Saturday 25 October 2008

Logrus Bom?/ Terugkeer van Corwin/ Orpheus/ Clusterwerelden

Ik volg wat trainingen met Boudicca. Op een goede dag rijd ik over een bergpaadje als ik een oud mannetje op een steen zie. Klein, gerimpeld, grijs baardje, geen snor. Heeft iets bekends, maar het is niet Dworkin, Misschien zijn oom.
Hij zit te wachten, maar ik ben niet snel. Ik stel me voor. Oh, Morwenna. We heeft je zo genoemd? Mijn moeder denk ik. Ach, het kan er mee door, al dacht hij meer aan een naam als Archabalda. Wat ben je. Vrouw die liefhebbert in archeologie en andere dingen. Alsof het niets kost. Wie is je vader die dat alles betaald. Laat hij zijn dochter los lopen? En wat vind je van mannen? Ik zeg dat hem dat niet echt wat aangaat, waarop hij zegt dat ik mannen dus niet leuk vindt en vast bang van hun penis ben.
Dus je bent nu bezig je paard te trainen. Het hele universum valt om en jij bent bezig met je paard.
Wat bent U? vraag ik. Hij is een boodschapper, nu even. Ik heb iets voor je. Wil graag eerst iemand leren kennen. Je zult wel denken je bent 1 van die ventjes. Anders verveelt hij zich of bemoeit zich. Er zijn er die dingen maken die dingen doen en grappen maken. We horen onze naam en dan zijn we er.
Ik ben nu hier op deze tijd op deze plaats. Hij zit een paar eeuwen met een ding op zijn maag. Dan maakt hij een soort tafeltje dekje. Ook voor het paard.
Ben ik een dochter van Julian? Hij zou nooit hebben gedacht dat deze een dochter heeft. Is hij gedwongen ofzo? Er zit wat Chaosieten bloed in jou, net als in alle Amberieten.
Zijn volk kom je af en toe tegen. Patroon ed. zijn trucjes. Finndo is niet dood. Osric niet, Oberon, begint hard te lachen. Die is niet met de hamer kapot te krijgen Eric en Corwin zijn behoorlijk weg. Is niet voor niets een kopie gemaakt, oeps, ontstaan. Leuke grap, altijd te proberen, misschien zijn er binnenkort wel meer die weg zijn. Dan moeten we een nieuwe maken.
Random is nu koning, goede grap. Wacht maar tot zijn vader thuis. Merlijn zou erg zijn als hij kwijt raakt, maar de anderen kunnen gemist worden, Corwin ook niet.
Caine is vermoord door Rinaldo, niet goed. Wij zijn niet de enigen die mogen klooien.
Hij haalt dan een zwart kistje haalt hij ergens vandaan met een soort patroon erop. Met allemaal vlakken die veranderen.
Ik hoop dat je er blij mee bent, zegt hij. Niet echt, maar het zal nodig zijn. Ik geef hem een gouden munt. Hij haalt hem uit mijn oor.
Jullie van Julian nemen alles serieus, zegt hij dan. Doe de groeten aan Benedict. En dan is hij verdwenen. Het kleed met thee en koekjes ligt er nog.

Ik krijg geen verbinding met Julian. Voelt anders dan normaal, niet dood ofzo.

Ronardo neemt ook nog helikopter training. Met allerlei modellen helikopters, ook leuk. Ze hebben geen gunship. Dan moet hij bij de militairen zijn. Hij kan niet meer zomaar bij de Airforce. Hij belt ze toch, hij kent er wat mensen toch… Moet een echte Nederlander zijn etc. Hij troeft Benedict en dat schijnt dan wederzijds te zijn.
Ronardo vertelt dat hij in de Airforce wil. Onzin dat hij te oud is. Dat kan hij toch regelen. Een A10 kan hij nog niet. Een soort van straalvliegtuig dat laag over de grond kan, bepantserd, dat en dat wapens etc. En dan de Apache en de Huy. Hij vindt het heel sneu dat hij alleen in niet schietend tuig mag vliegen. Saaie wereld met regeltjes met betrekking tot vliegen.
Ronardo komt op een wereld met ruimtehaven en ruimteschepen.
Vertel je probleem. Ken je iemand die Iolanthe heet, vraagt Ronardo. Daar wilde ik het niet met je over hebben, zegt Benedict. En dan: ‘Two to beam up’ en komt in een ruimte met computers.
Benedict legt uit waarvoor hij Ronardo nodig heeft. Dalt is weer bezig, zijn dochter is verdwenen. Ik heb zelf geen tijd erachteraan te gaan. Ik denk dat Dalt of Rinaldo er achter zit. Marcella heet ze. Hij kan hem naar de wereld brengen waar ze het laatst gezien heeft, hij heeft iemand nodig met psy. Natuurlijk wil Ronardo dat doen, Benedict regelt dat met die vlieglessen op die zelfde wereld. Ze zat toch in het leger.
Hij pakt een soort van troef en ze komen uit op een soort van Aarde, waar Benedict ‘Generaal’ wordt genoemd.
Hij krijgt een mapje met gegevens van Marcella. Ze is vrij lang, met stevige schouders, en een riem met handgranaten. Ze staat er lachend op. Benedict denkt dat er iets ernstigs met haar is gebeurd. Ronardo moet uitzoeken waar ze is en wie haar heeft.

Ronardo maakt een troef van deze wereld, dat is erg moeilijk hier. Er werkt iets tegen.
Dan troeft hij naar Rinardo die blij is hem te zien. Het paleis is af, Ronardo kan er in wanneer hij maar wil. Superdeluxe marmeren vloeren, bubbelbaden en noem maar op. Het onderhandelen met Corrilane gaat goed. Oh, je hebt die oude vent nog gezien? Ik heb een troefje voor je gemaakt, met lekkere wijven, het heeft wat gekost, maar dan heb je ook wat.
Van Dalt heeft hij al heel lang niets meer gehoord. Haal me maar even door, kun je meteen naar je paleis kijken. Helemaal wit met gasvelden. Heeft wat gekost, kosten nog moeite gespaard. Hoe wil je het gaan noemen. Kom maar even mee. Het is duur duur en duur. Leonardo is zijn plafond aan het schilderen (‘De Schepping’). Michel d’Angelo doet de ramen. Er is TV met surround sounds. Het personeel verzamelt zich, een vrouw biedt hem de sleutel. Bij Bleys mag het immers niets kosten. Dure auto’s en een tank in de garage beneden. Je bent de enige die dat soort voertuigen heeft. Je vliegveld wordt nog geregeld. Ik moet er nog over denken hoe de helikopters gaan vliegen. Paarden zijn saai. Auto’s hebben een veld om zich heen hangen.

Heb je nog iets te doen voor me? Eregnor, Random wil niet definitief dat aan Kashfa toewijzen. Praat er eens over met hem. Jij vindt toch ook dat het bij elkaar hoort… weet je wat dat allemaal gekost heeft?
Alles maar dan ook alles heeft Rinaldo geregeld. Uit andere schaduwen metaal halen is erg vermoeiend, er wonen geen Amberieten echt.

Is dat een dochter van Benedict? Wat leuk, deze lacht tenminste. Hij kent haar niet. Moet ik haar kennen Oh, heb je een karweitje voor Benedict aangenomen. Zoek zijn dochter en dan sta je in de schuld bij Benedict. Dan kan je meteen met hem beginnen over het Eregnor probleem.

Dalt wordt doorgehaald, kijkt wat gehaast als hij Ronardo ziet. Rinaldo begint over wat hij allemaal gedaan heeft voor Ronardo. Waarom heb je die dochter van Benedict ontvoerd? Marcella? Die naam komt hem bekend voor, de foto’s kent hij niet. De naam kent hij niet en waarom zou hij die dochter ontvoeren, dat is niet eerlijk…
Er is een wereld waar die naam tegen gekomen is, heeft hij wel een file over. Het lijkt dezelfde te zijn als die Ronardo heeft. Amberieten zijn vrouwenverkrachters die denken dat ze God zijn.

Rhexenor en trawanten gaan door de poort. Ze krijgen als het ware een soort klap, ze weten niet wat ze moeten doen, maar blijven ademen. Ze zitten onder water. De anderen hebben helemaal problemen, Merlijn haalt adem, Bleys heeft een helm, Corwin en Caine een spreuk. De valken zijn nu een soort pinguïns, de paarden een soort zeepaarden en de honden ook onderwaterwezens. Er is een wateroppervlak en ze gaan nu aan de slag met haaien. 18 haaien later is alle roodgekleurd.
De pinguïns gaan verkennen. Ze zwemmen en dobberen wat, het is overal water. Er zitten allemaal beesten. Ook honden zijn aan het zoeken, Jij kunt toch ook vinden, zegt Caine. Stikt ervan, denkt Rhex, maar in een bepaalde richting zitten hele grote dingen onder water. Wat lusten demonen graag, vragen ze aan Rhex. Sterke drank, zegt hij. En Amberieten. We moeten ze naar boven lokken zegt Corwin. Moet je zuinig op zijn, op je zus. Dat geldt zeker ook voor je broer, die had je er ook maar 1, zegt Julian. Jij was dat met die aanslag op mijn auto, zegt Corwin. Dat was Random en dat was Brand. Waarom zouden die dat doen, vraagt Corwin zich af.
Wat gaan we doen, jullie zijn de expert. Merlijn om raad vragen, denk Rhex. Despil dan. Die weet daar niets van, die eikel, zegt Caine.
Troef hem dan, zegt Corwin. Stiekem Merlijn gepakt, o jee, de troef werkt niet. Ik heb nog steeds die troef van Random, niemand is te bereiken. Misschien Dara, Rhex troeft en ja hoor, daar is ze al. Waar ben je allemaal mee bezig joh. Gelukkig zeilen met de jongens. Jij problemen met demonen. Wat kan ik voor je doen. Oh, zit je in 1 van mijn zevende hellen. Waarom wil je naar de achtste hel. Oh ben je op zoek naar Corwin? Oh, je wilt Corwin terug? Dat kan ik regelen voor je, wat hebben die anderen in ruil voor je. Corwin is cute, maar Caine en die Sholva… Leuk he, die aliens!
Ik kan ze door de poort lokken, dan zet ik ze gevangen, krijg jij Corwin terug. Ze moeten voelen niet zomaar met Amber te mogen klooien. Corwin tegen drie Amberieten, dat is helemaal niet gek. Als je ze zover krijgt dat ze in het openbaar excuses aanbieden, dan krijgen jullie Corwin terug. Ze hebben me ‘Bitch’ genoemd. Corwin is wel wat veeleisend, wou zijn kind zien enzo… Nee, Merlijn, niet Jurt.
Jij kon nog net ontsnappen.

Overleg, Rhex doet het voorkomen dat Dara hem allemaal eisen stelde. Excuses aanbieden, is dat alles, zegt Corwin. Nooit, zegt Bleys. Ze zet ons ook gevangen, zegt Rhex. Wie is de kopie? Bleys en Julian zijn niet van plan ook maar iets van excuus aan te bieden. Corwin vind het onbegrijpelijk, zo’n leuk meisje.
Bleys wil ook excuses horen. Als ze jou excuses aan biedt, wil je dat toch ook doen. Gaan we flauw doen? Kom nou, we zijn hier om Corwin te redden die ze zelf heeft opgesloten.
Rhex gaat weer in overleg. Julian vindt dat een heel slecht idee, ze vraagt aan je om ons te verraden, niet dat je dat doen. Of als we worden verraden door Merlijn. Corwin zegt dat Rhex dat niet gaat doen, want hij is een zoon van Deirdre. Daarom juist, zegt Julian. Nou, zegt Corwin, ben jij dadelijk de enige die gevangen zit…

Wat bedoel je daarmee, zeggen Julian en Caine. Corwin wil weten waarom hij gevangen is gezet. Ze is van de ergste soort, zegt Julian. Hij heeft gelijk, zegt Merlijn.
Hoe goed ken jij Despil, vraagt Corwin ineens. Hij is een miskend genie, zegt Merlijn. Dara vindt Despil en Jurt niet geslaagd. Merlijn is een beetje het oogappeltje en tegenwoordig Rhex. Wat jammer dat Despil hier niet is.
Caine en Corwin willen excuses aanbieden. Bleys wil eerst excuses horen. Julian niet en Merlijn wil de boel opblazen, hij gaat liever de boel opblazen.

Uiteindelijk verschijnt Despil in de boot. Ik heb gehoord dat je me dom vindt, zegt hij dreigend. Dus jullie willen octopussen opblazen. Vreemd, twee zonen van Dara die ons helpen…
Ik heb een nieuwe spreuk, een onderwaterbom, zegt Despil. En wat gezellig, daar is Jurt ook en daar gaat de mast al. Wat gezellig, ze leiden schipbreuk. Ik hoorde dat jullie bezig waren Dara dwars te zitten en dan kom ik helpen. Waarom leg jij alles uit, zegt Corwin tegen Rhexenor die probeert iets te verklaren als Despil en Merlijn nu Merlijn en Despil zijn. Je lijkt meer op je vader dan ik dacht. Weet je moeder dat je hier bent, we moeten toch eens praten. Dat gedoe met Dara heeft je geen goed gedaan.

Na een paar minuten worden ze als het ware opgetild door een soort grote hand en drijven er allemaal grote grijze dingen. Despil maakt dan een onderwaterbel en dan zitten ze erin. Daarmee gaan ze onder water. Dat jij dat kunt, zegt Merlijn. Dan komen ze bij een soort stenen ring. Ergens is een schelp met een sleutel er in. Gemakkelijk, net alsof je in de val loopt.
Corwin wil alleen gaan. Neem Rhex mee, zegt Merlijn. Merlijn gaat dan toch maar mee. Jij hebt Dara getroefd, legt Caine uit en dan kun je zijn gehersenspoeld. Brand is aardig, zegt Rhex. Het duurt erg lang voor ze terug zijn. Rhex gaat dan ook maar. Hij springt en valt op een steen. Dat doet pijn! Om hem heen allemaal stenen die in de lucht drijven, er is geen onder en boven. Geen Corwin, geen Merlijn. Troef werkt heel gek. De steen zweeft in de richting van een paar andere stenen. Met behulp van Feniks vindt hij Corwin. Maar hij ziet er anders uit dan de vorige keer.
Deze is heel verrast dat hij Rhex ziet. Hij weet niets over een andere Corwin. Hij laat zich bijpraten. Iemand heeft hem in de val laten lopen. Hij denkt Julian. De eenhoorn vertrouwd hij niet. De Hendrakes kent hij wel, Iolanthe heeft hij wel eens iets van gehoord. Dat die Corwin dan zo naïef is hè, zo ben ik niet. Deze is niet goed gelukt. Dus er moeten hier nog een Corwin en Merlijn rond zwerven.
Doet Random rare dingen? Dat hoort niet. Probeer Merlijn te vinden, jullie zijn bezig met dezelfde Macht. Hij is in de buurt, weet Rhex en zo vinden ze Corwin en Merlijn. De twee Corwins kijken naar elkaar en dan staat er nog maar 1. De originele. Ineens is er een dringend troefcontact. Hey Rhexenor. Vertel wat de reactie was, zegt Dara...

Ronardo wil de files even goed doorkijken. Dalt kan het niet zoveel schelen en hij weet er niets van. Hij is bezig met het voorbereiden van een oorlog. Ik heb nu Stardestroyers. Benedict ook, zegt Rinaldo.

Hij krijgt een blaadje papier met aantekeningen over Marcella. Ga naar die wereld, zegt Rinaldo en zoek het even uit.

Hij troeft naar die wereld en zodra hij daardoor stapt, is er weer die weerstand. Heel gek. Of dat raam stroperiger of dikker is, anders dan anders. Er is iets met die wereld. Dat hoort zo niet, dit is geen randwereld.
Hij troeft dan naar Benedict. Hij vraagt of het altijd al zo moeilijk is geweest om daar te komen. Nooit zo gemerkt, weet niet of het altijd zo geweest is. Het is hem wel eens gelukt een wapen in een troef op te bergen. Moet je maar eens proberen.
Hij gelooft niet dat Rinaldo en Dalt de waarheid spreken. Dalt heeft achterbakse streken.
Ronardo mengt zich en krijgt vlieglessen. Hij praat wat met mensen en komt er achter dat ze bij een verkenningssquad zat. Op die wereld is een soort van oost (chinezen) en west. Niemand weet waarom en hoe. Ze werd vermist tijdens zo’n actie, verkennen waar de vijand zat. Ze hoorde daar eigenlijk helemaal niet te zitten. De oude kaarten met de geheime plannen heeft hij, ze daar daar niet horen rijden. Hij volgt haar route.
Dan komt hij ergens waar een stuk jeep uit het zand steekt. Hij trekt het eruit, er zit een lijk in van een man. Het is een paar dagen oud, er is iets raars met zijn hoofd, zijn schedeldak zit los. Daar zit een lege ruimte in. Dan hoort hij een soort geschreeuw, hij valt bijna flauw. Ineens komen er een soort hondmannen op hem af. Twee stuks, die op hem aflopen. Ze lijken niet in de gaten te hebben dat hij ze ziet. Zijn zwaard krijgt hij er met moeite doorheen. Een gevecht ontstaat, ze hebben blasters waar ze mee schieten. Blijkbaar worden ze erg kwaad. De jeep word intussen gemold. Na een hoop vechten heeft Ronardo ze eindelijk dood en die lijken beginnen weg te vreten, ook het buisje. Een paar vetvlekken blijven over. Hij haalt een First Aid om zichzelf te verbinden, hij kan zijn arm even niet gebruiken. Waar die lui vandaan kwamen?
De sporen beginnen zomaar in het niks.
Hij troeft Fiona die wat gejaagd kijkt. Ik heb je even nodig, zegt hij. Kun je dat niet even aan die Wiliam vragen, ik wil je wel helpen, ik heb niet zoveel tijd. Vraag het Random. Het ziet er naar uit dat je een beetje gelijk had, dat moet ik even recht zetten…
Even die Chaosiet te pakken krijgen die er met het plan vandoor is.
Random aan de lijn. Heeft ook al geen tijd, hij is een feest aan het regelen. Dat paleis is nog niet af, dat zijn we aan het regelen. Heb je er een van Kashfa gekregen! Zeg dat je het niet accepteert, je krijgt er een van Amber….
Dan wordt William getroefd. Heb je wat te doen? Ik ben bezig met Apaches, zegt Ronardo. Er ontstaat wat verwarring over Indianen.
Ronardo haalt hem door en legt uit wat er aan de hand is. Hij laat de jeep zien…. Er zijn geen stukken te zien. Helemaal niets.
Ja, we lopen beslist gevaar, het brein van die vent is ook weg.
Ze zal ontsnapt zijn, zegt William. Misschien heeft ze geen troeven, denkt William. Ronardo denkt van wel. Wat hebben ze gebruikt om hier te komen? Morwenna is er beter in, zegt William. Er is zeker geen magie gebruikt. Het lijkt op shadowshiften. Ze merken er verder beiden niets aan.

Het kistje wordt een soort van gat en ik sta in een ander landschap. Het is warm. In de vallei is een dorpje. We gaan er naar toe. Er is een grasveld waar ze aan het zeisen zijn, de mensen hebben donkere ogen en zwart haar. Er lopen mannen en vrouwen en kinderen rond. Er is een soort taveerne met bloempotten. Er klinkt muziek. Het doet hier een beetje Grieks aan. Mensen die wat eten en kaarten, in een hoekje zit een opvallend iemand zich te bezatten. Er staan een heleboel mokken om hem heen. 25 mokken heeft hij leeg. Hij was ooit de beroemdste zanger van het land, wordt me uitgelegd.
Er wordt drank en eten besteld. Op een dag werd zijn geliefde ziek met wie hij zou gaan trouwen en ze stierf. Hij heeft zo mooi gespeeld bij de poort van de onderwereld dat hij werd binnen gelaten om zijn geliefde te halen. Nu is ze getrouwd met een ander. Allemaal getrouwde kerels, allemaal geïnteresseerd in mij. De god van de Onderwereld is ook de kwaadste niet. Euripdee heet de geliefde van Orpheus. Het heet hier Bergdorp, de landsheer wilde dat het zo ging heten in plaats van Daldorp.
Slaapplaats is okay.
De volgende dag krijg ik een goed ontbijt.
Tegen de middag komt Orpheus binnen gezet en ziet er verwilderd uit. Ik probeer wat met hem te praten. Hij heeft geen zin om te spelen, geen zin in. Als hij genoeg drinkt, gaat het weer weg. Hij weet zeker dat Zeus er achter zit. Onze goden zijn heel wraakzuchtig. Ze was dood, onze liefde overwon en zelfs mijn muziek. Zelfs het monster in de hel, Hades kon het niet meer aanhoren. Hij had een munt van zijn moeder gekregen. En je moet er ook binnen komen. Zijn moeder is 1 van de muzen, hij is een zoon van de koning van Argos en de Muze. En hij heeft een hoop eigendunk. Weer de aanmoediging van de omstanders om meer te drinken, hij zakt weer onderuit. Ik word getroefd, maar negeer het. Tijdens het goedleggen van Orpheus ontfutsel ik hem zijn munt. Ik voel me wel schuldig.

Ik word opnieuw getroefd door Ronardo en ik laat me doorhalen met Phillipien en Boudicca. William en hij vertellen wat er aan de hand is.

De voetstappen zijn lange hondepoten, eentje is er half. Er is iets met deze wereld, er is iets raars mee. Niet zozeer de tijd, het lijkt of deze dichter bij andere schaduwen ligt. Ik denk dat de wereld verder weg staat van veel, maar in een cluster met andere zit. Als het zo gemakkelijk is, dan kan het met magie. De arm van Ronardo ziet er vreselijk uit, ik behandel deze nog een keer. Hij concentreert zich, er verschijnt een poort en een andere wereld verschijnt.

We gaan door de poort en we komen in een woest landschap op een zandpad. Even later zin we omsingeld door een heleboel krijgers met helpers.

We worden gevangen genomen en naar de dorpsoudste gebracht. Wat hebben jullie met mijn manschappen gedaan. Er zijn heel veel mensen verdwenen. Er is een gek in het dorp die hondmensen heeft gezien. Hij viel bijna flauw, maar deed klei in zijn oren. Ze hebben Sven zijn hoofd opengemaakt. Zijn brein eruit, in een zakje en ze waren weg. Dan voelen we een druk op ons hoofd, vallen niet flauw door het patroon te gebruiken. Er lopen hondmannen door het dorp. Ik trap mijn kooi open, ik roep Fillipien en Boudicca. 1 van die hondmensen gaat verder met het verschrikkelijke brein scoopen. Ik val toch aan. Laser , hakken en een ander pakt mijn been, dat doet zeer. Er worden stafjes gericht, er zijn twee dode honden. Mensen komen bij. We zijn behoorlijk gewond, er is een hut opgeblazen met erg technologische wapens. De instrumenten die ze gebruiken zijn hoogwaardig. Als ze dat met Chaos doen, zouden we het voelen, net als Patroon. Het is dus iets anders. De breinen zijn heel zorgvuldig in een vloeistof opgeborgen, er is niets beschadigd. Die hondmensen zijn idioot sterk dat mijn zwaard daar al niet doorheen komt.

De mensen komen weer een beetje bij.

Ronardo troeft Deirdre en krijgt moeizaam een zwak contact. Oh ja, die zoon van Fiona. Ja, je weet wel, die je gered heeft. Nou bedankt….

Ronardo vertelt van de clusterwerelden. Verbinding is inderdaad wat moeizaam. Hij beschrijft de hondmens. Dat soort kent ze niet, die wil ze wel hebben… misschien heeft iemand ze al? Interessant zeg! Natuurlijk wil ze wel een kijkje nemen. Troef me zo maar even. Na tien minuten een Deirdre in volle rusting en wapens. Ze wordt doorgehaald. Is dat wel goed behandeld? Nog niet mee in een ziekenhuis geweest nee.

Het ziet er niet best uit. We troeven naar de andere wereld, volgens Ronardo had het ook zonder troef gekund. Dagje of drie later zijn we wonderbaarlijk genezen.

Ze concentreert zich en verdwijnt. De wanden zijn hier heel dun, zegt ze. Met 1 shift ben je in een andere wereld. We komen in een wereld met auto’s en huizen. Beetje jaren 80 stijl, zegt Ronardo. Een andere wereld is wat meer Victoriaans. Altijd ergens in de buurt van legers oid.

Uiteindelijk terug in de wereld van Benedicts dochter. 2150 ofzo. Ze bekijkt de papieren, gebruikt een soort patroonmagie, we hebben uniformen aan van deze wereld, ze bluft zich naar binnen en we kunnen dan dingen uitzoeken. Missing in action wordt opgezocht. Na een poosje blijkt dat er 100en per oefening vermist worden. 10 % verdwijnt er normaal en het wordt niet uitgezocht. Dan valt het systeem uit, het is niet best. Weer druk op de oren, de 1 na de ander valt flauw, paneel in de wand gaat open en er komen weer die lui aan met die buisjes. Rare muziek ofzo. Ze schieten op ons. Het zijn er 5 of 6, we krijgen ze wel dood. De honden is iets kunstmatigs aan, die zijn gekweekt. Deirdre heeft nog nooit iets gehoord van een dochter van Benedict. Ze neemt afscheid.

De mensen gaan verder of er niets aan de hand is. William lijkt het niet verstandig hier te blijven. Andere werelden zijn blijkbaar wel mogelijk, maar alleen in boeken.

Ik concentreer me en bekijk de wand. We worden meegenomen door een kolonel ofzo. Kolonel Johnson. Geven hem de nodige papieren natuurlijk. Echte militair. Vrij groot. Hij is van ‘Vreemde zaken’. Heeft een laptop en typt. Cat-3. Hij heeft vaker rapporten gehad over hallucinaties met honden. Dat komt door een bacterie in de airco. Elektricien legt van alles uit over de stroomstoring. Wij krijgen een vreemd gevoel bij deze man, er is iets wat we niet kunnen plaatsen. Er is iets met zijn ogen. Na een paar keer denken we dat er iets niet gewoon is. Kijkt ons net niet aan. Als hij de kamer verlaat, maakt William een opmerking over zijn keurige bureau. De man lijkt even kwaad te worden en knijpt in de deurknop. Het is een hard plastic deurknop, nu helemaal gebarsten. Gérard zou dat kunnen, wij niet.

Ronardo kraakt de computer, kolonel Johnson heeft heel saaie artikelen op de computer staan. Email verstuurd naar postmaster, met onze namen en nummers, 3 attachements, met foto’s. Hij zoekt naar Johnson, UN waarnemer, woont alleen, adres, 20 jaar al. Er is een pistool in het bureau. Afdeling Waarneming: William haalt de papieren, behandeld rapporten die niet standaard zijn.. Het bureau is 1. als we buiten komen rijdt hij weg met een jeep, stopt bij een café en gaat naar binnen. En gaat in zijn eentje zitten hijsen.

William en Ronardo gaan naar zijn huis, compleet met hekje en kort gras, alles netjes. Er is niemand thuis. Onder de mat is niets. William wist niet dat hij de deur kom open peuteren. In de hal is 1 haak, er is 1 wc die stoffig ruikt. Het is droog. Wastafel en haakje. In de keuken is er ook niets te doen. Eettafel met 1 stoel. Lege koelkast. Vriezer is niet aan. Hij is hier nooit geweest. Leren bankstel in de huiskamer, geen cd’s. Tv is nog nooit aangeweest. Boven ook erg saai en stoffig. Uniformen keurig netjes, sommige nog in plastic. Een paar schoenen in de kast.

Kelder is wat klein. Wijnrek met 1 fles wijn. Gereedschapskist met ingepakt gereedschap. Hij trekt de wijnfles eruit, dan een hypermodern beeldscherm, niet van deze tijd. Een hologram projector. Gekke tekens, niet aards. En er begint een rood lampje te branden en het begint te piepen. Er hangt een detector. Er is iets aan het aftellen. Detector er af en dan naar boven. Ze zijn net buiten en dan vliegt het hele huis in de brand.

Ik ga binnen zitten, na vier glazen stopt hij, kijkt op zijn horloge en lacht. Dan springt hij op en ik hoor sirenes. Hij schijnt te weten waarvoor. Naar buiten. Hij racet weg en William en Ronardo komen net aan. Op de volgende wereld zijn we weer bij de vikingers. Er zijn twaalf werelden, die kerel is niet te vinden.

Dara wil graag weten wat de reactie was. Hij vertelt dat Julian het niet wilde, die zal ze nog krijgen. Bleys’ reactie vindt ze onzin, dat voor zo’n knappe jongen. Ook de reactie van Caine vindt ze niet onverwacht. Hij vertelt dat ze Corwin heeft gevonden, nee hoor, die is niet ontsnapt. Weet je zeker dat het Corwin is? Hij wel. Volgens Dara kan hij niet ontsnappen uit het 9. Hij vertelt dat ze niet met zijn allen in hel-8 zitten. Jammer dat je niets gedaan hebt. Ik heb moeite gedaan, zegt hij. Julian was lastig. Daar komen we nog op terug, zegt ze, maar ik kan jullie allemaal even doorhalen. Dat zal ze door iemand anders laten doen dan. Hee, zegt Corwin, de anderen zijn hier ook. Hij steekt zijn hand uit en daar zijn ze. Ze begroeten elkaar. Het was niet simpel om te ontsnappen uit hel-9, zegt Corwin, maar als je het password weet, kom je er wel uit.

Wie had je net aan de lijn, wil Corwin nu weten. Geloven dat Random achter zijn verdwijning zit, doet hij niet. Caine vindt het erg positief als Rhex tegen hem zegt dat hij naar zijn voorbeeld niemand vertrouwd. Ze besluiten om met zijn allen patroon te gaan lopen, dan komen ze er wel uit, denkt Bleys. Ergens boven is de stem van Jurt, valt richting hun steen en staat er even later. Namen hebben macht, zegt Caine.
Dan gaan ze allemaal in een kring staan, ze moeten zich dan een plaats voor de geest halen. Kasteel Amber. Jurt is blij, hij is er nog nooit geweest. Dan staan ze ineens in de hal, inclusief Corwin. En voor ze het weten staat de hal vol met soldaten en wordt Jurt gearresteerd. Despil, die begint te protesteren ook, net als Rhex, Merlijn en Corwin. Na een hoop gezeur van de broers komt Corwin weer vrij. Maar de andere vier worden achter de tralies gezet in de kelder. Random leek een beetje boos te zijn, vooral op Jurt…. Rhex zegt tegen de wachter de sleutels te zoeken. Deze gaat weg. Dan voelt hij een gekriebel in zijn hoofd, het is Dara. Zijn al mijn zoons nu opgesloten!!

Hij vertelt wat er is gebeurd. Wel een beetje raar, ik spreek je nog, zegt ze. De troef leek toch aardig geprobeerd. Ze krijgen wat te eten. Hij merkt dat de cel ook beveiligd is tegen vormveranderaars. Hij zit in de boeien, daar kan hij ook niet uit. Vlak voor hij gaat slapen, verschijnt er een tekening van een deur op de muur en daar is Dworkin.
Hoe is het? Niet erg gezellig hier? Het gaat wel met hem, af en toe nog last van hoofdpijn… hij denkt dat Random hem gevangen heeft gezet vanwege de aanslag op Vialle, die ligt zwaargewond in het ziekenhuis. Een duidelijke Chaos-bom. Zijn maar een tiental doden gevallen en een stuk van het kasteel is kapot. Het is allemaal zijn schuld natuurlijk, waarom heb je een hekel aan Vialle? Dworkin komt hier kletsen met de zoon van Nicolas en Deirdre. Sommige, vooruit, de meeste Amberieten hebben een menselijke vorm.
Vroeger was er nog geen patroon geest, maar tegenwoordig is Patroon bewust. Suhuy kent hij. En dan is er ene Knirpson. Dat is een heel akelig mannetje, zegt Dworkin.
Overschaduw: wij zijn de rivier en bij overschaduw sta je op het brugje.
Heb je al powers? Leuk, voor veranderen. Maar je vechten is niets. Alleen Fiona al is al beter dan jij…

Dworkin neemt afscheid, vraag Jurt anders of hij even langs komt. En dan vertrekt hij weer door de muurdeur. En Jurt hangt daar in de boeien in Rhex’ cel. En er zit hier iets irritants in de buurt. Waarom zou ik je weg halen, we zijn toch schuldig?
Jurt zorgt ervoor dat er eten verschijnt, Rhex maakt zijn boeien los en Jurt die van hem. Merlijn en Despil worden ook gehaald. De wachters komen, Jurt poeft iedereen weer terug.

Dan wordt Rhex mee genomen naar buiten, de keukens zijn opgeblazen. Hij komt in een kamer waar Random zit.
Ik weet nog niet wat je er mee te maken hebt, ik dacht je te kunnen vertrouwen. Er is een aanslag geweest, iets van Logrus. En jij hebt er iets mee te maken. Het centrum van de explosie was bij jouw kamer. Ik heb een aantal wachters die rare dingen doen, dus ik weet niet wat je allemaal kunt inmiddels. En ineens duik je op met al je Chaos vriendjes. En Jurt, die overal in en uit kan.

Ik weet dat je getroefd hebt met iemand, ik ben leuk bezig met een feest en intussen wordt hier de boel opgeblazen. Er is een officieel protest nu naar de Hoven en als ze ontkennen verklaar ik ze de oorlog.
We zoeken dit nog uit. Van Chaos is een brief ontvangen met het verzoek om vrijlating. Random is teleurgesteld dat hij Rhexenor blijkbaar niet kan vertrouwen. Hij wordt terug gebracht. Het gaat niet zo goed met de koningin.

Ik krijg een troefcontact met Julian. Er is een probleem met Chaos. Wil me waarschuwen voor Chaos figuren. Iemand heeft geprobeerd Vialle op te blazen.
Waar we zitten lijkt hem een wereld toe die nogal geïnfiltreerd is door aliens. Zitten ze overal in. Ze hebben besloten om Rhexenor te laten zitten tot Random bedaart.

Fiona troeft naar Ronardo, hij vraagt wat hij voor haar kan doen. Hij wil weten hoe het is, ze vertelt over gedonder en Chaosagenten die gevonden zijn. En over het stuk paleis dat is opgeblazen. En Random doet nu wel heel raar, troeven moeten worden beveiligd, levende troeven afschermen… Ronardo zal Random wel even spreken.
Random is er wel, maar neemt zijn troef niet aan. Corwin is redelijk opgewekt. Ik moet je natuurlijk niet verwarren met Rinaldo. Hel-9 was niet echt leuk. Ik had je willen troeven, maar ik had ze niet en het werkte daar niet.
Hij vertelt over een Pattern Ghost van Gérard die hij ooit tegen kwam en hem al de hoeken van de kamer liet zien wegens een ruzie die al lang was bijgelegd. Er zat een gat in het patroon vanwege het Amberbloed, met het juweel kon je precies afleiden hoe het patroon moest zijn en toen was er nog macht zat over voor nog een patroon. Je moet de wilskracht en weerstand hebben om met het Juweel om te gaan.
Hij is nu op het kasteel. Moet op Random letten. Kun je aan Random doorgeven dat ik misschien informatie voor hem heb. Ik haal je even door. Veiligheidsmaatregelen.
Corwin heeft bijzonder veel belangstelling voor mij, waarschijnlijk denkt hij opnieuw dat ik zijn dochter ben. Hij zegt dat ik op mijn moeder lijk enzo. Het patroon in Amber, TNO en Rebma zijn stukjes van het Oerpatroon. Brand is bezig met smerige zaakjes.
De aanslag had een eigenaardig luchtje. Die wachters in de hel waren ook niet blij met Rhexenor. Het ging over een huis in Chaos. Er was iets met Jurt, die moest nog worden uitgeleverd. En Brand kan dat ook troeven. Ronardo vertelt over het gebeuren met het blad en ontploffen. Een vormveranderaar… dat is niets voor Brand.
Hij gaat Deirdre inlichten. Stomme Random die vindt dat hij zo goed met mensen om kan gaan.

Rhex wordt terug gebracht in zijn cel. Dan is er een hoop gedoe en een boze Deirdre komt er aan, Corwin komt er achteraan gerend. Is hij wel gewend, zegt Corwin. Hij klaagt niet goed te eten te hebben. Zeg maar tegen dat vriendje dat hij binnen 24 uur alles netjes geregeld heeft, zegt Deirdre boos tegen Corwin, wat denkt hij wel, mijn zoon op te sluiten. Gewoon op zijn kamer, fatsoenlijk te eten… het is wel een prins van Amber. Dan gaat ze weer. Rhex gaat met Merlijn, Despil en Jurt een potje kaarten.

No comments:

Post a Comment

Iets toe te voegen of op te merken? Graag!