Tuesday 4 August 2009

86b. "Het is zeer dodelijk als je tot de familie Sawall behoort"


Elysium, allen
In de grote zaal van het kasteel is het een geroezemoes van belang. Er wordt nog eens door Rinaldo vertelt waarom Dalt daar zit, hij wordt goed betaald en op vraag van Jonas Mason. Hij vermoedt dat de meeste operaties die ze uit gaan voeren veel geld gaan kosten, of de aanwezigen wel hebben nagedacht over de kosten. Dara komt binnen met een onbekende vent aan de arm, het lijkt een oudere broer van Mandor te zijn. Maar het is Gramble.
Gramble grijnst, zegt het leuk te vinden iedereen hier te zien, hij heeft een kuur gevolgd, ziet er nu jonger uit en voelt zich ook een stuk beter, dank u. Dankzij de kracht die deze kuur hem al gegeven had, heeft hij kunnen ontsnappen uit het paleis en heeft verder kunnen opknappen hier in Elysium. Jurt roept dat het gelul is en Ronardo merkt op dat ze dat geloofd zouden hebben als ze konijnen waren geweest. Of hij zijn ziel verkocht heeft, informeert Gramble. En dan niet eens aan hem maar aan de andere duivel? Fiona zegt dat Gramble zich er niet mee moet bemoeien, Gramble grijnst weer. Wil dan van alle aanwezigen weten wat ze aan het probleem hebben gedaan terwijl hij afwezig was? Helemaal niets? De twee aanvallen vindt hij niet meetellen. Dus dit overleg is het eerste effectieve dat gedaan wordt? In ieder geval bedankt hij de gastheer en gastvrouw voor het eten.
Deirdre is niet blij met de aanwezigheid van Nicolas. Hij knipoogt naar haar en dergelijke. Corwin komt binnen, ziet Gramble en vraagt of hij weer beter is en of hij alles nog weet. Gramble zegt dat hij een prima geheugen heeft. Corwin bekent ten overstaan van iedereen het met Dara gedaan te hebben toen ze nog niet met Gramble was getrouwd en dat een paar van die zonen waarschijnlijk van hem zijn.
Corwin kondigt dan aan dat er conferentiekamers zijn, dat iedereen discussieert met bepaalde mensen en heeft lijstje van wie en waar. Het onderwerp is: hoe gaan we het paleis van Chaos in handen krijgen. Gérard heeft hier ook een grote rol in, hij heeft immers zijn luchtschepen weer terug. Met parachutisten kunnen ze dan landen of meetroeven met Ronardo. Jurt biedt ook aan om mensen er naartoe te brengen, vreemd genoeg is er maar weinig belangstelling voor deze optie…
Eric krijgt dan het woord. Hij is weer terug, maar was echt dood, er is iets gebeurd waardoor hij weer leeft. Niemand gelooft hem. Hij wil zeggen dat hij denkt dat - nu Oberon er niet meer is - we allemaal met een schone lei zouden kunnen samenwerken. Daarom is Eric hier om de Hoven in ere te herstellen, de huidige situatie is ook voor Amber niet goed. Ach, een beetje oorlog moet kunnen, vindt Nicolas. Eric heeft een aantal troeven gemaakt van de ingangen in het paleis, groepjes kunnen van deze ingangen gebruik maken. Ze werken naar andere troeven en iemand moet ze ergens plaatsen. Ja, hij heeft ze al klaar. Had je die dingen in de kast liggen? vraagt Corwin.
Caine wil meedoen met een bijdrage, er zijn een aantal andere manieren om het paleis binnen te komen. Iedereen die het wil binnensluipen, kan zich bij hem melden, en hij vertelt dan hoe dat geregeld kan worden. Hij deelt spullen uit die iets aanzetten en dan ben je er. Dan duik je ergens op waar iemand je niet kan zien.
Jurt wil ook wat zeggen, zijn broers en hij hebben een plan. Nee, niet om iets op te blazen of te laten neerstorten. Ze hebben bedacht een soort brug te maken tijdelijk. Despil maakt hem, Merlijn houdt deze in stand en Jurt is boven met mensen om de brug te verdedigen.
Hoe zit het met de Logrus, informeert Mandor. Niemand heeft iets van Suhuy gehoord, ook de Amblerashes niet. Ze hopen dat deze het heeft afgesloten, dat de Masons er niet bij komen.
Bances blijkt de hogepriester van het Serpent te zijn.
Er zijn Huizen die hun krijgers en tovenaars aanbieden. Tovenaars van Jesby, Hendrake en Helgram leveren de beste vechters. Er ontstaat zowat een duel tussen Lyntra en Belissa over welk Huis de beste heeft. Great Bukkorn van Clouddancer biedt aan om hun koppen tegen elkaar knallen en biedt namens zijn Huis sjamanen aan, ook om eventuele gewonden te verzorgen.
Gramble heeft een plan om het paleis af te schermen tegen bijvoorbeeld de troepen van Dalt. Daarnaast is er een beschermer tegen Patroon en Troef nodig. Fiona en Bleys harrewarren daarover, Fiona wint na ingrijpen van Great Bukkorn, Bleys moet eigenlijk toch zijn troepen aanvoeren.
Amber biedt ook legers. Die van Deirdre mogen niet, deze moeten in Amber blijven. Julian’s manschappen gaan wel, hij wil er ook wat legeren in Elysium. Zijn mannen hebben de oefening nodig en Arden zal nog steeds afdoende beschermd zijn, antwoordt hij op vragen van zijn siblings.
Benedict is ook nog op zoek naar een bepaalde Chaosiet, die willen hij en Julian in handen krijgen. Nee, niet de voormalige adjudant van Dara. Ze hebben het over de Chaosiet die geen Chaosiet is. Radius, Darius of Xerxes inderdaad. Hij hanteert vele namen, zoekt mensen op en houdt van paars. Zijn vader is bezig met een plan om Amber te vernietigen. Zo’n iemand hebben er meerdere hier aanwezig wel eens ontmoet. Iolanthe zegt dat hij heel gevaarlijk is. Als hij hier iets mee te maken heeft, moet hij gevonden worden en graag levend, zegt Benedict. Jammer, zegt Nicolas. In leven zodat ze hem kunnen ondervragen. Oh, door te martelen natuurlijk, klaart Nicolas helemaal op. Mogelijk heeft deze ‘Radius’ er iets mee te maken. Mandor heeft hem niet gezien in het kasteel, Merlijn ook niet. Gramble ook niet, maar was bezig uit het paleis te komen. Jurt gooit suiker en koffie om en vertelt dat Radius meestal in het café, de Groene Goblin, is. Nee, nu is hij daar niet en Jurt weet niet waar hij wel is. Van sommige plekken weet hij soms waar mensen zijn.
Random wil aanbieden om een uitgebreide service op te zetten om troefverkeer van de vijand te onderscheppen. Masons kunnen niet goed troeven, wordt er gezegd. Dat kan, maar ze gebruiken wel Troef namelijk.
Gérard vraagt zich af waarom er niet gewoon naar dat paleis wordt gevaren? Julian ergert zich, maar legt hem uit dat er geen water is in de Abyss en het paleis hangt boven de Abyss. Oh, vandaar de luchtschepen, begrijpt Gérard.
Het lijstje van Corwin kan de prullenbak in, de aanwezigen moeten alles zelf maar uitzoeken.

Elysium, Rhexenor
Rhexenor zegt tegen zijn officier dat ze met Gérard mee gaan en hijzelf met de sluipmethode. Hij heeft tenslotte een stealthsuit. Van Caine krijgt hij een bekend uitziende armband. Deze wordt ingesteld op het paleis van Chaos en binnen een week komt hij dan zeker weer terug. Hij kan zo een paar anderen mee nemen. Gebruik de rode knop je komt op de juiste plek met schaduw en dergelijke, dan ben je in het paleis.
Dan gaat Rhexenor naar Eric voor de troeven.

Elysium, Morwenna
Morwenna neem Mandor even apart en stelt voor om hun huwelijk er vandaag door te drukken. De koningen hebben de bevoegdheid dat te sluiten. Er is ook een priester van zowel de Eenhoorn als het Serpent nodig, zegt Mandor. Hij is er helemaal voor, tenslotte is iedereen er die erbij hoort te zijn, al zullen ze te maken gaan krijgen met een hoop boze mensen die erbij hadden willen zijn. Ze kunnen later altijd nog een feest regelen. Hij adviseert haar om Random te vragen om haar ouders erbij te halen, zonder dit hebben ze toch al veel uit te leggen aan haar ouders. Hij heeft ineens haast.

Elysium, Ronardo
Ronardo krijgt gezelschap van Despil en krijgt een hand. Hij ziet er goed uit, wat heeft hij gedaan? Hij heeft een hoop power opgelopen, hoe komt hij aan die Spikard? Ze hebben elkaar lang niet gezien, Despil heeft iets gehoord over een vriendin, jammer dat Ronardo hem nooit troeft. Deze zegt dat ze nooit samen hebben opgetrokken. Raar, vindt Despil, hij heeft toch een poosje opgetrokken met Mandor? En Mandor is zonder meer de saaiste van hen, hij is niet echt familie. Hij is maar een stiefbroer.
Van Ronardo hoort Despil overigens ook allemaal saaie dingen. Zo heeft hij maar één vriendin, hij heeft alleen die groene immers? Despil vertelt welke dames er zijn in allerlei kleurtjes, je blijft er niet bij tot ze dood zijn? Oh, wil hij echt vastigheid. Hij gaat toch niet met haar trouwen? Hij is nog jonger dan Martin. En nu heeft hij power. Heb je al die power en dan ga je op de bank dvdtjes zitten kijken. Hij kent Moyra wel, maar niet zo goed. Of ze eh.. magie kent? Ze is immers van Rebma… Het is vervelend wat Moyra kan. Gatverdamme, Despil begrijpt meteen wat Ronardo bedoelt. En dat met al die vissen? Hij vindt dat een beetje raar. Ze hebben iets uit de Abyss gevist en gaan ermee lopen dwepen. Merlijn heeft er ook last van. Sinds hij dat heeft is hij minder power hungry, triest gewoon. Despil is de magiër en Merlijn zit er tegenaan. Of hij spreuken kan poweren met die ring? Hij legt uit dat als je een spreuk ophangt er een lynch pin in zit, een variable. Hij stelt voor er wat op te studeren. Je kunt die richten en neemt Mandor als voorbeeld om op te blazen. De spreuk zal harder gaan dankzij de power van de Spikard. Merlijn heeft twee Spikards, wat moet hij ermee. Als hij een derde vindt wil hij die wel lenen aan Despil. Het lijkt Despil leuk om iets samen met Ronardo te doen vandaag of morgen, hij heeft plannen om met Mandor demonen te gaan oproepen en in een Troef te stoppen. Ronardo lijkt zoiets wel handig, Despil raadt hem aan om dan toch maar met Mandor te gaan praten.

Elysium, Rhexenor
Rhexenor gaat naar Eric die met Benedict en Gérard staat te praten. Rhex krijgt twee troeven die op verschillende plekken achter te laten zijn, het zijn een soort deuren. Hoe zit dat nu met die troeven, vraagt Gérard aan Eric. Je hebt me er twee gegeven, maar er staat niets op. Je moet ze ergens neerleggen waar ze niet opvallen, gooi ze ergens neer. Ja maar, het ziet er niet uit als een deur… oh je bedoelt dat het zo werkt! Dit wordt nog leuk, denkt Benedict hardop. Rhexenor gaat weer terug naar Caine. Deze vertelt dat er in ieder geval nog gegeten wordt voordat ze gaan. Oh, daar heeft Rhexenor alle begrip voor. Caine stelt voor dat, als die Rhexenor toch onzichtbaar is, om op zoek gaan naar die paarse gast en hem bewusteloos meppen.
Nicolas loopt met een kippenboutje in zijn handen en Rhexenor heeft gierende honger. Maar de hoorn is leeg. Hoe kan dat nu, vraagt Nicolas, er komt normaal voor een heel leger eten uit. Eh, ja, Rhexenor heeft de hoorn net nog gebruikt. En nu alweer honger?
Hoe is het met zijn moeder? Als ze nu koningin van Amber is en Nicolas vraagt haar officieel ten huwelijk, dan is hij koning van Amber. Rhexenor kijkt bedenkelijk. Wat mankeert daaraan? wil zijn vader dan weten. Rhexenor ziet Nicolas niet als koning. Waarom is hij niet in Rebma gebleven? Oh dat. Dat was een plan van Gilva en Merlijn. De timing was perfect omdat Deirdre toen net de macht greep in Amber. Merlijn was op zoek naar een powerful artefact in Rebma.
Wordt anders koning van Chaos, adviseert Rhexenor. Dat gaat Nicolas niet doen, dan moet hij het met Dara doen en dan wordt hij wakker met gif in zijn lijf. Dat is niet echt handig. Dat is een andere vent die ze nu heeft, dit is Gramble niet, maar deze doet net alsof hij het wel is. Gramble was er zo slecht aan toe, hij denkt dat Dara hem heeft gekloond of het is Mandor’s oudere broer, daar heeft Nicolas wel eens iets over gehoord.
Gramble loopt dan hun richting uit, het tweetal maakt dat ze wegkomen. Gramble heeft een uitstekend gehoor blijkbaar...

Elysium, Morwenna
Morwenna komt Julia tegen en ze vertelt over het voorgenomen huwelijk. Julia vindt het niets, alle aandacht gaat dan niet naar uit en het is niet Morwenna’s speciale dag. Geeft niet. Julia wil wel vast met Bances hierover gaan praten.
Dan komt er een verlegen man naar haar toe die beleefd blijft wachten tot Morwenna aandacht voor hem heeft. Hij is een jaar of 30, heeft blauwe ogen, kort donker haar met wat grijs, draagt een net jasje en een broek, nette schoenen en is 1.78 meter lang. Hij heeft een sportief figuur. Dit is Kelder Mason. Hij biedt zijn excuses aan voor de overlast, het is een beetje uit de hand gelopen. De coup is niet met zijn goedkeuring gepleegd. Zijn oudste zoon Jonas heeft ermee te maken, ze vermoeden dat hij het gedaan heeft om zijn stiefmoeder te pesten. Jonas is nog een jonge jongen, die dingen gebeuren. Hij stelt Morwenna voor aan zijn echtgenote, Oliva Mason Duranthe. Een aardige vrouw, ze is vriendelijk. Ze vindt het zo leuk dat ze hier is, ze kon zich er geen voorstelling van maken.
Ze is 1.60 meter. Ook al vrij sportief, heeft groene ogen en rossig lang haar, een wipneus en sproeten. Ze heeft wat trekken gemeen met Dara. Ze lijkt 21 te zijn, draagt moderne kleding en gympies. Ze zijn zo snel mogelijk gekomen. Hun zoon Ardan heeft er niets mee te maken, maar is u wel in het paleis denken ze. Er is een getuige, ene Lex of Lexicon. Rhexenor, begrijpt Morwenna. Ze zal Rhexenor straks aan hen voorstellen en nu aan Corwin, daar hij hier zo’n beetje de leiding heeft genomen. Met Corwin is Kelder minder blij, die moordpartijen van hem zijn overal bekend. Morwenna zegt dat hij veranderd is sindsdien. Het stel is nogal verlegen en is bang om tot last te zijn.

Elysium, Ronardo
Ronardo gaat naar Eric om een paar troeven. Misschien is het een goed idee om Dara of Mandor een schets te laten maken van het paleis, stelt deze voor. Hij geeft Ronardo twee troeven. Hij belooft er wat mee te doen. Er zit een curse vast aan die ring, zegt Eric, dit is geen gewone Spikard. Laat het maar weten als je hulp nodig hebt.
Weet Eric iets over opvoeden en Macht en dat ze niet zomaar met Macht omgaan? Met name omgaan met de Feniks. Er is niets mis mee, maar Ronardo vindt de bemoeienis erg vervelend. Hij wil zijn dochter ertegen beschermen. Moyra zal willen dat haar dochter er iets van leert, denkt Eric. Heb het er met haar over. Je hebt kans dat in het begin, wanneer ze klein zijn, er veel mee kunnen en dat ze er later geen zin in hebben. Zijn zoon heeft hij heel veel over Troef en Patroon geleerd, dat interesseert hem uiteindelijk niets. Je kunt kijken als je meerdere kinderen hebt, of er een paar bij zitten die dat niet willen, zo’n Feniks. Neem een paar kinderen en kijk welke aanleg hebben voor wat jij interessant vindt, dat kun jij ze dat leren. Kinderen kun je niets opdringen. Zeg tegen Moyra dat je dat niet wilt. De band tussen moeder en kind en vader en kind is heel stevig, daar kom je bijna niet tussen als buitenstaander. Misschien kun je afspreken dat jullie allebei niets doen met je Macht bij je kinderen, maar train ze in wat anders, zodat ze niet te kwetsbaar zijn. Magie ofzo. Stiekemheid en magie leren ze dan waarschijnlijk, met Moyra en Ronardo als ouders.

Elysium, Rhexenor
Rhexenor vertelt hoe het is gegaan bij Amblerash. Nicolas vindt het leuk als hij eens met hem mee zou gaan. Rhex heeft nog wat Amber klusjes. Dat met Chaos is immers afgelopen, vindt Nicolas. Nog naar Jesby? Hij helpt hen nu toch ook! Als na dit gedoe al die lui nog leven is het afgelopen met die flauwekul. Het is niet goed om met Jesby’s op te trekken, daar wordt je stiekem van. Even babbelen ze wat over de knappe vrouwen bij Amblerash en Jesby. Anastasia heeft geen donker haar. Rhexenor is immers een Griek? Die doen het met iedereen die ze maar kunnen toch? Zou je iets van je moeder hebben ofzo? Je hebt nu toch een blonde vrouw, dan wil je toch wel eens iets anders?
Intussen staan ze in de keuken en het personeel komt ze eruit jagen, dit eten is voor de gasten, voor straks. Ze mogen dan nog iets en dan wegwezen, de kokkin heeft niets te maken met zonen van de koningin. De koningin wil dadelijk zelf ook nog eten.
Het valt me mee dat je niet moddervet bent, zegt Nicolas als ze met een bord vol de keuken uitlopen. Als Griek zijnde heb je daar best kans op. Ambassadeur zijn is best leuk, een luizenbaantje waarin je overal kunt rondhangen.
Daar zijn jullie dus! Deirdre komt aanlopen. Is Nicolas zijn zoon weer aan het opstoken? Ze kwamen alleen wat kip halen en zijn onschuldig. Nicolas hoeft niet bij zijn troepen te zijn, nee, en koning zijn van Amber lijkt hem wel wat. Wat een geweldig idee, Nicolas, dan heet je ook van Amber. En omdat je Chaosiet bent, wordt je alleen maar prins gemaal. Je bent tenslotte de vijand. Ik ben vast van adel ofzo, denkt Nicolas. Maar het is toch een slecht plan, gemalen prins van Amber lijkt me niets. Als hij koning van Chaos wordt Deirdre wel koningin. Deirdre wil niet. Ze moet wel helpen bevrijden, haar zoon is een halve Chaosiet. Er komt een meisje voorbij met een grote doos. Wat zit erin? vragen de mannen. Er is een meneer die ze haar heeft gegeven, deze zouden lekker zijn bij het eten. Frikandellen. Ja, Random voldoet aan de beschrijving van ‘die meneer’.
Rhexenor gaat naar Gérard die in gesprek is met Bleys over vloten. Dan maar naar Random. Deze vindt het leuk dat Rhex er is. Het gesprek gaat over eten, over frikandellen.
Random heeft Martin niet gezien nog, als er rotzooi is is hij altijd aanwezig. Met Sientje is alles goed, ze gaat nog steeds naar school… Martin voedt haar te streng op. Hij troeft (!) Xena die het hier gaaf vindt. Random moppert intussen dat het lastig om van hieruit te troeven. Xena mag kennis komen maken met al die belangrijke mensen. Dit is geen feest, maar een serieuze bijaankomst. Waarom is zij niet uitgenodigd? Ze is geen hoofd van een Huis, ze voelt zich geen Amberiet. Xena scheldt wat. De Masons waren wel vrienden van haar, niet die gekke saaie Kelder dus. Moet je die toch zien, waarom staat hij er zo bedremmeld bij! Oh je bedoelt dat dit een bijeenkomst is over de coup, leuk toch! Nu zijn wij een keer aan de macht, zegt Sientje. Het was het idee van onze leider. Waar is deze bijeenkomst dan voor? Zij jullie met een plan bezig? Nu moeten we je opsluiten, zegt Random. We kunnen je niet meer terug laten gaan.
Waarom zou Rhexenor zich bemoeien met een coup in Chaos? Het interesseerde hem toch ook niet toen Deirdre de macht nam in Amber? Dat was iets heel anders. Oh ja? Waarom is Random dan nu geen koning meer, wat is jouw verhaal? Rhexenor vertelt er iets over. Xena kent Dalt blijkbaar ook heel goed. Kan zij hem niet overhalen dat hij daar vertrekt? Xena komt hier niet meer weg, zegt Random opgewekt. Ze komt niet weg met Troef dus…. Dit is helemaal niet leuk, Random. Als er een proces komt wegens collaboratie , ontsnap je gewoon, daar zorgt Rhexenor voor belooft Random haar. Random pakt haar de troeven af. Dan komt Corwin op hen af. Jij bent die dochter van Martin hè! zegt hij tegen Xena. Random zegt dat ze gevangen genomen moet worden. Dan moeten ze bij Mandor en Morwenna zijn. Xena schrikt zich wezenloos. Zijn die hier ook? Mandor is haar leraar, daar wil ze niet zijn. Random zegt dat hij niet wist niet dat zij iets met Mandor had. Xena is woedend, het idee alleen al doet haar walgen.

Elysium, Morwenna
Morwenna brengt het echtpaar Mason – Duranthe naar Corwin en Kelder doet het verhaal. Corwin zegt dat er in elke familie er wel eens wat is, hij heeft ook zo’n broer, twee eigenlijk. Ze zijn beiden eigenwijs. Kelder laat nog eens weten dat de andere zoon, Ardan niets mag overkomen. Huis Mason heeft die ambities niet om koning te worden.
Morwenna brengt het echtpaar dan naar een tafeltje, brengt ze wat te drinken en te eten en verontschuldigt zich, ze moet nog wat mensen spreken.
Deirdre staat te lachen met Nicolas. Morwenna wil zich al omdraaien als Deirdre haar ziet. Ze kijkt boos naar Nicolas en zegt tegen Morwenna dat ze haar net gered heeft van een vreselijk vervelend gesprek. Ze begint uit te leggen hoe opdringerig Nicolas is.
Morwenna zegt dat ze deze gelegenheid willen aangrijpen om te trouwen. Deirdre vindt het helemaal geen slecht idee. Coral blijkt een priesteres van de Eenhoorn te zijn. Maar eerst Dara op de hoogte stellen. Ze nemen Dara apart en deze wordt ingelicht. Dara vindt het waardeloos, er is een feest nodig met bloed en aanslagen. Morwenna wilde dit juist voorkomen. Dara beschuldigt haar ervan dat ze Mandor heeft omgepraat, deze zou al helemaal hebben uitgezien naar het feest. Morwenna zegt dat Mandor achter dit plan staat. Deirdre zegt tegen Dara het te regelen met Bances en Gramble, de koning en de koninginnen moeten hun toestemming geven. Dara verwijt Morwenna dat het vast puur om de seks gaat. Ineens krijgt haar gezicht een geslepen uitdrukking en zegt ze helemaal te begrijpen wat de reden is. Deirdre snapt het even niet. Morwenna wel, maar kijkt stoïcijns.
Morwenna gaat dan naar Coral toe. Het is al een tijdje geleden dat ze elkaar spraken. Morwenna vraagt naar het kind, daar Coral overduidelijk niet zwanger is. Dat is Arthur en hij is al 12. Coral vindt het niet leuk dat Morwenna en Deirdre weten dat zij priesteres is van de Eenhoorn, ze is het nog maar net. En de ceremonie ziet ze ook niet zitten, dan is er een kans dat er een Eenhoorn verschijnt, dat is niet geweldig met al die Chaosieten. Met Bances praten en samenwerken? Hij is van de vijand! En als die stomme vent mee gaat doen, komt zeker het Serpent ook nog opdagen, dan is het helemaal een puinhoop. Bij Dyenne en Rhexenor waren het Suhuy en Dworkin die het huwelijk sloten al weet Coral niet echt zeker of zij priesters zijn. Ze zegt dat Rhexenor en Dyenne vast heel speciaal zijn, anders hadden de twee Barimen hier echt wel geweest voor dit huwelijk. Maar goed, ze gaat dan wel met die stomme Bances praten…

Elysium, Ronardo
Ronardo vraagt Dara om een map van het kasteel. Ze kan wat schetsjes maken van de stabiele omgeving, misschien iets met magie en samen met Mandor. Of vragen aan Gramble, die moet dat maar uit zijn mouw schudden, doet hij ook eens wat nuttigs. Ze haalt haar man erbij. Deze kan wel wat regelen, hij zal wat voorbereiden, stopt dat in een spreuk en dan is dit beperkt. Hologrammagie werkt hier toch wel? Je hoeft niet meer te doen of je seniel bent, zegt Dara bits. Hij waarschuwt haar zich fatsoenlijk te gedragen en stuurt haar weg.
“Het is goed dat ik jou even alleen spreek,” zegt hij tegen Ronardo. “Wat ben je van plan?” Een leven leiden, zegt deze, nu hij nog jong is. Gramble heeft met Fiona gesproken die ooit met zijn zoon is gegaan. Deze heeft op een verlaten wereld ooit een macht ontdekt waar hij aan verslaafd is geraakt en dat lijkt op wat Ronardo daar nu heeft. Dus ja, Gramble heeft daar verstand van. Het liep niet goed af met zijn zoon, deze maakte zich teveel vijanden en kon ze stuk voor stuk apart wel aan. Maar hij dacht dat hij iedereen aankon en maakte er teveel boos. Toen spanden ze samen om hem weg te krijgen. Die kans heeft Ronardo ook dat het hem overkomt.
Hij heeft er echt verstand van. Het is een macht die meeluistert, het is een heel oude macht is, uit de tijd van voor Logrus en Patroon. Dat weet Ronardo nu ook zeker. Gramble vervolgt dat het een wezen dat in zijn eentje vrij zwak is, maar naarmate het meer macht uitleent, hoe sterker het wordt. Dan wordt hij te machtig en dan zal dat wezen worden aangepakt. Een andere was lastiger en die is te pakken genomen, de Feniks is vergelijkbaar. Hij denkt dat het één van de eerste wezens is die is ontstaan met de wereld. Het is niet onverslaanbaar, maar lastig weg te krijgen. Hij heeft Ernest ook proberen uit te leggen dat als hij al die macht en moeite had geïnvesteerd in iets anders, dat hij dan ook machtig was. Ernest was jong toen hij ermee begon, vervreemde iedereen van zich, kwam Fiona tegen en ze zijn met elkaar gegaan. Ze hebben een kind en dat meisje heeft haar vader nooit gezien. Hij weet ook dat die macht ervan uitgaat dat je er verslaafd aan bent. Dus je kunt eraf, maar pas ermee op. Het zou jammer zijn als hij eindigt zoals zijn zoon.
Ronardo vraagt wat hem dat kan schelen. Gewoon een Amberiet minder… Gramble mag zijn moeder wel. Ronardo is zijn moeder niet. Nee, grijnst Gramble. En hij valt niet op mannen, maar hij denkt dat Ronardo veelbelovend is. Hij is een Amberiet, zegt Ronardo nog eens. Maar een halve, vindt Gramble. Wie is je vader dan? Moet je dat niet eens uitzoeken, straks is het een Sawall. Dat komt vaker voor... Dan is hij familie van Gramble. Hij zou dat grappig vinden, dat verklaart zijn interesse in hem misschien. Als je een Amblerash bent, ben je niet meer interessant.
Ronardo noemt Gramble ‘een Oberon type’. Dat is hij niet. Ten eerste is Gramble jonger. Ronardo zegt dat Gramble interesse heeft in dezelfde dingen als Oberon. Ook dat klopt niet, Gramble klooit bijvoorbeeld niet met mensen. Maar als er iemand aan zijn familie komt… Ronardo’s moeder is met zijn zoon getrouwd geweest. Dat verklaart een stukje van zijn interesse. Zijn zoon is dood en die had dezelfde macht als Ronardo. Om het nog erger te maken, die zoon van Gramble en Ronardo’s moeder hebben samen een dochter en dat is Gramble’s kleindochter en Ronardo’s zus. En ja, daar heeft Gramble ook interesse voor. Maar daar gaat hij niets mee doen, zoals Oberon deed. Maar hij gaat ook niet al zijn plannen op tafel leggen. Hij heeft geen hekel aan Amberieten, zijn vader was meer zo. Hij doet geen vervelende dingen met zijn eigen kinderen, heeft niet de ene vrouw na de andere gehad… heel lang geleden heeft hij wel vrouwen gehad, maar niet zoveel kinderen. De meeste zijn dood. Men houdt niet van Sawalls in Chaos en er zijn niet echt veel Sawalls meer over. De Chaosieten houden niet van tovenaars. De Sawalls zijn onschuldig, ze liegen nooit. De meeste mensen vermoeden niet dat er Sawalls zijn die de kunst van het demonen oproepen tot in de puntjes beheersen. Sawalls zijn Troefartiesten en hebben een goede aanleg voor Logrus. Eén op de vijf Sawalls overleeft maar liefst de Logrus, tegen één op de tien als het andere Chaosieten betreft. Sommigen hadden het gehaald als ze beschermd waren geweest. Sommigen zijn opgesloten of plegen zelfmoord. Of ze blijven gek. De Logrus blijft gevaarlijk, de macht van Ronardo is heel veilig. Alles heeft zijn prijs, zo gemakkelijk, zo verslavend.
Iedereen gaat je haten, zegt Ronardo. Dat klopt, knikt Gramble. Als je macht een doel heeft kan je het gebruiken. Je kunt meehelpen, daarom ben je toch hier? Het is natuurlijk de vraag wat de Macht doet met al die macht. Wat gaat de Feniks doen met al die macht of de Eenhoorn of het Serpent? Hij vindt het Serpent alleen gezellig op bepaalde momenten. De Eenhoorn heeft alles opgebouwd en regeltjes, dat is saai. De Feniks vindt het meer waard iets dat leeft dan dat het een natuurlijke of gewelddadige dood sterft. Er zijn geen regels, alleen maar leven. Er is geen nadeel, ware het niet dat Feniks zich met al die levende wezens bemoeit. Het is te machtig als het zijn zin krijgt. Er was ooit een toestand waarin de Feniks tegen Patroon en Logrus was. Waarom ze zich ermee bemoeien, met de Eenhoorn en het Serpent? Dat is niet echt duidelijk. Hij weet niet waarom de Feniks tegen deze machten was. En er is een andere macht die werelden bij elkaar houdt, waarom heeft niemand het over Troef? Vraag het je vader, die weet daar alles van. Gramble heeft Henry wel eens gesproken, kwam hem ergens tegen waar hij niet thuis hoorde. Niet lang geleden heeft Henry een apparaat ontwikkeld waardoor hij buiten die Schaduw kon teleporteren. Het leek op Troef, maar dat was het toch niet. Henry gebruikt dezelfde macht als zij met de kaartjes. Kent hij zijn zoon Mandor? Die weet heel veel van Troef. En als Ronardo meer over Patroon wil weten, Gramble’s aanstaande dochter weet veel van Patroon, zeker voor een jonge Amberiet. En dan de roodharigen. Binnen de familie Amber zijn er Random en Eric die veel weten van Troef. Ronardo kan beter zijn vader niet met Random laten praten, daar krijgen ze beiden teveel ideeën van. Henry houdt van klooien. Fiona is een wetenschapper, rommelt niet echt, maar Random weer wel, op het vervelende af. Nee, Random heeft geen tijd doorgebracht in de familie Sawall. Ooit heeft Random iets met Dara gehad, denkt Gramble.


Quotes:

“Ik wil je wel iets uitleggen over lynchpins.” – Despil
“Ik heb daar al iets over geleerd.” – Ronardo
“Mooi. Stel dat je een spreuk hebt om iets op te blazen en je stelt als doel Mandor in…” -- Despil

“Het is zeer dodelijk als je tot de familie Sawall behoort…” – Gramble tegen Ronardo

No comments:

Post a Comment

Iets toe te voegen of op te merken? Graag!