Wednesday 9 September 2009

89. Van allerlei en een Rebmaanse bruiloft

Poorten: alle power is eruit gehaald, ze zijn alleen open te houden door Amberieten (over zee door Gérard). Ook de poort van Kashfa naar Amber gaat dicht. De poorten zijn niet zomaar te heropenen, sommige zijn heel oud en echt kapot nu.

Gramble en Dara worden opnieuw koningin en koningin van Chaos, ze hebben veel vragen te beantwoorden echter, onder andere over de ‘verjonging’ van koning Gramble. Er wordt een adviesraad aangehouden waar de lagere Huizen een stem in hebben.

Huis Elysium valt buiten de adviesraad van zowel de Hoven van Chaos als van Amber (voor zover daar een adviesraad is). Er komen nog meer mensen bij dit Huis, een jongen van Amblerash en een meisje van Mason. Huis Elysium krijgt vaker elopers de komende jaren. Men wil zelfs getrouwd worden door de Hoofden van dit Huis die daartoe de bevoegdheid hebben. Ze hebben een paar Jesby’s, veel Masons (Jonas die Jason genoemd wordt; Mayna; Arida; Jarko; Danno; Myrte; Anton; Gerry (f); Simon; Rebeccah) enkelen van Archens, van Rhodien, Chanicut en Kataana. Er is een Anotonis, een Duranthe en zelfs een Tandorah.

Ronardo praat met Rinaldo. Deze raadt aan een feestmaal voor de gewone mensen te regelen op het marktplein tijdens de bruiloft. Ronardo wil ook het volk mee laten beslissen in wat er verbouwd gaat worden aan gewassen.

Rhex’ landgoed is het oudste. Huis zelf laat hij renoveren en uitbreiden. Er wordt ook geprepareerd opdat de wijngaarden goed gaan opleveren. Kashfa wijn wil hij gaan verbouwen en Rinaldo wordt ingeschakeld. Er komen speciale gebouwen en dergelijke. De seizoenen in Antioch zijn mild, er zijn 3 wijnoogsten per jaar.
Er komen nieuwe huizen en een algemene tempel. Er komt een school en een bibliotheek. De meeste mensen kunnen niet lezen en schrijven. Kinderen zijn verplicht naar school te gaan. er komt ook een dorp. Hij wil tevens een nieuw handelscentrum, nieuwe wegen en dergelijke en kan subsidie krijgen van zowel Antioch als Amber. Er komt een school voor martial arts en een sportschool. Hij zal daarvoor een paar masters moeten aantrekken, die moet hij nog zoeken. Het kost sloten met geld en levert niet meteen iets op. Met de nieuwe wegen komen ook nieuwe arbeiders. Er komt een herberg en dergelijke.

Ronardo’s landhuis is heel modern. Hij zendt questionnaires naar mensen. Er is een grote groep mensen in Kashfa stad die cola lekker vinden. Rinaldo heeft dat geïmporteerd en maakt er afschuwelijk veel winst op. Ronardo gaat ingrediënten voor cola verbouwen. Ronardo doet kassen en dergelijke met magie, er komt koffie en thee, een plantage met rubberbomen etc. Er zijn werknemers nodig en ook veel geld. Er is een diep meer met vis, er komt een vishandel, beperkte handel. Hi begint een vissenkwekerij. Vis wordt normaal geïmporteerd, dus dit is erg handig. De heuvels zijn van kristalachtig zand, glas. Er komt dus een glasfabriek.

In Elysium komen opslagplaatsen, een handelscentrum, en dergelijke. Vanzelf komt daar een markt uit voort waar spullen worden uitgewisseld door Chaos en Amber, later laten wat meer Gouden Cirkellanden zich daarbij betrekken. De veemarkt wordt beestenmarkt, Chaos levert monsters voor dierentuinen. Maar er is geld nodig, veel geld. Kashfa heeft metaal nodig. Omdat Elysium geheel in handen is van Morwenna en Mandor, kunnen ze bepalen wat er mogelijk te vinden is. Dat is het probleem niet, wel dat ze geen industrie willen daar. Rinaldo noemt het ouderwets en bekrompen. Er vinden heel veel gesprekken plaats en er wordt veel uitgezocht. Er wordt besloten om van Elysium een magische Schaduw te maken, met 90% magie. Op die manier is er op een schone manier metaal te winnen, dat inderdaad in de bergen blijkt te zitten, zowel mitril en adamantium.
Morwenna regelt ook een manege met paarden en een trainingranch met valken. Ieder jaar wordt een jacht georganiseerd. (Beschrijving maken van de wereld. 1 continent, er is van alles wat.)


Kashfa, De Bruiloft
Deze vindt een maand na de slag (Ambertijd) plaats. Een aantal dagen ervoor staan de tenten al klaar en wordt er een podium gebouwd. Er komt personeel en er zijn veiligheidsmensen met een grijs pak aan en gouden manchetknopen. Ze hebben kale hoofden, tattoos onder hun kleding en dure gouden horloges. Ze dragen nette pakken. Op de manchetknopen staat een leeuw die een eenhoorn opvreet. Ze doen wat Rinaldo zegt. Ze hebben al een keukenventje afgerost, een raar mannetje dat nerveus deed. De voorbereidingen gaan goed, Rinaldo denkt aan alles. Ook Ronardo’s ouders en die van Moyra doen wat. Er is een speeltuin voor de kinderen. Voorbereiding voor de bruiloft is meer Rebmaans met wat invloed van de ouders van Ronardo. Voorbereiding voor het feest wordt gedaan door Rinaldo.
Ronardo gaat op zoek naar ringen. Hij krijgt een VIP behandeling in Amberstad, hij wil twee blauwe ringen kopen, met een kristal, helder en doorzichtig. Voor een verbintenis, dat ze weten dat ze verbonden zijn. En een witte steen. En een tekst in de ring. Ronardo kiest helder doorzichtig blauw, maar het groenige wat het wordt voorgeschoteld is ook wel wat. Het wordt verschillend gezien door mannen en vrouwen. Een soort aquamarijn dat ze kunnen laten betoveren, de diamant is dan een soort van krachtbron, je kunt dan voelen hoe het met de ander is. Ze moeten er iemand bij halen die dat Schaduwoverschrijdend kan werken. Moyra wordt erbij gehaald, er wordt gepast. Ze kunnen er een briljant van maken die in de ring verzonken is. Hij wil wit, Moyra roze. Ze doen duur wit. Er zal dan een platina draadje doorheen lopen dat een lus vormt die ‘eeuwigheid’ symboliseert. De verkoper wil iemand hebben die goed kan toveren en Ronardo haalt Despil erbij. Dat wil deze wel doen, maar het gaat geld kosten. Of Ronardo een gedeelte vooruit kan betalen?
De ringen gaan anderhalf miljoen goud kosten. Ronardo slikt, hij wil korting op zijn trouwring. Hij wil meer dingen kopen. Hij moet uiteindelijk 1.4 miljoen goud betalen. Hij betaalt eerst wat aan van zijn Ambergeld, Deirdre gaat dat niet betalen. Je doet toch niet zo idioot als Rhexenor… ga dan naar je moeder. Amber heeft geen geld zat, sommige Amberieten hebben dat.
Ronardo zegt dat hij ze niet laat betoveren, dat wordt veel te duur. Hij zegt eerst Despil af die op een terrasje in Amber zit. Waarom halen ze het goud niet ergens uit Schaduw? Ze kunnen een bank overvallen en dan heeft hij geld. Hij trommelt zijn broers op en ze gaan er een vrijgezellenfeest ervan maken. Ze gaan een bank overvallen. Rhexenor is mee, William had geen zin in de overval. Dalt is er, Martin, Merlijn, Jurt, Gwyndrod en Rinaldo (heeft dat wel eens gezien). Mandor is gevraagd, maar heeft geen tijd, waarom kan hij niet gewoon mee, vraagt Martin zich af.
Ze regelen busjes ‘cleaners’, trekken overalls aan. Er wordt van alles geregeld, vreemde wapens met een gekke loop. Het zijn een soort stunners, die mogen ze niet achterlaten hier. De busjes gaan hard, ze komen bij hekken met wachters, deze willen pasjes zien. Despil laat pasjes zien. In Fort Knox zijn ze, ‘beware the dogs…’ ze trappen een hoop rotzooi, er wordt flink geschoten, in een grote hal liggen allemaal goudstaven. Een staaf is iets van 5.000 goud. Ze nemen iets van 450 goud mee. Het is heel zacht materiaal. In Fort Knox ligt altijd goud, dat is ondergrond voor de dollars.
Ze scheuren weer weg, schietend. Dan gaan ze met de buit naar een andere Schaduw. Nu kan Ronardo de ringen kopen. Er wordt echter eerst gestapt, uiteindelijk zijn William, Sean en Mandor toch gekomen om iets mee te drinken. Het wordt al heel snel een iets te wild feestje met veel wijven. Caine en Bleys komen binnen met een stel, net als even later Corwin en Random. Henry komt door na zich omgekleed te hebben, hij lijkt wat jonger. Benedict en Julian zijn er niet bij. Ronardo krijgt veel dames en veel keus. Hij wordt verleid, maar hij gaat trouwen. Een wipje kan toch wel. Hij laat zich verleiden, bijna dan. Sommige, de meeste neven en ooms worden dronken en dansen op tafel, Martin en Jurt hangen de beest uit. Ze worden volgegooid met drank en shirts moeten uit. Ronardo danst mee, net als Rhexenor, Rinaldo, Corwin, Bleys en Random. Het is vooral veel zuipen en veel muziek.
Rhexenor wordt de volgende morgen wakker thuis, Ronardo met een stapel goud in Kashfa.
Hij regelt en tekent wat, klaar, de ringen zijn betaald. De man is verbaasd. US Federal Government? Dat heeft hij eerder gezien...
Mandor is gaan stappen en komt aangeschoten thuis. Hij vertelt Morwenna, die is opgebleven, dat die lui vreselijk aan het opscheppen waren over de goudroof en dat ze zich daarna alleen maar bezig hielden met zuipen en naar vrouwen met blote borsten kijken. Als Mandor zo nodig blote borsten wil kijken, mag hij naar de hare kijken, zegt Morwenna boos. Iets waar hij wel interesse in heeft...
Een paar dagen later wordt Morwenna uitgenodigd voor het vrijgezellenfeest van Moyra. Het is een Rebma party, het is raar, vol met jaloerse wijven op Moyra. Flora doet mee met het geklets, Morwenna ergert zich en hoort van Moyra dat dit geklets over mannen en seks normaal is. Ze gaan naar een gebouw waar een groepje mannen optreedt die ze hebben geregeld. Het zijn stoere kerels, gespierd. Flora hangt de beest uit op het podium, net als Moyra en haar vriendinnen. Morwenna kan slecht tegen Rebmaanse drankjes en stopt met drinken. Ze laat zich niet op het podium trekken. De mannen trekken nog meer uit. Moyra vindt dit wat minder. Zegt ze. De strippers verdwijnen, eentje laat zijn broek zakken. Dan gaan ze nog wat eten en wat drinken en een discotheek, de muziek klinkt vreemd. Moyra wordt ladderzat naar huis gebracht, Flora is opvallend nuchter. Morwenna is al veel eerder gestopt met drinken en komt redelijk nuchter thuis waar Mandor nu op haar zit te wachten. Het blijkt dat hij precies weet waar ze was en ongeveer wat er op het programma stond en stelt wat jaloerse vragen.

Ronardo heeft vlak voor de ceremonie een ernstig gesprek met Gwyndrod en Kenneth, het gaat over de huwelijkse plichten. Intussen wordt het haar gedaan, hij zoekt een blauw met wit pak uit. De huwelijksceremonie zelf moet in Rebmaanse stijl, helemaal bloot, alle gasten ook. Er is een beetje aangepast. Bepaalde delen mogen doorzichtige sluiers omheen, op bepaalde plekken verhullend. Het is symbolisch. Gasten die dat niet willen, kunnen er niet bij zijn.
Verder moet hij een goede vader zijn van hun kinderen, alle kinderen opvoeden in de traditie dat ze tenminste magie zullen leren. Mensen in Rebma leren dat allemaal, niet dat iedereen dat kan…
Verder moet hij zijn vrouw als gelijke behandelen, ook al is ze zijn meerdere volgens de Rebmaanse cultuur. Gewoon ‘ja’ zeggen op alles tijdens de ceremonie.
Ze hadden een Rebmaanse priester bereid gevonden om de ceremonie te voltrekken, maar hebben een last minute wijziging gekregen. Ze zijn aan het proberen om hen zo gek te krijgen dat te doen. Schrik niet als je alle gasten bloot ziet.
Rinaldo komt binnen in een badjas, hij vindt het niet grappig. Iedereen loopt er straks zo bij, met Deirdre of Dara erbij wordt het ook spannend. Alle gasten hebben om badjassen gevraagd.
Er volgt een discussie over de ringen, Rinaldo heeft een leeg doosje in zijn zak. Hij doet het dicht en weer open, daar zijn ze gewoon.
Met muziek wordt Ronardo naar een grote zaal geleid. Er wordt nog wat geïmproviseerd, alle gasten zijn in sluiers. Rinaldo heeft ook zijn badjas uitgedaan. Er wordt flink gegaapt naar iedereen. Rinaldo gaat naast Flora zitten, eigenlijk had Rhexenor die plaats willen hebben. Maar Dyenne diet er eigenlijk ook goed uit. Morwenna zit ergens vooraan en wordt weggeroepen om de bruid naar binnen te begeleiden, zodat ze door die volle zaal moet. Er wordt behoorlijk gefluisterd, ze is zichtbaar zwanger. Intussen valt haar op dat er vrij veel mensen zijn die naar Mandor zitten te gapen, vooral Amalia en Flora die nogal naar hem staren. De jochies zijn uiteraard mee en zitten voorlopig nog braaf aan weerszijden van hun vader.
Eigenlijk vindt alleen Flora dit blote gedoe leuk. Dyenne is hier ook niet blij mee, iedereen kijkt naar haar, klaagt ze tegen haar echtgenoot, die daar geen problemen mee heeft. Despil bijvoorbeeld weer. Rhexenor heeft daar alle begrip voor. Merlijn heeft Gilva mee, ze heeft meters been. Julian en Benedict voelen zich ongemakkelijk, Eric vindt dit normaal. De zoon is van Eric, Friso, is er ook en is vrij bloot, net als zijn Rebmaanse vriendin. Corwin doet ook normaal. Random vindt het niet fijn dat ze naar Vialle kijken.
Mandor doet stoïcijns wat hemzelf betreft, maar vindt het helemaal niet prettig dat hij Morwenna ten toon stelt. Dara heeft iets gedaan met haar sluiers, je kunt er net niet doorheen kijken. Gramble zit te gapen naar andere vrouwen. Hij vindt al die vrouwen erg interessant. Sandra is er hier helemaal niet blij mee. Fiona ook niet.
Moyra ziet er schitterend uit. Moire heeft Shakira bij zich. Morwenna loopt aan de zijde van Moyra. Moyra heeft een bos bloemen en het aanstaande echtpaar lacht als ze elkaar zien.
Dan komen de twee priesters binnen. Ze dragen een groene mantel, met een witte halve cirkel en een rode halve cirkel, ze zijn een beetje gebocheld… en vooral blij dat ze een mantel dragen (de aanwezigen trouwens ook…).
We zijn hier bijeen om dit huwelijk te sluiten…. Er is nogal wat geroezemoes. Even stilte, koppen dicht! roept Suhuy. Ook jij Jurt. Er worden blaadjes uit de mouwen gepakt. Ze krijgen vragen.
Dworkin stelt vragen aan Ronardo, Suhuy aan Moyra (die een aantal namen heeft).
Ze moeten beloven elkaar lief te hebben, trouw te zijn, voor elkaar te zorgen, kinderen te trainen in geschriften en magie (en de Logrus natuurlijk, grinnikt Suhuy). Beloftes over onderdak en warmte van een gezin. Kinderen opvoeden zonder schaamte, bla bla bla.
De ringen, oh eh ja… de ringen worden omgeschoven. Inderdaad hebben ze een soort band, het gaat goed met Moyra en ze is blij. Er zit behoorlijk wat macht in de ringen. In de Gouden Cirkel zal het goed werken, verder weg minder. Er zit wat Troefpower in, een licht troefcontact heeft hij met haar.
Randal is het zitten zat en begint rond te rennen. Na verloop van tijd krijgt hij gezelschap van zijn broertje en ze joelen.
Er moet getekend worden, iedereen moet naar voren komen om dat te doen, het verse echtpaar wordt gefeliciteerd, de kadoos krijgen ze straks op het feest. De schoonouders vonden dit een leuke ceremonie.
Het tweetal Suhuy en Dworkin heeft zich opgedrongen. Het is wel speciaal dat zij door hen verklaard zijn tot man en vrouw.
William gaat binnenkort trouwen met Amalia. Zij is familie van Ronardo’s moeder, een halftante van Ronardo dus. Ze hebben eenzelfde moeder, Clarisse. Ronardo huivert. Of er al baby’s zijn? Natuurlijk niet, dat is toch niet netjes. Shakira wordt getoond. Ze lacht tegen iedereen en is verschrikkelijk zoet. Cathrynn is ook lief geweest, kan alleen niet stil zitten. Randal en Owen hangen inmiddels ergens in een wandtapijtachtig gordijn, dat verrassend genoeg naar beneden komt. Er zijn meer kinderen aanwezig.
De gasten mogen zich weer aankleden, de Rebmanen kletsen vreselijk over ieders edele delen.

Moyra heeft een hele blote jurk met een diep decolleté uitgekozen. Alle Rebmaanse gasten zijn ook bloot gekleed. Dara heeft pastel lila kleding aan, ook Gramble, Merlijn, Despil en Jurt hebben dat. Een lila paarse hoed met lint en paarse maillot en puntschoenen. Ze zien er potsierlijk uit. Julia en Gilva schamen zich rot. Uiteindelijk komen ze alle vier uiteindelijk met andere kleding aan. Gilva draagt een strak leren glimmend pakje met veters aan zijkanten. Daar draagt ze niets onder, ook geen slipje. Ze heeft zwarte lipstick en blond haar. Ze gaat meteen naar William. Ze mist alleen haar Chaoszwaard nog, zegt ze tegen hem.
Amalia heeft een nette jurk aan. Morwenna is gekleed in een ijsblauwe jurk, Dyenne een gelige jurk. Iedereen staart naar haar borsten, zegt ze tegen Rhexenor die daar alle begrip voor heeft. Flora draagt een prachtige witte jurk. Fiona draagt een blauw mantelpakje. Henry heeft ergens een pak gehuurd, het staat hem netjes. Er is grote tafel met labels al ‘grote kadoos’ en dergelijke.
Er zijn geen kadoos voor Mandor en Morwenna, het is tenslotte niet hun huwelijk. Sommige mensen zeggen dat ze deze opgestuurd hebben naar Elysium.
Ronardo’s schoonouders hebben een mooi zeiljacht gegeven dat in de haven van Amber ligt.
Rinaldo (ook namens Coral) geeft ze een ornitopter. Het vliegt met wat techniek en magie.
Sand en Delwin zijn er niet.
Benedict geeft een set Katana’s en een Ninjato en geeft een demo hoe ze getrokken worden.
Julian heeft een voederbak voor Rufus en een kleine puppy voor Moyra uitgezocht. Deze blijft redelijk klein en is minder gevaarlijk, hij wil het verzorgen wel uitleggen. Leuk voor de kinderen, onder water zie je anders alleen maar vissen. Er zijn ook zeehondjes, zegt Ronardo.
Fiona heeft een lab voor hem laten inrichten, een beetje anders dan anders. voor Moyra (samen met Henry), heeft ze een groot aquarium ontworpen. Self sustaining. Ze zoeken een geschikte kamer uit en even later is er een levensgroot aquarium met van alles erin. Een bijzonder kunstwerk.
Henry weet niets van de waterpistolen van Dalt… nou ja, dat was een projectje waar hij aan bezig was.
Caine komt het ding terug halen bij Rhexenor.
Het feest duurt een dag of drie. Er komen ook gasten alleen voor Mandor en Morwenna, ook wat mensen van haar Schaduw.
Er is een kermisachtige speeltuin. En dankzij het feit dat dit feest ook voor Mandor en Morwenna is, komen er een heleboel Chaosieten die Ronardo nu ook kent. Het gaat hier en daar niet echt lekker. Er zijn wat woorden, vooral de Rebmanen zeggen teveel. Ook Brand en Jasra komen opdagen. Brand wilde niet bij de ceremonie zijn, dat leek hem niet handig wegens zijn rare broers en zussen. Bovendien vindt hij het prettiger om aangekleed rond lopen met zijn spullen.
Jasra en Brand staan ineens voor Rhex’ neus. Ze is een heel mooie roodharige dame. Ze doet nogal verlegen. Ze wil haar excuses aanbieden. Ze zou het nooit gedaan hebben als ze hem had gekend. Ze mag tijdelijk weer wat loslopen, ze is verbannen, maar mag voor het feest hier zijn. Jasra is nu op zoek naar andere macht, dat gaat tijd kosten. Brand wil een keer met Rhex praten, over wat er gebeurd is met de aanslag.
Een leuke vrouw heeft hij en een leuke baby. Cathrynn is een mooie naam, zo zou Jasra een dochter ook wel willen noemen.
Het lukt Morwenna om het stel te blijven ontwijken. Ze weet dat Jasra hier niet zomaar weg kan, ze is gevangen door middel van patroon. Morwenna en Mandor houden met een scherp oog in de gaten dat het stel ook uit de buurt blijft van hun zonen.
Iolanthe komt toch op het feest, ze is een goede kennis van Moyra. Ze heeft wat onderonsjes met Rhexenor. Hij mag het aquarium zien.
Mandor, Morwenna, Owen en Randal bieden het kersverse echtpaar een romantische tuinset aan. Erg leuk, het stel had al een dure tropische hardhouten tuinset. Het huis ligt wat afgelegen. Maak er een camping van, zegt Corwin. Een dure camping met luxe huisjes. Moyra vindt het een slecht idee. Corwin geeft ze een set vishengels. Ze hebben alles al, Ronardo had Patroon, heeft rijke ouders en dergelijke. Moyra vindt vishengels wreed. Zij vangt vissen met Feniks. Corwin doet er dan een roeiboot bij. Leuk hoor, zegt Moyra.
Van Eric krijgen ze een magisch schaakspel. Ze hakken elkaar in stukken als je ermee schaakt. Ronardo noemt Harry Potter, maar Eric heeft dit helemaal zelf bedacht en baalt dat zoiets blijkbaar al bestaat.
Rhexenor geeft een jonge appelboom en Dyenne heeft een tafelkleed voor buiten geborduurd. Met draken, helemaal zelf gemaakt. Ze heeft tijd genoeg… Rhex is er nooit, hij is altijd onderweg met zijn draak. En wanneer zorgt hij eens een weekje voor Cathrynn zonder haar? Dan kan zij ook eens weg. Ronardo heeft dat probleem ook wel, praat Moyra mee. Maar hij heeft wel wat gebouwd op het landgoed. Dan wappert Rhexenor met zijn papieren, hij heeft ook plannen.
Dyenne vond dat zonder kleren niet erg geweldig. Ze wil niet in Rebma gaan wonen. Ronardo vindt het wel leuk, Rhexenor ook, vooral omdat alles op en neer gaat.

Mandor zegt tegen Morenna dat hij dat gestaar naar haar niets vond. Iedereen die naar haar keek en naar haar buik. Hij heeft in ieder geval Despil hierover onderhanden genomen. De kinderen hebben zich goed vermaakt tijdens de plechtigheid. Randal is niet in bedwang te houden, nu ook niet. Mandor vindt de kinderen van die anderen ook wel leuk. Dat kind van Rhex is een shapechanger, hij hoopt dat ze haar les geven. Misschien dat hij Rhexenor daar eens over moet benaderen. Er hangt wat power bij dat kind, bij dat andere ook. Mensen moeten niet zo zooien met hun kinderen, vindt Mandor. Er hangt iets om hen heen wat niet prettig aanvoelt. Dat heeft Morwenna ook gemerkt.
Shakira heeft een shot gehad, het komt meteen in actie als ze gif binnen krijgt. Nanobots kunnen ook weefsel repareren, ze bouwen het meteen dicht als een kind een slagaderlijke bloeding krijgt. Dat heeft Fiona ontwikkelt na Ronardo’s kindertijd, toen ze dat ongeluk kreeg. Ze wil er standaard al haar kleinkinderen mee beschermen. Het was lastig die nanobots zo aan te passen dat ze bleven werken. Ze kunnen een eigen leven gaan leiden, dan worden het replicators… ze houdt ineens haar mond, dat is een Schaduw waar ze dan niet meer komen.

No comments:

Post a Comment

Iets toe te voegen of op te merken? Graag!