Saturday 27 February 2010

102. Gesprek met Brand/ Cathrynn/ Toren van magiers

Ronardo
Hij kent iemand die die wereld gemakkelijk kan bereiken uiteraard. Het probleem is om daar te komen, nu gaan ze wachten tot Caine beter is en dan via Patroon tot in de buurt reizen. Caine kent die wereld tenslotte. Ronardo gaat naar buiten en troeft Brand. Zijn favoriete neef die troeft. Hij haalt hem door om wat te eten. Ze staan in een winkelstraat vlak voor een duur restaurant. Dit is New York, waar een aantal van zijn favoriete restaurants zitten. Brand zegt binnen gereserveerd te hebben, hij is nu met een gast. Ze laten zich naar een tafel brengen en ze krijgen de menukaart. Ronardo herinnert zich TGI Friday’s waar hij als kind heen ging. Dat heeft Brand nooit geïnteresseerd, de lekkere wijven meer. Ze bestellen steak en witte wijn. Ronardo vertelt dat het niet goed ging met de Troef die ze hebben gebruikt, dat is een beetje een ouwe, zegt Brand. Caine die bovenop een mijnenveld stond vindt Brand humor, zo lastig om hem dood te krijgen. Goed van Ronardo om daar eerst Caine heen te sturen! Vervelend dat het een valstrik is geworden, hij kent het daar niet. Het is verbazend dat die Troef nog werkt. Dit is een goede Troef, van hem.
Ze kunnen er niet zo goed komen zonder door de Troef te gaan, klaagt Ronardo. Tja, dan heeft hij niets aan zomaar een andere Troef. Er zijn plaatsen waar ze niet zitten. Ronardo krijgt daar dan een schetsje, natuurlijk wil Brand helpen. Vergeet niet wat je voor me mee zou brengen.
Verder is alles goed. Brand klaagt over zijn zoon die nooit iets doet met zijn vader en hem nooit troeft. Moet Ronardo niet ook gaan doen hoor.
Hoe is het met de andere zaken, de rest van de familie praat nooit met Brand. Ja, ze hebben veel last van de poorten. Rinaldo vindt het niets, Ronardo heeft er niet zo’n last van. Rinaldo doet moeilijk, wil perse koning van Kashfa zijn.
Brand zegt dat er een groter plan zit achter die isolatie. Ze zijn bezig een oplossing te vinden, een beetje laat, zegt Brand. De Gouden Cirkel moet losgepeuterd worden van Amber. Dat is niet gemeen, het is beter voor ze. Amber moet leren onafhankelijk te zijn. Random of Deirdre als koning is een slechte zaak. Het was beter geweest als Brand koning was, er zijn dan wat voordeeltjes die je hebt als koning. Hoe gehecht is Ronardo aan Coral? Hij ziet haar wel eens. Rinaldo geeft niets om haar, denkt Brand. Ronardo denkt niet dat ze met elkaar naar bed gaan. Hij heeft Rinaldo aan zijn zus voorgesteld. Heb je hem alleen gelaten met je zus? Dat is bijna incest! Sandra zit al zeven jaar in Kashfa.
Coral heeft een zoon waar ze mee heeft zitten klooien, Brand heeft haar een beetje geholpen, natuurlijk heeft hij daar iets voor in ruil gekregen. Hij haalt een rode steen aan een kettinkje uit zijn zak. Coral heeft een tijdje met een dopje rond gelopen dat er op leek. Wat vindt je ervan? Heb je het wel eens vast gehouden? Dat is een artefact van die machine, weet Ronardo. Kijk er eens naar? Ronardo pakt het juweel op, de tafel was niet vervormd ziet hij nu. Het doet iets met zijn Troefmacht, het verandert iets. Het is alsof hij Troef helderder ziet. Deze wereld is niet helemaal echt, dingen lijken een beetje zwart-wit, alsof de hele wereld een stukje Troef is. Het verandert hoe je de omgeving ziet.
Omdat Ronardo Troef heeft, verandert het. Het doet ook iets met Patroon en vermoedelijk ook iets met Logrus. Het hoort in een groter kristal dat hij in elkaar hoopt te zetten. Als dat compleet is, verandert het hele universum. Het materiaal is gemaakt om de wereld om te zetten naar een andere wereldvorm, een convertor. Het kan zijn Troefmacht omzetten naar iets anders, hij denkt dat het voor iedereen anders kan zijn. Tot nog toe heeft hij het niet lang gehad, alleen Coral en Ronardo weten het en waarschijnlijk die etter van een Dworkin. Hij heeft mogelijk heel veel van zijn eigen macht hierin gestopt. Eric, Oberon, zelfs Random hebben hier macht in zitten. Oberon zit vast, zegt Ronardo. Dat is beter, als hij dood is kan hij terug komen. Brand is zelf blij dat hij weer rond loopt, in de Abyss zitten is zo goed als dood.

Rhexenor
De seks was goed, Dyenne slaapt en Rhexenor ligt wakker, hij is niet bepaald moe. Hij gaat wat wandelen, komt de draak tegen die ook wakker is. Hij wil wel wat vliegen, Rhexenor ook. Dat is best prettig en hij knapt ervan op. Er schieten hem weer al die dingen binnen, kinderen met problemen en dergelijke. Cikorax vindt op dit moment Dyenne een stuk aardiger, ze kan nu dingen. Hij vindt het niet zo leuk dat Cathrynn hem loopt rond te commanderen, maar ze brengt hem wel eens een snack. De andere kinderen zijn ook niet echt bang voor hem. Ook kleine Helena niet. Hij vindt het normaal dat kinderen bang voor hem zijn. Hij denkt dat Helena een goede tovenares zou kunnen worden. Daar heeft ze niet veel interesse in, zegt Rhex. Meer in vechten en Patroon. De draak dekt dat ze vechten niet echt geweldig vindt.
Tegen het ochtendgloren gaan ze naar huis en Rhexenor neemt een bad. Dyenne vraagt waar hij was? Vliegen. Helena is niet naar school, daar is een probleem mee. Oh, Rhexenor heeft honger, tijd voor ontbijt. Tijdens het ontbijt komt Cathrynn binnen, ze is die nacht niet thuis geweest. Ze schuift aan, ze lijkt een beetje moe. Rhexenor probeert te achterhalen waar ze was. Ze was gewoon bij Shakira en ze hebben dingen gedaan. Ze was er niet de hele nacht… Cathrynn heeft ook nog een tijdje gewandeld en ze weet Rhexenor af te leiden met broodjes en te vragen naar Leonidas. Wat moet hij bij tante Flora? Hij is pas twaalf en ik ga hem niet troeven als hij bij tante Flora in bed ligt. Flora kan best met kinderen overweg, denkt Rhexenor. Hoezo, is ze een pedofiel dan? Cathrynn heeft echt niet geroddeld met Shakira. Dyenne roddelt nooit, ze heeft een huishouden te leiden. Cathrynn zegt dat mam niemand heeft om te roddelen, ze doet de laatste tijd stom, alsof ze een heks is… Wanneer vertrekt pap weer? Vandaag gaan Helena en Dyenne met Rhexenor mee om beter onderwijs te regelen voor Helena. Cathrynn en Helena katten dan wat op elkaar. Rhexenor vertelt hoe goed het is om te leren. Wat wil Cathrynn eigenlijk doen? Ze heeft vrienden. Pap ook, maar mam niet. Je krijgt zo straf, Cathrynn. Ach, dan moet ik zeker weer op mijn kamer.
Weer gaat de aandacht naar Cathrynn. Ja, ze heeft ambities. Jongens, zegt Helena. Het lijkt haar leuk om met tanks te rijden en een eigen manege te hebben en warpdrives in elkaar te sleutelen.., je vindt dit allemaal niets? Ik wil Troefspecialist worden… niet echt, haha. En ze klaagt nooit, alleen over haar ouders. Straks wordt je net als Sientje! Die doet het best goed, ze spuit zichzelf niet meer helemaal vol en Cathrynn rookt alleen maar goede spullen. Hij mocht dat ook toen hij veertien was. Ja, maar dat was in Griekenland. Cathrynn moet een voorbeeld nemen aan haar zusje. Cathrynn is het voorbeeld. Nee, pap is dat. Hij kan zelf niet eens schrijven. Zijn eigen naam met een stok misschien. De stelling van Pythagoras kent hij ook niet. Nou ja, het is aan hem uitgelegd. Hij heeft plannen. Cathrynn gaat ook wat doen, ze gaat zo weer naar Shakira. Ze is hier om spullen te halen en te ontbijten. Ze kan niet elke dag in dezelfde kleren lopen. Shakira mag wel elke dag nieuwe kleren van haar moeder. Die mag alles en Dyenne doet alleen maar stom. Ze mag naar haar kamer en Dyenne is boos. Rhexenor krijgt de schuld, doe eens streng. Dat helpt niet! Iemand anders moet eens met haar praten. Sientje? Een slecht voorbeeld. Dyenne en Helena vinden dat Cathrynn alles mag en Helena mag nooit iets.
Rhexenor neemt broodjes mee en gaat met Cathrynn praten. Ze staat half bloot iets aan te trekken. Je bent een gluurder. Ze gaat uit, ze gaan iets interessants doen. Ze gaan met vriendinnen uit. Ze wil niet op avontuur, dat is saai en stom en ze wil met rust gelaten worden. Ze kan alles bij hem kwijt. Ze heeft geld nodig. Hij geeft haar enkele goudstukken. Dank je wel!
Met veertien kunnen meisjes zelf beslissen wat ze willen. Toen hij 14 was, was hij ook een etter. Zij en Shakira zijn bezig met een project. Hij belooft zich er niet mee te bemoeien. Kan ze wat aardiger zijn tegen haar moeder? Die zit in een dipje. Hoe kan mam ineens powers willen hebben, ze stelt zich aan. Laat haar keukenmeisje blijven! Doe normaal. Praat met haar over dingen. Waarover? Bijvoorbeeld over vriendjes. Mam valt op Rhexenor, dat is saai. Ze heeft geen smaak, dus over kleding ook niet. Ze zeurt altijd over Cathrynn. Als Rhex met zijn vader praat, kraakt hij hem ook niet af. Het lijkt haar leuk om wat in Chaos rond te lopen. Ze wil niet aan de hand. Hij wil haar best naar zijn vader brengen, als zij eens een poosje normaal doet, krijgt ze dat als beloning.
Zeg jij nu gewoon eens tegen mam dat ze normaal doet. Dyenne heeft haar hele leven vervelend gedaan, ze is bang voor Cathrynn. Ze is ook sterker. Ze gaat erover denken dan. Succes met het project. Wat moet ik zeggen? Je hoeft je niet te verontschuldigen. Vertel eens wat je gedaan hebt. Het is hier zo saai, zelfs het personeel. Je denkt dat ze geen hekel aan me heeft? Nee. Zij denkt van wel. En ze is geen lastig kind, zij heeft stomme ouders. Die ouders van Shakira zijn normaal, ze mag alles en ze zeikt nooit tegen haar ouders. Ze mag niets, niet met Sientje omgaan, niet met jongens. Ze is oud genoeg om zelf uit te maken wie ze leuk vindt. Waar moet ze voorzichtig mee zijn? Ze kan niet met jan en alleman gaan vrijen. Haar reputatie gaat dan onderuit. Dan vinden ze je een slet. Er doet nooit iemand raar tegen haar en ze doet ook iets aan jongens met rare plannen. Ze is toch niet zwanger thuis gekomen nog? Tante Flora heeft haar daar alles over uitgelegd en ze begint niet aan zo’n saaie baby.

Morwenna
Morwenna is in gesprek met Iestyn, ze vraagt hem naar wat hij nu van plan is te gaan doen. Hij wil ‘van alles’. Demonen vind hij wel ‘grappig.’ Waarom moet ik allemaal dingen? Morwenna vind het vreemd dat hij opeens zo doet en vraagt hem of hij zich misschien achtergesteld voelt bij zijn broers en zussen. Ach nee, maar wat doet mam ineens hier? Ineens belangstelling enzo? Ze kwam hier om uit te zoeken hoe het met hem ging. Ze nam Troefcontact op met al haar kinderen, uit belangstelling. Dat doen moeders. En nee, Randal ligt voor een keertje niet in het ziekenhuis.
Morwenna zou het leuk vinden als hij wil helpen met het vinden van een oplossing voor ‘Bas’. Geen probleem, zegt Iestyn. Hij weet niets van het assistentschap wat hem aangeboden zal worden, wat is dat? Morwenna weet niet precies wat de rol inhoud, maar je word in principe een soort van verrader, concluderen ze samen. Liever niet, zegt Iestyn. Hij zou ook een poosje met Morwenna kunnen meegaan. Ligt eraan wat ze gaan doen, de extra aandacht vindt hij niet zo heel erg nodig allemaal.

‘Je kunt erover denken,’ zegt Morwenna. Er is een probleem in de Gouden Cirkel met die poorten, ze hebben nu iets gevonden dus vandaar dat ze daar nu ook even naar wil gaan kijken. Ze haalt de spiegel te voorschijn, maar Iestyn hoeft het niet perse te zien.
Iestyn haalt zijn schouders op, Morwenna’s voorstel is dat hij er even over nadenkt. Het gaat er om wat hij wil, niet wat zij wil. Iestyn vindt het poortenprobleem eigenlijk minder interessant omdat zijn moeder er mee bezig is.
Iestyn vind dat zijn moeder een beetje vreemd doet, hij vind eigenlijk niet zoveel dingen leuk, niet iets wat uitstaat, niet zo’n stomme school of saaie beesten, hij wil wel iets doen wat niemand doet. Hij weet zelf niks te verzinnen, hij vindt dat zijn moeder maar iets moet bedenken, hij wil eigenlijk wel verder met demonologie of met magie. Wat Morwenna kan doen is vragen of iemand in de Sawall familie een tijdje Iestyn onder zijn of haar hoede kan nemen. Dat lijkt hem wel interessant, hij wil dat wel. Mooi, vind Morwenna, ze pakt de troef van Gramble om hem te consulteren. Ze begroet hem, en vraagt of hij even tijd heeft, hij komt wel even door. Morwenna vertelt dan aan Gramble dat Iestyn zich een beetje verveelt op deze school en individuele begeleiding nodig heeft. Iestyn kan hier eigenlijk niks meer leren omdat hij hier iedereen voorbij is. Morwenna had het idee om hem onder de hoede van een van zijn familieleden te plaatsen, maar niet bij Despil. Gramble wil de taak wel op zich nemen, nu meteen is geen probleem. Hij zegt meteen tegen Iestyn dat er niet wordt geshapeshift, Iestyn kijkt onschuldig. Morwenna wil wel dat Iestyn een probleem oplost, namelijk de transformatie van die Bas. Goed dan, Iestyn gaat even weg en komt niet veel later terug, het is geregeld.
Hij mag dan zijn spullen pakken, afscheid nemen van anderen hoeft niet, denkt toch dat hij niet gemist word. Hij vraagt of hij Morwenna af en toe mag troeven? Uiteraard. Ze omhelzen elkaar ten afscheid, dan gaat hij naar Gramble en ze zijn even later weg.
Morwenna zoekt Owen op, hij zit daar helemaal in zijn eentje in de kantine. Hij vindt de school hier eigenlijk best stom. Hij heeft wat rondgekeken, het is ook wel redelijk interessant, maar ze kunnen Owen niet veel leren qua conjuration, hij vind de lessen hier maar een beetje onzinnig. Sorcery vindt hij ook niet echt boeiend, de lessen van pap zijn wat hem betreft voldoende op dat gebied. Er worden hier geen lessen over communicatie met dieren aangeboden. Hij vind de mensen hier ook wel behoorlijk kinderachtig. Het valt tegen en het is goed van mam dat ze in ieder geval Iestyn hier vandaan heeft gehaald.
Morwenna vraagt hem of hij vaker met Julian wil optrekken. Dat is al een paar keer gebeurd, hij denkt dat het in de toekomst vaker zal gebeuren. Owen vindt dat zijn opa best interessante dingen in zijn bos heeft, zijn opa is ook wel behoorlijk ouderwets. Denkt nog dat monsters alleen maar gehakt dienen te worden. Die rangers van Julian kunnen wel wat opleiding gebruiken.
Hij heeft wel met Bryana gesproken, zij redt zich wel. Mam kan haar hier rustig nog even laten.
Morwenna blijft hier nog wel even om wat dingen te regelen. Owen word helemaal zenuwachtig als Julia binnen komt, hij moet spontaan opeens weg.
Julia vraagt zich af wat er met hem is. Hij heeft wat dingen te doen. Hij is een beetje verlegen in de buurt van vrouwen. Het is blijkbaar ernstig. Tja, Owen is echt vreselijk met vrouwen, Julia gaat niet met Morwenna’s zoon aanpappen.
Iestyn had geen interesse in het assistentschap van school en is nu weg. Julia vind dat Morwenna haar zoon niet naar de Sawall familie had moeten sturen.
Iestyn vond Julia’s lessen het meest interessant, zegt Morwenna, vertelt er niet bij dat dit slechts het eerste half uur betrof en dat hij zich daarna begon te ergeren aan het populaire gedrag van Julia. Morwenna vind dat Julia zich teveel bemoeit met haar zaken. Julia vindt dat Morwenna zich een beetje aanstelt. Oh ja? Hoe zou Julia reageren wanneer men begon te zeuren over één van haar kinderen? Eh… precies hetzelfde, geeft Julia toe.
Morwenna zal aan de slag gaan met het tijdsprobleem, Julia onderbreekt Morwenna met te vragen naar Martin en Random. Martin heeft de tijd indertijd weer teruggezet, zegt Morwenna. Hoezo Random? Er komen veel te veel Amberieten op deze school, ze vinden waarschijnlijk Julia gewoon interessant.
Julia doet wat met Morwenna’s troeven en weet dat Merlijn hier is. Hij komt net binnen, hij had toevallig net honger. Merlijn heeft Morwenna’s zoon thuis gelaten, Merlijn geeft hier ook les.
Morwenna vind dat Merlijn zich op Randal moet concentreren, en niet Julia moet gaan stalken, Julia gaat toch met Jurt?
Morwenna gaat Merlijn even nachecken, ze vind het verdacht dat hij hier toevallig opeens lessen geeft. Hij heeft assistenten om Randal te helpen dus die jongen is niet alleen. Morwenna is boos op hem en troeft Randal. Randal vertelt haar dat ‘alles goed is’, de brandblussers zijn net in werking gegaan. Ze ziet dat hij gewond is, al tracht Randal dit te verbergen. Ze zegt hem het haar of Mandor te laten weten als er iets niet goed gaat. Ze verbreekt de verbinding en is boos op het onverantwoordelijke gedrag van Merlijn. Merlijn vindt dat Randal overal een puinhoop van maakt.

Ronardo
Brand gaat proberen of hij meer stukken van het grote kristal kan vinden, Oberon heeft een aantal stukken verzameld. Misschien dat het juweel zal helpen vinden, met Patroon werkt dat niet. Die scherven zijn eventueel ook uit Overschaduw te halen zonder dat Oberon meekomt. Overschaduw is een interessante plaats. Hij vermoedt dat Fiona daar Oberon tegen gekomen, hij haar gewist heeft, zij is terug en hij niet. Waarom? Niet fijn, die raadsels. Voor Brand is het te gevaarlijk daarheen te gaan. Iets anders erheen sturen gaat niet, er werkt niets vanuit hier. Deze vork zou in Overschaduw ineens een paard kunnen zijn. Zo anders kan het daar zijn, wie weet waar een eventuele demoon in verandert. Hij denkt dat Oberon er in geslaagd is om voorwerpen te vinden of te maken die in Overschaduw wel werken. Je kunt handelingen in Overschaduw uitvoeren die hier interessant uitpakken. Brand’s interesse ligt daar niet echt, hij heeft het nu druk. Hij wil hen allemaal terug brengen naar de oorspronkelijke wereld en wordt daar niet in gesteund. Het probleem is dat hij voor een paar dingetjes Ronardo nodig heeft. Maar ook die nicht en één van die zonen, maar ze werkt niet mee. Ronardo zegt dat Morwenna gewaarschuwd is tegen Chaosieten en Brand. Vast door haar vader, denkt Brand, maar waarom gaat ze dan om met Mandor? Ze vindt Brand niet aardig en seks met Mandor waarschijnlijk leuk. Brand zou Mandor niet in de buurt van Ronardo’s vrouw laten. Dat is me er één, hij denkt dat er iets met die jongen erg loos is. Hij is erg goed met demonen en vervelend machtig. Ze hebben dingen waar hij iets aan heeft, er is iets met die familietak. Niet Julian, hoewel… maar het is dus waarschijnlijk die moeder. Maar dat is een nobody, hij heeft dat bestudeerd.
Brand begint wat te tekenen, een bergachtig landschap en een blokhut. Bij de blokhut een soort machine, hij doet iets heel raars met die Troef. Hij heeft vanuit zijn geheugen een Troefschets gemaakt en daar iets in heeft verwerkt dat daar helemaal niet is. Brand zegt dat hij er een soort generator bij gezet heeft, zo worden ze niet ontdekt.
Ronardo is meer geïnteresseerd in hoe hij dat doet. Je moet dat creatief gebruiken, je verzint een glijbaan en deze wordt meegenomen. De mogelijkheden met Troef zijn onbeperkt, zegt hij. Maar met mensen klooien is moeilijk. Amber is vervelend. Iemand heeft het verprutst, er heeft iemand daar met Patroon zitten klooien. Die reparatie, hij is er nog steeds niet achter wie. Nooit gevonden, die broer van Dworkin. Hij heeft het Patroon verziekt. Hij had het heel goed voor elkaar, maar nu…. Hij baalt ervan, hij komt van voor het kristal. Hij weet veel en daar heeft Brand dan geen vat op. Niet op de Eenhoorn, het Serpent en niet op die zeikerd van een Dworkin. Dworkin is niet de enige die het Patroon gemaakt heeft. Dat was een projectje, zegt Ronardo. Vanwege de Abyss die te ver uitbreidde. Daar had Brand al een vermoeden van… het is ook stom, dat Patroon. De Abyss is gevaarlijk. Het is niet terug gedrongen. De Abyss is een soort einde van alles. Ronardo vertelt over de gnooms bij de Abyss in de buurt die op zoek waren naar het einde van de wereld. In Chaos hebben ze de theorie dat uiteindelijk alles in de Abyss verdwijnt. Ronardo denkt dat de Barimen nu uit hun neus eten. Ze hebben allemaal stomme namen en zijn kleiner dan normale mensen. Garnosh was best groot. Tja, Dworkin en Suhuy kunnen ook shapeshiften. De kattenogen is iets waar ze ook mee zijn gestopt, zowel Chaosieten en Amberieten zijn ermee gestopt. Die Iolanthe heeft dat nog. Al die Barimen hebben van de ogen.
De schets is af, zeg maar dat Brand nog schuld bij je had. Aan zo’n troefschets kunnen ze herkennen dat die van mij is. (Ach, zijn Troeven worden ook herkend, maar dat zegt Ronardo niet).
Brand wordt bedankt en laat het weten als je iets nodig hebt, Brand zal hem altijd helpen en dergelijke.
Ze hebben goed gegeten en dure wijn gedronken en nemen dan afscheid. Ronardo loopt de zaak uit en troeft naar Random. Hij is snel terug en laat de schets zien.
Ze hoeven nu niet meer te wachten op Caine. Ze halen Martin, Rhex en Morwenna. Random wil weten waar de schets heen gaat. Dit zit op een heel andere plaats. Random stelt voor om een soort kamp te bouwen, maar er is maar één persoon die daar heel geschikt is. Okay, Benedict wordt getroefd. Deze is wat moeilijk bereikbaar. Naar omstandigheden gaat het prima met beiden.
Benedict heeft even tijd om doorgehaald te worden. Hij draagt zwarte laarzen, een grijze broek, bruin hemd, kortom, een nazi. Een Duitse generaal. Dit is de Derde Wereldoorlog, we hebben gewonnen. Ronardo legt het probleem uit met de gates en organisaties en Benedict knikt. Hoe goed is het verdedigd? Caine wordt uitgevraagd over de details. Wat voor type landmijnen? Weet Caine veel, hij heeft ze niet uitgegraven. Is er ergens nog een scherf? De doktoren hebben er allicht eentje. Benedict verbaast zich dat Caine het heeft overleefd met zo weinig kennis. Geen foto’s gemaakt, helemaal niets. Ben je wel een broer van me? Benedict komt erachter dat er dus geen bewegingsensoren zijn. Misschien hadden ze die wel, maar dachten ze dat het een rat was ofzo…
Benedict geeft hen een lijst van dingen om te regelen, hij zal manschappen klaar hebben. Ga van hieruit ergens heen waar je een ploeg engineers verzameld. Militaire engineers. Die gaan voorop, Benedict gaat meteen mee en van daaraf… interessante schets trouwens.
Hij is weg via een Troefje. Caine moppert over de lol die weg is met het meedoen van Benedict. Random en Ronardo blijven liever nodig, Cedric gaat rapporteren aan Bleys, die wil ook mee. Hij zal tevens het verzamelpunt gaan regelen. Cedric verdwijnt met Troefpower en zonder Troef te pakken. Niet zoals Brand dat doet.

Rhexenor
Hij gaat naar beneden waar de andere dames zitten te wachten. Dat duurde lang, vindt Dyenne. Straf gegeven? Nee. Ze gaan nu naar Deirdre, maar Dyenne wil wat dingen testen met de armband. Rhexenor vindt dat ze mee moet, zij weet meer van Helena. Het is maar even. Ze hoeft niet zo nodig naar Deirdre. Helena gaat haren kammen en tanden poetsen, Dyenne ook, Cathrynn komt naar beneden en is weg. Met een Troef, hoe komt ze daaraan?
Hij kan de rest van het ontbijt verorberen en dan komen Dyenne en Helena naar beneden. De huishoudster heeft eigenlijk een hele lijst met dingen waar van alles in staat van wat er gebeuren moet. Dat wordt later geregeld, zegt Rhexenor. Dan krijgt hij tien papieren om te ondertekenen, rekeningen voornamelijk voor eten. Hele koeien zelfs. Hij tekent. Dyenne vindt de huishoudster een raar mens, geregeld door de moeder van Morwenna. Ze is wel goed.
Hij troeft naar Deirdre die in een meeting zit en hem gewoon doorhaalt. Er zijn wat serieuze ambassadeurs, ze worden naar de eetzaal gestuurd. Daar is koffie en er zijn plakjes cake. Vanwaar die plakjes? Rhexenor deelt uit, een kwart voor Dyenne, een kwart voor Helena en de rest voor hem. Dyenne legt vier plakjes terug, het personeel is ontzet, nu hebben ze geen cake voor de ambassadeurs. Hij krijgt een koffiemok, Helena en Dyenne een kopje. Helena legt haar plakjes ook terug. Een leuk blond jong keukenmeisje zet een schaal vers gebakken koekjes neer voor Rhexenor en ze bloost. Hij staart en Dyenne is boos. Viezerik! Magie werkt hier in Amber niet goed.

Dat gewieg met die heupjes. Hij eet zo’n 100 koekjes op en vraagt met volle mond aan Dyenne waarom zij die nooit bakt? Ze kan ze wel half naakt brengen. Helena wijst haar ouders terecht. Rhexenor kan een koekje missen aan vrouw en dochter.
Deirdre is blij dat er nog cake is. De koekjes zijn schoon op. Deirdre gaat irritant een stuk cake voor zijn neus zitten opeten. Het laatste stuk cake wil hij delen met Dyenne. De ambassadeurs zijn weg en Rhexenor moppert dat er geen koekjes meer zijn.
Dat was weer een handelszaakje, het gaat niet goed, verzucht Deirdre.
Ze heeft de troepen voor hem klaar staan, weet je nog wel. Ze zou moderne troopers mee geven. Hij wil niet in de oorlogen tussen haar en pap mee doen. Nee, dit is dat zaakje van Ronardo. Dat was toch tegen mijn vader? Zit hij daar? Dat is fijn dat je dat verklikt hebt, ik ga hem troeven, hij mag zich niet bemoeien. Niet normaal zeg! Ze troeft en zegt even later dat Nicolas daar niet meer is, ze heeft hem de mantel uitgeveegd. Ze hebben Rhexenor nodig, zegt ze.
Hij gaat het hebben over Helena. Deze weet van niets. Vertel wat je gisteren aan ons vertelde. Wat pap? Dat je Cathrynn voortrekt? Deirdre weet precies hoe goed het gaat op school met Helena en ze vindt het niet echt leuk. De mensen doen stom tegen haar. Er wordt vertelt hoe en wat. De school is niet erg geschikt, het bestuur kan ontslagen worden, vindt Deirdre.
Ze moet iets leren van Patroon, zegt Rhexenor. Ze heeft kennis van zowel Patroon als Sorcery. De school in Begma is niets, de mensen daar mogen haar niet. Ze is een stuk slimmer, sterker en handiger dan al die anderen. Die zijn dom.
Deirdre denkt dan aan Rebma. Dan kan Llewella een oogje in het zeil houden. Onder water? Dat hoeft niet zo. Maar ze wil met Deirdre optrekken dan. Dyenne vindt dat ze niet op die school moet blijven. Ja hoor, ze mag best met Deirdre optrekken. Helena lijkt het leuk, wonen in het paleis. Hoe ga je dat dan doen? Troeven, zegt Helena. Van school heeft ze een speciale Troef gehad, ze kijkt ernaar en is er. Nee, ze kan zelf niets met Troeven, nooit geleerd. Dus ze blijft hier dan wel, Deirdre kan haar ook leren Troeven. Opgelost.
Deirdre vraagt wat ze met de troepen moet. Dyenne zegt dat hij thuis niets te doen heeft, ga gewoon. Ze gaat thuis lekker oefenen met haar armband en tekent de formulieren die haar huishoudster haar voorschotelt.
Deirdre neemt Helena mee en komt zonder kind terug. Dyenne wordt naar huis gestuurd en met Rhexenor gaat Deirdre naar een kazerne door middel van Troef. Mannen dragen een speciale armour en ook technologische wapens. Ze stelt hem voor aan commandant Jansen, laat mijn zoon vooral even schieten met de wapens en hij is de aanvoerder.
Sven Jansen neemt hem mee en krijgt de troopers te zien. Het zijn er 30, gekleed en getraind op overleven. Elk heeft spullen bij zich om een vuurplaats in te richten, een soort karretjes bij zich, robotkarretjes met munitie en voedsel. Ze hebben geweren van zo’n twee meter lang waarmee ze metaal weg kunnen schieten. Ze hebben verbindingen met elkaar, elk is een supersoldaat. De commandant heeft speciale apparatuur bij zich om in verbinding te zijn met de anderen in groepjes van vier. Rhexenor moet ook leren omgaan met zijn spullen, kost een paar dagen. Het zijn geavanceerde vuurwapens. Het is een high tech leger van een Schaduw Aarde rond 2040 schat hij zo. Gows guns en sniper rifles. Heel goede verkenners zijn dit ook, je krijgt ze ook niet weg.

Morwenna
Merlijn geeft combinatie techniek en magie, hij geeft dus hybride les. Hij heeft 10 leerlingen en die zijn fanatiek, hij laat ze projecten hoe te combineren. Het doel van deze school was toch om dat te leren? Hij zit hier al twee trimesters. Julia is woedend op Merlijn en neemt hem even later apart, niet veel later is Merlijn vertrokken.
Morwenna troeft naar Random en haalt hem door. Doe nu onmiddellijk iets aan het tijdsverloop hier en hou op je met mijn project te bemoeien! Heb ik daarom gevraagd? Random doet onschuldig, als ik het nu niet geweest ben? Hij vindt dat Morwenna gestresst doet. Hij helpt juist, leerlingen zijn maar even thuis weg en ze hebben dan een volledige opleiding gehad. Ze legt hem uit dat dit niet de bedoeling is zo, leraren komen er steeds weer achter een heel stuk gemist te hebben als ze even ‘vrij’ nemen en komen veel ouder terug dan men verwachtte op hun Schaduw. Bovendien is het zo onmogelijk om een goed contact te houden tussen ouders en school.
Hij haalt zijn schouders weer op en concentreert zich. Morwenna weet dan dat hij er vrij veel macht in had zitten en deze is er zo weer uit. Waarom? Daarop is geen antwoord. Random is geërgerd,
De tijd is weer gewoon 1 op 1 met Amber. Hij is eigenlijk toch bezig met die poorten, dat zijn potentiële gates. Het schoolprobleem is opgelost, de lastige Random heeft weer ingebonden. Verder hebben hij en Ronardo nu een plan en kunnen hulp gebruiken. Hij noemt Celia, met haar tegendraadse macht en gaat weer.
Morwenna zoekt haar dochter op, deze zit op een bankje te lachen met meisjes en ze kletsen heel veel. Bryana laat haar boeken vallen als ze haar moeder ziet en vliegt haar om de nek. Morwenna maakt dan kennis met haar vriendinnen. Ze hebben een vrij uur, de leraar moest plotseling weg. Bryana vindt niet alles leuk, eigenlijk zijn alleen de lessen van Mandor en Merlijn echt interessant, alleen is pap er maar zelden. De standaard lessen zijn saai. Zoals magische theorie, dat is zó saai. De man in kwestie is minstens 120 jaar oud, heeft een baard en ruikt vies, of je in de woestijn loopt.
Ze heeft over iedereen iets te zeggen. Onlangs is er met vuurmagie een lokaal in de fik gestoken Ze denkt dat Iestyn daarachter zit, ze baalt onnoemlijk dat hij nu weg is.
Daarna heeft Bryana weer les en zoekt Morwenna Julia op. Deze vertelt dat iedereen hier bang is voor Mandor, ook de ziekende ventjes. Merlijn probeert haar mee uit te vragen en stookt tussen haar een Jurt, ze heeft nog liever Despil hier.
Dan komt er een overleg met de leiding van de school en het plaatsvervangend hoofd, Annette Berenburg. Deze vertelt dat Bryana talent heeft, ze volgt zo’n beetje alle vakken en op het hoogste niveau. Sommige leerlingen hebben meer uitdaging nodig en de school kreeg aanbevelingen voor de leraar Merlijn, ze hebben hem aangenomen. Ja, ze waren inderdaad een tikje vergeten om het echte bestuur in te lichten… Annette snapt zelf niet helemaal waarom.
Mandor ergert zich om meerdere redenen dat Merlijn hier zat, daar heeft hij nog een hartig woordje mee te wisselen.
Polwalsky, de slechte leraar, is een vervanger voor degene die de theorie gaf, hij kan het niet brengen. Zowel Mandor, Julia en Annette hebben veel problemen ondervonden door het geklooi met de tijd steeds, het zou erg prettig zijn als Morwenna daar definitief iets aan kan doen.

Quotes:
“Begin nu eens met normaal te doen tegen je moeder praat met haar.” -- Rhexenor
“Ik weet allang dat mam je heeft gestuurd.” -- Cathrynn
“ Nee hoor, denk je nu dat ik ooit naar je moeder luister?” -- Rhexenor

No comments:

Post a Comment

Iets toe te voegen of op te merken? Graag!