Monday 3 November 2008

Rebma bezet/ Op zoek naar het Schild II/ Owen

Sean is in het paleis, krijgt eten gebracht door de bediende. Het is minder dan anders, alle lekkere dingen zijn er tussenuit. De commandant van de bezetters heeft alles ingepikt.
Even later komt de commandant binnen. Hij heeft net contact gehad met Amber, die zijn bezig met een counterstrike. Hij heeft gezegd dat ze dan het Patroon gaan vernietigen en dan hebben ze een paar liter bloed nodig. Straks sturen ze een expert langs. Er loopt hier nog zo’n Amberiet rond, maar die hebben ze nog niet te pakken gekregen. Hoe heet je vader? Als je het niet vertelt, moeten we je martelen. Magnus, zegt Sean. Deze naam staat niet op de lijst. Ook ontsnapt. Hij heeft een hekel aan magiërs, die hebben geen eergevoel zoals zijn mensen in zijn leger. De Rebmanen zijn rustig, het valt nogal mee met dat aantal magiërs. Verder is alles naar wens.

Eron krijgt een briefje van de koningin dat hij over 5 minuten wordt verwacht. Hij kleedt zich snel, moet wat verbindingen vinden en komt net op tijd.
Door een zenuwachtige bediende wordt hij bij de koningin gebracht. Andere bedienden zijn ook zenuwachtig, er wordt met vaatwerk gegooid. Een paar geschroeide mensen vluchten langs hem heen.
De koningin zit in de ziteetkamer temidden van omgevallen meubels, dekking zoekende mensen, rokende sofa, gebroken vaatwerk en bloedsporen.
Ze glimlacht minzaam, Eron begroet haar.
Ze zit met een diplomatiek probleempje, 1 van haar onderdanen heeft Rebma ingepikt zonder haar toestemming en de koningin van Amber wil betere banden. Of hij mensen kent van huis Hendrake. Nu kan ze 1 van mijn zoons sturen, maar dat komt te bemoeizuchtig over, Mandor is niet te vinden, dus Eron is 3e keus.
Ze stuurt hem naar Amber en hij moet zien te praten met de bezetters, die weigeren haar troefcontact aan te nemen. Ze laat Dierdre weten dat hij komt, dan wordt hij niet meteen aan mootjes gehakt door Benedicts wachters. Ze wil ook het personeel hier reorganiseren. Personeel wordt wit.
Ze pakt een troefje en ze zorgt ervoor dat hij wordt doorgehaald.

Rhexenor zit thuis, het is een beetje saai. Dyenne vraagt of hij zich verveelt? Ze heeft geen zin ergens naar toe te gaan. Maar ze kunnen samen wat thee nemen. Ja hoor, hij vindt het ook gezellig. Ze vraagt wat hij nu mist? Er was toch iets met oorlog? Het is toch zijn vader, dan heb je er altijd mee te maken. Hij kan niets doen, zegt hij, want als hij zijn vader helpt, is hij tegen Rebma, helpt hij Rebma, dan is hij tegen zijn vader. Ze willen Rebma omdat ze stoer zijn. Ze hebben er eigenlijk niets aan. Ze drinken toch graag bloed, zegt Dyenne. Nee hoor, ze eten je niet altijd op, een enkele keer maar, zegt Rhex. Net zoals er een enkele keer een massamoordenaar in Amber is. Ze gelooft dat niet, die worden meteen opgepakt. Heb je ook aardige demonen, vraagt ze. Je zult ze zien op de bruiloft.
En als ze dan de gasten opeten?
Corwin zou een betere koning zijn, denkt ze. Dierdre is ook wel goed, maar niet vrouwelijk. Zoals Flora. Hij probeert iets te vertellen over Patroon, maar dat bevat ze niet.

Ronardo en William zijn nog in de grot. Ronardo lijkt het handig om fysieke spullen mee te nemen. Ze gaan gewoon op weg, ze zien wel hoever ze komen. Ronardo wil proberen een troef maken van de beschrijving, hij weet niet of het zo werkt. Maar waarschijnlijk komen ze dan in de buurt, denkt Ronardo. Hij begint ijverig te schetsen en ineens staat er een boom op de troef, een witte boom met groene blaadjes.
William denkt aan de paarden (omdat ze de vorige keer gedonder hadden met de stalmeester). Ze gaan naar buiten, Ronardo concentreert zich op de boom en voelt dat hij een troefcontact heeft met iets of iemand. Hij wordt doorgehaald als hij dit denkt. Hij weet ook dat deze troef ergens uitkomt waar ze normaal niet uit horen te komen. De troef is dan ook vernietigd. Ze staan op een grote vlakte, er is niets te zien.
Dus we zijn op zoek naar een boom? Of een schild waar die boom op staat. Er zit hier geen evil, zegt William verheugd. En ze rijden.

Ik ben op de zwarte weg. Dan kom ik een mannetje tegen. Hij heeft een grote neus, rare puntoortjes en rossig haar. Hij loopt met een karretje te slepen met 1 wieltje. Ik groet hem. Hij is marskramer. Hij volgt de weg en neemt af en toe een afslag. Hij kwam laatst een olifant tegen. Net als hij en ik was het een wezen op twee benen maar dan groter. Met patroongebruik wordt de lucht en de weg donker. Ik geef hem een paar puntschoenen in ruil voor 1 van zijn pakketjes. Ik mag niet die blauwe, rode, of paarse, maar moet de witte nemen. Het is een verrassing zegt hij en gniffelt. Ik stop de verrassing weg.

Sean gaat kijken hoe het met iedereen is. Mark is bezig met een plan tegen de bezetter. Deze is niet zo geschikt voor het Rebmaanse leven, denkt Sean. De bezetters hebben heel duidelijk andere ideeën bij magiërs, denkt Mark.
Op de gang krijgt Sean troefcontact met Llewella die met belangstelling vraagt of hij gemarteld is. Zij lijkt ietwat teleurgesteld als hij ‘nee’ zegt. Ze kunnen niet garanderen dat zij van Amber het eerst bij het Patroon zijn. Er lijkt geen troefcontact mogelijk te zijn naar het paleis. Troef jij die Rhex nu eens, want we krijgen geen eisen. Heel raar. Ze vertelt dat Dierdre aan de macht is. We hebben net een familieraad gehad.

Eron is in paleis Amber waar de meeste luxe is weg gehaald. Er staan militaire kaarten. Het kan verwarrend zijn voor hem,denkt Dierdre, want Dara heeft hem vast niets verteld. Ze maakt een tekening. Patroon in Amber, de Logrus in Chaos. Hier wonen machtige mensen. Ze vertelt hoe Amber het centrum is geworden van de wereld, het universum, heelal en de rest. Ze heeft het fenomeen van een Raad ingesteld, waar meerdere stemmen zijn opgegaan om met Chaos de banden te verbeteren.
Nicolas is de 1 of andere Hendrake, waar ze ooit een affaire mee heeft gehad, die zij zo snel mogelijk wil vergeten, maar hij niet. En dat hij van het Patroon afblijft! Ken je Rhex, mijn zoon, die heeft wel eens contact met zijn vader.

Rhex drinkt thee, heeft al een tijdje niets gehoord van alle anderen, bedenkt hij. Dyenne gaat lezen, Rhex gaat trainen. Nog 2.5 week…. Een pop later, 2 bogen later, in de roos, heleboel pijlen in de roos. Saai!!!!!
Hij valt Dyenne lastig die duidelijk geen tijd heeft. Hij gaat buiten kijken. Er zijn mensen druk aan het werk op het land. Hij hoort steeds maar niets, zelfs niet van Jurt.
Hij krijgt Nicolas niet getroefd. Dan pakt hij een boek. Dat breekt. Hij gaat wat baantjes trekken in het zwembad. Dan weer naar de achtertuin. Een dienstmeisje komt hem vragen of hij thee wil. En of hij een handdoek wil? Ze legt hem het principe zwembroek uit. Ze wijst hem een kast vol. De eerste zwembroek gaat kapot. Dan zijn gewone kleding maar aan trekken.
Hij haalt het kanon van Rebma uit zijn rugzak. Ook zijn er troeven.

Ron en Wil rijden op de vlakte. Het Patroon werkt hier niet. In de verte lijkt een spoor te zijn van iets dat nu dichterbij komt. Ron trekt zijn zwaard, William denkt dat hij een soort van spreuk af heeft. Dan is het bij hen, een grote bek komt uit het zand gesprongen. Het is behoorlijk taai. Oh, een zandhaai, zegt William. Het zwaard doet niet veel, met zijn laser komt er een gat in het beest. Dan een groter gat, William knalt er een bliksem in, na aan uur heeft hij een nieuwe gestudeerd. Het vlees van de worm is eigenlijk al gebraden en smaakt goed.

Ik volg verder de zwarte weg. Ik neem een afslag en kom in een wereld waar ik uitkom tussen een kring van 12 mannen in het wit. Ik vraag waar ik ben. Hendrik is de aartsdruïde. Ze hebben het ritueel gedaan ieder jaar om de wereld te redden. De Morlog moet verslagen worden. Die eet alle wouden op. Het is een wezen van magie, een soort duivel. Het kan ook iets anders zijn. Eerst hoor je het huilen van de wind, dan zie je rode ogen en dan verdwijnt alles. Het begon toen de elfen oorlog kregen. Ze zien mij als de vrouwe van de Aarde. Dit is het laatste woud. Ze willen wel mee om naar de rand van het woud te kijken. Er is maar weinig van deze wereld over.

Er zijn maar een stuk of 50 merkt Sean bezetters. Hij praat met een paar wachters, er zijn nieuwe orders. Bij het museum hebben ze iemand zien rond hangen. Gilva, herinnert hij zich. Hij gaat naar Rhex troeven die duidelijk blij is hem te zien. Ik kan je hulp gebruiken, ik doe even een experiment. Hoe goed is je contact met je vader en Gilva? Die ken ik niet echt. Rhex vraagt of Dyenne iets spannends wil doen. Hier blijven of leuk naar Rebma, zegt hij. Het lijkt haar niets. Sean heeft mijn hulp nodig. Het is maar even. Hij mag gaan.
Ze gaat niet mee. Nou, misschien dan toch. Maar ze wil niet naar Amber met deze jurk. De demoon heeft ze in de kast laten hangen. Het is een beetje een pervert. Ga maar alleen, zegt ze. Ze gaat Dara wel bellen, samen dvdtjes kijken.

Eron gaat naar Rebma. Het is een eigenaardig paleis, dat Amber, de kamers veranderen steeds, overeenkomst met Chaos. Een jongeman rijdt hem met het rijtuig naar de trap. Het paleis staat op een berg. Hier is een gek blauwe lucht met witte dingen.

Hij is de trap nog nooit af geweest, het stikt daar van de Rebmanen. Merlijn of Rhex zal wel weten hoe je de trap af moet. Hij troeft Dara. Ze heeft wel eens gehoord van die trap ja. Hoe weet ze dat allemaal? Dan Merlijn. Deze laat hem een troef van Gilva zien. Doe haar maar de groeten, het is zijn vriendin. Vertel me alles wat daar gebeurt, zegt Merlijn. Haal me maar even door. Merlijn lijkt veel op vader Corwin, Despil en Jurt.
De trap is een Patroonachtig effect, en geeft een permanente verandering. Je kunt beter zwemmen en een stukje naar beneden duiken. Het is heel diep, een kilometer zeker. Hij is indertijd gewoon gezwommen… misschien heb ik dat eens aan Nicolas laten vallen…
Gilva is bij het museum, zegt Merlijn achteloos. Troeven werken niet in het paleis, er zijn manieren om dat af te schermen. Hij geeft Eron een andere troef dan die hij had, dit is niet zo’n fijne troef die je hebt. De je hebt is van voor de beveiliging.
Eron duikt het water in, van die trap komt een vieze, smerige uitstraling. En hij zwemt naar een plek waar ook iets smerigs mee is. Bah!
Na een uurtje zwemmen is er in de verte licht te zien, straten en huizen. Dan zwemt hij ergens door, vieze en echte magie combinatie. Ook Eron kan hier blijven lopen.

Ronardo rijdt hier al een paar uur, qua gevoel heeft hij iets bekends. Boven het gras ziet hij ruines, die herkent hij als heel oud. Doen hem denken aan het Oerpatroon. Heel erg oud. Verderop is er een Amfitheater met in het midden iets dat op een Patroon lijkt, roze.
Misschien was dit wel een probeersel, denkt William. De lijnen zijn veel te kronkelig, er is iets mis gegaan met maken. Er zit behoorlijk wat power in. Ze besluiten dat ene Merlijn hier niet van hoeft te weten. Het is heel erg oud, misschien een miljoen jaar.
Na een dag reizen komen ze bij een reus ofzo. Die ze enthousiast begroet.

Dit is een schaduw waar iets mis mee is, voel ik. Ik denk eigenlijk dat ik de mensen hier beter kan evacueren. Maar dat willen ze niet, ik heb het monster nog niet verslagen. Ze wijzen me op een steenblok met een staf er in. Een metalen staaf met een bolletje en edelsteen. Expelliar heet het. Het heeft wel 10 duizend jaar geduurd eer ik terug kwam. Ze laten een tekening zien van een dame met een paard en een valk. Er zijn zo veel mensen die geprobeerd hebben dat ding uit de steen te trekken. Ik manipuleer de schaduw zodanig dat de staf weet dat ik hem er 10 duizend jaar geleden in heb gezet. De staf is van degene die deze schaduw gemaakt heeft. Ze wijzen me waar ik heen moet. Ik loop verder en daar houdt de wereld op. Het waait er, lijkt nog het meest op zo’n schaduwstorm. Ik haal het Patroon in mijn hoofd, de staf is mijn griffel. Op deze manier krijg ik het voor elkaar om de wereld te helen. Anders dan dat het was, maar weer heel. Ik weet dan dat de storm is wezen was, er is een scheur gemaakt.

Dyenne heeft een klokje waarmee ze met Dara kan praten. Rhex troeft Sean. Van boven zien ze iemand aan komen zwemmen. Rhex kent hem wel, dat is een achterneef van een familie uit de Hoven. Eron, weet je wel. Gilva komt aangerend, ze is enthousiast om Rhex te zien. De boodschap aan Nicolas kun je ook hier kwijt… Ach van Dara of Dierdre… de coup is gelukt, zegt ze, Rebma is van ons. Rebmanen verzetten zich niet tegen een overmacht, tot grote ergernis van de Hendrakes. Gilva kijkt behoorlijk geïrriteerd als Sean ook nog laat weten dat de bezetting het gesprek van de salontafels is…

Eron loopt weg naar het paleis met Rhex. Gilva wil weten wat Eron wil met Nicolas? Ze trekt een vies gezicht als hij zegt ambassadeur te zijn. En ze zegt dat ze eerst door haar heen moeten als ze met de baas willen praten. Sean hoeft niet hoor! Jawel, jij moet nog bloed afstaan. Dan moeten jullie maar mee, zoontje van…, spion en verrader. Het zwaard steekt gemeen, ze zegt dat het een anti-Amberieten wapen is. Eron krijgt een zwaard van een wachter en moet Gilva laten zien wat hij kan. Hij begint op haar in te hakken. Gilva is bijzonder snel. Dan neemt ze ze mee naar een kantoor en kondigt de gevangene en het zoontje en de verrader aan aan de Generaal. Ze is niet aardig, vindt Sean.

Ze worden ontvangen door de streng kijkende Nicolas. Eron kent hij wel, hij is de achterneef van Sawall. Vieze gezichten van zowel Nicolas als Rhexenor. Waarom Rebma is overvallen? Omdat het kan, zegt Nicolas.

Vertel Dara maar dat Nicolas haar wel een keertje zal troeven. Hij is haar geen verantwoording schuldig. Ze is vast jaloers. Ook de moeder van zijn zoon wil trouwens weten wat hij hier doet.
Als straks de Rebmanen er niet meer zijn, is het zijn Rebma, legt Nicolas uit. De situatie is ideaal, zeker als Dierdre het vervelend vindt.
Vraag mijn moeder waar mijn vader is, raadt Sean hem aan. Jammer dat die heks ontsnapt is, zegt Nicolas. Eron zegt dat, als het Patroon wordt opgeblazen, zij ook risico lopen. Maar Nicolas heeft geen zin om zich te laten ompraten.

Rhexenor vraagt wat ze willen met Rebma en het museum. Nicolas zegt dat hij buiten moet gaan spelen, hij heeft geen spionnen van Llewella, Dierdre of Dara nodig. Dara is zo’n beetje Nicolas’ oudere halfzus zoiets. Ze hebben dezelfde moeder, denkt hij. Het kanon van Rebma is weg, zegt Rhexenor, dus wat ze dan zoeken in het museum?

Het wordt tijd dat je gaat, zegt Nicolas tegen Rhex. Sean wordt opgehaald voor een litertje bloed. Hij heeft niet zoveel last van de bloedafname.

Als die twee weg zijn, praat Eron echt met Nicolas. Hij vertelt hoe 1 en ander is weg gegaan. Eron mag Dara verzekeren dat alle problemen in Rebma zijn opgelost en dat ze binnenkort weer gaan vertrekken. Er is hier een Patroon en dat wil hij gaan verkopen. Tegen betaling zal hij het heel laten, Eron moet tegen Llewella zeggen dat hij haar zoon en het patroon heel zal laten als daar voor betaald wordt. En hij heeft een leuk cadeautje voor Dara.
Eron zal gaan kijken naar geheime achterdeuren/ gangen hier in Rebma en naar magische wapens.
Rhexenor gaat naar Sean met borden vol eten. Dat zijn de lekkerste dingen ziet Sean. Hij krijgt ook een kippenbout. Er is geen seafood bij. Maar dat krijgt hij van het personeel (met vis). Gilva komt binnen, ze pakt een bord eten van Rhex.
Ze kletsen wat over magie en magische voorwerpen. Nicolas heeft een hekel aan magiërs, zegt Gilva. Ze vraagt zich af of Sean zijn machten kwijt raakt als ze dat bloed over het Patroon heen gooit.

Ronardo en William zijn bij de reus. Mensjes, lacht de reus. Zij zijn klein en hij is gewoon. Waarschijnlijk zijn ze gekrompen tijdens hun reis door de gate … en hij schreeuwt, want met die kleine oortjes kunnen ze vast niet goed horen. Waar hij zich mee bezig houdt: praten, bier drinken. Hij is nu op zoek naar iets wat dat kleine ventje, Jack, gejat heeft. Een kip die gouden eieren legt. Hij weet niet waar Jack is. Vroeger was hij ook al een reus, hij is nooit klein geweest. Van wie ben jij er eigenlijk eentje? Van Amber? Ja, hij kent Corwin. Jij hebt geen rood haar, toch denk ik dat je van die zeurtak bent… Fiona dus? Ach wat rot voor haar. Hij heet Charles. Hij heeft geen Patroon, ook zo’n ding niet. Oberon kent hij ook, die heeft hij wel eens gezien. De laatste keer zag hij er wat beschadigd uit. Hij is een mens. William ziet er niet uit dat hij er 1 van Amber is, al lijkt hij wel op iemand. Oberon probeerde het Patroon te repareren en dat lukte niet. Hij haalde er Corwin toen bij. En nu komt hij Ronardo tegen.
Hij demonstreert dat hij kan teleporteren, ze staan ineens ergens anders in een zandland. En daarna op een plateau hoog in de bergen. En dan weer op die grasvlakte. Geen Patroon, dat zou Ronardo gevoeld hebben. Logrus trouwens ook. Jij wou ergens anders zijn en toen was je daar. Dat is toch niet moeilijk?
Maar als je niet wil vertellen van wie je er eentje bent, ben je misschien opgericht, heb je geen vader en moeder misschien? Of wie was je vader dan? Ronardo doet steeds weer ontwijkend.
Wie wil je wie je moeder is? Vraagt de reus dan. Of wil je die houden die je hebt? Llewella misschien? Nee, die vindt ik stom, zegt Ronardo, doe maar niet. Laat het maar bij Fiona.

Ik sluit mijn tijd als de Vrouwe af met de mooiste maaltijd verkiezen tot de mooiste van het jaar. Het dorp dat dat wint, zal dan de baas zijn. Ik beloof de druïden dat ik het probleem met de Morlog, die misschien zal herrijzen in een paar duizend jaar zal uitzoeken. Naar mijn gevoel kan het een demon zijn en magie en ik ken er maar eentje die daarop antwoorden weet.

Ik ga verder en verder, af en toe zie ik gestalten op de weg, af en toe zijn ze in een waas. En dan komt ik aan in bergachtig, dorpje in een dal, er is wat magie. Trein in een dorpje met eindpunt. Ik heb het gevoel dat dit een goede wereld is. Alleen gaat de tijd niet snel genoeg ten opzichte van Amber en besluit ik dit te manipuleren.
Het kost veel tijd om dat voor elkaar te krijgen. Maar als het af is, heb ik een huis en de tijd gaat inderdaad sneller. Die 9 maanden gaan vrij vlot voorbij. ’s Nachts droom ik dat ik een meisje zal krijgen, maar de dorpelingen houden bij hoog en laag vol dat het een jongen zal zijn.

Sean praat met Gilva die hem ook leuk lijkt te vinden. Terwijl ze naar bijzondere voorwerpen in het museum kijken, praten ze wat over Patroon magie en Chaos magie. Zijn soort magie vindt ze te soft. Amber heeft niets met Rebma te maken, zegt ze. Hij geeft handschoenen aan, die iets magisch doen, dat ze niet herkent. Ze raadt hem aan om het niet aan te trekken, anders overkomt hem hetzelfde als ene… waar ze wel eens van gehoord heeft. Die schijnt ze niet meer uit te krijgen.
Wat deze handschoenen betreft heeft ze wel gekeken wat het was, maar alles werkte niet. Ze zijn niet gebonden. En er zijn wel meer rare dingen hier. Hij doet een spreuk over de handschoenen en zijn spreuk is dan weg. Dit zijn allemaal spullen van ene Vigdis.

Eron neemt afscheid en komt bij een kamer waar wachters voor staan. Op een speciale sokkel ligt een troefkaart waar een soort zoemen vanaf komt en wat licht dat verdwijnt in de ruimte. Het hindert hem ook. Er komt een soort lichtende mist vanaf. Hij gaat de kamer weer uit. Dan komt hij een kamer binnen waar rijke Rebmanen zitten, een aantal vrouwen en een man. De voornaamste schijnt de koningin te zijn. Hij is op onderzoek naar gangen en kamers om te ontsnappend. Dit is een echte koningin, beseft hij, meer dan Dara en Dierdre.
Ze nodigt hem te gaan zitten. Hij vertelt zijn naam: Eron Solmill. Waar komt de naam vandaan, wil ze weten. Hij zegt te zijn opgegroeid in een klein dorpje en dat hij naar het kasteel gegaan om daar klussen te doen.
Leuk verhaaltje, zegt ze.
Hij vertelt dan in grote lijnen wat het echte verhaal is. De waarheid is inderdaad iets dat gezichtspunten kan hebben, is ze het met hem eens.
Ze vertelt iets over Rhex, die haar dochter heeft gered, die hier nu trouwens mokkend bij zit. Moire denkt dat de Chaosieten op zoek zijn naar iets, dat ze spullen komen stelen. En dat Eron ze moet zeggen dat het niet eervol is. Er zal vast een Amberiet achter zitten. Hoeveel waarde hecht je aan de Hoven van Chaos, vraagt ze. Het zou best kunnen dat als er gedreigd wordt, dat er dan ergens anders mee gedreigd wordt. Oog om Oog, Tand om Tand. Ik kan het ook niet helpen als bijvoorbeeld de Logrus ontploft… het kan zijn dat er mensen zijn die boos zijn om de inname van Rebma en dan rare dingen doen….
Ik wens U veel succes, U hebt verlof om te gaan.

Rhex’ eten is op. Hij zoekt Merlijn op, maar er is geen geheime kamer, die is er nooit geweest… Hij voelt met Phoenix dat er iemand in de buurt is die hulp nodig heeft, gaat op zoek en vindt Moira! Ze heeft een koffer met chocolade, of hij wat lust?
Ze weet niets over ene Merlijn, zegt ze… dat is een sprookje, zegt ze. En ze wil hier weg.

De koningin weet waar zijn vader mee bezig is, hij zoekt hier iets. Rhexenor excuseert zich, zoekt contact met Phoenix en wil eigenlijk contact met Moire. Via de vis laat hij Moyra vragen waarom ze er niet via de droomwereld uit kan komen. Dat lijkt niet te werken. Dan komt ze zelf maar praten. Hij vertelt hoe ze fysiek naar de droomwereld kan. Laat je vader dat regelen.

Ronardo praat verder met de reus. Als ik je op een dag tegen kom, ben ik misschien net zo groot als jij, zegt de reus. Wil je me niet nog een keer tegen komen? Nee, liever niet. Heb je ooit het grote niets gezien? Bijvoorbeeld de Abyss, wie woont daar, wat is Abyss magie? Wat is de bron van Troef?
Zijn moeder heet Leona. Misschien. Je komt me vaker tegen dan je denkt. We noemen ons zelf mensen, jij ook. Dat is toch niet fout? Zo zie ik er normaal uit. Als ik niet wil dat je me ziet, zie je me niet. Jij loopt hier op het gras met William en je paard. Dat is gebeurd. En dan kom je met tegen. En dat praten moet, want anders krijgt die arme jongen nooit zijn schild.
“Wat is je bedoeling van er zijn op deze wereld?” vraagt Ronardo.
“Wat is de jouwe? Ik heb een afspraak met een Amber figuur dat als er iemand kwam voor dat schild, ik zeker moest weten dat het de juiste persoon was. Als ik dat allemaal zo deed, kreeg ik kreeg ik er iets voor terug. Het gaat je niets aan wat. En jij als zoontje van… begint allemaal vragen te stellen. We ruilen, dat is hoe het werkt in Amber. Wat is het belangrijkste waar JIJ mee bezig bent?”
“Wij, dat zijn ik, Rhexenor, William en Morwenna, gaan naar Dark End,” zegt Ronardo.
Charles kent Rhex niet. Ronardo legt even uit hoe Rhex verwant is. Van Morwenna weet hij ook niet hoe de familieband zit, al heeft hij haar wel gezien bij het Oerpatroon. Een dochter van Julian, zegt ze zelf, maar volgens Ronardo zouden het een paar anderen kunnen zijn.
Wie dan?
Nou, van Bleijs of Corwin. De reus fronst. Misschien zelfs Random, zegt Ronardo. De reus kijkt bedenkelijk.
“Welk wezen hoort bij Troef?” vraagt Ronardo.
Dat is lastig uit te leggen, er is niet echt een antwoord op. De Zwarte Weg is de ruimte tussen Schaduw en Patroon en Logrus. Maar Troef is wat moeilijk. Het is geen Patroon, geen Logrus en gaat dwars door Schaduw heen. De Zwarte weg gaat dwars door Schaduw, maar zit er ook tussen. Troef is persoonlijk. Hij weet niet of daar een wezen bij hoort. Dworkin vindt dat hij de uitvinder is van Troef, maar dat is niet zo. Misschien zou hij, Charles, het een klein beetje kunnen zijn.

Er zijn 17 patronen, zegt hij. En nee, de gebroken patronen telt hij niet mee, wel het mislukte.
Ronardo grijnst…. Wat heb je uitgevonden over de prachtige Troef die je daar hebt? Je bent niet meer dan een hobbyist. Ga je dat weer zelf wat uitzoeken? Je lijkt je moeder wel. Ze heeft zelfs een troef gemaakt om een hele schaduw op te blazen. Troeven luistert hij af, niet altijd hoor. Corwin luistert ze allemaal af. Brand en Jurt kunnen dat ook, net als Fiona. Oberon doet ook wat met troef. Random ook. Hij was goed in het manipuleren van mensen.

Ik voel troefcontact. Ik dacht dat ze niet zouden werken eigenlijk. Ik weiger aan te nemen, maar na een paar herhalingen begin ik twijfelen. Stel dat het mijn vader is! Het troevendek is echt van mij en ik besluit de troef van mijn vader te pakken als ik in de laatste week van mijn zwangerschap weer getroefd wordt. Ik weet dan dat hij het niet is.

Bevallen is minder pijnlijk dan verteld wordt, al met al duurt het twee uurtjes. Ik denk dat het voor mijn moeder indertijd moeilijker geweest zal zijn.
Er zijn een paar dorpsvrouwen en vroedvrouwen bij. De baby is toch een jongen, toch wel een beetje tot mijn verbazing. Het is een stevige knul met zwart haar en blauwe ogen en hij kijkt vrolijk.
Na een aantal dagen troef ik naar Mandor en vraag of hij door kan komen. Even later haal ik hem door, hij is ziet er weer tiptop uit.

Hij is niet echt heel verbaasd dat hij nu vader is, al wil hij weten of ik dit van tevoren wist en waarom ik hem niets heb verteld.

De naam Owen die ik hem heb gegeven vindt hij prima, maar vraagt welke namen het jochie van hem heeft. Nog niets, maar dat kan hij nog aangeven. Hij vindt het een mooi ventje. Interessant ook, een kind van hem en mij. Waarschijnlijk is het voor Owen het veiligst als Mandor zich niet met hem bemoeit, maar hij besluit toch om het kind te gaan beschermen. Jasra had een goed kindermeisje voor Rinaldo, zo’n soort demoon kan hij ook oproepen om voor onze zoon te zorgen en hem te beschermen. Of ik iemand weet die sterk genoeg is om het aan te kunnen bezeten te zijn? Ik denk aan de dochter van de graaf. Prima, gaat hij regelen.
Hij wil ook dat het kind snel volwassen wordt in vergelijking tot Amber en de Hoven. Ook al vanwege de veiligheid. We besluiten dat Owen op deze wereld zal opgroeien, maar dat ik toch de tijd weer ga aanpassen naar langzamer, nu gaat het wel erg snel.
“Wat ga je je vader zeggen? Ik kan me nergens verbergen voor hem en ik zal me verdedigen.”
Ik ga het mijn vader binnenkort vertellen. Hij vraagt of ik hem door wil halen op het moment dat ik het wil gaan vertellen. Dat lijkt hem het beste.

No comments:

Post a Comment

Iets toe te voegen of op te merken? Graag!