Saturday 21 November 2009

96. We springen gewoon!

Rhexenor
Amberstad is achteruit gegaan, er is een groot economisch probleem. De familie shopt wat rond. Bloemen zijn nergens te koop. De dochters en vrouw willen iets kopen, Dyenne wil iets kopen dat bij een oudere vrouw past. Oh, een oma fiets. Eh, een mooie jurk ofzo? Mam, je doet stom, koop iets leuks zodat paps weer op je valt, zegt Cathrynn. Wat dacht je van een nieuw zwaard? Nu wordt Leonidas enthousiast, al is het voor aan de muur. Cathrynn wil een poster van een zanger, Helena wil wel iets met pony’s. Op zoek naar een posterwinkel, die zijn er niet. Ze kunnen een familieportret laten maken, zegt Rhexenor. Dat vindt Dyenne leuk, zo’n schilder kan iemand jonger laten lijken.
In een straat zit een man te tekenen, een toren. Helena rent naar hem toe: “Kijk pap, een schilder!”
Allo monsieur. Klinkt beter. Of hij familieportretten maakt. Nu van een toren. Hij heeft van zijn hobby zijn beroep gemaakt. Verkopen is geld, anders houdt hij ze in zijn eigen huis.
Hij wil een familieportret laten maken. Waar moet dit gemaakt worden? Met welke
achtergrond? Moet ik langs komen, iedereen één voor één? Nee, die toren is ook wel leuk. Oh, schetsjes, dat is niet meteen af. Hij wisselt het doek, hij pakt een houtskoolstaafje, ze moeten een beetje rommelig gaan staan, alsof ze gaan winkelen. Dat is niet wat Rhexenor wil, gewoon een familieportret. U bent haar zoon? Oh, haar man. U kunt in het midden naast elkaar staan, de kinderen aan weerszijden, de dochters aan uw kant de zoon bij zijn moeder… tja, of de jongste in het midden. Ze zijn allemaal blond, behalve de jongen… Hij heeft zelfs zwart haar! Is hij wel een zoon van U? Ben ik een zoon van jou, pap? Er wordt een hoop gesteggeld over de opstelling. De schilder heet Jean Pierre. Helena’s mening wordt gevraagd. Zij wil wel in het midden. Dan toch maar zoals oorspronkelijk. Raar met al dat blonde haar zo’n zwarte erbij. Kijk casueel, kijk anders, geen rare gezichten, ontspan je. Ze staan daar dan met zijn allen. Na een kwartier heeft hij zijn schets af. Hij moet het nog verven. Dyenne vindt dit mooi, zo kun je bijna niet zien dat… ze staat er best goed op zo. Ah, geverfd zie je er ook goed uit… denk ik. We nemen het zo wel.
Hij wil een schilderij maken, maar dan moeten ze hem inhuren. Ze kopen dat en hij wordt ingehuurd. Lastig om daar te komen, zegt Jean Pierre. Cathrynn wil hem mee nemen, hij is wel aardig. Er wordt een klein huisje gewezen, het huis van Jean Pierre. Zijn vrouw heeft hem verlaten, hij heeft niets te doen dan schilderen. Hij heeft geen geld meer. Hij kwam erachter dat zijn vrouw hem bedroog met zijn neef, de buurman en de groenteman. Ze was heel mooi, hij heeft veel portretten van haar gemaakt.
Hij vraagt twee goudstukken, Rhexenor geeft hem er een aantal. Dat is veel te veel!
Hij vertelt wie hij is. Oh, sorry majesteit, uwe hogerigheid. U heeft toch voor eten gezorgd? Dat doe ik gratis. Rhexenor en familie haasten zich weg. Misschien moeten we goud uitdelen, stelt Cathrynn voor.
Leonidas gaat liever veel eten in het kasteel. Ja, maar de vrouwen willen nog shoppen. De drie dames duiken een winkel in. Een klein ventje komt aanrennen en botst tegen Rhexenor aan. Jawel, zijn beurs is gejat. Rhex geeft hem een goudstuk en laat het ventje gaan. Leonidas snapt niet dat hij het ventje niet in elkaar ramt. Mag hij de volgende in elkaar meppen? Er komt een oud mannetje aan dat per ongeluk tegen Leo aanbotst omdat Leonidas in zijn weg ging staan. Hij tracht de man uit te lokken, maar het mannetje haast zich weg terwijl hij excuses stamelt. Rhexenor adviseert Leo om Patroon te gebruiken. Dat heeft hij gelopen toen hij zes was. Wat heb ik daaraan, het waren blauwe lijntjes op de vloer. Alleen handig voor in het donker. Leo bedreigt iemand die een aantal meter verderop loopt. Zo hebben ze geen lol en de vrouwen wel.
We zouden een keer samen naar Chaos kunnen gaan en daar mensen in elkaar rammen. Leuk, een Huis aanpakken. Leo ziet al een huis en loopt die richting uit. Nee, niet zo’n Huis, maar meer een clan. Leo weet niet alles, hij is pas twaalf. Hij wil een Huis aanvallen. Als koningshuis kan dat niet, zegt Rhex. Juist wel, dat zegt Cathrynn, weet Leo. Dit is saai en we gaan zeker niet naar binnen. Hij wil iets leuks doen. Vader en zoon zien dan een kraampje met worstenbroodjes en sauerkraut. De hele voorraad is op als de dames terug komen met tassen vol kleding. Cathrynn heeft geen schoenen gekregen. Ze heeft vier jurken en zeurt nog over schoenen.
Leo wil naar het kasteel. Is er geen eten meer! Het mannetje vertelt alle 24 broodjes verkocht te hebben aan die twee heren. Pap heeft er 20 op, zegt Leo. Niet precies.
Ze gaan lopen naar het kasteel, dan komen ze nog wat kraampjes tegen. Er wordt bij een man met gepofte kastanjes gekocht. Dat kost een paar koper, Rhex geeft een goud. Ook de dochters kunnen flink vreten. Dyenne lust er ook wel eentje. Ze zag daarstraks een man die naar haar keek. Ja, dat zag Cathrynn ook, die ouwe vent van 80! Dyenne denkt rover om een spreuk te ontwikkelen om haar dochter eens aan te pakken.
Er stopt een man met een rijtuig die vraagt of hij ze ergens heen kan brengen. Naar het kasteel, graag stoppen bij alle kraampjes. Het paard heet Hercules, wat een stomme naam voor een paard, zegt Leo. Hij vindt het een primitief rijtuig. Een tweebladig veersysteem. Leo, doe niet zo lullig, zegt Rhexenor. Oh pap, hoorde je wat pap zei? Leo wil harder. Waarom heeft hij er geen stoommachine erop? Ronardo heeft tenminste wel verstand van techniek. Op een plein staat iemand een zwijn te roosteren, er staan mensen te wachten. Verderop zijn er vleesreepjes met uitjes, er staan ook mensen in de rij. Waarom slaan we die over? Ze gaan toch maar in Amber eten. De kastanjes verdwijnen, alleen Dyenne heeft er nog een paar. Die lust Leo ook wel… Dyenne deelt uit, voor ieder eentje.
Leo moppert over de vering en het gebonk. Rhex geeft een fooi en ze zijn bij het paleis. Bij de poort pikt de koetsier nog een ander vrachtje op.
Er lopen hier allerlei handelaren rond met karretjes. Eentje met rubber banden. Leo vraagt ernaar, dit is er een van de Hoven, het karretje heeft spaken en vering. En hij heeft ook een motortje als hij ergens komt waar techniek werkt. De man begint iets met fusion uit te leggen. Leonidas lijkt er wel verstand van te hebben, Patroon interesseert hem echt niet. Fusion Power X.
De man is niet echt gemanierd, zijn hier dames dan?
Iedereen heeft honger, dus ze rennen naar binnen.

Morwenna
Er is een taveerne die de Gouden Beer heet. Het geroezemoes valt weg als Essilt en Morwenna er binnen komen en de mensen staren hen aan. Essilt staart terug. Morwenna reserveert twee kamers voor de nacht, ze registreren zich in een boek waar ook een Ronald mc Donald tussen de gasten staat.
Voor het eten wordt er een tafeltje geregeld dat een beetje apart staat. Essilt vraagt om een menukaart. Op de muur zijn de gerechten op een schoolbord geschreven. Een meisje van 15 die blij op Essilt reageert komt de bestellingen voor de drank opnemen. Moeder en dochter bestellen thee.
Tijdens de maaltijd, wildbraad voor Morwenna en vis voor Essilt praten ze wat na over het afgelopen onderzoek.
Dan komt er een geheimzinnig uitziende man de herberg binnen met een hoed op. Hij kijkt wat rond, is lang en breed en draagt een lange jas. Dit is Corwin en hij komt bij Essilt en Morwenna aan tafel zitten. Hij bekijkt Essilt met welgevallen en zegt tegen Morwenna dat hij mogelijk ooit met een dochter van haar wil trouwen. Essilt ergert zich mateloos, Morwenna ook.
Essilt vraagt of hij die Corwin is die wel 100.000 jaar oud is? Nou hooguit duizend. Zij is 15. Mooie leeftijd vindt hij om te denken over jongens en met wie ze wil trouwen. Hij heeft gehoord over Jason Mason. Dat is een engerd. Dat lijkt haar niets, dat hele trouwen niet.
Corwin wil weten wat ze hier doen. Bezig met hun eigen zaken. Hij dringt zijn hulp op, zowel Essilt als Morwenna zitten daar niet op te wachten. Corwin lijkt het veiliger als ze met hem samen reizen. De dames vinden dat niet nodig.
Corwin is wat zaakjes op het spoor, deze Schaduw wordt bezocht door ongure lieden. Hij heeft een bende insluipers gehad in zijn woning. Zijn personeel is gedeeltelijk omgebracht. Die lui waren op zoek naar iets.
Het spoor leidt naar de kust, het kan van alles wezen. Het lijkt iets te maken te hebben met de Gouden Cirkel. Er is hier een poort, nog niet zo lang. Die heeft iemand hier geplaatst. Binnen de Gouden Cirkellanden is iemand is bezig om poorten daar naar buiten toe te bouwen. Iemand is bezig de Gouden Cirkellanden te koppelen aan Schaduwen waar veel Amberieten komen. Soms zijn er voertuigen gezien die passen in de betreffende Schaduw, met spullen, zoals ketels en machines. Men ziet ze komen en niet gaan. Er ontbreekt iets aan de poorten. Ze moeten aangezet worden, met een soort magie.
Op dat moment komt er nog een geheimzinnig persoon binnen. Hij kijkt ook rond, maar ziet hen niet.
De man praat wat met de waardin, schrijft zich in en kijkt zoekend opnieuw rond. Dit is Random.

Ronardo
Jeffree verbaast zich dat hij nooit iets af maakt. Oma zoekt het altijd helemaal uit. Jeffree wil weten wat er in de koffer zit. Jij bent zo slim, verzin wat. De taal begrijpt hij maar half. Ze zouden naar de Maya kunnen gaan, Ronardo heeft Gebroken Patroon en er is een kans dat hij iemand kwijt raakt. Hij heeft een Patroon gelopen dat hij niet meer weet. Ze hebben allemaal een nadeel, dat van hem leidt langs ongelukken. Hij kan er moeilijk mee zoeken en dat is nogal moeizaam. Het gaat tijd kosten. Jeffree heeft ook dat Patroon, is 10 en een half jaar, bijna elf. Misschien kunnen ze eerst naar een wereld troeven die wat ouder is. Ronardo troeft naar de bibliotheek van Alexandrie. Hij heeft de Troef zo gemaakt dat deze werkt met aangepaste kleding en taal.
Ze staan voor de bieb, betalen en gaan naar binnen, op zoek naar een boek. Hij vraagt eerst naar oude talen. Er is iemand die ze Toth noemen, een dwerg met een vrij groot hoofd.
Hij laat de symbooltjes zien, die zijn niet van hier. Toth heeft dat koffertje wel eens meer gezien. Het is de vraag waar Yss dat vandaan heeft, zegt Toth. Hij is geen gnoom. Hij is van Huis Barimen, Toth. Garnosh is de oom die lang geleden verdwenen is. Hij is weer opgedoken. Hoe heeft hij een miljoen jaar vast kunnen zitten? Ronardo weet zeker dat er in deze Schaduw een boek is. Hoe komt Yss aan het koffertje van Oberon? Geen idee.
Barimen is een oud huis dat is uitgestorven. Nou nee, het bestaat niet echt meer. Er wordt wat verwarrend over en weer gekletst, totdat Jeffree zijn vader voorstelt al Ronardo van Amber. Geen wonder, jij zwamt, weet Toth meteen. Barimen is van Huis Chaos, de meeste van hen zijn leden geworden van andere Huizen. Jullie hebben er een paar van ons Huis, Wayland, Droppa en Dworkin, in de Hoven zit er ook één. Garnosh is geen dwerg, zegt Ronardo. Raar dat hij dat niet is. Droppa zit ergens gevangen, door iemand van zijn familie, door de koning. Deirdre zou dat wel eens gedaan kunnen hebben.
Deze bieb is interessant, er komen hier Chaosieten en Amberieten. Ronardo vertelt over het boek, dat zal hij niet zomaar kunnen verbranden. Het Necronomicon. Dat gaat niet verbrand worden noch vernietigd. Ze kunnen een kopietje maken, er staan rituelen in. Ronardo legt uit hoe zo’n boek gebruikt wordt. Iedereen blijft daar met zijn poten vanaf, zegt Toth streng.
Dan de symbolen, het zijn een soort Maya symbolen. Hij vertelt de resultaten. Het is een elementlock. Je moet weten wat de combinatie is. Als je het open doet, ongeorganiseerd, dan gebeurt je iets. Ronardo laat zien hoe hij heeft zitten klooien. Er worden boeken bij gehaald over elementen. De primal plain is de aarde, van alle elementen zijn er evenveel.
Er wordt een detect magic gestudeerd en gedaan. Dan draait Ronardo alles op 25%. Hij ziet een boom verschijnen, een palmboom. De boom verandert in allerlei soorten als hij klooit met de laatste knop. Ook in aparte bomen. Hij zoekt dan naar de en die heeft hij dan, hij is niet helemaal perfect. Gaat daarna terug en gaat de elementen ietsje bij stellen. Heel voorzichtig lukt dat wel. Het begint een beetje te waaien, er verschijnt een echte afbeelding van een gat waar het doorheen tocht. Dit is een gate. Hij schrijft de combi op. Er is een rond groot gat, meter of 2 in doorsnee. Een pen verdwijnt. Licht kan er ook doorheen. Dit is een gate, een flinke verstoring in de ruimte. Niemand weet waar het heen gaat, misschien is dat de koffer, een ruimte. Ronardo haalt met zijn handschoen ergens een lange tang vandaan en gaat voelen. Vindt niets terug. Toth zou zoiets onderzoeken… weet het niet. Ronardo heeft een idee, dit is Griekse tijd. We moeten er een camera in hangen, hij denkt dat de verbinding niet werkt dan. Een Schaduwoverschrijdende camera is altijd een probleem.
Ronardo mag erin hoor, dat vindt hij niet erg. Ronardo durft vast niet. Natuurlijk wel. Jeffree denkt dat pappa dat best kan en als hij niet terug komt, haalt hij oma erbij. Misschien komt het wel uit in de Abyss, vraag dan advies aan Jurt. Vervolgens vallen alle boekenkasten omver. “Kan iemand even helpen?” Ja, dat is Jurt. Toth zucht diep en Ronardo helpt Jurt de laatste kast redden.
Dan wordt het gat bekeken.
“We springen gewoon,” is het advies van Jurt. Ronardo spring met Jurt in het gat.
Ze komen uit op de heide, verderop staat een bescheiden huisje. De pen ligt er ook. Achter hen is een vervorming van de ruimte. Deze Schaduw is niet zo heel groot. Er is alleen dat huisje.

Rhexenor
De familie komt Eric tegen. Deze is serieus, begroet iedereen netjes, 1 voor 1 worden handjes geschud. Het is wat hè. Die toestanden met de handel enzo. Hij is niet bedroefd, hij is blij dat hij leeft. Hij ziet er niet blij uit, hij maakt zich ernstig zorgen. “Nou gezellig!” roept Cathrynn. Of ze zin hebben om te blijven eten, vraagt Eric somber. De maaltijd is bescheiden, doch hij heeft wat weten te regelen. Al die Chaosieten hier de laatste tijd, al dat gespuis… Met Amber stad is ook niet best, ze hebben kleding gekocht, zegt Dyenne. We gaan dat fiksen met de poorten, belooft Rhexenor. Met rustige stappen loopt Eric voor hen uit. Ze komen in een zaaltje waar Deirdre is, ze is erg blij ze te zien.
Leo vertelt dat ze voor het eten komen, niet om oma te zien. De dames wel hoor. Eric en Deirdre hebben het koningschap besproken, het wordt tijd dat iemand anders eens de zaken waar gaat nemen. Er moeten wat dingen worden opgelost. Misschien kunnen ze Ronardo inhuren? Deirdre gaat wat uitzoeken, bijvoorbeeld door legers stationeren bij de poorten. In deze slechte tijden is een troonswissel mogelijk een verkeerd signaal dat je dan afgeeft.
Deirdre vindt het zo gezellig dat ze er zijn. Cathrynn begint over de broodjes van pap. Rhexenor krijgt een extra grote kom soep en is blij.
Spinaziesoep, zegt Eric met zijn grafstem. Hoe gaat het met de zoon? De zoon heeft hij al een hele lange tijd niet gezien, Friso is boos op hem. Al zijn kinderen willen hem niet zien, sommige denken dat ik dood ben, sommige willen dat ik dood ben.
Cathrynn zegt dat het lijkt dat er iemand dood is. Niet meer, zegt Eric. Hij heeft lang nagedacht, een paar jaar, het is goed als hij weer een paar zaken oppakt. Wat heb je met die clown gedaan, Deirdre? Oh, Droppa moest op reis. Eric mist hem, hij vond hem erg grappig, zelfs toen ze Corwin’s ogen uitstaken bleef hij grappig. Ogen uitgestoken… het is je eigen broer! Tja…
Ik vond dat ook niet fijn, Eric, zegt Deirdre. Ach, dat is nu zo lang geleden, er is zoveel gebeurd.
Eric verpest de stemming.
Deirdre wil overal magiërs met legers stationeren aan beide kanten als er weer gedoe is bij de poorten. Het zal Brand wel zijn, vermoed Eric. Er is zoveel met power gesmeten, dat kan alleen maar Brand zijn. Ja, Eric zou dat zelf kunnen, maar zo’n hekel heeft hij niet aan Amber. Ga je nog een kermis maken, ome Eric? Dat hebben mensen wel nodig. Misschien is Droppa wel dood. Hij is echt een hele goede clown.
Als hij nu koning wordt, gaat hij kijken of hij Droppa terug kan vinden. Deirdre heeft een vermoeden waar hij zou kunnen zitten, zijn vrouwonvriendelijke grappen vond zij niet leuk. Met wat aanmoediging is hij op reis gegaan. Hij zit in de toren waar Brand ook zat. Een sombere toren, daar hadden ze hem toch goed neer gezet, knikt Eric. Corwin zat in de kelder. Blind, ziek, heeft zelfs de pest gehad op een aarde. Een interessante combinatie van een curse en Patroon. Nee, dat heeft hij niet zelf gedaan, daar heeft hij broers voor. Julian haat Corwin niet, die heeft zijn leven gered. Corwin haat Julian en Eric. Dat met die ogen was op dat moment het beste, die groeien toch wel weer terug. Corwin heeft ook wel eens een week met een spijker in zijn schoen gelopen. Hij had ook een flinke bloedvergiftiging. Hoe is het met het landgoed, vraagt hij aan Dyenne. Goed.
De welvaart is minder dan vroeger, het is alleen maar ellende, er zijn mislukte oogsten. Moses deed curses. Moses kon water scheiden. Dat was hij niet zelf, dat was zijn staf, legt Eric zuchtend uit. Die kon hij ook veranderen in een slang. Gevecht van slangen en staffs.
Eric gaat dus koning worden, Rhexenor vindt het best. Dan laat Deirdre het volk in de steek op het moment van een crisis, denkt ze zelf. Rhexenor praat haar moed in, ze kan het volk beloven dat ze dat met die poorten gaat uitzoeken. Eric stelt voor dat ze haar dood ensceneert. Dankjewel, dat doen we niet. Ze stellen een datum vast wanneer de troonswisseling plaats zal vinden. Hij gaat weer terug naar zijn kasteel, helemaal alleen. Kan hij gaan nadenken wat hij allemaal gaat doen als hij weer koning is. Eric neemt afscheid en vertrekt, het is op slag een stuk gezelliger.
Raar is hij, het is erger geworden de laatste jaren. Hij is erg depressief en dat voor iemand als Eric. Deirdre is er aardig bovenop gekomen. Jij was niet dood, weet Rhexenor. Cathrynn wil haar jurkjes laten zien. Wat leuk, zijn ze niet wat kort…. Rhexenor meent te moeten zeggen dat Deirdre niet van jurken houdt.
EN ZE MOCHTEN GEEN SCHOENEN!! Alle dames lopen dan mee met Deirdre om schoenen uit te zoeken.
Leonidas wil nog eten, hij heeft zin in pudding. Die komen er net aan. Ze pakken er ieder een. En de helft nog van de derde. Rhexenor bedingt een grotere helft. Ik delen, jij kiezen. Leonidas heeft geen aardbei, Rhexenor wel.
Is er geen wereld waar geknokt wordt, pap? Moeten we niet wachten op de dames, zoon? Die kunnen toch niet thuis komen. Mamma kan dat, ook als je er niet bent.
Flora komt binnen. Er is niet veel pudding meer over. Leuk dat jullie er zijn! Er wordt flink gezoend. Ze kwam net Eric tegen, wat is er met die jongen? Ze heeft hem een therapeut aangeraden. Maar het is een probleem, ze moeten binnenkort weer een familiemeeting organiseren. Trouwens, als er inderdaad een troonwisseling gaat plaats vinden, dan moet dat zeker. Jaja, dat zijn allemaal dingen waar zowel Deirdre als Eric niet aan denken, gelukkig is Flora er nog. Rhexenor begint over de handelssituatie, in Amber stad is alleen maar ouwe troep.
Leonidas wil iets leuks doen. Mag hij niet met zijn tante mee? Hij is toch al twaalf? Dan kan hij toch wel een beetje knokken? Flora, jij houdt niet van knokken, denkt Rhexenor. Ze heeft wat karweitjes die moeten worden opgeknapt. Eigenlijk wil Rhexenor ook mee, het eten is immers op. Flora pakt een Troefje en ze komen bij een trainingskamp. Er zijn tanks en helikopters. Zij gaat naar een wachtpost die in de houding springt. Kolonel, roept hij tegen Flora. Ze mogen een uniform aantrekken, Flora wil wel helpen. Rhexenor is getrouwd… hij baalt er toch van dat ze weg gaat. Zij komt terug in battle dress, met machinepistolen en alles staat haar oh zo goed. De mannen hebben pas slechts hun groene onderbroeken en sokken aan. Ze zoekt uniformen voor ze uit en wapens.
Ze gaan op pad met een jeep. Leo wil rijden. Hij is pas 12, dat mag hij thuis ook. Pap, ik mag rijden hè? Ja jongen… De jeep scheurt achteruit en dan heeft hij dat ding onder controle. Hij is wel goed met techniek. Flora zit naast hem en Rhex mag bij het kanon. Er staan koffertjes met raketten bij en Rhex begint op een boom te schieten. Er wordt alarm geslagen. Er wordt gesust door Flora en dan rijden ze het kamp uit. Met de tomtom weten ze precies waar ze heen moeten rijden. Dan moeten ze uitstappen. Flora verdwijnt, maar als ze aan het donker gewend is, zien ze haar door de bosjes sluipen. Op een richel ligt ze op haar buik met een verrekijker. Leo en Rhex doen dat ook. Beneden zijn er wittige dingen met vier armen en twee benen bezig. Ze hebben een staart, haren op de rug, een witte buik en rode ogen. Dat zijn demonen en ze hebben een goed gehoor. Leonidas begint te schieten, Rhexenor ook. Dan Flora ook. Het zijn er zeker honderd, ze zijn altijd met veel, legt Flora uit. Ze maaien er een stuk of dertig neer en trekken zich dan terug. Met de rocket launcher gaat het beter, maar de demonen houden de jeep best goed bij.
In de buurt van het kamp is een tank die ze te hulp komt. De geweren van Corwin werken best goed, zegt Flora.

Morwenna
Random schudt hen hand. Corwin had hem ook niet verwacht. Hij is hier al een tijdje bezig. Er loopt hier allemaal gespuis rond in deze schaduw. Niemand werkt samen, een typische Julian reactie, Corwin is het er helemaal mee eens. Essilt ergert zich aan beiden.
Het gaat goed, met Random en Vialle, helaas nog steeds niet zwanger. Vaker oefenen, stelt Morwenna voor en Essilt kijkt boos naar haar met een rood hoofd.
Corwin is verbaasd, hoe lang kent Random Vialle nu helemaal. Random vertelt dat hij best een goede koning was. Hij heeft er een puinhoop van gemaakt, vindt Corwin. Nee, Deirdre deed dat.
Hoe gaat het met de echtgenoot van Morwenna? Goed. Nog steeds een zuurpruim? Essilt is woedend, haar vader is GEEN zuurpruim.
Er wordt eten gebracht.
Random komt hier de boel verklooien, net als altijd. Hoezo, we werken aan dezelfde goede zaak. Waar ben jij mee bezig, vraagt Essilt aan Random. Hij is ook bezig met die gates waar allerlei lui mee bezig zijn en die niet pluis zijn, hij vindt het interessant. Ze maken gebruik van technologie om die gates te gebruiken. Hij bedenkt dat hij naar Eastbourne moet en dan kunnen ze met zijn allen naar het zuiden reizen. Morwenna zegt dat ze niet in Eastbourne moeten zijn en ze heeft geen behoefte aan samen reizen, Essilt al helemaal niet.
Eigenlijk wil Random helemaal niet samenwerken met Corwin. Dan kunnen ze niet vertrekken, vindt Corwin. Er is wat gesteggel over de kamerverdeling, Corwin vindt dat Morwenna en Essilt op één kamer moeten slapen, anders heeft hij geen kamer. Morwenna zegt dat hij beter bij Random kan slapen. Dat mag, maar op de bank. Corwin is boos, dat wil hij niet. En als hij naar zijn eigen landhuis gaat, dan vertrekken ze vast zonder hem morgen vroeg.
Of er al een paar van haar kinderen aanleg hebben voor demonen, of het erfelijk is, wil Random dan van Morwenna weten. Ze wil daar niets over zeggen.
Dat doet hem er aan denken dat Morwenna hem iets niet verteld heeft. Ze heeft hem meer dingen niet verteld. Dat is schandalig. Maar hij heeft het nu over zijn zus. Daar moest hij op een leuke manier aankomen. Mirelle ja, ze hadden meteen ruzie.
“Een zus? Is ze een beetje knap?” informeert Corwin onmiddellijk. Kijk naar Random en stel je hem in vrouwelijke vorm voor, zegt Morwenna. Lijkt ze op Flora? Denk aan een soldaat, een manwijf of een Deirdre, zegt Random. Dit wekt Corwin’s interesse alleen maar meer.
Morwenna vertelt dat ze haar in Arden hebben gevonden. Corwin is meteen achterdochtig, Julian weer. Hij heeft die zus gevangen gezet. In Arden, typisch dat het in Arden is. Die Marcella is daar ook al opgedoken, Julian houdt van alles achter, weet Corwin.
Mirelle werd de bitch van Amber genoemd, zegt Morwenna. Corwin, je zal haar wel mogen, zegt Random. Corwin heeft tegenwoordig alleen met Chaos ruzie. Hij heeft besloten zich meer bezig te houden met Chaos, dat met die gates heeft ook Chaos te maken. De Chaoslegers worden gerekruteerd op de Hunting Grounds daar en daar steekt Corwin een stokje voor.
Veel te laat neemt Corwin afscheid en Essilt gaat naar bed.
Er is iets aan de hand met deze Schaduw, denkt Random. Brand kan er mee te maken heeft.
Hij had nog iets. Zijn zus zou graag willen studeren aan die school van Mandor en Morwenna. Ze is een beetje opgeknapt, er is iets gebeurd waardoor haar geheugen niet meer helemaal goed is.
Morwenna wist niet dat ze bij was gekomen. Bleys heeft dat opgeknapt. Morwenna zal Mirelle erheen brengen, Random mag zijn zus een Troef van haar geven.
Randal ziet Random nooit, hij heeft gehoord dat ze andere oplossingen voor diens scholing hebben Hij is eens op een Schaduw geweest met warrige dokters, hij kwam daar met zijn arm gekneusd en ze zeiden hem te kennen. Hij kreeg ze niet echt gewist, dat ziekenhuis is erg sterk inmiddels.
Hij vindt Essilt stug. Ze lijkt op Morwenna, zegt ze Random noemt het een ellendige combinatie van haar en haar vader, Essilt lijkt ook teveel op Mandor. Maar misschien krijgt zij nog powers. Morwenna zegt dat dat voor haar niet uitmaakt, Essilt is goed zoals ze is.

Ronardo
Hij gaat voorzichtig naar het hutje op de hei. Er komt een bloedmooie vrouw naar buiten stappen. Ze heeft lang zwart haar, donkere ogen, vrij blank, is 1 meter 80, een hele mooie vrouw. Ze heeft een beetje een apart gezicht met hoge jukbeenderen. Ronardo en Jurt hebben haar nooit eerder gezien.
Hij maakt een buiging, ze kijkt serieus naar hen. Ronardo en Jurt stellen zich voor. Hij is van Amber, Jurt van Sawall, en zij is Winona van dit huis.
Ze weet niet of dit een mooie dag is, van Amber zeg je. Kun je er meer over vertellen terwijl je thee drinkt. Ze merken dat ze naar binnen mogen. Dat is een aparte power. Het is een klein huisje met keuken, een bank en een paar stoelen. Qua inrichting is het een blokhut van Julian. Natuurlijk kent ze haar broer Oberon. Amber is niet gesticht door Dworkin. Haar boer had een heleboel kinderen, daar zat hij niet tussen. Hij is van Fiona. Wat gek! Hij heeft geen rood haar. Wie is zijn vader? Henry. Niet van een Huis.
Jij bent geen Sawall zegt ze tegen Jurt. Eh… wel erkent. Hendrake is een hele oude familie van vechters, weet ze. Ronardo vertelt dat Benedict hun stamvader is. Ja, ze kennen Benedict dus ook, dat is haar zoon. Had je dan iets met je broer… hij is niet Oberons’ zoon, hij denkt dat wel. Osric en Finndo zijn van Oberon. Heeft zij meer zonen? Nee. En Fiona is geen dochter van haar. Heeft zij meer kinderen? Hij begint die van hem op te noemen. Rebmanen zijn wel leuk, zegt ze met een nostalgische blik. Dat zijn heel wat kinderen, zij dacht dat het moeilijk was. Dat heeft te maken met Patroon, niet met Oberon. Was het Patroon kapot? Brand is een ondeugende jongen. Veel van Oberon’s zonen zijn vrijgevochten. Niet erg serieus. De jongeren wel misschien? Benedict is haar zoon, Eric niet. Caine ook niet. Julian kent ze niet, ze zit hier al een tijdje. Ze kent wel de namen Dworkin, Droppa en Una. Garnosh is de oudste.
Interessant, met powers klooien, Jurt kent Logrus. Dat is nogal destructief, hij wil wel showen. Drink je thee op en je blijft dan wel rustig, zegt ze. Jurt wordt rustiger.
Winona observeert de vijand. Onze vijand. Er is maar één vijand. De Old Ones is een probleem, maar dat is meer een probleem van de Barimen. Chaos is geen vijand, dat is gewoon familie. Ronardo en Jurt ook, er is een bepaalde gelijkenis. Corwin kent ze wel als de favoriet van Oberon. Dan is Jurt vast de favoriet van Oberon. Dat kan ook Merlijn zijn, zegt Ronardo. Waarom zegt je dat nou! Jurt is teleurgesteld.
Oberon vindt niet zoveel leuk. Hij weet niet veel van vijanden, ze zijn nog niet door gedrongen tot ons gebied. Dat komt nog. Een normaal uiterlijk is bij hen reptielachtig. Ze komen niet uit de Abyss. Ze heeft wel eens gehoord van dimensies. Stel je voor dat je een ander Amber hebt met een andere as dan die van ons. Nee, dat is niet te vergelijken met de Old Ones.
Er is een ander Amber waar een ander soort volk woont. Er is een verbinding mogelijk tussen daar en hier, een soort van overgang, ze zijn dichtbij maar ze zijn er net niet. Ze zouden hier kunnen komen. ze zijn net zo gevaarlijk als jij en ik. Er zijn een paar keer per ongeluk doorgangen geweest. Om doorgangen te sluiten is haar taak, ook om te observeren. Heeft ze het nu over de vijand of over de andere Ambers? Ze geeft geen antwoord.
Haar broer denkt dat hun komst onvermijdelijk is, en dat als ze hier zijn meer power willen hebben. Of het goed is dat Patroon is veranderd? Ach, je weet niet beter. Er is een Macht die ze Bron noemen, dat is iets heel anders. Ze maakt zich niet druk over Patroon. Ze vermoedt dat de Bron opgedeeld is in stukjes Macht die meer behapbaar zijn, daar heeft ze niets mee. Ze weet niet alles van Bron, ze is al meer dan 1000 jaar met Bron bezig. Dat is heel erg moeilijk. Een kraan die je open draait, maar waardoor je teveel macht krijgt omdat je er bijna in verdrinkt. Zie het als een waterval, dat laat zich moeilijk gebruiken. Probeer maar eens een kraantje in een waterval te zetten. Ze is bezig om daar kleine beetjes van te kunnen gebruiken. Patroon en Logrus is meer project Barimen, dat zijn technici.
De lizards zullen hun eigen Bron wel hebben, misschien zijn er reptielen die dat gebruiken en Patroon gebruiken. Jurt vindt het een gaaf verhaal, wij kunnen er uit zien als reptielen. Zijn ze niet bang voor ons? Hmm, intrigerend. Misschien is er een dubbelganger die haar bewaakt. Ze begreep van haar broer dat ze agressief zijn, hij is daar ooit terecht gekomen.
Ze heeft Oberon al heel lang niet meer gezien. Ronardo vertelt dat Fiona naar Overschaduw is geweest, maar het niet meer weet. Hij vertelt wat hij op Patroon heeft gezien. Finndo was een schavuit, dus Oberon is in de val gelokt door zijn eigen zoon. Die zoons zijn dood, dat heeft hij vertelt. Ze vindt het humor. Zij en haar broer zijn de enige kinderen, ze hebben niet altijd de vorm gehad die ze nu hebben. Ze zijn van Abaddon en waren er al. Net als de meeste Barimen en een aantal nu Chaosieten. Ze komen van een wereld. De Eenhoorn was al een machtig wezen in Abaddon. Vast toen anders qua uiterlijk, dat is niet echt belangrijk. Zij denkt dat ze niet altijd zo er uit zag. Ze is in Schaduw geworpen omdat ze machtig was, al die anderen waren dood, zij en haar broer niet. De machine weet ze niet van, ze waren nog met een handje vol. In Schaduw zijn wezens genoeg, ze zijn versplinterd in herhalingen en stukjes. Misschien bestaat Schaduw niet, misschien bedenk je er eentje als je een schaduw zoekt. Of zijn er juist oneindig veel Schaduwen.
Jurt lijkt niet op zijn moeder en vertelt iets over Dara. Ze is een actief iemand en dergelijke. Dan lijkt hij wel op zijn moeder, denkt ze. Hij lijkt uiterlijk wel wat op Corwin. Hebben ze het nooit over haar gehad? De leuke zus van die ouwe Oberon? In Chaos zijn ze niet vies van een beetje incest, heeft ze wel eens gehoord. Nee Ronardo, we doen het niet met onszelf, zegt Jurt. Ronardo vindt dat Oberon terug moet komen. Hij vertelt over zijn bezoek aan Yss. Heeft hij daar niets over reptielen zien staan? Dat kan hij zich niet herinneren. Jammer, want dan weet ze wanneer ze weg kan. Dan komt ze helpen ze er weer uit te knikkeren. Hij wil wel gaan zoeken naar een boek waar meer informatie in te vinden is. Ronardo wil haar best eens vaker opzoeken, hij heeft nu het koffertje.
Er is een doorgang geweest, er zijn Ambers die verder weg staan. Er is zelfs een uitwisseling geweest tussen twee Ambers. Maar van reptielen weet ze niets.

No comments:

Post a Comment

Iets toe te voegen of op te merken? Graag!