Saturday 23 July 2011

10. Een andere realiteit

De plaats waar we heen gaan is geheim. Mandor denkt dat het gevaarlijk is. Er moeten ook mensen achterblijven. Mandor zegt dat hij op gaat vallen omdat hij veel macht heeft. Mogelijk is daar een Mandor, misschien geen Lucas. Hij vindt de kans groter dan dat er een Lucas is omdat hij afgeschermd is opgegroeid. Daar waar we heen gaan is niet veel anders dan hier. Veertiende verdieping toch, dan alleen de jongelui, subtiel zijn… met Jurt? Remus suggereert dat Brand en Jurt eenzelfde macht hebben. Jurt kan niet ergens heen ‘poefen’. Verder niet, zegt hij. Dat is niet gebeurd, alleen naar dat Patroon kan hij komen. Wel gebeurd… nee toch niet. Mandor stelt voor dat hij hier blijft en een pech onderzoek gaat doen. Essilt wil mee en Iestyn besluit om niet mee te gaan, hij wil zijn moeder verder helpen. Hij kan misschien ook helpen met de curse.
We vertrekken meteen. Remus neemt ook zijn robot mee, Randal zegt dat het een blok aan zijn been gaat worden en de robot het daar niet meer zal doen. Zelf weten natuurlijk, wordt een rokende puinhoop. Hoeveel macht zit er eigenlijk in? Veel. Randal krijgt de rillingen van de robot.
Randal pakt een troef, dekt deze een beetje af en we komen uit in een jungle bij een piramide. Randal legt uit dat de ingang straks even open en dicht zal zijn, wij moeten mee op een drafje, we kunnen niet rondkijken. Er is een trap die naar beneden loopt, we springen het gat in want we hebben haast. We vallen heel lang. We moeten ergens af, touw om voeten en dan vallen we op een trap, gekletter van de robot, splinters. We komen een half uurtje bij. Randal weet niet waar het heen gaat en wil het niet uitleggen omdat het te moeilijk is voor ons. Robot gerepareerd. Verder vindt hij zichzelf stalen perfectie. Waar hij dat vandaan heeft?
We moeten naar beneden en als er een deur verschijnt moeten we er snel doorheen. Random en randomly is geen verschil, zegt Randal. Essilt is ook al tegen de robot, Lucas is sneller dan de robot. Essilt doet liefjes tegen Lucas, of hij haar als eerste er doorheen sleurt. Randal fluit iets over Bloody Mary, concentrating. Er verschijnt na een half uurtje ineens een doorgang, Lucas sleurt en duwt en er ontstaat een tunnel waar Randal loopt. Wij rennen, er is nauwelijks licht, het voelt raar en er is alleen voor ons uit. Achter ons sluit alles steeds, robot meldt dat hij zwakker wordt en er moet gesleurd gaan worden. Dat rotding is zwaar, Lucas en Remus sleuren hem mee, Essilt helpt ook nog een tikje mee. Lilias erachteraan, robot roept dat meester hem niet in de steek moet laten. Dan gaan alle lichtjes uit en is het ding eigenlijk beter draagbaar.
We rennen urenlang en worden echt heel moe. Dan is er licht en vallen we een gat in met een trap. De muur sluit en we staan op een trap. Nu moeten we omhoog. Dit is heel oud, zegt Randal. Essilt en Lilias zijn behoorlijk moe. Randal en Remus hebben niet zoveel last. Na een uurtje merken we dat niets werkt. De robot is uit. Randal is opgewekt, we moeten ons een beetje aanpassen. Owen is iemand die van vrouwen weg rent en Lucas snapt dat. Hij is nooit verliefd geweest. Remus had een vriendin. Deed hij niets mee. Druïden doen toch iets met soep en menhirs, zegt Randal. Runen is erg dom. Dat is Macht, zegt Essilt. Interesseert Remus niet zo. Hij is meer van vechten en rennen. Zijn vriendin deed dat ook. Randal doet het rustiger aan met vrouwen, want ze lopen meer achter hem aan omdat ze hem knap vinden en hij vindt alleen bepaalde meisjes leuk. Daarom heeft hij geflierefluit. Die tijd is echter over. Er zijn gewone mensen die een beetje gewoon zijn en hij valt meer op mensen zoals hij. We moeten uitrusten en aanpassen. Ontspannen zitten, Essilt ook. Luister naar eigen ademhaling en Randal’s stem. Dan denken aan wie je echt bent en je merkt hier niet thuis te zijn. Ze concentreren zich en de dames hebben het snel door. Alle shapeshifters merken dat het lekker zit, dan komt de rest ook terug. De hogere machten niet zo, meer sorcery en dergelijke. Ideaal is een troef maken, Logrus of Patroon lopen. Remus shapeshift wat en er wordt hem verzocht dat niet bij ons te doen. Als Mandor erbij was, zou hij een pak slaag hebben gekregen. Remus is heel gemakkelijk in shapeshift. Chaosieten kunnen instinctief shapeshiften, dat kunnen we allemaal, dat is overleven en daar is niets aan te doen. Remus is losser, veel verder, als van losse zeden. Mensvorm is je eigenlijke vorm die je vast kunt houden. Als je dat niet kunt, is er iets niet goed. Soms komt het niet meer goed en dan wordt je opgesloten of vermoord. Zulke lui mogen geen kinderen krijgen. Als je lichamelijk niet stabiel kunt zijn, ben je dat geestelijk ook niet. Er zijn problemen mee geweest. Ze zoeken trouwens wel eerst uit of instabiliteit ook krankzinnigheid als gevolg heeft. Er zijn baby’s die worden geboren als gedrocht en zo blijven. Die worden vermoord. Dat geldt ook voor mensen, zegt Lucas.
Primaire vorm is chaosvorm, als je wordt opgeroepen ben je in die vorm. Vleugels, horens en staart en daaraan is je naam verbonden. De tweede naam, gegeven door je ouder of voogd. Tja, een Amberouder zal dat niet hebben gedaan. Dat is uit te zoeken, een tweede naam. Haar vader is er goed in. Het is goed om deze te weten. Je kunt namen ruilen.
De andere vorm is de vorm waarin je schiet als het heel erg mis gaat, je demonische vorm. Daar weet je niets van, je wordt dan wakker ergens… mogelijk zou iemand als Remus die vorm onder controle kunnen houden. Shapeshift wordt gezien als poepen in het openbaar.
Lucas heeft vreemde ideeën over het bevuilen van zijn kamer. Het is maar je eten en dergelijke. Je maskeert de lucht door stukken zeep en bloemen.
Lucas vindt het probleem van shapeshiften niet hetzelfde als poepen en ziet niet in waarom andere mensen dat walgelijk vinden. Remus zegt dat zijn moeder daarom weg gegaan is van de Sawall lui. Vroeger waren de meest erge demonen lui die hun vormen niet vast kunnen houden. Mandor is krampachtig, dat wel. Sawall heeft trouwens stabiele mensen. Verder ontwikkelen in shapeshift is juist meer primitief daar de mensvorm later kan komen. Je kunt ook op straat een vrouw met een knuppel slaan en haar ontvoeren… dat is primitief.
We horen voetstappen, Randal mag geen ‘kut’ zeggen. Jurt komt om de hoek en hij kent ons niet. Randal wel trouwens, die zegt van niets te weten. Dit zijn trappen. Hij stelt zich voor en we hadden het over iemand anders. Essilt is niet bekend. Voorstellen, heeft eens van een Randal gehoord. We hadden hem nodig?
Jurt vindt de robot leuk, daar houdt hij van. Iets nodig als gereedschap? Dat heeft Lucas, Jurt ook. Deze Jurt is gelijk aan de andere. Apparaatje in oog, metalen ding. Breed, erg Corwinachtig, zwaard en Patroon.
We zijn niet van hier, Brand blussen kunnen ze wat hulp bij gebruiken. Het gaat niet goed. B of Mr B heeft een gewelddadige coup gepleegd in Amber. Zijn broer is op troon van Chaos. Merlijn was vroeger al een smeerlap en dat is nu erger. Swayvill is dood aan een vervloeking.
Mr B heeft het overal voor het zeggen. Er zijn er weinig over die nog verzet bieden en hij is een van de weinigen. Hij is nagegaan dat Mr B zijn macht heeft van een fontein en dan wordt je sterker. Nadeeltje is dat je weinig vrienden overhoudt. Mensen mogen hem nu minder en dat kan hem niet schelen. Hun werelden worden gedomineerd door B, Amber, Chaos en Schaduw. Merlijn is zwaar onder invloed, het is niet bekend waarom. Merlijn verklikt mr. B alles. Samen met Despil en Geoff is getracht hem aan hun kant te krijgen. Geoff is nu in de bak, Despil en hij zijn ontsnapt. Merlijn heeft mensen geëxecuteerd, in Amber ook. Er zijn er een paar rondom mr. B, te weten Gérard, Random, Coral, Bleys en Flora hebben trouw gezworen. Fiona is weg, Llewella in Rebma, Julian in Arden. Dworkin, Eric, Benedict, Deirdre en Caine zijn dood. Dalt en Rinaldo zijn tegen mr B en dan een paar kinderen van de overledenen.
Van Chaos zijn Dara, Julia, Noemi verdwenen. Gramble is een oude man, deze bedreigt iedereen. Hoofden van Huizen zijn geëxecuteerd. Jurt werkt nu samen met Despil en Martin. Soms Dalt en Rinaldo en dat is er over aan vechtkracht.
Merlijn is een player, als een poppetje aan touwtjes van Mr B. Aan het hof van Amber lopen nu heksen en helderzienden en vampiers rond. Alle personeel is gedood, de rest is op de vlucht. Moeder en oma B hebben heksenkringen. Er zijn demonen in Chaos waar ze steeds tegen moeten vechten. Merlijn heeft zijn adviseur Mandor die voor hem werkt, een zoon van Gramble, broer van Despil. Geen idee waarom Mandor dat doet, hij is een eenzaam iemand. Randal heeft wel eens van Mandor gehoord. Dat zwaard is om demonen af te kunnen maken.
Er is niets geprobeerd tegen Mr B behalve gevochten, niets aan te doen eigenlijk.
Er zijn aanslagen in paleis Amber geweest, je komt daar niet buiten. Jurt komt nooit in Amber, het zit vol met golems. Amber is eigen terrein. Kan de man ergens naar toe gelokt worden? Dat moet Jurt overleggen met Martin. Misschien een kerk, zegt Jurt. Mr. B is hoofd van de kerk van de eenhoorn.
Remus noemt de kerk uit zijn zien in de Logrus en Lilias tekent naar aanleiding van de beschrijving. Dat is een kathedraal, zegt Jurt. Staat in Barcelona op aarde. Gouden beelden zijn er niet veel, dat is uit te zoeken, zegt Jurt. Rinaldo weet van niets, hij is sjofel, er is niemand te vertrouwen. We hebben iemand nodig die we moeten vertrouwen. Julian in Arden, zegt Essilt. Jurt heeft werkelijk geen idee. Fiona zou ondergedoken kunnen zijn. De gouden Cirkel zit vol met troepen van Chaos en de eenhoorn is ook niet prettig, men denkt dat hij een halfgod is. Het idee van ‘het hoort niet’ heeft hij niet. We zijn ver weg. Hij was bezig iets van tijdreizen uit te zoeken, we zitten ook nog terug in de tijd. De tijd van Oberon, Finndo en Osric. Dit is de tijd dat ze bezig zijn met Logrus. Jurt kan niets doen, want dan moet je door de tijd. Op elke uitgang zijn blokkades van mr B, deze heeft geklooid met blokkeren van tijd.
Randal’s ervaring met klooien met tijd is dat je meer ellende veroorzaakt. Religie en aanbidden is leuk, zegt Jurt en in zijn tijd is er te zoeken naar gouden beelden. Randal zegt dat deuren tussendoor nemen niet handig is. Nu moeten we omhoog gaan en een deur nemen. Ze hebben geen zin om dagenlang te lopen. Of het bij ons veel leuker is? Niet echt. Lilias hoef geen kennis te maken met Despil en Martin. Despil is nogal stug, maar wordt overal dwars gezeten, zegt Jurt.
Mandor is wel bekend, vertel meer, dringt Randal aan. Hij is toch een demonenmeester die samenwerkt met vrouw en kinderen? Huh? Die heeft hij niet. Hij had ooit, lang geleden een moordenares als vriendin, die vermoord en sindsdien heeft hij niemand meer. Zeker geen dochter van Julian, de demonenjager. Julian geen dochter. Mogelijk heeft Mr B dat voorkomen, Mandor is een heel eenzaam iemand. Het kan natuurlijk ook zijn dat Julian een of meer dochters heeft, maar deze opgesloten heeft in Arden.
Essilt gaat apart zitten, maakt aantekeningen en is bezig met magie. Na 1.5 uur wordt er een spreuk gedaan en kunnen we vliegen. Het gat in, omhoog, we volgen en het voelt raar. Lucas zou ook zo’n spreuk kunnen leren. Urenlang vliegen, we slaan af, de spreuk wordt gestopt. De robot heeft ook gezweefd. Weer een deur die gewoon open kan. Deze is het niet. Wat een ellende, dat is het wel. Jurt weet het niet. Dit is paleis Amber, dan kunnen we toch snel weg?
Wij gaan de deur door, achter ons gaat deze dicht en we staan in een balzaal. Dit zou Amber zijn, dat is te voelen. Jurt zeg ‘aanhaken’ en we komen uit op een heuveltop. We zijn bij Martin. Deze ziet er vreselijk uit. rugzak, wapens, pinnen en gewond, gebroken lip.
Wat Jurt hier moet. Of we te vertrouwen zijn, we hebben vraagtekens over Jurt. Hij zou toch het tijdreizen uitzoeken? Dat lukt niet. Dit is Remus van de shapeshift, dit is Lilias die het niet vertrouwd, Essilt is goed met magie. Jurt is bezig met een vuurbal wat hem ooit gaat lukken. Randal is ergens van bekend, ook bij Martin. Hij is gezien in Rebma, toch? Randal weet van niets. Lucas is George Lucas van Indiana Jones en Star Wars.
Martin demonteert de robot en even later ligt deze in 10.000 stukken. Niet te vinden waarom deze het niet doet. Waarom hij dat deed? Omdat hij wilde helpen. De robot gaat weer in elkaar, er blijft alleen een buisje over. Later, zegt Remus. Viktor is hier dood. Dan weer ergens anders heen naar een fort. Er is eten en drinken en er zijn slaapplaatsen. Remus krijgt een kamer met apparatuur toegewezen, morgen in elkaar zetten. Er is een eetzaal met plastic stoelen, er zijn allemaal militairen. Er is een kledingreiniger etc en kasten en zelfs een douchehokje. Dit is een haastig gebouwd fort. Elke kamer heeft bezweringen, zakjes zout binnen en buiten. Als we last hebben van demonen kunnen we zout strooien. Te vangen in symbolen. Nee, er zijn geen shotguns met rocksalt. Jurt moet nog gesproken worden, we mogen gaan slapen. We gaan eerst eten en dan slapen.
Er komt ergens ruzie vandaan. Stemmen van Despil en Martin die tegen Jurt te keer gaan.

De volgende morgen worden we wakker van een apparaat dat biept. We hebben onrustig geslapen. We horen hier niets. Lucas slaapt verder. Er is een uniform voor Remus met een helm en dergelijke. Zo is hij net zelf een robot. Wapen erbij, een medium blaster. Witte beenplaten en laarzen en filters. In de kantine is een ontbijt met bonen en spek, Martin vreet vreselijk vies. Dit is de basis, welkom hier, er was gisteren een discussie en nu zijn ze bereid om naar het verhaal te luisteren en te helpen indien nodig. Vervolgens komen de grappen over bonen in het stormtrooper pakken. Essilt hoeft geen bonen. Jurt is op een missie. Wekker is uit te zetten met een knopje en een draaischijf.
Lilias is geërgerd en Essilt ook door het voortdurende gebiep. Martin is de Patroonexpert en de hoeder. Niet van het Oerpatroon. Zijn vader is Random en dat is een eikel. Despil is de baas hier. Lucas en Remus eten hun eigen bonen. Martin is grof en lomp en blijft doorpraten over scheten. Want shockeren is leuk. Dan rookt hij een sigaret, Lilias is weg, Remus gaat spelen met de robot, Essilt gaat weg, Randal en Lucas roken mee. Er wordt wat vieze taal en gebaren uitgewisseld. De dames zijn bekend bij Randal en hij wil niets zeggen.
Remus krijgt de robot weer aan de gang. Heeft alleen een rare stem, dus dat wordt ook gefixt.
Lilias studeert gewoon en dat gaat goed. Ze rommelt wat met Troef . Ze moet zich afstemmen. Er is hier iets dat om haar aandacht vraagt. Op die andere wereld al. Geen idee wat dat kan zijn. er is nu iets hier. Het durft niet. Ze verwacht iets als een spook of een demoon of iets dergelijks. Gewoon niets te zien en dat is het dan. Dan ziet ze zich rennen in de jungle met haast en een flits van dingen. Ze is zo aardig en aan de buitenkant. Opgepikt in de jungle. Dan ziet ze een slang. Levensgroot, dat verwacht ze niet. Dan een dunne jongeman met gouden gloed en dergelijke. Gouden pupillen, krullend blond haar en hij zweeft iets. Engel. Hij is nu Engel. Hij kijkt blij. Hij kan bij haar blijven en kan praten. Deze vorm kan praten, hij is een spirit. Ze noemt hem Sariel
Lucas krijgt een rondleiding en demonstreert zijn boog. Er komt een training, Randal is slordig. Remus heeft dan zijn robot af en deze wordt meegesleept.
We gaan praten met de big boss. We worden vooruit gestuurd. We komen in een groot kantoor en treffen daar Despil in een maatpak en met een stropdas. Hij ziet er netjes uit.
Het grote voorstellen begint, hij is aan het slijmen tegen de dames. Martin haalt iets te drinken, Lilias hoeft niet.
Mr. B dood krijgen gaat niet lukken, nu is men gefocust op Merlijn. Ze worden verraden, ook door mensen aan hun kant. De heksen kunnen voorspellingen doen. Merlijn wordt de hand boven het hoofd gehouden door ene Mandor. Ze zijn bezig met wapens tegen demonen. Despil heeft van zijn moeder geleerd om dingen uit te schakelen. Demonen uitschakelen is echter niet gemakkelijk. Julian is niet te bereiken, alle troeven worden afgeluisterd. Despil is eens in Arden geweest met Julian. Despil gaat dood als hij Julian ziet, hij zat achter zijn dochters aan… Despil zorgt ervoor dat Lilias niet meer kan praten want hij wordt niet graag tegengesproken. Essilt noemt hem erop vooruit gegaan, ze kent een Despil die niet zo goed kan toveren als zij. Dat moet hij eens proberen op haar, zelfs zijn pink oplichten gaat niet. Essilt is niet slecht. Hij ouwehoert, moppert ze. We gaan iets doen met kostbare informatie. Iedereen die ze dachten te vertrouwen is de vijand gebleken. Over paleis Chaos waar het stikt van de demonen. Mandor heeft Suhuy gevangen gezet. We vertellen over de andere realiteit, het bevrijden van de gevangen in Amber en Chaos. Remus noemt het gouden beeld. Dat is te checken. Is er iets met Mandor te doen, vraagt Randal. Hij is eenzaam, zegt Despil. Dat heeft vast een reden. Misschien kunnen Randal en Essilt met hem praten. Remus spoilt de afkomst van Essilt en Randal. Hier heeft Mandor geen kinderen en geen vrouw. Gramble is seniel en giechelt nu. Ze kunnen Mandor naar een plaats lokken, denken Essilt en Randal. Ze willen met hem praten. Martin, Jurt en Despil gaan liever uitzoeken waar de kathedralen zijn. (Jurt is inmiddels weg gestuurd. Remus gaat mee naar de kathedraal, Lucas en Lilias gaan met Randal en Essilt mee.

No comments:

Post a Comment

Iets toe te voegen of op te merken? Graag!