltijd met Randal erbij, de tweede keer hete thee over hem heen levert hem wat brandwonden op. Hij laat dan vol trots aan Owen de zalf zien die Julian op zijn wonden heeft gesmeerd.

Rebma

Ronardo staat met baby, vriendin en moeder bij de trap naar Rebma. Hij bedankt Fiona, ze vraagt wanneer ze dat shot willen geven. Dat met die nanites moet zo snel mogelijk gebeuren, het is een bescherming. Het is getest en niet nieuw. Het zal Shakira beschermen tegen binnendringende dingen zoals gif enzo. Toch niet iets tegen ziektes, zegt Ronardo. Nee, ze kan beter haar eigen immuunsysteem opbouwen. In dat geval lijkt het hem wel wat. Hij wil vooral iets tegen die vieze Chaosieten, die zijn dol op baby’s vergiftigen, weet Ronardo. Moyra moet erover denken. Waarom deden ze dit ook alweer? Ze moeten de trap lopen en dan naar haar moeder troeven, zegt Ronardo. Naar haar broer kan ook, zegt ze. Ze nemen afscheid van Fiona die nog eens met klem zegt niet te lang te wachten met dat shot.
Het is lastig traplopen, ze moeten water gaan ademen en de baby doet erg moeilijk. Ronardo voelt zich alsof hij de baby aan het verdrinken is. Flink zijn, daar wordt je hard van. Ze lopen door en ademen water, de baby ook. maar ze is niet meer zo blij. Ze gaan de poort door waar een aantal wachters zijn, ook van Amber. De wachters salueren netjes en ze mogen door. In de verte zien ze de stad. Ze troeven naar Gwyndrod. Hij is blij ze te zien, hij maakte zich al ongerust. Hij is blij verrast als hij Shakira ziet. Is dat een baby? Oh wat leuk! Hij haalt ze door in een werkkamer. Hij is bezig met wapentuig zo te zien, dat is niet echt Rebmaans. Hij vindt de baby leuk, erg leuk en dat vindt Moyra minder. Gwyndrod feliciteert ze met hun dochter. Via donkere achtergangen gaan ze naar Vader en Moeder. Ze komen uit in de vertrekken van de koningin. Kenneth, Moyra’s vader komt binnen. Hij is een oudere man, vrij tenger en is een goede tovenaar. Hij is verbaasd ze hier te zien, wat een verrassing! Hij zal niet vragen wat er gebeurd is, zegt hij als hij het kind ziet. Shakira wordt voorgesteld, hij vindt het een mooie naam en roept Moeder erbij. Daar is Moire al, ze komt enthousiast binnen hollen. Moyra zegt meteen dat ze oma is, leuk hè! Moire wil dan alles weten. Er wordt een tafel geregeld, er is eten, drinken en de grootouders willen de baby vast houden.
Moire dacht dat Ronardo alleen maar uit zou gaan met Moyra. Valt Shakira dan onder ‘enzo’ ? Ronardo zegt dat hij goed heeft opgepast en geholpen, op een dag ging dat mis. Moire vindt het niets, Amberieten zijn erg sloppy zodra het om baby’s gaat, met name baby’s in Rebma. Och, zo moeten ze het niet zien, Ronardo ziet een grote kans in de komst van de baby. Hij legt uit dat de anderen die hier misbruik kwamen maken niets gaven om de gevolgen en hij wel. En hij geeft ook om degene met wie hij dat heeft gecreëerd. Nu gaan ze haar grootbrengen. Hij vraagt bij deze officieel om de hand van Moyra. Dus ze hebben echt plannen. De (groot)ouders moeten daarover nadenken. Moyra vindt dat stom. Het heeft consequenties, legt Moeder uit, Moyra is troonopvolgster. Het is zeer de vraag of de Rebmanen op een Amberprins zitten te wachten. Gwyndrod vindt het leuk, Ronardo als schoonbroer, zo kunnen ze nog eens wat praten over techniek en dergelijke.
Ze gaan kijken wat er geregeld kan worden. Wanneer gaan ze trouwen? Wanneer zij willen, zegt Moyra. Wat het beste uitkomt dus. Moire vraagt zich toch af of ze geen bericht hadden kunnen sturen toen de baby onderweg was. Ja, eh… Moyra vertelt alles wat ze hebben meegemaakt. Ronardo legt uit over de poort naar dat Paradijs, dat vindt Kenneth interessant, oude poorten zijn er in Rebma ook. Er zijn hier allerlei dingen van vroeger.
Kenneth verwacht niet dat Ronardo voor de rest van zijn hele leven hier komt wonen. Moyra zegt dat hij wel zal moeten, als aanstaande koningin moet ze hier wonen en ze heeft nu een baby. Ze wil ook ergens heen kunnen, dus Ronardo moet hier blijven. Ronardo legt uit dat ze naar een snellere wereld willen. Daar zijn de grootouders het niet mee eens, dan missen ze alles. Ronardo belooft hen te zullen troeven bij de hoogtepunten, verjaardagen ofzo. Moire vindt dat het kind lekker kind moet blijven, hier is ze veilig. Het is niet zo veilig, we hebben de troepen nog steeds niet in orde, zegt Gwyndrod dan. Ze hebben nog steeds Benedicts lui hier rondlopen. Shakira moet niet alleen maar Rebma kennen, denkt Moyra dan, de ouders van Ronardo willen haar ook wel eens zien. Kenneth en Moire protesteren, verder hebben ze geen kleinkinderen en ze kijken afkeurend naar Gwyndrod. Deze is verontwaardigd, hij mag nooit weg en hier wonen alleen maar tutten. Alleen Moyra mag steeds weg, hij nooit.

Deep Space Nine
Rhex gaat wat spioneren en op zoek naar verdachte personen. Het station zit er vol mee. De security chief is een raar figuur, deze heet Odo. Hij heeft een rare kop, het is een rare vent. Hij loopt rond, kijkt iedereen aan of hij schuldig is en kan met niemand omgaan. Het is of hij een masker op heeft. Hij schijnt te slapen in een emmer. Er is een volk hier in de buurt die raids uitvoeren, de Romulans. Ze zijn irritant, er is vrede mee, toch is dat niet geweldig. Rhexenor komt steeds vaker die Odo tegen bij zijn onderzoek, vermoedelijk houdt deze Rhexenor in de gaten, maar zegt niets. Hij zoekt uiteindelijk Odo op in zijn kantoor. Het is echt een rare vent, een heel gekke shapeshifter. Dit is geen Chaosiet. Het lijkt erop alsof Odo hem al verwacht had, hij praat ook vreemd. Rhexenor zegt dat hij heeft begrepen dat Odo van alles weet en legt uit waar hij voor komt. Hij vraagt naar Jonas Mason met diens uiterlijke beschrijving. Odo typt de gegevens in en vraagt of Rhexenor iets te maken heeft met Romulans? Nee, hij is gewoon een soort van mens. Odo heeft analyses op hem losgelaten, Rhexenor is niet die hij is. Zijn vingerafdrukken zijn nergens bekend, alsof hij nergens bestaat. Rhexenor legt uit dat hij een vormveranderaar is. Hij is geen Elder zoals Odo, deze voelt ook geen verwantschap. Odo kan Rhexenor nergens vinden, de records lijken vals te zijn. hij heeft een hele lijst van vreemde dingen over hem. Hij heeft intussen een cross reference wat betreft Jonas Mason gedaan, het kan zijn dat iemand met die beschrijving hier is geweest. Hij toont foto’s van een aantal mensen die ervoor in aanmerking komen. Hij vertelt over infiltratie van wezens die in iemands hersenen kruipen, die veranderden iemands persoonlijkheid, zo waren ze ook op te sporen. Shapeshifters zoals Odo kunnen zich veranderen in dingen, maar in mensen is moeilijk. Ze zijn vormloos en kunnen zich in iedere vorm veranderen. Rhex vertelt van de voorkeursvormen binnen Chaos. Odo vraagt of ze in gevaar zijn of niet? Hoeveel van zijn soort zijn er, moeten ze allemaal gevangen worden genomen? Wat wil hij van hem? Rhexenor sust het een beetje.
De naam Mason zegt Odo trouwens wel iets, een paar dagen geleden checkte er een Ardan Mason in en een Livina Mason. Deze is erg knap en schrijft gedichten. Odo vindt de gedichten over wegrollende hoofden fascinerend, Rhexenor vindt het meer gruwelijk. Ardan en Livina lijken op elkaar, Jonas is meer Aziatisch qua uiterlijk. Verander eens iets, zegt Odo dan. Rhexenor toont hem de klauw.
Jonas is hier wel eens geweest en heeft geprobeerd een artefact te verkopen zonder vergunning. Toen Odo hem erop aansprak, ging hij die vergunning halen en is nooit meer terug gekomen. Het artefact is in beslag genomen, het ligt in het magazijn. Odo weet een paar schepen en mogelijkheden waar deze Jonas nu zou kunnen zijn. Rhexenor vraagt dan naar ene Hardan Mason. Odo zoekt, diens schip dokt hier binnenkort.
Odo heeft een soepele gang. Zonder vorm vindt Odo het prettigst om te zijn, het is zeer vermoeiend in vorm te blijven. In het magazijn laat hij zijn hand druppen. Hij is een soort van vondeling, gevonden en opgevoed door mensen. Zijn volk woont aan de andere kant, die kunnen veel beter van vorm veranderen dan hij. Intussen drukt hij op wat knopjes en dan verschijnen er met een beam wat hele oude spullen. Het lijkt technisch, een soort apparaatjes. Dat heeft ergens heel lang gelegen. Odo heeft geen idee wat het doet. Rhexenor denkt dat er iemand bij moet komen die er verstand van heeft. Het zijn een soort piramidetjes, blinkende dingen, er knippert wat… het lijken wel puzzelstukjes.
Odo heeft er geen verstand van. Dit is iets voor een archeoloog. Misschien heeft die Jonas het wel eerlijk gevonden, maar heeft geen vergunning dus. Hij hoopt die Jonas nog terug te zien om hem te kunnen ondervragen. Rhexenor gaat kijken wat hij kan doen. Odo zegt hem iemand erbij te halen die verstand heeft van oude troep. Ze hebben een dokter die overal verstand van heeft, maar die heeft het nu even druk. Odo bekijkt Rhex’ pasje. Dat lijkt wel een jaar oud, er is mogelijk mee geklooid, misschien is de Federatie geïnfiltreerd door shapeshifters.
Rhexenor gaat naar de Zookaloo om iemand te troeven, hij denkt aan Random.

Gormenghast
Morwenna spreekt met Mandor over de huwelijksdatum. Zullen ze dat snel doen of niet? Hij wil afwachten wat zijn vader erover te zeggen heeft.
Later die week gaat ze rijden met Julian, de Hound draaft mee. Julian heeft zijn honden niet mee. Ook met hem heeft ze het over de nieuwe huwelijksdatum en vertelt
over de voorspelling. Hij zegt dat het iemand is die niet weet dat er al zijn kinderen zijn, dat maakt degenen die dat wel weten kandidaten om Morwenna te helpen. Het zou Dara kunnen zijn, die heeft er belang bij dat er geen kinderen zullen voortkomen uit deze verbintenis. Een optie is om toch bekend te maken dat er al kinderen zijn, dan heeft de hele aanslag geen nut meer. Nadeel is dan dat ze achter de kinderen zelf aan kunnen gaan. Dan rijden ze een poos zwijgend naast elkaar.
Morwenna vraagt naar haar zus, weet deze dat zij bestaat? Nee. Wat wil Morwenna eigenlijk? Misschien een keer haar zus opzoeken, mits Julian dat geen probleem vindt. Het kan hem niet schelen. Dat klinkt niet zo positief, vindt ze. Het kan Ailsa, zijn andere dochter, ook niet schelen. Zij leidt haar eigen leven, Julian en zij hebben niets met elkaar te maken. Morwenna kan haar opzoeken, hij heeft geen troef van haar. Het is niet echt een technische wereld waar ze woont. Ze wil niets van hem weten, het kan zijn dat ze dus ook niets van Morwenna wil weten. Ailsa is erg hardnekkig, totaal anders dan Morwenna. Hij kent haar van kleins af aan – min of meer dan.
Ze pauzeren ergens, hij pakt de brief erbij die ze hem had gestuurd vanuit Tir-na Nog’th.
Hij is niet gewend om ‘lieve papa’ genoemd te worden. Hij komt terug op zijn uitnodiging, dat Morwenna en hij een tijd samen zullen doorbrengen in Arden om elkaar beter te leren kennen. Die uitnodiging staat nog steeds open, het is Morwenna die steeds wat anders heeft.
Dat hij eerder weg ging van het feest had te maken met het feit dat Ronardo hem nodig had, ze moet hem zelf maar troeven voor details. Ronardo is een aardige jongen. Hij maakte zich zorgen over iemand, hij is een echte zoon van Fiona.
Hij weet niet wat hij van de verloving moet zeggen. Mandor gaat wel. Hij vindt hem niet aardig, hij vindt hem een houten klaas, hij is zo stug. Hij is niet de enige die dat vindt. Mandor doet alles zelf, hij is eenzelvig. Morwenna heeft iemand nodig die haar oppept en in plaats daarvan krijgt ze een somber iemand die demonen oproept. De liefde zal vast eens overgaan, Julian hoopt dat ze dan geen ruzie met Mandor krijgt. Anders moet ze het hem laten weten, dan rijgt Julian hem alsnog aan zijn zwaard. Hij heeft wel gemerkt dat Mandor veel om haar geeft.
Ruzie gemaakt met Benedict? Nou en, dat is een stijve hark. Heel gemakkelijk om op diens lange tenen te gaan staan.
Met Fiona moet Morwenna eens een goed gesprek aangaan en haar zien te spreken als ze tijd heeft. Met Sint Juttemis ofzo? Julian vindt dat Morwenna haar een kans moet geven, Fiona is aardig, heel erg intelligent, de tovenares van de familie, ze weet heel veel… Hij had gehoopt dat Fiona en Morwenna met elkaar overweg zouden kunnen. Morwenna is te direct, ze zegt steeds de verkeerde dingen. Ze lijkt haar vader wel!
Hij weet niet veel van de familie van zijn moeders kant. Hij kende haar als kind. Rilga lag in Amber niet goed, kon zich niet aan het paleisleven aanpassen en dat ging mis met zijn vader. Oberon heeft Gérard en hem op vrij jonge leeftijd naar paleis gehaald, toen zagen ze haar nooit meer. Ze is van ouderdom gestorven, ouder dan 100 jaar geworden. Ze was een prinses van voorbij de landen van de Gouden Cirkel. Julian vond haar leuk omdat ze spontaan was. Ze kwam uit een vrij joviale familie, met honden in een landhuis. Een Sissi verhaal. Ze was heel anders dan hij, meer zoals Gérard. Julian, en waarschijnlijk ook Morwenna, hebben hun karakter meer van Oberon. Rilga hield van paarden, honden en dergelijke. Oberon had ook een andere vrouw toen. Julian voelde zich daar bij zijn moeders familie niet thuis, maar ook niet in Amber. De familie had een stijl van leven die Gérard ook heeft. Iedereen valt naar binnen, voortdurend Open Huis en de honden eten mee aan tafel.
Morwenna vertelt dat ze hem tegen kwam bij het Patroon. Ze moet het Patroon niet vertrouwen en meer vragen stellen aan Fiona. Wat hij daar als Patroongeest ook gezegd mag hebben: Morwenna moet zich er niets van aantrekken en vooral nooit naar dat soort dingen luisteren.
Hij vindt Owen en Randal leuke kinderen. Randal moet maar een tijd bij hem komen logeren, lekker in de bossen rond zwerven, stoeien met de honden enzo. Daar is het echt een knul voor. Alleen moet Randal wel van die angst voor dieren afkomen. Hij heeft gemerkt dat Owen bezig is om Randal daarvan af te helpen.
Van Mandor krijgt Morwenna een Troef van zijn vader.

Rebma
Ronardo vindt het wel gezellig om zo samen te kletsen. Wat vindt zijn moeder hiervan? Niks. Weet Deirdre ervan? Nee. Dit wordt een open politieke kwestie, legt Moire uit. Daar krijgt ze problemen mee. Hoezo dat, ze willen toch trouwen, zegt Moyra. Ronardo beweert dan dat Amberieten hun kind pas erkennen als het kind als het ouder is. Volgens Moire gaat het dan alleen om de éénoudergezinnen en het had indertijd te maken met Oberon. Zijn neef Rhexenor heeft zijn dochter toch ook gewoon erkend? Ze willen geen ruzie met de koningin van Amber, ze willen dat hij open kaart gaat spelen met Deirdre. Hij verdiept zich niet in de politiek, zegt hij.
Waar gaan ze dan wonen als hij in Amber is? Op kamers in het paleis. Zij zouden dat niet doen. Regel het met Deirdre, vraag om je eigen landgoed. Hij heeft er een in Kashfa. Ze worden enthousiast, ook Moyra die het nog nooit gezien heeft. Wat aardig van Rinaldo om hem zoiets te geven! Dat terwijl je er nooit bent! En daarnaast heeft hij ook nog recht op een landgoed namens Amber? Het is geweldig! Hij vertelt Shakira niet te willen erkennen, vanwege mogelijke aanslagen. Hij kan het kind toch zelf ook beschermen, zegt Moire verontwaardigd. En in Kashfa is het veilig. Ronardo is vast van plan zijn dochter allemaal dingen te gaan leren. Het is een baby, ze is juist zo gemakkelijk, vinden zijn aanstaande schoonouders en Moire begint over de nooit meer in te halen babytijd enzo. Ronardo wil haar leren zich te verdedigen, zijn ouders deden dat nooit. Zijn ouders hebben hem niets geleerd over magie en Patroon. Desondanks had hij toch een fijne jeugd. Maar op een dag reed hij reed door een straatje en was bewusteloos. Toen kwam hij in een kooi en kon niets. Dat allemaal dankzij het niets vertellen van zijn ouders. Hoe kwam hij er dan weer uit? Hij had wel een apparaatje van zijn ouders. Dan had hij toch iets?
Moire vindt dat het kind geen powers moet hebben al. Daar is Ronardo het niet mee eens. Patroon leert ze in een dag, Troef kost wat meer tijd. Moyra wil dat ze Feniks gaat leren, dan komt ze steeds achter nieuwe dingen, net als Moyra zelf. Het Patroon was er al en het is bekend, altijd hetzelfde. Praat eens met Llewella, die weet dingen over Patroon, raadt Moire in ieder geval Ronardo aan. Hij haalt zijn schouders op, dat Patroon interesseert hem toch niet. Hij vindt het jammer dat hij niet eerder Troef leerde.
Moire vindt dat hij teveel verwacht van zijn kind. Hoezo dat? Als Shakira haar eerste stapjes doet, moedig je dat ook aan? Moire zucht, de baby is erg stilletjes al die tijd en slaapt zowat.
Op een snelle Schaduw leert ze haar grootouders niet kennen, voert Moire dan aan. Die kende hij toch ook niet? Wees blij, zeggen zijn aanstaande schoonouders in koor. Zoek je grootmoeder anders een eens op, dat is een vreselijke heks die Clarissa heet. Ze zal het kind ook een interessant project vinden. En praat eens met Deirdre. Als die zoon van haar dat kind heeft kunnen erkennen, moet het voor Ronardo ook geen probleem zijn, zeker niet als ze gaan trouwen. Rhexenor is zelfs van Chaos. Dat soort personen denkt niet zo aan problemen, zegt Ronardo. Rhexenor maakt zich geen zorgen misschien, maar Deirdre wel. Ronardo wil niet dat zijn dochter straks ergens dood ligt. Hij moet het kind vrij kunnen laten. Dan maakt het niet uit of een Schaduw snel draait. Maar het maakt uit hoe oud ze is, vindt Moire. Moyra wil kunnen leven in de Gouden Cirkel en in Rebma zijn. Voor haar hoeft de snellere Schaduw eigenlijk niet zo. Ronardo wil er geen politiek verhaal van maken. Moyra zou afstand kunnen doen, dan gaat de troon naar een andere familie. Als je afstand doet heb je minder last van die politiek. Hij wil toch niet zoals Morwenna zich in het openbaar moeten verloven met de krant erbij? Ze willen een trouwfeest organiseren in Rebma. Wel officieel met gasten. Dat de baby er al is is natuurlijk niet zo netjes. Ze kunnen de gastenlijst wat aanpassen als hij geen Chaosieten wil, die willen ze hier liever ook niet. Hij heeft toch geen banden in Chaos? Nou dan! Die mogen ook niet komen, zegt hij beslist. Hoe zit het dan met die aanstaande van zijn nicht? Mandor is de uitzondering, die mag komen. Ze kunnen er niet omheen om Dara niet uit te nodigen. Dat is de koningin, zegt Moire. En dit is toch een huwelijk van de kroonprinses, daar horen gewoon wat koningshuizen bij betrokken te worden. Amber heeft een wapenstilstand met Chaos. Hij vindt Dara eng. Vreemd. En die neef van hem, Merlijn? Die is niet eng, alleen mag Ronardo hem niet zo Despil en Jurt zijn wel aardig. De koning is het Hoofd van Sawall, die komt waarschijnlijk toch niet, dat scheelt alweer. Misschien stuurt hij hen een paar mooie demonenpaarden als kado.
Ze gaan een gastenlijst maken. Ze kunnen vragen of Dara niet alle families kan vertegenwoordigen. Kent hij Amblerashes die hij uit wil nodigen? Nee, ook niet nodig. Kun je een reden verzinnen om Random niet uit te nodigen? Want dan neemt hij dat mens mee… de familie van Vialle wordt het koningshuis als Moyra afstand gaat doen. Vialle vertrouwen ze voor geen cent, het is een kreng. Ze moeten Coral wel uitnodigen, dat rare mens. Random is niet welkom in Rebma. Dus de bruiloft moet dan beter niet in Rebma worden gehouden, het is beter een neutrale plaats te zoeken, zoals Deiga.
Ronardo wil echt geen Chaosieten, dus de vader van Rhexenor mag niet komen. Ze hebben liever William ook niet, Ronardo mag hem eigenlijk wel, deze heeft een gezonde weerzin tegen Chaosieten. Als Ronardo zo tegen Chaosieten is, kan hij beter ook geen Rhexenor en Merlijn uitnodigen. En Morwenna moet dan haar man thuis laten. Dat is dan ook meteen de ergste Chaosiet. Heeft Dara eigenlijk dochters? Nee, alleen zonen. En Jurt en Despil moeten komen, Mandor ook. En ook Merlijn en Rhexenor. Maar Merlijn mag Gilva niet mee nemen.

Deep Space Nine
Rhexenor moet een aantal pogingen doen om contact te krijgen met Morwenna. Hij is net wormen aan het eten als hij erdoor komt en Morwenna trekt een vies gezicht als ze dat ziet. Hij vraagt of ze verstand heeft van ancient devices. Niet bepaald, maar het klinkt als oud en ze wil er wel even naar kijken. Ze laat de dieren los in het woud en troeft Rhexenor terug om doorgehaald te worden. Voor haar is Deep Space Nine een verzameling van veel metaal en plastic, ramen en sterren. Door zo’n raam ziet ze een tunnel geopend worden waar een schip in verdwijnt. Ze slaat Rhex’ uitnodiging om ook wat te eten af, ze wil het liefst meteen ter zake komen. Hij vertelt over de vondst. Als ze wil onderzoeken, moet ze echter wel de nodige vergunningen hebben. Geen probleem. Met behulp van Patroon regelt ze een ID en is ze bekend in de files, hier is ze Maryan Larenian, expert archeologische vondsten.
Ze maakt kennis met Odo en laat de papieren zien. Hij zoekt haar op, ze is bekend. Ze heeft immers opgravingen gedaan op Vulcan? Ja natuurlijk.
Rhexenor en Morwenna gaan mee naar het magazijn, waar de devices getoond worden. Alles komt uit de koffer van een mogelijke smokkelaar. Dan laat Odo hen alleen, nadat hij ze heeft gezegd nergens aan te komen. Rhexenor sluit de deur, ze worden niet afgeluisterd. Ze vraagt hem hoe het ermee is en hoe het met zijn gezin gaat. Hij vertelt over de laatste ontwikkelingen van Cathrynn en dat ze op vakantie zijn geweest naar Dagobah. Aangezien ze niet op de hoogte is van het Star Wars fenomeen, licht hij haar daar verder over in. Intussen bekijken ze de voorwerpen. Er zijn er 12 a 13 voorwerpen, het ziet eruit als een verzameling vreemde dingen, van verschillende materialen. Het ziet er verweerd uit, het lijkt of ze ergens gelegen hebben waar het nogal heet was en koud. Hij zegt dat het op een puzzel lijkt. Dat zou kunnen, maar dan ontbreekt er het één en ander aan stukken. Dit lijken eerder een soort siervoorwerpen. De piramide is een soort metaal, er is een ovalen steen waar dingen in gloeien en veranderen. Ook is er een knikker waar iets in beweegt en een staafje waar iets mee is. Het is puntig aan één kant, hol aan de andere. Er is een soort blikje en een kubus met naden. Zoiets hebben beiden nog nooit gezien. Het is echt heel heel oud, denkt Morwenna. Ze krijgt er een heel raar gevoel bij, ze heeft eerder iets gezien dat zo oud was. Het zou van voor deze Schaduw kunnen zijn, ze snapt niet wat het hier doet. Het doet haar qua ouderdom nog het meest denken aan dat kristalletje en dan komt dit nog van voor de tijd van de versplintering. Ze zegt tegen Rhexenor dat dit van voor het begin van alles komt en adviseert om Merlijn of Corwin te betrekken, die hebben veel (verstand) van dit soort oude artefacten.
Ze vertelt ergens verkeerd te zijn uitgekomen qua tijd en dat ze toen de weg terug moest vinden. Tijdreizen is onmogelijk gemaakt, dat kan niet, weet hij. Als ze vertelt van Oberon, denkt hij dat het leuk is om Opa ontmoet te hebben. Hij heeft hem eens gezien, heel even.
Morwenna wil de voorwerpen meenemen, aangezien ze er hier niet verder mee komt. Ze legt dat uit aan Odo, die weer binnenkomt. Deze heeft iets ontdekt zegt hij tegen Rhexenor, hij heeft uitgezocht of er andere voorwerpen zijn aangeboden elders, er is niet overal een even scherpe security chief. Hij laat op een beeldscherm zien dat er een verzameling voorwerpen, precies dezelfde, op een andere tafel ligt. Dit is aangeboden op een ander ruimtestation via het veilingsysteem. Ze zijn door iemand gekocht, een archeoloog. Hij laat een foto van de koper zien. Ene doctor James, een serieus uitziende man van een jaar of 40. Hij is daarna vertrokken met een gecharterd schip van Hardan Mason en nooit mee terug gezien. Dit zijn mogelijk dezelfde voorwerpen. De verkoper is anoniem, maar hij kan laten uitzoeken wie dat was.
Morwenna kan de voorwerpen nader onderzoeken in een laboratorium, ze tekent ervoor dat ze in haar bezit zijn nu en Odo regelt een laboratorium voor haar.
Het is de vraag waarom de koper en de later verkoper niet meer zijn terug gekomen. Die archeoloog heeft er 10 miljoen voor neergeteld. Ze dachten dat hij op zoek was gegaan naar de vindplaats.
Morwenna laat thuis weten waar ze nu uithangt.

Quotables:

“We willen in een snel draaiende wereld gaan wonen zodat Shakira snel opgroeit.” -- Ronardo
“Dan missen we alles van haar.” -- Moire
“Ik zal jullie troeven bij verjaardagen enzo.” -- Ronardo

“Mijn oudste dochter (Ailsa) is erg hardnekkig.” -- Julian
“Je bedoelt dat je een hardnekkige dochter hebt?” -- Morwenna
“Ze is totaal anders dan jij.” -- Julian

“Mandor is een somber iemand die demonen oproept.” -- Julian
“Je ziet hem dus niet als de ideale schoonzoon?” -- Morwenna

“Patroon is gemakkelijk. Dat leer je in één dag.” -- Ronardo

“Komt er eigenlijk een bachelor party voor Mandor?” -- Jarl

No comments:

Post a Comment

Iets toe te voegen of op te merken? Graag!