Sunday 19 February 2012

26. Gesprek met Lydia/ Iestyn

Seth
Hij staat in een kleine ruimte en ziet het begin van een Patroon dat splitst. Op de splitsing zal er pas beslist moeten worden. Dit is waarschijnlijk een val voor Amberieten. Dit is zeker geen Gebroken Patroon, dit is een kunstmatig Patroon. Connor vermoedt dat het gemaakt is door Osric of Finndo of door beiden. Seth stelt voor om iets proberen aan te voelen, hoe machtig het is en hoe het zich uitstrekt. Seth concentreert zich, het is een murmelend en slapend Patroon, niet zo groot. Het lijkt meer op dat van Corwin dan op het Patroon in Tir-na n'Oght, maar dan zonder eigen persoonlijkheid.
Connor is bereid om als eerste te gaan, tenslotte is hij ouder en de vader hier. Connor heeft dat van Corwin nooit gelopen. Seth zegt dat hij daarom misschien beter kan. Het echte Patroon zou linksaf zijn. Seth hoopt meer te voelen als hij erop staat. Connor zou het liever willen beredeneren. Valstrik voor Amberieten, dus die gaan linksaf. Amberieten zijn namelijk lui.
Seth merkt ook dat de muren afgeschermd zijn. Connor is niet erg te spreken over de twee broers.
Uiteindelijk concluderen ze dat ze rechtsaf moeten, maar Amberieten zijn wantrouwig. Misschien moeten ze Lydia laten liggen. Connor gaat eerst, hij heeft 50% kans en dat maakt de kans die Seth het overleeft 100%. Seth zegt dan dat het Patroon misschien even wacht met iemand te laten ontploffen. Shit...
Misschien krijg je extra informatie als je het Patroon loopt. Seth gaat erop staan, hij kan niet meer terug, het stuk waar hij op loopt verdwijnt, de gang wordt een soort afgrond. Hij zit vast, anders zal hij vallen. Een oplosbaar Patroon dus... Dan staat hij op de splitsing. Seth probeert te denken waar Lydia is, hij gaat rechts, de lijn naar links verdwijnt trouwens ook. Hij moet verder en wordt zwakker. Het tast aan en het brokkelt snel af. Hij wordt niet tegengehouden, wel wordt alle warmte en kracht uit hem gezogen. Achter hem is het donker, voor hem licht het een beetje op en hij loopt door. Hij loopt door en maakt haast. Hij loopt een ruimte in en het Patroon eindigt bij een grote sarcofaag. Deze is omgeven met blauwe lijntjes. Er is geen vloer meer, Seth is vreselijk zwak en moet gaan zitten. De blauwe lijntjes komen bij elkaar in de sarcofaag en verdwijnen daar in. Seth is moe, hongerig en dorstig, vooral moe. Vanuit zijn ooghoeken ziet hij dat de sarcofaag open gaat... zo moe... er komt een gedaante uit de kist, een vrouw die bleek ziet. Ze is lang, heeft donkerder blond haar en ze knielt neer bij Seth. Ze wankelt en is oud en rimpelig, ze heeft veel grijze haren. Hij wil haar bloed voeren, maar hij is zo verzwakt dat hij zelfs geen mes kan pakken om zijn polsen door te snijden. Ze zet hem op het podium en gaat naast hem zitten. Ze heeft verwondingen nog.
Dan staat ze op, ze strompelt ergens naar toe en opent een paar deuren en Seth hoort een verbaasde kreet. Connor komt binnen gerend, Seth krijgt wat water van hem. Dat helpt een beetje.

Ellis
Ze krijgt een kamer toegewezen. Ze probeert Robert te troeven, maar het zit hier dicht voor troef. Ze besluit om te beginnen met troeven van haarzelf te maken, er zijn echter geen spiegels te zien voor een beeld.
Er gaat een bel, ze knapt zichzelf op en gaat naar de eetzaal. De familie is uitgebreid met Iestyn die een poosje hier zal blijven. Ellis vraagt waarom ze niet kon troeven. Troef is verboden hier vanwege veiligheid. Ze stellen de Schaduw wat meer open zodat ze kan troeven. Ze zeggen haar ook dat ze niemand mag doorhalen zonder toestemming.
Dan vraagt ze naar een spiegel. Dat zijn ook doorgangen, dus die hebben ze niet. Een enkele en die is dan afgedekt. Waarom heeft ze een spiegel nodig? Van zichzelf troeven maken mag niet, zegt Mandor, hij zal troeven van haar maken. Ellis protesteert, ze wil ze liever zelf maken. Goed dan, Mandor wil haar sowieso nog wat dingen leren. Hij zal van haar een troef maken, dan kan ze van daaruit gaan werken.
Toch apart dat ze in Arden is geweest. Iestyn gaat de bossen niet in. Kristina gaat wel, het is leuk om te vechten. Iestyn heeft geen hekel aan dieren. Hij is echter meer magiër en doet iets met demonen, erg interessant. Iestyn is erg boos op Bryana wanneer deze zegt dat Iestyn het druk heeft met meisjes achterna jagen. Zelf is ze bezig met een diplomatie opleiding. Dat is nodig binnen Huis Arden, tactisch zijn is niet hun sterkste punt, verfijnd zijn zit niet in hun bloed. Bryana zegt dat ze mensenkennis heeft, zo voelt Ellis zich hier opgelaten aan tafel, is het personeel hier niet gelukkig, baalt Julian van zijn strenge kinderen die zich bemoeien met zijn persoonlijke leven en is Iestyn verlegen met meisjes, hij is namelijk helemaal geen vrouwenversierder. Heeft Ellis al een naam bedacht voor de valk? Jana. Anders wordt het een meer Egyptische naam zoals Nephtys of Isis. Dat wordt haar aan alle kanten afgeraden, dat zijn oude Sawall namen. Er zitten geen Jana's in de familie. Kristina moet eerst magie en troef leren voor ze de Ardentraining zal krijgen.
Na het eten troeft Ellis naar Robert. Hij is teleurgesteld en gekwetst doordat ze zolang niets van zich heeft laten horen. Hij weet nu tenminste wel waar hij aan toe is.

Seth
Alle Patroon die hij hier voelde is weg. Connor kijkt van de één na de ander, Seth vertelt wat er gebeurd is. Lydia is niet erg spraakzaam. Connor levert wat bloed, hij zegt dat het alleen prikt als ze haar tanden in zijn arm zet. Hij wordt bleek, hier wordt hij geen vampier van, zegt ze.
Ze is niet undead, ze bedankt hem voor het redden en het leveren van levenskracht. Ze herinnert zich hem, ze heeft met meer gesproken, maar die luisterden nooit. Met Harry had ze een heel gesprek en met Morwenna nauwelijks omdat deze haast had. Flora rende gillend weg en Merlijn ook. Ze hadden haar dood gemaakt, ze kan echter niet goed dood. Vanuit haar kist heeft ze een illusie op een sfinx gedaan en geprobeerd om een doorgang te maken naar hier. Ze heeft het Patroon weten te veranderen zodat iemand die het zou lopen kracht zou krijgen. Het kan zijn dat Finndo en Osric het zo gemaakt hebben dat ze bij kon komen. Seth vertelt over het beeld Finndo.
Dit is haar thuiswereld. Iedereen is dood, zegt hij. Ze is hier al duizend jaar Ambertijd. Deze wereld is rijk van cultuur, compleet met componisten. Iedereen is ondood, legt Connor uit. Ze is heel lang bezig geweest met helpen. Ze had hier ook een huis.
Oberon heeft dus deze wereld dood laten gaan. Ze weet waarom hij haar om heeft laten brengen, ze wist teveel van hem. Ze wilde niet uitgehuwelijkt worden en de meeste mannen wilden haar niet. Ze moest taakjes voor hem uitvoeren, maar ze kon zich verzetten daar tegen. Ze heeft een hele sterke geest. Hij is een necromancer hè. Hij denkt even dat ze in zijn geest kijkt en dat vindt hij niet prettig. Ze doet dat niet, zegt ze. Niet netjes. Ze heeft ook dat talent, daarom kon ze ze hier ook aanpakken. Helaas ging dat een beetje mis.
Waarom heeft hij besloten haar te helpen? Omdat hij haar niet dood wilde laten gaan. Waarom interesseerde de anderen dat dan niet? Harry had het nog wel beloofd. Connor legt uit dat luie Harry haar onder aan de lijst heeft gezet.
Wat nu? Misschien kunnen ze eerst ergens heen? Het is hier redelijk veilig, zegt Seth. Lydia stelt voor om ergens heen te gaan waar meer leven is. Dat maakt hem niet uit. Niet dat ze hier weg kunnen...
Ze stelt voor om via haar huis met de 'gate' te gaan. Ze voelt dat deze wereld echt dood is. Ze heeft magie voor haar huis, troef kent ze niet. Dat op haar kamer is een gate, zegt ze. Troefmacht, zegt hij. Oh. Ze is verbaasd. De kaartjes kent ze niet. Die zouden ze in Chaos kunnen hebben, daar heeft ze eens van gehoord. De dwerg was er mogelijk mee bezig. Dworkin.
Ze doet magie, hij wordt misselijk en ze komen uit in de resten van wat ooit een kasteeltje was. Daar waar vroeger de woonkamer was tikt ze op de vloer, deze gaat open en ze gaan een wenteltrap af naar beneden. In de kelder floepen er fakkels aan en er is een vijver. Ze mogen springen, Lydia vernietigt eerst de boel nog.
Ze komen in een wat stoffige, doch vriendelijker ogende woonkamer en Seth voelt hoe er iets afgesloten is.
Dit is haar buitenhuis, ze zitten redelijk veilig. Er zijn hier geen undead. De undead hadden wel de piramide binnen gekomen, de lich was bezig de muren te vernietigen.
Seth is doodmoe, Connor ook. Lydia loopt met Seth een trap op alsof hij niets weegt. Ze doet een cleanspreuk en legt hem op bed. Ze krijgen zo ieder een kamer. Seth valt als een blok in slaap, droomt niet eens.
De volgende morgen wordt hij wakker van fluitende vogels buiten en de geur van eieren en geroosterd brood. Er is een bad waar iets magisch mee is. Hij gaat erin zitten en het bad voelt zich met warm water op de goede temperatuur. Prettig om zo schoon te zijn. Hij is wat duf en heeft honger en dorst. Zijn kleding blijkt schoon te zijn. Hij gaat dan naar beneden, naar het ontbijt. Connor is degene die bezig is met het bakken en dergelijke. Lydia ziet er een stuk jonger uit dan eerder, meer als in Tir-na n'Oght. Lang en knap, geen Ambertrekken. Ze heeft al gegeten en zit met een glaasje wijn met Connor te babbelen over de tuin.
De langslaper, het is al bijna middag! Hij leeft en zij ook.

Ellis
Ze krijgt les in valken en paarden, hoe te lokken en hoe er een band mee aan te gaan, ze leert indrukken interpreteren en dergelijke. Het is erg verwarrend, het went op den duur. Er wordt voor haar een Amber paard wordt geregeld. Het paard en de valk moeten wennen aan elkaar.
Mandor houdt ook woord en ze kunnen oefenen op troeven tekenen, hij maakt een troef van haar en zij dupliceert. Iestyn hangt rond in haar buurt, poseert ook graag en is het mikpunt van spot van Bryana. Haar vader is dat na een aantal dagen zat en ze wordt weggestuurd naar Frans om daar een poos bezig te zijn met de opleiding diplomatie.
Gerailt vertelt aan Ellis bezig te zijn met dingen. Golems, zo blijkt, maar dat mag niet van zijn ouders. Hij heeft inmiddels wel wat boeken. Ze hebben een vakantiehuis met een gunstige machtsbron voor golems, maar zijn ouders vinden hem te klein (hij is 17). Ellis wil hem wel wat helpen met magie en hij vraagt haar om twee edelstenen betoveren, dat moeten ogen worden. Om waar te nemen in de ruimste zin van het woord, dus ze doet er een flink aantal spreuken op, zoals detect magic, true seeing en wizard eye.
Na twee weken nodigt Iestyn Ellis uit om mee uit te gaan. Ze zijn nog maar net weg als Ellis wordt getroefd door Morwenna, heeft Iestyn haar ontvoerd? Nee. Dan is het goed
Ellis wordt meegenomen naar een Grieks restaurant waar Iestyn vaker komt. Daarna gaan ze ergens drinken en wat dansen en ze bezoeken ook nog een groezelige shoarmatent. Dan neemt hij haar mee naar een flatje dat duur is ingericht. Hij vertelt haar dat hij hier nogal eens onverwacht bezoek krijgt van zussen of broers, de hele familie bemoeit zich met elkaar. Hoewel de inrichting tamelijk modern is, is Iestyn zelf niet bepaald een techneut. Eigenlijk gaat zijn voorkeur uit naar een ander huis dat op een Schaduw is die zijn moeder en zus voor hem hebben gezocht, een Ctulhu Schaduw.
Ellis stelt voor om naar een van haar huizen te gaan, dat wordt dan dat in Nieuw Zeeland. Hij krijgt een rondleiding, ze kijken wat tv en ze vraagt hem om mee te gaan wanneer ze bij Julian en Imelda gaat eten. Goed.
Hij wil ook wel blijven slapen en ze wijst hem een logeerkamer. Als ze hem goedenacht kust, loopt de kus uit op een uitgebreide zoen. Dan horen ze iemand om Iestyn roepen en komt Randal binnen die zich al afvroeg waar zijn kleine broertje was.

Mikhael

Seth
Het ontbijt smaakt wel goed. Seth maakt een opmerking over haar uiterlijk. Connor heeft zich gedragen? Hij zegt dat hij moe was, ze kan er wel mee lachen. Dit is haar buitenhuis, staat op een schuine bergwand. Voor Connor is dit inderdaad prettiger dan de eerdere omgeving. Hij denkt dat hij zijn wereld heeft weten te redden, was gelinkt aan een andere wereld. De magiërs op zijn wereld waren minstens voor de helft necromancer.
Ze vertelt dat haar moeder een vampier was, van een hele oude familie van vampiers, een soort bloeddrinkers. Ze heeft niet veel aan gewoon eten. Ze is geen ondode, ze is wel sterker dan gewone mensen. Oberon en haar broers zijn sterker.
Van haar familie waren er niet veel meer, Oberon heeft haar moeder van de sokken geveegd en daarna gedumpt. Ze is opgegroeid bij moeder en meegenomen naar Amber toen ze elf was, ze heeft haar moeder nooit meer gezien. Haar familie was heel beschaafd, ze heeft geleerd om piano te spelen, wiskunde en talen geleerd etc. Etikette en dansen en pas later in Amber kwam ze er achter dat er ook andere machten waren. Ze is wel een goede magiër en ze heeft talent om poorten te maken. Ze had de opdracht van Oberon gekregen om poorten te maken naar andere landen, hing dan de ambassadeur uit. Ze maakte eerst een poort naar een land met arme mensen. Begma. Daar is niets veranderd, zegt Connor. De naam 'gouden cirkel ' bedacht haar vader. Connor vindt het knap dat zij die poorten heeft gemaakt. Ze heeft er wat rond gezworven, moest terug. Ze kwam er achter waar hij mee bezig was en toen werd hij boos.
Hij was bezig met een groep andere mensen een groter plan uit te voeren. Ze betrapte hem eens in een meeting, een aantal mannen en vrouwen. Een ervan is hoofd van een hele grote familie in Chaos, de andere van een hele kleine familie doch machtig. Amblerash en Sawall en een familie van bibliotheken. Archens? Hij had afspraken dus met lui in Chaos. Er moesten dingen geregeld worden, anders zou alles ten onder gaan.
Vlak daarna heeft hij geprobeerd haar op te ruimen. Ze is gevlucht, leefde een tijdje in die Schaduw en werd gevonden door de broers. Ze heeft Patroon. Niet zo heel goed. Connor is ook niet zo goed, wel de huidige koning van Amber. Oberon is weg, er is hoop dat hij dood is. Ze denkt het niet. Seth zegt dat hij niet dood is volgens Finndo en zichzelf. Hij vertelt hoe hij Oberon tegen kwam op Patroon. Ze kent Osric, Finndo, Benedict, Alexander en de kleine Padraig, Mirabel en Anna. Hij kent een Anna, maar dit is een andere, ze is te jong. Finndo is dood, Benedict is nog in leven. Ze bemoeide zich niet zo met de broers, Benedict de militair en Osric en Finndo zijn dat eigenlijk ook. Oberon zat altijd aan de vrouwen, bedroog zijn echtgenoten. Andermans vrouwen ook. Hij had een generaal Jake of James die een hele mooie vrouw had en die werd naar een veldslag gestuurd zodat hij met die vrouw kon. Osric had een vriendin in Huis Karm en die werd in bed aangetroffen met Oberon. De huidige koning is ook zo. Nee, heel anders, zegt Connor. Jeremy is heel aardig. Die heeft Lydia wel eens gezien, denkt ze. Connor zegt dat hij twee vrouwen heeft en minnaressen, maar hij is geen Oberon. Het waren zeven minnaressen, zegt Seth. En dan al die kinderen... dat is hem niet kwalijk te nemen. Hij heeft een zwak voor vrouwen, is ook aardig en kan ze niet echt dumpen. Jeremy dumpt en vermoordt niet, weet alleen mooie verhalen op te hangen. Connor heeft ook meerdere vriendinnen gehad. Seth zegt dat hij niet zo'n dwang voelt wanneer Connor praat tegen hem.
Lydia wil ze graag bedanken, is er iets dat ze voor hen doen kan? Seth wil een keer met haar optrekken en dingen leren over die gates. Connor weet wel een Chaoshuis met vampieren, dat is niet hetzelfde. Connor wil graag weerstand hebben tegen lui die hem lopen te beïnvloeden. Dat wil Seth ook wel leren, ze vindt ze erg zwak op dat gebied. Ze gaan beiden staan als ze dat zegt. Zo deed haar vader dat en je merkte dat niet eens. Seth' hoofd en spieren denken dat hij dat niet heeft gedaan, dat wil hij ook wel leren.

Ellis
Ja, Randal stoort en Iestyn heeft hier net een kamer gekregen. Ze gaan de woonkamer in en Randal gaat aan het bier. Hij komt terug op het feest waar hij zich heeft zich vermaakt, hij herinnert zich dat Ellis daar onverwacht binnen kwam. Of ze al in Tir-na n'Oght is geweest? Daar moet ze beslist naar toe.
Het gaat over haar zwaar militaire achtergrond met de uitzondering die de vader van haar moeder zou zijn. Randal beweert dat Anton Jesby een verlegen magiër is.
Iestyn probeert Randal weg te sturen, die dat niet placht op te merken en hen zover probeert te krijgen om uit te gaan. Hij komt met het nieuwtje dat ene Mikheal met ene Elora gaat trouwen. Randal beweert ook dat hij en broer Iestyn alles delen, wat de laatste erg boos maakt. Dat is zeker niet het geval, Randal heeft de gewoonte om meisjes in te pikken die Iestyn leuk vindt. Maar tegen de tijd dat hij moed heeft verzameld om zo'n meisje bijvoorbeeld ten dans te vragen, heeft Randal haar al weggekaapt. Randal zegt dat Iestyn te langzaam is, zo'n meisje gaat daar echt niet op wachten. En meestal blijken ze dan toch niet goed te zijn in bed, dan heeft hij dat alvast voor zijn broer uitgezocht. Hoezo hoeft Iestyn zo'n meisje niet meer? Zo weet hij nooit dat Randal gelijk had...
Hij complimenteert Ellis met haar woning, de ligging, de schilderijen, de inrichting... hij krijgt haar zelfs zo ver dat ze Palladio op de contrabas speelt. Daarna zegt ook zij dat Randal kan gaan, hij lijkt beteuterd te zijn.
Na zijn vertrek gaan Iestyn en Ellis weer verder met die zoen en hebben seks.

No comments:

Post a Comment

Iets toe te voegen of op te merken? Graag!