Wednesday 1 October 2008

11. De terugkeer van Caine/ de blauwe piramide

We gingen de stad uit, naar een boot, die geleverd werd door een man die mee moest van Caine. Toen de omgeving voor de eerste keer veranderde, protesteerde de man en we hoorden hem kort daarna rochelen, gevolgd door een plons in het water. Volgens Caine was het een piraat, dus de wereld zou beter af zijn zonder hem.
Martin zei dat hij had gehoord dat Caine ruzie had met Random. Niet echt ruzie, vond Caine. Hij vond Random alleen niet geschikt als koning. Martin was dat met hem eens.

We voeren over verschillende wereldzeeën en onderweg veranderde de boot. Uiteindelijk voeren we in een zeer luxe soort boot, een motorjacht volgens de anderen. Aan Ronardo had Caine gevraagd welke Aarde er specifiek bedoeld werd en het was duidelijk dat hij geen genoegen nam met vage antwoorden. Dus Aarde 2020 zei hem niets, techno Aarde ook niet. Hij stelde vragen als: is Amerika ontdekt? Hebben de Duitsers verloren? Was er een derde wereldoorlog en hoeveel goden vereren jullie? Zijn er kolonies op Mars en op de Maan?
Tenslotte dacht Caine het te weten: “Is dat niet waar Flora een huis heeft. In Apeldoorn?” Nadat Ronardo hem had uitgelegd dat hij voorheen in het huis van Fiona in Utrecht woonde, knikte Caine tevreden.

Tijdens de reis wilde hij natuurlijk graag weten wat er allemaal was gebeurd sinds zijn dood. Martin vertelde dat iedereen in de familie overtuigd was dat hij terug zou komen, maar toen dat niet gebeurde, hebben ze besloten om Rinaldo toch maar met rust te laten. En wij vertelden hem vrijwel alles van wat er gebeurd was sinds onze ontvoering naar de Toren van 12 Werelden. Nadat ik had verteld over Jasra, vroeg Caine zich af of Jasra niet degene was die achter alles zat. Want hadden we Brand in het echt gezien? Eh, nee, niet echt. Dan zou Jurt voor de gek zijn gehouden, maar dat moet niet echt moeilijk zijn geweest. Ronardo herinnerde zich ineens een gang vol spiegels waar hij was geweest in kasteel Amber. Hij had daar ook bloedsporen gevonden. Caine dacht dat het voor Jasra de gelegenheid was geweest om binnen Amber te komen. En die achtergrond die ik had gezien toen Brand zijn opwachting maakte tijdens de familiebijeenkomst, scheen niet gewoon voor Brand te zijn. En ontsnapt uit de Abyss? Erg vreemd, die Phoenix is erg wijs, slim en goed, zo’n fout zou deze waarschijnlijk niet gemaakt hebben.
Dat zou wel betekenen dat Jasra was ontsnapt aan de aanval van de drie Musketiërs. Niet dat het Caine leek te verbazen wat Merlijn en Martin betrof, maar dat Mandor niet vreemds had gemerkt…. Deze had gestudeerd bij Suhuy en deze was te vergelijken met Fiona.

Rexenor mocht de boot besturen, die had daar verstand van.

Hij vond het erg jammer dat Eric dood was, hij was in zijn armen gestorven. Aan het Juweel, een juweel zoals Coral nu in haar oogkas droeg. Caine vertelde dat na het brassen van het patroon door Brand, Eric het had gerepareerd met behulp van het juweel. En Corwin had zelfs een heel nieuw patroon gemaakt met behulp van het juweel.
Eric was erg goed, kon zelfs bliksems uit de hemel laten komen. Voor Random was Eric koning en Caine en Julian hadden hem altijd gesteund, samen met Benedict en Gérard. Caine had ook weten te voorkomen, met behulp van zijn legers, dat Amber onder de voet werd gelopen.

We hebben hem verteld wat er is gebeurd sinds zijn dood. Ook hoe wij via de Toren van 12 Werelden in Amber kwamen. En wat er gebeurd is met die jongen en het meisje. En over Jasra.

Caine twijfelde trouwens aan de loyaliteit van Dierdre. Hij vond het verdacht dat ze zo dicht bij Brand stond, dat hij haar mee kon trekken de Abyss in. En nee, ze stond daar niet met een zelfde doel als Caine, Brand uitschakelen, want ze had haar bijl op de rug. Had Dierdre samen gewerkt met Brand?

Heather was een dochter van Caine. Toen we eerder vertelden over de moord op hen, had hij geen spier vertrokken, ook niet toen ik de naam van het meisje vertelde. De jongen was een zoon van Gérard. Caine zei somber dat Gérard vast nog niet wist dat hij dood was, anders zou er niets heel meer zijn geweest van Amber. Hoe hij wist dat dit een zoon van Gérard was? Hij had die rapier gemaakt voor de jongen. En hij had nog zo tegen Gérard gezegd: “Noem die jongen nu geen Boromir, dat loopt slecht af.”

Hij dacht dat iemand op zoek was naar zijn kinderen en dat één van de twee blijkbaar iets wist van het bestaan van de Toren en daar iets over had losgelaten.
Dat Heather een kaart van Dworkin had, vond hij vreemd. Het kon zijn dat de oude man zich wat had ontfermd over Heather na zijn dood.

Hij legde zijn plan niet uit. Hij zou ons opsluiten in een Blauwe Piramide en we zouden het weten wanneer we er uit konden. De blauwe steen waarvan deze piramide was gebouwd, hield alles tegen: magie, troefcontacten en dergelijke. Heel prettig als je er een poos niet wilde zijn. Oh ja, iets van de steen naderhand mee nemen was trouwens niet aan te raden, want dan waren we altijd en overal te vinden.
Ook had hij het idee dat er onbekende machten aan het werk waren. Op de Aarde waar Ronardo vandaan kwam, had de Eenhoorn of het Serpent een mogelijkheid opengelaten voor tijdreizen. Maar eigenlijk kon dat niet en mocht dat ook niet. Hij merkte dat de armband werd onderdrukt, dat het reizen in de tijd niet meer mogelijk was nu. Hij vertelde dat Martin ook van één van de 12 Aardes kwam en dat de Toren daar verband mee hield en ook met tijdreizen.

De boot stopte in een woestijn. Zag er uit als een oude roestige boot die hier al een tijdje lag.
In de piramide waren grote brede trappen, met fakkels die altijd brandden. Iemand had dit gebouw ooit gemaakt, Caine wist niet wie.

Tijdens die jaren heeft Rexenor veel geoefend in het veranderen van vorm, Ronardo een zwik troeven getekend en Martin coputerspellen aan de gang gekregen.

Eindelijk kwam er een eind aan het wachten. Zomaar in het midden van de zaal verscheen Heather, die verdwaast om zich heen keek, even later gevolgd door een even verdwaasde Boromir. Dus Caine had hun dood toch weten te voorkomen…. Niet alles is wat het lijkt.
En Benedict, Dworkin, Julian en Corwin verschenen. En alle andere verdwenen familieleden. Bijna allemaal even verdwaast en verbaasd. En die arme Dalt…. Daar was hij nu, temidden van hen die hij haat.
Alleen Corwin scheen te weten wat er was gebeurd en probeerde ieders aandacht tevergeefs te vertrekken. Dworkin riep uit: “Oh, dit is dus het geheim van Caine!” Jawel, publiek geheim nu.
Gérard, een enorm gespierde grote vent, ging naar Boromir toe en begroette hem enthousiast. Boromir riep uit: “Pa! Maar je was toch dood?”
“Eh ja… nou nee. Ehm, dat was een plan van Caine,” probeerde Gérard hem uit te leggen. Aha, nu hebben we na de Random plannen ook te maken met Caine plannen. Waarom denk ik nu dat deze geheel anders zullen zijn dan die van Random?

Caine kwam gewoon binnen wandelen. Nee, hij was niet dood en nu was het tijd om iemand te gaan verrassen. We moesten elkaar een hand geven en in een kring gaan staan. Arme Dalt. Hij regelde het zo dat hij tussen Rexenor en Ronardo stond. Caine drukte wat knopjes in om de armband die hij nog steeds droeg en we werden geteleporteerd.

We kwamen uit in een grote steencirkel, inderdaad zoiets als de Stonehenge, maar dan meer intact. In het midden stond Brand, die druk bezig was met magie. En toen daar de hele familie levend en wel verscheen, schrok Brand enorm en veranderde in een vrouw, Jasra! Iedereen lachte haar heel hard uit, Caine zei haar dat hij haar nooit en nooit meer wilde zien, ze moest zorgen uit zijn buurt te blijven. En als zij ook maar één vinger zou uitsteken naar de familie, dan zou hij haar en haar hele familie vermoorden. Iedereen wist dat Caine daar de waarheid sprak en Jasra ook. Hij liet haar een kaart zien, die ze moest gebruiken en ze verdween.

Intussen had Dalt een kaart van Rinaldo in zijn handen en siste: “Haal me hier weg!
Hoezo, je bent in Amber…?” Hij liep weg, Ronardo rende hem achterna en overhandigde hem een kaart. Ronardo ging weer terug en Llewella ging nu achter hem aan en praatte met hem.

Alle anderen kwamen, weer door elkaar een hand te geven, terug in het paleis, waar bijna niemand meer was, behalve Fiona en Dierdre, Random, Vialle, Coral en Rinaldo die zichtbaar opgelucht waren toen wij arriveerden.
Caine drukte wat knopjes in op zijn armband en verdween samen met zijn dochter. Sand en haar knappe broer Delwin waren ook weg, net als Dworkin, Rinaldo en Coral.

Het gevoel dat we in de tijd hadden gereisd werd steeds vager. Tijd reizen is toch helemaal niet mogelijk? Fiona zei dat er geprutst was aan haar project.

Flora en Rexenor hebben nog even een grote, vrij strenge man met donker haar in de zaal gezien, volgens Flora haar vader. Ze hebben niets tegen de anderen gezegd. De man verdween ook weer.

Ronardo hoort dat zijn vader nog leeft. Natuurlijk, hij is toch nooit dood geweest…. Ook heeft hij een heel gesprek met Bleys, die hem uitnodigt bij hem thuis, zodat Ronardo kan zien hoe een huis ingericht met smaak er eigenlijk uit ziet en kan kennis maken met de vriendin van Bleys. Hij kent Ronardo’s vader ook.

We werden voorgesteld aan Boromir door een trotse Gérard. Hij zei van Caine te hebben gehoord dat wij zijn zoon hadden gered en daar bedankte hij ons keer op keer voor.

Random vond dat het de gelegenheid was voor een feestje.

1 comment:

  1. Zooo lang geleden dit hé? leuk om weer 's te lezen :)

    ReplyDelete

Iets toe te voegen of op te merken? Graag!