Saturday 26 March 2011

4. Kennis maken met familie

Ze hebben hun kamers toegewezen gekregen. Ze horen harde stemmen in de hal, er wordt geschreeuwd door onder andere Merlijn. Ze luisteren en kijken mee. Een zeurende huilende stem zegt dat het Merlijn’s schuld is en hij komt wraak nemen. De ander blijkt Jurt te heten en ‘ze’ is nu weg. Merlijn zegt dat er voor haar minstens tien anderen zijn en trekt zijn zwaard wanneer Jurt alweer zegt dat hij wraak komt nemen.
Jurt mist een oor, lijkt qua trekken op Merlijn. Hij heeft een soort apparaatje op zijn oog en vecht wanhopig met een tweehandig lichtgevend zwaard. Merlijn speelt met hem, Jurt moet door dikke soep heen werken. Merlijn speelt vals met een lichtgevende ring.
Jurt huilt dat hij Julia terug wil en er wordt flink gehakt. Het gaat zo een tijdje door, Jurt valt op de grond en Merlijn geeft hem een schop. Dan doet Merlijn een spreuk, Jurt wankelt en verdwijnt. Hij geeft de bediende opdracht om de kwijl, gebroken tanden en het bloed op te ruimen.
Lucas loopt naar Merlijn toe die zichzelf cognac aan het inschenken is. Merlijn legt uit dat Jurt zijn broer is en Julia zijn ex. Jurt heeft haar van hem afgepakt. Hij had haar het eerst, alles ging heel goed tussen hen en toen kwam Jurt. Julia is heel mooi, wil waarschijnlijk weer naar Merlijn terug maar hij wil Jurt niet in de weg zitten. Jurt geeft Merlijn van alles de schuld, de slechte jeugd, het feit dat zijn moeder hem niet ziet zitten als zoon.
Lucas krijgt ook cognac. Jurt heeft veel pech. Hij is de jongste, wordt door Dara gezien als ongelukje en mislukt. Lucas vindt dat vervelend voor Jurt. Zijn oog en oor is hij verloren tijdens een gevecht met Merlijn. Hij is een shapeshifter, hij zeurt. Als een weerwolf? Nee, shapeshift is iets dat alle Chaosieten kunnen. In bepaalde kringen vinden ze dat niet netjes.
Jurt is een sukkel, heeft een zwaard opgedoken en gebruikt het dan tegen Merlijn. Deze heeft hem net verslagen en toen is hij vertrekken. Ze praten het een andere keer uit, Merlijn is de slechtste niet. Jurt is een probleem. Dood maken is geen optie, dat vindt zijn moeder niet goed. Ze heeft wel altijd aangezet tot competitie. Lucas vraagt zich af of Jurt te gebruiken is in de Brand zaak. Weinig nut, loopt altijd in de weg. Hij was toen hij geboren was al niets. Als klein kind was dat nog duidelijker. Merlijn denkt dat Dara dat gevoel ook had. Ze is nogal trots op Merlijn.
Hadden ze een groot gezin? Hij is opgegroeid bij zijn moeder in Chaos met Despil en Jurt. Despil is ook mislukt, maar minder zielig. Dara vindt hem mislukt daar hij helemaal niet kan vechten in tegenstelling tot Merlijn. Zaagt van dik hout planken en Jurt is ook wat langzaam hè… een beetje een retard ook. Oh, een downie, zegt Lucas. Hadden ze ook bij de politie. Lucas vertelt over de problemen bij hen in de stad. Waren er ook superfiguren, wil Merlijn weten. Vampiers. Pakten ze aan met bommen bijvoorbeeld. Merlijn gaat naar bed, is wat moe van het gevecht en de reis van vandaag. Lucas gaat dan ook. Ze hebben een droomloze slaap en de volgende ochtend worden ze wakker van de gong. Het is een uur of negen.
Remus gaat als panter rennen in de renbaan. Heerlijk shapeshiften, echt geweldig om te doen. Voor het ontbijt gaat iedereen in bad, de panter is nu weer Remus.
Lucas is in armour. Merlijn wenst ieder een goede morgen. Maakt zijn excuses voor de vorige avond en legt uit wat voor retard en mislukkeling zijn broer is die nooit doet wat hij zegt. Remus stelt voor dat hij aan Jurt vraagt of hij mee kan helpen. Merlijn kijkt stomverbaasd.
Er wordt wat gepraat over ieders jeugd. De gordijnen van Lilias’ moeder, de duimschroeven en onthoofdingen van Merlijn’s en Lucas’ achtergrond. Remus vindt het waardeloos om mensen te martelen zonder reden. Dat is geen gewoonte, zegt hij. Dara zou eens naar een spirituele dokter moeten gaan. Daar is ze vaak geweest, zegt Merlijn. Zo te horen heeft ze hulp nodig, zegt Remus. Moet hij niet tegen haar zeggen en ze doet dat alleen tegen de vijand en personeel dat niet wil luisteren. Merlijn is minder ambitieus dan Dara. Hij wil rust, zijn vader uit de cel halen en gezellig met hem vissen en uitgaan. Af en toe op artefact jacht, een luxe leventje.
Lucas is onder erbarmelijke omstandigheden opgegroeid, anderen werden afgebeten en uitgezogen. Hij heeft het goed gehad. Remus herkent dat van bepaalde dieren, maar dan is het noodzaak. Merlijn geeft het advies om een vampier meteen aan te pakken wanneer hij Lucas lastig valt en heeft een aantal tips. Er zijn meerdere soorten, Merlijn kent er heel veel… zoveel films gezien. en boeken gelezen. Oh, een boek heeft Remus ook eens gezien, iets met runen.
Merlijn geeft hen een bijzondere troef die voorop moet liggen. Voor wanneer je in moeilijkheden zit en snel weg moet wezen. Dat is van een plaats die voor de meeste mensen niet bestaat. Het is van een sprookjesachtige wereld en van daaruit kun je iemand troeven of wachten tot Merlijn hen komt halen. Dat is zijn wereld. Lucas vindt het vreemd dat Merlijn hen vertrouwt terwijl hij hen nog maar zo kort kent. Het ontstaan van de wereld was een ongelukje. Merlijn was onder drugs en was plotseling in die wereld.
Remus weet van paddestoelen waarvan je gaat hallicuneren. Iets waarvoor ons soort mensen voor moet oppassen, zegt Merlijn. Wanneer het vrede is zal Merlijn uitzoeken voor Lucas hoe hij een wereld kan maken. Merlijn is niet zo lang in die wereld geweest, er zijn allemaal monsters die je verzint… nachtmerrieachtige dingen. Op zich is de wereld heel vriendelijk.
Merlijn stookt hen expres een beetje op. Hij wil ze dan één voor één spreken en kijken wat de talenten zijn en ervoor zorgen dat ze training krijgen. Hij vertrouwt slechts een paar mensen in deze wereld. Ze worden afgeraden om Brand te vertrouwen, dat is een mooiprater en een pestventje. Hij was zelf bijna in de praatjes getrapt. Trachtte Merlijn aan zijn kant te krijgen. Klinkt als de vader van Lucas die macht heeft. Deze bestuurt heel Metropolis. Sommige mensen denken dat ze god zijn. Een goede definitie voor Brand die zelfs tempels voor zichzelf heeft op laten richten. Ze moeten les gaan krijgen om ons te verzetten tegen dat soort mensen.
Het ontbijt is goed en uitgebreid. We eten goed, Remus shapeshift zelfs om meer op te kunnen.
Remus gaat meteen mee naar de trainingszaal op de uitnodiging van Merlijn. Hij speelt vreselijk vals. Remus past zijn technieken toe, al dan niet met shapeshift. Merlijn is wat beter in vechten, maar speelt vooral vals. Hij heeft het zwaard niet eens getrokken. Remus komt ver met shapeshift, Merlijn haalt van alles uit de kast en gebruikt ook de ring aan zijn vinger. Remus zegt dat hij wel vals speelt. Hij moet gebruik maken van de dingen waar hij goed in is.
Remus heeft geen aanleg voor magie, is wel heel erg sterk en gaat erg lang door. Merlijn ook, is niet moe. Hij vermoedt dat Remus mogelijk de Logrus kan gaan leren en hij kan ervoor zorgen dat hij een keer een Gebroken Logrus doet. Dat heeft als consequentie dat hij knettergek wordt, maar dat is niet permanent. Waarschijnlijk dan. Mogelijk wat aanleg voor troef, dat kan Merlijn hem ook leren. Met die ring kan Merlijn vooral veel magie. Remus zou zijn geest sterker kunnen maken, dat is iets waarvan Brand misbruik gaat maken. Daar zit de zwakke plek van Merlijn zelf ook een beetje. Hij moet het onder andere hebben van spullen. Remus zou kunnen denken aan machtswoorden, Merlijn heeft er om mensen en machten te storen. Merlijn heeft ook iets dat voor hem vecht. Hij gooit iets naar Remus toe dat hem begint te wurgen. Hij tracht het af te weren, trekt het eraf. Het is een magische wurgkoord dat tegen Brand ook goed werkt.
Lucas is de volgende. Aanvallen op welke manier dan ook. Met het zwaard dan maar. Alleen resultaat telt. Lucas is veel sterker en Merlijn doet zijn best uit de buurt te blijven. Hij is ietsje beter in vechten. De kruisboog wordt ontweken en Merlijn wordt niet moe. In zijn buurt gloeit er iets op aan zijn hand, het dikke soep effect dat het heel moeilijk maakt. Met martial arts komt hij er ook niet door, Merlijn roept dan om te stoppen. Hardnekkig, zegt hij.
Lucas is gruwelijk sterk, neemt tegenstanders fysiek te pakken en hij wint. Zijn zwakke plek is duidelijk magie. Hij kan ook met technische wapens omgaan. Zwaardvechten kan Merlijn hem trainen en nog wat manoeuvres. Hij heeft aanleg voor shapeshift. Leer wat powerwords, raadt Merlijn hem aan. Lucas schiet liever. Verbeter dan je kruisboog. Lucas kan scientist worden. Er is een lab in het kasteel, daar mag Lucas gebruik van maken. Misschien kan hij iets in elkaar knutselen dat magie saboteert. Hij laat het levende wapen zien, een slangetje om zijn pols dat in staat is om te wurgen. Het kan sluipen en op de loer liggen. Een familiair is dat, ook iets voor Lucas. En ontwikkel je sterke punten, je kan zo sterk worden als Gérard.
Dan Lilias. Ze vecht niet, kan ze niet. Merlijn oordeelt dat ze geholpen kan worden met troef en magie. De vinger gloeit op en de dikke soep ontstaat. Lilias doet een ‘stun’ en het gevoel is weg. Ze heeft een sterke geest, denkt hij. Haar powerwords zijn sterker dan hij. Ze kan zich verzetten tegen de praatjes van Brand. Hij gaat die training niet zelf doen. Ze zou Patroon kunnen leren, hij weet een gebroken Patroon te vinden. Dat is macht waarop je je kunt afstemmen. Ze moet ook leren vechten. Er zijn wezens die kunnen helpen. Vogels bijvoorbeeld, ze kent die beesten van de jacht. Zijn woudoom heeft zoiets en het is een stiekem wapen dat bij een magiër past. Merlijn heeft moeten leren omgaan met zwaard van vader. Hij heeft een project om een magisch wezen te maken. Een golemachtig ghostwheel project. Ze hebben tijd zat, beweert hij, Lilias trekt in twijfel of die gevangenen daar nog lang kunnen zitten.

Aan de koffie met Merlijn. Wanneer wordt er begonnen met de beïnvloedingslessen? De stiefbroer is goed in zowel beïnvloeden als in de lessen. Hij is geen prater, doch vragen kunnen gesteld worden. Hij kan stug overkomen, ze moeten geen domme vragen stellen. Met een troef haalt hij Mandor door, ook knap en netjes vooral. Keurige kleding, broek in de vouw, kort blond haar, tamelijk lang, een stijve hark en doordringende ijsblauwe ogen. Lijkt totaal niet op Merlijn.
Ze krijgen een koele hand van Mandor. Niet sterk doch stevig. Lilias een handkus met buiging. Ze wordt gezien als dame. Mandor wil koffie. Merlijn legt uit hoe hij hen heeft opgedoken in een gekke Schaduw. Klein, een paar landen, afgesloten. Vast niet de bedoeling er binnen te komen, zegt Mandor. De drie woonden er gewoon, ze zijn vast familie. Mandor vermoedt dat ook. Merlijn stelt dan de vraag over de training. Ha, de basistraining van Merlijn is trouwens ook nog niet klaar. Wanneer hij Brand tegenkomt, likt hij zijn schoenen. Merlijn wil ook zijn training wel vervolgen. Niet alleen Brand beïnvloedt gemakkelijk.
Mandor wil dan met de drie praten, raakt het hen wel? Wat ze wel eens tegenkomen zijn kinderen van mensen die niet in staat zijn geweest om hun kinderen op te halen. De drie hebben surrogaat ouders en mogelijk is er iets met de echte ouders gebeurd. De ouders prefereerden het blijkbaar om hen bij elkaar te zetten. Met een beetje pech kun je rechtstreeks familie zijn van Brand. Remus heeft Sawallachtige trekken, Lucas ook iets, Lilias meer dan de twee anderen. Mandor vermoedt dat iemand van Sawall hen daar heeft opgeborgen.
Dan krijgt Merlijn er een beetje van langs. Alles leuk en aardig, grootse plannen, maar eigenlijk hobby’t hij alleen maar wat. Waarom gaat hij niet eerst zijn vader bevrijden, waarom dat omslachtige gedoe?
Lucas vraagt zich af of je wel iets hebt aan ouders die je ergens hebben opgeborgen. Het maakt hem dan ook niets uit wie dat zijn. Mandor heeft zijn kinderen ergens goed opgeborgen en die ziet hij ook niet elke dag. Hij wordt vervolgd en gezocht. Lucas vraagt hoe hij dat heeft gedaan, zijn zijn kinderen ook bij een hufter? Mandor glimlacht. Nee, zijn kinderen zijn niet bij een hufter. Mogelijk ging er iets mis dat Lucas’ ouder niet heeft voorzien. En Lucas leeft nog.
Er is een eeuwenlange oorlog tussen de families van Chaos en Amber en er zijn banden onderling. Het is zo kunnen lopen doordat Amberieten zich aan de Chaos kant schaarden. Het doel van Brand was mogelijk om de macht van Amber te doorbreken en een nieuw Patroon te scheppen. De familie Amber heeft verloren en de drie roodharige Ambers zijn nu de baas. Eigenlijk is Chaos de baas. Koning Swayvill, een tiran. Hij heeft zijn concurrenten uit de weg geruimd. Oberon is waarschijnlijk niet dood. Swayvill moet ook vertrekken en daar is Mandor mee bezig. Ze hebben een kandidaat voor de troon en die wil niet. Mandor vindt Merlijn geschikt, Dara ook. Mandor wil geen koning zijn, hij is liever de macht achter de troon. Dara doet de legers en Merlijn hoeft alleen een bruid te zoeken. Merlijn is beter in magie dan Mandor, maar troef.. het zelf maken gaat best snel, zegt Merlijn. De drie krijgen een troef van Mandor die gewoon sterker aanvoelt en af is, anders dan de troeven van Merlijn.

Ze moeten meekomen voor de les. In de kelder worden fakkels aangestoken en ze moeten in een zilveren cirkel gaan zitten. Mandor klooit wat met kaarsen en legt uit dat de cirkel een bescherming tegen invloeden biedt, onder andere tegen demonen. De rillingen lopen langs de rug. Zilver werkt prima, je moet geen dingen veranderen die goed werken. Corwin zal in zijn jonge jaren wat gehobbiet hebben met demonen, stom.
Ze moeten in kleermakerszit in de cirkel zitten. Op een standaard staat een dennenappel vormig kristal dat rond draait. Ze gaan kwetsbaar zijn, geestelijk. Een hypnotische basis. Eerst het onderbewustzijn trainen.
Voor Lilias zal het niet gemakkelijk zijn om haar geest open te stellen, vermoedt Mandor. Merlijn moet zijn spullen afdoen. Liever niet, dan jat Mandor zijn Spikard. Mandor zucht en Merlijn doet van alles af. De kruisboog van Lucas is half magisch, half technisch. Misschien is zijn vader echt zijn vader, zegt Mandor. Merlijn zegt van niet, hij heeft grondig gezocht en geen aanwezigheid gezien van anderen. Het kan iemand zijn die niet gevonden wil worden, zegt Mandor. Merlijn weet ook niets van demonen hè. Er wordt wat gekibbeld, Mandor vraagt naar Jurt en zegt tegen Merlijn dat een keer op te lossen. Merlijn wil wel, Jurt zeurt alleen zo, nu weer over de verdwijning van Julia.
Ook voor Lilias is het niet moeilijk om haar geest leeg te maken als ze aan het gedrag van haar moeder denkt.

Ze worden wakker en zitten in de salon met koffie voor hun neus en een verfrist gevoel. Ze gaan even lunchen, uitgebreid met soep en broodjes en toetjes en taart. Ze hebben veel honger. Mandor legt intussen uit dat hij een soort trigger in het hoofd heeft gezet waarbij je je geestelijk terug kan trekken en een stemmetje in het hoofd zorgt ervoor niet te luisteren.
Ze moeten dat trainen, hij zal af en toe komen updaten en verder moeten ze zelf trainen door voor het slapen gaan tegen zichzelf te zeggen dat je weigert beïnvloed te worden door een andere wil. Consequent doen. Merlijn vergeet het steeds, geen tijd.
Ze hebben Mandor moeten vertrouwen. Op een dag hebben ze zijn lessen niet meer nodig. Mandor is zelf vatbaar voor Swayvill en Brand is echt goed. Het geeft je een kans. Ze kennen de drie niet en dan weten ze niet wat ze aan hen hebben. Mandor staat op de dodenlijst, wordt echt niet meer in leven gelaten wanneer ze hem te pakken krijgen. En ja Merlijn, Mandor kan echt vechten, heeft daar demonen voor ook. Kennis van demonen gaat Mandor hem niet leren, dat zal dan half half gaan. Sorcery is niet echt nodig.

Mandor dringt nog eens aan op een snelle bevrijding van de gevangenen. Merlijn kan immers tot in paleis Amber troeven in de buurt van de cellen. Vooruit dan, zegt Merlijn. Ze zullen snel moeten werken. Er zullen wachters zijn en mogelijke alarmsystemen.
Merlijn stelt voor om met een soort van plan te komen, goed idee van Mandor. Ze zullen niet weten dat we er zijn. Er zullen wachters zijn die uitgeschakeld moeten worden en de patrouille ook. En snel wegwezen. Brand is een troef, mogelijk zijn er alarmsystemen. Mandor gaat mee en houdt Brand bezig. Het is onbekend wie en of er meer zijn dan die drie. We komen niet direct bij de cellen en we kunnen er niet meteen wegtroeven. Het wordt vervelend wanneer ze Bleys of Fiona tegenkomen. Mandor kan Fiona niet aan. Bleys heeft spullen en Fiona is een machtige heks waar geen powerword op werkt. Fiona zullen we bewusteloos moeten slaan, in Amber werkt magie niet goed.
Mandor zal wat zonen erbij gaan halen die ook wat kunnen vechten. De boswachter is te bereiken, zegt Mandor op een opmerking van Merlijn, hij is alleen niet warm te krijgen om Corwin te bevrijden. Eric wil hij eventueel wel bevrijden, Deirdre ook niet zo. Over Caine hebben we het niet.
Ze leren spreuken aanpassen en iedereen zal troeftraining krijgen. Mandor doet het laatste, Merlijn aan Lilias het eerste en hij geeft wat shapeshift trainingen aan de heren. Ze krijgen ook een stuk rusting, een leren pak.
Lucas en Remus leren shapeshiften en vechten, zoals snel regenereren, zintuigen en reflexen beter krijgen. Remus is beter, ook andere vormen en Merlijn vindt dat alleen maar leuk. Mandor vindt shapeshiften niet netjes, zijn hele familie is zo. Ze zien het als zoiets als in je blote kont buiten gaan lopen. Mandor is als kind heel streng opgevoed. Hij is trouwens heel goed in Logrus, beter dan Merlijn. Er zijn meer mensen die raar zullen reageren op shapeshift. Oh, overleven is belangrijker dan wel of niet shapeshiften.
Troeven gaat moeizamer, ze krijgen een troeftraining om snel weg te kunnen troeven. Dan een gevechtstraining, Lilias leert ontwijken en uit iemands handen blijven. Als magiër is ze ondersteunend en moet mensen helpen met magie.
Ze leren een truc om snel te leren troeven, door middel van een schets snel naar de bovenverdieping zien te komen.
Merlijn neemt Lucas mee naar het lab van zijn vader en adviseert hem wat rond te neuzen. Misschien ligt er iets waar hij wat aan heeft. Corwin heeft van alles rond slingeren. Van soldeerbouten tot zaklampen. Niet alles is technisch, soms ook half magisch. Alsof Corwin met van alles bezig is en niets afmaakt. Hij zoekt naar iets als een torch en iets dat metaal aantast. Ook een aantal technische bronnen zoals een mr Fusion waar allerlei ingegooid kan worden en dat omzet naar energie. Ook is er een soort knijpkat en dat soort dingen. Hij heeft dan een hoop troep van Corwin. Lichtversterkers, stuurraketjes en wat dan ook. Hij vindt een ander mechaniek voor zijn wapen waardoor de luchtdruk hoger wordt. Misschien ooit te combineren met de knijpkat. Er is ook iets als Gauss rifles.
We hebben alweer honger en er is wildbraad op het menu. Veel wijn, geen idee waar het vandaan komt. Toetje toe, chocoladepudding. We gaan dadelijk Corwin bevrijden, Lucas eet normaal nooit zoveel als hier.
Dan trekken ze hun rustingen aan, Mandor haalt zijn zoons erbij en komt terug met drie knappe en enthousiaste jongemannen. Owen, Randal en de meer bedaarde Iestyn. Ze lijken aardig, Iestyn afstandelijk. Hartelijke begroetingen, Lilias wordt gezoend door Randal en Owen duikt meteen achter zijn vader nadat hij Lilias een hand gegeven heeft. Iestyn is gewoon vriendelijk. Owen is trouwens ook sterk, denken de heren. Owen vraagt of er dieren mee moeten. Dat hoeft niet, het wordt een bliksemactie. Hij heeft een valk en honden, vertelt hij op een vraag van Lilias. Dat zijn zijn compagnons en Mandor houdt meer van demonen. Randal draagt een verband om zijn nek met bloed. Waarschijnlijk opengehaald door iets, door een beest. Het is alweer dicht, dat was een raptor die snel is en Randal was niet beter van zijn vorige verwonding. Randal heeft ze opgezocht in Arden, zegt Owen. Te enthousiast, zegt Mandor, Iestyn verklaart hem voor gek en Owen heeft dat al eens gedaan.
Merlijn gaat ons allemaal troeven, Mandor wil dat ook doen. We houden elkaar vast, Lilias wordt vastgehouden door Randal en Iestyn.

De troef is wat somber en even later staan we tussen de tombes. Hier komt nooit iemand. De tombe van Oberon is leeg, in de twee tombes van Caine liggen lijken. We stellen onze machten bij, hier beneden zit het Patroon dat nu echt verziekt is door Brand. Het is beter Patroon van Merlijns vader doen of een Gebroken Patroon. Mandor raadt af om een troef te worden, je levert iets in aan persoonlijkheid.
Het is de bedoeling wachters uit te schakelen die allemaal onder invloed staan en zich dood vechten. Halve zombies. Liever bewusteloos maken dan doden, het is niet hun schuld. Het zijn gewone wachters, zelf Lilias kan ze aan. We maken ons zorgen over hun vermogen alarm te slaan. Het rotgevoel wordt sterker en we moeten opnieuw aanpassen. Halt, wie is daar en ‘oef’. Mandor haalt een metalen bal terug. Interessant, zegt Lucas, Merlijn gooit iets. Het slangetje komt terug.
In een zijgang gaan we verder naar beneden waar de cellen staan. Twee wachters liggen op de grond. We lopen langs de cellen, we zien iemand die veel op Merlijn lijkt en op een brits zit en een lange baard heeft, pap reageert niet. Het kan beveiligd zijn. Iestyn doet magie om de beveiliging te testen en er verschijnt een kleine roodharige vrouw in de gang. Er vliegt van alles die kant uit. Dan gaat alles in slow motion, we worden traag, ze kijkt fel en draagt op om te stoppen. Iestyn stopt, zijn magie valt uit elkaar. We zijn verlamd, iedereen stopt, Mandor haalt de ballen terug, Merlijn het slangetje terug. Dit is een valstrik, zegt Fiona. Dat is Corwin niet. Merlijn trapt overal in. Randal rent weer richting Fiona, ze is evil. Hij wordt nog steeds vertraagd. Fiona gaat ons helpen. Die Corwin is een projectie, ze loopt langs ons heen. Ze heeft rood haar, draagt een groene jurk met een wit randje en ze is bloedmooi. En klein. Heeft een dik shield en meerdere lagen magie om zich heen. We kunnen haar wel aan, zegt Iestyn. Een andere keer dan.
Ze loopt een eindje de trap op, opent een deur en daar is een gang met cellen en een heleboel wachters. We zetten vast, onthoofden en ze gaan dood. Van Fiona moeten ze dood omdat ze haar gezien hebben.
Hold gaat moeizaam, ze zeggen niets. Fiona is dus een teringwijf, concludeert Lilias. Fiona concentreert zich en zegt tegen Iestyn dat een beveiliging afgaat. Ze mogen doen wat ze moeten doen. Dan kunnen ze de eerste gevangene bevrijden. Corwin heeft inderdaad een baard en is verwaarloosd en schrijft. Lucas tast het metaal aan en de deur kan ingeramd worden. Corwin is verbaasd en zegt iets. In de cel is helemaal niets. Er zijn nog een aantal andere mensen. Eric is een beetje somber en maakt dat hij weg komt. Hij kijkt onaangenaam verrast naar het bloedbad. Mandor krijgt dan de schuld. Ook is er nog een vrouw, Deirdre en deze is gemarteld. Ze komt verzwakt en strompelend de cel uit.
Er is een jongedame met groenig haar, verfomfaaid, 1.65, knap, niet gemarteld, Leani. Dan een grote brede kerel, 1.82 meter en donker haar, verzwakt en gemarteld. Hij lijkt wat op Gérard. Dit is diens zoon Thorvald. Dan een 1.83 meter lange blonde man, gemarteld met uitgedrukte sigarettenpeuken en heel verzwakt, Oliver. Tot slot een hele mooie dame met blond haar die onmiddellijk de cel uitgehaald wordt door Remus. Nou ja, cel… het is meer een luxe kamer. Athena is dit, 1.64 meter, blond krullend haar en diepblauwe ogen.
We sjouwen de trap op en er gaat een alarm af. We rennen de trap op en via de tombes zijn we snel weg dankzij Mandor en Merlijn. Net op tijd en het dwingende van Patroon wordt zo dwingend dat we niet meer weg komen bijna, iemand manipuleert.

We komen aan in het kasteel en Mandor neemt ons allemaal mee naar een andere wereld. Dit is heel ver weg, er hangt magie. Hier zijn we veilig, dit is ons vroegere huis, zegt Mandor. Randal herkent de waterput… van binnen, zegt Owen. Twee troefstappen zijn te volgen, maar Mandor heeft dit beveiligd. Dit is een oud fort met een aangebouwd stuk landhuis.
Eten en drinken worden geïmproviseerd, er zijn bedden. Athena en Corwin kunnen goed praten. Er wordt wat verzorgd door Remus en Lucas en Randal en Owen. Randal weet exact wat waarvoor alles bedoeld is en heeft zelfs de benodigde drankjes en zalfjes.
Wij spreken na. Thorvald zit in de cel om zijn vader te dwingen trouw te zweren, Thorvald heeft geweigerd trouw te zweren en mee te werken. Voor Deirdre geldt hetzelfde. Athena is goed behandeld vanwege moeder Flora. Swayvill is een vieze oude vent. Oliver is een zoon van Random. Weigerde waarschijnlijk ook. Eric en Corwin hebben zich ook laten martelen en dat werd vervelend voor Brand. Corwin zit ermee dat Deirdre gemarteld is. Wat deed Fiona bij ons? Misschien vindt ze Brand ook een etter. Ze zou over kunnen lopen. Misschien kan ze dat niet. Misschien heeft Fiona ook kinderen die worden vastgehouden. Eric is wat somber. Corwin denkt dat we gaan winnen. Benedict is al heel lang weg. Caine ook.
We hebben Julian nog, zegt Mandor. Corwin maakt daar meteen een negatieve opmerking over. Owen, Randal en Iestyn zijn verontwaardigd, want Julian is hun opa.
Despil moet ook bevrijd gaan worden, dat gaat haast krijgen nu, zegt Mandor. We gaan niet wachten, we overnachten hier en dan naar paleis Chaos. De tijd gaat hier iets sneller. Hij gaat ons daar neer zetten. We kunnen er altijd nog Dara bij halen. Dat escaleert, zegt Eric. Corwin zegt dat ze aardig is. Despil is haar zoon, ze kan wat Hendrakes mee nemen. Randal stelt voor om Jurt mee te laten helpen. Laten we Coral en Dalt vooral niet mee nemen, maar Julian dit keer wel. Doen we niet, zegt Corwin. Die houdt niet van Chaosieten. Owen stelt voor het hem gewoon te vragen.
Athena weet van niets en kan niets en zit alleen maar mooi te wezen. Mooie rondingen, prachtige blauwe ogen en lacht veel en heeft niets nodig. Verplegen kan ze goed. Ze is toch Amberiet. Ja, haar moeder is Flora. Patroon kan ze ook niet meer. Niemand heeft dat meer sinds Brand dat heeft veranderd. Merlijn en Corwin hebben ook Patroon. Hun eigen Patroon. Dat wrak, zegt Eric. Nee hoor, het is jong en dynamisch en ouder dan dat van Brand. Eric vindt het knutselwerk. Mooi symmetrisch, niet afgeraffeld en niet te vergelijken met het Patroon van Brand. Dat van Corwin is lief. Jong en dynamisch. Hij heeft het andere niet gerepareerd. Hij heeft snel een nieuw gemaakt. We moeten niet meer op Patroon rekenen. We lopen allemaal zijn Patroon en dan kunnen we dingen doen. Zoals reizen door Schaduw en manipuleren. In de kelder is een eerste afspiegeling en is nu van Brand. Lilias noemt Corwin’s patroon plagiaat van het origineel en Corwin is geschokt. Lucas heeft het zelfs over een zelfbouw. Volgens Merlijn was het Eric of Caine, de vader van Lucas. Eric herkent hem als een kleinzoon. Wie is dan zijn vader of moeder? Corwin kijkt fronsend naar Lilias, ze is toch geen kleindochter van hem? Dat moet je weten, zegt Mandor. Eric moppert over rare invloeden, omgaan met een Chaosiet, kan hij niets aan doen. Eric is boos dat hij gered is door Mandor.
Corwin zegt nagedacht te hebben over het betrekken van Julian, dat is niet nodig. Hij en Julian hebben een niet uitgepraat probleem. Gaat het over dat glas wijn? roepen Randal en Owen. Owen is echt boos zelfs. Was dat het hele conflict? De adder en spijker worden ook genoemd. Iedereen roept dat dat Random was. Maakt niet uit, zegt Corwin. Met dat glas wijn is nu ongeveer 223 jaar geleden gebeurd. Merlijn zegt voorzichtig tegen zijn vader dat Julian aardig moet zijn, doordat hij geen trouw heeft gezworen aan Brand.
Corwin wil dan zijn zwaard terug, Merlijn geeft hem het zwaard met een zucht terug. Hij heeft zelfs getraind. Corwin gaat een zwaard voor hem regelen. Eric mist ook een zwaard. Eric weet ook niet wie Lucas’ vader of moeder zijn. Hij heeft een dochter en een zoon… nou ja, hij heeft twee zonen en twee dochters. Hij hoopt dat ze nog in leven zijn. Lucas vertelt over zijn vader dat deze een klootzak is die denkt dat hij god is. Eric kijkt naar Mandor die met zijn ogen rolt.
Lucas praat verder over zijn afkomst. Hij heeft dus een ouder die iets gehad heeft met een zoon of dochter van Caine mogelijk. Merlijn vertelt trots hoe hij dat heeft uitgezocht. Mandor zegt dat er mensen zijn die daar beter in zijn.
Eric is blij dat hij uit de bak is. Mandor weet dat er een andere methode is dan troeven afkomst te laten uitzoeken, die overigens ook niet eenduidig is. Mandor is niet onze ouder en zijn zoons ook niet. Eric denkt dat we in de derde generatie zitten. We hebben ook Amberietenbloed, Mandor denkt aan Sawallbloed, dat is niet zo best, zegt Eric. Sawalls worden nu opgejaagd in Chaos, Brand kwam hem dat blij vertellen. Merlijn is een aangenomen zoon van Gramble Sawall.
De Sawall familie wordt dus gezocht. Corwin heeft Despil wel eens gezien, de tovenaar die niet kan vechten. Corwin heeft niet veel kinderen. Eric zegt dat hij een hoop zonen en een paar dochters heeft. Corwin heeft Merlijn. Die rare is ook van hem. Jurt is niet van Corwin. Ze lijken op elkaar, zegt Remus. En ze hebben dezelfde smaak in vrouwen. Broers willen elkaars dingen hebben, zegt Remus. Merlijn ergert zich aan het feit dat het gesprek steeds over Jurt gaat.
De zonen van Mandor zijn inmiddels afgehaakt en zitten met hun drieën in een hoekje jeugdherinneringen op te halen. Athena wil met Lilias gaan wandelen en dat doen ze. Ze kent Randal wel die nu doet of hij haar niet kent. Misschien zijn ze familie. Wie weet… zusjes! Eerder nichtjes, denkt Lilias. Athena complimenteert haar met haar rusting en haar haar is leuk. Athena heeft wel magie trouwens. Na een tijdje keren ze terug.
Er is een discussie over wie alles gaat regelen. Het komt erop neer dat Mandor de baas is, want we zijn bij Mandor thuis. Zelfs de ouderen schikken zich. Mandor haalt dan Julian erbij gehaald. De 3 kleinzonen zijn blij, vooral Owen.
Julian komt over als sympathiek en stug. Hij krijgt van Lucas een stevige hand en deze stelt zich voor als Lucas George. Is hij een zoon van Gérard? Dat is zijn naaste broer, hij herkent de handdruk. Fijn dat Thorvald is bevrijd. Boromir, de jongere broer van Thorvald, zit bij hem. Ook aan Remus voorgesteld. Hij heeft iets bekends, bijna een kleinzoon van hem, maar dat kan niet. Hij weet al zijn kleinzonen. Hij heeft iets met dieren, verandert erin. Heeft verstand van kruiden, bomen en dieren. Hij is druïde. Misschien is het dat wat hij ziet. Het lijkt erop. Kleinzoon van Benedict. Hmm. Een combinatie van Benedict en hem is raar. En dan nog wat Amblerash. Julian zegt van niet. Of wel misschien. Lastig te duiden, misschien dat zijn shapeshift dat alles in de war gooit. Hij heeft een dochter die er kijk op heeft. Mandor had het daar al over, vond het niet nodig hen aan haar voor te stellen echter. Die kan dat zo bepalen, zegt Julian. Merlijn is ook een eind gekomen, roept deze en vertelt in geuren en kleuren hoe hij hen gevonden heeft. Julian is zeker dat Lilias geen kleindochter van hem is.
Mandor besluit uiteindelijk zijn vrouw erbij te halen. Corwin begint over dat het zo vreemd is dat een dochter van Julian met Mandor… Dan staat er een donkerharige dame die enthousiast begroet door haar zonen en haar echtgenoot die haar een poos niet gezien heeft. Corwin doet enthousiast. Morwenna gaat eerst naar de gewonden kijken. Athena begint over de soep die ze gegeven heeft. Erg goed, zegt Morwenna. Dan maakt ze kennis met de nieuwelingen. Ze heeft een tarot, magische kaarten.
Lucas: kleinzoon van Caine en Eric. Er zit een Sawall wat verder weg en een directe Helgram in de familie. Eric en waarschijnlijk Caine is niet best.
Remus: kleinzoon van Benedict is zeker, ook ergens Sawall, mogelijk is hij een kleinzoon van Swayvill Amblerash. Dan raakt ze in de war, vraagt aan Julian of deze iets gehad heeft met een Clouddancer. Hij weet van niets, zoveel waren het er niet. Hij weet wel zeker van niet. Remus stamt af van een Clouddancer, 2 of 3 generaties. Ze spreekt het vermoeden uit dat een zoon of dochter van Julian iets met een Clouddancer gehad heeft of een kleinkind. Niet haar kinderen dus. Die combinatie maakt het waanzinnig interessant dat Remus druïde is. De familie Clouddancer is een soort Indianen. En nee, zij was het niet. Julian weet het niet om welk kind of kleinkind het gaat.
De kinderen van Swayvill is onder andere Bances. Nee, die is niet evil. Hopelijk is Remus een zoon van hem en niet van de andere zoon die een etterbak is. Swayvill heeft 3 zonen. De dochters van Swayvill zijn allemaal weg. Er zijn conflicten waar Mandor bij heeft geholpen.
Lilias is een kleindochter van Deirde en van een ouwe Sawall, van Julius. Duidelijk ook Jesby en nog een Chaos tak. Mandor wordt erbij gehaald omdat hij meer kennis heeft van die families. Ze heeft ook Archens bloed, dat is een aparte familie. Het vermoeden bestaat dat Lilias een dochter is van een kind van Deirdre van Amber en ene Marcus Jesby en een dochter van een kind van Julius Sawall en een onbekende Archens. Deirdre weet van niets, geen idee van welk kind Lilias dan een dochter zou moeten zijn.

No comments:

Post a Comment

Iets toe te voegen of op te merken? Graag!