Tuesday 28 April 2009

Alexander van Amber/ Revalidatie/ Randal

Het Paradijs
Dit is een afgeschermde wereld. Ronardo loopt een wat andere route terug naar het standbeeld. Dan staat hij oog in oog met een grote brede vent. 1 m 90, blauwgrijze ogen, doordringende blik, lang donkerblond haar en baard en snor. Van achteren is het haar samengebonden. Hij draagt een versleten uniform en laarzen en op zijn rug een soort van Claymore.
Hij heeft een luide stem, kijk eens wie we daar hebben! Ik ken jou wel, je bent zo’n nieuwkomertje hè… gaan we brutaal doen? Ronardo krijgt een sterke hand, niet normaal zo enthousiast als de man is. Dit is Alexander. Ronardo’s hand is met handschoen en al fijngeknepen.
Hij is toch geen watje? Kan hij een beetje omgaan met het zwaard daar? Alexander trekt het zijne. Verdedigt hij zichzelf nog? Ronardo poisened hem, geen effect. Alexander wil dat hij zijn zwaard trekt of is hij een lafaard?
“Zo is het wel genoeg,” dat is de stem van Fiona.
“Is dat soms jouw zoon? Luister, ik ben op zoek naar mensen die tegen de evil kunnen vechten.” Ronardo legt uit dat hij er weinig aan heeft met een door midden geslagen zwaard.
Alexander wil weten waarom hij zijn zwaard bij zich heeft als hij het niet gebruikt. Zijn er meer zoals hij? Hij is vaker Alexanders tegen gekomen, die zijn allemaal cool. Wat was dat met dat stiekeme pijltje? Dus hij speelt vals? Hoezo zou het een olifant plat helpen? Hij wil weten hoe goed Ronardo is, hij zal heus zijn zwaard niet door midden slaan. Het doet hooguit een beetje zeer.
Dat is inderdaad dus inderdaad Fiona’s zoon, zij heeft hem voorzichtig opgevoed. Kan hij dan omgaan met een ander soort wapens? Lightsabers, tanks enzo? Hij ziet er niet naar uit. Oberon heeft geen rood haar, dus Fiona is geen kind van Oberon. Ronardo begint iets uit te leggen over recessieve genen. Alexander daagt hem uit om hem te herkennen als iemands zoon. Ronardo speelt niet mee.
Heeft hij een zelfreinigende broek aan zeker ook? Willen ze elkaar leren kennen? Soms praat Ronardo net als zijn vader, vindt moeder Fiona.
Alexanders leger is aan het trainen en hij zoekt mensen. Hij kan zelfs tot drie tellen. Waar gaat hij tegen vechten? Dat maakt uit, zegt Ronardo. En hij begint van alles uit te leggen over de muziekspeler. Er ontstaat een discussie over tanks.
“Trek je wapen. Laat zien wat je kan, dan kan ik zien met wie je getraind hebt, kan ik je aanstellen als aanvoerder. We hebben geen plaats voor wijsneuzen. Jij vindt me dom hè, je denkt zeker dat ik niet kan vechten hè, ik zal je zwaard niet breken, ik wil alleen maar dat je je best doet.”
Ronardo wil alleen zijn verhaal kunnen vertellen zonder onderbrekingen.
Uiteindelijk trekt hij zijn zwaard dat flink lang is nu en hakt er op los. In het begin doet Alexander wat spannend. Van de training van Benedict is hij niet onder de indruk. Hij heeft les gehad van een heel goede zwaardmeester, maar niet goed opgelet. Ronardo oefent nooit, hij heeft daar niets aan.
Fiona gaat niet met de dolk vechten, zij is een tovenares. Ze mag in de andere tent slapen bij de andere idioten. Hij vraagt om de zoveel passen van wie hij er nu eentje was? Ronardo begint nummers te noemen. Is hij genoemd naar Alexander de Grote? Zo groot is hij niet! Die heeft het Midden Oosten en Azië veroverd, verteld Ronardo. Kan. Zo goed is hij dan niet met zijn zwaard, die Alexander liet mensen voor zich vechten. En hij bent er dus eentje van Oberon. Oberon de elfenkoning? Zoiets.

De Weglopers
De kloons zijn ingesmeerd, de jongeren gaan een slagveld regelen buiten en er wordt flink geklooid met Logrus. Het huis stort in . Rhexenor pakt zowel de jongeman en het meisje in één hand, in de andere hand de Troef van Jerome. Snel snel snel! Hij rent en geeft het tweetal een duw, hij stopt, het tweetal gaat door en het wordt zwart. De stukken vlees vliegen in het rond.
Rhexenor komt bij, er ligt iets zwaars op hem hij heeft pijn, hij ligt onder het puin. Zijn ribben zijn gebroken, voelt zijn ene been niet, zijn zwaard steekt wat in zijn rug. Hij tracht eerst de balk weg te rollen. Hij kijkt om zich heen in bosachtig gebied en hier en daar een stukje muur. Boven hem is de lucht met wolken. Hij zit erg klem, de troef die hij had is weg. Hij concentreert zich om een beetje weg te glibberen, maar kan zich door de pijn niet echt concentreren.
Het is zwart, hij komt weer bij. Er zit maar 1 ding op, daarvoor moet hij kwaad worden. Of zoiets. Het zoemt iets in zijn hoofd en het is weer weg.
Hij wordt wat slangachtig, dat stomme zwaard steekt zo in zijn rug. Het is gelukkig nog heel. Het is wel dichtbij. Dan glibbert hij weg.
Hij wordt weer zichzelf, heeft honger. Hij vindt een hand, vol met bloed. Zijn eigen hand is gebroken. Dan ziet hij het uitstekende handvat en krijgt het er tussen uit. Hij vindt flink wat lijken, er is iemand dwars door de muur heen geblazen. Hij vind het hoofd van Mayna. De Troeven liggen onder het puin, vermoedt hij. Zijn been is verlamd. Hij zoekt Troeven omdat hij honger heeft. Hij vindt een Troefje van Oberon. Laat maar. Hij zoekt verder. Dan Llewella, Julian, Caine, Corwin, Brand, Finndo, Osric, Flora, William, Ronardo, Dara, Iolanthe, Despil, Gérard. Die wordt getroefd.
Wat zie jij eruit! Een lang verhaal. Gérard komt door met eten, het Troefcontact klinkt als een soort gebuzz in zijn hoofd. Met een mand met eten arriveert zijn oom. Wat een zootje hier, is dat iemands voet? Ze eten en drinken wat en Rhex vertelt dat hij een explosie heeft overleefd. Hij vertelt dat hij een stel moest doorhalen en dat toen alles zwart werd.
Liggen er nog spullen onder het puin? Een heleboel troeven, er wordt wat puin geruimd. Troeven weer terug en zijn rugzak. Misschien is Rhex er nog wat kwijt.
Gérard denkt dat er iets is ontploft. Twee dingen. Twee lui met dynamiet om zich heen. Rhexenor zegt dat hij ook niet meer weet… Gérard is een beetje wantrouwig en vertrekt weer.
Rhex komt niet door naar Anastasia. Er leeft hier helemaal niemand meer in de directe omgeving. Hij wordt getroefd door Xena die schrikt. Ze heeft een troef van Random geleend, ging het goed? Niet bepaald. Ze spreekt hem nog.
Dan komen er een aantal lui aan, soldaten, denkt hij. Van ver.
De mand wordt snel weg gezet. Hij wordt mee genomen, er wordt een koets geregeld, hij wordt vervoerd naar een ziekenhuis, Anastasia komt kijken en een aantal andere lui. Er wordt alleen naar hem gekeken.
Dan komt er een vrij strenge man binnen, deze doet de deur achter zich dicht en laat Rhex vertellen.
Wat herinner je je?
Hij vertelt dat het wat beter gaat, dank U.
Hij vertelt van de opdracht. Over het weggelopen stel, dat hij de info kreeg van Jerome Amblerash.
De man wil het begin weten. Rhex geeft een beschrijving van Jerome Amblerash, die hij via Anastasia heeft ontmoet.
Jerome is niet bekend bij hem, hij zal toch zijn eigen hoofd van spionage moeten herkennen?
Dit is een jonge man, heeft een baard en snor, donker haar, is vriendelijk en streng. Bances, herinnert Rhex zich weer, het hoofd van Huis Amblerash. Deze herkent dit hoofd van spionage niet.
Hij begrijpt niet… stapt op en gaat weg… dan ligt hij daar. Zijn zwaard is er niet. Hij wordt goed verzorgd. Het zwaard wordt gebracht. Het zou handig zijn als het naar hem toe zou komen.
Bances komt weer binnen..
Het begin van het verhaal is raar, zegt hij. Hij moest het stel terug halen, er zijn ook moordenaars gestuurd, zegt Rhex. Dit zaakje heeft iets met moordenaars te maken, het is een raar zaakje.
Zijn mensen hebben in het gebied van de ontploffing onder het huis een kelder gevonden met daarin de lijken van een aantal medewerkers, waaronder het hoofd van de geheime dienst van Bances. Die waren al een tijdje dood, een maand of wat. Hij heeft ze niet zelf vervangen, zijn geheime dienst was niet zo sterk. Ze waren alleen om info in te winnen, het waren geen moordenaars. Hij heeft inderdaad opdracht gegeven uit te zoeken hoe het zit met die lui. Hij zou geen opdracht te geven mensen van zijn familie te vermoorden.
Hij begrijpt dat dat gebeurd is? Nee, zegt Rhex. Bances is uiterst tevreden. Hij had het dus door en een bom doorgestuurd. Rhex legt uit zelf met iemand van lagere stand getrouwd te zijn. Bances zegt dat hij ze had kunnen vinden. Het is een vies zaakje, het stinkt. Ze vermoorden niet hun familie om een wegloopverhaal in de doofpot te stoppen. Rodney is zijn neefje, die hoeft niet dood. Hij staat niet eens op de lijst van eventuele troonopvolgers, zeker niet als hij met dat wicht van Mason trouwt. Er is dus iets anders gebeurd. Hij heeft ze opgeblazen met gevaar voor eigen leven. Ja, hij had hulp. Noem geen naam, er is iemand in de Hoven bij wie dergelijke dingen steeds gebeuren, noem die naam niet! “De botbreuken hebben nog wat tijd nodig, kom langs als je hersteld bent, je hebt ons Huis een goede dienst bewezen. Je bent een integer mens dat niet zomaar mensen vermoordt. Hij vindt het prima gegaan, ook de kelder blootgelegd. Maar even onder ons… de picknickmand?”

Tir-na Nog’th
Morwenna vraagt Finndo naar anti Patroon. Daar weet hij niets van. Misschien aan Dworkin vragen. Of Suhuy. Ze neemt afscheid en probeert weg te komen van het Patroon, het blijft trekken. In een hal komt ze het weer tegen en ontmoet er deze keer een heel jonge versie van een vrolijk kijkende Brand. Zij is dus een kind van Amber. Hij heeft nog nooit eerder Patroon gelopen, hij gaat dat nog doen. Ze wenst hem succes en wil verder gaan.Hij vraagt zich af waarom ze zo snel van hem af wil. Nee, ze heeft geen hekel aan mensen met rood haar. Dan liggen de slechte ervaringen die ze later met hem heeft aan haar. Niet aan hem. Hij vindt het dom om zoiets te zeggen tegen iemand die met zoveel macht rond loopt. Of ze weet wat hij kan doen met haar. Hoe dom het is niet naar hem te luisteren. Hij doet niets en zegt niets zonder reden, hij is een stuk slimmer en intelligenter dan zin broers en zussen. Hij is niet hier zonder reden. Hij legt meer uit omdat Morwenna het is. Op het moment dat Amberieten Patroon lopen, gebeurt er iets. Het maakt een soort opname die wordt vastgelegd in het Patroon. Dat is geen nieuws voor haar dus ze vraagt hem wat hij toe te voegen heeft. Een enkele keer besluit het Patroon uit zichzelf om iets van de opname te gebruiken om een belangrijke boodschap door te geven. Dan komen die personen tot leven zoals ze toen waren. Natuurlijk was hij een van de eersten die dat ontdekte. Zijn broers en zussen weten niets van Patroon.
Morwenna vraagt hem of hij de boodschap door wil geven. Asjeblieft. Hij zegt dat het iets is dat ze absoluut moet weten en grijnst. Ze verzoekt nog eens om de boodschap, hij zegt ‘nee’ en verdwijnt. Daarna heeft ze het gevoel iets belangrijks en essentieels gemist te hebben.
Het Patroon trekt nog steeds, ze gaat op zoek naar Mandor. Deze keer is het Patroon in een soort Japanse tuin. Het heeft wel wat, ze voelt zich overweldigd. En dan staat er iemand die ze helemaal niet verwacht had. Het is Julian. Hij ziet er vrij jong uit, draagt een wit harnas, heeft een zwaard bij zich en kijkt niet vriendelijk.
“Zo, wie ben jij. Mijn dochter? Die zou er zo niet uitzien, je stinkt naar Chaosiet. Ben je soms ook zwanger van een Chaosiet? Verkracht?”
Ja, ze is zwanger van een Chaosiet en nee, ze heeft zich niet laten verkrachten. Inderdaad vrijwillig met hem gegaan. Hij laat haar weten haar niet te mogen. Hij ziet haar als een verrader die zogenaamd het Patroon onderzoekt. Hij weet niet van wie ze er eentje is. Hij denkt dat het oorlog wordt en dan zal hij haar persoonlijk aan zijn zwaard rijgen. Ze is vast een experiment van Corwin, dat weet ze natuurlijk zelf niet. Hij hoeft hier niet te staan luisteren naar haar beledigingen. Hij had een waarschuwing voor haar, maar dat zal ook een leugen zijn. Dus hij zal het haar besparen. Hij verdwijnt.

Morwenna vindt dan pas Mandor weer die over een gang zwerft. Het blijkt dat, zodra ze weg is, alles grauw wordt om hem heen en hij haar niet meer kan vinden. Wel komt hij soms Dulcimea tegen die niets tegen hem zegt, hem niet eens lijkt te zien. Hij loopt al 5 dagen te zoeken. Eten conjuren gaat moeilijk en smaakt nergens naar en de enige drank die er is is water. Ze spreken af bij elkaar te blijven van nu af aan en gaan eten in de stad.
Later hebben ze een gesprek met Dulcimea en ene Morgana, waarin verteld wordt over de scherven van een kristal die door Oberon verzameld worden en goed opgeborgen. Soms verdwijnen er werelden waar zo’n kristal was.
Via de poel bezorgt Morwenna haar vader een brief met onder andere het verzoek om een poosje voor Owen te zorgen.

Na een voorspoedige bevalling wordt hun zoon geboren, een klein tenger kindje met een flinke bos zwart haar en babyblauwe ogen. Hij lijkt uiterlijk sprekend op Mandor en is erg goedlachs.
De baby verdwijnt in het begin van zijn leven meerdere malen uit zijn wieg. Soms vinden ze hem uren later – en een stuk ouder geworden – terug in zijn wieg, soms ergens anders in het paleis. Het is zenuwslopend, dus ze besluiten hem bij zich te houden, tegen zich aan. De verdwijningen komen daardoor in ieder geval minder vaak voor. Hij is erg snel met alles, omrollen met 2 maanden, kruipen met 3 maanden, de eerste woordjes met een half jaar en los lopen met 9 maanden. Hij is een enorme handenbinder die erg onbesuisd en ondernemend is.
Als hij een jaar is, is hij al eens ziek geweest van de halen van een kat die hij bijna heeft doodgeknepen. Ook hebben zijn ouders hem uit een fontein moeten vissen waarin hij verdronken was. Ze hebben hem moeten reanimeren. Kort daarna krijgt het jochie eindelijk zijn namen. Randal van zijn moeder, Shivan van zijn vader. Ze noemen hem Randal. Hij lijkt nog steeds sprekend op zijn vader, alleen heeft hij het donkerbruine haar van zijn moeder. Zijn ogen zijn geel met ovaalvormige pupillen… volgens Mandor handig om in het donker te zien. Dat is de enige verandering die hij in al die tijd laat zien, zijn mogelijkheid tot vormverandering komt zelfs niet tot uiting terwijl hij regelmatig ongelukjes heeft.
De tijd gaat met schokken en sprongen voorbij, Morwenna heeft het idee dat ze hele stukken mist uit de jeugd van haar zoon. Mandor vindt het wel fijn dat het zo lekker snel gaat, maar mist Owen heel erg.

Morwenna tracht uit te vinden wat voor gif er gebruikt gaat worden tijdens de bruiloft. Haar eigen lijn kan ze niet vinden, die van Mandor laat een aantal momenten zien die niet vastliggen. Wel de bruiloft en daarna een hoop ellende. Geen details. Blijkbaar is hij niet aanwezig tijdens het voorval. Ze probeert dan Julia’s lijn en vindt een vreemd moment: deze staat tijdens de bruiloft over een vrouw gebogen die plat ligt, dat is Morwenna. Eerder ziet ze Flora in gesprek met Morwenna. Er zijn een aantal vrouwen die voor het huwelijk langs komen om te feliciteren. Ze praat met Dara en daar is ook iets vreemds. Dara’s lijn houdt ergens op, er zit een gat en na de bruiloft gaat deze weer verder.
Ze probeert Dara te volgen, maar deze komt niet bij de bruiloft uit. Van tevoren maakt ze ruzie en geeft opdrachten aan de beveiliging. En dan houdt het op.
Terug gevonden komt Dara bij in het paleis, ze heeft haar kleren aan, dezelfde kleren als de dame met wie Morwenna op de bruiloft stond te praten. Dara zelf was dat dus niet!
Morwenna gaat op zoek naar verdachte lieden en kan het terug brengen tot drie. Er is een Hoofd van een Huis met wie ze ruzie heeft over iets wel of niet laten gebeuren. Clouddancer vermoedt Morwenna, een Indiaanse vrouw.
Een andere is een militair, een man, die verandert zich in een vrouw om voordat ze met Dara gaat praten, na het gesprek is het weer een man.
Dan is er nog een vrouw met wie ze meteen ruzie heeft.
Deze lieden kan Morwenna niet volgen, ze kent ze niet. Dara zal weten wie dat zijn.

Het Paradijs
Alexander en Ronardo gaan naar het legerkamp. Alexander vraagt weer van wie hij is. Van Oberon, denkt Ronardo, Nee, Alexander is niet Oberon. Deze kan zich goed voordoen als andere mensen. Oberon is ook bekend als koning van Atlantis, van de Elfen enzovoort. Alexander had gehoopt dat hij dood zou zijn. Hij is dood of hij zit ergens, zegt Ronardo. Als hij maar weg blijft, hoopt Alexander.
Hij heeft invloed over wat er gaande is.
Hoe weet Ronardo dat Alexander de zoon van Oberon is? Omdat hij zo slim is … eh uit zijn gedachten gehaald. Er wordt wat gebabbeld over wie het meeste denkt.
Alexander denkt dat hij les heeft gehad van Benedict, hij herkende de wat ouderwetse moves. Benedict is een zultkop. Dat is een ouderwetse benaming, zegt Ronardo. Alexander is al een poosje niet meer op honk geweest. Hij is dus het jongste broertje van Benedict, zegt Fiona. Zij is de oudste zuster van Bleys en Brand. Die kent hij niet. Nee, hij is niet de familie uitgedonderd, hij is weg gegaan. Maar hij had al eerder gehoord dat er inmiddels allemaal tuig rondloopt van Oberon dat deze verwekt heeft met andere vrouwen. Ronardo vraagt of hij meer kan vertellen over de moord op Cymnea. Alexander zegt dat het niet zo gemakkelijk is die te vermoorden, ze is een heks. Ze heeft zich wel verzet toch. Ronardo legt uit daarover bekend is.
Alexander vertelt dat ‘hij’ (Oberon) en zijn moeder hadden vaak ruzie hadden. Zijn vader was een behoorlijke tiran. Alexander is hier niet uit vrije wil gaan wonen, maar zit gevangen. Die eikel met een flodderjas en een harp mept je neer met muziek wanneer je het niet met hem eens bent. De laatste is in een standbeeld veranderd, dat had Alexander hem nog niet eerder zien doen. Hij denkt dat de jonge dame wel aardig was. Levendig en knap, helemaal zijn smaak. Hij denkt dat ze hem wel mocht en is boos over het feit dat ze een standbeeld is nu.
Hij vraagt Ronardo of mensen wel eens de neiging hebben hem in elkaar te rossen? Ach… niet meer zo.
Wat kwamen ze hier doen? De gevangenen bevrijden, de held uithangen of even kijken? Gezellig zo samen met zijn moeder. Ronardo zegt dat hij wel wat op zijn moeder lijkt. Alexander ziet dat niet zo, zij zwamt niet zo erg. Nee, nu niet, zegt Ronardo.
Benedict is van de tak van doden, tanks en dergelijke en oorlog winnen. Benedict is de enige die is gebleven, de andere twee zijn weg of dood. En Alexander gaat niet terug naar Amber, zo wordt hij niet Ronardo’s concurrent. Hij is namelijk knapper en slimmer en dergelijke. Dat mooie meisje had een baby van iemand anders, maar voor Alexander is dat geen probleem. Hij vindt kinderen leuk. Ronardo zegt dat de baby van hem is en dat dat meisje zijn vriendin is.
Dan gaat het gesprek over boeken die geluid maken en zichzelf voorlezen. Alexander is namelijk ook nog geniaal, niet alleen maar een vechter. Ronardo schept ook op, hij heeft een Mech in een Troef ontworpen. Kan hij die Troefgenerator laten zien? Zijn Troeven werken hier niet, ontzettend irritant.
Het kamp is daar, ze spreken even wat af, ze hopen dat die pipo niet komt afdraven voor ze klaar zijn met het plan. Gelukkig interesseert de flodderjas zich niet zo voor hem, hij is wel slim, nu hebben ze meer brains met Ronardo erbij. De afleiding zal het leger zijn. Hij gaat niet op het mannetje in hakken, maar hij sluipt achterom en probeert hem bewusteloos te meppen. Ronardo begint over de eenhoorn, daar sla je dwars doorheen, zegt Alexander en hij kan het weten. Het is een wezen, zegt Ronardo.
Ronardo wil zijn vriendin terug hebben. Wat die je dan met de baby? vraagt Alexander. Fiona wil meer uitleg, de baby is er dus al? Er is een baby zonder naam. Ze kunnen haar Alexandra noemen, stelt Alexander voor.
In de vallei is een palissade opgericht, er komen wapens aan. Het geheel lijkt wel een beetje Dalt! En Alexander is ook zo populair. Ook lijkt hij een beetje op Random qua gedrag.
Ze krijgen te drinken, er is niets te doen. Alles is zelf gebouwd, Alexander zit hier pas een paar jaar. Ze hebben nog geen high tech kunnen bouwen, hij kan dat niet maken. Conjuration werkt hier ook niet.
Fiona heeft ook iets onderzocht, hij had haar kunnen vragen wat ze had gevonden. Hij dacht dat ze er vanzelf mee zou kunnen komen.
Zegt haar familie ze dat ze gevaarlijk is? Mooi. Ze vallen haar steeds lastig, Gérard blijft door gaan. Wie is dat? Een broer. Die heeft Alexander niet. Ook geen zussen, hij heeft alleen drie broers.

De Weglopers
Rhexenor wordt getroefd door Deirdre. Hij is ontploft, die dingen gebeuren. Ze is in alle staten. Hij ziet er naar uit alsof hij aan het herstellen is van van alles en nog wat. Hij moet er nog een paar dagen blijven, legt hij uit.
Zij gaat haar beklag doen in Chaos. Dit was zijn eigen schuld zegt hij, dit was geen aanslag op hem. Het was meer een rekenfoutje. Pythagoras was ook niet tevreden over hem. Ja, hij herinnert zich driehoeken die iets te maken hadden met temperatuur, het ging over graden enzo. Ze zucht.
Het gaat goed met haar. Ze wil hem niet lastig vallen met staatszaken, maar kom hier asap. Moet ze nog iemand de groeten namens hem doen? Ja, Gérard, hij gaat het hem nog uitleggen.
Random troeft na een paar uur, hij is enthousiast, het ging zo goed, hij is geen bal kwijt en anders groeit dat wel weer aan joh, hij als kind van Corwin… diens zus dan. Ging het lekker? Het knalde goed. Hij heeft er wat extra’s doorheen gedaan, zegt Random tevreden. Heeft hij een foto gemaakt van de ramp? Nee. Maar hij is de enige overlevende. Kon het nog platter dan? vraagt Random zich bedachtzaam af. Waarom troefde Rhex hem niet na het gebeuren? Wat? Gérard erbij gehaald, nee toch? Was dat nu nodig? Ja, want Rhexenor had honger. En hij heeft hem niets verteld nee. Hij zit nu in de ziekenboeg van Amblerash. Ja, hij wordt goed verzorgd door sexy zustertjes. Wil Random niet even komen kijken, hij is de expert immers? Dat vindt Vialle niet goed, zegt Random spijtig. Vroeger was hij een beetje wild.
Hij krijgt de groeten van Vialle, hij moest ook namens haar zeggen op te passen als hij door een Troef heen zou stappen… ja, een beetje laat, ze zei het al een poosje geleden...
Hij moet beter worden en ze spreken elkaar nog. Allemaal leuke zustertjes zij hier, eigenlijk niet zo sexy. Hij krijgt volop te eten. Hij eet en drinkt, Bances komt vragen of het beter gaat. Of hij kan lopen met het been dat aardig kapot is? Hij voelt het nog steeds niet. Het is verlamd en het komt niet meer goed. Ze laten er eens een heel goede chirurg naar kijken. Anders moet het er af. Hij gaat verplaatst worden naar een high tech wereld en anders moet hij een implantaat laten plaatsen. Dat is slecht nieuws, maar hij leeft nog.
Hij komt dan bij een space station en daar vinden ze een botsplintertje in zijn onderrug van een Chaosiet. Het is een botsplinter van iemand van een jaar of 20, maar het splintertje was veel jonger. En het bleef maar doorgroeien. Geavanceerde kloontechniek, dat kennen ze nog niet. Hij krijgt weer controle over zijn benenna flink revalideren en krijgt dan vrij. Na zijn vakantie moet hij weer terug naar Amblerash.
Rhexenor troeft Deirdre. Ze haalt hem door, eindelijk kunnen ze praten. Even later komt Benedict er ook bij. Ze heeft begrepen dat hij eigenlijk geen interesse heeft in het koningschap. Dat is niet erg. Zij hoeft ook niet zo nodig nog langer koningin te zijn van Amber. Dus wat nu? Ze heeft begrepen dat Eric terug is. Corwin en Random hebben er geen zin in om koning te worden. Bleys heeft nu nog geen tijd. Julian en Caine vraagt ze het niet. Benedicts taken liggen ergens anders. Ze heeft gedacht aan een neefje als koning, maar William is niets. En wat de dames betreft, er is geen enkele vechtersbaas tussen. En ze moeten iets weten van tactiek. Ronardo? Die is nog wat jong. Ze willen voorstellen om het aan Eric te vragen.
Ze weet de mening van Benedict, daar heeft ze niets aan. Rhex wil met Gérard gaan praten, ze wacht de uitkomst af voor ze naar Eric gaat. Flora zal haar steunen. Probleem lijkt Corwin te zijn, maar deze heeft geen interesse, het lijkt hem ook niet te interesseren dat Eric het gaat doen.
Ze kunnen een Eenhoorn tribunaal houden. Rhexenor begint over de nepeenhoorn. Hij gaat het niet worden. Misschien kan hij koning worden na Eric. Of een presidentsschap ervan maken. En wat als Eric niet wil? Dan gaan ze verkiezingen houden en heeft Bleys de uitkomst maar te accepteren.
Gérard wordt getroefd. Benedict gaat de kamer uit.
Gérard is op een boot, hij lijkt blij om hem te zien. Rhexenor vraagt doorgehaald te worden, het is een beetje pijnlijk. Ze zijn op één van de zeven zeeën, hier zijn niet zoveel piraten meer. Ze zoeken ze bijna met een vergrootglas. Ergens is een kustgebied met landpiraten. Nu zijn ze de onbezorgde handelsvloot. De machinegeweren en kannonnen zijn goed verstopt. Zij komen met rubberbootjes en motoren. Rhexenor vraagt naar de kostuums. Hij gaat mee naar de kajuit om te eten. Het is koude kip en druiven, ze drinken erbij.
Hij vertelt het hele verhaal aan Gérard, deze hoeft niet te weten dat het gelei idee van Random was. Het had Jurt ook kunnen zijn, zegt Rhexenor. Ze horen een plons en ja hoor, Jurt staat op het dek. Dit lijkt wel een oude piratenjager, roept hij enthousiast en test een kanon terwijl het luik nog dicht was. Gérard vraagt hem wat hij komt doen, Jurt was op zoek naar Rhexenor. Die is er niet. Oh, vandaar dat hij in het water plonsde, begrijpt Jurt en vertrekt weer.

Tir-na Nog’th
Mandor heeft eindelijk de Troef af die hem in ieder geval naar de Keep zal brengen. Hij vertrekt op een Piek moment en blijkt dan echt weg te zijn, het is hem gelukt. Morwenna realiseert zich dat hij Randal niet heeft meegenomen, er was ook geen echte afspraak over gemaakt.
Randal is onvindbaar, terwijl het geschikte moment om te vertrekken wegebt. Uiteindelijk komt ze haar zoon tegen in een gang, het ventje blijkt in zijn eentje naar de stad te zijn gegaan en heeft daar gevochten om een paar knikkers en eten gehaald. Hij is weer gegroeid, van 22 maanden naar twee jaar. Zijn ogen hebben nu een ronde pupil en hebben een onbestemde kleur grijsgroen. Ze gaan een laatste keer eten in Venetië, Randal hangt de beest uit en ze moeten het restaurant verlaten na een torenhoge rekening te hebben betaald om de schade te vergoeden.
Terug in Tir-na Nog’th blijkt Randal nog eens zo’n twee maanden gegroeid te zijn, zijn groeispurts gaan steeds sneller. De tijd komt weer in een piek. Het Patroon laat zich echter heel moeilijk vinden nu, uiteindelijk ligt het in een binnentuin. Randal wil niet gedragen worden, wenst zelf te lopen. Er is niet veel tijd meer, dus Morwenna geeft toe, mits hij haar een handje geeft.
Het is gemakkelijk te lopen, Randal huppelt er overheen. Alleen de bochten zijn in zoverre zwaar dat Randal dreigt te ontglippen. Morwenna weet dat het niet de bedoeling is dat ze samen op het midden uitkomen en naar dezelfde plek gaan. Ze zegt tegen Randal dat hij eerst zal gaan en naar pappa met gaan. Het kind is nu nog blijer. Bij het middelpunt steekt hij zijn armen uit, roept “Jaaah, Pappa!” en verdwijnt. Morwenna weet dat dat goed is gegaan en wil zelf terug naar de oorsprong van de steencirkel.

De Steencirkel
Deze is anders. Ze denkt er eerder geweest te zijn, maar deze is minder af. Er staat iets te gebeuren.
Ze loopt om de cirkel heen. er zijn geen sporen van bewoning in de verre omtrek, het is alleen die cirkel. Er zijn bossen en er is een steencirkel in een veld waar niet zoveel groeit.
De cirkel heeft iets met Patroon, een Gebroken Patroon achtig iets. Een pad vanaf twee stenen dat naar twee stenen daartegenover leidt. Dat is het Gebroken Patroon. Ze loopt het. Het gaat heel moeizaam, ze vraagt zich af waarom ze dat doet. En er is een groot gat, middenin het pad. Dusdanig groot dat ze moet stoppen. Na een hele poos heeft ze een plank eroverheen geconjuurd en kan zo verder. Het Gebroken Patroon heeft iets in haar hoofd gezet dat haar aan het twijfelen brengt.
Dan gaat ze een kant op en ziet uiteindelijk een dorpje. Die richting dan maar. Op een kruispunt rolt er een kristalletje weg onder haar voeten. Ze pakt het op en bekijk het goed, Ze ziet zichzelf weerkaatst in de vele facetten. Ze vindt het fascinerend, het heeft iets, er is iets machtigs mee. Interessant. Er komt een geluid af en er gebeurt iets mee. Heel even ziet ze in de lucht waar het valt een gepijnigd gezicht. Dat ziet haar, het trekt scheef van de pijn en het lijkt iets te roepen naar haar. HELP! Een wervel begint. En daar waar het wervelt verdwijnt de wereld, de wereld houdt twee meter verder op. Het wervelt harder en harder, ze vlucht terug naar de steencirkel.
Daar verschijnt iemand, een tengere jongeman met donkerbruin haar en blauwe ogen. Hij ziet er bereisd uit en is blij en opgelucht als hij haar ziet. Hij komt haar zeer bekend voor, ze heeft hem eerder gezien op het Oerpatroon. En daarnet als jochie op het Patroon in Tir-na Nog’th.
Hij heeft een Troef van haar in zijn hand, deze is anders dan de andere troeven die er van haar in omloop zijn. Ze omhelst hem, dat blijkt hij prettig te vinden. Hij lijkt heel veel op Mandor, maar ziet er heel slecht uit, uitgehongerd.
Met behulp van Patroon is het mogelijk de storm af te zwakken en te zorgen dat de cirkel zoveel mogelijk intact blijft. Ze conjuurt daarna wat eten in een picknickmand.
Hij vraag of ze de fout kan vinden die een scheur in het universum veroorzaakt. Dat komt ergens door en het moet gerepareerd worden. Het wordt groter, het gaat niet goed. Aan de andere kant is een scheur, ook een andere realiteit, waar hij net vandaan komt en waar hij niet thuishoort. Hij is daar weg kunnen komen met behulp van een andere Mandor, Julian en een onbekende die Fionn heet, een zoon van Benedict. De andere Mandor zou graag met haar willen praten en heeft nog geen vriendin... Hij schijnt Randal herkent te hebben als zoon, ook al wist hij dat het niet kon kloppen.
Randal had een kristalletje gevonden en daardoor kwam hij terecht in de andere realiteit. Hij weet dat je je niet moet concentreren op een kristalletje, met dank aan Oom Brand. Je kunt jezelf zo kwijtraken, dat is hem ook overkomen (Brand dus). Randal vindt het raar dat Morwenna deze oom niet mag.
Aan de andere kant was opa Julian dus ook, die heeft zitten ruziën met Mandor over het feit dat deze een kind had met een dochter van hem uit een andere realiteit. Die drie lui waren wel aardig, de Mandor daar wilde alleen veel van hem weten. Daar is Corwin koning met Dara als koningin. In Chaos is Gramble koning, ook met Dara als koningin.
Hij weet wat het gezicht is, iemand die in stukjes is en die hulp probeert te krijgt. Brand zegt dat het veel werelden kost.
Randal heeft Gebroken Patroon en Logrus gelopen op één dag. Morwenna zit hier fout qua tijd, Randal ook. Hij raadt Morwenna aan om haar Troeven eens te proberen. De troef van Oberon voelt koud. Benedict, Osric en Finndo zijn koud. Corwin en Eric ook en Caine. Brand probeert ze niet.
Met de Sawall Spikard heeft hij Oom Brand per ongeluk veel ellende bezorgd en dat terwijl deze het allemaal zo goed bedoelt. Hij wil weten waarom Morwenna deze oom niet mag, ze vindt niet dat het haar taak is om hem met haar ervaringen omtrent Brand op te schepen. Hij merkt op dat Ronardo ook zo weinig vertelt, diens dochter gaat wel. Ze vertelt dat Oberon de kristalletjes zocht en opborg. Oh, vandaar dat Brand kasteel Amber wilde hebben? En waarom vertelt Morwenna hem nooit iets? Mandor is net zo, hij wil niets vertellen over het oproepen van demonen, dus nu moet hij dat maar met Jurt gaan doen. Randal staat op, roept een paar keer keihard ‘Jurt!’ en gaat weer zitten. Ze kunnen het zonder problemen over Jurt hebben, hij is er niet in deze tijd.
Hij heeft geen idee hoe oud hij is, ouder dan 20. Hij schat een jaar of 22 en vraagt hoe oud zij is. Ze denkt 37. Dan vraagt hij wat ze met zo’n oude vent als Mandor moet. En of ze nu eindelijk gaat praten met de andere Mandor…
Ze pakt de Troef aan van Randal, probeert contact te krijgen. Dat is er heel lichtjes en het wordt langzamerhand sterker, door iemand tegenover haar gestuurd. Dan staat ze oog in oog met Mandor, een rare gewaarwording.
Haar zoon zegt dat er iets kapot is. Er moet iets aan haar kant gebeuren. Hij is temidden van een steencirkel. Daaromheen is het een puinhoop, er is een fikse Schaduwstorm bezig. Hoe manifesteert het zich op haar deel? De uitleg over het kristal en de wervel en de ogen in de lucht zeggen hem niets, zoiets komt bij hem niet voor. Hij kan doorkomen om een kijkje te nemen, maar het is de vraag of hij dan terug komt. Het kristalletje kan er mee te maken hebben, dat houdt het open.
Waar hij leeft zitten gaten, hij weet niet hoe dat komt, het heeft te maken met het niet in evenwicht zijn van werelden. Bij hem domineert Patroon, er zijn daar meerdere versies van. Dat is hier ook, maar de Logrus zou dat overcompenseren. Hij raadt aan om de cirkel hetzelfde te krijgen als bij hem en om het kristalletje weg te krijgen. Door iets op te blazen heeft hij iets herstelt, maar de scheur wordt open gehouden door Morwenna’s kant.. Als het zo doorgaat, gaan beide werelden eraan.
Hij merkt op dat hij Randal aardig vindt, hij is erg behulpzaam geweest. Hij hoopt dat ene Fionn ook behulpzaam is, maar aan een paar hinten heeft deze niet genoeg. Hij is er niet en dit houdt Mandor zo niet lang vol. Randal vertelde dat bij ons Eric koning is en daarvoor Random. Ze vertelt dat waar ze nu zijn, Corwin de jongste is. Dat vindt hij grappig, dan is hij er ook nog niet. Hij grijnst, Morwenna vindt hem leuk.

Op zee
Rhexenor is bij Gérard en heeft hem het hele verhaal verteld. Ze horen een heleboel lawaai, Gérard holt naar het dek en sloopt de deur. Er zijn piraten in rubber bootjes. De piraten willen dat ze zich overgeven en schieten meteen. Er wordt geschoten over en weer. De piraten geven zich over, het laatste bootje wordt afgeschoten door een raketgeweer van Gérard.
Dat zal ze leren, ze komen uit een waardeloos land dat Somalië heet. Ze draaien zich om en gaan weg. Er worden mensen aan het werk gezet om de deur te maken en Rhexenor gaat praten met Gérard. Deze vindt alles best, zolang het niet over luchtschepen gaat graag. Wat drinken?
Rhexenor begint over de troonopvolging, Deirdre wilde maar tijdelijk regeren. Waarom? Rhexenor kijkt ietwat schuldig. Omdat Random het slecht had gedaan. Ze offert zich op voor iemand. Waarom nam Corwin niet zelf de troon? Er zijn er een heleboel die het niet willen doen. Is het niet iets voor Rhexenor? Nou, deze kwam juist vragen of Gérard dat wilde doen. Deze schrikt zich wild.
“Ik? In dat Amber paleis? Met dat personeel dat boos kijkt als iets kapot is? Met dat weinige eten? Je moet nog streng zijn ook, want ze zeiken aan je hoofd.”
Gérard was de laatste hoop legt Rhexenor uit. Maar goed, dan moeten we het maar aan Eric vragen. Die is toch dood? Hoewel hij heeft gehoord dat hij weer terug was. Hij pakt Erics Troef en begint ertegen te praten. “Doe nu niet of je dood bent.”
Even later staat Eric daar. Hij mag gaan zitten, ze hebben net gehoord dat hij koning wordt. Heel fijn, dan hoeven zij niet. Eric is niet enthousiast, hij heeft dat al eens gedaan. Deirdre wil niet en anders willen ze het Corwin vragen. Anders Bleys, Brand of Fiona die het te druk heeft met Troeven maken. Eric kan het al, hij vindt het niet saai, hij heeft geoefend, alleen moet hij nu uit de buurt van het juweel blijven. Vraag het aan Corwin, zegt Eric. Dat doet Gérard ter plekke. Nee, hij wil niet. Hij heeft het druk. Eric klaagt dat hij een soort van laatste keus is. Rhexenor zegt dat ook Benedict achter het idee staat. Hoezo, weet iedereen soms al dat hij weer terug is? Ach… Heeft iemand gekletst? Een paar familieleden heeft al contact opgenomen. Waarom praat Eric wel met Flora en niet met Gérard? Hij kreeg zelfs hoofdpijn van al dat getroef. Maakt niet uit, Gérard besluit dat Eric hier en nu koning is. Eric stelt een overbruggingsperiode voor. Opgelost.
“Ik spreek je nog wel,” zegt Eric ernstig tegen Rhexenor. Hij verdwijnt zonder Troef te pakken. Waarom kreeg hij een ijzige blik? Ze hebben hem geen drinken aangeboden, denkt Gérard. Hij moet zijn vrouw de groeten doen, daar gaat hij nu zeker heen? Eh ja, zijn er niet nog een paar piraten die een pak rammel verdienen? Gérard doet dan een beetje streng, hij zou het wel weten als hij zo’n leuke vrouw had. Rhexenor gaat al, met de steen.

Antioch
De draak klaagt, de baby huilt, het personeel omringt hem en biedt hem te drinken aan. Dyenne is blij hem te zien en omhelst hem, de baby wordt afgegeven door Amalia, het kind ziet er normaal uit.
Ze is groot geworden. Ze knijpt hem meteen in zijn neus. Pijnlijk! Hij knijpt zachtjes terug, de baby kijkt pijnlijk, maar lacht als Rhex dat ook doet.
Er is weer iemand ontslagen, de kok. Eén van de laatste Amber-personeelsleden. Op staande voet, hij weigerde om bepaalde gerechten te koken. Sinds zijn ontslag gedraagt het personeel zich beter dan eerder. Misschien kletste hij, denkt Rhexenor. Ze hebben ander eten nu, het is minder duur en beter. Gezonder ook? vraagt hij. Wat bedoelt hij? Het wordt gewassen en gekookt. Intussen hangt Cathrynn aan zijn vinger, dat is bijzonder pijnlijk.
Hij probeert haar woordjes te laten zeggen, ze brabbelt. Ze is nu 7 maanden en kan dada zeggen. Ze zegt wel eens wat. Ze krijgt lange haartjes, vrij blond (Rhex’ oorspronkelijke haarkleur), ze is een stuk liever, Amalia heeft een goede invloed. Ze trekt hem aan de oren, ze is nieuwsgierig en fysiek.
Dyenne denkt dat de handel redelijk gaat, de druiven worden geëxporteerd. De draak helpt de stad bewaken. Waarom neemt hij die draak niet mee als je naar Chaos gaat, maak het hun probleem!
Niet alle Chaosieten zijn evil. Nou, zij heeft de oorlog mee gemaakt. Ze vermoorden en roeiden mensen uit. Ze weet wel waarom, Chaosieten zijn alleen maar schubben en dergelijke gewend, dus vandaar dat ze meisjes verkrachten. Daarom gaan ze in het leger. Vraag het ze of ze zo zijn.
Waarom gelooft hij haar niet? Zij, de mensen uit Amber stad, zijn Benedict heel dankbaar. Kolvir ligt naast de stad. Waar was hij tijdens de oorlog? Hebben zijn vader en moeder meegedaan? Ze probeert er niet aan te denken dat zijn vader een Chaosiet is, maar ergens zitten er horens en slagtanden. Misschien heeft hij zijn moeder wel verkracht. Wat vindt hij daarvan? Niet veel. Wil hij echt met iedereen vrienden blijven?
Maak vijanden in Chaos. Die vuile Jesby’s zijn babymoordenaars. Cathrynn trekt weer aan zijn neus.
Dyenne vind Chaosieten niet aardig, het was haar in het begin niet duidelijk dat hij er ook één was.
Wat heb je net gedaan? Hij legt wat uit. Random is niet te vertrouwen zegt ze, hij vindt hem aardig.
Hij is tenslotte geen demoon. Hij begint over de demoonafstamming van Amberieten, maar neef William heeft haar inmiddels verteld over de zuiverheid van de Amberiet. Over hoe goed Chaosieten hun best doen hun evil instelling te verbergen, maar ze zijn en blijven het Kwade zelve. Hij heeft een hekel aan dat rare wijf. Morwenna, begrijpt hij. Want die trouwt met Mandor. Klopt, daar is ook iets mis mee. Maar hij had het specifiek over Gilva. Is dat echt een zus van je vader? Jurt en Despil zijn ieder heel anders, ze zijn allebei zonen van Dara en hebben zeker een tik van de molen meegekregen, maar zijn toch aardig. En zijn vader heeft wel aardig gedaan tegen haar, deze doet zijn best normaal te doen. Hij komt hen nooit opzoeken, hij ziet Cathrynn nooit.
Rhexenor vertelt dat zijn opa, Oberon, ook niet ‘good’ is. Met Oberon is niets mis, zegt ze. Streng, doch hij heeft het altijd goed gedaan. Hij vermoordde zijn eigen vrouwen en kinderen, zegt Rhexenor. Vraag Deirdre maar. Ze vraagt liever niets aan Deirdre. Random is er niet zo vaak. De enige is Gérard die hier wel eens komt en gek genoeg ook dat eigenaardige mens, Morwenna. Ook voor haar ouders ja, maar ze is wel gewoon op kraamvisite geweest. Krispos komt hier vrij vaak, gaapt naar Dyenne en Amalia. Hij vreet veel, zegt Rhexenor. Stuur er Dara op af, die heeft niets om naar te kijken.

Het Paradijs
Ronardo gaat in de blokhut, er komen een aantal mensen bij. Zoals een vrouw met een helm en gouden haar. Ze draagt een sexy pakje, zet een speer in de hoek bij de helm. Ze heet Athena
Dan een kleine vent met een hangsnor, gekleed in huiden, spleetogen, jaar of 40, gelige huid, komt uit Mongolië en heet Djengis Kahn. Erwin Rommel draagt een uniform, heeft een kaal rond hoofd en een vreselijk accent net als Heinz Guderain. En dan is er nog een klein mannetje, een klein Italiaantje met een kaal hoofdje, Napoleon Bonaparte.
Jeanne komt straks, ze is bezig met de ruiters. Ja, ze hebben wel ruiters, maar geen paarden.
Een schande, vindt Djengis. Op te lossen met tanks, vinden de meeste heren.
Alexander moppert dat conjuration wel werkt, maar er blijft niets staan. Ze zouden metaal moeten aanroepen en daar iets van maken. Als hij dat kan. Conjuration kan hij niet, zegt Ronardo.
Het plan is simpel. Dit zijn militaire tactici, ze willen terug naar hun eigen wereld en willen hier niet langer blijven. Ze kunnen alleen terug als de Rattenvanger gedwongen wordt hen terug te sturen. Dus ze nemen hem gevangen, ze leiden hem af, ze gaan actie ondernemen. Misschien probeert hij iedereen te verstenen, denkt Ronardo. Dat zal hem niet lukken, denkt Alexander, want daarom is het ook zo’n goed plan. Iedereen besluipt hem van achteren en dan zullen ze hem neerslaan. Je hebt magiërs nodig, het is een magisch wezen. Alexander kent het Serpent en Chaos niet zo. Oh, hij bedoelt de vijand van Amber, die families! Het zijn geen grote families, ze zijn klein. We groot? Dan is er iets verandert, het is een puinhoop geworden.
Alexander heeft de Eenhoorn wel eens beetgepakt, er gebeurde niets. Ronardo denkt dat er meer nodig is dan alleen wat vechten en afleiding om die harpspeler te pakken te krijgen. Macht en Magie zal beter helpen. Doe dat dan en nodig wat mensen met magie uit, dat kan helpen, dan is het mogelijk moeilijker voor hem om te ontsnappen. Fiona denkt dat het niet gaat lukken.
Er komt een dame binnen in maliën en dergelijke. Ze heeft een Frans accent, ze heet Jeanne d’Arc. Fiona trekt een wenkbrauw op.
“Hebben we het al gehad over wat we met zijn allen gaan bidden om verlossing, dan zal God ons redden,” kondigt Jeanne aan. Athena is van voor de tijd van Jezus, andere goden bestaan niet. Jeannes God praat met haar en hij zegt dat Ronardo niet van hier is en van demonische oorsprong is. En? zegt Alexander die dit al meer gehoord heeft. Ze legt Ronardo uit dat als hij zijn demonische oorsprong weet te onderdrukken, hij toch nog in de hemel zal komen. Dat geld zelfs voor Djengis. Het is haar Heilige plicht om hen erop te wijzen dat…
Alexander stelt haar voor dat ze vast de troepen verzamelt en voorgaat in gebed. Jeanne gaat naar buiten.
“Wat een mens,” zegt Fiona. “Misschien is ze een achterkleinkind van Osric, die was ook altijd zo verheven bezig.” Met Ronardo heeft ze het even over Coral, het zit haar een beetje dwars dat die baby nog niet is geboren. Of het is er al lang en doet ze net of het nog niet zo is. Niemand kan zo lang zwanger zijn.
Het onderzoek wees uit dat het er naar uitziet dat Moyra zoiets als buiten deze Schaduw is geplaatst op een bepaalde manier, maar dan op de grens. Zoiets is ook wel mogelijk als je met Troef klooit of Patroon. Blijkbaar heeft het wezen daar vat op. Dat beeld is haar in een bevroren toestand, ze zit daar voor eeuwig vast. Het lijkt een beetje op hoe de harpspeler reist, zoals die tunnel. Dworkin kan dat ook, zijn tunnel was hetzelfde. Dat wist ze niet.
Die naam kent Alexander, maar het is niet zijn opa, hij lijkt niet op hem. Hij is geen dwerg!
Wat hebben ze er aan? Dat betekent dat de muzikant macht heeft op iets dat op de rand van Schaduw ligt. Dat kan hij te pas en te onpas met muziek tevoorschijn halen of gebruiken. En als het heet onder zijn voeten wordt, kan hij eruit stappen en verdwijnen, zij kunnen hier niet weg. Normaal doe je dat met Portaal, Patroon of Troef, maar het is hier gewoon afgesloten. De harpspeler kan iets doen, zij niet.
Ronardo vertelt over wat hij heeft ontdekt. Hij spreekt over de muzikanten en vertelt over wat hij heeft gezien. Over de tegengestelde deun. Dat is dus een deuntje waarmee mogelijk die tussenschaduw opent, denkt Fiona.
Dus ze moeten ook muziek erbij betrekken, zegt Ronardo. Het instrument heeft macht en het is nodig om een permanente verbinding te maken. De harp afpakken? Hij heeft macht over deze wereld. Ze moeten een fatsoenlijk plan hebben en zelf een harp maken, ze verwacht dat hij een talent heeft dat werkt tussen Schaduw. Ze krijgen hem niet zomaar te pakken, als ze de harp te pakken krijgen, kan de muzikant niet weg.
We kunnen een heleboel mensen mee laten doen die muziek spelen, stelt Ronardo voor. Daar is hij mogelijk gevoelig voor. Alexander vind het minder. Napoleon en Athena vinden het een goed plan. Ze zullen muziekinstrumenten met magie gaan maken en dan een vervelend deuntje spelen. En stoorzender. Dat is haar zoon hè, zegt Fiona trots.
Ze hebben mensen die fluiten maken, maar harpen zijn nog beter. Er zijn een aantal musici… Amadeus zou graag helpen, denkt Ronardo. Alexander ziet het niet zitten met een harp rond te lopen. Hij weet geen leuk instrument behalve machinegeweren en motorzagen. Een harpje is lullig, maar klinkt als een plan, vindt Napoleon. Er loopt een broer van Athena rond die dingen kan maken, regel het maar. Athena zegt dat haar broer het hier wel naar de zin heeft, hij wordt niet graag lastig gevallen. Ronardo en zij gaan samen met haar broer praten, ze nemen Wolfgang mee.

Steencirkel
Mandor vraagt of Morwenna kan zoeken naar de zwakke plek en dat voorwerp dat de problemen veroorzaakt uit de weg zien te krijgen. Ze moet hem troeven als ze hulp of advies nodig heeft. Die Fionn schijnt verstand te hebben van Patroon. Mandor mondvoorraad is aardig op. Deze versie van Mandor kan niet conjuren, hij gebruikt normaal Logrus om iets naar zich toe te halen en dat werkt niet in een door Patroon verstevigde steencirkel. Ze belooft hem te proberen hem meer eten te bezorgen. Dan maakt hij een bewonderende opmerking over haar haar en het feit dat er niemand zoals Morwenna bij hem rond loopt. Hij vertelt een kind gehad te hebben en er eentje heeft. Hij wil een aandenken van haar hebben. Ze wisselen zakdoeken uit. Ze is erg dichtbij en het is een leuke vent.
Randal grijnst als ze haastig de zakdoek wegstopt en maakt een opmerking over die Fionn. Is ook archeoloog en houdt er nogal veel vrouwen op na. Ze vertelt wat ze met Mandor heeft besproken. Dat kristalletje vinden is niet zo moeilijk, hij gaat een Logrus tendril gebruiken.
Hij loopt een eind van het Gebroken Patroon vandaan, Morwenna gaat met hem mee. Hij begint zich te concentreren, het kost hem moeite. Dan valt het kristalletje bij haar voet. Intussen animeert ze de Troef van Oberon en staart in zijn ogen. Hij vraagt wie ze is, ze stelt zich voor als Morwenna van Amber. Dan staat hij naast haar, de ‘Eric’ methode.
Oberon is een grote forse man met zwart haar. Hij is behoorlijk knap, heeft iets aantrekkelijks en iets geheimzinnigs. Hij lacht niet. Ze geeft hem het kristal en hij stopt het weg. Hij vraagt wat er aan de hand is, ze legt uit dat het Gebroken Patroon kapot is en dat dat mogelijk van alles open houdt . Oberon haalt dan een ketting met een kristal uit zijn zak en doet het om zijn nek. Het ding begint een rood lucht te pulseren. De cirkel verandert in een stonehenge achtig iets, het geheel wordt hersteld.

Het loeien van de wind komt dichterbij en Oberon draait zich om. Hij zegt dan rustig ‘Demoon ga heen!’ De ogen in de storm verdwijnen. Het pulseren van de steen stopt.
Morwenna weet dat het gevaarlijk voorwerp is. Ze voelde niet eens dat het iets deed. Het maakt Oberon moe.
Randal heeft met open mond toe staan kijken en roept ‘Wow!’ Hij krijgt dan alle aandacht van Oberon op zich, die vraagt wie hij is. De jongen houdt het heel verstandig alleen bij ‘Randal’ en Morwenna voegt eraan toe dat hij haar zoon is.
Ze zal vanaf hier gaan herstellen. Oberon raadt aan om de wereld te laten vergaan en op te bouwen vanuit de cirkel die zal overblijven. Ze wandelen richting cirkel. Oberon is Randal en Morwenna al die tijd aan het bekijken met iets van een twinkeling in zijn ogen. Hij merkt dan op dat zij een kind is van een kind van hem dat er nog niet is. Niet zeggen van wie nog, hij houdt wel van verrassingen. En hij vraagt of oma (Rilga) mooi is. Dat weet ze niet. Hij vraagt wat door, ze vertelt Oberon niet persoonlijk te kennen, daar hij weg was toen hij in Amber was. Sommigen zeggen dood, maar zij kinderen geloven daar niet zo in. Hij hoopt dat ze zijn project voort zetten, zegt hij, het moet klaar zijn voor als de tijd daar is.
Hij doet goedkeurend over de plannen deze wereld op te bouwen, waardoor Morwenna zich vreselijk trots voelt, Oberon keurt goed wat zij doet!
Hij gaat weer.
“Het ga je goed Morenna en jou natuurlijk ook, Randal!” Hij verdwijnt op de Eric manier, achteloos. Hij heeft het juweel gebruikt, geen Patroon.
Randal vertelt wat later dat Opa (Julian) en Morwenna vaak ruzie hebben… nah ja, ze verschillen vaak van mening. Hij vertelt een zus te hebben en twee broers. Niet meer kinderen, of zij en Mandor moeten die verstopt hebben. Hij is inderdaad bij zijn vader uitgekomen na het Patroon van Tir-na Nog’th en ze zijn daarna naar huis gegaan waar hij zijn grote broer heeft ontmoet. Dat was heel leuk, al bleek ‘grote broer’ een klein ventje te zijn, nog jonger dan Randal toen… jahaa….
Hij wil nog wel vertellen dat Morwenna met iedereen ruzie maakt. Met Brand dus, met William en de zus van Mandor (!). Met allemaal eigenlijk. En waarom?
Nee, ze maakt geen ruzie met haar gezinsleden, al is ze natuurlijk altijd heel streng (Randal grijnst). Hij kan er toch ook niets aan doen dat er ‘af en toe iets gebeurt?’

Antioch
Rhexenor is thuis en zijn dochter brabbelt. Ze wil iets kijken. Buiten wil ze het draakje hebben, die wil ze pakken. De draak snuffelt wat, hij heeft een hete adem. De draak en de baby kunnen het samen goed vinden. Ze gaan uit rijden om het landgoed te bekijken. Leuk om te zien de boeren te zien werken, ze willen kennis met hem maken. Ze krijgt die zeurende boeren over de vloer. En ze mompelen zo.
Amalia kleedt de baby op een rijtoer. Ze geeft orders, zegt Dyenne trots. De boeren moeten zich wassen voor ze het landhuis binnen komen, die stinkerds… Rhexenor raadt aan om een hobby te zoeken. Zoals wat? Seks hebben met het personeel? Nee, ga wat borduren. Dat kan ze niet. Oefen dan wat magie. Ze oefent altijd iets dat knalt. Als je Logrus hebt, kun je daar meer spreuken in hangen, heeft ze gehoord, dus als hij dat even voor haar wil regelen…
Hij vertelt zijn horrorverhalen, hoe spannend het is om bij Amblerash te werken. Maar ze kunnen op vakantie gaan, dan hebben ze meer tijd als ze naar een snellere wereld gaan. Ze snapt niet hoe dat werkt, op zo’n wereld moet je zeker rennen. Hij troeft naar Fiona, die is niet bereikbaar. Doe Brand maar niet, die verrader, zegt Dyenne. Volgens Fiona is hij niet aardig.

Dan – verrassing – naar Random getroefd die bij een zwembad ligt te zonnen. Hij is thuis, hij hoeft geen koning te worden. Ze willen op vakantie met de camper. Naar een relatief snelle wereld graag. Hoeveel weken moeten er voorbij gaan in de tijd dat ze weg zijn? Een jaar, zegt Rhexenor. Random gaat rekenen. Hij kan beginnen met een wereld die een stuk sneller gaat, 20 keer zo snel. Hij gaat zijn best doen. Hij troeft hem als hij daar is. Het kan zijn dat het even duurt, laat intussen die lui van Amblerash weten dat je vakantie nodig hebt. En qua omgeving: moet Random zelf iets bedenken, Jurrassic Parc ofzo? Hij verzint wel wat en de verbinding wordt verbroken.
Rhexenor troeft Anastasia die verbaasd is. Hij heeft vrij, over twee weken wordt hij weer terug verwacht. Ook die verbinding wordt dan verbroken en dat is mazzel want de baby spuugt net op zijn shirt. Ze trekt hem aan een oor. Ze verwisselen het shirt, Dyenne ziet bijna niets van de verwondingen. Ze wil weten waar het nog zeer doet en ze zit met haar hand in zijn broek. Anastasia kwam niet in de buurt van Rhexenor, ze is bij Dyenne geweest met een raar verhaal over getrouwde mannen die meer vrouwen nodig zouden hebben. Dyenne heeft gezegd niet om te gaan met demonen in Amber, toen was Anastasia boos. Ze zag er niet uit als een demoon. Merlijn heeft wat duisters, alsof de schaduw van zijn hoorns over zijn voorhoofd vallen. Ja, inderdaad een uitspraak van neef William. Troeft hij die arme William wel eens?
Rhexenor troeft naar William. Het duurt even en is deze is helemaal blij als hij hem ziet. Lang niet meer gezien, William is helemaal klaar met zijn studies. Ronardo hield er plotseling mee op, William kan nu ook andere magie. Rhexenor heeft nog steeds straf. William heeft een idee om een artefact te maken dat tegen demonen werkt. Als er een demoon in je buurt komt, krijgen ze last en worden ze vloeibaar. Nee, het is niet erg als ze dat weten, ze komen maar langs.
Rhexenor nodig William uit voor het eten de volgende dag. Gaan ze dan barbecuen met normaal vlees? En wie komen er? Nou, het is samen met Dyenne, de baby en het kindermeisje. William kijkt verheugd. Is dat die Amalia? Dan moet hij nog naar de kapper!

Het Paradijs
Ronardo loopt samen met de zeer knappe Athena. Maar hij valt niet op Godinnen met macht en langbenige vechters. Ze gaan de heuvels in en in een grot horen ze smidse geluiden. Een man is met zijn vuisten een zwaard aan het smeden. Er vliegt ook een metalen uiltje rond. Die kunnen niet vliegen. Het is een soort magisch iets. Het uiltje gaat bij Athena op de schouder zitten, Ronardo stelt zich voor aan Hephaestus, een man met zwarte krullen. Oh, is hij Ronardo? Hij heeft mooie handschoenen, mag hij ze zien? Ronardo doet de handschoenen af, Hephaestus is onder de indruk. De ene handschoen is anders dan de andere. Ronardo vertelt waar ze ieder voor zijn. Hephaestus wil graag een klomp ijzer, groter. Het uiltje waarschuwt als de harpspeler er is en deze kan het beestje niet zien. Het is van goud gemaakt, er zitten tandwielen in en magie. Ronardo denkt een soort van conjuration en sorcery.
De harpspeler ziet alle andere dingen wel, maar het uiltje niet. Dat is een zwakke plek. Het uiltje is hiernaartoe meegenomen. Zit er goud in de grond? Ja hoor, een klomp goud, nu hier.
Waarom de harpspeler de uil niet ziet? Misschien is het het goud of de betovering. Hephaestus kan een rusting maken van heel dun goud en dat zou iemand kunnen dragen tijdens de aanval. Die Alexander is bijzonder gespierd en erg knap. Hij is sterker dan Hercules, zijn halfbroer. Deze heeft een vriend, Rhexenor, die nog sterker is. En er is iemand nog sterker, Gérard. Ja, dat is een aardige leuke jongen. Athena houdt niet van zee. Haar rare broer zit altijd in de zee. Poseidon.
Er is een stad naar haar genoemd, dan hopen die mensen dat ze die beschermd. Ze vindt haar stiefmoeder best aardig, maar zij en vader worden het niet eens over vaders streken. Opa Oberon is ook een liefhebber van vrouwen, zegt Ronardo.
Kan Hephaestus harpjes maken voor iedereen? Hij vindt het niets. Muziekinstrumenten is meer iets voor Pan en dat soort lui. En dan een paar 100 maken? Dat is zo af, zegt Athena. Elk harpje moet uniek zijn, moppert Hephaestus. Een aantal harpen dan en verder andere instrumenten? Ze willen de harpspeler storen met muziek en Ronardo weet iemand die er verstand van heeft en ze wil stemmen. Goed, Hephaestus maakt wel een paar 100 van die klote harpen. Doe maar goud, zilver, koper, veel ijzer extra veel, hij wil nog een tank gaan bouwen. Maak er een paar, zegt Ronardo. Hij snapt alleen niet dat er geen strepen op zitten en laat een blauwdruk van een Tiger zien.
Heeft hij er wat aan als er wat heksen hier komen helpen dingen sneller te maken? vraagt Athena. Ronardo vindt het niet zo geweldig dat zijn moeder heks wordt genoemd. Athena vraagt waarom niet. Ze helpen toch alleen maar? Ook met het betoveren. Ronardo verzamelt materialen, dat is geen enkel probleem. Allerlei soorten metaal, Hephaestus noemt allerlei namen, hij bouwt binnen een mum van tijd een smeltoven.
Ronardo gaat dan praten met Wolfgang. Die wil graag helpen, want hij heeft een heel leven voor zich. Er moet gestemd worden, dat gaat perfect.
Ronardo gaat naar Moyra en speelt het deuntje achteruit met een fluit, er gebeurde heel even iets. Als ze een harp af hebben, wil hij er wel eentje. De heksen zijn ook aan het werk. Na een aantal dagen krijgt hij een harp, er zijn meer mensen die les krijgen.
Fiona is naar de baby gaan kijken, het is een leuk kind, ze zou het liever niet bij die Hera te laten. Ze is aardig, maar heeft ruzie met Athena.
Met Moyra kan hij tijdelijk spreken en dan zit ze weer vast. Die tijd wordt steeds korter.
Ze is heel blij om hem te zien, ze vraagt naar baby, is ze in orde? Zo fijn dat hij haar gevonden heeft, wat lief van hem. Zijn moeder is mee, dat was nodig. Daar is ze minder blij mee. Haar plan was om iedereen in de droomwereld te brengen of dat wezen, want daar geldt alleen de macht van Feniks. Daar is hij machteloos. Dan kunnen ze hem dwingen dat hij iedereen vrij laat. Ze vindt hun plan heel goed. Als ze hem die harp kunnen ontfutselen, dan kan ze dat proberen met die Droomwereld, probeer hem in de war te brengen. De harpspeler lijkt ogen in zijn rug te hebben. Alexander gaat hem besluipen? Die kan dat helemaal niet… Hij laat haar een keer de baby zien. De tijden dat Moyra aanspreekbaar is worden korter, te kort om te beslissen over een naam.
Hephaestus is bezig met een soort leer met een gouden laagje. En dan zullen ze het gaan betoveren. Met zijn handen wikkelt hij het goud er omheen, de vizier van helm kun je doorheen zien. Hij legt Moyra’s plan uit aan Alexander en de anderen zullen de harpspeler moeten afleiden. Alexander traint, dat komt in orde. Hephaestus begint aan zijn tank. De panzergasten worden gestuurd, Ronardo wil de gunner zijn, maar liever de harp spelen. Athena wil dan gunner zijn, Alexander ook. Fiona doet de betoveringen. Alles is eerst heel zuiver gemaakt en de rest hebben ze een noot ernaast gegeven. Het orkest klinkt vreselijk.


Quotables:

“Ik oefen nooit met mijn zwaard. Ik heb daar helemaal niets aan.” -- Ronardo tegen Alexander.

“Ik ga niet met een dolk vechten. Ik ben een heel goede tovenares.” -- Fiona
“Jij mag in de tent slapen bij de andere idioten.” -- Alexander.

“Ik denk dat je les hebt gehad van Benedict.” -- Alexander
“Waarom denk je dat?” -- Ronardo
“Ik herkende wat ouderwetse moves.” -- Alexander

“Je lijkt niet op je moeder, zij zwamt tenminste niet zo.” -- Alexander
“Nu even niet, nee.” -- Ronardo

“Pap (Mandor) vertelt me nooit iets. Hij wil me niet eens leren om demonen op te roepen.” -- Randal
“Ik denk dat hij je er nog niet aan toe vindt zijn.” -- Morwenna
“Natuurlijk ben ik er aan toe. Ik denk dat ik ze dan maar samen met Jurt ga oproepen.” -- Randal

“Ik begrijp niet waarom Deirdre wilde regeren.” -- Gérard.
“Het was tijdelijk bedoeld. Ze offerde zich op voor eh… iemand.” -- Rhexenor
“Waarom nam Corwin dan zelf de troon niet?” -- Gérard

“Jij gaat koning worden hè. Fijn, dan hoeven wij niet.” -- Gérard
“Ik hoef niet. Ik heb dat al eens gedaan.” -- Eric
“Mooi zo. Dan heb je kunnen oefenen.” -- Gérard

“William heeft een hekel aan dat rare mens.” -- Dyenne
“Oh, aan Morwenna.” -- Rhexenor

“Krispos staart altijd naar mijn tieten.” -- Dyenne
“Waarom stuur je dan Dara niet naar hem toe. Die heeft niets waarnaar hij kan staren.” -- Rhexenor

“Waarom zoek je niet een hobby?” -- Rhexenor
“Zoals seks hebben met het personeel?” -- Dyenne
“Ik dacht eigenlijk meer aan borduren.” -- Rhexenor

“Kun jij niet even zo’n Logrus voor me regelen? Daar schijn ik magie in te kunnen opslaan.” -- Dyenne tegen Rhexenor

“Athena is ontzettend knap.” -- GM
“Ronardo valt niet op Godinnen met Macht en lange benen.” -- Rutger

No comments:

Post a Comment

Iets toe te voegen of op te merken? Graag!