Saturday 8 November 2008

Megs en Centradi/ Xerxes/ Huisvredebreuk

Rhexenor vraagt Anastasia of ze kinderen heeft. Nee, is ze veel te jong. En ze is niet als Ultima. Ze is de jongste dochter, haar zussen zijn allemaal getrouwd, oud en lelijk.
“Niet jouw smaak. Jij houdt toch van blonde dames?”
“Ja, dat vind ik wel leuk, maar het maakt me niet echt helemaal uit. Ze moeten ook aardig zijn.”
“Oh, dat zijn niet mijn zussen. Ze moeten natuurlijk niet saai zijn en niet klagen.”
“Soms klaagt mijn vrouw en ze kan geen mech besturen.”
Hij was in een tank, een bolo, herkent ze. Mark 4 of 5. Hij dacht 4, zij is enthousiast. Bleys had een kloon.
“Weet je zeker dat hij niet heeft zitten klooien? Hij heeft meegeholpen met de mechs, Hij heeft een tijd hier gewoond. Random hielp ook, ze hadden geen goede krachtbron, hij zorgde voor deze goede krachtbron.
Laten we naar de kazerne gaan? Wil je bij de vechters of studiebollen?”
Zijn vrouw doet zeker administratie? Nee en ze loopt ook niet met zwaard rond. Hier in Chaos hebben sommige mannen meerdere vrouwen, één voor de administratie, één voor het vechten… het is belangrijk dat ze allemaal goed zijn in bed. Zij heeft er geen moeite mee een man met meerdere vrouwen te delen.
In de kazerne zijn een aantal mechs te zien. Ze heeft wel een beetje verstand van mechs, kan zelf repareren in geval van kapot zijn. Hij krijgt een bed in een slaapzaal toegewezen, moet eigenlijk een Amblerash uniform aan. Ze hebben ook newb uniformen, wit. Hij doet toch maar dat zwarte met het paars serpent op mouwen en schouders, gouden knopen met slangetje. Bij de kwartiermeester Augustus, lange man met smal gezicht si dat te verkrijgen. Rhex krijgt een stevige hand. Hij moet ergens gaan staan, er komt een veld om hem heen en even later heeft hij een passend uniform.
Naamplaatje soldaat 3e klas Rhexenor. Lager kunnen ze niet. Zij is luitenant kolonel Anastasia Amblerash. Ze zijn niet heel formeel, maar hij moet wel doen wat mensen zeggen die boven hem staan.
Hij is nu wel de baas over de recruten, de witten mag hij afsnauwen. Andere zijn burgers, die moeten beschermd worden. Hij zegt dat Ronardo ook slim is en niet bang. Ze is op slag geïnteresseerd, helaas heeft deze geen mooi rood haar. Hij laat de troef zien, ze vindt hem een knappe jongen, ze zou het liefst de troef gehouden hebben.
Bleys komt hier niet meer sinds de oorlog, Fiona ook niet. Troeven zijn wel handig in geval je snel ergens weg moet. Er zijn helaas troefjammers, personen die dat kunnen.
De kwartiermeester geeft Rhex een koffertje met blaster, riem, rantsoenen… de standaard uitrusting. Ook een klein koffertje dat uitgeklapt gereedschap blijkt te bevatten, om de mech te repareren.
Hij vertelt wapens te kunnen upgraden. Hij installeert zich op zijn kamer, er hangen wat lui rond, Johnny en Sander. Of hij ook komt voor de opleiding. Sander moet drie jaar, hij is een Amblerash. Het zijn geen newbs, die zitten in de kamer hiernaast om onze schoenen te poetsen. Johnny demonstreert hoe je die lui moet behandelen. De schone laarzen van Rhex poetsen, bedden opmaken… Johnnys’ vader betaalde meer voor de opleiding en kwam meteen hoger terecht. Hij vertelt origineel van Griekenland te zijn, hij heet Rhexenor van Amber van Hendrake. Ze pakken beiden een blaster, of hij komt spioneren? Je bent de vijand. Ik ken de regels van Chaos niet zo. Als je geen Amblerash bent, ben je minder. Dat is een regel. En je mag ook geen vrouwen kussen.
Hij heeft honger, zij hebben al gegeten. Eet smakelijk. Ben je daar al eens geweest in de mess hall? Vraag maar ergens onderweg waar je moet zijn. Kunnen jullie me rondleiden? Iedereen krijgt een begeleider. Anastasia is de jouwe? Wow…
Hij gaat lopen, vindt geen bewegwijzering. Maar wel een plattegrond. Slaapvertrekken, wasgelegenheden, aparte ruimte van monteurs, naar de liften. Maar geen mess hall of kantine.
Er komt een korporaal aangelopen. Hij begint te lachen bij Rhex’ vraag, zeker nieuw hier! Hij wil zich afstemmen met Feniks, het valt hem op dat er zomaar mensen verschijnen en verdwijnen. Er is een cirkel op de vloer, een ringtransporter. Hij doet dat ook en staat ineens ergens anders, iedereen loopt haastig weg, er hangt een etenslucht. Anastasia wacht hem op, hij mag kleurtjes prak kiezen.
“Je leert ook theorie over hoe om te gaan met mechs, dan verhuizen we naar een trainingswereld.” Vader en zij hebben overlegd, dit past het beste bij hem. Af en toe komt er iemand langs om over regels te vertellen. Over het omgaan met andere huizen, met kinderen, met vrouwen. Met uniform van Amblerash moet hij anderen beschermen en bevelen opvolgen. Hij vertelt hoe hij vals heeft gespeeld om hier te komen. Echt een Amberiet…
“Wat een rotjeugd moet je hebben gehad.”
“Ik had wel eens een zwaard in mijn zij of borst.”
“Hoe gaan die Amberieten met hun kinderen om?!”
“Dat deed ik zelf.”
“Heb je er nu meer om leren gaan?”
“Nee, ik ben hopeloos.”
Drie dagen theorie en af en toe wat sport. Sander en Johnny blijken aardig en pesten newbs, daar doet Rhex niet aan mee.
Dag vier gaan ze in een ruimteschip met jump naar planeet, daar worden ze naar beneden gebeamd. Er is een ondergrondse bunker waar toestellen staan. Hij krijgt een uniform met pak aangemeten, waar hij helemaal in zit. Alles wordt aangesloten, hij drijft in een soort vloeistof, dat helpt tegen schokken. Hij ziet elektronisch. Net of hij heel groot en sterk is, alsof hij zelf die mech is. Hij mist wel het zwaard een beetje. Er zijn geen mechs met een soort van zwaard. Rhex denkt aan het zwaard dat immers kan morphen. Hij hangt het bij zich in zijn mouw, geen probleem.
Ze leren hoe ze kunnen lopen en rennen en hoe ze kunnen schieten, hij is de enige mech met een zwaard. Het kan ook vliegen, als een (straal)jager. Dit staan ze allemaal na een week of twee uit te leggen, leggen ze uit als het alarm gaat.
Ze horen eerst een dikke dreun eerst, dan pas gaat het alarm. Rhex holt naar mech room, er is een explosie in de kantine. Ze klimmen snel in de mech, hij doet zijn zwaard aan. De hele basis beeft, er is een inslag van iets groots. De deur zit wat verwrongen dicht. De deur ontploft van binnenuit. Een rokende puinhoop was het gebouw. Het voelt aan of hij vleugels heeft, hij vliegt wat stuntelig. De maatjes zijn ook mee.
Boven hen hangt een cylindervormig ruimteschip, heel groot, met allemaal kleine stipjes die naar beneden vallen, ook een soort mechs. Hij landt in de buurt van een mech. Die van Rhexenor is 3 meter, de aanvaller 8 meter.
Hij kan net opzij springen, dit zijn sterke mechs. Zij, de Amblerashes, zijn met zes, de vijand met een paar 1000. De kleine mechs zijn sneller. De bunker wordt weg geknald en Rhex gaat op de leider af. Achter springt er een kerel uit van een meter of drie uit de mech, die wordt opgeblazen. Achtervolging van de man door Rhex wordt geblokkeerd.
Over de radio wordt geadviseerd om te troeven en weg te vluchten. Er is geen schuilplaats. Hij gaat recht omhoog en troeft Anastasia, die hem doorhaalt, met mech en al. Hij is zwaar beschadigd, er zijn er nog maar een paar over, ze weten niet waar die lui vandaan komen.
Per 100 mechs heb je een leider. Er kwamen 5000 mechs uit een ruimteschip, ter grootte van een maan. Deze vijand kennen ze niet.
Er komt bericht binnen, er zijn nog twee bases overvallen op dezelfde manier. Ook Rhex heeft ze nooit gezien. Hij troeft naar Nicolas. Deze vindt het leven momenteel maar saai, er is nergens ruzie. Hij krijgt een enthousiaste reactie van Rhex over de familie Amblerash.
De vijand had gekke tekens (zie tekeningen Dorrit), Nicolas heeft wel gehoord van reuzen. Er is een expert in de Amber familie natuurlijk. Benedict meer dan Deirdre.
Daarna wordt Deirdre getroefd.
“Kom je eindelijk de troon overnemen?” Ze is bezig met een verdrag met 3 Cirkellanden die handel willen drijven. Rhexenor legt haar de situatie uit.
“Het klinkt als iets met techniek, maar daar doe ik niet veel mee. Ik vind magie interessanter. Je kunt dit beter aan de scifi lui vragen. Dalt en Benedict, misschien Bleys of Corwin. Wil je dat ik Benedict voor je troef?”
“Ik vraag het hem zelf wel. Hoe is het daar?”
“Het is saai, dan gaat het goed. Ik heb nieuwe mensen die dingen voor me doen.”
Benedict is na een poosje te bereiken. Hij is in uniform.
“Je zit in Chaos? Geef ze flink klop, ze zijn vervelend die gasten van Ambkerash. Die vijand? Centradi? En was er maar één schip? Dat kan bijna niet, deze pakken alles in het groot aan. Je hebt dus met iemand anders oorlog, anders komen die Centradi niet, die zijn in te huren. Het is een keer gelukt ze op te blazen met een shield dat energie absorbeerde en al die schepen schoten daarop. Dat vaagde een hele Schaduw weg. Dalt? Dalt weet beter dan ze in te huren, ze zijn duur en die tech werkt niet overal. Bovendien komt zo’n schip niet binnen in de Gouden Cirkel.”
“Waar halen ze het materiaal vandaan?”
“Ze zullen een leverancier hebben voor dat spul. Misschien hebben jullie daar oorlog mee? Wat voor krachtbron gebruiken jullie? Daar zit je probleem…” Benedict verbreekt de verbinding
“Misschien dat die energiebron aantrekt? Onze oogstplaneten zijn in gevaar,” schrikt Anastasia en er wordt een schip naar zo’n planeet gestuurd. Deze blijkt te zijn weggevaagd. Op de scanners grote velden met een soort plant die er niet meer groeit. Het groeit alleen maar op technische werelden. Random heeft ze ooit een zaadje gegeven, dat hebben zij geoogst. Ze hebben geprobeerd hem te troeven, maar hij neemt niet aan. Er zijn vier oogstplaneten helemaal gebrast.
Rhexenor troeft naar Random, nu komt er wel contact. Ja, die opdracht herinnert Rhex zich nog, maar hij is nu zijn straf aan het uitdienen bij die geweldige familie Amblerash.
“Wat leuk” roept Random. “Persoonlijk ben ik zeer goed te spreken over die familie!”
Rhex vertelt overde problemen met bio energy.
“Centradi zijn huurlingen, die gebruiken ook die energiebron, daar heb ik het ook vandaan,” zegt Random. Rhex vertelt wat er nu speelt.
“Je moet dat shield hebben. Het schip dat het schild heeft, overleeft het niet. Misschien is er te praten met die Centradi. Toen ze even niet keken, heb ik zo’n plantje achterover gedrukt. Maar dat probleem van jullie is daardoor toch niet het mijne? Wel gaaf, je kunt schieten met zo’n mech. Weet je wat: vraag ze naar de ZDF.”
Dat doet hij. De reactie is er één van verbazing: hoe weet jij dat. Via Random? Maar dat is hartstikke geheim! We hebben nog een planeet over met planten en je loopt nu in de ZDF. Dat is een commandocentrum. Al die dekken met mechs en dat grote schip.
Het plan is voorlopg om misschien toch te gaan onderhandelen met de Centradi. Zou Random tot hulp kunnen zijn? Bleys heeft indertijd een shield device geïnstalleerd.

Ronardo zit met Jurt, Julia, William en Rinaldo in de keep.
“Zal ik Morwenna troeven? Merlijn en Despil zijn weg.”
Julia zegt haar met rust te laten, ze zal later nog met haar spreken.
“Jij wilt gaan investeren in deze keep?”
“Het lijkt me leuk.”
“Die jongen vindt dingen met troef interessant,” zegt Rinaldo.
“Ik vroeg jou niets!” zegt Julia.
“Je mag hem niet uithoren,” waarschuwt Rinaldo.
“Ik kan hier met troef klooien, het is een plaat met macht,” legt Ronardo uit.
“Je moet oppassen, er is een randje bij die bak, voor je het in de gaten hebt, flikker je daarin,” zegt Jurt.
“Je kunt er niet zomaar meer in vallen. Er zit een wachter in. Oh shit, we moeten je voorstellen aan de wachter, anders wordt je hier afgeknald.”
“Ik heb je de legers toegezegd,” zegt Rinaldo.
“Waar zijn de contracten?”
“We kunnen ook mondeling afspreken… Ik hou me aan mijn afspraken, vraag maar aan Ronardo.”
In het bassin bubbelt en stoomt het, er is een regenboog met de vier elementen. Vier bogen wisselen elkaar af en gaan door elkaar heen.
Ronardo ziet even het gezicht van een oude man in die regenboog verschijnen dat knikt. Dat hoofd is van de Gardian, een geest die hier zit opgesloten. Die tovenaar van voor Jasra? Denk het. Sharul Gull. Wat is de verdediging? Als je macht hebt over de fontein, kun je de elementen gebruiken om de keep te beschermen. Je kunt het laten waaien, bliksemen en vuur uit de grond laten komen. er zijn geen automatische defences, dat kunnen ze wel gebruiken. Magie werkt goed, geweren net, geen high tech. Elektriciteit kunnen ze uit de fontein halen. Maar geen chips en dergelijke.
Met die mechs gaat niet gebeuren. Mijn troepen zijn wel goed, zegt Rinaldo. Jurt denkt aan omringen door struiken met stekels waar alleen zij doorheen kunnen. Er was een meid die haar vinger prikte, een spin met wiel… Julia legt het echte sprookje uit, met 13 heksen. Jij hebt het over die appel met die reuzenworm… Ronardo begint over Dune. Jurt is wel eens op een zandplaneet geweest. Harvesters kent hij niet. Wel spionnen van een dikke baron. Jager zoekers… was vorig jaar gebeurd, toen jij met Morwenna in dat gat viel, van dat wezen met die grote kont, het was er vies en ongezond… Dark End, gats! Een kont zo groot als een planeet.
“Jurt je overdrijft, niemand denkt dat je zo dom bent….”
“Hoezo? William had het over vallen,” zegt Jurt verontwaardigd.
“Het was alsof we heel lang vielen,” zegt deze met een zucht. “We kunnen wat defences bedenken, we zitten op zo’n school, kunnen we wat theorie uitzoeken over die doornhagen.”
Jurt wil een demoon oproepen….
“Jullie zijn Amber demonen,” zegt hij tegen Rinaldo, Ronardo en William.
“Helemaal niet!” zegt William boos.
“Wat doet dat Patroon dan?”
“Dat is om het goede te bewaren.”
“Zoals wat. De mest van de eenhoorn?”
“Is dat nodig?” vraagt Julia.
“Hoezo? Iedereen kakt, zelfs Oberon. Vraag aan de eenhoorn wat hij eet als je hem tegen komt, zo’n heilig boontje als William komt hem iedere dag tegen.””Helemaal niet. Hij verschijnt gewoon en dan gaat het weer goed met de mensen.”
Despil, Iolanthe en Rhexenor hebben de Eenhoorn ontmoet toch. En dat overleefd?
“Was Despil daarbij! Wat een zeikerd, dat krijgt hij nog van me!” roept Jurt.
Er worden troeven uitgewisseld met Julia en Jurt en een schets van de plaats gemaakt. Dan gaan Ronardo en William weer terug naar school.
Hij krijgt na een poosje bezoek van iemand die vraagt of hij Ronardo heet. De man is 1 meter 80, heeft zwart haar, een sympathiek gezicht, paarsige ogen, een zwarte broek en schoenen en een paarse mantel. En hij heeft een staf.
“Misschien,” zegt Ronardo terughoudend.
De man noemt zich Xerxes, maar heeft inderdaad meer namen.
“Als je niet Ronardo bent, kan ik beter weg gaan.”
“Ik ben Ronardo en van Amber.”
“Ik ook. Mijn vader is Finndo, waarvan men denkt dat hij al dood is. Deze is Amber niet erg goed gezind.”
“Mijn vader heeft bijna niets met Amber te maken. Fiona, mijn moeder wel.”
“Mijn moeder is dood. Mijn vader heeft plannen alle Amberieten te doden en daar wilde ik je voor waarschuwen. Ik heb er al een aantal gesproken, niemand die om me gaf of wist dat ik bestond. Ik ben gaan praten, ze geloven niet dat mijn vader nog leeft, dat ik een zoon ben van Finndo en dat ik ze waarschuw, ze zijn wantrouwig. Ik weet niet wat ik anders kan doen dan waarschuwen. Sommigen vertellen over wat over zichzelf, maar ik heb geen vrienden kunnen maken.”
“Je kunt geen vrienden maken met Julian als je iedereen tegen hem opzet.”
“Wie? Nou ja, Flora en Gérard waren het gemakkelijkst te benaderen en ik hoor niets meer van ze. Daarna zonen en dochters van, misschien hebben deze dezelfde problemen als ik met hun ouders. Ik heb Dalt gesproken en deze is geïnteresseerd in wraak nemen op Amber. Ook hoor ik rare verhalen over Brand, dat je zijn naam niet moet noemen. Verder heb ik Martin gesproken, deze interesseerde het geen bal en ik was een week ziek van zijn pillen. Jij kijkt me ook achterdochtig aan.”
“Er is veel aan de hand,” zegt Ronardo, “en dan kom jij ook nog eens opdagen.”
“Die Gérard en Flora zeiden dat ik geïntroduceerd moest worden door mijn vader en anders moest ik naar de koning gaan. Ik ga niet naar Deirdre, die gelooft me ook niet.”
“Praat hier niet teveel over, totdat we een probleem hebben opgelost.”
“Ik kan helpen met het probleem, ik heb powers. Daar kan ik mee klooien en helpen.”
“Dat hebben we liever niet. Daar heb ik niets aan.”
“Amber wordt altijd aangevallen, zei Gérard.”
“We zijn ergens mee bezig en dit brengt alles in gevaar.”
“Hoezo? Er zijn meer mensen toch komen opdagen?”
“Misschien heb je er iets mee te maken, met ons probleem, misschien niet. En wat heb jij te maken met die Chaosietenclub?”
“Chaosieten zijn gevaarlijk, ik heb gehoord dat het demonen zijn.”
Ronardo roept Jurt erbij, die niet komt.
“Niemand heeft paarse ogen in de familie,” zegt hij.
“Ik kan het niet helpen, dat had mijn moeder ook.”
Radius noemt hij zich wel eens, maar weet niets af van de jeugdbende.
“Misschien ben je dubbelzijdig? Ik ken iemand die er meer over kan vertellen.”
“Ik heb een power waar je iets mee kan. Hij kijkt hem heel strak aan en Ronardo zit buiten in een weiland. Xerxes heeft nu rood haar, een blauwe mantel en een witte mantel. En Ronardo is in zwembroek. Hij krijgt het koud. Het is geen illusie.
“Het is een vlak dat ik heb ontdekt, met mijn power kan ik je daarheen brengen.”
Ronardo weet alleen Oberon die dat kan. Dan zijn ze weer terug.
“Mijn vader kan het niet. Wie is Oberon? Heb je hem gesproken?”
“Misschien, het kan. Misschien was het een boodschap van Oberon. Ik kan Bleys naar je laten kijken.”
“Dat is toch een oudere Amberiet? Ik heb begrepen dat meerdere mensen in de familie dood waren en toch niet.”
“Heb je Benedict gesproken? Dat is de volle broer van Finndo.”
“Nee, dat was Osric. Die is omgekomen, aldus mijn vader de schuld van familie. Hij is heel gevaarlijk.
Ik zou jullie hulp willen hebben om mijn vader gevangen te nemen. Ik wil geen contact met Bleys.”
“Die is te vertrouwen.”
“Kan ik jou wel vertrouwen?”
“Er is niemand te vertrouwen,” zegt Ronardo.
“Ik kom erop terug,” zegt Xerxes en verdwijnt alsof hij oplost.
De studies gaan goed. Hij krijgt basismagie zonder te casten. Met praktijk is de Begma school interessanter. Die doen veel, maar niet veel theorie.
Als je in eenzelfde wereld bent waar ook magie is en niet teveel techniek. In de buurt van de Hoven heb je dat allebei wel. Met alles wat onder Patroon valt, is dat niet zo. Je kunt een spreuk maken, je doet hem en hij hangt er. Je gebruikt energie van jezelf, je kunt er maar één vast houden, met magische voorwerpen kun je meer spreuken opslaan. Als je de Logrus zou hebben, kun je ze daar in hangen.
Dat wat Ronardo leert, werkt door alle werelden heen. in de loop van weken wordt hem uitgelegd dat spreuken de sterkte hebben van zijn geest. Als je een bron hebt waar een heleboel magie zit, zijn je spreuken heel veel sterker, het hebben van een Spikard is interessant. Een plaats met machtsbron is ook interessant, maar niet meeneembaar. Ook kun je zo’n bron uitzetten. Theoretisch is het mogelijk dat je daardoor zo’n wereld uitzet.
Hij heeft geen vragen, er zijn richtingen om in te specialiseren. William en Ronardo zijn goede leerlingen. William zit permanent aangesloten op een soort machtsbron, maar hoe? Hij weet het ook niet.
Voor gevorderden is magie te gebruiken met Troef, Logrus of Patroon. Patroon is bedreigend voor magie, magie wil dingen veranderen, Patroon niet. Ze vermoeden dat je wel herstelmagie kunt versterken. Met Logrus kun je geen schild maken. Afbreken wel. Er zijn mensen die dingen doen met troef en magie, maar die willen dat niet uitleggen.
Hij kan het altijd uit laten leggen door Fiona, Brand of Merlijn.
Dan wil hij naar de plek onder Rebma. William wil naar de keep, Ronardo gaat ook mee. Morwenna is niet te bereiken, Rhex ook niet, zegt William.
“Misschien hoeven ze er niet bij te zijn,” vindt Ronardo. “Ze laten mij ook alles in mijn eentje uitzoeken over de Old Ones enzo.”
“Misschien heeft Morwenna het druk,” denkt William. “Heb je geprobeerd met haar te praten?”
“Nee.”
“Ruzie kunnen we niet hebben binnen het team,” meent William.
“We hebben ook nooit overlegd. Als ze het halverwege laten liggen… ik wacht ook tot iemand me troeft en verder praat ik met mijn moeder.”
“Ik heb niemand. Coral? Laat me niet lachen, die zwamt!”
“Je zou met Benedict kunnen praten.”
Na wat aarzeling troeft William deze en verdwijnt.
Ronardo troeft Moyra.
“Waar zit je? Ik heb je al een paar weken niet gezien.” Ze haalt hem door, ze heeft niet veel om het lijf en ze hebben eerst seks. Dan gaan ze praten.
Zij moet van haar moeder eerst leren. Hij wil naar onder Rebma, daar heeft ze geen zin in. Dan komt ze niet meer weg. Hij wil dan naar een andere wereld om wat technologie te bestuderen. Iets bio- dinges- achtig. Hij heeft het over een remote die eruit zag als kwal onder water. Heel diep in een kloof. Het gesprek eindigt nergens, want hij krijgt een troefcontact, heel dringend en sterk. Het is Eric.
“Ik wil je even spreken, ik haal je door.”
“Even wachten, ik moet hier eerst wat verklaren dan.”
Eric verbreekt het troefcontact. Ronardo neemt afscheid van een gedesillusioneerde Moyra, wordt meteen opnieuw getroefd door Oom Eric die hem ook gelijk doorhaalt.
Hij wordt ontvangen in een soort van huiskamer.
“Ik moet je mijn excuses aanbieden, ik dacht dat ik dat al gedaan heb, maar begrijp nu dat dat niet zo is. Ik kan alleen als verontschuldiging aanvoeren dat ik er niet al te best aan toe was, vlak na Dark End. Wat ik gedaan heb, was echter nodig. Wil je iets drinken?”
Ronardo kiest voor wijn en gaat zitten.
“Ik krijg je nicht en die ene neef zo niet te pakken, ik krijg ze niet daar vandaan waar ze zitten. Is er iets dat ik voor je kan doen?”
Ronardo vertelt van de zoon van Finndo.
“Dat zou de verborgen insluiper kunnen zijn. Je denkt dat hij misschien schizofreen is? Toch past met de info die we hebben. Ook als de Chaosietenopstoker.
Binnenkort ga ik contact opnemen met broers en zussen om te zeggen dat ik nog leef, Deirdre is nu op de troon. Dat is wel mijn zus. Heb je enig idee hoe ze gaat reageren als ze dit hoort? Ik krijg Rhex niet echt bereikt, deze moet een straf doen. Ik kreeg het idee dat ik hem beter niet kon storen, hij is in een zaakje met Random verwikkeld en daar blijf ik beter buiten. Het is erger dat hij van de troon af is. Als koning had ik de meeste problemen met Random, hij denkt dat practical jokes leuk zijn. Hij doet die maar lekker in Chaos. Corwin vindt hem geweldig, ik niet. Corwin vindt zelfs Oberon leuk, hij denkt dat hij het lievelingetje is van Oberon, maar deze speelde iedereen tegen elkaar uit. We kunnen allemaal iets, maar het versplintert zo. Er zitten eenlingen bij die niets voor Amber over hebben. De kern is Julian, Benedict en Caine, misschien Flora. En dat was het. Jouw moeder en Bleys zijn met andere dingen bezig. Bleys staat erom bekend verkeerde keuzes te maken. Corwin is heel ambitieus. Daarom dacht ik dat Morwenna zijn dochter was, die is ook zo ambitieus. Ik hoorde hoe dat zat op Dark End, nu heb ik mijn twijfels.”
“Hoe bedoel je?”
“Dat doet er niet toe… daar komen we op terug. Jij hebt goede banden met Caine, wist je dat? Er zijn er niet veel die dat hebben. Hij nam het echt voor jullie op, dat is één van de redenen dat ik je spreek en vraag ik of ik iets voor je kan doen. Als het verhaal van die Xerxes klopt, kan hij best heel oud zijn. klopt het niet, dan is hij jong. We moeten een test verzinnen waar we dat uit kunnen halen. Alleen iets van hem zien te krijgen of hemzelf. Vrijwillig of gevangen nemen. Toch is het verdacht dat hij niet naar de ouderen wil stappen.”
“Hij klonk normaal en zielig, hij weet niet hoe hij binnen kwam. En hij heeft een rare power.” Ronardo vertelt daarover en ook over de reus die iets dergelijks deed op de wereld waar de Ygg staat.
“Dat klinkt als Fenks power, in slaap vallen, dromen…. Als hij advanced Feniks heeft, is hij echt. Iemand die dat heeft, kan het weten als iemand anders met Feniks tegenkomt. Maar misschien heeft hij het niet of is het iets anders…. Er is misschien achter te komen of die Finndo leeft. Die is ouder dan Benedict, heeft duizenden jaren de tijd gehad om aan macht te komen. Dat is dan echt een probleem. We zijn zo verspreid en versplinterd, misschien dat we de groep bij elkaar kunnen krijgen. Maar als ik zoiets vraag, doet Corwin alvast niet mee. Hoe denk je dat je moeder zal reageren?”
“Ze weet het, deed normaal. Nee, ik heb het haar niet verteld, ze heeft het uit me gevist.”
“Je moeder is te slim. Soms is ze te slim, ze zou beter met beide benen op de grond blijven staan. Ze is nog jong.”
“Hoe is het met je zoon?”
“Weet ik niet, ik denk wel goed. Dat heeft tijd nodig. Hij is boos omdat hij in de steek gelaten is. Dat ik hem liet adopteren had te maken met het gedoe met Corwin, ik wil niet dat hij mijn zoon tegen me gebruikt. Aan de ene kant is hij blij dat ik leef, aan de andere kant kan hij nu boos zijn.
Ik heb ook nog een dochter, dat is er één die niets met Amber te maken wil hebben. Toen dacht ik: dat is prima. Nu denk ik: het zou prettig zijn als ze binnen bereik is. Ze verwijt mij de dood van haar moeder, maar dat was niet mijn schuld.”
“Weet je van Dalt?”
“Het probleem Dalt heb ik toen naast me neer gelegd, maar hij heeft een punt. Ik moet een keer uitgezocht hebben of zijn moeder is verkracht of niet. Zijn moeder heeft hem zo opgevoed dat hij Amber haat. Misschien trekt hij over een paar 100 jaar bij. Hij is machtig en is een Amberiet.
We hebben als taak gewone mensen te beschermen. Niet veel van ons houden zich daaraan, ik denk niet dat we god moeten spelen. We hebben verantwoordelijkheden.
Technische werelden zijn heel boeiend, er zijn planeten vol met gelovigen.”

Ik ga naar huis. Ik moet me heel goed afstemmen op de troefkaart. Het laat in de morgen in de keep, om me heen zijn walmende vetvlekken. De hele binnenplaats is schoon. Verder is het wel heel stil. Ik ren het woongedeelte binnen, ha de kamers door. Het kindermeisje staat in de gang, ze kijkt ergens achter me en is zo stijf als een plank. Ik kom bij de speelkamer. Daar is Mandor die stokstijf staat met zijn blik gericht op het tweetal dat op de grond met een treintje aan het spelen is. Mijn zoon met Brand.
Wat is het kind groot geworden, wat gaat dat hard. Owen stapt naar me toe en omhelst me stevig.
Brand staat op en kijkt geïnteresseerd naar het tafereeltje. Ik ben boos en vraag om een verklaring.
“Dat is een interessant kereltje. Ik wilde weten of het deze jongen was en daarom ben ik hier om een kijkje te nemen.”
“Ik wil dat je Mandor vrijlaat, daarna kunnen we wat drinken en praten.”
Hij heeft geen zin om Mandor vrij te laten, deze zou wel eens boos kunnen zijn. Ik zeg dat ik zal proberen Mandor tegen te houden en ga voor hem staan.
Brand maakt hem vrij, meteen haalt deze zijn metalen ballen tevoorschijn.
“Niet doen,” zeg ik. Dan pas ziet hij mij en stopt de kogels weer weg. Owen wil nu bij pappa en omklemt hem stevig.
“Brand is hier om te praten,” zegt ik tegen Mandor.
“Goed. Ik laat jullie alleen,” hij kijkt Brand strak aan. “Als haar iets overkomt, ben je dood.” Hij loopt met kind de kamer uit.
Ik haal wijn en schenk in.
“Vertel over de jongen,” zeg ik
“Ik ben hem tegengekomen toen hij ouder was. Die ring had hij om. Ik had er veel last van, hij kon toen ook geen magie. Ik dacht dat ik toch eens moest kijken. Een plaats die zo enorm afgeschermd is tegen Chaosieten en Amberieten… het viel op. Ook al tegen Jurt en troef. Je moet je op de bron afstemmen en naar binnen troeven. Intelligent jochie ook, ik denk wel dat hij het is. Hoe heet hij?”
“Owen,” zeg ik.
“Waar ben je mee bezig?”
“Ik ga de familielijn van mijn moeder uitzoeken.”
“Die is intrigerend.”
“En dan hou ik me bezig met het mogelijk verder weg verbannen van de Old Ones.”
“Grappig, iemand met jouw afkomst die archeoloog is. Met jouw vader en moeder… echt humor. Je vader is echter erg vervelend, hij zegt dat ik je iets niet moet vertellen. Hij heeft me gewaarschuwd.”
“Ik weet dat jullie hebben gepraat. Vertel het me toch maar.”
“Er is een goede reden de hele wereld te vernietigen.” Er lijkt iets kapot te springen in zijn buurt, een betovering.
“Dat was de eed die ik heb gezworen aan je vader om jou niets te vertellen. Ik vermoed door veel te reizen dat we allemaal afkomstig zijn van een bronwereld, die ik Abadon heb genoemd. Oorsprong, Bron of Focus. Je vindt daar stukken van in allerlei schaduwen, deze worden zeldzamer als je verder weg komt. Ik vermoed dat je via Arden dichterbij kunt komen, maar je vader wil niet meewerken. De oorspronkelijke wereld is uit elkaar geknald. Het zijn allemaal versplinterde stukjes, ook Amber en Chaos en van onszelf. Zekere lieden hebben Patroon en Logrus gebouwd om te zorgen dat oorspronkelijke wereld niet terug gebouwd kan worden. Ik heb wel eens met mijn broer en zus gepraat. ze hebben niet lef om te doen wat nodig is, het vernietigen van Patroon, Logrus en Schaduw. Ze zullen macht moeten opgeven om Abadon te herbouwen.
Ik denk dat jij bezig bent met oorzaak van de explosie. Daarover is vrijwel niets te vinden. Ik heb het Juweel in handen gehad, dat heeft ermee te maken. Er is een poging geweest van Old Ones om vaste voet te zetten op Abadon. Ze zijn tegen gehouden, maar te laat. Er is iets mis gegaan waardoor de hele boel uit elkaar geklapt is.
Men vindt stukjes verspreid door Schaduw, daar zijn ze terecht gekomen. Er is Patroon overheen gelegd om alles te laten zoals het is. Dat is een slechte zaak dus, het is niet het ware Amber, wij zijn een Schaduw van onszelf.
Er zijn gaten geslagen in de realiteit, wezens in Abadon zijn versplinterd geraakt, degenen die het dichtste bij zijn hebben meer stevigheid. Ik wil de wereld herstellen. Bepaalde lieden willen niet hun Macht opgeven. Door de gaten kun je reizen, er zijn vlakken boven en onder Amber waar je niet zomaar kunt komen. Je kunt er figuren tegen komen met stukjes Macht van vroeger. Sleutelfiguren, zoals jullie zoon.
Ik heb een fascinatie voor oude gebouwen. Oberon was niet bezig met het herstel van de originele wereld. De anderen zijn alleen maar bezig met Machtspelletjes.
Misschien kunnen we samen aan het project werken. Je moet Patroon en Logrus wissen en de brokstukken bij elkaar passen. Je kunt tegenwerking van iedereen verwachten, ze zullen je voor gek verslijten en je in de Abyss schieten.
Ik heb er over zitten denken om met Ronardo hierover te praten. Je zou kunnen gaan kijken in Arden, dat lukt me niet goed. Julian is niet echt voor rede vatbaar. Hij heeft me laten zweren dat ik het jou niet zou vertellen, belachelijk dat hij dat bepaald.
Ik zal erbij zeggen dat er enige tijdsdruk is. Er komen steeds meer patronen, hoe groter de kans wordt om het niet te kunnen herstellen.”
“Ik zal erover denken. Ik denk echter niet dat ik hier aan ga meewerken, al is het een interessante geschiedenis. Het Patroon is niet voor niets overal overheen gelegd, misschien ter bescherming. Verder denk ik dat dit gesprek lang genoeg heeft geduurd.”
“Goed, ik zal gaan. We spreken elkaar nog.”
Hij concentreert zich op de bron en verdwijnt. Meteen komt Mandor komt binnen met onze zoon en kunnen we elkaar op een fatsoenlijke manier begroeten.

We gaan eten aan de keukentafel. Het kindermeisje is iets meer betrokken, vertelt Mandor. Ook loopt er wat ander personeel rond, geen demonen meer.
“We wonen wat meer landelijk nu, ik heb wat mensen uit een Schaduw gevist. Ze worden goed betaald en zullen schatrijk zijn als ze terugkeren. We hebben alleen nog een fatsoenlijke kok nodig, Owen moet goed eten.”
Ik vertel in de Hoven te zijn geweest, met zijn vader te hebben gepraat en vraag hem waarom hij afstand heeft gedaan.
“Ik ga geen koning worden en in de schijnwerpers staan, dat moet je niet doen in Chaos. Als zo’n figuur als Merlijn op de troon zit, kan ik hem sturen met mijn vaardigheden. Het is niet handig als iedereen op je let, altijd en overal. Je hebt geen privé-leven meer. Ik houd me bezig met zaken die niemand iets aangaan. Die ouwe noemt het hobbyen en laat hem lekker denken. Ik wil de macht zijn achter de troon, hij denkt dat het mij niet interesseert. Koning zijn is niet meer dan een symbool. Ook mijn vader wil de macht achter de troon zijn. Hij probeert me in de rol van koning te manipuleren.”
“Hij wacht nu op één van onze kinderen.”
“Dan kan hij lang wachten. Ik sta dat niet toe.
Mijn vader is een rokkenjager. Heeft hij je het nog lastig gemaakt?”
“Nee, alleen een opmerking gemaakt tegen het einde van het gesprek.”
Daar is hij boos over.
“Die smeerlap. Hij blijft van mijn vriendin, van mijn aanstaande af! Hij is niet handtastelijk geworden toch? Hij droeg een speciale bril vroeger, zo’n doorkijkding.”
Ik vertel over Lorrayne. Volgens Mandor verzint hij dit verhaal gewoon. Dat doet hij om me van mijn stuk te brengen. Ik trek dan conclusies die in zijn straatje passen. Die ouwe klooit en manipuleert.
“Ik ben ook zo. Als het in mijn straatje past, doe dat ook. Maar niet tegen jou. Verder zijn er grenzen, mijn vader heeft die niet. Dir verhaal over je overgrootmoeder past misschien in zijn straatje. Alles is mogelijk. Zijn er nog mensen met je komen praten die van alles van je wilden?”
“Nee.”
“Vreemd, zeer eigenaardig.”
Ik vraag naar de Morlog. Kent hij niet. Demonen hebben geen schaduwoverstijgende macht. Het kan een Chaosiet zijn, maar die eten geen werelden. En ons kind kan helemaal niet netjes eten. In Chaos eten ze netjes, dat zijn vast zijn Ambergenen.
Ik vertel over de uitspraak van William over ons voorgenomen huwelijk. Daar moet hij hard om lachen.
“Ik ben heel erg evil, ik heb nu trek in baby’tjes,” gromt hij naar Owen die het uitgiert van het lachen en mee gaat doen.
Ik vraag Mandor of hij op te roepen is? Hier moet hij ook om grijnzen.
“Als je mijn echte naam weet, kun je me oproepen. We kunnen zelf kiezen of we komen of niet, echt lachen als zo’n sukkel je dan oproept en niet weet dat je je kunt voorbereiden voordat je naar hem toekomt.”
Ook vertel ik over de zus van Ronardo. Het kan beiden, zijn vader of zijn broer, zelf heeft hij nooit wat met Fiona gehad.
Het kan heel goed zijn dat zijn broer Ernest iets heeft gehad met haar. Dan moet zij vrij jong zijn geweest. Echt jong, zijn broer is al heel lang dood. Dat was een wat duister figuur. Zijn broer had veel vijanden en geen moeite er nog meer te maken. Hij hield zich bezig met magie en Logrus in combinatie. Iemand als Fiona zou dat kunnen fascineren.
Hij lijkt wel een beetje op Ernest. Hij is vermoord door iemand van zijn tegenstanders, voor zover hij weet. Ze hebben hem een keer te pakken gehad in een Schaduw, hij was daar niet bij.
“Toen ik opgroeide was mijn broer allang volwassen, was altijd bezig en ik zag hem nooit. immer bezig met duistere zaakjes. Hij had moeilijkheden met iemand heeft met hem gevochten, maar ik weet niet of deze vijand ook achter Ernests dood zat. Mijn vader had vaker ruzie met hem nog dan met mij. Mijn broer had een eigen Schaduw waar hij mensen behoorlijk heeft geterroriseerd. Hij was heel serieus met zijn vak, hij was in de eerste plaats magiër. Jullie William zou hem behoorlijk evil genoemd hebben en dan heeft hij nog gelijk ook. Ernest was altijd bezig met Macht te verzamelen, ten koste van anderen. Het maakte niet uit hoeveel vijanden hij had, hij kon ze allemaal aan.”
Ook spreken we nog een poosje over het al dan niet erkennen of adopteren van Owen. Mijn vader en mijn ooms zijn als de dood dat uitlekt dat we voor ons huwelijk al iets met elkaar hadden, dus vandaar het adoptieplan. Maar misschien dat er toch mogelijkheden zijn hem zelf te erkennen, Mandor moet daar even goed over nadenken nog en we gaan uitzoeken wat de aspecten zullen zijn van de verschillende mogelijkheden.
Dan brengen we Owen voor zijn middagslaapje naar bed en gaan we zelf ook, maar niet om te slapen…

No comments:

Post a Comment

Iets toe te voegen of op te merken? Graag!