Wednesday 10 June 2009

Deep Space 9/ Oma Fiona/ Avond in Gormenghast

Amblerash
Amblerash heeft een groot ruimtestation, er dokken ruimteschepen en Rhexenor maakt kennis met diverse mensen. Er zijn een heleboel gewone mensen naast de Amblerashes, de laatste zijn vaak de sleutelfiguren. Een aantal is in de leer.
Op het station is de baas een wat oudere man van een jaar of dertig, Ardiba. Deze heeft een ronde baard zonder snor, zwart haar, 1 meter 80, breed. Hij lacht veel. Dit is de commandant. Het ruimtestation heet Deep Space 9. Het is een rond station, een aantal ronde schotels onder elkaar, met veel antennes en lampjes.
De schepen lijken wat op vogels, allemaal wit met lampjes. Vrachtschepen heeft hij na een week nog niet zo gezien, alles is goed voorzien van schiettuig.
Rhexenor praat het meest met Johnny Amblerash, een neef van Bances. Johnny heeft rossig haar, is 1. 75 meter, number one, jaar of 18, beetje stoer, heeft een eigen schip en eigen bemanning. Rhexenor vindt hem niet zo goed. Johnny heeft altijd ruzie met ene Despil, dat vindt hij een eikel. Deze heeft zijn vriendin ingepikt. Die Despil toch… Die broer van Despil, Merlijn, deugt ook niet. Denkt dat hij keizer wordt.
De enige die wel gaat noemt hij niet bij naam, deze heeft een leuke vriendin. Die oudste broer is zo’n allesweter, wat een kwal en vreselijk stug. Hij houdt vast zijn mond omdat hij een slechte adem heeft. Rhexenor is niet zo serieus, maar is dan ook geen Sawall, Hendrakes mogen ze wel.
Vroeger ging het wel, toen werd er gestookt door Sawall en die greep de troon.
Rhexenor kan nog geen ruimteschip besturen. Hij maakt kennis met het holodeck en kan daar veilig gaan oefenen. Elke dag gaat hij daar een paar uurtjes trainen. Er wordt ook nog een soort score bijgehouden. Ze babbelen wat over soldaten in games en films. Rhexenor krijgt een eigen kamer en laat zich rondleiden. In de Zookaloo kan hij te eten krijgen. Hij krijgt een pasje voor toegang.
Er is van alles te eten, van rare wormen tot wat meer bekend eten. De wormen smaken goed, een beetje pittig. Lastig alleen dat ze steeds uit zijn mond proberen te ontsnappen. Er zijn ook frikandellen te regelen. Alle eten wordt meteen van zijn creditkaart afgehaald.
Rhexenor houdt het simulatiespel lang vol, het is niet echt moeilijk. Prutsen aan transporters enzo ligt hem niet. Schieten en piloot zijn ligt hem wel. Later traint hij met pakken aan en wapens. Een aantal mensen kent hij van die mechs.
Na een week kan hij redelijk meedoen met alles en komt Bances met hem mee eten. Rhexenor raadt hem de wormen aan, Bances eet moedig mee.
Hij vraagt hoe het gaat, Rhexenor vertelt. Dan vraagt hij hoe het in de Hoven gaat, met al dat gedoe?
Het is een vreemde zaak, ze zijn aan het uitzoeken geweest. Er is niemand in de Amblerash familie die een ander familielid zonder reden dood maakt. Bij andere families gebeurt het wel als er iemand gek wordt, maar zelfs dat gebeurt niet binnen Huis Amblerash.
Het probleem gaat niet iedereen wat aan. Zelfs binnen de familie weten ze niet alles. Dus hij heeft zelf wat dingen uitgezocht. Het lijkt van buiten de familie te komen. Er was maar één andere familie mee gemoeid, Mason. Kelder Mason is een heel aardige vent, bijna niet eens een Chaosiet, totaal niet ambitieus. Rhexenor vertelt dat ze het een paar keer over de ‘lage stand’ van Mason hadden.
Mason is in technische werelden actief en ook hier zouden er lui van Mason kunnen zijn. Dus als Rhexenor op wil letten? Hij heeft gehoord dat Rhexenor snel gaat, dus binnenkort mee kan gaan doen. Het lijkt hem wel wat, Rhex vertelt dat hij wat mensen kent al en ook neef Johnny aardig vindt. Bances zegt dat deze wel altijd tracht beter te zijn dan een ander, geef hem een goed pak slaag.
Het is een zoon van zijn jongste zus, een uitslover, maar hij kan het wel.
Als piloot mag Rhexenor op een ruimteschip. Ook daar kan hij aan boord doortrainen. Als piloot mag hij niet schieten, ze hebben een speciaal iemand voor de wapens. De wapenman is een Klingon en schiet graag. Rhexenor traint door en luistert naar gossip

Het Paradijs
De baby heeft eindelijk haar naam, Moyra heeft Hera bedankt, maar Shakira van haar afgepakt. Hera wil hier toch nog een tijdje blijven, zegt ze dan. Dat met het godin zijn is een beetje een aflopende zaak. Moyra krijgt een hele uitleg over wat de baby niet mag en niet leuk vindt. Fiona komt er ook bij, ze mag de baby vast houden. Dat doet ze wel, maar ze kijkt wat ongemakkelijk. Met Moyra is het toch anders. Ronardo maakt wat Oma grapjes. Fiona zegt hem dat hij niet meer tot de jongere generatie behoort, hij is nu een oudere. Moyra heeft nu ook verantwoordelijkheidsgevoel… Ze verzamelen kleren en de wieg, ze gaan weg om het kind groot te brengen. Fiona gaat op dit punt even weg, ze moet nog even met Alexander praten. Ook Hera gaat weg.
Ronardo vertelt Moyra dat er lui zijn die baby’s doodmaken van Amberieten en Rebmanen, Moyra heeft daar nog nooit iets over gehoord (de andere spelers ook niet). Shakira is geen Amberiet, zegt ze, maar een Rebmaanse. Ronardo vindt dat ze Amberiet is, maar aangezien ze niet getrouwd zijn, kan hij geen rechten doen gelden, aldus Moyra. Oh. Dus wat is het plan? Hij wil romantisch gaan doen. Dan moet hij ook nog naar haar vader en moeder, wat zeggen we dan? Ronardo weet dat haar moeder dat vast meteen weet als ze daar komen met de baby. Zeg dat het condoom was gescheurd, stelt Moyra voor.
Als ze weet dat ze een baby hebben, weet ze ook dat ze het gedaan hebben, vermoedt Ronardo. Ja, maar daar heeft haar moeder het met hem niet over gehad, deze heeft hem alleen laten beloven dat hij op haar zou passen.
Ze beginnen plannen te maken voor Shakira. Ze moet via de trap mee, meteen aan het ademen onder water wennen. Ze moet ook binnenkort Patroon lopen, vindt haar vader. Ze kan nog niet lopen, zegt Moyra. Nee, niet meteen, maar zodra ze haar eerste passen zet. Als ze 1 is ofzo. Hij wil dat ze meteen Amberiet wordt, zij wil haar Feniks gaan leren en magie, ze zal slim moeten worden. Het kind is blij. Het kind is eigenlijk wel erg gemakkelijk.
Ronardo zegt nog maar eens dat Moire niet gek is, Moyra zegt dat ze er op tegen is dat Amberieten seks hebben met Rebmanen. Random, Oberon en Corwin hebben dat verpest, ze komen alleen naar Rebma om te neuken en laten dan alles en iedereen in de steek. Zij stelt voor dat Shakira begint met het Patroon van Rebma. Hij vindt dat van Amber beter. Of dat van Tir-na Nog’th. Dat vindt ze niets, niet met die spoken en engerds daar, Shakira heeft al genoeg Amberieten als familie. Wat haar moeder betreft: ze kunnen ook niets zeggen. Hij vindt dat haar ouders het moeten weten. Anderen zeggen dat toch ook niet? In Rebma kun je heel goed kinderen verstoppen.
Flora vindt ze wel aardig, als hij maar niet Random of Corwin betrekt bij de opvoeding van Shakira. Ook Brand en Bleys niet graag. Nee, zijn familie is niet erg geweldig.
Ze gaan wat afscheid nemen, van de smid en van Alexander. Ronardo en Alexander raken in gesprek. Deze begrijpt dat er dingen veranderd zijn. Jammer dat Oberon weg is, dat is een interessant iemand op zich. Benedict is hem wel eens op komen zoeken en heeft hem verteld over anderen, Alexander was toen bezig met een opdracht, dus had geen tijd en zin om naar Amber te gaan. Inderdaad was dat een opdracht van Oberon. Het was nodig dat iemand zich daarmee bezig hield. Zijn andere broers waren er ook mee bezig. De opdracht is gevaarlijk iets over te weten. Oberon dacht er soort vijand op zou staan die even machtig was als Amberieten, zo niet, machtiger. Hij is aan het kijken of het mogelijk is om dat te zien aankomen. Het heeft te maken met wat er vroeger gebeurd is, maar daar weet hij het fijne niet van. Oberon was met een aantal zaken tegelijk bezig, het had er allemaal mee te maken. Hij wist niet wanneer het zou gebeuren, dus hij is bezig geweest een zo sterk mogelijke familie te maken. Toen bestonden er alleen maar 3 broers en hij, hij begrijpt niet waarom Oberon de familie nog groter wilde maken. Hij weet ook niet wat er met de andere broers is gebeurd, hij was toen weg. Er was ruzie, dat hadden ze al toen hij klein was. Hij is weg gegaan uit Amber, in Schaduw gebleven, heeft niet echt sporen gevonden. Het enige dat zeker was was dat er een vijand zou opstaan.
Ronardo vertelt iets over de Old Ones en de Deep Ones en de plaats onder Rebma. Ze wandelen intussen wat rond. Alexander kent het niet, is er niets van tegen gekomen. Hij heeft zich veel bezig gehouden met technische werelden. Dan leek er iets te zijn, maar dan was er achteraf niets aan de hand. Ronardo kent zoiets uit computerspellen, Alexander zegt dat het niet echt te vergelijken is. Vaak is het een oorzaak die beperkt is tot die Schaduw, dan hebben ze er geen last van. Maar als het iets is dat meerdere Schaduwen betreft, is het een ander verhaal. Ronardo vertelt over de tanks en de breinen. Werelden met magie vindt Alexander minder interessant, dat lossen andere familieleden dan maar op.

Gormenghast
Julian trekt een wenkbrauw op als hij de familie met de plotselinge aanwas ziet. Hij besteedt eerst wat aandacht aan Randal, die zich enthousiast voorstelt. Hij is Julian. Randal is een mooie naam en klinkt stoer. Randal houdt niet zo van dieren, wel als ze in de soep zitten. Hij rent naar de put om erin te kunnen kijken. Morwenna brengt hem bij zijn vader en zoekt Owen die bezig is met de valk op stok te zetten. Daarna begroet ze eindelijk Julian. Mandor is hier een dag of twee weggeweest. Owen gaat Randal zijn kamer laten zien. Randal constateert dat er hier ook mensen zijn, Owen vertelt hoe ze heten. Randal praat hard en dus Owen ook. Zou hij doof zijn?
Het huis wordt gevuld met flink wat geschreeuw, lawaai en gelach en het geluid van brekende dingen.
Morwenna licht haar vader in over de dingen die ze gedaan heeft, Mandor vertelt over zijn wedervaren in kasteel Amber. Hij heeft daar onzichtbaar rond gelopen, desondanks werd hij opgemerkt door een roodharige heks (Clarissa) en had toen de wacht achter zich aan. Toen hij Randal tegenkwam, wist hij dat hij bijna goed zat.
Julian vertelt dat de bruiloft is uitgesteld, deze had vandaag zullen plaatsvinden.
Morwenna gaat in bad, trekt schone kleren aan en zoekt haar zonen. Ze treft hen temidden van de ravage in de kinderkamer, het kindermeisje leest hen voor. Randal wil dat Morwenna erbij komt zitten. Aan het eind van dit verhaal is er een kleine schermutseling tussen Morwenna en het kindermeisje. De laatste wil de jongens naar bed brengen, Morwenna vindt dat ze dat heel goed zelf kan doen en dat ze eerst iets moeten eten.
In de keuken zijn de kinderen al bekend, die hebben even geleden daar om eten gezeurd en ook gekregen. Maar ze lusten nog best wat koekjes. Morwenna zit even met de kinderen aan tafel met drinken en koekjes en brengt ze dan naar bed. Randal wil op de kamer bij Owen slapen. Owen legt aan zijn broer uit wat bepaald speelgoed is en hoe ermee gespeeld kan worden. Spelen met speelgoed? Een nieuw concept voor Randal. De jongens vallen snel in slaap.
In de kamer hangt een ijzige stilte tussen Mandor en Julian. Mandor verlaat de kamer om nog even bij zijn zonen te kijken. Morwenna en Julian praten wat over de Barghest.

Amblerash
Rhexenor is aan boord van de Excelsior. Het schip wordt uit het dok geloodst, ze gaan naar een punt in de ruimte. Het schip is niet erg snel, vindt Rhexenor. Niemand zegt wat. Na een paar minuten komen ze aan, daar hangt een wormhole. Daar mogen ze doorheen vliegen. De instrumenten werken niet goed daar. Er is licht, er zijn draaikolken. Het is hyperspace, dat verkort de reistijd. De science officer, met puntoren, legt de theorie uit. Beetje saai. Johnny en Rhexenor eten samen in de kantine, hyperspace is saai, is hij met hem eens. De sensoren werken niet, ze zien niets. Er wordt wat geleuterd over de regels binnen hyperspace. Misschien is het beter iemand met verstand erbij halen. Nee, Rhexenor kent niemand met sensortechniek. Oh, dat neefje ook niet? Die met die slimme vader en Fiona als moeder. Ja, die vader weet heel veel!
Het is echter wel een keer nodig, ze worden steeds verrast door schepen uit hyperspace, raiders. Ze zijn steeds te laat. Ontwikkelen gaat niet gemakkelijk. Ze hebben het overgenomen, toen hadden ze die dingen helemaal niet ontwikkeld. Eerst had je de federatie van Planeten met witte schotelschepen, zij hebben er vogels van gemaakt, dat komt wat agressiever over. Hun vijanden zijn wat agressieve lui. Eerst schieten, dan vragen stellen. Iedereen mag zich aansluiten bij de federatie. Hij is nu number one en regelt dingen. Als piloot is het echter leuker. Ze hebben hier wel leuke dames met korte rokjes. Extra lastig dat je kamer zo klein is. Er wordt over tv series gepraat.
Er wordt weer wat getraind, iemand heeft een programma voor hem neergezet waarin de hele theorie over hyperspace uitgelegd. Veel wiskundige formules, maar er wordt niet gepraat over hoe je ermee kunt schieten. Als een gate collapsed met een schip erin, wordt het vernietigd. Het maakt niet uit hoe groot het schip is. De Vulcan vindt het niet verantwoord, zoveel kans op, blabla… Gelukkig vindt Johnny het geweldig, het is een goed plan. Werk het plan maar even uit, blazen we Caine’s battlecruiser zo op. Caine is gewend om dood te gaan.
Er gebeurt niets, het is saai. Na een aantal patrouilles is er nog steeds niets gebeurd, ze zijn niemand tegen gekomen.
Bij de zookaloo komt Rhexenor een jongen tegen die hem herkent, schrikt en snel doorloopt. Rhex er achteraan. De jongen zit te eten. Hij heeft bekende trekken. Kort donker haar, vrij sportieve bouw, bruine ogen en wel een aardig gezicht. Rhexenor gaat bij hem zitten en stelt zich voor. Mayna is zijn zus. Mason dus. Wat doe jij hier? Eten, zegt hij met een grijns. Het is een aardige jongen. Hij zoekt zijn broer, hij heeft er meerdere, maar het gaat om zijn oudste broer, Jonas Mason. Hij weet niet wat deze hier doet. Ze zitten al heel lang in deze Schaduw, eerder dan Amblerash en consorten. Ze hebben leuke nieuwe familie en wijst op een Klingon. Hij stelt zich voor als Ardan Mason. Hij kent Rhexenor, heeft veel over hem gehoord en weet wat hij gedaan heeft, het heeft met Mayna te maken. Hij is niet boos dat hij zijn zus heeft vermoord.
Ze zijn al heel lang actief. Er is een Amberiet met veel interesse in deze Schaduw, dus dan moet er iets te halen zijn. Het zou hem niets verbazen als hij het hele station heeft gebugd. Hij heeft een apparaatje dat stoort, maar dan nog… een andere naam wordt alweer niet genoemd.
Zijn zus en hij zijn op zoek gegaan naar zijn oudste broer. Livina is meegegaan. Hij heeft een grote familie. Ze zijn niet zo ambitieus als sommige anderen, houden zich niet zo bezig met Logrus en Troef. Ardan kent wat anderen buiten Mason. De hele familie houdt van techniek.
Kelders zoon heet Jonas, Kelder is ook zijn vader, Jonas is zijn halfbroer. Kelder is aardig. De broer is een halve Mason en halve (Mitsuko) Katana, Ardan is halve Durante. Zijn moeder heet Olivia, zijn vader is met haar getrouwd nog steeds. Katana is een Huis met Aziatische trekken, daar zijn er meer van in de Hoven. Het is een oud Huis, maar een lager dus (dan Mason nog?). Huis Kelder is blij weinig vijanden te hebben en houden zich buiten conflicten. Vader houdt graag goeie betrekkingen maar niet als ze in een oorlog betrokken worden. Het huis heeft interesse in technische zaken (Amblerash ook). Ardan houdt zich van allen het meest met magie bezig houdt, Mayna liep niet zomaar tegen Rodney aan, ze hebben gemeenschappelijke interesses. Hij heeft niet zoveel gehoord van de zaak. Hij wist er zelf al van, maar er werd niet over gepraat, het is een beetje raar. Jonas is de fanatiekeling van de familie, hij heeft hem al een tijd niet gesproken. Rhexenor wil wel helpen. Ardan zegt dat Jonas hem niet mag, hij heeft een hekel aan Olivia, dus hij heeft een hekel aan de Durante kant. Mayna is de jongste. Het is ‘gezellig’ als Jonas er is. Hij weet echter het meest van die Schaduw af, hopelijk heeft Caine hem niet gevangen gezet of doodgemaakt.
Jonas wordt beschreven als een kleine jongeman, 1.65 meter, Aziatische trekken, bruine ogen, zwart haar in een staart. Hij trekt veel op met oom Hardan, een broer van zijn vader. Ook deze hebben ze een hele tijd niet meer gesproken.
Livina is klein, heeft kort donker haar, 1.59 meter. Mannen vinden haar leuk, zij mannen niet, tenzij je gedichten voordraagt. Ze is een dromer. Van de Prins op het witte paard. Julian? Die heeft een zwart paard, weet Ardan. Dat is toch de Amberiet die een paar Chaosieten afslacht voor ontbijt? Die Chaosbaby’s aan zijn honden voert? Er komt nog wel eens iemand die hem komt martelen of af komt slachten. Is hij niet eens vermoord op de verloving? Jonas zou dat wel doen, Ardan niet. Het is vrede, maar Julian laten ze gewoon zijn gang gaan. Het is wapenstilstand. Er is een speciaal terrein ontwikkeld voor onderhandelingen, maar dat stel is er nooit. Rhexenor krijgt een troef van Ardan. Dan gaat hij met zijn acces op ziek naar informatie. Hardan de handelaar heeft een eigen ruimteschip die langs allerlei werelden reist en spullen verkoopt. Binnen een week zou het schip hier moeten zijn, deze is het laatst gezien bij Space Station 8. In de files is geen Jonas te vinden.

Het Paradijs
Alexander vindt het een interessant verhaal, niet alleen Ronardo is ermee bezig. Hij vertelt dat die wereld is opgeblazen. Hij vertelt hem op te passen voor altaren.
Fiona vindt dat hij met Benedict moet praten, wat vindt Ronardo? Hij weet niet waarover hij moet praten. Ronardo geeft hem een Troef van zichzelf. Hij geeft uitleg over hoe het te gebruiken. Alexander kent Troefpower niet, hij legt iets meer uit. Waarom doet Fiona zo alsof je alles al weet, klaagt Alexander. Ronardo wil er graag bij geroepen worden als hij bezig is met technische werelden. Patroon kent Alexander niet.
Ronardo legt hem de technische kant van Troef uit. Of het als wapen te gebruiken is? Ronardo vertelt over de armor suit. Folded space. Dus zowel als pocket als communicatiemiddel. Ronardo zit nu op zijn stokpaardje en Alexander krijgt nog veel meer uitleg over de mogelijkheden.
Raadt hij hem aan of af om met zijn broer te praten? Ronardo zegt dat Benedict alleen over oorlog praat. Alle anderen ken Alexander niet, die kan hij niet zomaar opzoeken.
Hij kan toch eens bijpraten? Gezellig. Er zijn ook broers die wel gezellig zijn en zijn interesses delen. Alexander heeft niet veel belangstelling voor magie en troef. Praat desnoods met iemand over huisdieren. Praat met Julian, de wachter van Arden. Heeft hij die rotklus gekregen? Dat moet een rare vent zijn als hij dat leuk vindt. Julian maakt graag demonen dood. Mooi, dan moet Alexander eens met hem praten. Gérard gaat over de zee. Dat zijn toch de twee jongste broertjes? weet Alexander. Gérard houdt ook van knokken. En dan hebben we Caine. Die heeft Alexander wel eens ontmoet, iemand die het flink achter de ellebogen heeft. Na vijf minuten kreeg hij al de neiging hem op zijn bek te slaan. Als je heel veel met powers doet, krimp je, denkt Alexander. Kijk naar Fiona. Ze hebben het over Deirdre, ja die is raar. Geboren in de Abyss toch? Is die Brand ook een broer? Komt hem ook bekend voor.
Benedict had het ooit over Caine, Eric, Corwin, Lorrayne, Deirdre, Bleys, Fiona, Brand, Llewella (zo’n groene), Sand en Delwin, twee zusjes: Flora en Lydia (dat is een heel ander verhaal) en Random.
Misschien dat Alexander Dalt aardig vind. Deze is anti Amber en al. Dan moet hij op zijn flikker hebben, vindt Alexander. Dat doet Benedict al, stelt Ronardo hem gerust. Dalt heeft een hekel aan Oberon en Bleys met name, niet meteen aan Amber zelf. Alexander herinnert zich ook nog een Mirelle. De zus van Flora. Vroeger deed Benedict van alles, ook magie. Finndo en Osric deden veel met magie. Osric was de Chaosietenhater. Van Lydia ook niets terug gevonden, maar goed ook, foutje van Pa. Met vampiers experimenteren is niet zo gezond. Hij heeft de twee oudste broers gestuurd om haar dood te maken, er ontstond ruzie. Ze is wel dood. Er waren vier broers, toen was er een zus en die moest dood. Ze waren niet blij toen ze thuis kwamen, toen was het niet gezellig meer en heeft hij ze nooit meer gezien. Benedict was altijd bezig met van alles en nog wat. Benedict was degene die de vuile zaakjes opknapte, zijn broers klaagden echter dat zij dat moesten doen.
Alexander was het gedoe met Oberon zat en is toen weg gebleven.

Benedict moest thuis blijven heeft op de familie gepast. Ronardo vertelt op een Schaduw te zijn opgegroeid. Het feit dat hij nog leeft heeft hij mogelijk te danken aan Benedict en vermoedelijk aan Julian en Gérard. Als deze boers die Chaosieten niet bezig hielden, zou hij nu dood zijn. Zo’n persoon in Arden is stug, dat kan niet anders. Hij heeft meer humor dan Benedict, vindt Ronardo. Dat heeft Benedict nooit gehad, weet Alexander. Julian lijkt hem interessant, die beesten neemt hij dan op de koop toe. Hij is nergens bang voor.
Alexander vindt vrouwen leuk, maar hij is niet zo’n kwijler. Hij zit qua houding in tussen Benedict en Eric, kijkt wel, maar daar houdt het mee op. Van Julian heeft Ronardo nog nooit gezien dat deze oog voor vrouwen heeft. Llewella, Flora, Fiona en Deirdre hebben wel oog voor mannen, alle andere ooms bijzonder veel voor vrouwen.
Ze nemen afscheid. Hij neemt eens contact op en vraagt of het Ronardo niet kwetsbaar maakt op dat plaatje? Ronardo begint over het verhaal van de foto die genomen wordt en het stukje ziel en dergelijke. Alexander vreest dat iemand hem kan aanvallen via Troef, daar gaat hij een defence tegen vinden.
Moyra is in gesprek met Fiona over plug inns en leerprogramma’s. Dat gaan ze niet doen. Fiona zegt dat het kind sneller kan leren. Geen flauwekul, daar zijn nanobots voor. Dan kan ze op jonge leeftijd al Patroon lopen en Troef beheersen. Ze beginnen met een normale opvoeding, zegt Moyra. Ze gaat wel wat leren, fireballs en dergelijke. Fiona vindt het te weinig. Leg het kind ergens in, laat haar brein stimuleren, dan kan ze veel meer. Nee, ze gaan er geen cyborg van maken. Ze loopt gevaar op jonge leeftijd, waarschuwt haar grootmoeder. Ze gaan in Rebma wonen, daar is geen gevaar, sust Moyra. Fiona vindt het geen fijn idee, haar kleinkind in Rebma… Ze stelt voor om haar als Borg laten opgroeien, als part of the collective. Of om op een wereld van haar te komen wonen.
Maak zelf een kind, raadt Ronardo haar aan. Ze heeft dat toch ook niet met hem gedaan? Nee, zijn vader wilde het niet. Adopteer een kind ofzo als je geen zin hebt om zelf zwanger te zijn… ze willen Shakira dingen leren op hun eigen manier. Fiona wilde hen alleen de mogelijkheden vertellen. Fiona vertelt dat ze veel sneller leert als ze jonger is. Er komt dan van alles uit later. Rottigheid, zegt Moyra. Fiona kan haar nog wel een shot geven, nanobots ofzo.
Fiona is dan toch ergens goed voor, ze mag ervoor zorgen dat zoon, aanstaande schoondochter en kleinkind bij de trap naar Rebma uitkomen. Deze verdwijnt, even later wordt Ronardo getroefd door Fiona die op het strand staat. Op het moment dat ze worden doorgehaald, worden ze allen doorzichtig, alleen Fiona staat daar op het zand.

Gormenghast
Het kindermeisje wil Morwenna spreken en ze gaan naar haar kantoortje. Mary Ann vraagt toestemming om vrijuit te speken, die Morwenna dom genoeg geeft. Mary Ann vindt het schandalig hoe ze door zowel Mandor als Morwenna wordt behandeld en dat in bijzijn van de kinderen. Ze gaan weg zonder iets uit te leggen en te regelen. Ze doet haar best te zorgen voor hun zoon, komt Julian dat overnemen. Morwenna blijf arrogant doen, vindt ze. Ze zijn thuis en het kindermeisje kan in de kast. Ze kan nergens heen, het lichaam heeft geen thuiswereld meer dankzij het werk van Mandor. De enige die Morwenna ziet staan is haar familie. Het personeel vindt het ook niet leuk. Mary Ann wordt niets uitgelegd, ze komen net zo plotseling als ze verdwenen weer opdagen met een extra kind. En ook daar wordt niets over uitgelegd. Ze is de laatste die alles hoort en dan moet ze alles regelen. Er zijn regels waar ze zich aan moeten houden, die regels gelden niet meer als de ouders van het kind, de kinderen nu, thuis zijn. Ze hebben geen bedtijd, alles mag kapot. Het personeel wil complimenten, haar vader is heel anders. Morwenna zegt dat ze later terug zal komen op dit gesprek en ook dat ze veel te ver gaat. Ze keert terug naar de woonkamer.
Julian vraagt of ze problemen met personeel heeft? Ze hebben problemen met haar. Dat heeft iedereen wel. Dat ligt dus aan haar, zegt ze gelaten. Hij lacht, dat heeft ze van haar vader. Hij geeft haar wat tips, uit eigen ervaring. Zijn boswachters komen ook bij hem morren. Kwestie van goed naar ze luisteren en zonodig problemen snel oplossen. Gewone mensen hebben niet zoveel geduld.
Mandor komt binnen, de ijzige sfeer is er ook weer. Morwenna vraagt of de kinderen sliepen. Zeker wel, daarna is hij zekere beesten gaan vertellen uit zijn buurt te blijven. Julian trekt een wenkbrauw op en vraagt zich af waar die aangeboren angst vandaan komt? Mandor weet het niet. Hij zegt dat er Chaosieten als alternatieve vorm een soort dier hebben. Een mensvorm, een diervorm en een oer (demoon)vorm. Er zijn experimenten mee gedaan in het verleden, hij heeft records van bepaalde families nagelezen. Sommigen hebben met bepaalde dieren een soort band. In een doodsbedreigende situatie gaan Chaosieten terug gaan naar oervorm. Dan zijn ze gevoeliger voor oproeping. Mandor en Julian zijn erover het eens dat ze in die oervorm zichzelf kwijt kunnen raken.
In de Hogere Huizen worden kinderen geboren in menselijke gedaante. Die niet zo geboren worden, daar loopt het vaak slecht mee af. Mandor vond terug dat de Huizen van de Hoven er allesbehalve menselijk uitzagen ooit. Inderdaad is dit nu mode, maar er is iets gebeurd waardoor die mensvorm belangrijker werd. Het is zo gegroeid. In het begin werden kinderen in die menselijke gedaante juist doodgemaakt, nu is dat eerder andersom.
Die oervorm zit overal in. Je moet wel, je moet je kunnen aanpassen aan de wetten van Chaos. Het is voor een Amberiet niet te overleven daar, er zijn doorgangen waar je anders niet doorheen komt.
Chaosieten zijn op de stabielere plekken gaan wonen. De meest stabiele Chaosieten overleven de Logrus, een bepaald soort overleving. Je moet er controle over hebben. Mandor kon niet vinden of de huidige Chaosieten zijn ontstaan uit de demonen of dat die er al waren. Julian denkt dat ze er al waren. Ze worden wel de oervaders en oermoeders genoemd. Je moet oppassen voor de intelligent geworden demonen, waarschuwt hij Mandor, ze hebben hen dingen geleerd. Mandor knikt. Julian zegt dat er een ander ras is waar ze van af stammen, die kwamen terecht in de Hoven. Dat heeft te maken met de versplintering van die oorspronkelijke wereld.
Morwenna vertelt over de kristalsplinter en wat er toen gebeurde. Ze zijn niet blij met het feit dat ze Oberon erbij heeft gehaald. Het ‘Demoon ga heen,’ lijkt overigens ook op het kindermeisje te werken, iets dat Mandor vermakelijk vindt. Goed kans dat Morwenna nu met een blokkade en een opdracht van Oberon zit, zegt Julian somber. Het is nog gevaarlijk ook om dat uit te zoeken, voegt Mandor daaraan toe.
Wat Oberon heeft gedaan met die steencirkel en het Patroon is nooit eerder vertoont en later ook niet, weet Julian zeker. Kan ze die wereld terug vinden? Ja. Dan moet ze misschien iemand als Fiona er mee naar toe nemen. Mandor wil dat ook zien. Morwenna moet erheen gaan en ze dan troeven. Oberon willen ze niet meer terug, dan komt hij de baas spelen. Mandor zegt dat hij dat in de Hoven ook deed en zijn vader zal er meer van weten. Jammer dat die niet dood is, hij ligt voortdurend op sterven, merkt Julian op. Mandor is ook dat al met hem eens.

Quotables:

“Heb je een plan om Shakira te erkennen misschien?” -- Moyra
“Ja. Ik wil romantisch gaan doen.” -- Ronardo

“Shakira moet zo snel mogelijk Patroon lopen.” -- Ronardo
“Ze kan nog niet lopen.” -- Moyra
“Wanneer ze haar eerste passen zet bedoel ik. Ze moet zo snel mogelijk een echte Amberiet worden.” -- Ronardo

“Het Patroon in Tir-na Nog’th lijkt me het beste voor Shakira om mee te beginnen.” -- Ronardo
“Dat wil ik niet, het zit daar vol met spoken en engerds. Ze heeft al genoeg Amberieten als familie.” -- Moyra

“Owen en Randal moeten nu naar bed.” -- het kindermeisje
“Helemaal niet. Ik ben hun moeder en ik bepaal wat er gebeurd. “ -- Morwenna

“We blazen dat schip met gemak op.” -- Johnny Amblerash
“Dat is toch van Caine?” -- Rhexenor
“Die is eraan gewend om dood te gaan.” -- Johnny Amblerash

“Mijn zus Livina droomt van de prins op het witte paard.” -- Ardan Mason
“Julian?” -- Rhexenor

“Nu is Shakira nog jong, ze kan heel snel leren en dan komt er van alles uit later.” -- Fiona
“Ja, rottigheid.” -- Moyra
“Brand.” -- Jarl

“Problemen met het personeel?” -- Julian
“Het personeel heeft problemen met mij, net als ieder ander dat heeft.” -- Morwenna
“Dat heb je van je vader.” -- Julian

No comments:

Post a Comment

Iets toe te voegen of op te merken? Graag!