Monday 29 June 2009

Ruimteperikelen/ Llewella/ Gramble, Dara, Julian

Rebma
Het voorstel is om de bruiloft eventueel in Kashfa te houden en dat Ronardo een gastenlijst maakt. Iedereen die belangrijk is zal moeten komen. Moyra heeft er zin in, de bruiloft van Rhexenor was leuk. Moire vindt dat het aanstaande echtpaar zal moeten praten met Llewella, ze zal vast willen weten over de baby. Dat zullen ze doen.
Ze gaan samen naar de vertrekken van Moyra, men is bezig er een extra kamer in te richten. Het personeel kijkt, maar zegt niets. Wie zullen ze het eerst inlichten? Llewella, die zou het vervelend vinden als ze als laatste wordt ingelicht. Ronardo troeft en heeft meteen een goed contact. Llewella is best sterk met Troef. Ze is in het paleis, ze zijn welkom en dan verbreekt ze abrupt de verbinding. Shakira slaapt, Moire komt oppassen.

Het paar gaat naar Llewella en ze worden binnen genodigd. Waar zijn de beschuiten? vraagt Llewella. Dat is toch een Nederlandse gewoonte? Ronardo kent het gebruikt niet zo, mogelijk toch te lang in Spanje gezeten. Llewella is al een beetje op de hoogte, ze kunnen dus haast niet wachten om Shakira het Patroon in Rebma te laten lopen? Het is wel belangrijk dat ze dat doet, maar pas als ze kan lopen natuurlijk. Dat had Ronardo ook al bedacht. Zij als Hoedster van dat Patroon geeft daar toestemming voor. Als zij niet wil dat je dat Patroon vindt, zal je het niet vinden. Wat vindt zijn moeder ervan? Ronardo vertelt over de inplants, Llewella vindt het interessant en noemt de Hive Mind van de Invids. Dat wil Ronardo niet. Dat heeft Llewella ook niet met haar kinderen gedaan, ze wil wel dat ze opgroeien als mensen. Fiona heeft het beste voor met Ronardo, indertijd heeft Llewella haar geholpen met die ring van hem.
Moyra vertelt dat ze gaan trouwen, ze is gevraagd door Ronardo. Ze gaan politiek actief worden en in Kashfa wonen. Met Troef is nooit iets te ver weg. Ronardo is er echt goed mee. Mooi, Llewella heeft gehoord dat Fiona tracht Deirdre te pushen om een andere Hoftroefmaker te nemen.
Eric wordt misschien de nieuwe koning, wat vindt Ronardo ervan? Beter dan Deirdre, denkt hij. Is hij dan niet bang dat er oorlog komt? Llewella heeft eigenlijk geen mening over deze zaak, Moyra kent zowel Eric als Deirdre feitelijk niet. Maar beiden zijn beter dan Random. Hoewel ze nu niet weten waar Random uithangt met dat mens en dat is vervelend. Het kan zijn dat Vialle troonopvolgster wordt. Zowel wanneer Moyra afstand doet als wanneer de familie van Vialle een coup pleegt. Llewella wil en kan geen koningin van Rebma worden. Ze moet het Patroon bewaken, er mag geen misbruik van gemaakt worden en ze moet Rebmanen beschermen. Ronardo vertelt dat Eric al weet van het kind en hen ook wil helpen in geval van gevaar. Llewella vindt het niet leuk dat Eric het eerder wist dan zij.
Llewella heeft een voorspelling gehad van het Patroon over Ronardo. Het was een beetje onduidelijk. Kan het zijn dat hij een Troefcontact van ver weg heeft gehad? Van een bekend iemand van heel ver weg? Van een uithoek in Schaduw? Dat kan heel gevaarlijk zijn en het kan mis gaan. Het gaat mogelijk om iets dat dodelijk is voor Amber. Het was een waarschuwing van Patroon, het kan zijn dat het zich ergens zorgen over maakt. Het is iets dat waarschijnlijk nog moet gebeuren. Ronardo had een gek pak aan.

Deep Space Nine
Morwenna krijgt haar laboratorium. Ze zegt geen verstand te hebben van de techniek alhier, Rhexenor raadt het holodeck aan om te oefenen. Dat is niet wat ze bedoelt, ze wil Ronardo erbij vragen. Die is eerder gevraagd om aan een project voor de Amblerashes te werken, zegt Rhexenor. Mooi. Het idee is dat deze dan gaat samenwerken met Martin, vanwege diens futuristische interesses. Morwenna zal intussen haar dingen gaan doen. Ze klooit wat met de computer, nu is het zo dat ze al jaren samenwerkt met Martin Jones en Ricardo Devries. Ze draait het nodige papierwerk en hun ID uit met een foto die erg lijkt op hun Troeven. Ze geeft alles aan Rhexenor en gaat weg.
Rhexenor troeft naar Ronardo, die eindelijk alleen zit met Moyra en kind. Hij moet veel moeite doen om erdoor te komen. Rhexenor vraagt hoe het is. Ronardo is moe, Rhexenor begint over het plan van Morwenna over Troef. Het wordt vast cool, samenwerken met Martin. Er zijn bedden enzovoort. Ronardo zegt toe erover te denken. Rhexenor verbreekt de verbinding.

Sawall
Morwenna troeft Gramble, dat lukt meteen. Hij ziet er normaal (jong) uit door Troef en ze kan doorkomen. Ze wordt doorgehaald naar een tuin, ergens staat de rolstoel met het dekentje. Gramble ziet er oud en versleten uit. Ze gaan zitten, er wordt wat koffie en speculaas bijgehaald door middel van Logrus. Gramble denkt dat er iets ernstigs aan de hand is naar het gezicht van Morwenna te oordelen. Ze vertelt alles over de voorspelling die ze heeft gehad en wat ze later gezien heeft in de poel.
Hij zegt dat dit niet mag gebeuren en zal Dara erbij halen. Terwijl hij om haar roept, verandert hij in zijn jonge zelf. Dara komt snel aangelopen en is geschokt om Gramble zo te zien, vooral in de nabijheid van Morwenna. Dat was niet wat ze hadden afgesproken. Gramble wuift haar bezwaren opzij, Morwenna weet dit al van hem en ze zijn onder elkaar tenslotte.
Hij vertelt haar dat Morwenna vermoedt dat er een aanslag op haar gepleegd gaat worden met gif, een soort die specifiek met het voorkomen van zwangerschappen te maken heeft. Dara zegt van niets te weten, ze heeft al jaren niets meer met gif gedaan en het is meer zijn expertisegebied. Hij zegt haar niet specifiek te hebben geroepen vanwege het gif en vraagt Morwenna om Dara te vertellen wat ze in de poel heeft gezien. Dat doet ze. Daarna zegt Gramble tegen Dara dat hij denkt dat haar ex-leerlinge er mee te maken heeft. Dat is Xia, een razendsnelle shapeshifter die in zowat iedereen kan veranderen. Deze werkt mogelijk binnen een organisatie voor iemand die een hekel heeft aan Amberieten en liefst de oorlog weer op gang wil krijgen. Maar het kan ook voor een andere opdrachtgever zijn. Voorheen zou zij, of haar organisatie wel eens gewerkt kunnen hebben voor een Amberiet, waarschijnlijk Eric. Xia beweegt zich vanwege haar talent gemakkelijk door de Hoven en weet overal haar weg. Ze komt van een onbetekenend Huis. Behalve dat Shapeshiften heeft ze van Dara ook nog veel over bommen en gif geleerd, iets waar Gramble niet erg blij mee is. Xia is duidelijke meerbegaafd, want ze is ook nog eens een goed magiër.
Dara zegt dat ze niet weet waar Xia zit. Dat weet Gramble al.
Morwenna vraagt of er een manier is om Xia op te sporen. Gramble denkt dat het inderdaad beter is om niet de bruiloft af te wachten, maar haar eerder te pakken te nemen. Het gaat hier wel even om een beraamde aanslag op Huis Sawall, niet acceptabel dus. Gramble weet ook precies de goede jager: Julian. Die heeft heel veel verstand van Chaosieten opsporen. Dara denkt dat ze hem dat niet kunnen vragen. Gramble vindt van wel. Hij zal Julian voorzien van genoeg spullen en informatie, dit is belangrijk. Gramble weet eigenlijk wel zeker dat Xia de persoon die ze zoeken is. Shapeshiften en gif… kan niet missen. Probleem voor Julian kan worden dat Xia op plaatsen kan komen waar hij moeilijk komt, maar dat kan opgelost worden door Dara met hem mee te sturen. Deze protesteert heftig, Julian zal haar zien aankomen, dat doet hij nooit! Jawel, zegt Gramble. Hij zal dat doen, het gaat om zijn eigen dochter immers. En wat Dara betreft: ze moet maar denken dat het voor een goed doel is, zij heeft tenslotte het samengaan van Mandor en Morwenna geregeld, hoe stom dat ook van haar is. Dara straalt. Ja, dat heeft ze toch maar mooi geregeld, nietwaar?
Gramble stelt dan een derde persoon voor om toe te voegen aan dit toch al vreemde gezelschap: William. Hij is snel en kan goed op tegen vervelende magie en dat kunnen Julian en Dara niet.
Dara ziet nu echt problemen, dat kan Gramble niet van haar vragen. Deze haalt zijn schouders op, dan moet ze maar één van haar rare zonen meenemen. Hmm, dan toch liever William. Deze was onuitstaanbaar tijdens de verloving laat ze haar echtgenoot weten. Waarom gaat Gramble niet zelf als hij het allemaal zo goed weet? Omdat dat niet kan, zegt hij met een meewarige blik. Hij kan en zal alleen helpen op afstand.

Deep Space Nine
Martin is de volgende die wordt getroefd door Rhexenor. Dat kost hem ook al heel veel moeite en deze is heel verbaasd. Zit hij in Star Trek? Zoiets. Hij komt wel even door. Hij begint meteen aan de computers te klooien, kan meteen schema’s opvragen. Odo zit hier, die kan niet meer acces hebben dan Martin uiteraard… geregeld!
Als Martin honger heeft, ze hebben hier hele lekkere wormen. Oh, Karght. Rhexenor wil Martin tijdens het eten bij gaan praten. Hij ziet dat Martin een plug inn heeft, deze legt uit dat dit een interface met computers is. Reuze handig. Dat lijkt Rhex ook wel wat, kan hij ook rommelen met het pak van Darth Vader? Nee, dat gaat niet, dat is autonoom.
In de eetzaal bestelt Martin veel, maar geen wormen. Vooral veel Belgische wafels.
Rhexenor vertelt het verhaal, er luistert niemand mee, zegt Martin, hij kan alles zo in de gaten houden. Zo’n plug inn is dus echt wel wat voor Rhexenor. Martin wil graag helpen, hij vecht graag met technische wapens. Zo’n interface moet macht in en je hebt er niets aan in Amber. Rhexenor vertelt over zijn gevechten tegen de Centradi, Martin had erbij willen zijn. Verder gaat het wel, antwoordt hij op Rhex’ vraag. Hij heeft van alles gedaan en niets. Hij heeft gehoord dat Rhexenor onlangs zijn dochter heeft gesproken. Hoe het met Dyenne is? Hij roept iets over het crimineel zijn van Rhexenor, mensen kijken even op, maar negeren het. Martin is bereid om diens strafblad te wijzigen. Rhexenor zegt dat het goed is zoals het is, of Martin kan helpen met onderzoeken van die devices dan? Nou, hij doet liever iets met schieten. Trainen en holodingen vindt hij niets. Hij heeft gehoord over de oorlog met Amber schepen, die van Caine werken vast met de Cardessians samen, die lui met die dikke nekken.
Ze kunnen daar wel even gaan patrouilleren. Rhexenor kent Johnny Amblerash, ze kunnen met zijn schip gaan. Nah, dat is niet cool, liever een eigen schip natuurlijk. Na een paar uurtjes heeft Martin een schip geregeld, speciaal voor hem. Rhexenor mag mee, of hij meer lui weet om mee te gaan. Oh ja, Ronardo, maar die zou nog troeven. Martin kijkt dan naar ‘die shit’. Erg interessant, ahum.
Jammer dat Morwenna er niet is, motorpakjes staan haar zo lekker. Dat is zo’n likbaar pakje, het staat haar goed en ze weet het zelf niet. Rhex moet haar maar eens vragen naar dat motorpakje, al die lui waren jaloers toen Martin met haar aan kwam zetten. Ze valt op Martin. Hij denkt niet dat ze voor Mandor valt, of dat ze zoiets voor Mandor aandoet. Hoewel, Morwenna is een rare. Misschien dat een type als zij valt op gevaarlijke kerels zoals Mandor. Martin is zeker niet gevaarlijk genoeg. Hitler had ook Eva Braun. Nero had toch ook een Polludame. Martin denkt dat hun nichtje valt op foute mannen. Dan krijgt Rhexenor een goed advies: trek die vrouw van jou ook maar eens een motorpakje aan.
Flora in een motorpakje is ook geweldig. Of Fiona. Al die Ambervrouwen zou het wel staan. Deirdre, Rhexenors moeder, heeft altijd van die truttige kleren aan, harnassen enzo.

Rebma
Ronardo slaapt er een nachtje over en vertelt Moyra over Rhexenor, dat hij moet gaan helpen. Mag ik? Ja, hij mag, maar niet te lang wegblijven hè? Het lijkt hem wel leuk, het is met computers. Niet iets met wezens? Ja, buitenaards. Dat bedoelt ze niet. Het is op een ruimtestation. Blijf niet te lang weg en regel de gastenlijst op de computer. Neem die lijst maar mee hier naar toe, versturen per e-mail gaat niet echt. Kan hij niet iets verzinnen met Troef waardoor je kunt e-mailen? Hij moet zijn vader of moeder dat eens vragen.
Haar broer kan vechten, maar moet nog veel nog leren. Ronardo kan vechten – sinds kort. Gwyndrod zou bij Benedict kunnen leren vechten en dat gaat hij meteen regelen. Op naar Gwyndrod. Deze biedt hem zeewiersap met schuim… Ronardo krijgt bier. Gwyndrod kan vechten onder water, maar mag dat nooit, Ronardo wil wel regelen dat hij les gaat krijgen van Benedict. Die is toch niet zo goed? Huh? Hij is de beste. Oh. Hoe komt Gwyndrod dan aan het verhaal dat Random hem altijd verslaat? Er is een roman waarin een Random en een Benedict in voorkomen, waarin de eerste de laatste steeds verslaat. De schrijver is Peter Gewoon, één van de meest verkochte boeken in Rebma.
Gwyndrod gaat niet aan Moire vragen of hij mag gaan, anders komt hij nooit weg. En tenslotte moeten ze eens van de troepen van Amber af.
Ronardo troeft naar zijn oom. Kan hij even doorkomen? Naar Rebma? Liever andersom. Ronardo neemt Gwyndrod meteen mee. Ze worden doorgehaald naar een legertent. Ronardo en Gwyndrod krijgen een hand. Of Ronardo nog nut gehad heeft van de training? Jazeker. Ze gaan zitten op klapstoeltje. Ronardo legt uit waarom Gwyndrod hier is, deze heeft een rol gespeeld in de bevrijding. Een Rebmaan die geïnteresseerd is in vechten? Hij vindt het leuk? Hij is anders dan de rest van zijn familie. Nee, Sean is ook niet geïnteresseerd. Natuurlijk kan hij komen trainen, per vandaag. Een aantal weken komt hij dan in training, hij kan niet tussendoor naar huis. Gwyndrod troeft zijn moeder om het uit te leggen. Nee, Ronardo hoeft nu geen training, binnenkort wel weer. Hij vertelt over Alexander. Ook dat deze nog met Benedict komt praten. Alexander wil totaal niets met Amber en omstreken te maken hebben, hij kan wel goed vechten. Hij is in Schaduw gaan wonen. Hij speelde een grote rol op een aarde als Alexander de Grote. Benedict zal hem gewoon opzoeken.
Hij heeft een andere kijk op vechten omdat hij zolang in Schaduw heeft gezeten. Je kunt wel van hem op aan, ook al houdt hij niet van familiepolitiek.
Gwyndrod wordt aangeraden om niet te vertellen dat hij prins van Rebma is. Zijn Rebmaanse trekken vallen echter wel een beetje op. Misschien een idee om iets veranderen aan zijn uiterlijk? Dat maar niet. Ze nemen afscheid.
Moyra is blij dat Ronardo nu al terug is… Hij gaat nu pas naar Rhexenor. Maar eerst een wip met Moyra op het grote bed. De baby is gewoon heel stilletjes. Het kind is wakker en kijkt naar haar handjes. Ze is blij haar ouders te zien als deze zich over de wieg buigen. Ze is zo ontzettend lief en zoet… beetje onvoorstelbaar eigenlijk. Misschien dat ze gewoon heel veel op Vialle lijkt?

Deep Space
Met veel moeite lukt het Ronardo om Rhexenor te troeven. Hij wordt doorgehaald. Er is echt een enorme afstand tussen Rebma en daar, het voelt ook als ver weg.
Hij wordt enthousiast begroet met een high five. Ze hadden net een derde persoon nodig om te vliegen. Rhex wil schieten, Ronardo wil piloten en kijkt de manuals door. Dan is Martin kapitein. Het schip blijkt gemakkelijk te besturen. Het is een klein schip dat heel hard schiet. Ze gaan schieten op de Cardessians. Of het slim is om Caine aan te vallen? Ach, ze werken nu voor Amblerash. Ze hebben ook nog een hologram, dat is de dokter. Eerst was dat een kalende zeurende man, na wat ingrepen van Martin is deze is veranderd in een grappig meisje. Martin legt wat uit over zijn plug inn. Ronardo kan niet al te lang blijven. Ze vliegen naar de border, het vliegen is best saai.
De spullen liggen nu in het schip. Ronardo krijgt het eigenlijke verhaal over de artefacten te horen.

Sawall
Gramble gaat uitzoeken wat voor gif dat zou kunnen zijn. Het kan zijn dat Morwenna al een deel gif gehad heeft en dat er nog een component bij gaat komen. Dat is nauwelijks te traceren, de twee componenten apart zijn niet herkenbaar als gif.
Hij gaat daar wat op bedenken. Dara gaat aan de slag met Julian. Morwenna merkt dat er echt iets is tussen Gramble en Dara. Ze zegt met Julian te zullen praten over de aankomende samenwerking en krijgt een Troef van Dara, een nieuwe. Dara vindt het geweldig dat Morwenna de familie komt versterken, ze zijn nu al vriendinnen. En zo leuk dat ze haar en Mandor heeft weten te koppelen! Leuk ja, niet erg wijs, mompelt Gramble.
Dara vertelt hem over de verloving en vooral het gevecht. Ze zegt dat Morwenna daardoor inmiddels bekend staat als één van hen, dat duel aangaan en ook nog winnen heeft uitgemaakt voor veel Chaoshuizen om een Amberiet te accepteren binnen hun kringen. Dara had niet verwacht dat Navrashi op zou komen dagen tijdens de verloving, zo slinks van Mandor om dat te regelen! Hij is echt een zoon van zijn vader. Gramble kijkt zowaar trots.
Hij vindt het echter niet geweldig dat het meisje niet dood is, hij voorspelt dat Morwenna daar last mee gaat krijgen. Dat verwacht ze zelf ook. Dara bagatelliseert het een beetje, het meisje wordt immers goed in de gaten gehouden. Ze is verbannen en mag niet eens toeslaan! Gramble denkt dat Dara’s spionnen niet erg competent zijn, ze konden die Xia ook niet in de gaten houden immers. Het feit dat Navrashi niet gedood is, is erg irritant. Als ze niet oppast kan deze Morwenna uit de weg ruimen en wat dan? Dara ergert zich aan haar man, Morwenna kan dat wicht immers gemakkelijk aan. Zowel Morwenna als Gramble zijn echter van mening dat dat wel eens zou kunnen tegenvallen een volgende keer.

Arden
Julian haalt Morwenna door terwijl hij een vies gezicht trekt. Hij legt uit dat het de stank die die lui van Chaos hebben en nu ook bij Morwenna hangt. Morwenna zelf heeft niets gemerkt. De dieren zijn enthousiast haar te zien en ze besteedt aandacht aan hen. Julian vraagt zich af of de honden ooit Morwenna zullen aanvallen vanwege dat continue Chaosluchtje tegenwoordig. Zij zegt dat ze zich in dat geval zal moeten verdedigen waarop hij opmerkt dat ze het hem moeilijk maakt. Zal hij ooit moeten kiezen tussen zijn honden die hem trouw zijn tot in de dood of zijn dochter die het met Chaosieten aanlegt?
Hij was op weg naar zijn manschappen, deze hadden net een monster gevangen. Maar eerst zullen ze picknicken. Hij heeft een picknickmand vol voedsel bij zich en deelt met zijn dochter. Zij troeft Mandor om een fles wijn door te geven. Tijdens de maaltijd vertelt ze haar vader over het gesprek dat ze daarnet heeft gehad en wat daarvan de uitkomst is. Julian is allerminst blij over de toekomstige samenwerking. William vindt hij een irritant ventje, hoe Dara zich zal gaan gedragen weet hij nog niet. Hij besluit streng tegen ze te doen, wie weet lukt het dan allemaal. Maar eerst gaan ze samen naar het beest kijken.

Deep Space
Bij de Cardessian border is een schip dat bij een vrachtschip ligt. Het vrachtschip draait richting Federation Space, maar komt net niet voorbij de border. Het is een handelsschip met een embleem van de Federatie. Het schip wordt gescand. Er zijn een aantal mensen aan boord en een aantal containers die niet te scannen zijn. Eén container zou precies in een Space Shuttle passen. Ze besluiten het schip te gaan boarden, met een soort armbandjes kunnen ze teleporteren.
Martin stuurt eerst een waarschuwing, de motor is nu kapot, de shields zijn doorgebrand en het schip stopt. Ze boarden en stunnen iedereen aan boord. Rhexenor heeft zijn zwaard en natuurlijk een faser. De brug is een puinhop, ze zijn brand aan het blussen en schieten op de indringers. Martin is erg snel, een heel goede vechter, dan komt Rhexenor en dan Ronardo. Ze hebben die lui zo uitgeschakeld. Rhexenor zoekt naar andere mensen en ze worden zonodig allemaal afgeknald. Hij maakt er een hoop van op de brug, ze zijn gebonden.
Er staan zes containers in cargo van een zwaar materiaal. Er zit lood in verwerkt en de binnenkant is niet te scannen. Er zit wat beveiliging op, Martin en Ronardo werken er met interface en Patroon omheen en krijgen een container open. Er komt witte stoom uit en er beweegt iets. En er schiet iets, het wordt zwart voor Martin’s en Ronardo’s ogen. Ook Rhexenor gaat even onderuit. Als hij weer bijkomt ziet hij dat er rare robots uit komen. De fasers helpen niet, Rhexenor schiet dan met het kanon van Rebma en redt zo Ronardo en Martin die net bijkomen. De robots bewegen niet meer.
Martin zegt dat het niet best is, die smeerlap van een Caine heeft Borg in de containers gezet, die horen niet hier in deze tijd. Die zijn resistent tegen fasers en mogelijk ook al tegen het Rebma kanon. Hij legt uit wat Borg zijn, een soort mensen die aan een computer hangen. Hij kan de Collective hacken, maar ook voor Martin is dat gevaarlijk, er zijn een paar miljoen van die Borg. Dit is een bedreiging voor Amblerash. Dadelijk krijgen ze nog een Kubus in hun nek. Martin legt uit wat dat is. Er kan zelfs geen Death Star tegen op. Martin legt uit hoe de Borg adapten en resistent worden. Die stomme Caine! Het universum is hier verpest. Dit heet het Alfa Kwadrant, ze horen in Delta te zitten. Je hebt ze niet in de hand, je kunt er geen deal mee sluiten. Bleys zal misschien weten wat ze eraan kunnen doen. Fiona moet verstand hebben van hacken in de Collective, denkt Ronardo. Zit zij hier in het universum? Troef haar, dan is het opgelost, zegt Martin onwillig.
Fiona is blij als ze haar zoon ziet, kan ze hen doorhalen voor de shots? Nee, haar hulp is nodig, kom even door. Ze ziet er niet uit, draagt een witte jas en een grijs pakje. Laboratorium kleding met een brilletje. Ze fatsoeneert zich ietsje en het brilletje gaat weg. Met zo’n brilletje denken ze dat je een nerd bent, legt ze uit aan haar zoon. Ze ziet meteen wat er aan de hand is. Je moet een Borg levend hebben en dan kan je… ze hebben nog 5 kratten. Martin had ze naar buiten willen beamen om ze dan overhoop te schieten. Ronardo hackt ook de andere container, Fiona haalt een apparaatje uit een Troef en ze zet het op haar hoofd. Dan mogen ze het open doen. Er komen wat lui naar buiten en zij stoort ze. Dat doen ze met allemaal, nu zijn al die lui van de Collective af. Ze worden neergezapt. Ze zijn er tijdelijk vanaf, legt Fiona uit. Laat ze onderzoeken door dokters, dan herinneren ze zich wie ze zijn en dan moeten ze ze weer verbinden aan de Collective. Ze krijgen dan ruzie in de Collective onderling. Er zijn er dan die er vrij willen zijn en er zullen er zijn die bij de Collective willen horen. Dat is een groot probleem voor de Borg. Haar interface was van een projectje van haarzelf en ze geeft het niet af. Ze mogen haar troeven als ze haar weer nodig hebben, of weten ze misschien nu al iets dat ze voor hen kan doen? Martin kijkt haar een beetje weg en dan gaat ze weer.
Terug op Deep Space Nine brengen ze verslag uit, iedereen is verbaasd en ook boos over de Borg. Martin legt ze van alles uit, ze maken kennis met Johnny etc.
De artefacts worden weer in het laboratorium gelegd en Ronardo en Martin starten het onderzoek. Het lijkt een vreemde puzzel, ze draaien analyses. Sommige componenten zijn actief en sommige niet. Er zit iets bij dat een soort kristalletje van binnen lijkt te hebben, een ovalen steen met lampjes. Het meeste is een grijsachtige steen. Het is heel raar, erg oud, niet meetbaar zo oud. En van een onbekend materiaal. Ze herkennen niet de functie van die dingen, er komt geen straling vanaf. Ze hebben geen van drieën verstand van magie. Het reageert op Patroon, een actief dingetje gaat uit als Patroon voor de geest wordt gehaald. Martin heeft nog nooit zoiets gezien en Morwenna schittert door afwezigheid. Ze moet komen. Rhexenor komt er niet doorheen. Ronardo komt er doorheen, Morwenna is in Arden. Of ze komt helpen? Als ze klaar is. Op de achtergrond hoort ze Martin vragen of ze een motorpakje aan heeft en ze verbreekt de verbinding.
Martin vertelt zijn neven dat hun nicht er geweldig uitziet in zo’n motorpakje, dat moeten ze toch eens zien. Hij heeft foto’s ja. Dan wordt er gepraat over de naakte troef van Fiona die Despil zou hebben. Ronardo vindt dat niet leuk en Martin haast zich te zeggen dat het mogelijk een grapje is tussen Fiona en Despil? Despil is best aardig, hij is vast verliefd op Fiona. Hij heeft nog steeds geen vaste vriendin.
Dan troeft hij naar Morwenna en dringt aan dat ze doorkomt. Ze blijft echter volhouden dat ze later zal komen. Het contact wordt verbroken en de drie neven mopperen over het onnavolgbare gedrag van vrouwen.

Arden
De manschappen hebben een bamboe kooi, er zit een t-rex in. Het is een woest beest, Julian zegt dat die hier nog niet eerder is geweest. Hier is ook iets aan de hand. Het lijkt of er ergens een poort is open gezet met dit soort dingen. Dat zal niet ver uit de buurt zijn. Julian heeft er wel eens op gejaagd, op zo’n wereld ergens. Hij had toen de honden niet bij zich. Er zijn ook kleinere die erger zijn, velociraptors zitten hopelijk niet in Arden. Morwenna maakt zich zorgen en roept Fillipien en Boudicca. Die blijken vlakbij te zitten, samen met de Barghest en de oude Valk die ze achterna zijn gereisd. De hellehonden zijn niet zo erg blij met de aanwezigheid van Fenris.
Morwenna’s dieren hadden al gemerkt dat er iets zat, Fillipien maakt melding van raptors tussen het hoge riet. Dan zitten ze er inderdaad, zegt Julian somber. Dat wordt nog leuk, die horen niet echt thuis in Arden. Ze moeten ze gaan opjagen en opzoeken en dergelijke. Voortaan is het verboden om te reizen door Arden, hij gaat dat meteen regelen met Deirdre. Hij gaat beide problemen aanpakken en heeft liever dat Morwenna hier vertrekt, Arden is niet veilig voor haar, zeker niet in haar huidige mogelijke toestand. Als ze William even wil troeven, dan kan deze ook meehelpen met het raptor probleem, een goede oefening. En dan moet Dara hem maar troeven als ze er klaar voor is. Morwenna krijgt een Troef van hem om aan Dara te geven en ze troeft William. Ze ziet nog net dat er een rossig grietje achter William weg glipt als ze contact maakt. William zegt zijn hulp toe en een paar seconden later haalt Julian hem door.
Julian en Morwenna nemen afscheid van elkaar, hij zal voor haar dieren zorgen, hij kan ze gebruiken om de raptors te lokken.

Morwenna troeft Dara, die haar doorhaalt. Ze krijgt de Troef van Julian en Dara is enthousiast bij het idee dat ze samen gaat werken met Julian. Jammer dat die William er al bij is, dit was haar kans om alleen met Julian te zijn.
Dan troeft Morwenna naar Ronardo.

Deep Space Nine
Ze wordt bijgepraat over hun bevindingen met de artefacts en over het gedoe met de Borg. Ook wordt er flink gezeurd over motors en bijbehorende pakjes. Martin laat zien hoe je Earl Grey uit een automaat kunt halen.
Dan weer naar de voorwerpen. Met Patroon gaan de lampjes uit. Rhexenor probeert iets met Feniks, meteen gaat alles uit. Morwenna merkt dat dat ook in geval van magie zo is. Hebben ze bezwaar tegen een test? Nee hoor. Daar krijgen ze spijt van. Morwenna gebruikt de Sawall Spikard en werkelijk alles, maar dan ook alles wordt lamgelegd. Geen Patroon, geen Feniks, geen Troef, geen Magie. Bepaalde spullen voelen aan als waardeloos. Maar de test is wat Morwenna betreft geslaagd, de voorwerpen blijven actief, net als dat alle technologie ook nog steeds werkt. Ze doet de ring af en alles komt weer langzaam terug.
De neven zijn woedend op haar. Hoe ze het in haar hoofd haalt om zoiets te doen! Ze zegt er alleen over dat ze een erfstuk heeft gebruikt en dat dit een goede test was, nu weten ze zeker dat de voorwerpen een technologische oorsprong hebben. Ronardo weet dat Troef niet zou moeten uitvallen, deze was eigenlijk geblokkeerd.
De vormen zijn erg vreemd. Martin en Ronardo maken een hologram en zoeken op die manier uit hoe alles in elkaar past. Uiteindelijk hebben ze een voorwerp in elkaar gepuzzeld, er zijn geen naden te zien op het moment dat er een stuk aanpast. Als laatste gaat dat staafje erin en geeft het voorwerp licht. Het voelt raar en ongemakkelijk, Morwenna stelt voor om het zo te laten en er verder niets mee te doen. De heren vinden het ongemak maar bijzaak en willen meer weten. Er is één ding waar ze snel achter komen, zodra er een Power in de buurt komt, valt het hele voorwerp uit elkaar en kan het gepuzzel opnieuw beginnen. De lichtstraal die uit het voorwerp komt, wijst naar een punt in de ruimte aldus Martin. Ze gaan met zijn schip in de richting waar de streep heen wijst. Op dat punt aangekomen wijst het steeds ergens anders heen. Wat is er anders dan Star Trek hier? vraagt Martin dan aan het groepje onbenullen. Ze hebben geen idee, Morwenna heeft zelfs nog nooit gehoord van Star Trek. Ronardo herkent het als een serie ouderwetse televisieshows en Rhexenor kent eigenlijk alleen Star Wars. Maar hij vertelt wat over de sterrenpoorten. Die horen hier niet te zijn, zegt Martin dan. Wormholes wel. De stargates zijn gebouwd door een volk dat er allang niet meer is. Er is hier, waar ze nu zijn, geen hyperspace.
Ze gaan terug naar het ruimtestation, er worden voorraden geregeld, een koers uitgezet enzovoort. Intussen doet Morwenna een zelfscan, met als resultaat dat ze zeer gezond is en een week of zeven zwanger van een tweeling.
Nadat alles is geregeld gaan ze met het schip door een sterrenpoort en gaan hyperspace binnen. De lichtstraal wijst weer ergens heen, dat wordt een aantal dagen vliegen.
Morwenna licht tijdens een maaltijd haar neven in waarom ze gaat trouwen met Mandor: ze hebben al jaren een relatie en hebben twee kinderen. Ronardo zegt dat hij met Moyra gaat trouwen. Rebmanen zijn vlot, zegt hij. Martin was het geroddel en de achterklap daar vreselijk zat en is er al lang geleden weggegaan. Ronardo herkent dat, hij vertelt over Gwyndrod die nu bij Benedict is. Anastasia is ook erg vlot, ze is bij Ronardo en Martin al geweest met bepaalde voorstellen. Xena, de dochter van Martin, hangt rond met Amblerash en Mason en gaat niet naar school. Misschien kan ze die Mason’s op gang krijgen, denkt Martin. Hij vraagt wat Morwenna voor kinderen heeft? Ze heeft jongens, Ronardo vertelt dan dat hij een dochter heeft. Hij vermoedt dat Julian niet erg blij is met die relatie van Morwenna. Och, hij vindt de kinderen leuk, maar Mandor inderdaad minder. Ze vertelt wat haar zoon Randal zei over de dames binnen de familie: de dochter van Ronardo die veel zou kletsen en de dochter van Rhexenor die vreselijk druk zou zijn en van dieren zou houden. Rhexenor is trots, Cathrynn kan inderdaad overweg met de kat en de draak. Randal heeft niet zoveel met dieren, zegt Morwenna, haar andere zoon Owen wel. De dochter van Ronardo is ongeveer een maand oud en heel zoet, de dochter van Rhexenor is ruim zeven maanden en heel actief, de zonen van Morwenna zijn beiden rond de twee jaar, de dochter van Martin is net volwassen en een handvol.
Martin ziet Flora wel ziten, maar ze is zoveel ouder dan hij. Hij is 60, zij 400. Morwenna vindt het leeftijdsverschil meevallen, Mandor is een stuk ouder. Dat is echter helemaal niet aan hem af te zien, zeer tot verbazing van Rhexenor die redeneert dat Mandor er dan zeker als een jaar of 30 had moeten uitzien als hij maar een beetje op zijn vader lijkt en niet als begin twintig. Morwenna gaat hier niet op in. Martin denkt dat Gramble zo oud is als Oberon en het bewijs dat Chaosieten ook oud kunnen worden. Al is dat dan met vele gebreken…
Morwenna zegt dat volgens haar zoon er ook nog een dochter zou zijn van degene wiens nam ze maar niet zal noemen. Ronardo vertelt dat zijn dochter Shakira heet. Martin herkent die naam, een danseres van aarde dat een lekker wijf is.
Als Morwenna zegt dat ze binnenkort kraamvisite zal komen bij Ronardo en Moyra, zeggen de neven in koor dat ze eerst op kraamvisite bij haar en Mandor zullen komen. Haar kinderen zijn ouder en het zijn er al twee.
Ze hebben ruimschoots de tijd om andere dingen te doen. Ronardo studeert, maakt wat Troeven en begint aan een speciale armband voor zijn dochter. Morwenna neemt de kans waar om in die tijd naar huis te gaan om Mandor persoonlijk te kunnen inlichten over wat lopende zaken. En wat doet Rhexenor?


“Ik heb nul verstand van deze apparatuur.” -- Morwenna
“Er is een holodeck om te oefenen. Je wordt er ook slim van.” -- Rhexenor

“Weet je wie zich ook niet kan kleden? Jouw moeder (Deirdre).” -- Martin
“Hoe bedoel je dat?” -- Rhexenor
“Ze heeft altijd van die truttige dingen aan. Harnassen enzo.” -- Martin

“Ik zal aanwezig moeten zijn op jullie bruiloft.” -- Gramble
“Dat is interessant. Als bruid moet ik de eerste dans met de vader van mijn echtgenoot doen. Wordt dat een rolstoeldans?” -- Morwenna

“Gramble stelt voor dat je Dara meeneemt als je op Xia gaat jagen.” -- Morwenna
“Dara met mij mee? Wil hij van haar af? Ze kan zomaar tien keer in mijn zwaard lopen!” -- Julian

No comments:

Post a Comment

Iets toe te voegen of op te merken? Graag!