Saturday 17 July 2010

109. Thuisperikelen/ de Plaag

Ronardo
Coral is wel knap. Erg knap en ze lijkt hem ook leuk te vinden. Moyra lijkt dat minder te vinden, Rinaldo vindt het geen probleem. Coral had liever gebarbecued op het kasteel, hier hebben de bedienden niet eens door dat glazen bijgevuld moeten worden als ze half leeg zijn. De ambiance valt hier wat tegen. De verlichting, de gordijnen, het personeel… je komt woorden te kort.
Iedereen is verder stil, Coral heeft het niet in de gaten. Dit moeten we vaker doen, je komt zeker veel tekort Ronardo? Moyra zegt dat ze moeten gaan, ze hebben niet de hele avond de tijd. Rinaldo, zeg jij toch wat, je zegt al de hele avond niets. Dat is niet nodig als jij erbij bent, schat.
Na een uur kunnen ze met goed fatsoen het etablissement verlaten. Nu weten ze hoe het is met Coral. De kinderen vinden Coral echter wel aardig. Shakira vindt het leuk hoe ze het personeel van hot naar haar stuurt en ze valt op Ronardo. Moyra en Apollo hebben dat ook gemerkt. Ach, hij heeft iets met tantes. Shakira vertelt dat Flora ook al op pappa valt. Moyra vraagt of hij al eens met Flora heeft geslapen.
Ze komen thuis en Moyra wil weten wat ze gaan doen. Shakira wil ook iets doen met pap en mam. Er wordt wat gepraat over scheiding, in Amberkringen wordt best gescheiden. Ontrouw wordt niet getolereerd door Moyra… niet met Coral. Moyra zou wel eens vreemd te kunnen gaan met Rinaldo, die komt hier vaak. Ronardo mag hem wel. Moyra vindt Ronardo leuker en slimmer. Waar was hij mee bezig? Hij heeft Benedict geholpen. Dat moet saai zijn geweest. Nee hoor, leuk juist. En hij was tevreden. Verder vertelt hij niets aan Moyra. Wel over de bunker van Rhexenor in Arden. Moyra heeft hem nodig om mee uit te gaan, dineetjes zonder Coral te hebben en om te wandelen langs het strand.
Shakira wil naar een feestje en gaat weg. Apollo gaat dan maar trainen. Shakira zou iets met psychologie moeten doen, maar heeft er geen zin in. Zij zegt dat ze dat zou willen dus ze is ingeschreven hier in Kashfa. De eerste dag komt ze terug met een tas vol boeken, er zijn geen leuke vriendinnen en nauwelijks leuke jongens en ze gaat niet meer.
Dan Troef in een ander Gouden Cirkelland. Zat ze een week, had ze er geen zin meer in. Er waren geen feestjes. Toen wilde ze een studie magie. Rebma was stom, Begma was stom. Geen magie. Nu wil ze iets met planten of dieren, probeer dat maar eens te vinden. Shakira hangt rond bij partijtjes en jongens en af en toe komt ze Cathrynn tegen, die veel te wild is en vroegrijp en Shakira is erg kwetsbaar. Cathrynn wordt niet opgevoed doordat Rhexenor niet thuis is en haar moeder een keukenmeisje is.
Rebmaanse opvoeding is niet geschikt voor Shakira. Wat doe je dan? Niets. Oh, dat zal inderdaad niet werken. Dan moeten ze het er met Shakira over hebben. Die roept net dat ze weg gaat, draagt allemaal glitterkleding en dergelijke. Ronardo voelt iets van Troef en ze is weg.
Ergens in het huis is Apollo aan het trainen met een boxbal. Komt pap mee slaan? Nee, maar Apollo doet het goed. Hij klaagt dat ze kwetsbaar zijn, dit is de derde deze week. Is er niet een steviger te vinden? Hij wil geen hologram, dat is nep. Misschien dat je er magie op moet doen, stelt Ronardo voor. Nee, dat is voor wapens. Hij wil zichzelf niet verwonden aan de boxbal. Ronardo geeft wat voorbeelden, maar Apollo ziet niet in waarom hij een boxbal zou willen gebruiken als wapen. Je hebt nooit zin om mij ergens mee naar toe te nemen. Hij wil leuke dingen met hem doen, avonturen enzo. Wat voor? Gewoon eigenlijk. Wat iedereen doet. Als er monsters zijn, schieten, hakken of ontploffen… allemaal leuk. Of een keer een normale Schaduw. Wat een ouderwetse zooi hier. Geen bobslee, geen motor, geen speedboot. Waarom gaat hij niet vaker naar oma? Die zit met het opaprobleem! Bovendien wil hij supporters hebben. Ronardo houdt er niet van ergens wonen, hij mag wel mee. Ze gaan iets doen met ruimteschepen. Leuk, als we maar gaan winnen. Doen we. En we gaan ook de baas spelen.

Rhexenor
Weet ze al of het een jongen of een meisje is? Dat schijn je te kunnen zien aan de theebladeren. Rhexenor wil wel even kijken met Feniks. Dat vindt ze een beetje eng, ze wil het liever als een verrassing houden. Moeten ze dus een meisjes - en jongensnaam hebben. Hij denkt nu aan een tweeling, daar zit ze niet op te wachten.
Heeft Rhexenor al iets bedacht op Dyenne’s vraag van een aantal weken terug? Eh… welke? Zou je het wat vinden om samen op avontuur te gaan? Oh, samen het kwaad bestrijden? Je was toch bezig met de Romeinen? Nou, Rhexenor komt daar niet meer zo. Met die ruimteschepen lijkt haar niets, hoeveel roeiers heb je dan nodig? Maar dat is een eventualiteit. Of dat hij met zijn manschappen iets gaan doen? Ze kunnen wat gaan rond trekken in zijn Griekenland. Hier in Antioch hebben ze het ook over de Romeinen en Grieken van vroeger en over de Gouden Beker van de Goden die gevonden moet worden.
Ze starten ergens in Griekenland, kroegentocht houden, ze gaat niet koken voor hem al die tijd. Je hebt dus niet iets belangrijkers te doen? Oh ja, hij zou Morwenna nog helpen om die poorten te herstellen. Oh ja, troef haar eventjes. Ze wil dat nog wel eens leren.

De Troef is warm, deze voelt dood aan als de troeven van Oberon en dergelijke. Ze zal vast dood zijn. Dit is vaker gebeurd, vindt Rhexenor. Weer eens niet te bereiken dus. Hoeft hij niet de wereld te redden. We kunnen aan haar moeder vragen waar ze is of troef Mandor, stelt Dyenne voor. We vragen het wel aan haar moeder, zegt hij haastig. Die heeft ook goed eten.
Ze reizen een halve dag naar het landgoed van Aildith en Ashwin en het ruikt er heerlijk naar gebraden kip. Vriendelijk personeel komt hen tegemoet om de paarden over te nemen.
Aildith ziet er erg jong uit. Een hand voor Rhexenor en een omhelzing voor Dyenne. Ze kunnen blijven eten, ze laat wat extra maken. Oleg is er ook, die zal zijn extra niet willen delen. Ze krijgen druiven en wijn, er wordt wat over landsvrouwzaken gekletst. Oleg komt dan binnen, ziet er goed uit. Gympies, zonnebril en shorts. Hij heeft een echte Rayban. Duur, maar nu heeft hij ook wat.
Ashwin is nogal oud en bibberig en loopt met een stok. Blij hen te zien. Ze moeten wat harder praten, hij wordt wat doof.
Leuke maaltijd met veel eten. Hij moet toch een tikje inhouden. Dyenne fluistert hem in zijn oor dat ze straks thuis ook te eten hebben nog. In Griekenland is er ook nog genoeg te eten, fluistert hij terug. Leuk, een tweede huwelijksreis, zegt Aildith die blijkbaar een heel scherp gehoor heeft.
Waar is Morwenna? Die heeft afscheid genomen en is echt weg. Lang weg en komt misschien nooit meer terug. Ze hebben ook Mandor gesproken die niet blij was. Hij zal nu wat vaker hier komen. Dat is een aardige jongen. Inderdaad een nette kerel, zegt Rhexenor.
Hij vertelt over Wayland die de hoorn heeft gemaakt. Ook hoe de hoorn werkt.
Dyenne denkt dat het een voorwerp is van de Goden om te laten vinden door een held. Dyenne vertelt aan Aildith dat ze de altijd rakende boog gaat vinden. Dan komt er een titaan, ze schiet die krokodil dan tussen de twee ogen en weg ermee!
Er wordt over de jungle gepraat en dan ook over de zoeloes door Ashwin. Oh god, die man is echt oud inmiddels! Ze hebben hem gevangen genomen en dus loopt hij nog rond. Hij was gewond en tot de laatste man werden ze afgemaakt. Kolonies, helmen, lui met speren, hij kreeg er 1 door zijn been, ook ziet Rhexenor dat zijn arm er half af is geweest dankzij een machete. Hij had ook moerasschimmel en regelmatig aanvallen van malaria en gele koorts.
Hele verhalen tegen de leeuwen en dergelijke. Hij overdrijft helemaal niet. Rhexenor begint over de octopus titanen. Niemand gelooft dat, hij overdrijft. Gérard woont hier ook. Er is bezoek geweest over en weer, die man sloopt echt alles. Rhex vertelt hoe Gérard elke ochtend armpje drukt met de sterkste man ter wereld en daarna met een haai gaat worstelen. Hij heeft het veel over piraten. Daar houdt hij van.
Hij heeft wel aardige kinderen.

Morwenna
Ze gaan naar Tierna’s huis, het is vrij laat en er wordt nogal naar hen gekeken. Ze woont in een appartement dat bereikbaar is via een trap. Niet zo groot en spaarzaam ingericht. Tamelijk modern. Er wonen niet zoveel mensen in de stad. Onder andere vanwege de monumentenverklaringen. Ze willen het nu laten zoals het was, vertelt Tierna. In de hoogtijdagen moet het heel mooi zijn geweest.
Morwenna vertelt over haar onderzoek naar Loraayne van Amber en over het probleem met de poorten in hun realiteit. Maar hoe lang zit Tierna hier al?
Ze weet dat Morwenna en Essilt afstammen van ene Lorrayne van Amber. Niemand weet wie ze is, zegt Morwenna. Dat krijg je als je naar een andere realiteit gaat, mensen vergeten je, als je langer weg blijft wordt je gewist. Dat is niet bij iedereen, zegt Morwenna. Die Lorrayne van Amber lijkt haar wel zo iemand die een handje helpt om mensen te doen vergeten, zegt Tierna. Ze gaat koffie zetten. Essilt zit te knarsetanden als ze weg is.
“Wat een avontuur,” zegt Tierna als ze de koffie brengt.
Dan is Essilt is een beetje boos. “Geef gewoon toe wie je bent!” Ze is in een ander leven misschien iemand anders geweest. Maar ze geeft iets meer uitleg nu, misschien is het net als bij ons, dat ze hier in de val zit en niet weg kan.
Er is hier iets gebeurd en als ze niet uit vindt wat, kan ze ook niet meer terug. Als iedereen hier gestorven is aan een ziekte, wil ze die niet mee nemen naar huis. Ze leeft nog, dus waarschijnlijk is ze niet besmet geraakt. Er is een probleem en ja, ze kan hulp gebruiken. Essilt zegt dat ze aan hen een goede heeft, ze hebben spullen bij zich om dingen uit te zoeken. Het is hier niet zo primitief, zegt Tierna. Haar vermoeden is nu dat er een ziekte is losgebroken die het bloed aantast van potentiële shapeshifters. Het woord shapeshift wordt is eigenlijk niet goed, ze bedoeld potentiële Binders. Zij behoren daar ook toe, wezens die er in geslaagd zijn hun bloed aan een bepaalde Macht te verbinden. Het Oerpatroon is destijds ook met bloed geschreven zegt men. De Logrus zou zijn gevormd uit bloed. De mensen hier weten niets van Patroon. Plekken met Gebroken Patroon hebben geen Macht. Troef is niet meer nodig, er zijn primitivelingen die ermee werken. Er is wel magie, niet waar techniek is. De mystiek is er een beetje af.
Ze zit hier al een tijdje, heeft niet kunnen ontdekken waar de ziekte vandaan komt en wat het precies is. Niets. Alleen omstandigheden. Er waren allerlei conflicten, al was er geen open oorlog. De één na de ander werd ziek en ze leefden niet lang. Ze heeft laboratoria gezocht van Amberieten en dergelijke. Deze zijn kapot, vervallen en nu is ze verder aan het graven naar dingen die ze verstopt zouden hebben. Onder Amber is ze nu bezig. Corrilane is interessant, de koningin is ziek geworden, maar er zijn mogelijk wezens die zo oud worden. Er zit nu een tovenaar die de baas is. Misschien zijn er wezens die de koningin kenden en deze kunnen ook drager zijn. Als de ziekte rond waart, kan ze deze oplopen. Ze heeft er een spreuk voor ontwikkeld en het apparaatje stoot vreemde stoffen af. Er zit wat bloed in, als dat reageert wordt er afgestoten.
De spiegel is de enige mogelijkheid om thuis te komen. Ze heeft Herbert meteen weg gestuurd. Daar hebben ze ruzie om gehad, maar ze waren niet alleen. Ze konden het niet veroorloven om hun kroost ziek te laten worden. Die klootzak heeft dat dus niet goed gedaan. Morwenna verdedigt Herbert.
Het volk van Rebma is ook verdwenen, hoewel hun bloed niet verwant was aan een macht. Ook de oproepbare soorten zijn uitgeroeid.
Morwenna en Essilt staan bloed af. Tierna modificeert hun polsapparaat en zal nog een hanger of iets maken. Daar moeten ze Macht in stoppen en beter ook Macht in het apparaat.
Ze zijn dus haar nazaten, een raar idee.

Ronardo
Hij heeft nu een afspraak met Apollo en gaat terug naar Moyra. Ze moeten met Shakira praten. Hij gaat een afspraak met haar maken. Als ze iets doet waar je niets aan hebt voor later, kom je nergens. Van hun kinderen is zij de enige die rechtsreeks talent heeft voor Feniks. Ze vindt planten en dieren leuk en mensen, magie en Troef maar doet niets. In de loop van de morgen zal ze terug zijn en ergens in de middag weer aanspreekbaar zijn.
In Rebma zouden ze haar gewoon laten gaan. Hij weet niet of dat niet goed is… hij wil best even op haar wachten. Dadelijk komt ze zwanger thuis!
Hij vertelt over de afspraak met Apollo. Ze vindt hem saai. Hij is trots op de jongen, op al zijn kinderen, maar niet op Shakira. Ze doet alles wat zij niet leuk vinden. Zij heeft dat met Apollo, die heeft het alleen maar over schieten en winnen. Geen goed gesprek met die jongen te voeren. Hij doet zijn best om te winnen. Hij houdt ervan om door zijn broer te worden opgestookt, hij doet niet erg slim. Apollo zit thuis of bij Bleys. Shakira leert ook niets. Leila vindt Kashfa stom en Jeffree is leergierig. Waarom wonen we eigenlijk in Kashfa, waarom wonen we niet ergens in Star Trek? Waarom bij je grote vriend Rinaldo op zijn lip? Ze zijn hier niet geïnteresseerd in een ‘red de Walvissen’ project. Ga naar een Schaduw waar het wel
leuk is. ze houdt niet van domme mensen die eruit zien als een mestkever. Doe iets Star Treks, - Wars of Federation.
Ze kunnen een aantal werelden uitzoeken… zij wil dat hij iets regelt met een verrassing. Dat ze op een dag verhuisd zijn naar een planeet met internet.
Hij heeft geregeld dat ze hier wonen. Ze wil een mooi huis met internet en techniek en magie. Het moet mooi zijn en groot, het interesseert haar niet hoe groot het is. Met een oorlog verderop voor Apollo, een magiëropleiding voor Jeffree en technische voor Leila. Een ecoplaneet. Waar de natuur een beetje natuur is. Zoiets als Greenpeace planet.
Troef mij. Hij doet dat en staat dan in Troefcontact. Ze legt handen op zijn schouders, hij voelt haar power en hoe hij een dolfijn is en lol heeft en grapjes maakt. Eentje zwemt langs de bodem en wipt een schelpje langs zijn kop. Dan komen er dingen door hem heen schieten en dan ziet hij de mannen die met machinegeweren op hem schieten. Een visioen. Hij verbreekt de Troef.
Als ze wil voelt ze constant dit soort dingen. Dolfijnen zijn zo slim als mensen. Ze hebben humor.
Intelligente wezens mogen nu niet gegeten worden. Wat zijn dat? Ze somt op.
Hij stelt een wat primitieve Schaduw voor waar ze genoeg macht krijgt om dingen te doen. Met een zee met orca’s en dingen. Hij vertelt dat er bijna niemand is die voelt zoals zij, dus dat gaat een probleem worden. Hij wil alleen maar dat ze ook de gelegenheid krijgt om alles naar haar hand te zetten. Ze wil dus een wereld waar Greenpeace heeft gewonnen. Geen vies stadje met handelaars dus.

Rhexenor
Dyenne stelt voor dat stelt voor dat hij vals speelt. Ze troeven naar huis. Dat kost moeite om haar mee te nemen… Niet alleen Dyenne moet mee, maar ook nog die paarden.
Het lukt, maar hij is dan geestelijk behoorlijk afgepeigerd.

Morwenna
Ze hebben een plaats om te overnachten, ’s Avonds over straat is niet veilig. Morwenna krijgt briefjes geld en Tierna belt om een taxi.
Ze komen in het hotel. Essilt vond het stom. Ze vind het raar dat, als je familie ontmoet die speciaal naar jou op zoek is geweest, je die familie zo ontvangt. Ze weet van zichzelf dat ze stug is, maar zelfs zij doet dat niet. Het is de vraag of Tierna onsterfelijk is. Wij hebben een echt Amber, vindt Essilt. Zou ze ons afluisteren nu? Geen idee. Daar heeft Essilt geen spreuk tegen en ze begint wat te schetsen en te schrijven op papier. We hebben niets bereikt, zegt ze. Misschien heeft Tierna nog niet alles op een rijtje, zegt Morwenna, ze heeft nogal wat nieuws te verwerken gehad. Ze vindt het vreemd dat ze Herbert naar huis stuurt, terwijl ze de ziekte niet verder willen verspreiden.
Essilt werkt die avond aan een spreuk, Morwenna maakt schetsen van het huidige Elysium en leest dan alle materiaal nog eens door. Er is een folder waar iets raars in staat. Conflicten rondom koninkrijk Amber, een oorlog gewonnen van de System Lords. Foto’s van trofeeën. Sarcofaag, staffweapon, metalen standbeeld van een vechter, Egyptische spullen en een grote metalen ring. Ze heeft er wel een gevoel bij. Er is een museum waar die voorwerpen worden tentoongesteld.
De koningen van Amber verzamelden trofeeën. Oberon, Eric, Random en tot slot koningin Cathrynn worden genoemd.
De oorlog is ergens naar Morwenna’s eigen tijd terug te leiden, in het midden van de periode van Random’s regering hier. De oorlog was net klaar, duurde lang en toen kwam de Plaag.
Essilt mist Iestyn wel, ze is benieuwd wat hij aan het doen is. Men maakt misbruik van zijn goedheid en nu is ze er niet om hem in goede banen te leiden.
Morwenna laat haar de folder zien. Ze kent het niet, hoewel… Ze heeft er Owen eens over gehoord, over een Stargate. Of was het Randal? Het was Randal. Een hoop gebazel over een volk dat techniek met magie had. Die lui waren er mee bezig, terroristen verslaan vanwege Ronardo’s vader. En ze hadden ergens een splinternieuwe Stargate gevonden.
Ze gaan laat slapen.
De volgende morgen na het ontbijt gaan ze naar Tierna. Ze komt al naar buiten toe en neemt hen mee. Ze komen in een straat met een bekende naam, ze gaan het museum binnen, er wordt betaald en ze gaan meteen naar de expositie van de voorwerpen uit het foldertje.

Misschien dat het volk een virus heeft ontwikkeld, beaamt Tierna. Mogelijk hebben ze dat achtergelaten. Ze heeft de resten van een lab gevonden van Bleys. Maar weinig info, hij was bezig met een tegengif. Hij had assistenten die ook gevoelig waren voor het virus, ze gingen er allemaal aan. Ze heeft een aanwijzing van een code. De code ziet eruit als een setje Egyptische tekens, zes stuks. Geen gewoon Egyptisch schrift en ze komen overeen met een paart tekens die op de Stargate staan, niet in een zelfde volgorde.

No comments:

Post a Comment

Iets toe te voegen of op te merken? Graag!