Saturday 7 August 2010

110. Athena/ Ra/ Daniel Jackson

Rhexenor
De kinderen zitten in de achtertuin ruzie te maken, het hoogste woord wordt gevoerd door Cathrynn, Lenodas doet mee, Helena zegt dat ze geen ruzie moeten maken.
Hij spreekt ze aan op hun ruzie, de blonde Helena komt meteen klagen. Ze wil niet meer opgetild worden. Helena lijkt op hen beiden. Leonidas is qua gezicht Rhexenor en qua bouw vooral Corwin, een tikje Dyenne’s vader. Cathrynn is een mengvorm.
Jullie gaan weg hè, zegt Cathrynn. Dat raadt ik zo en dan ben ik de baas. Wat gaan zij doen als ze weg zijn, zegt Rhexenor en hoe weet je dat? Jullie zijn net weg geweest, jullie hebben het toen besloten. Wanneer gaat pap magie studeren? Jij doet alle moeite om dom te blijven. Zelfs mam heeft magie gestudeerd. Ik kan dat ook niet, ik heb er geen tijd voor. Ik moet heel vaak Shakira uit de moeilijkheden helpen immers. Ze heeft steun nodig. Hij begint over XTC en seks. Iedereen wordt rood. Alleen als Sientje erbij komt wordt het een puinhoop, zegt Cathrynn. Leonidas wil ergens gaan schieten, bij ome Benedict gaan trainen. Ja, het is de vijfde keer… ik heb andere ooms… hij wil dan bij opa trainen, ja, Nicolas. De pappa van mam eet alleen maar donuts in een wachtershok en schiet nooit.
Nee, hij wil geen boomslangen verslaan, gaat echt niet met die treehuggers Morwenna of Owen mee. En nee, ook geen piraten meppen met Gérard. Hij wil alleen naar opa of Benedict. Voor de variatie zou opa een idee zijn. Goed. Je mag. Leonidas kan nu zien van wie Cathrynn dat geklets heeft, van pap.
Helena had gedacht dat het zo leuk zou zijn met drietjes… je moet niet zo zeuren, Helena.
Ze hebben maar één broer die al hun vriendjes in elkaar mept en dat is Leo. Helena klaagt dat ze geen vriendjes heeft. En zij wil magie studeren. Cathrynn overschreeuwt dat ze eerder mag, ze is de oudste. Helena wil meer magie studeren en niet bij grote mensen in een school zitten. Die tovenaarsschool. En niet die stomme school in Begma. Dat zegt Shakira ook al. Ze wil naar die tovenaarsschool en regel dat. Hij weet niet over welke school ze het heeft en Helena verduidelijkt. Sien is eraf getrapt uiteindelijk. Wil je erheen met je grote zus? Die gaat daar niet heen. Cathrynn wil thuis blijven, ze is oud en wijs genoeg.
Benedict moet een sukkel zijn als Leo met hem optrekt. Helena vindt zichzelf geen kind en als ze magie beheerst, verandert ze de broer en zus in padden. Iemand vond het wel een aardige school, de zus van Boromir had het erover. Vraag het aan Gérard.
Rhexenor troeft naar zijn vader en kan meteen doorgehaald worden om te gaan schieten. Hij weet iemand anders. Wie dan, toch niet die Ronardo, alhoewel hij het wel nodig heeft. Leonidas, zegt Rhexenor. Nog veel te klein. Wat, al 12? Haal me maar door. Nicolas draagt een rubberen pak, ze zijn bezig met amfibie operaties. Oh, met Rebma? Ik mag nooit praten over geheime operaties. Jullie zijn groot geworden. Hij loopt naar Dyenne, jij bent natuurlijk de oudste dochter? De kinderen worden begroet. Hij heeft ze al zeker tien jaar niet gezien. Hij heeft honger. Het personeel krijgt opdracht om voor eten te zorgen. Het personeel luistert niet naar Rhex. Ze komen met een volle schaal kip en een lege schaal die Rhex vult met de hoorn. Ze eten tegen de klippen op, de kinderen gaan om de schaal heen zitten om niets te kort te komen,
Nicolas doet aan schieten. Hoe is het om opa te zijn? Voel je je nu oud? Nee, jullie hebben dat gedaan en ik wil niet dat hij dat zegt. Nicolas wil gaan vuistje drukken, het is net of we bij Gérard thuis zijn, zegt Cathrynn. Hmm, zo wil hij niet worden.
Hij klaagt wat over Deirdre, iemand moet haar een keer een goeie… nou ja. Als Dara een Benedict nazaat is, is Nicolas dat ook. Ik ben geen SS-er en heb wél gevoel voor humor. Rhex zegt dat het leuker is om met Dara te vechten dan met Iolanthe. Zeg, bederf mijn eten niet!
Leonidas moet zijn spullen pakken, maar opa gaat eerst diens verzameling wapens bekijken.
Helena wilde ook iets aan opa vertellen
Cathrynn doet leuke dingen. Gaat uit en jongens moeten altijd haar versieren. Ze stuurt ze dan naar Shakira en die stuurt ze terug. Leuk, intussen moeten de jongens trakteren. Verder hebben ze interessante gesprekken over mode, sieraden en een nepgesprek over paardrijden. Verder over jongens en ouders. Je moet iets gaan uitvoeren, vindt Rhexenor. Wat, bij Benedict studeren? Dat is saai! Ze gaat de Flora kant op. Die is pas echt dom, ze ligt de hele tijd topless aan het strand. Ze is wel eens wezen winkelen met Flora en Shakira. Die is aardig en daar heeft ze veel van geleerd. Over voorbehoedmiddelen en seks en twee jongens tegelijk. Cathrynn stelt voor dat zij dan bij Flora gaat logeren. Regel dat zelf, vindt Rhexenor. Hoezo, Helena hoeft dat niet zelf te regelen.
Rhexenor geeft haar een Troef. Cathrynn kan dat niet, ze kan alleen Shakira troeven. Ze concentreert zich, begint te zweten en ze troeft me zo terug. Ze was even bezig.
Helena is blij dat Cathrynn weg is, ze eist zoveel aandacht. Je hebt niemand voor mij getroefd.
Gérard wordt getroefd, is wild enthousiast, wil hem meteen doorhalen om piraten te meppen. Hij had laatst met Random het er nog over die ook iets op stapel heeft staan. Mijn vrouw en ik gaan op reis. Wat! Gaat je vrouw voor mij! Hij vertelt over Helena’s streven. Niet doen, ze kan beter een carrière in de marine doen. Carmel wilde naar de magiërschool in een stomme toren waar ze Boromir hebben vermoord. Dat heeft hij tegengehouden. Niemand doet magie, pure tijdsverspilling. Wat Gérard doet is Patroon en handig. Piraten kom je zo vanzelf tegen.
Stuur dat meisje gewoon naar Benedict, heeft hij met Carmel ook gedaan. Hij is nu thuis, Gérard wilde eigenlijk bij hem eten.
Martin wordt dan getroefd, die heeft zijn dochter er indertijd heen gestuurd.

Ronardo
Hij troeft naar Brand en heeft meteen contact. Hij is best ver met zijn cloack. Over deze troef mogen vragen worden gesteld. Hij vertelt dat zijn zoon mee wil schieten. Prima, het kan gevaarlijk worden. Het is niet echt geheim waar we mee bezig zijn. Ronardo vertelt dat Ra zwak is. Wurm je erin en we pakken hem. Brand moet wat anders doen nog, het kan zijn dat hij even niet helemaal bereikbaar is dan. Hij kan gemakkelijk contact verbreken.
Apollo zit beteuterd naar de kapotte boxbal te kijken. Ronardo vertelt hem het goede nieuws. Haal je spullen bij elkaar. Hij moet eerst de zwakke plekken bij Ra gaan zoeken.
Je moet je spreuken aanpassen en make up. Bleys heeft een spulletje, een papje dat je op jezelf smeert en dan past het zich aan. Hij zou er kunnen komen door middel van een Stargate. Hij weet er drie te vinden en heeft een adres. Ze zoeken hun wapens bij elkaar.
Moyra vraagt wanneer hij gaat. Morgen nadat ze met Shakira hebben gesproken.
Hij krijgt een troefcontact van Fiona. Ah, je bent weer thuis. het gaat een stuk beter nu met Henry en kom eens langs. Hij is alweer met alles bezig. Fiona vermoedt dat hij met dingen bezig zijn die niet helemaal koosjer zijn. ze kon hem laatst niet bereiken en kreeg er een vervelend gevoel bij. Hij moet oppassen met Brand. Je moet hem niet geloven. Hij liegt en verdraait de waarheid. Dat doen ze allemaal, zegt Ronardo. Ze verdenkt Brand ervan dat hij zijn vader heeft opgeblazen. Ja, maar niet helemaal. Jaja, zegt hij dat… hij vertrouwt alleen zijn moeder en vader,
Ze waarschuwt alleen maar zal zich niet bemoeien. Doe de groeten aan Moyra leuk dat jullie nog steeds bij elkaar zijn.
Hij zegt Moyra dat moeder hem getroefd heeft. Ze controleert hem altijd en waarschuwt hem. Ze bemoeit zich nooit met Sandra. Je bent haar lievelingetje. Ze controleert niet, ze maakt zich zorgen. Haar moeder vertelt haar wat ze van haar verwacht en zo niet, is ze boos. Ze doet toch niet wat ze wil.
Ze kunnen gaan schaken. Vindt ze saai. Hij wil bedschaken, seks dus. Jaja. Nog een wip voor vertrek.
Als hij terug komt wil ze met hem op zoek naar een fatsoenlijk huis. Ze snapt dat hij graag bij zijn buddy Rinaldo in de buurt wil zijn.
Goede seks, ze wil van alles en hij mag alles. Ze blijft hem opwinden, daar is ze goed in en ook beter in geworden. Ze zijn er allebei beter in geworden.
Als het licht wordt gaan ze slapen en dan voelt hij hoe er een Troef afgaat en sneakende voetstappen de trap op. Hij staat op en trekt een onderbroek aan. Hij ziet net hoe Shakira haar kamer op gaat.
Hij roept, deur open en ze ziet er erg slaperig uit… daar trapt hij niet in. Ze is nu moe en waarom slaapt hij niet.
Praten we hier op de gang? Ze wil aan het ontbijt morgenochtend praten en ze zal dan niet weg gaan. ze party’ed niet overdag. Ze geeft hem een kus, hij stinkt naar zweet en zij naar drank en sigaretten/
Hij droomt maar weet niet meer wat.
Laat in de ochtend wordt hij wakker, het ruikt naar eieren en broodjes. Alleen hij en Shakira zitten aan het ontbijt. Ze heeft wat wafels voor hem over gelaten. Ze party’ed graag voor haar vriendin, Cathrynn kan toch niet alleen gaan. Hij wil nu alleen het woord en hij lijkt op Benedict. Saai.
Hij zegt dat ze niet haar hele leven kan partyen. Haar mooie Amberleven en dergelijke. Ze heeft vaardigheden nodig die haar helpen zichzelf te verdedigen.
Je gaat me naar Benedict sturen.
Zij mag iets gaan doen met vechten, Troef of magie, Feniks of Patroon. Party alleen als je één van die dingen hebt gedaan. Heb je een leuke Power die niemand heeft?
De school van Morwenna, stelt hij voor. Die stomme Harry Potter school. Oberons’ Juweel dan, dat is leuk. Was goed in mensen manipuleren. Ze vindt mensen interessant. Ze doet een voorbeeld met jurk met stikfout. Klinkt als Patroon. Ze geeft hem een wafel met chocola, hij neemt een hap. Geen Patroon. Dat is Feniks.

Morwenna
De ring wordt Chapa’ai genoemd. Ze kunnen dicht bij de gate komen, maar Tierna regelt dat door tegen de directrice te zeggen dat ze met onderzoek bezig zijn. De cirkel is metaal, staat in een houder, het is een gladde cirkel. Er loopt een draad naar een schijf op een sokkel. Hoort bij elkaar. Ze hebben zo’n ding gevonden en iemand wist dat het een Stargate was. Deze ziet er niet verweerd uit. De sokkel kan open, er zitten draden in en dergelijke en een houder met kristallen die opgloeien. Het heeft iets magisch. Het zijn energiekristallen. Het kan een flinke klap hebben, dit is een console van iets. Er worden tekens ingedrukt en dan een geluid een alarmbelletje. Dat is hen ook eens gelukt, zegt de directrice en verlaat de ruimte. Ze drukken de code in, de bijbehorende tekens op de cirkel gloeien op en blijven aan. Morwenna drukt op de knop in het midden, ze zoeken dekking en een horen een vreselijke knal. Er sploesjt water en dan is er een spiegeleffect, het ding draait ook nog. Morwenna raakt de spiegeling aan en krijgt haar hand er niet meer uit. Het voelt koel. Ze meldt dit aan de anderen en gaat dan helemaal door de ring. Ze heeft het idee of ze door het heelal heen valt. Alsof ze moet kotsen en ze valt door een poort. Essilt en Tierna ook, die haar zijn gevolgd. Ze gaan met zijn allen over hun nek op het stenen podium en een sokkel.
Er is een landschap met bomen. Er is een pad, veel om het podium heengelopen.
Dit werkt normaal niet in Amber. Ze lopen over een pad, in de verte is een dorpje. Ze komen een boer tegen, ouderwets en hij kijkt verbaasd. E zijn reizigers door de ring. Het oog van de goden. Wat weet hij daarvan, vraagt Essilt. Eén keer per jaar houden ze daar het ritueel en ze hopen dat ze weg blijven.
Hij wil wijzen waar burgemeester woont. Hij draagt klompen en klost het stadje Ommershuizen in. Er is een muur gepland en deze is half af. Michiel wordt dan geroepen bij een huis. Er zijn hier mensen die een slimmerd nodig hebben en dat is hij. Arnold is niet de slimste. Zij huishoudster heeft meestal vrij, nu ook en ze krijgen thee. Essilt en Tierna willen meer weten van het oog van de goden en waar ze gebleven zijn. Het is niet echt een oog, zegt Michiel. Volgens de boeken hadden de goden een magische poort die ze hier konden laten uitkomen. Op een goeie dag kwamen de vijanden van de goden op een wolk uit de hemel. Eentje heette Thor. In de boeken staan overigens andere namen. Er is gevochten en de goden verloren. Ze hadden hun eigen slavendrijvers. Deze werkten in de mijnen in de bergen, er werd daar spul gedolven, ze hebben het spul niet nodig. Ze woonden hier in de tempel verderop. Er zijn boeken en aantekeningen en verslagen, ook mondeling. Michiel doet aan geschiedschrijving en verandert zo hier en daar wat. Een god die Benedict heet kan natuurlijk niet. En Loki was er ook bij. Ronardo was er ook bij.
De tempel was van Anubis en deze gold als een leiderfiguur onder de goden. Een gevaarlijke plaats met valstrikken voor mensen, je kwam meestal niet meer terug als je er naar binnen ging. Hij neemt hen mee naar de vallei met piramide en tempel. De vallei ziet er goed onderhouden uit. Michiel gaat terug naar het dorp.
Er is een bordje waar ‘verboden toegang’ op staat, hek om het gebied heen. Wat nu? Ze zijn geen van drieën erg goed met techniek.
Tierna weet iemand die goed is met technische dingen. Ze drukt wat knopjes in, concentreert zich en even later staat er een kerel met bruin haar, een bril, jasje en broek en een rugzak. Stelt zich voor als Daniel. Dr Jackson is expert in technische archeologie. Het is zijn afstudeerstudie. Hij zegt dat de piramiden landingsplaatsen waren. De Goa’uld zijn uitgestorven. Ze vertellen over de code die ze hebben gevonden en gebruikt. Oh, een Gate adress, waarom werd hij niet meteen getroefd? Hij is lid van een genootschap. Je kunt contact maken van de ene poort naar de andere en dan er doorheen gaan. Essilt ergert zich aan de wat onverschillige praat van de man waarmee hij het woord ‘troeven’ gebruikt. Hij vertelt dat deze piramide geen ruimteschip is, wel een landingsplaats.

Rhexenor
Martin lijkt vrij helder. Hij vroeg zich af wanneer hij getroefd zou worden. Je wilde immers een training gaan volgen in de Hunting Groudns over bommen. Ja, maar niet nu. Martin laat zich doorhalen. Nicolas komt naar beneden met Leo, hij vertrekt dan met Nicolas. Leo geeft geen knuffel, maar een hand. Ze worden groot. Martin lust wel een bier. Er wordt patat en rib uit de hoorn geschud en een bosbessenmuffin voor Dyenne.
Oh, de magiërschool. Ja, Sien was ook in Begma. Maar bedoelt Helena die strenge rotsschool soms? Dat was niets voor Sien. Mandor is erg streng en Morwenna zeurt. Zijn dochter was daar niet thuis. Al Rhex’ zijn dochter daar toch wil plaatsen, moet het tegenwoordig via die kanalen of Julia Barnes. Rhex heeft een warme Troef van Morwenna, dood. Dat gebeurt vaker. Toch? Hij troeft Mandor.
Leuk je te zien, zegt Rhexenor. Ach, het gaat wel. Je kunt niets vragen over Troef. Oh. Kan ik je doorhalen? Martin is hier ook. Hmm, ik moet er zwaar over nadenken. Ze zijn aan het eten, probeert Rhexenor het leuker te maken. Dank je, Mandor heeft al gegeten. Iets drinken dan. Doe maar geen pitdevil, gewoon bier. Je hoeft voor mij niets op te roepen. Oh, is dat een biermerk? Slecht gevoel voor humor. Martin verwijt Mandor geen humor te hebben. Ze hadden het net over hen. De Troef van Morwenna is dood, dat is vaker. Mandor zegt dat ze hier niet is. Nee, ze is niet dood, alleen niet te bereiken. Is ze een god geworden? vraagt Rhex. Mandor verslikt zich in zijn bier.
Mensen die het goed doen in hun leven gaan dan naar een hoger niveau, legt Rhexenor uit. Dat is allemaal niet van toepassing op Morwenna, zegt Mandor. Ze is hopelijk tijdelijk niet te bereiken. Nee, ze is niet in de Abyss gevallen en dit is niet raar. Ze heeft afscheid genomen, Essilt meegenomen en ze is weg. Is het uit? vraagt Martin Dan heb ik weer kans! Nee, dat heb je niet.
Mandor heeft niet in zijn eentje een magiërschool, maar samen met zijn vrouw. En Julia. Helena wil er graag naar toe. Hij wil haar wel even spreken. Helena is verlegen.
Ze is geïnteresseerd in magie, ze is pas negen. Dat is wat jong, maar het zou wel kunnen. Dus je hebt ontdekt dat je aanleg hebt voor andere dingen? Ja, en met magie is wel interessant en ik wil dingen leren, meneer. Ze kan niet troeven. Dan bereik ik je op een andere manier. Ze heeft Patroon, zegt Rhexenor als aanbeveling. Dat werkt niet in haar voordeel, zegt Mandor droog.
Je hebt aanleg, dus een goede kans de school door te komen. Sien heeft een opleiding gehad, alleen geen diploma, roept Martin. Dat had wel beter geweest, zegt Mandor. Het enige dat ze heeft gedaan is een paar jaar keten. We gaan Sien toch niet te streng opvoeden, zegt Martin. Het zou wat te laat zijn, denkt Mandor. Ze heeft bij ons iets geleerd waar we dankbaar voor moeten zijn.
Helena zal zich netjes gedragen. Ze krijgt een intakegesprek met Julia, met haar kan ze praten over voorkeuren. Ga je intern, ga je naar huis en dat soort dingen. Je kunt elke richting leren. Je zit met kinderen uit allerlei landen, variatie tussen 12 en 20 jaar.
Pap en mam gaan weg, dus het moet op korte termijn, legt Helena uit. Morgen dus. Mandor vindt het geen goed idee om op die manier iemand naar school te sturen, belachelijk zelfs. Zij gunt het pap en mam, zegt Helena haastig. Mandor troeft naar Julia. Deze komt door en omhelst Dyenne. Pak je spullen en ik neem je mee voor een intake, zegt ze tegen Helena. Afscheid en weg, Mandor is al weg, heeft eigenlijk geen afscheid genomen.
Cathrynn wil nu ineens bij Julian studeren, want Shakira gaat dat ook doen. Julian is heel streng en dat is heel goed. Ze weet niet wat ze er wil gaan doen. Ze kan tenslotte alles. Ze gaat eigenlijk steeds meer op Nicolas lijken, ze is erg onbesuisd. De beste discipline zit eigenlijk bij Deirdre en deze wordt getroefd. Het is goed met haar, ze laat zich doorhalen. Ze draagt een uniform. Ze omhelst Dyenne en Cathrynn en dikke zoenen voor Deirdre.
Ze lust wat bier en ribbetjes, zo vervelend in Amber vandaag. Martin krijgt de schuld. Cathrynn legt uit hoe ze Shakira helpt. Ze gaat dus naar Deirdre. Ja, dan moet ik bij oma! En wat is daar op tegen? Ik wil iets anders. zeker weer partyen. Wat heeft ze gestudeerd? Andere mensen geholpen. Tante Flora met shoppen. Ze gaan op vakantie en willen me dumpen. Ik wil graag dat jij in Amber komt, ik zit daar ook maar alleen. Jij bent sterk, hebt aanleg voor magie, dus waarom train je niet wat met de samurai. Rhexenor bezingt ook haar gave voor vormverandering, dat kan van pas komen. Deirdre kijkt afkeurend.
Oma en kleindochter kunnen even samen, dit landhuis gaat zich redden. Goed idee, zegt Dyenne, ga af en toe naar mijn ouders. Catrhynn moppert en gaat haar spullen halen.
Ze kan goed Feniks en heeft dat zelf aangeleerd. Ze kan goed shapeshiften en is goed in mensen ompraten en de baas zijn. Ze is enorm bazig en weet niet van wie ze het heeft. Ze is net zo onbesuisd als Nicolas. Uiteindelijk gaan ze weg.
Ze gaan naar Griekenland met hun spullen en het dorpje waar hij geboren is. Het is er lekker warm. Mooie witte huisjes en blauw van binnen, iedereen buiten en bij de waterput een treurende vrouw.
The quest begins…

Ronardo
Hij heeft gesproken met Shakira en ze wil dat hij Julian troeft. Als zij een basistraining wil doen, dan moet dat maar. Shakira denkt ver vooruit en is erg intelligent en niet onbesuisd. Goed team met Cathrynn dan.
Julian wordt getroefd, hij komt er moeilijk door. Julian in rusting en een vals kijkende valk. Hij heeft hem niet lang geleden gesproken. Het lijkt hem niet handig om door te komen met een paard en valk.
Hij troeft een half uur later terug, er worden handen geschud.
Hij lust wat bier. Moet ik de hond trainen? Shakira wil iets met planten en dieren, ze was toch zo’n derde generatie party animal? Ze wil iets met dieren en planten.
Jij doet het meest met dieren en planten. Owen doet alleen iets met dieren. Flora doet daar ook iets mee. Daar mag ik niet heen van pap. Deze denkt dat Flora alleen maar shopt.
Bij wie moet ik dan zijn? Zucht. Julian’s basistraining is met vechten en conditie trainen en overleven in Arden. Mensen die zijn basistraining hebben gevolgd hebben Benedict’s training niet meer nodig. Hij vindt je dan zo eigenwijs dat hij je niet meer wil hebben. Geen sprake van feestjes, het is afzien, mensen gaan er dood. Kom een week op proef, bevalt het niet, dan ga je terug naar huis. Dat is het minimum, die week. Gaat de basistraining goed kun je wat meer en dan bespreken wat je verder kunt leren.
Shakira besluit dat te doen vanwege interesse in dieren. Meer trainen, in sommige dingen kan ze mogelijk les krijgen van Owen en andere mensen. Hij heeft verstand van planten.
Moyra is blij dat ze ze kwijt zijn. Ga jij ook maar, zegt ze tegen Ronardo.
Succes en doe geen gekke dingen.

Met Apollo naar het ruimteschip, een hand voor Brand, welkom in ons ruimteschip. De robots vallen hem niet aan. Ze gaan naar de armoury en zoeken er een Jaffa kostuum uit. Zwaar, vindt Ronardo. Met pasta wordt hun uiterlijk wat aangepast. Ronardo wordt wat misselijk, er is iets niet goed met de poorten. Er zitten foutjes in. Dat is echt afzien.
Ze komen van een podium af in de buurt van een dorpje met Jaffa. Die lopen met rustingen en wapens en tattoos die het meest lijkt op een zon. Dat hebben Appollo en Ronardo dan ook.
Op een oefenterrein moeten ze een aantal tests afleggen. Ze mogen mee trainen met iedereen. Apollo is erg fanatiek en springt er echt uit. Training van Benedict werpt toch echt zijn vruchten af, Ronardo is toch beter. Ze hebben echt honger en krijgen een soort pap met dingen erdoor. Niet te vreten. Classificaties zijn ze zo doorheen de volgende dag. Volgende dag meldt zich een grote Jaffa die op Teal’c lijkt, een neger. Erg breed.
Vliegen met een kleiner schip naar zo’n grote die boven de planeet hangt.
Ronardo gaat na of ze een cloack detector hebben. Ra heeft ruzie met iedereen, Apollo vindt dat geweldig. Ronardo noemt het gevaarlijk. Ra’s schepen zijn oud, geen sarcofagen, zijn beams zijn versleten, ouwe zooi.
De god Ra heeft verkozen dat hij zoveel schepen niet nodig heeft, hij is bezig met een doorbraak en dan heeft hij geen schepen meer nodig. Niet te vinden over wat voor doorbraak Ra het dan heeft, Ra tracht de andere system Lords tegen elkaar uit te spelen en weg te vagen. Een prima slachtoffer. We pakken Ra, we nemen zijn werelden over. Brand moet alleen nog even in Ra’s schip gaan kijken, hij is benieuwd of daar zo’n kristal is.
Na een maand of twee wordt hij uitgenodigd om de shield te komen verbeteren, Apollo is enthousiast.
Ra is een ventje met opgloeiende ogen die hem slim aankijken. Hij is zo blij met een slimme Jaffa en dat het voor hem een eer moet zijn om hem te dienen. Ronardo beaamt dat en buigt, hij heeft echter op slag een hekel aan die vieze vent met zijn vrouwen.

Morwenna
Anubis was een smerige systemlord, zegt Daniel en klimt over het hek. Zijn theorie is dat een volk was die de Asgard heet. Een ander volk was dat, die hebben zich ermee bemoeit en dat was de ondergang. Iemand heeft de stargates gebouwd, niet de Amberieten of de Goa’ulds. Ze maakten gebruik van troef. Zijn ook verdwenen, alle machtige volkeren gaan uiteindelijk ten onder.
Tierna lijkt Daniel aardig te vinden, Morwenna is iets met dierentuinen gaan doen. Paarden, honden, katten en valken. De Egyptenaren hadden katten in een hoog vaandel, dat is geen gewone kat, zegt Tierna. Gevonden bij een piramide. Mogelijk een incarnatie van Bast zelf.

De tempel is vervallen, er zijn meerdere gaten. Half ingestort. Hij loopt ergens omheen, er is niets te zien. Morwenna voelt er iets van magie. Tierna laat iets uitvallen en ze zien een metalen ring in de vloer. Magisch, zegt Essilt. Ze gaan rond kijken, er staat een donkere gedaante, een zwarte man. Hij kijkt naar hen, heeft opgloeiende ogen en er komen vuurstralen uit zijn ogen. Weg duiken, straal flitst langs hen heen, Tierna is geschroeid, de zuil verschroeit helemaal. Het ding komt op hen afgerend, lijkt nog het meest op een man met een helm op.
Morwenna haalt Patroon naar voren en merk dat het meer machine is dan wezen een biomassa.
Ze zijn verspreid, Essilt duikt weg, ze kan geen spreuk doen. Tierna hakt met haar zwaard. Morwenna moet een aantal keren hakken en heeft hulp van Essilt nodig die weet het ding te bevriezen. Het pistool van Daniel helpt niet. Uiteindelijk is het kapot. Er zit een vieze massa in en de magie stopt. De tempel is nu een puinhoop. Daniel heeft geen schrammetje en Morwenna heeft blauwe plekken en krassen. Tierna is geërgerd, Morwenna’s zwaard is niet machtiger dan het hare. Dat kan, maar er zit een specifieke macht in, legt Morwenna uit.
Dat was een wachter van Anubis die hij heeft gekweekt ergens. Ze ruimen dan maar het puin weg.
Morwenna bedankt Essilt en ze studeert de spreuk opnieuw in. Dan gaan ze in de ring staan, deze komt omhoog, ze verdwijnen en worden niet misselijk. Ze komen uit in een ondergronds complex, een laboratorium. Tierna geeft Essilt en Morwenna dan de hangers, ze zijn nog niet af. Ze heeft niets voor Daniel.
Hier is niet gevochten, het is niet te bereiken, dit is niet daar. Moleculaire reconstructor. Tierna weet van een system lord die experimenteerde met mensen die ziek werden. Er wordt gekeken op de terminal, tekens in Goa’uld.
Morwenna krijgt een schrift dat ze in mag kijken. Daniel leest intussen, Essilt vraagt om een vertaling en maakt aantekeningen. Hij heeft opgravingen gedaan, schetst hoe ze zo’n cirkel vonden en dergelijke. Men had daar de gate begraven. Adressen die te maken hebben met sterren, locatie met planeten, zo te achterhalen hoe adressen werken.
Hier is een virus ontwikkeld dat een bepaald volk aanpakt dat erg lijkt op wat ze zoeken, ze hebben hier niet alles. In deze ruimte, behalve dat podium met de moleculen, staat een sarcofaag.
Ze zijn er niet in geslaagd die aan te passen aan mensen, ze hebben geen gegevens wie er het laatst in heeft gelegen. Hij kan iemand bereiken die dat wel kan.

Rhexenor
Ze zien bij de waterput een lange dame die leunt op een speer. Ze lopen er naar toe en ze heeft iets bekends. Ze draagt een mantel, die ze open doet. Zwart krullend haar, Griekse neus. Heel knap, halflang, hele mooie gelaatstrekken en er is iets met haar speer. Ze hoopte al dat hij zou komen. Natuurlijk kent ze hem, mijn held. Wie is die wondermooie dame. Oh, je bent inmiddels getrouwd. En ze zat maar te treuren om de verloren helden. Je kent me toch wel? Athena, de dochter van Zeus. De halfzus
van Hercules en wel erkend. Ze zoekt helden en had het gevoel dat er vandaag één terug zou keren. Het land heeft haar gemist. Odysseus is terug gekeerd naar huis waar hij erg lang over deed. Schoot de 60 vrijers van zijn vrouw overhoop en heeft het goed gemaakt met zijn vrouw. Had een volwassen zoon Telemachus. Zeus heeft een competitie uitgeloofd. Elk van zijn kinderen mag een held uitkiezen om de Gouden Beker van de Goden te zoeken. Je krijgt dan een geschenk.
Griekenland wordt bedreigd door barbaren uit het oosten. Deze worden aangevoerd door een godin met een vliegende strijdwagen. Ashra.
Dan zijn er nog Guh- drocht en Mor-Mell, twee ontsnapte titanen waar de gedrochten en mormels vanaf stammen. Ze zijn de boel aan het uitplunderen. Leger trollen om hen heen.
Ze heeft wel een clou voor de beker, maar dat is vals spelen. Dan wint Aphrodite of Artemis of Poseidon. Natuurlijk hebben die ook helden. Twee mag, want ze is je vrouw. Pas maar op voordat Zeus je vrouw zwanger maakt. Kan niet. Vertel de clou en breng me niet in de war. Ja hee… daar waar hij de rode draad niet kwijt raakte… kan het nog vager? Dan verdwijnt ze.
Ze zal een plaats bedoelen, denkt Dyenne. Is er geen verhaal met een rode draad, lieverd? Ja, hij weet wel iets, maar hoe zat dat ook alweer? Er is vanavond vast een bijeenkomst van de ouderen… of hij kan Deirdre troeven.
Alles gaat goed hoor! Heb je al lekker gegeten? Hij kwam alleen een godin tegen en nu heeft hij drie avonturen. De rode draad is dat van de labyrint en de minotaur op Kreta. Onder het paleis van de koning. Welk paleis? Heeft Kreta maar 1 paleisje? Je had vroeger ook nooit tijd voor me. Gaan we zo beginnen? Hij vertelt over wat hij heeft gehoord. Dit is zijn favoriete eethuisje waar hij vroeger altijd met zijn godinnen at. Hij wordt vriendelijk ontvangen door de waard en vrouw en kinderen en ooms en tantes, leuk, feestmaaltijd. Blijf slapen in het grote bed van de waard met zijn dochter. Ze vindt het maar raar dat de mannen en vrouwen lopen te zoenen. Dat hoort zo, gebruik je tong. Nou ja, geeft de vrouwen dan een high five.
Hij droomt van een stenen troon met een serieus kijkende oude man met baard. Kijkt naar zijn zonen en dochters die om een kaart staan en zich zorgen maken over de bedreiging van Griekenland.
Dan lopen ze in de jungle, Dyenne wil de beker pakken en er verschijnt een monster dat haar aanvalt en hij schrikt wakker.

Ronardo
Ze hebben een beam met een kristal die oud is en straks schieten ze het hele schip ermee kapot. Hij heeft geen idee wat het doet, iemands schip opblazen? Brand wordt gecontacteerd. Er is een kristal hier in een soort wapen, hij zou het eruit kunnen sjoemelen. Kun je me ongemerkt doorhalen? Je hebt hier hooguit Ra die dingen weet. Of hij troef opmerkt?

Hij krijgt dan een klein koffertje met lood bekleed en Goa’uld tekens aan de buitenkant. Hij is aan het slopen en Ra komt net langs. Hij is de beam aan het repareren. Dat ouwe ding, je hebt mijn toestemming. Het is moeilijk om het kristal door de Troef heen aan te geven. Het is donkerrood, een rood licht komt er af. Minder vermogen nu, maar wel te richten. Ze testen hier nooit wat. Het geheel wordt aangesloten aan een computer om op kleine schepen schieten. Dat werkt prima. Toch is het niet goed met Ra.
Hoe nu verder? Hij wacht een beetje af tot Brand klaar is. Na drie maanden wordt hij getroefd. Alles is klaar. Ze moeten weten waar Ra is, deze ombrengen en de boel overnemen. Zeker weten dat hij er is en niet missen. Hij komt vast zijn kant uit, dan vallen ze hem onverwacht aan. Je moet zijn ring en of Stargate saboteren. Brand mag dan de nieuwe Ra zijn. Hoewel, ze kennen Ronardo beter, dat is praktisch. Doe iets dat je ogen oplichten. Mooi, hij gaat dan lenzen bouwen, hij heeft alle faciliteiten.
Brand is onderweg. Er is een kamer met een gate, twee waarbij hij vaak in de buurt is. De Chapa’ai is wat verder weg, eentje is echt in de buurt van zijn kamers. Die ringplatforms worden geactiveerd met een soort armband. Hij kan Apollo erheen moven. Kwestie van een kristal uit de dialer stelen, zo wordt de Stargate gedeactiveerd, de tweede wordt gesaboteerd. Ronardo moet precies weten waar Ra is wanneer Brand aanvalt.
Deze heeft een bepaalde routine, dat jonge lichaam wordt dik en vadsig, hij gaat zich te buiten een vreetpartijen en gaat dan met jonge vrouwen naar zijn vertrekken. Bij een aanval gaat hij naar de brug om orders te geven.
Brand hangt dan naast hen, Ra is nu aan het vreten. Hij kan locken op de ringtransporters en er worden robots doorheen gestuurd. Het alarm gaat af en er marcheren robots door de gang. Deze vallen de eetzaal binnen en Ra is verrast en wordt overhoop geschoten, de vrouwen ook.
Ronardo is de baas, zegt hij met opgloeiende ogen, Apollo wordt First Prime, Brand de nieuwe scientist en ze zenden een broadcast uit over Ramses, de nieuwe System Lord.
Een dag later krijgt hij een boodschap van Heru’ur. Mooi dat Ra dood is, elke vijand van Ra is een vriend van hem. Ze moeten elkaar eens ontmoeten. De andere System Lords zijn zeer tevreden. Ook andere System lords laten hem iets dergelijks weten. Hij krijgt ook een brief van een genootschap, SG1 hoopt dat hij wel de vrede met Aarde wil bewaren. Hij accepteert en vraagt naar rode kristallen.

Morwenna
Er is dan een dame met blond haar en blozende wangen. Oh, een ringgate, ziet ze meteen. Dit is Samantha Carter. Er wordt uitgelegd waarom ze hierheen is gehaald. Er ontbreekt iets. Zij vraagt aan Morwenna of ze haar eens gezien. Nee. Tierna kent ze, die heeft onderzoek gedaan naar Amberieten en die bemoeiden zich met de Goa’Uld.
Van sarcofagen weet niemand hoe ze werken. Magisch, zegt Essilt. Magie bestaat niet, meisje. Deze zijn door een ander volk gemaakt. Je wordt genezen en het doet iets met die persoon. Daniel had ooit een vriendinnetje die hem jong wilde houden en raakte eraan verslaafd.
De kwaadaardige trekjes die ze hadden, zijn verdwenen, ze had graag in de tijd geleefd dat ze nog leefden. De magie is necromatisch, zegt Essilt. Ze aat onderzoeken en er gloeit licht om de sarcofaag, een detect magic. Het is in de sarcofaag verwerkt, analyse over wat er met de patiënt aan de hand is en het werkt met energie. Een soort conjuration. Wat nodig is om te repareren wordt geconjured. Splinters die niet moeten, worden verwijderd.
Morwenna vindt de combinatie techniek-magie uniek. Meer verstand heeft ze er niet van. De sarcofaag is overigens open geweest. Morwenna opent een paneel waarin kristallen zitten. Tierna vertelt dat er ook een sarcofaag in Amber is. Ze maakt foto’s en analyseert.
Morwenna krijgt de rillingen van die sarcofaag. Er zit een soort energie in, een andere macht en er wordt hier magie gebruikt. Ze kijkt nu met behulp van Patroon en merkt dan dat er aan geknoeid is. Het kristal hoort er niet in, ze heeft zo’n kristal hier zien liggen. Dit is fout.
In een rekje is er eentje weg gelegd en daar is geen fout mee. De kat heeft haar haren overeind staan. Ze let heel erg op wat Morwenna ga doen, of ze een klauw in haar hand gaat slaan als ze een fout maakt. Morwenna zegt dan dat er iets leeft in dat kristal, het zou een virus kunnen zijn.
Mogelijk is hier het prototype getest. Ze hebben iets willen ontwikkelen, maar het zou niet af zijn. Gezonde mensen worden jonger, zegt Samantha. Hoe zijn de Amberieten precies dood gegaan, informeert Morwenna. Tierna heeft een antwoord: ze werden heel snel ouder en gingen dood. Niemand weet hier het fijne van.
De sarcofaag doet iets ongrijpbaars. Techniek die best uniek is. Mogelijk is er een bewusteloze mens of Amberiet in gestopt. Samantha kan niet zien wie, er is ook niet te zien of het een succes was. Tierna zou die in Amber willen zien. Ene Henry heeft dat ontdekt van de Troefarmbanden. Samantha en Daniel vertellen dat ze dat op school nog gehad hebben, dat was een beroemde uitvinder.

No comments:

Post a Comment

Iets toe te voegen of op te merken? Graag!