Friday 30 October 2009

95. Een koffertje/ Amber-stad/ Lijkenonderzoek

Ronardo
Hij is uitgerust, de douche stroomt en hij hoort Moyra vreselijk vals zingen. Ronardo staat op om zich te wassen. Moyra komt nat en wel de douche uitzetten om hem te omhelzen, is hij wakker? Ze deed nog wel zo zachtjes!
Ze gaan elkaar insoppen, spelen en kussen. Hij vertelt wat hij gedaan heeft, allemaal dingen die ze saai vindt. Ze vindt het vervelend dat hij dat tijdens het voorspel vertelt.
Hij vertelt over wat hij in Rebma heeft gedaan. Ze lijkt niet veel van de geschiedenis van Rebma te weten. Of hij wel de groeten heeft gedaan aan haar ouders of haar broer? Waarom heeft hij Gwyndrod niet meegevraagd? Of één van de kinderen, Shakira dan graag. Hij zegt dat het te gevaarlijk was. De ouderen zijn te lui en te oud, maar die hadden dit moeten doen, aldus Ronardo. Hij zegt dat zijn moeder zeker 1000 jaar oud is. Fiona heeft anders geen rimpels. Misschien krijgt Ronardo die ook niet en zit hij zijn hele leven vastgeplakt aan haar. Wie waren er bij de expeditie? William, Martin, Rhexenor, Mandor, Fiona, Flora en Morwenna… heb je geen oogje op Flora? Die is raar. Heeft hij Mandor en Julian meegenomen? Is hij niet helemaal lekker? Rhexenor en Martin zijn leuk. Vooral Martin. William is raar, maar gaat verder wel. Martin is familie.
Hij mag haar afdrogen en meebepalen welke nagellak ze opdoet. Blauw, zegt hij. Dat is saai. Wit? Kan hij geen nagellak uitvinden die halverwege de dag van kleur verandert? Hij vindt liever een paar handschoenen uit, zegt hij. Hij vertelt verder. Ze vindt het nogal saai…
Rinaldo is haar op komen zoeken, ze hebben wat gewandeld en samen gegeten. Zo’n aardige jongen hè, jammer dat hij geen vrouw heeft. Dat rode haar past niet bij haar haar. Rood en groen is net een stoplicht en dan met zo’n oranje knipperlicht als kind erbij zeker, dankjewel.
Rinaldo heeft problemen met de handel omdat de poorten dicht zijn. Dat Ronardo daar niets aan doet… Dat is niet belangrijk, hij heeft er geen zin in. Hij vertelt verder over de avonturen in de jeep.
Hij wil dat ze vandaag een wit slipje aandoet. Een wit kanten minislipje. Het personeel kijkt altijd zo als ze een string aanheeft onder haar korte rokjes. Boxershorts staan haar ook goed. Haar staat alles, zegt hij, zelfs apepakkies. Dat vindt ze niet leuk. Dat is iets voor hun dochter, die moet straf hebben. ze heeft van alles gedaan wat niet mag. Ze mag geen Amberiet worden, ze mag niet zuipen en geen drugs en ze is te jong voor seks.
Hij gaat zeggen dat ze dat niet mag en als ze dat toch doet, wordt ze onterfd.
Ze is grounded voor een week. Hij vond dat vroeger nooit erg als hem dat gebeurde, dan kon hij wat uit gaan vinden. Shakira kan gaan bunjeejumpen in de Abyss, dat is lekker extreem, stelt Moyra voor.
Hij gaat dadelijk in wit en blauw naar het ontbijt. Zij vindt bh’s stom, nu heeft ze van die grote memmen dankzij al die kinderen. Doe iets van magie of ga naar een plastisch chirurg, zegt hij. Ze kan shapeshift gaan leren…
Ze trekt een oranje jurk aan, dan lichtpaarse… nee, tochmeen halfdoorzichtige jurk. Hij vertelt alles letterlijk verder. Over de grote broer van Dworkin, de junk. En dat hij, Ronardo, een haai was zodat hij snel was. Dat vindt ze dus niet nerderig. Er zit dus iets van een stoere jongen in je. Maar je hebt ook getraind bij oom Benedict. Apollo is het minst nerderig van hun kinderen.
Tijdens het vertellen gaan ze naar beneden, hun kinderen zitten al aan het ontbijt.
Hij heeft nog een nieuwe power om boeken te zoeken. Hij legt uit waarom. Er zijn geen boeken in Kashfa. Ze vindt de power waardeloos. Je kunt er niet eens iets mee opblazen! Jeffree is enthousiast over de nieuwe power, Shakira vindt het saai. Hij vertelt over Garnosh die mee ging naar het Patroon en het repareerde. Iedere keer als hij de naam Garnosh uitspreekt weet hij dat er iets mee is. Hij weet bijna niets van Patroon. Hoe kan de grote Ronardo, de nerd van de familie van Amber, niets weten over het grote wonder van Amber? Pfoe, hij heeft Troef. Je doet nooit iets met Troef, zegt Shakira. Apollo wil gewoon leren schieten en hakken. Ronardo vertelt weer over de jeep. Was het een Hummer? Ja, en met een kanon. Jeffree en Apollo willen mee, ze zijn niet te jong. Leila schreeuwt heel erg hard dat ze ook mee wil, zeker als het gevaarlijk is.
Het is niet aardig om monsters plat te rijden, dat doet de monsters zeer. Shakira vindt het smakeloos, je kunt best met ze praten. Leila wil ook met alle monsters praten.

Rhexenor
Hij wordt ook al wakker van Helena die op het bed springt en over van alles en nog wat tettert, vooral over dat zijn bedhelft vies is. Dyenne vindt het niet erg, maar Rhexenor wordt aan zijn oor naar de badkamer getrokken. Hij gaat in bad, Dyenne controleert of alles op zijn plaats zit. Helena komt om dat punt binnen stormen, want we hebben feest!
Dat klopt. Die dag komen er allemaal mensen die hij niet kent en die hem wel kennen…
’s Avonds zijn Helena en Leonidas naar bed en mag Rhexenor vertellen. Graag de ingekorte versie, zegt Dyenne. Hij begint te vertellen. Is Rebma leuk? Waarom gaan wij er nooit heen? Het is saai. Waarom ging jij erheen? Moest van Morwenna. Die is vervelend sinds ze met die Chaosiet gaat. Dat zegt William ook. Morwenna is vervelend, maar ze is wel knap. Dyenne zegt iets over een rimpel, Cathrynn ziet dat wel bij mams en ook een puistje. Waren er knappe jongens bij? Rhexenor was de enige knappe jongen. Ronardo is wel een knappe jongen, vindt Cathrynn. Hij gaat nu nog met die rare met dat groene haar, maar op een dag zal hij Cathrynn zien staan. Wat vindt je ervan als ik met Ronardo zou gaan? Ik ben 14 en geen klein kind meer. We hebben geeneens tv hier in Duf. Ga een boek lezen, adviseert Rhexenor. Wanneer heb jij er een gelezen? Eh…wel eens. Hij weet niet meer waar het over ging.
Let op mensen: in dit huis worden de boeken uit de bibliotheek gebruikt om de tafelpoot te vervangen.
Ga de bijbel lezen, zegt hij tegen Cathrynn. Leuk, welke? Die van de Eenhoorn. Was god een beetje knap? Geen idee. Hij had zonen die Jezus, Hercules of Rhexenor heetten. In de Ilias wordt Rhex niet genoemd, weet Dyenne. Ja, dat boek heeft ze eens gelezen, jaren geleden. Dat had hij ook niet verwacht, hij is zo geweldig, ze kunnen natuurlijk geen woorden vinden dat goed in dat boek te omschrijven.
Cathrynn mag Ronardo en Martin wel, Morwenna mag ze niet, die is stug. Die heeft wel leuke zoons. Ongelukszoekers, zegt Rhexenor. Nee hoor, ze heeft wel eens met hen gespeeld, die ene heeft zijn beesten laten zien. Die is zonderling, hij zegt helemaal niets. Tijdens een verjaardag wilde Randal naakt gaan zwemmen, Owen vond het geen goed idee. Randal kwam half bevroren thuis omdat hij toch moest zwemmen en verpeste Cathrynn’s feestje vanwege zijn longontsteking.
Cathrynn kent allang jongens. Ze mag pas over 30 jaar aan jongens gaan denken, laat haar vader haar weten.
Hij tracht te vertellen, maar wordt steeds in de rede gevallen, Martin is wel knap, maar een betweter.
Rhexenor legt veel nadruk op het schietende deel. Cathrynn snapt niet dat het bij hem steeds over kapot schieten en slopen moet gaan. En waarom mag zij niet mee? Ze is geen klein kind meer!
Hij vertelt over Garnosh de junk. Waarom nam hij die glasbak mee? Waarom mag Cathrynn nooit films kijken? Waarom mag hij wel in een beest veranderen en zij niet? Als zij de schorpioen wordt, wordt iedereen boos. Mamma zegt altijd dat het niet van Rhexenor mag, maar hij mag dat altijd en zij mag nooit. NOOIT!
Ga oefenen op je kamer met shapeshift, raadt Rhexenor haar aan. Niemand kan het dan zien! En ze mag ook al geen nieuwe jurk. Binnenkort is er een feest. Door Dyenne wordt Cathrynn de kamer uitgestuurd, namopperend gaat ze weg.
Ze lijkt Rhexenor’s vader wel! vindt Dyenne. Zijn vader is op die leeftijd blijven hangen, meent Rhexenor. Dan kan hij in alle rust vertellen. Dyenne vindt het leuk, maar hoeft zeker niet mee. Wel een keer als hij iets gezelligs gaat doen. Dan kunnen ze eens op bezoek gaan ergens en ze kunnen ook eens een huisje kopen op een Schaduw waar tv is. Het zit allemaal in de camper, maar die doet het hier niet. Dyenne zegt dat Cathrynn vervelend is. Kan. Rhexenor is van plan om binnenkort piraten te gaan jagen met Gérard. Waarom blijft hij niet een keer thuis? Hij is nu toch thuis! Straks is ze een keer heel oud als hij thuiskomt.
Oh ja, Deirdre was hier over het verhaal over een mens. Kent hij een mens dat Marcella heet? Daar zei ze iets over. Wie luistert er nu naar Deirdre! Het ging over tanks en aliens. Wat zijn dat? Buitenaardse wezens. Wat zijn dat? Wezens met een schip in de ruimte. Gérard? Aliens hebben tentakels en je mag er op schieten. Hij legt iets uit over planeten en schietende aliens en een film.
Marcella is ergens gevonden, was niet normaal, ze lag in een tank, in een vat en het ging over Bleys en een lichaam en Morwenna had er iets mee te maken. Deirdre heeft haar gesproken en Marcella had het over Rhexenor. Ga maar niet met je moeder praten, want het is een heel raar verhaal. Dan was er nog iets over zijn broer en je zus. Alex en Cassie als ze het wel heeft. En over het koningschap. Ze was hier op bezoek en het was niet gezellig. Ze wil alles weten, of hun huwelijk nog goed is en of ze zich al oud voelt. Voel ze zich al oud? Vanwege al die kinderen waar hij haar mee opscheept. Dan moeten we daar maar mee stoppen, is zijn oplossing.
Als zij oud zal zijn, konden ze haar ook in zo’n tank stoppen. Nee, dat is niet iets waar ze jonger van wordt.

Morwenna
Mandor is moe, Morwenna brengt hem terug naar zijn kamer en helpt hem in bed. Na een aantal uur van wachten krijgt ze een Troefcontact. Julian wil weten hoe het is en of hij door kan komen. Dat doet ze en lopen naar de gang om daar te praten. Op de gang is er commotie, er is een laborante die tests heeft gedaan van een patiënt, de mensen van deze afdeling weten niet over wie ze het heeft. Ze weten niets van ene Sarah Smith die onlangs is opgenomen. Morwenna kijkt op de kamer van Ariane. Er is daar niemand, alles is netjes opgeruimd. Morwenna wist alle laatste gegevens inclusief de laborante. De anderen zijn overigens niet met Patroon gewist.
Julian komt vragen wie die griet was met wie Mandor aan kwam zetten? Oh, zijn zus… Morwenna licht hem in over hoe ze gevangen werd gehouden. Julian is gepikeerd, Mandor had hem mee moeten nemen. Hij gaat mee terug op de kamer en kijkt een poosje naar zijn schoonzoon. Hij haalt wat poedertjes uit zijn tas, die moet Morwenna hem geven, Mandor zal daardoor aansterken. Hij kijkt geërgerd als ze vraagt of het echt gaat helpen, ze heeft hem vaak genoeg verteld over dat ene drankje met de bijwerkingen.
Haar kinderen zeuren hem de oren van zijn kop, ze willen naar hun vader toe. Ze spreken af dat ze zo de kinderen door zal halen en bij zich zal houden, hij heeft nogal wat te doen.
Hij gaat naar hun huis, zij besluit ze niet bij de slapende Mandor door te halen of op de gang, maar in de VIPlounge. Deze is nogal druk bevolkt, gelukkig verdwijnt iedereen naar de gang als ze daar een hoop gekletter horen en de roep om hulp.
Morwenna legt de kinderen uit hoe ziek hun vader eigenlijk nog is. Randal luistert nauwelijks, zegt hardop dat pappa bijna dood is, aangezien opa hem medicijnen heeft moeten geven en wie die nieuwe mevrouw is die hij gevonden heeft? Oh, heeft pappa een zus? En op welke kamer ligt pappa? Ze noemt het kamernummer en met een hoop lawaai stormen Randal en Bryana het ziekenhuis door. Het lukt ze om Mandor wakker te maken, hij is erg blij zijn kinderen te zien. Randal roept tegen hem dat hij een enorme sukkel is, tegen Randal zegt hij altijd dat hij moet oppassen en nu is hij zelf bijna dood. Essilt en Iestyn zijn erg geïnteresseerd in alle apparatuur, draden en slangetjes, Randal draait aan wat knoppen en blaast zo een duur apparaat op. Een boze dokter komt het apparaat vervangen. Randal is boos dat ze hier apparatuur hebben staan zonder handleiding, Owen legt hem uit dat doktoren deze doorgaans niet nodig hebben.
Bryana vraagt Mandor of het om demonen ging met grote tanden en Mandor vertelt dat zijn zuster werd bewaakt door zeer enge demonen… oh ja, de zus. Waar is ze? Mandor noemt het kamernummer, Bryana en Randal rennen weg voordat Morwenna iets kan zeggen. Even later komen ze weer terug, er is geen zus… Morwenna legt uit wat er gebeurd is.
Mandor vertelt dat hij al zijn contracten heeft moeten gebruiken om bij het lichaam van zijn zus te komen om haar daar weg te halen en dat de meeste dood zijn. Het gebruik van de contracten is uiterst vermoeiend, dat ze dood zijn maakt dat alleen maar veel erger. Owen en Essilt knikken, Iestyn kijkt stoïcijns.
De poedertjes, aangelengd met water, smaken naar mint.
De lichten gaan even uit en weer aan, Randal is weg. Hij wordt behandeld op de dokterspost, het van de muur rukken van een defibrillator was geen goed idee, hij is nu lelijk verbrand daar hij het op zichzelf gebruikt heeft. Hij zegt dat hij toch moet weten hoe pappa te redden als deze dood gaat? Owen legt hem uit dat hun vader absoluut geen last van hartfalen heeft. Oh… nou ja, Randal wil dokter worden. Hoe moet hij het anders leren?
Morwenna stuurt zowel Owen en Bryana terug naar Mandor en spreekt even onder vier ogen met Randal en vraagt hem om zijn onderzoeksdrang te bedwingen in het ziekenhuis.
Ze gaan dan ook terug naar Mandor die weer in slaap is gevallen, de andere vier kinderen zitten wat bedremmeld aan weerszijden van het bed.
Morwenna neemt de kinderen mee naar de VIPlounge om te eten. Deze ruimte kent Randal nog niet, zijn broers en zusters des te beter. Randal moet geholpen worden door zusters, hij ziet er hulpeloos uit. Owen heeft ook belangstelling, maar hij ziet het niet.

Ronardo
Het is heel lastig om met een verhaal aan te komen bij zijn familie, want iedereen wil iets anders weten. Bijvoorbeeld Apollo vindt alleen het schiet gedeelte leuk. Ronardo vraagt ze één voor één of ze vragen hebben. Jeffree zegt niet veel, maar heeft een interessante vraag later. Leila vindt Rebma saai, alleen het technische gedeelte vindt ze leuk. De rest van het verhaal klopt niet, zegt ze. Shakira vraagt waarom hij niet met de monsters praatte en dergelijke. Als Rhexenor ermee kon praten, kan zij dat ook. Waarom heb je mam niet meegenomen? Dan had Shakira wel op de kleintjes gelet. Nou, Moyra hoeft niet zo. Apollo let altijd op Shakira, Leila kan op zichzelf passen, op de meeste Schaduwen zijn kinderen van zes zelfstandig. Alleen als je een jongen bent, zegt Ronardo. Als je een meisje bent, heb je niets te zeggen. Dan ben je de slaaf van de man. Dat lijkt Shakira erg interessant. Als hij slaat, dan pakt ze hem. Het lijkt haar leuk, een tijdje met een zo’n soort man. Nee, dat vindt Ronardo niet goed. Ze wil anders antropologie gaan studeren en dan moet ze toch naar Turkije. Boeken lezen is stom, vinden Apollo en Shakira. Waarom zeg je dat die meneer een junk is? Waar was hij dan aan verslaafd? Magic Mushrooms. Dat klinkt als een power, zegt Jeffree. Heb jij die nu ook? Dat lijkt hem wel wat. Maar nu hij toch de aandacht van zijn vader heeft: hij zoekt nooit wat uit hè. Er liggen wat spullen op zijn kamer, Jeffree heeft daar zitten kijken. Nee, hij kon er niet zomaar komen, die kamer zat op slot. Het was heel moeilijk om er binnen te komen. Maar nu zijn vraag: waar is die zilveren Troef voor en die hanger met dat oog? Dat zijn objecten die je niet nodig hebt, zegt Ronardo. Oh. En wat is dat koffertje met die knopjes voor? Dat zijn spullen die Ronardo verzamelt. Typisch, vindt Moyra. Hij zit altijd zo te mopperen over Merlijn? Dat is niet hetzelfde, Merlijn jat die dingen. Heeft hij spullen uit Rebma? Dat is dan toch ook gejat? Van Moyra dus. Zij is tenslotte de aanstaande koningin daar. Nee, hij heeft die niet gestolen, maar gevonden. Apollo vindt het slome voorwerpen die niet kunnen schieten. Wanneer doet Ronardo daar nu eens iets mee?
De kinderen gaan van tafel, Ronardo drinkt koffie. Dan gaat hij naar zijn lab, dat keurig op slot zit en alles ziet er onaangeroerd uit. Niets is gesloopt, Apollo is hier niet geweest. Er wordt aan de deur geklopt, Jeffree wil graag meekijken.
Ze kijken naar het koffertje met knopjes en gaan de tekentjes bestuderen. Ronardo heeft er echt nooit iets mee gedaan. Hij vertelt zijn zoon over toen hij bij Yss was, de grote domme reus. Dat lijkt op het verhaal dat je net vertelde, van die piramide, vindt Jeffree.
flashback:
Mandor maakt met de ballen een groot gat in de muur. Daarachter is een deur met een ruimte waar onder andere de spullen van Ronardo en Mandor liggen. Er ligt ook een soort koffertje met knopjes. Ronardo drukt op knopjes en er gebeurt niets. Op de achterkant staan rare tekens. Hij neemt het koffertje mee.
Einde flashback

Ronardo bekijkt de symbolen, hij herkent de stijl. Ze lijken een beetje op symbolen op reisfolders uit Mexico. Hij weet alleen niet waar die symbolen voor staan. Ze zijn oud, in zijn Schaduw dan. Helaas is er geen Fionn op deze wereld. Dit is Azteeks of Maya’s. Daar zijn toch computers voor? We wonen hier echt verkeerd, moppert Jeffree. Oma heeft wel leuke spullen.
Ronardo en zoon gaan dan naar zijn andere Schaduw, Hilversum. Hup, internet op. Het lijkt een Maya taal. Hij tracht de betreffende symbolen te vinden. Het is of er iets staat als ‘geheim, niet open maken’ wat betreft één van die symbolen. Aha, nu moet het open!
De knopjes lijken een heel ingewikkeld codeslot lijkt te zijn, het werkt nog steeds ondanks de verplaatsing naar andere Schaduwen. Artefacten zijn toch altijd van iemand? Dit is wat te klein voor een reus. Je hebt dus net als Merlijn de spullen van de reus gepikt, merkt Jeffree op. Ronardo legt uit dat zijn lab op slot is omdat Apollo anders gaat slopen. Er ligt overal stof, zegt Jeffree, ik denk niet dat je er vaak komt. Eh… dat lab is meer om troeven te maken.
Het lijkt op een leren koffertje, maar het is niet van leer. Het is een grijzig en glad materiaal, misschien een soort plastic. In dat materiaal zitten tekens, aan de andere kant zotten een soort schijfjes of cirkels. Op de binnenkant staat een streepje, op de buitenkant ook. Er is een hele smalle naad, met straling komt hij er niet doorheen. Het zijn vijf cirkels. De Maya hebben een getallensysteem dat werkt met 3 cirkels.
Ze draaien vrij soepel. Ronardo doet ze in een lijn, er gebeurt niets. De getallen van Maya’s gaat in cirkels en ze communiceren met touwknopen. De Maya’s hebben het einde van de wereld voorspeld in 2012 of 2032.
Als hij een schijf draait, ziet hij daarboven een heleboel water verschijnen volgens de Detect Magic die hij doet. Jeffree krijgt de spreuk ook geleerd, dat is geen echte power immers. Die zijn meer iets voor Shakira.
Het ‘water’ kan minder en meer worden gemaakt, vol is bijna bij de streep. Van de streep af is het half. Maya’s hadden een watersysteem, klokken en pompen.
Dat is er pas eentje! Die ernaast: zand dat steeds meer rotsachtig wordt. Daarnaast vlammen en vuur, de vierde is waaien en een wervelstorm en de laatste doet niets.
Het zou een elementencode kunnen zijn, daar hadden de Maya’s iets mee. Hun berekeningen zijn daar erg op gebaseerd.
Ronardo draait aarde en water: er verschijnt modder. Alle vier tegelijk: een borrelende lavamodder. Met de vijfde lijkt er niets te gebeuren.
Er zijn alleen vreselijk veel combinaties mogelijk, er moet iets logisch bedacht worden. Op naar de volgende plek om te gaan testen.

Rhexenor

De avond wordt later en ze gaan naar bed, want zij is moe. Van te voren hebben ze nog even seks, hij met zijn ‘gerimpelde oude vrouw’. Ze zit nogal met dat ouder worden en ze is wel wat ouder dan toen hij voor het eerst zag. Ze is toch leuker ook, ze doet wat minder gek tegen anderen, ze heeft iets geleerd, een beetje magie en ze is wat rustiger. De seks is ook leuk.

De volgende dag gaat Rhexenor iets ondernemen met zijn gezin: waar hebben ze zin in? Shoppen, zeggen Helena en Cathrynn. Hoezo kost dat geld? Pappa is toch rijk? Hij wil iets leuks gaan doen, iets in elkaar gaan rossen met de draak bijvoorbeeld. Leonidas lijkt alles wel leuk te vinden. Helena zou liever iets gaan kopen, Dyenne wil ook gaan winkelen, vooral om te gaan showen met Rhexenor. Of ze kunnen naar Rebma gaan. Even naar Amber gaat niet echt. Dan moeten we moeder lastig vallen.
De vrouwen kleden zich om. Leonidas dan ook maar. Hij zegt niet zoveel, beseft Rhexenor dan. Helena en Leonidas zeggen vrijwel niets. Leonidas wordt ook nergens enthousiast van en vindt het hier saai. Schieten spreekt hem ook niet zo aan. Hij lijkt nergens aanleg voor te hebben en interesse in te hebben. Hij timmert wel de lastpakken van Cathrynn in elkaar. Misschien vindt hij techniek interessant. Cathrynn maakt de dienst uit, wat ze gaan doen en waarheen ze gaan enzovoort.
Na een uur zijn ze gekleed. Eigenlijk mag Rhexenor niet mee met zijn sjofele laarzen en hij moet ook naar de kapper.
Ze troeven naar Amber dankzij aandringen van de oudste dochter, Cathrynn gaat meteen op zoek naar oma. Leonidas laat duidelijk merken dat hij hier geen zin in heeft. Deirdre en Cathrynn komen aanlopen, het is alleen maar geklets van Cathrynn, niemand komt er tussen. Deirdre stuurt de kinderen naar de eetzaal. Mag dat wel pap? vraagt Helena de gehoorzame. Ja dat mag. Dyenne gaat met ze mee, zo kan haar echtgenoot even met zijn moeder praten. Hij is wat geërgerd, hij heeft niets te vertellen, daar zijn dochter alles al vertelde. Klopt, zegt Deirdre. Je hebt met een jeep allerlei monsters aangereden zonder eerst met ze te praten. Moeder en zoon zuchten beiden diep. De dochter lijkt op haar moeder, denkt Deirdre. Niet wat babbelen betreft, zegt Rhexenor. Deirdre knikt, dan lijkt ze toch op zijn vader.
Hij vraagt waar ze het tegen Dyenne over had. Oh dat. De tank met Marcella er nog in is in Arden gevonden. Hij heeft haar nooit zo vertelt dat je dan alleen een bonkje hersens was…
Ze hebben het lichaam opgekweekt, Bleys heeft dat gedaan. Ze loopt nu rond, maar ze weet zelf niet meer wat ze nu precies kwam doen, maar het had iets te maken met de aliens waar jij toen ook mee bezig was. Ze verbazen zich erover dat ze in Arden terecht kwam. Ze heeft er Bleys naar laten kijken, samen met Julian, wat niet zo handig gaat tussen die twee. Hoewel dat beter is dan Corwin en Julian. Is er iets mis tussen Corwin en Julian dan? Ach…
Bleys denkt dat er kunstmatig een poort is gemaakt en dat is niet zo best. Iemand anders zou dat gedaan kunnen hebben. Ze kwam waarschijnlijk waarschuwen, waarschijnlijk heeft dat iets te maken gehad met de aliens, maar Marcella weet niet meer wat. Het probleem is dat die tank uitvalt als deze in Arden komt. Haar brein bleef op een laag pitje actief. Ze is al een paar jaar bezig met herstellen.
Wat broers en zussen betref, dat zijn Cassiopeia en Alexander en daar had ze het met zijn dochter over. Over Marcella moet hij maar praten met Benedict of Bleys, of zo kan hij haar bereiken. Hij wil liever eerst met Julian spreken om de achtergrond van haar vinden in Arden helder te hebben, dat lijkt Deirdre niet nodig. Rhexenor vindt hem aardig. Huh? Dat snapt Deirdre niet.
De familie wil gaan shoppen. En ze komen haar bezoeken. Volgens zijn dochter was hij dat helemaal niet van plan, merkt Deirdre op. Maar hij had immers nieuwe laarzen nodig. Vast wel. En ja, hij heeft ook nog geld. Hij kan ook altijd zijn ringen nog verpatsen, dan is hij in één klap miljonair.
Hmm, hij verpatst dan eerst de goudstaaf die hij bij zich heeft.
Ze zijn geen steek verder met die poorten en daar dient iets aan gedaan te worden. Ondanks de transporten gaat het niet best met Amber stad, mensen hebben honger, de armen worden het eerst getroffen. Niemand wil land gaan bewerken in Arden. Ze krijgen meer vis uit Rebma. De handel met Chaos komt een beetje op gang, inclusief voedsel dat niet te eten is, alleen geschikt voor demonen. De transporten door Chaos heeft ook een hele reis afgelegd voordat het bij Elysium komt. Dat met die poorten klinkt als een Random streek, maar dan houdt hij het te lang vol en waarom zou hij dat doen?
Kan Rhexenor dat niet gaan regelen? Nee, want hij is boodschappen aan het doen. Het hoeft ook niet vandaag nog, maar vanavond.Organiseer het, haal er mensen bij. Het is al een paar keer geprobeerd, er komt niets uit. Nieuwe poorten worden gesaboteerd. Ze heeft het idee dat Rinaldo meer weet, het blijft vreemd dat die poort van Kashfa het laatst werd gesloten.
Ze gaat niet met hun gezin mee naar de stad, dat geeft zo’n ophef. Ze kan zichzelf betoveren zodat ze er anders uit ziet… nee, iedereen herkent haar.

Hen ook, zo blijkt later. De stad ziet er viezer uit, er zitten overal bedelaars. Mannen, vrouwen en kinderen. Heel triest eigenlijk. Zo’n 20% van de winkels zijn gesloten. Er wordt namelijk eerst voedsel ingevoerd, luxe kleding niet. Mensen kijken dus niet zo blij naar Rhexenor. Hij heeft ze ooit gered van de hongerdood en dat zijn ze vergeten. Andere mensen zijn heel aardig. Weg met Amber, met de uitbuiters!
De meisjes vinden het zielig en Cathrynn wordt een beetje stil. Leonidas kan het weinig schelen. Er is niemand die er iets aan gedaan heeft. Dyenne zegt dat het voor haar ouders, broers en zus niet fijn is, doe er wat aan, Rhexenor. Dat is niet zijn expertise, zegt hij. Maar hij en Morwenna hadden daar een afspraak over, ze zouden dat gaan uitzoeken samen. Dit bevalt Dyenne niets, hij trekt veel met Morwenna op. Dat is een knappe vrouw, vindt ze. Cathrynn stookt de boel verder op: zit Rhexenor bij Morwenna op schoot? En hoeveel kinderen ze samen hebben? Hij is de tel kwijt, grijnst hij. Hou je mond, Cathrynn, zegt Dyenne gepikeerd. Die bedelaar heeft een zwart geworden neus. Een goudstuk voor zijn neus. Zo zielig.
Misschien kunnen we iets doen met Feniks, zegt Cathrynn en ze allemaal genezen. Ze willen geld, zegt Rhexenor en hij wil naar een andere Schaduw. Denk na! We moeten ze helpen. Doe wat, we kunnen toch helpen? Hij zou graag willen, het is niet zo gemakkelijk. Ze hebben gebrek aan vitamines, zegt Cathrynn. Geeft ze appelen. Hij haalt een berg appels uit de hoorn en ze deelt ze aan iedereen uit. Leonidas gaat helpen, hij geeft iemand een dreun die opdringerig doet. Dyenne vindt het zo leuk dat die jongen zo voor haar zus opkomt, dat deed Rhexenor nooit voor haar. Nu kijkt niemand meer naar Dyenne, ze is zo oud hè. Op een dag krijgt ze rimpels en haaruitval. Hun kinderen worden natuurlijk ook heel oud. Hij ziet eruit als 20 en zij als een vrouw van in de 30.

Morwenna
Ze boekt een paar vertrekken voor de kinderen en voor haarzelf in het nabijgelegen Golden Crown hotel. Vijf sterren, een zwembad, tv en apparatuur. Randal ontdenkt de Wii en sloopt de console. Owen knikt, ja, de console is kapot. Jammer hoor, Randal!
Morwenna praat de teneergeslagen Bryana moed in, ze krijgt daarbij hulp van Essilt. Randal heeft de drankkaart ontdekt, Morwenna verbied hem alcoholische drank te bestellen, denk aan je broers en zussen. Die kunnen ook wel eens wat proberen. Morwenna zegt dat zij en Mandor dat stukje opvoeding voor hun rekening zullen nemen. Owen zegt dat er geen drank wordt besteld tegen Randal. Ze zouden wat tv kunnen kijken. Dat is saai. Morwenna adviseert de gym en daar gaan hij en Iestyn dan heen. Morwenna gaat naar Mandor. Later repareert Owen de console zodat Bryana nog wat kan spelen.
Na een paar dagen gaat het hele gezin naar huis. Hun sporen zijn opnieuw gewist, deze keer ook met behulp van de kinderen. Het wordt echter steeds moeilijker om de mensen te wissen.
Morwenna laat Julian weten dat alles goed verlopen is, nog bedankt voor alles. Is al goed, hij is ergens mee bezig.
De trouwe lynx krijgt de naam Flo.
De kinderen zijn blij weer thuis te zijn, Randal vindt het echter al snel saai en wil naar school, brandweerman of dokter worden. Bryana vraagt tijdens een maaltijd aan Morwenna waar ze mee bezig was voordat ze Mandor erbij haalde. Ze vertelt er iets over in grote lijnen. Alle kinderen vinden het vervelend dat ze niet mee mochten. Goed, de volgende keer mag er één van hen mee, ze wil een pathologisch forensisch onderzoek naar haar familie gaan doen. Dooie mensen? Niets voor Bryana en Randal en ook Owen ziet dat niet zitten. Iestyn denkt even na, doe toch maar niet. Essilt zegt niets.
Randal roept dat hij liever met iemand wil optrekken dan een poosje dan naar school gaan. Bijvoorbeeld naar Benedict of Dalt, trainen. Goed, zegt Morwenna. Wat? Hij mag ook naar Dalt? Waarom niet! Oh… nou, trainen in een leger is toch erg saai. Hij zou met bijvoorbeeld Bleys of Despil kunnen optrekken. Of Jurt. Hij mag er een poosje over denken. De volgende dag zegt hij met Merlijn mee te willen, hij weet het zeker. Mandor regelt dat onmiddellijk, dezelfde dag nog vertrekt Randal nadat Merlijn flink door Mandor onderhanden is genomen over ongelukken.
Iestyn en Bryana willen naar school. Nadat er diverse mogelijkheden zijn doorgenomen, besluiten ze naar de Toren van twaalf werelden gaan. Dit gaat niet helemaal zonder strijd, eigenlijk mag Iestyn niet weg van Essilt. Morwenna heeft echter iets anders voor haar dochter in gedachten: lijkenonderzoek en naar het huis in Brighton gaan kijken. Essilt ziet beide wel zitten.
Iestyn en Bryana vertrekken ook nadat alles door hun ouders is geregeld.
Owen blijft bij pappa, want deze is ziek en Owen kan hem helpen. Mandor is verheugd over dit voornemen van zijn zoon, dit is een goede gelegenheid om met de basis demonologie te starten.
Twee dagen later vertrekken moeder en dochter. En Flo, Boudicca, Fillipien, Loki, Fenris en Qenna (de demonenkat van Essilt) niet te vergeten. Essilt ergert zich een paar keer aan Morwenna’s chaotische instelling en dat al die beesten mee moeten vindt ze ook niet zo geweldig.
Morwenna en Essilt brengen eerst een bezoek aan het ouderlijk landhuis. Haar ouders zijn er al een jaar of tien niet geweest, Oleg ook al in lange tijd niet. Met hulp van Essilt regelt Morwenna een aantal financiële zaken.


Dan naar de pastorie voor de sleutel van de tombe. De vicar herkent Morwenna, hij kan nauwelijks geloven dat Essilt haar dochter is. Essilt heeft nogal wat vragen voor de vicar: van welke god is hij dominee, wat doet een katholiek op dit kerkhof en wordt het geen puinhoop op de dag van de wederopstanding? Ze voegt er aan toe dat ze bij hen thuis niet gelovig zijn. De vicar weet niet hoe snel hij weg moet komen.

Essilt heeft voor alles gezorgd. Een koffertje met alle benodigde spullen, zoals een chemiesetje, overjas en een lamp. Handig, Morwenna had daar niet zo aan gedacht zoals gebruikelijk.
Dan beginnen ze aan het lijkenonderzoek.
Het lichaam van Lenore is helemaal gebroken, behalve dat ze te pletter is gevallen, heeft ze al haar ledematen gebroken. Essilt meet de kneuzingen, pakt een boekje waar ze getalletjes uit haalt. Gevallen van 11 meter 3 hoogte. Het alcoholpercentage wordt gemeten: hooguit een paar glazen wijn, waarschijnlijk niet dronken.
Judith ziet er goor uit. De testen op vergif zijn negatief. Ze leed aan een onbekende ziekte, iets dat tot op het bot iemand aantast, het is heel gevaarlijk. Het iets dat haar gedood heeft is wel dood, onder instrumenten komt het niet meer tot leven. Het is slecht te achterhalen wat het is, iets dat shapeshifters aantast.
De echtgenoot John Fredricks is overleden door gif. Ook hij ziet er goor uit, qua uiterlijk hetzelfde als Judith. Hij heeft een cocktail toegediend gekregen, ze ontdekken een gaatje in zijn nek.
Donnal’s lijk - skelet - is er ook. Heeft een gat in zijn hoofd, hij is met een donderbus door zijn hoofd geschoten. Essilt rekent hoe hard en hoe snel, er zijn sporen van lood en het is van dichtbij gebeurd. Het lijk is eerder ergens anders begraven geweest, vermoedt Morwenna aan de resten te zien. En hij is waarschijnlijk door een militair wapen omgebracht.
Er wordt een laatste test gedaan: is Donnal eigenlijk verwant aan Judith? Na een tijdje blijkt dat ze op geen enkele wijze verwant zijn. Met andere woorden: deze Donnal is niet de broer van Judith, noch de zoon van Lorrayne van Amber en Herbert Sawall.

Quotes:
“Nee, er waren geen vrouwen bij.” -- Ronardo
“Oh. Wie dan wel?”
“William, Martin, Rhexenor, Mandor, mijn moeder, Flora en Morwenna.” -- Ronardo

“Het is helemaal niet aardig van je om monsters plat te rijden. Je had er best mee kunnen praten.” -- Shakira tegen Ronardo.

“Nu gaat Ronardo nog met die groen, maar op een dag zal hij mij zien staan.” -- Cathrynn tegen Rhexenor en Dyenne

“Waarom waren zij de vijand?” -- Cathrynn
“Dat is niet moeilijk. Omdat wij erop aan het schieten waren.” -- Rhexenor
“Waarom probeerden jullie niet met ze te praten? -- Cathrynn
“Wij zijn niet begonnen hoor…” -- Rhexenor

“Waarom namen jullie die junk mee?” -- Cathrynn
“Omdat hij eruit zag als een mens en daar kun je niet zomaar op schieten.” -- Rhexenor

“Wat zullen we vandaag gaan doen?” -- Rhexenor
“Shoppen.” -- Cathrynn en Helena
“Ik dacht aan iets leukers. Iets in elkaar gaan rossen met de draak bijvoorbeeld.” -- Rhexenor

“Jurt, ik wil een poosje met Jurt optrekken. Die is hartstikke aardig.” -- Randal
“Natuurlijk, Randal en Jurt. We kunnen alvast alle reddingsdiensten informeren over dit voornemen.” -- Iestyn

No comments:

Post a Comment

Iets toe te voegen of op te merken? Graag!