Friday 9 October 2009

94. "Wachtster, ik heb de volgende vraag voor U."

Rhexenor, Ronardo, Fiona, Julian, Flora, Martin, William, Mandor, Morwenna
Fiona vraagt wat er in de piramide is, Morwenna vertelt dat en deelt dan mee honger te hebben. Tja, de anderen hebben al gegeten.
Rhexenor schudt een hooibaal uit de hoorn. Paarden en Morwenna… Rhexenor schudt er dan een pannetje uit met een deksel, een mooie braadpan, gevuld met een stoofpot met vlees. Morwenna, Julian en Mandor gaan eten. Mandor vraagt om bestek en drank. Flora merkt op dat ze in de jungle zitten, Mandor zou zich moeten aanpassen.
Rhexenor zorgt dan voor drank: er valt een ouderwetse kruik wijn uit de hoorn. De wijn smaakt goed.
Dan gaan ze de piramide binnen, en zien een enorme hal met een gat in de grond met een trap daarlangs.
Het voelt magisch aan, er hangt hier een soort Macht. De piramide heeft een zwarte binnenkant. Conjuration werkt hier wel, maar dat is het niet. Sorcery werkt ook, maar is het ook niet. De macht die hier hangt is geen magie. Fiona denkt dat de stenen macht afschermen. Met Patroon is deze plaats niet te vinden, ook niet met Logrus, zegt Mandor. Je moet weten waar deze plaats is. Fiona noemt het een waardevol geschenk.
Het gezicht komt weer tevoorschijn, Morwenna’s gezicht, zeggen de anderen. Ze geeft geen antwoorden op vragen. Ze zegt alleen dat Patroonmacht hier niet werkt, ze is de wachtster van deze plaats. Feniksmacht mag ook niet gebruikt worden. Ze is de wachtster van deze plaats. Voor Logrus hetzelfde.
Fiona haalt dan een spiegel uit haar handtasje. “Op dit moment zal ik U deze spiegels niet kunnen toestaan.” Maar dan staat er wel de hele gestalte, een ouderwets geklede Morwenna.
“De juiste aanspreektitel is Wachtster, ik heb de volgende vraag.”
Er worden wat vragen gelanceerd. Ze antwoord dat de vragen met ‘waarom’ beginnen, sorry. Ze zegt ook dat enig respect voor deze plaats gerechtvaardigd is.
Als deze plaats een bepaalde intelligentie heeft, is het niet geweldig groot. Men kijkt verwijtend naar de echte Morwenna.
De wachtster verdwijnt als de spiegel verdwijnt. Het werkt dus met Heironmacht. Op zowat alle vragen is het ‘nee sorry’, alleen Morwenna krijgt een antwoord op een vraag, namelijk dat de wachtster niet weet hoe de piramide hier is gekomen.
Mandor lacht en merkt op dat dit hem doet denken aan toen hij nog jong was… Julian ergert zich daaraan, Mandor zegt uiteindelijk dat vragen moeten beginnen met ‘hoe’.
Ronardo vraagt dan hoe hij heet.
“Jouw naam is Ronardo (lange pauze) van Amber.”
Deze plaats heeft geen naam.
“Hoe is de Heiron macht hier gekomen?” Daar heeft ze geen antwoord op.
“Hoe gaat het met jou?”
“Het gaat prima met mij, en hoe gaat het met u?”
De piramide beschermt deze plaats.
“Hoeveel mensen zijn er hier geweest?”
“Daar kan ik geen antwoord geven. Uw vraag begon met ‘hoeveel’, voortaan zal ik op deze vragen geen antwoord meer geven.” Ze zwijgt dan ook op de vraag ‘hoeveel mensen staan er hier?’
“Hoe is veel mensen hier?” probeert Ronardo dan.
“Uw vraag slaat nergens op!” zegt de wachtster pinnig, iets waardoor Mandor in de lach schiet en doet opmerken dat hij dat wel herkent…
“Hoe vaak wordt er hier geschoten?” is ook een vraag waar geen antwoord op komt, alleen een verontwaardigde blik. Mandor zegt dat de Wachtster snel leert.
Vragen met ‘wat’ blijken dan ook toegestaan te zijn. De Wachtster is ervoor mensen te gidsen, instructies te geven en vragen te beantwoorden. Het is niet mogelijk om langs haar heen te komen met geweld. Ze weet niet hoe ze hier is gekomen en ze gaat geen lijst geven van mogelijkheden. Ze kijkt verstoord naar Rhexenor en ook wat naar Ronardo.
Morwenna vraagt wat deze plaats is.
“U kunt deze plaats het archief kunnen noemen. Als u de spiraaltrap afdaalt kunt u, afhankelijk van wie u bent, deuren openen en dingen zien. Dingen die u ziet zijn afhankelijk van wie u bent en gebeurtenissen.”
Er gebeuren rare dingen, verwant aan spiegels, denkt Flora.
“Hoe kun je hier in de toekomst zien?” vraagt Ronardo.
“Dat is niet mogelijk.”
“Wat zijn de mogelijkheden?”
“U kunt de archieven bekijken.”
Iedereen wil dat wel doen. Op het moment dat we op de trap stappen, verdwijnt degene die erop stapt voor de anderen.

Rhexenor
Loopt op een redelijk verlichte trap, de dame zweeft mee. Gezellig, zegt Rhexenor. Waar bent U in geïnteresseerd? Nou, Morwenna zegt dat het interessant is. Oh, U wilt iets van Morwenna weten? De Wachtster wijst op een deur. Dat is toch niet wat Rhexenor bedoelt en hij loopt verder. Er is een groot rond plein onderaan de trap. Hij kijkt en ziet zichzelf de deur opendoen. Hij ziet een soort spook. Hij kan er niet doorheen stappen, sukkel, zegt Rhexenor aan de andere kant. Hij begint ruzie te maken met zijn spiegelspookbeeld. Over het rare kapsel, over de deur open of dicht krijgen. Wie het meest kinderachtig is, het meest laf, wie het eerst zijn zwaard zou trekken. Hij is de trots van zijn moeder en vader, hij is Rhexenor. Hij begint alweer honger te krijgen. Val je me nog aan of niet? Niet. Dan wordt de spiegel de enige echte Rhexenor. Hij trekt een zwaard, Rhexenor ook. Ze beginnen te knokken. De echte verdedigt alleen. Hij wordt beter, de echte Rhexenor niet. Maar deze kan wel vals spelen. Hij trapt hem in zijn ballen, steekt hem neer… Spiegel-Rhexenor wordt steeds sterker. Rhexenor speelt nog meer vals en gaat shape shiften. Dat kan de ander niet. Uiteindelijk raakt Rhex hem met een klauw en nep Rhexenor springt uit elkaar.
Interessant, zegt die dame. Heeft u veel innerlijke conflicten? Nee. Zij mag hem Rhexenor noemen. En hij is niet zo extreem opschepperig hoor, hij weet gewoon dat hij goed is. Wilt U naar boven? Eigenlijk zou hij toch graag die ‘Morwenna deur’ open willen doen, maar gaat dan toch gewoon naar boven.

Morwenna
Ze loopt de trap af met haar eigen spiegelbeeld. Op de vragen die Morwenna heeft, geeft ze persoonlijke antwoorden. Morwenna wil iets zien van haar overgrootmoeder, hoe ze verdwenen is. Ze lopen de trap af en Morwenna wordt een deur gewezen.
Ze kijkt een ruimte binnen ergens in Rebma en ziet een jonge knappe vrouw bezig met een lege lijst als van een schilderij. Ze is bezig met steeds een stuk glas te conjuren, die ze dan in de lijst legt. Morwenna staat in de ruimte, Lorrayne ziet haar niet. Er komt een jonge man binnen, een beetje een fatje. Hij draagt nette kleding, is een beetje stijfjes, wel knap, 1.75 meter lang en heeft iets bekends, zij ook. Hij heeft nogal licht haar, duidelijk een Sawall.
“Zullen we dan maar voordat je vader hier is?” stelt hij voor. Ze knikt en samen gaan ze de kamer uit. Morwenna volgt. Ze komen in een oud gedeelte, ze gaan door het luik dat niet is afgesloten en door de zaal met de troon. Waar de groep ooit linksaf ging, gaan zij rechtsaf. Er zijn metalen deuren waar twee gouden leeuwen voor zitten. De ene duwt hij een soort bol (zwarte smaragd) in zijn bek en de andere duwt ze een dolk in de bek, die ze rond draait. De deuren gaan open en ze gaan naar binnen.

Ronardo
Hij wil weten wat voor magie hier is. Dat kan niet. Hoewel? Ze neemt hem mee een aantal trappen af, hij mag een deur openen. Hij staat buiten, ziet een schaduwstorm rond een simpel gebroken Patroon, Hij herkent Morwenna, Oberon (van de Troef en een portret) en Randal, wat ouder dan hij nu is. Oberon haalt iets uit die storm en haalt een wenkbrauw omhoog als hij Ronardo ziet staan. Oberon begint de plaats te veranderen. Ronardo ziet die wereld veranderen in een bosachtige omgeving. Oberon verandert de plaats in iets heel anders, een gat in de grond en een trap. Oberon gaat weg. Randal en Morwenna gaan de trap af. Niet lang daarna komt Oberon weer terug, smijt met magie, de omgeving verandert in een jungle. En dan is het weg, Ronardo staat weer op de trap.

Rhexenor
Boven komt William eraan, hij vindt het saai. Ja, hij heeft iets gezien. Martin komt ook aan en noemt het hier ‘apart.’ Hij vindt het niet leuk dat Rhexenor hem Marti noemt… maar Rhex doet hem denken aan Biff… waar de anderen zijn? Ze hebben geen idee.

Morwenna
Wil weten hoe de piramide hier is gekomen en krijgt hetzelfde voorgeschoteld als Ronardo eerder. Het ziet er allemaal toch anders uit dan dat zij het zich herinnert…

Ronardo
De Wachtster weet nu ook wat er eerder gebeurd is hier. Oberon keek naar hem? Hmm, dat is onverwacht. Doch niet onmogelijk. Ronardo gaat verder de trap af. Hij vraagt in hoeverre hij dingen kan zien. Wat hij maar wil. Hoe ziet Overschaduw eruit? Die plaats kan ze niet laten zien, dat heeft iets te maken met gelijktijdigheid. Het kan zijn dat Oberon daar zit, dat kan ze niet laten zien. Hij wil zien hoe Osric en Finndo dood zijn gegaan. Terug lopen is vermoeiend. Hij gaat door een deur. Hij ziet Osric die op een groot paard zit, een beetje een machineachtig paard. Hij heeft veel manschappen bij zich, een soort orcen met een varkensneus. Echte Warcraft orcen. In een duistere vallei worden ze aangevallen door een soort cyborgs. De orcen worden met bosjes tegelijk neer gemaaid, alsof ze in een val lopen. Osric heeft een goedendag, probeert weg te komen, maar er wordt een elektrisch net over hem heen geschoten en hij wordt gevangen genomen. Hij beweegt zich niet meer, ligt maar in dat net.
Ronardo staat op de trap, hij weet niet of Osric dood is.
Dan mag hij nog een stuk naar boven lopen en er is weer een deur vlakbij. Hij staat in een herberg, vol vreemde, forse en grote mensen. Er komt een grote, brede vent binnen met een groot zwaard op de rug. Er komen nog een paar van die forse lui binnen. Finndo vloekt, trekt een zwaard en slaat er twee door midden. Er breekt een flink gevecht los. Finndo wordt overhoop gestoken. Dood. Die gasten leken toch wel demonen. Hij heeft er heel wat afgeslacht. Finndo lijkt een stoere kerel, best wel lomp. Als hij uithaalde, sloeg hij dwars door de muur en alles ging kapot.

Rhexenor
Fiona komt opgewekt bij hen, Flora, met een nadenkende blik op haar gezicht, volgt even later.

Morwenna
Ze wil weten hoe Lenore (zus van haar moeder) is omgekomen. Ze stapt door een deur en staat dan op een klif. Een aantal mensen heeft een conflict. Er is een vrouw die door twee mannen wordt vast gehouden. Een derde ziet eruit als een geheim agent, hij heeft een hoedje op, een net pak aan en zijn gezicht is niet te zien daar hij met de rug naar Morwenna staat.
“Vertel op, waar heb je het gelaten, we sparen je leven,” zegt hij.
Lenore worstelt zich bijna los, verliest haar evenwicht en valt van de rotsen. Dood. De man met de hoed kijkt en zegt ‘Oh.’ En ze gaan naar de trap die naar boven leidt.

Ronardo
Ronardo is best moe, hij wil nog één ding zien. Ze denkt dat het gevaarlijk is, hij kan een andere keer terug komen. Hij heeft geen macht in deze richting en kan erg snel uitgeput raken. Hij moet het zelf weten. Wat zijn de gevolgen? Wat vraagt U? De laatste locatie van Osric. Die heeft hij gezien, zegt ze.
Hij komt weer boven bij de anderen.

Morwenna en Julian zijn de laatsten die zich bij de rest voegen, alleen Mandor is er niet. Ronardo, Flora, Julian, William en Morwenna lijken best moe, de anderen niet.
Fiona vindt het een interessante plaats. Rhexenor zocht naar niets, maar vond het een interessante eraring. Flora heeft een antwoord meer over iets dat privé is. Er zijn dingen die ze niet kwijt wil over zichzelf. Morwenna vraagt naar Mandor. Niemand die iets weet, al beweert Flora dat ze hem meteen miste. Er wordt nog wat gebabbeld, William wilde wat dingen van zijn moeder zien, hij heeft haar nooit gekend. Rhexenor vertelt over wat hij heeft gezien. Martin is een beetje aangeslagen, hij heeft blijkbaar iets gezien dat hem iets doet. Morwenna vertelt dat Oberon de piramide hier heeft neergezet. Flora weet iets meer over haar vader en moeder. Haar moeder is Dybele, ze heeft geen directe broers of zussen. Gelukkig niet. Die zouden minder zijn dan zij uiteraard. Ze heeft getracht een Tir-na Nog’th vraag te stellen, dat kan hier, maar dat put uit. Een dergelijke vraag kan zoiets zijn als: “Hoe zou iets zijn gegaan als dit of dat anders was geweest.” De wachtster zei dat dat gevaarlijke vragen zijn.
Ronardo vertelt dat Oberon hem aan heeft gekeken. Dat kan niet, zegt Fiona. Vragen over overschaduw kunnen niet, zegt hij dan.
Morwenna maakt zich ongerust over Mandor, wil de trap af om hem te zoeken, maar dat gaat niet. Op haar vraag pakt Fiona weer de spiegel en Morwenna vraagt aan de Wachtster waar Mandor is. De Wachtster heeft deze buiten gezet op zijn verzoek. Raar, vindt Morwenna. Martin dacht het al, Mandor doet altijd vreemd.
Aangezien haar ring haar niets wijzer maakt over Mandor, rent Morwenna naar buiten. Geen Mandor, wel een heel spoor alsof er hier iemand met geweld door een stuk jungle is gedenderd. Dan komt ze bij een wat kaler stuk en ze voelt er iets smerigs, alsof er op lompe wijze van Logrus gebruikt is gemaakt. Ze voelt dat Mandor pijn heeft, veel pijn. Patroon werkt hier weer en Troef ook. Mandor’s Troef wordt geblokkeerd. Morwenna maakt zich zorgen, de anderen zeggen dat er niets aan de hand is. Fiona besluit dat zij zal troeven en pakt Mandor’s Troef aan. Ze roept Ronardo erbij, dit is een heel interessante en ingewikkelde Troef, er zitten een aantal enscrypties in verwerkt waardoor de Troef onder andere niet kan worden afgeluisterd. Morwenna zegt tegen Fiona dat ze moet gaan troeven in plaats van de Troef te ontleden. Fiona doet haar best, zegt dan dat Mandor zelf blokkeert. Zelfs zij komt er niet door. Morwenna pakt de Troef weer terug.
Intussen shapeshift Rhexenor tot ieders ontzetting in een draakachtig ding, maar heeft er moeite mee door de aanwezigheid van iets ‘smerigs’. Hij weet dat Mandor hier was en toen abrupt is vertrokken. Hij wordt zichzelf weer.
Morwenna besluit om via Patroon naar Mandor te gaan, de pijn wordt heftiger en ze weet dat hij in de problemen zit. Terwijl ze bezig is met Patroon naar zich toe te halen, wordt ze getroefd door Mandor, het is zeer dringend. Met veel moeite gooit ze Patroon aan de kant en neemt de Troef aan. Hij is er slecht aan toe, heeft iemand in zijn armen. Morwenna haalt hem door, tegelijkertijd springen er drie wezens, een soort hondachtige mannen, met hem mee, die vakkundig worden afgeslacht door Rhexenor en Julian.
Morwenna kondigt aan dat ze naar het ziekenhuis gaat, of Julian voor de lynx wil zorgen?

Morwenna
In het welbekende Regency Hospital haast men zich onmiddellijk met brancards, zeker wanneer ze met haar VIP patiëntenkaart wappert. De lynx is gewoon meegekomen en gaat in een hoek zitten. Het aanwezige personeel is er niet blij mee.
De patiënten worden ieder een andere kant opgereden, Morwenna gaat mee met Mandor. Ja, ze heeft toestemming om de operatie in persoon bij te wonen en laat papieren zien. Ze moet dan een speciaal pak aan. Mandor heeft grote bijtwonden en messteken, men is verbaasd dat hij nog leeft. Op het laatst krijgt hij antibiotica dat uit de wond bubbelt. Morwenna verbiedt de doktoren om andere medicatie te proberen, hij zal er wel bovenop komen.
Mandor wordt naar een privé-kamer gereden en zal een week nodig hebben om bij te komen, is de schatting. Morwenna krijgt het nieuws dat de andere patiënt nauwelijks gewond is, maar in een soort coma ligt.

Rhexenor, Ronardo, Fiona, Julian, Flora, Martin, William
Morwenna komt niet terug.
Men ergert zich, staan ze weer te wachten. Julian stelt voor om wat te gaan eten. Flora weet een leuk hotelletje aan de Riviera waar ze vis hebben en privé kunnen zitten. Ze geven elkaar een hand, Flora troeft en ze komen uit in een havenstadje. Zo gezellig hier, ze gaan naar binnen. Jean Jacques is de herbergier en Flora lijkt hem goed te kennen.
Er wordt een heel menu besteld en een uitgebreid voorafje. Rhexenor probeert Frans te praten, de waard lacht raar, vindt hij.
Ronardo eet van alles wat. Dan komt het kaasplankje. Er wordt flink gezopen, door Martin en Rhexenor wat meer. Als ze gaan zuipen, doet Fiona mee. Flora doet iets en er komen Britse toeristen binnen. Het gesprek komt op Hitler, dus Corwin.

Morwenna
Ze troeft naar Julian. Mandor heeft het overleefd en de lynx is bij haar. Julian kijkt schuldig, ze zijn wat gaan eten. Weten de kinderen al dat hun vader in het ziekenhuis ligt? Die gaat ze zo troeven. Julian zegt dat hij naar hen toe zal gaan, ze moet hen daar maar niet over troeven.

Rhexenor, Ronardo, Fiona, Julian, Flora, Martin, William
Julian kondigt zonder verdere uitleg aan dat hij weg moet en vertrekt door middel van een Troef. Flora en Martin gaan ook, William dan ook maar. Ronardo zegt tegen Fiona dat hij niet naar huis gaat om te slapen, dan krijgt hij geen rust. Fiona neemt afscheid en gaat ook.

Rhexenor
Rhexenor gaat in het holst van de nacht naar huis. Iedereen slaapt. Hij breekt zijn nek over de kat. Zowat dan. Hij hoort ‘Pappa?’ Daar is Helena, 8 jaar oud. Ze wil feest hebben, dat zei mamma. Als pappa thuis komt, hebben we feest. Dat is nu! Ze wil ballonnen, kadootjes en taart en meisjes die komen spelen. Hij wil dat ze gaat slapen. Dan wil ze bij hem slapen. Ze kan niet alleen slapen, roept ze veel te hard, ze kan dat nu niet! Ze heeft geluisterd of hij thuis kwam, gisteren was hij er niet.
Ze mag dan bij hem slapen. Ze wil op zijn rug de trap op, maar dat zwaard is zo lastig. Dyenne is slaperig en niet zo gelukkig dat Helena bij hen komt slapen. Oh, maar Helena wil niet zozeer slapen, maar feesten! Ze wil kado’s! Wat heeft pappa voor haar meegebracht? En hij is niet gewassen en dat moet. Hij moet niet vies in bed gaan liggen.
In de ochtend is hij nog steeds klaarwakker en slaapt zij.

Morwenna
De kinderen komen op bezoek op de tweede dag. Pas op de derde dag komt Mandor even bij, hij is nogal zwakjes. Hij vraagt waar hij is, Morwenna vertelt dat en hij valt weer in slaap. Na een aantal uren komt hij weer bij en wil zich douchen. Zustertjes komen aangesneld om te helpen, Morwenna stuurt ze weg, een vent onder de douche stoppen kan ze zelf wel. Hij laat zich door haar helpen, ze ziet dat hij onder de verwondingen zit, hij heeft tegen een overmacht gevochten. Hij krijgt pap te eten, dat lust hij niet. Na veel praten krijgt Morwenna het voor elkaar dat ze hem een lichte maaltijd brengen. Hij wil meer en steviger. Ach, een VIP kaart is best handig. Heel veel eten dus, desnoods op haar naam. En wat rauwe lever voor de lynx.
Mandor sterkt nu aan, zijn wonden trekken heel snel dicht. Morwenna vertelt hoe het nu is met zijn zus, hij is daar verbaasd over. Hij heeft gevraagd in de piramide om te mogen zien wat er met haar was gebeurd, tenslotte heeft Morwenna een keer gezegd dat ze nog zou leven. Hij kreeg een goed idee waar ze was en heeft meteen zich daarheen begeven. Ze was in een schaduw in Chaos, waar ze was opgesloten. Er waren heel veel demonen. Ze heet Ariane.
De volgende dag gaan ze bij Ariane kijken, Mandor in rolstoel en met krukken. Ze ligt ook op een privé-kamer en komt niet bij. Ze weten niet wat er met haar is. Mandor en Morwenna bekijken haar, Mandor komt tot de conclusie dat er een goede magiër bij moet komen, veel verder dan dat Ariane in een magische coma ligt, komen ze niet.
Gramble wordt doorgehaald die ietwat bezorgd naar Mandor kijkt. Morwenna wordt met een paar kussen begroet, daarna buigt Gramble zich over het lichaam van zijn dochter. Er komt een dokter binnen.
“Nu even niet!” roept het drietal en de man haast zich weer weg.
Gramble begint met zijn onderzoek.

Ronardo
Hij gaat toch maar naar huis, naar Ravensburg. Hij komt aan in de huiskamer en sneakt naar boven.
Shakira, 15 jaar, staat boven aan de trap met haar armen over elkaar. Zo, pappa komt ook eens thuis? Hij is hartstikke laat en mamma is hartstikke ongerust. Shakira heeft uitgaanskleren aan. Die had ze nog aan van eerder die avond, beweert ze als Ronardo er een opmerking over maakt. Hij is degene die laat is! Mamma is de hele week ongerust en dan komt hij zo laat thuis.
Shakira doet wel erg brutaal.
“Mamma slaapt, dus doe zachtjes! Je maakt iedereen wakker. Welterusten pap!”
Zijn dochter ruikt naar tabak en drank. 15 jaar pas… ze gaat snel naar haar kamer. Hij stinkt ook nog naar demoon, dus hij gaat zich eerst douchen. Dan kruipt hij naast Moyra. Jammer dat hij moe is, zegt ze slaperig. Nee, ze is niet wakker, ze slaapt. Ronardo valt ook in slaap.


Quotables:

“Er komen Britse toeristen de herberg binnen met hun eigen voorraad bier: Tesco Value. Ze zijn nogal luidruchtig en zeggen ‘Hey Mate, do you have fish and chips on the menu?’” -- GM
“Wat! Is er nog een taal!? Die hoef ik niet te leren toch?” -- Rhexenor

“Is een Oostenrijker dan iets anders dan een Derderijker?” -- Rhexenor

“Mandor kan alleen met hulp van de zustertjes naar de badkamer.” -- GM
“Niks zustertjes, ik stuur ze weg. Ik kan hem zelf wel helpen.” -- Morwenna
“Hij is anders echt niet in staat om iets met die grietjes te beginnen.” -- GM
“Daar gaat het niet om. Ik ben gewoon zorgzaam.” -- Morwenna
“Oh. Ik denk eigenlijk dat je ‘ik ben stikjaloers’ bedoelt.” -- GM

No comments:

Post a Comment

Iets toe te voegen of op te merken? Graag!