Tuesday 4 November 2008

Charles/ Yab Yum/ Mandor & Morwenna

Charles is geen ‘troefmens’, ook niet een beetje. Ronardo bekijkt het zo. Charles heeft bedacht hoe het werkt. Hij is bereid om interessante informatie te geven. Hij is niet de Eenhoorn en het Serpent. Hoe geïnteresseerd ben je? Als Brand of Merlijn?
William vraagt naar het schild. Hij krijgt echter niet veel antwoord.
Dark End is een soort grens.
“Wat is dit hier voor iets? Een centrum van alles?” vraagt Ronardo. Bijna goed, maar wie heeft de gebouwen gebouwd, vraagt de reus.
Stel dat er een wereld was waar een volk woonde. Er was er maar een, een wereld, een universum. Eentje ontdekte hoe hij die wereld kon splitsen in een oneindig aantal andere. Of die andere waren er al, maar hij ontdekte hoe hij er heen kon. Charles denkt dat de werelden werden gecreëerd op het moment dat die figuur er heen ging. Ja, een soort dwergras, kleine mensen met als kenmerk dat ze heel erg oud worden. Ze hebben te maken met wat er gebeurde en wat er mis ging. Dit universum is niet erg bevolkt immers. De oorsprong van alle leven staat ook hier, de Boom. Je kan het ‘de boom van alle begin’ noemen.
En dan heb je ook mensen, zijn ras. En demonen, geen Chaosieten. En wezens die geen lichaam hebben.
De wezens die hier woonden hadden hun eigen mythologie. De Eenhoorn is minder werkelijk dan Charles.
In Chaos is een heel huis van dwergen. Dat is raar, dwergen die demonen zijn. Er waren demonen die geen lichaam hadden en er eentje zochten. Dit is over van de Oorlog en de rampen die zijn gebeurd. We waren niet alleen, we hadden deze wereld, maar verderop zaten er jaloerse wezens, die we hebben moeten verbannen. Dit zijn niet de Deep Ones waar hij over spreekt, die hebben gevochten tegen de Old Ones en ons geholpen. Als ze van onder water komen zijn ze Deep Ones, zien ze er uit als engerds, zijn het Old Ones. Je kunt geen Old One zijn tegen gekomen, dat is een Deep One geweest.
William legt uit wat ‘evil’ is, demonen zijn dat en je voelt het aan je botten als er een evil wezen in de buurt is. Zoals die van Chaos dus.
De reus zegt dat Chaos en Amber tegenstanders zijn, maar ze kunnen niet zonder elkaar. William is geschokt… De reus noemt hem eenzijdig. Evil is rood en zwart, zegt William. Alles waar hij op tegen is evil, maar er is minder erg en erg evil.
“Wat ga je doen met dat schild?”
“Tegen evil gebruiken natuurlijk!”
De reus daagt hem uit en staat op. William slikt, zegt dat het later ook wel een keer kan. Ronardo moet maar wat zeggen. Amberieten zijn good, dat met dat bloed over het Patroon was een vergissing…. De reus heeft gezien hoe het in het werk is gegaan, dat was echt evil.

Mandor kondigt aan het kindermeisje te gaan regelen. Ik vraag hem te blijven eten. Dat is het begin van een zeer moeizaam gesprek, waarin hij me van waanzin beschuldigt, waarom, waarom haalde ik het in mijn hoofd om een kind van hem te willen hebben? Hij vraagt zich af wat mijn bedoeling daarmee is. Hij is niet aardig, hij is zeer achterdochtig. Wat mijn plan is met dit alles? Om mijn zoon op de troon van Chaos te krijgen? Dit is niet zijn eerste kind, maar de anderen leven niet meer. Dit is levensgevaarlijk voor Owen Draco.
Mandor mag dan afstand hebben gedaan, maar een kind van hem zal als een-sta-in-de-weg worden gezien in de immer durende strijd om de troon.
In Chaos zijn een aantal huizen, waarvan er 12 in de raad zijn. Chaos is een wereld, meest extreem onstabiel. De wezens die er leven zijn dat ook. Er zijn dus meer Huizen dan 12, ze hebben allemaal een bepaalde macht, waarmee ze het voor het zeggen hebben. De wezens zijn heel divers, sommigen hebben geen lichaam. Ze mankeren allemaal wat. Al mijn nachtmerries wonen daar. Het toppunt van beschaving is er uit zien als mens en dat kost veel moeite en zelfbeheersing. 1 huis is er in geslaagd om er uit te zien als mens, het is het meest geniepige huis dat er te vinden is. Het Huis van Barimen, het huidige Huis Amber dus. Hun manieren zijn niet anders dan binnen de Hoven hoor! Ook daar zijn ze zijn behoorlijk machtig en wordt het regerende huis als het machtigst gezien. De voormalige koning is een Amblerash, nu is het dus een Sawall, de vader van Mandor. De oudste zoon heeft de meeste kans om op te volgen. De gevechten om de troon zijn altijd bezig. Eventuele huwelijken met Amberieten geeft macht en aanzien. Hij ziet de komst van Owen Draco als gemanipuleerd. Hij denkt dat Dworkin erachter zit met zijn gemanipuleer.

Rhexenor troeft Dara. Ze is blij hem te zien, ze zijn Pride en Prejudice aan het kijken, een serie over allemaal mensen die eigenlijk vermoord moeten worden, maar dat gebeurt niet. Hij zegt dat hij van zijn vader niets te weten is gekomen. Misschien is hij naar de handsschoenen op zoek, denkt ze, ik zal verrast doen als ik ze krijg. Zo direct gaan we Love Actually kijken en dan gevangenen ondervragen. Heeft niemand een Stud avond georganiseerd voor je?
Niet veel later wordt hij door Despil getroefd, die een fantastisch idee ineens kreeg: laten we een bachelor party organiseren! Hij heeft Jurt al gevraagd, krijgt Mandor niet te pakken. Maar die komt vast nog wel! En met Martin en Merlijn erbij wordt het fun!
Rhexenor wordt doorgehaald en komt uit in een zaak waar kleding hangt. Jurt komt ook binnen gevallen en ze gaan Rhex verkleden. Hij krijgt een clownspak aangemeten, compleet met bloempje in het knoopsgat. Ook zijn gezicht wordt geschminkt en ze gaan naar Yab Yum.
Martin en Merlijn zijn inmiddels gearriveerd. Mandor komt niet opdagen/ is niet te bereiken.
Rhexenor probeert ze zover te krijgen dat ze ook Rinaldo en Ronardo uitnodigen, maar dat zien de anderen niet zitten. Ronardo is een Amberiet (ja, Martin ook, maar hij is van ‘hen’) en met Rinaldo is het niet leuk, die heeft het alleen maar over de kosten van alles. Despil heeft een kaart van kasteel Yab Yum, ze troeven er naar toe. Een roze kasteel. Een mevrouw bij de poot begroet Despil enthousiast. Ze leest iets op Rhex’ rug. Ze zien allemaal mooie dames. Er is drank en ze kunnen flink feesten. Heel veel vrouwen vinden Rhex leuk, zeker als ze op zijn rug hebben gekeken. Hij mag niet vals spelen en kijken wat daar geschreven staat. Martin heeft nog snuif mee gebracht om de stemming te verhogen.
Uiteindelijk eindigt Rhexenor met een heleboel grieten in een groot bed, Despil maakt foto’s. Het is een nacht met een hoop naakte vrouwen en snuif.

De volgende dag wordt hij wakker met enorme koppijn die snel weg trekt. Hij gaat in bad met al die dames, Despil maakt weer foto’s. Later, als hij op de gang loopt, hoort hij Merlijn praten: “Nee, nee, het is voor zaken, nee Gilva, niets aan de hand… ik troef je nog….” Achter Merlijn ziet Rhex een bed vol vrouwen….

Ronardo vraagt naar de naam van de wereld. Gewoon ‘aarde’. Mag het ‘Terra’ noemen of de melkweg.
“Wat ga je doen op Dark End?” vraagt de reus.
“We gaan proberen met de baas te praten.”
“Daar valt niet mee te praten. Dat is de verrader van de Old Ones.” Meer hoeft de reus niet te horen, hij kent het verhaal.
“Dat schild?” vraagt William aarzelend.
“Ja, laten we dat maar doen,” zegt de reus.

Dan staan ze voor een heel grote witte boom die de hemel in groeit. Nee, dit was geen teleportatie. William stelt zich voor aan de boom en zegt dat hij zijn schild komt halen. Er gebeurt niets. Hij raakt de boom aan, loopt er omheen en Ronardo hoort hem ‘hee!’ zeggen. Ronardo raakt de boom ook aan, deze voelt warm. Hij kijkt naar boven en ziet bovenin een stipje, een vogel. Deze fladdert omlaag, een enorme vogel en gaat op een tak bij Ronardo zitten. Het is een raaf.
Ronardo vraagt wat de raaf doet. De raaf schreeuwt:
“Ik woon hier!”
Ronardo is niet gewend aan pratende raven. Deze raaf kan overal komen, hij heet Hugin, de broer heet Munin. Hij en zijn broer hebben een beschermer en ze wonen nu in de boom. De beschermer is er niet meer. Dat was Oberon, die had hen nodig. Hij had ogen en oren nodig. Hij komt vast weer terug, dus ze zijn nog steeds in zijn dienst. Hij is wel vaker weg. Dat is nog maar een jaar. Die van Amber zijn niet zo slim. Hij heeft gehoord dat Oberon geen koning meer wil zijn, hij heeft de troon afgestaan. Oberon heeft heel veel kinderen, heel veel….
Of Ronardo kuikens heeft? Dat weet hij niet. Raar dat je dat niet weet, vindt de raaf. Hoeveel vriendinnen heb je? Dat weet Ronardo ook al niet. Na de 30e van Oberon is Hugin de tel kwijtgeraakt. Benedict was volgens Hugin de eerste.
Vroeger lukte het vermoorden om de troon in Chaos ook. Ze zijn slimmer geworden. Oberon is niet saai, je maakt altijd wat met hem mee. Inmiddels weet hij wel wat jij hebt gezegd, dan komt hij daar vast op terug. Misschien ben je hem al tegen gekomen. Ik heb je eerder gezien, op zoveel plekken. In Amber bijvoorbeeld. Misschien was Oberon wel de reus? Ronardo denkt van niet, die had toch humor? Oberon is goed in vermommen en dan heeft hij wel humor, vertelt de raaf hem.
Hij weet ook waar William is, hij heeft zijn ogen niet in zijn zak zitten. Hij is in de boom, dat is een soort van Tardis.
Dat Ronardo geen toegang zag was expres, hij mag het schild niet hebben, we hebben geregeld dat je het niet krijgt!
Het is wel aardig dat je met hem mee bent, die William is wat simpel, een zwart-wit denker. Is het nooit opgevallen dat de meeste Amberieten zwart dragen?
Oh, ik ben niet de stem van Oberon trouwens, dit is mijn eigen mening. Ik ben niet evil en heb geen mening over Oberon. Ronardo heeft de Eenhoorn nooit ontmoet.
Die William is best veel als de Eenhoorn, vindt de raaf. Alles wat shape changed is evil. Corwin is de zoon die op de troon moet zitten. Deirdre heeft Corwin betoverd toen hij klein was. Hij heeft veel macht, is net als zijn vader. Al die anderen zijn mislukt. Daarom is er HET PLAN en daarom zijn de anderen toch nog nuttig. Als hij terug komt hoor je vast de details.

We zijn toch maar aan een maaltijd ‘zonder gif’ begonnen. Mandor wil weten wat Dara tegen mij over hem gezegd had nadat ik hem voor de eerste keer had ontmoet en merkte op dat een ontmoeting van 10 minuten genoeg was voor vrouwen om te beslissen dat die persoon de vader zou worden van hun kind… Hij insinueert dat ik hem met dit plan in mijn hoofd had gevraagd om lessen te komen geven in mijn toren en me vervolgens in zijn bed had gewerkt… alles volgens plan.
Uiteraard ontken ik alles, maar het is erg moeilijk om hem te overtuigen, hij is heel erg ondersteboven van het hele gebeuren.
Als ik hem zeg dat ik hem toch vaker wil zien en niet alleen als vader van Owen, komt hij tot de slotsom dat ik knettergek moet zijn. Maar tevens wordt hij wat milder.
“Tot nog toe was er dus geen plan. Jij was naïef en ik heb me laten verleiden,” zegt hij.
Uiteindelijk hebben we toch een soort plan gemaakt: hij gaat Dara zeggen dat hij geïnteresseerd is in een mogelijke verbintenis met mij. Zij zal dan denken dat zij dat geregeld heeft en daar voorlopig mee bezig zijn, zodat haar aandacht niet op de 1 of andere manier naar Owen gaat. Julian zal betrokken moeten worden in dat plan (wat zal hij blij zijn!) en ik zal Deirdre het idee van een huwelijk tussen Amber en de Hoven aanreiken. Goed plan. Die nacht blijft hij bij mij.

Beneden zitten Despil en Jurt te eten. Martin komt erbij zitten, hij heeft koppijn. Misschien heeft hij wel verkeerde snuif gebruikt, als Dara dit hoort, krijg jij op je flikker. Despil heeft prachtige foto’s gemaakt van Rhex, die gaat hij in het paleis hangen. Het eten is op. Dan komt er nog thee en melk, bier op vraag van Martin.
Martin wil Xena hier niet binnen, Despil wil haar hier zien dansen.
“Kan die prinses van jou dansen, die aanstaande?” vraagt hij aan Rhex. “En wat zal ze zeggen van de foto’s?” Ze denken dat ze meegenomen is naar een mannentent door Dara.
Er worden wat grappen over en weer gemaakt: “En in wiens bed ben je vannacht gestruikeld, Jurt?”
“Ik heb hier vannacht piano gespeeld, ik ga geen Julia boos maken, die komt er dan achter.”
Ook grappen over het feit dat Martin een halve Rebmaan is. Random heeft wel vaker ‘echte liefde’ met Rebmanen, spotten de anderen.
“Was Julia niet jouw vriendin?” gaat dan de aandacht naar Merlijn.
“Ik had ruzie met haar,” zegt hij, “Maar niet over seks.”

Despil is een Sawall en geen zoon van Corwin, zegt hij zelf. En dat met dat erkennen van Jurt door Corwin wordt nog terug gedraaid.
Van de Amber prinsessen vindt Despil Flora leuk en Llewella ook.
“En Fiona!” roept Jurt. “Jij wilde daar toch studeren, je hebt toch die blote troef van haar geschilderd!”
Despil roept dat die troef van Mandor is, iets wat heftig ontkent wordt door Jurt, deze heeft geen troef van Fiona, niet een waar ze bloot op staat althans …
Dyenne moet wat power krijgen, zegt Merlijn. Daar is Dara al mee bezig, zegt Rhex. Dara is een ontzettende heks, zijn haar drie kinderen het met elkaar eens.
Corwin vindt haar aardig, vertelt Rhex.
Merlijn vertelt dat hij zich nooit zo thuis voelt in Amber. Hij is nu bezig met spiegelpower. Jurt vertelt over wezens die in de Abyss wonen.
“Doe eens wat Abyss power?” vraagt Merlijn belangstellend.
“Ja, dat kan ik niet…” zegt Jurt aarzelend.
“Doe eens iets wat met de Abyss te maken heeft?” dringt Merlijn aan.
Uiteindelijk blaast Jurt een ballonnetje op. Hij weet even geen powers te verzinnen, zegt hij.
“Julia zei dat ze daar heel misselijk van werd, van dat gezeur over Macht door jou,” zegt hij tegen Merlijn. Aan Rhex vertelt hij: “Julia is een heel mooie meid.”
“Net zo’n bitch als Jasra,” zegt Merlijn.
Jurt trekt zich hier niet veel van aan. Tegen Rhexenor zegt hij:
“Dus Dara is ook jouw tante? Dan ben ik je neef, ook als Corwin mijn vader is!”

No comments:

Post a Comment

Iets toe te voegen of op te merken? Graag!